Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο προϋπολογισμός και φορολογία
  • [02] Αστικοποίηση: Μια πρόκληση για τη δημόσια υγεία
  • [03] Επίσκεψη στην Τουρκία
  • [04] Φονικές πλημμύρες

  • [01] Στο επίκεντρο προϋπολογισμός και φορολογία

    Συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους.

    Μετά τη λήξη του Υπουργικού η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνέντευξη Τύπου, θα ανακοινώσει το νομοσχέδιο για την "Ταυτότητα κτιρίων, αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, προγράμματα μητροπολιτικών αναπλάσεων και άλλες διατάξεις".

    Συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Προβόπουλου

    Συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είχε σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΝΤ για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Όπως ανέφερε ο υπουργός μετά τη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εξετάστηκαν η εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με αιχμή την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.

    Στο σκέλος των δαπανών, εξετάστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση σε προϋπολογισμούς προγραμμάτων, την καθιέρωση δημοσιονομικού κανόνα και την επιτροπή παρακολούθησης των δαπανών, πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έως το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κλιμάκιο, το οποίο αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, δεν εισηγήθηκε νέα μέτρα, αλλά ασχολήθηκε με την πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

    Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε νωρίς το πρωί με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργο Προβόπουλο, ο υπουργός ανέφερε ότι ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δις. ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους 28 δισ. ευρώ, καθώς τόσο η οικονομία όσο και το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται υπό πίεση και "προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια". Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη εκδοθεί και επισήμανε ότι από την πλευρά του το Υπουργείο θα θέσει μια σειρά από διαδικασίες για να ελέγχει ότι η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες περνά στην αγορά. Σημείωσε τέλος, ότι εφεξής θα συναντάται με τον κ. Προβόπουλο κάθε εβδομάδα.

    Αίτημα προς την ΤτΕ για τη λήψη των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ έχουν υποβάλλει τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς). Η απόφαση της ΤτΕ για την κατανομή των εγγυήσεων μεταξύ των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα λάβει 3- 4 δισ. ευρώ, με βάση το μερίδιο αγοράς που κατέχει ο κάθε τραπεζικός όμιλος στις συνολικές χορηγήσεις.

    Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία παραβρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, ο διοικητής της ΤτΕ τον ενημέρωσε και για τα ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της χρήσης 2009 και τη ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, με αιχμή τις επισφάλειες, οι οποίες ανέρχονται στο 8%. Επίσης, για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, τα οποία ανήλθαν στο τέλος του 2009 σε 7,9% του συνόλου των χορηγήσεων από 7,2% στο τέλος του 9μήνου πέρυσι.

    «Δεν ζητάμε αλλαγή των όρων της ευρωπαϊκής συμφωνίας»

    "Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου για τον μηχανισμό στήριξης" απάντησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με υποτιθέμενες ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας για αλλαγές στην πρόσφατη συμφωνία του ευρωπαϊκού συμβουλίου για τον μηχανισμό στήριξης, αφού η φημολογία προκάλεσε νέα εκτόξευση του spread των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά υψηλά.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα" και επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας μας εξαρτάται από την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

    [02] Αστικοποίηση: Μια πρόκληση για τη δημόσια υγεία

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε σήμερα μία εκστρατεία σε "1.000 πόλεις" προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την "τριπλή απειλή" που αντιμετωπίζει η υγεία στα αστικά κέντρα, όπου ζει περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.

    "Η υγεία στα αστικά κέντρα είναι κρίσιμη για όλο και περισσότερους ανθρώπους", δήλωσε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν κηρύσοντας την έναρξη της εκστρατείας και κάλεσε τις πόλεις να αναδείξουν την υγεία ως ύψιστη προτεραιότητα.

    "Μία κακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης και μιας κακής ψυχικής υγείας, είναι μία από τις πιο ορατές και ποσοτικά μετρήσιμες εκφράσεις του κακού που μπορεί να κάνει στο άτομο η ζωή στην πόλη", είπε.

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες θα σημειωθεί κατεξοχήν στις πολυπληθείς, περιβαλλοντικά μολυσμένες και συχνά εξαθλιωμένες μεγαλουπόλεις, αποδεικνύοντας ότι η αστικοποίηση «ήρθε για να μείνει».

    Από το 2007 που ξεπέρασε τα 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ο παγκόσμιος πληθυσμός πλειοψηφεί στα μεγάλα αστικά κέντρα του πλανήτη. Το 2030, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει στις πόλεις και το 2050 αυτό το ποσοστό θα ξεπεράσει το 70%, εκτιμά ο ΠΟΥ.

    Οι αστικοί πληθυσμοί, προειδοποιεί, πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες που επιδεινώνει η φτώχεια, από μη μεταδιδόμενα νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και ο διαβήτης που προκαλούνται από την κατανάλωση καπνού, την ανθυγιεινή διατροφή και την καθιστική ζωή και τέλος από τραύματα που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα, από την έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας.

    Ο σωστός σχεδιασμός των πόλεων προάγει τις υγιεινές συμπεριφορές και την ασφάλεια, με επενδύσεις στα ενεργά μέσα μεταφοράς, την πρόβλεψη χώρων για σωματική άσκηση και την επιβολή κανόνων για το κάπνισμα και την ασφάλεια των τροφών. Ακόμη περισσότερο σημαντική είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους τομείς της στέγασης, της ύδρευσης και των υποδομών υγιεινής. Επίσης, η ανάπτυξη ανοιχτών και προσβάσιμων πόλεων, που είναι φιλικές για όλες τις ηλικίες, θα ωφελήσει όλους τους κατοίκους των πόλεων.

    Οι ενέργειες αυτές δεν απαιτούν απαραίτητα πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά αποφασιστικότητα για επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων σε ότι αφορά τους διαθέσιμους πόρους, ώστε η χρήση τους να είναι πιο αποδοτική.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σκοπό έχει να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στο θέμα της υγείας και της αστικοποίησης και να εμπλέξει κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις και κοινωνία των πολιτών σε μια κοινή προσπάθεια ώστε να τεθεί η υγεία στο επίκεντρο της αστικής πολιτικής.

    [03] Επίσκεψη στην Τουρκία

    «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεννοηθούμε συνομιλώντας, ακόμη και με εκείνους οι οποίοι έχουν διαφορετικές θέσεις από τις δικές μας. Ας είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι διαπραγματευόμαστε τις αρχές ή τα κυριαρχικά δικαιώματά μας», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", ενόψει της επισκέψεώς του (σήμερα και αύριο) στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Ο Δ. Δρούτσας σημειώνει πως το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει με την επίσκεψή του στην Τουρκία είναι πως «ήρθε η ώρα να χτίσουμε από κοινού» την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά «σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται πολιτική βούληση, καλή πίστη και προπαντός εμπιστοσύνη».

    Ανακοινώνει επίσης ότι στις συνομιλίες που θα έχει θα προετοιμαστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, επίσκεψη που «θέλουμε να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην πορεία προσέγγισης των χωρών μας».

    Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών τονίζει πως η Αθήνα επιδιώκει να δώσει ώθηση στη διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών «με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

    Επισημαίνει δε, εν προκειμένω, ότι η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη:

    «Εάν δεν τα καταφέρουμε σε εύλογο χρόνο, πρέπει να πάμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρέπει να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι οι χώρες μας είναι ικανές να επιλύσουν μια νομική διαφορά. Όραμά μας είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δρούτσας και προσθέτει:

    «Αν επιτύχουμε, τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα επηρεάσουν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό είναι το "μέρισμα ειρήνης", για το οποίο μιλούσε ο Γιώργος Παπανδρέου ήδη πριν από δέκα χρόνια. Το "μέρισμα ειρήνης" που θα οδηγήσει και σε αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, προς όφελος και των δύο λαών μας. Οι χώρες μας ξοδεύουν πολλά δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά συστήματα, εδώ και δεκαετίες. Χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό. Τα σχετικά μηνύματα που εκπέμπει τελευταία η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, είναι σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση και μας ενθαρρύνουν. Και εμείς θέλουμε να πιστέψουμε στην ειλικρίνεια αυτών των μηνυμάτων. Αλλά ήρθε η ώρα για πράξεις».

    Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών υπογραμμίζει πως οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «βλάπτουν σοβαρά» τις σχέσεις των χωρών μας και προσθέτει πως «είναι ολοφάνερο ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν αυτή η πρακτική συνεχιστεί. Πεποίθησή μας είναι ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας, θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της νέας μας προσπάθειας προσέγγισης».

    Στο ερώτημα της "Σαμπάχ" ποιο είναι το βήμα στο οποίο αν προέβαινε η Τουρκία θα μπορούσε να θεωρηθεί "θετικό" και "συγκεκριμένο", ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα με ανάλογο τρόπο, ο Δημήτρης Δρούτσας είναι σαφής:

    «Η απόσυρση άνευ όρων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Βέβαια, το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα. Έχει διεθνείς διαστάσεις. Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα συνέβαλε αποφασιστικά όχι μόνο στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών μας. Θα αποτελούσε μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη που θα αποδείκνυε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αφήσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμφωνήσουν μόνοι τους για το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ, η οποία αποτελεί την πραγματική εγγύηση για όλους τους κατοίκους της Κύπρου».

    Αναφορικά δε με το Κυπριακό και τις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ υπογραμμίζει πως «πρέπει όλοι να αφήσουμε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν μόνοι τους το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ και πρέπει η λύση που θα βρεθεί να σέβεται πλήρως τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες της ΕΕ, το λεγόμενο "acquis communautaire"» και σημειώνει:

    «Σύντομα θα γνωρίζουμε εάν ο κ. Ταλάτ θα συνεχίσει να εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι βάζει πάνω απ' όλα την επανένωση της κοινής πατρίδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για να προχωρήσει όμως, χρειάζεται έναν αξιόπιστο συνομιλητή που θα εργάζεται με εποικοδομητικό τρόπο για τη λύση του Κυπριακού, έναν συνέταιρο για την ειρήνη».

    Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών απορρίπτει τις τουρκικές επικρίσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τονίζει πως «δεν πρέπει οι μειονότητες να γίνονται όργανο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν, ούτε χωρούν σκέψεις περί αμοιβαιότητας στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων».

    Τέλος αναφορικά με το θέμα των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, ο Δ. Δρούτσας σημειώνει πως η Ελλάδα, ως χώρα - μέλος του Σένγκεν δεν έχει αρμοδιότητα να καταργήσει μονομερώς τις διαδικασίες θεώρησης, αλλά προσθέτει πως έχουν δοθεί οδηγίες στα Ελληνικά Προξενεία στην Τουρκία για τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, στο πλαίσιο των υφισταμένων περιορισμών, ώστε οι θεωρήσεις για τα κοινά τουρκικά διαβατήρια να χορηγούνται εντός 24 ωρών.

  • ** Ο κ. Δρούτσας βρίσκεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ θα επισκεφθεί και το Σισμανόγλειο Μέγαρο.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα όπου αύριο το πρωί θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ενώ μετά το γεύμα εργασίας, ο κ. Δρούτσας πρόκειται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Τουρκία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του κ. Νταβούτογλου.

    -

    [04] Φονικές πλημμύρες

    Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται από το βράδυ της Δευτέρας στο Ρίο ντε Ζανέιρο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 102 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η πυροσβεστική υπηρεσία.

    Ο προηγούμενος προσωρινός απολογισμός, που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, έκανε λόγο για 98 νεκρούς.

    Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στην πόλη του Ρίο, όμως ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφηκε στην πόλη Νιτερόι, στην άλλη πλευρά του κόλπου του Ρίο, με 53 νεκρούς.

    Τα περισσότερα από τα θύματα θάφτηκαν από κατολισθήσεις στις φαβέλες (παραγκουπόλεις) που βρίσκονται στις πλαγιές των λόφων.

    Στο Ρίο ντε Ζανέιρο σημειώνονται από το βράδυ της Δευτέρας οι χειρότερες βροχοπτώσεις των 44 τελευταίων ετών, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες έχουν προκαλέσει χάος στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι στριμωγμένη ανάμεσα στη θάλασσα και τα βουνά.

    Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν τις σωστικές προσπάθειες στην μητρόπολη των 12-16 εκατ. κατοίκων, κατά διαφορετικές εκτιμήσεις.

    Πολλοί οδηγοί έχουν εγκαταλείψει τα οχήματά τους βυθισμένα στα νερά, ενώ άλλοι ήταν αποκλεισμένοι επί ώρες μέσα στα οχήματά τους. Όλοι οι βασικοί οδικοί άξονες ήταν κλειστοί, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Εδουάρδου Πάες, που διέταξε τα σχολεία να μείνουν κλειστά και σήμερα. Σοβαρά προβλήματα αναφέρθηκαν και στα αεροδρόμια της πόλης.

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο κήρυξε τριήμερο πένθος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 April 2010 - 12:30:35 UTC