Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση"
  • [02] Ενισχυμένοι Μπερλουσκόνι και Λέγκα
  • [03] Τέλος οι στροφές της Μεγαλόπολης
  • [04] "Ανοχύρωτη πόλη"
  • [05] Σε καθεστώς προστασίας
  • [06] Σε νέα φάση το πείραμα

  • [01] "Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση"

    Το Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την έξαρση της βίας που παρουσιάζεται στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από το διοικητή του τμήματος Ιωάννη Σκόπα για την κατάσταση, με αφορμή και το τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά και τη δολοφονία ιδιοκτήτη ΠΡΟΠΟ και του εξέφρασε την ανησυχία του, κάνοντας λόγο για ελλιπή στελέχωση και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τους χώρους του τμήματος, ενώ συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής, που είχαν έρθει για να δηλώσουν πως είχαν πέσει θύματα κλοπής.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για "ποτήρι που έχει ξεχειλίσει" και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα.

    "Αθώοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάθε μέρα το δράμα της βίας. Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας που βιώνουν τη βία και στους αστυνομικούς που την παλεύουν", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως όλοι έχουμε την ευθύνη μας, η κατάσταση, όμως, έχει φθάσει στο απροχώρητο και στο "μη παρέκει". "Φτάνει πια", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Όπως και στην οικονομία, έτσι και στα θέματα ασφαλείας, η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων, είπε ο κ. Σαμαράς και την κάλεσε να αφήσει τις όποιες δικαιολογίες και να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Δηλώσεις Παναγιωτόπουλου για την οικονομία

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ο χθεσινός δανεισμός της χώρας επιβεβαιώνει, κατά την κρίση του κόμματος, τις πρώτες δηλώσεις και εκτιμήσεις του Αντώνη Σαμαρά μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε πως ο πρόεδρος της ΝΔ είχε μιλήσει για ώρες περισυλλογής, τονίζοντας πως το ανακοινωθέν της Συνόδου δεν μπορεί να οδηγεί σε θριαμβολογία αλλά σε προβληματισμό.

    "Είχε τονίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να σταθεί μόνη της όρθια και να βρει γρήγορα το δρόμο για την ανάκαμψη", συνέχισε, συμπληρώνοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τονίσει πως θα είναι καλό για τη χώρα να μη χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό που κατέληξε και μας υπέδειξε ως έσχατη λύση η Σύνοδος της ΕΕ.

    Επεσήμανε δε πως αν τελικά κάτι τέτοιο χρειαστεί, το ΔΝΤ θα επιβάλλει τους δικούς του όρους, οι οποίοι, όπου εφαρμόστηκαν, δημιούργησαν προβλήματα στην κοινωνική συνοχή.

    Την πρόβλεψη αυτή, ανέφερε, επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στο πρακτορείο "Μπλούμπεργκ" και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα - ανάσες.

    Επίσης, μετά από σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές παραλείψεις της κυβέρνησης, η οποία δεν παίρνει αναπτυξιακά μέτρα και ρώτησε τον πρωθυπουργό τί έκανε για την απασχόληση και την ανάπτυξη "αυτούς τους 5,5 μήνες που περιπλανάται από πρόταση σε πρόταση και από εσωκομματική τάση σε εσωκομματική τάση".

    Συνάντηση του Α.Σαμαρά με το ΣΕΤΕ

    Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είχαν στα γραφεία της οδού Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και η υπεύθυνη του τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης του κόμματος Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Η βουλευτής ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι ο τουρισμός αποτελεί κρίσιμη στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα, τόσο για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, όσο και για τη μακροχρόνια αναπτυξιακή προοπτική της.

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει προχωρήσει σε αψυχολόγητες ενέργειες, όπως η κατάργηση του Υπουργείου Τουρισμού και η αύξηση του ΦΠΑ κι όλα αυτά υποβαθμίζουν και την ουσία και τη σημασία του τουρισμού, αλλά και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος", τόνισε η κα Κεφαλογιάννη.

    Σημείωσε επίσης ότι η ΝΔ επιμένει πως, εκτός από παρεμβάσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει να εκπονηθεί μακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στην αναβάθμιση της ποιότητάς του.

    Σε ερώτηση αν χρειάζεται περισσότερη διαφήμιση, απάντησε λέγοντας ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα, εκτός από προβολή και προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    Ανέφερε συγκεκριμένα ότι χρειάζονται παρεμβάσεις στις αερομεταφορές και τις υποδομές, καθώς και να γίνει η προβολή και προώθηση με πιο επαγγελματικό τρόπο, ενώ επανέλαβε τη θέση που υποστήριζε η ΝΔ και ως κυβέρνηση για δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ Ν. Αγγελόπουλος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα και στα περισσότερα θέματα συγκλίνουν οι θέσεις του συνδέσμου με τις θέσεις της ΝΔ.

    Ερωτηθείς για την τουριστική κίνηση φέτος το καλοκαίρι, είπε ότι χρειάζεται υπομονή λόγω της κρίσης και γιατί τα τελευταία χρόνια καθυστερούν οι κρατήσεις σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

    Παράλληλα τόνισε ότι προβληματίζει και η προβολή των αρνητικών μας στοιχείων στα ΜΜΕ, καθώς "είναι πρώτη είδηση δυστυχώς τα όσα κακά συμβαίνουν".

    Κάνοντας λόγο για δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του τουρισμού συνολικά, είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί υπουργείο Τουρισμού, ο τουρισμός να συντονίζεται, να κατευθύνεται και να ελέγχεται από τον πρωθυπουργό, να δημιουργηθεί ανεξάρτητο όργανο προβολής και διαφήμισης με τεχνοκράτες και συμμετοχή ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και να θεσμοθετηθεί θέση γενικού γραμματέα με πενταετή θητεία που θα εφαρμόζει μακρόχρονη πολιτική.

    -

    [02] Ενισχυμένοι Μπερλουσκόνι και Λέγκα

    Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπόρεσε να ξεπεράσει το σκόπελο των χθεσινών τοπικών εκλογών και να εξασφαλίσει άλλα τρία χρόνια άνετης διακυβέρνησης, χωρίς εσωτερικές αμφισβητήσεις. Σε σύνολο δεκατριών περιφερειών, η κεντροαριστερά κατάφερε να υπερισχύσει σε επτά: στην περιοχή της Μπολώνια, της Φλωρεντίας, στις κεντρικές περιφέρειες Μάρκε και Όυμπρια, στην Απουλία με πρωτεύουσα το Μπάρι και στην Μπασιλικάτα, πάντα στο Νότο. Η κεντροδεξιά του Καβαλιέρε επιβάλλεται στη Λομβαρδία (Μιλάνο), στο Βένετο, στην Καμπανία (Νάπολη) και στην Καλαβρία.

    Έπειτα από μεγάλη αβεβαιότητα και μία εκλογική αναμέτρηση που έμοιαζε να λήγει με ουσιαστική ισοπαλία, ο Καβαλιέρε και οι σύμμαχοί του υπερίσχυσαν και στην περιφέρεια του Τορίνο (Πεδεμόντιο) αλλά και σε εκείνη της ιταλικής πρωτεύουσας, στο Λάτσιο. Η κεντροαριστερή Έμμα Μπονίνο προτιμήθηκε από τους εκλογείς στην Αιώνια Πόλη, αλλά η υπόλοιπη περιφέρεια επέλεξε τη συντηρητική Ρενάτα Πολβερίνι, χαρίζοντάς της, τελικά, τη νίκη.

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις προηγούμενες εκλογές, το 2005, η προοδευτική συμμαχία είχε εξασφαλίσει έντεκα περιφέρειες σε σύνολο δεκατριών, προκύπτει με σαφήνεια ότι το σημερινό αποτέλεσμα για την κυβερνητική παράταξη, είναι παραπάνω από ικανοποιητικό.

    Eίναι βέβαιο ότι το βάρος της Λέγκα του Βορρά αυξάνεται καθοριστικά, από τη στιγμή που είναι πρώτο κόμμα στο Βένετο και αυξάνει σημαντικά τη δύναμή της στο Μιλάνο. Προκύπτει επίσης, ξεκάθαρα, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και οι κεντροαριστεροί σύμμαχοί του δεν κατάφεραν να πείσουν τους κατοίκους του πλούσιου και παραγωγικού ιταλικού βορρά. Χαρακτηριστική η δήλωση του νέου «κυβερνήτη» της περιοχής Βένετο Λούκα Τζάϊα, ο οποίος ανήκει στη Λέγκα : «Στη βόρεια Ιταλία, το διπολικό πολιτικό σύστημα αποτελεί, πλέον, παρελθόν». Από την αντίπαλη συμμαχία, ο εισαγγελέας Ντι Πιέτρο αναγνώρισε ότι «πολιτικά, η νίκη ανήκει αναμφισβήτητα, στην κεντροδεξιά».

    Μια από τις αιτίες της αποδυνάμωσης του «αντιμπερλουσκονικού μετώπου» ήταν και η λίστα του ηθοποιού Μπέππε Γκρίλλο. Με παρεμβάσεις του στο Διαδίκτυο και σειρά παραστάσεων, καταγγέλλει την κακοδιαχείριση της πολιτικής και ζητά αμεσότερη συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική ζωή. Η λίστα του, σε περιφέρειες -"κλειδί" όπως αυτή του Πεδεμόντιου, συγκέντρωσε το 4% των ψήφων.

    Οι παρατηρητές υπογραμμίζουν, πάντως, ότι στους κόλπους της κεντροαριστεράς θα πρέπει να αρχίσει μια νέα, αναλυτική συζήτηση, σχετικά με τις μελλοντικές στρατηγικές. Με το αν, δηλαδή, θα πρέπει να ενισχυθεί το πιο παραδοσιακό αριστερό προφίλ ή αν θα είναι προτιμότερο να ευνοηθούν συμμαχίες με κεντρώες, μετριοπαθείς δυνάμεις. Όσο για τον «Καβαλιέρε», είναι σαφές ότι συνέβαλε και ο ίδιος να μετατρέψει τις εκλογές αυτές σε ένα είδος προσωπικού δημοψηφίσματος. Η απάντηση, για μια ακόμη φορά, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα, με τη δική του «sui generis» μέθοδο και στρατηγική.

    [03] Τέλος οι στροφές της Μεγαλόπολης

    Στην κυκλοφορία δόθηκαν σήμερα από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, και εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Μορέας, παρουσία πολιτικών της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, 14 χιλιόμετρα (σσ. από το Αθήναιο ως το Λεύκτρο), του νέου αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας & Λεύκτρο - Σπάρτη, μειώνοντας κατά 15 λεπτά της ώρας την απόσταση μεταξύ των δύο πρωτευουσών και παρακάμπτοντας τις επικίνδυνες στροφές της Μεγαλόπολης.

    Με τον νέο δρόμο, οι οδηγοί θα περνούν και απ' τον ένα κλάδο της σήραγγας Ραψομάτη, μήκους 1.300 μέτρων.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι «εκφράζουμε τη μεγάλη μας χαρά, γιατί σήμερα παραδίδουμε στην κυκλοφορία έναν σημαντικό δρόμο για την Πελοπόννησο, το οποίο αποτελεί τον βασικό άξονα σύνδεσης της Τρίπολης με τη Μεγαλόπολη και συνέχεια με την Καλαμάτα».

    Ο υπουργός πρόσθεσε πως το νέο τμήμα «βοηθά να μετακινούμεθα σε πολύ συντομότερο χρόνο, παρακάμπτοντας τις Βίγλες Μεγαλόπολης με τις επικίνδυνες στροφές και αποτελεί τμήμα του μεγάλου αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, με τον κλάδο από Λεύκτρο προς Σπάρτη. Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε το έργο αυτό, που έχει συμβατική προθεσμία και πρέπει να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2012 στο σύνολό του, να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011. Το έχει ανάγκη η Πελοπόννησος, το έχει ανάγκη η Αρκαδία, το έχει ανάγκη η Μεσσηνία, το έχει ανάγκη η Λακωνία».

    Πρόσθεσε, δε, πως «τέτοια αναπτυξιακά έργα, αποτελούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, την καλύτερη απάντηση που δίνει η χώρα μας, προκειμένου να επιτύχουμε ανάπτυξη, διατήρηση - περιφρούρηση της απασχόλησης και εμπλουτισμό των υποδομών, που ενισχύουν την εθνική οικονομία και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών».

    Ο υπουργός κοινοποίησε ότι το τμήμα Τρίπολη - Αθήναιο, μήκους άλλων περίπου 15 χιλιομέτρων, θα παραδοθεί ως το καλοκαίρι και την ίδια περίοδο θα παραδοθεί και το Λεύκτρο - Παραδείσια. Υπογράμμισε, δε, πως «παρακολουθούμε και ενισχύουμε το έργο, προκειμένου να μην υπάρχει διακοπή της απαραίτητης χρηματοδοτικής ροής, ώστε να εξελιχθεί απρόσκοπτα».

    Κλειστή η εθνική οδός Τρίπολης-Πύργου

    Λόγω κατολίσθησης μεγάλου όγκου πετρών - χωμάτων και υποχώρησης μέρους του οδοστρώματος, έχει διακοπεί, παντελώς, η κυκλοφορία των οχημάτων στο 67ο χλμ. της Εθνικής Οδού Τρίπολης - Πύργου (1 χλμ. μετά τα Λαγκάδια Γορτυνίας προς Πύργο), από τις 6:30 το πρωί της Μ. Δευτέρας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η επίλυση του προβλήματος θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 μέρες.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων:

    -Τα κινούμενα από Πύργο, στο Σταυροδρόμι, εκτρέπονται αριστερά προς Τρόπαια και μέσω Μουριάς, Πουρναριάς και Δάφνης μπαίνουν στην 111 και απ' αυτήν εισέρχονται στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Πύργου, στο 35ο χλμ.

    -Τα κινούμενα οχήματα από Τρίπολη, μετά τη Βλαχέρνα (35ο χλμ.) εκτρέπονται δεξιά προς την 111 και απ' αυτή και μέσω Δάφνης, Πουρναριάς, Μουριάς και Τροπαίων ξαναμπαίνουν στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Πύργου, στο Σταυροδρόμι.

    Στα σημεία εκτροπής της κυκλοφορίας έχει τοποθετηθεί ενημερωτική σήμανση για τους οδηγούς, από τη Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) Τρίπολης.

    -

    [04] "Ανοχύρωτη πόλη"

    «Το επιτόκιο του "έξι παρά κάτι" που πετύχαμε στη χθεσινή δημοπρασία -και αυτό με πλασματικές πρακτικές- δεν αποτελεί αισιόδοξο και σταθερό "βατήρα" για το "αύριο"», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ για το 7ετές ομόλογο και σημειώνει: «Η ευθύνη των κυβερνητικών χειρισμών, τόσο σε μεθόδους όσο και σε ανθρώπινο στελεχιακό δυναμικό, βαραίνει από δω και μπρος αποκλειστικά τον κ. Παπανδρέου».

    Σε άλλη ανακοίνωση, για την εκκλησιαστική περιουσία, ο ΛΑΟΣ αφού αναφέρει πως «έστω και με καθυστέρηση πολλών ημερών, ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ συνειδητοποίησαν ότι η Εκκλησία δεν έπρεπε να αντιμετωπίζεται από το ΠΑΣΟΚ ως φοροφυγάς» υπογραμμίζει: «Η Ιεραρχία έχει ατράνταχτα επιχειρήματα, τα οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς. Σαφώς και θα συμμετάσχει η Εκκλησία στη γενικότερη προσπάθεια του έθνους για την ανοικοδόμηση των ερειπίων της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά αυτό δε μπορεί να γίνεται με τη λογική του "αποφασίζουμε και διατάζουμε"».

    Τέλος ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: «Εκεί που κρύβονται οι συνιστώσες της τρομοκρατίας, φοβάται δυστυχώς να ψάξει ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος είναι κατά πόσον η δράση της τρομοκρατίας είναι αυτόνομη και όχι ετερόφωτη».

    Δηλώσεις Γ.Καρατζαφέρη

    Την άποψη ότι η Αθήνα φαντάζει σαν μια ανοχύρωτη πόλη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα που αφορούν την δημόσια ασφάλεια.

    Η κατάσταση αυτή είναι βλαπτική και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, δήλωσε και τόνισε ότι είχε "επενδύσει" στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τον οποίο υποστήριξε ότι «αν και ομολογουμένως ίσως δίνει μια άνιση μάχη- δεν φαίνεται να τα καταφέρνει. Δεν είναι δυνατόν να περπατούμε στην Αθήνα και να φοβόμαστε για το πότε μπορεί να σκάσει η επόμενη βόμβα».

    Πρότεινε στον πρωθυπουργό να θέσει ως πρώτης προτεραιότητας ζήτημα την ασφάλεια των πολιτών και υποστήριξε ότι το να κυκλοφορείς σήμερα στο Κέντρο, θεωρείται εξωπραγματικό.

    «Είχε ειπωθεί ότι η Αθήνα έγινε Καμπούλ, αλλά τώρα βλέπουμε κάποιους να φεύγουν από την Καμπούλ για να έρθουν να σκοτωθούν στην Αθήνα. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ασφάλεια και επίπεδο ζωής για κάποιους ανθρώπους», είπε.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σχολίασε τα συνθήματα που ακούστηκαν την 25η Μαρτίου, εξέφρασε την διαφωνία του με αυτά, αλλά και με την - όπως είπε - αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα σ' αυτό που διαπράχθηκε και την προτεινόμενη ποινή.

    Παραδέχθηκε ότι σε ό,τι αφορά την εικόνα της χώρας, αυτά τα συνθήματα σίγουρα βλάπτουν και δεν ωφελούν και τα χαρακτήρισε μεμονωμένο γεγονός.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία των Βρυξελλών, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι δεν πρέπει οι αντιδράσεις μας να είναι σαν να πέτυχε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες κάποια μεγάλη νίκη με την οποία έληξε ο πόλεμος και εκτίμησε ότι πετύχαμε μία ανακωχή και θα δείξουν οι εξελίξεις το μέγεθος ή όχι της επιτυχίας.

    Αν δανειστούμε με χαμηλό επιτόκιο αυτό θα είναι επιτυχία, τόνισε και υποστήριξε ότι η μόνη πραγματικά ωφελημένη, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, είναι η κα Α. Μέρκελ.

    [05] Σε καθεστώς προστασίας

    Συνεχίζεται από τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας η έρευνα στο χώρο της έκρηξης στα Πατήσια, όπου διαμελίστηκε ο 15χρονος Αφγανός.

    Η 10χρονη αδελφή του θύματος που υποβλήθηκε σε επέμβαση στα μάτια κινδυνεύει να χάσει την όρασή της, ενώ η μητέρα της νοσηλεύεται σε κατάσταση σόκ.

    Σε καθεστώς επικουρικής προστασίας τέθηκε η οικογένεια από το Αφγανιστάν καθώς το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την κάλυψη των δαπανών νοσηλείας, τη φιλοξενία μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και την ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την αστυνομία, έχει βρεθεί από τον εκρηκτικό μηχανισμό ένας μεταλλικός κυλινδρικός σωλήνας, μέσα στον οποίο ήταν η εκρηκτική ύλη, καθώς και άλλα υπολείμματα εξαρτημάτων για την πυροδότηση.

    Μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα από ρολόϊ, παρά μόνο ένα εξωτερικό περίβλημα μπαταρίας και ένα ηλεκτρικό σπείρωμα λαμπτήρα, μέσω του οποίου έγινε η πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης μέσα στο σωλήνα.

    Οι αστυνομικοί πάντως, εκτιμούν ότι πρόκειται για ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, μεσαίας ισχύος. Η κατασκευή του είναι παρόμοια με του εκρηκτικού μηχανισμού που είχε εκραγεί στις 22 Ιουλίου 2009 στο προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, ενέργεια για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

    Ωστόσο, με ανακοίνωση στο διαδίκτυο οι "Πυρήνες της Φωτιάς" αρνούνται κάθε σχέση με τη φονική έκρηξη.

    Ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της 10χρονης αφγανής

    Από το νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού εκδόθηκε το ακόλουθο ιατρικό ανακοινωθέν για την πορεία της υγείας της μικρής αφγανής:

    «Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας η μικρή ασθενής ήταν σταθερή, διασωληνωμένη και υπό καταστολή. Σήμερα το πρωί και ύστερα από την καλή νευρολογική εκτίμηση, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε αποσωλήνωση η οποία - καλώς εχόντων - θα γίνει εντός της ημέρας. Μετά την κλινική εξέταση που έγινε σήμερα (πρώτη μετεγχειρητική ημέρα) η κατάσταση και των δύο οφθαλμών ήταν ήρεμη. Εφηρμόσθη τοπική αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδης αγωγή.

    Έγινε υπερηχογραφική μελέτη και των δύο οφθαλμών και διαπιστώθηκαν τα εξής:

    - Δεξιός Οφθαλμός: Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ενδοϋαλοειδικών αιμορραγιών (αιμόφθαλμος) και πολλαπλών ξένων σωμάτων.

    - Αριστερός Οφθαλμός: διαπιστώνονται ενδοϋαλοειδικές αιμορραγίες. Δεν είναι εμφανής ύπαρξη ξένων σωμάτων ενδοϋαλοειδικά.

    Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό με τα απεικονιστικά ευρήματα της αξονικής τομογραφίας που έγινε χθές, θέτουν την απόλυτη ένδειξη της διενέργειας υαλοειδεκτομής, για την οποία έχει ήδη γίνει συνεννόηση με την Α' Οφθαλμολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η μικρή ασθενής βρίσκεται σε διαδικασία αποσωλήνωσης, όπως προαναφέρθηκε, προκειμένου να μπορέσει να διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς για περαιτέρω χειρουργική αντιμετώπιση».

    -

    [06] Σε νέα φάση το πείραμα

    Με 3,5 φορές μεγαλύτερη ενέργεια απ' αυτή που έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα ξεκίνησε, στις 14.30 ώρα Ελλάδας, τη λειτουργία του, σήμερα, ο μεγάλος επιταχυντής ανδρονίων (LHC) του CERN, για τον επόμενο ενάμιση χρόνο (μέχρι το τέλος του 2011), αν δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, που πιθανώς να προκαλέσει- για δεύτερη φορά- τη διακοπή του πειράματος.

    Ο μεγάλος επιταχυντής επαναλειτούργησε το Νοέμβριο του 2009, με ρεκόρ τροφοδότησης ενέργειας τα 2,36 tev, ενώ από σήμερα και για το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει σταδιακά, με ενέργεια σύγκρουσης των πρωτονίων στα 7 tev.

    Συγκεκριμένα, οι δύο δέσμες που τροφοδοτούν με πρωτόνια τον μεγάλο πυρήνα του επιταχυντή, αριστερόστροφα και δεξιόστροφα, θα διατηρήσουν την ενέργεια των 7 tev για ένα μακρό χρονικό διάστημα (1,5 χρόνο), προκειμένου να μελετήσουν σπάνια φαινόμενα, από τις συγκρούσεις των πρωτονίων, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν πραγματοποιηθεί και καταγραφεί.

    «Η ομάδα του επιταχυντή απέδειξε, σήμερα, ότι είναι ικανή να πετύχει τις συγκρούσεις», δήλωσε ο λέκτορας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Κορδάς, και πρόσθεσε ότι, κάθε φορά, από τις συγκρούσεις θα προκύπτουν νέα αποτελέσματα. Οι επιστήμονες θα ανανεώνουν τις συγκρούσεις πρωτονίων, κάθε περίπου 10 ώρες - οπότε εξασθενούν - με νέες δέσμες πρωτονίων και έτσι θα συνεχίζεται καθημερινά ο κύκλος των συγκρούσεων.

    Για να επιτευχθεί ο μέγιστος στόχος των συγκρούσεων, τον οποίο προβλέπει η αρχική σχεδίαση, θα πρέπει να πραγματοποιούνται, κατβ εκτίμηση, από 40 εκατομμύρια μέχρι 1 δισεκατομμύριο συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο, ενώ, ανάλογα με την τροφοδότηση πρωτονίων στην κάθε δέσμη θα απελευθερωθούν κατά το μέγιστο (μετά το 2012) περίπου 300 τρισεκατομμύρια πρωτόνια.

    Από τα αποτελέσματα, που θα καταγράφονται συνεχώς σε σκληρούς δίσκους, η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που συμμετέχει στο πείραμα ATLAS, θα μελετήσει τον τρόπο και την ποσότητα παραγωγής του σωματιδίου Β (μεζόνιο), προκειμένου από τις μετρήσεις να επιβεβαιωθούν οι θεωρητικές προβλέψεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 March 2010 - 13:30:51 UTC