Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα"
  • [02] "'Ωρες περισυλλογής, όχι πανηγυρισμού"
  • [03] "Ανοίγουν τα Τέμπη πριν από το Πάσχα"
  • [04] Αλλάζει η ώρα την Κυριακή
  • [05] Συγκρότηση επιτροπής

  • [01] "Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα"

    «Πετύχαμε μια πολύ σημαντική απόφαση και πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στην ΕΕ.

    «Δώσαμε και δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη μαζί με τον ελληνικό λαό, όχι απλώς για βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά για την δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας, που όχι μόνο ξεπερνά τις δυσκολίες αλλά δημιουργεί και πρότυπα», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «ξεπερνάμε την οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε ως κυβέρνηση και εκφράζουμε την βούλησή μας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση στόχων και αλλαγών για τις οποίες μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός».

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού «πιάνουν τόπο» και πρόσθεσε ότι οι βαθιές θεσμικές αλλαγές αποτελούν προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να μην ξαναβρεθεί σε παρόμοια κρίση.

    «Η απόφαση της Συνόδου έχει εξαιρετική σημασία αποτελεί και μια θετική ανταπόκριση και αναγνώριση των θυσιών που κάνει ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πέραν της προστασίας της ευρωζώνης μέσω του μηχανισμού, την δημιουργία του οποίου αποφάσισε η Σύνοδος, ξεκινά και μια συζήτηση για την δημιουργία στο μέλλον θεσμών πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων αλλά και για την συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

    «Με αφετηρία την κρίση που περάσαμε και τις πρωτοβουλίες που πήραμε, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εμπλουτίζεται, βελτιώνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης», είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και της Ευρώπης».

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει διάσκεψη επενδυτών από την διασπορά και από πολλές πλευρές του κόσμου, ενώ ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα της Ελλάδας είπε «να τελειώνουμε με την φημολογία γιατί έχουμε την πραγματικότητα: Η Ελλάδα μπαίνει στον δρόμο για βιώσιμη οικονομία, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις με θετικά αποτελέσματα, το μήνυμα μας είναι πως εμείς κάνουμε την δουλειά μας και έμπρακτα μας στηρίζουν οι 27».

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός παρείχε την απόλυτη διαβεβαίωσή του ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα».

    «Το να πάμε καλά «έξω» ήταν αποτέλεσμα του να πάμε καλά «μέσα»»,είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις μας, η βούλησή μας και η αξιοπιστία μας «μέσα» έπεισαν και «έξω»».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ως παράδειγμα θετικής πορείας το γεγονός ότι ενώ το έλλειμμα στο πρώτο δίμηνο του 2009 ήταν 4 δισεκ. Ευρώ, φέτος στο αντίστοιχο διάστημα είναι 1 δισεκ. Ευρώ.

    «Είτε υπήρχε μηχανισμός, είτε όχι, έπρεπε να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, τα μέτρα είναι δύσκολα και σκληρά, αλλά υπάρχουν και βασικές θεσμικές αλλαγές, όπως η δίκαιη φορολογία», είπε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το εσωτερικό μέτωπο, προσθέτοντας ότι σε ό,τι αφορά την κοινωνική συνοχή αν η χώρα δεν μπορούσε να δανειστεί η κατάσταση θα ήταν χειρότερη.

    Σε ό,τι αφορά την συναίνεση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν περίμενα χειροκρότημα στα δύσκολα μέτρα, ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς ότι εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη, αλλά από εδώ και πέρα στις μεγάλες αλλαγές τους καλώ όλους και τους περιμένω όλους, (εξάλλου) η συμμετοχή όλων είναι και ένα θετικό μήνυμα προς τα έξω».

    Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη χρήση του μηχανισμού στήριξης από την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα να μην ζητήσει κάτι τέτοιο η χώρα, πρόσθεσε ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από τις αγορές και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση «η Ελλάδα πρέπει να κάνει την δουλειά της».

    Σε ό,τι αφορά την ελληνική θέση για το γεγονός ότι οι Γερμανοί «πήραν» αναθεώρηση, προς το αυστηρότερο, της εποπτείας, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία αντίρρηση για προληπτική επιτήρηση και τόνισε ότι «πληρώνουμε την έλλειψη διαφάνειας».

    «Έχουμε πρωτοστατήσει στο να γίνει η Ελλάδα η πιο διαφανής οικονομία της ευρωζώνης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Κληθείς να σχολιάσει αν η απόφαση ήταν νίκη της κας Μέρκελ και ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Σαρκοζύ, είπε ότι «σπάνια έχει ληφθεί απόφαση που να συμφωνούν και οι 27, εξάλλου μιλάμε για κάτι νέο σε «μη χαρτογραφημένη περιοχή», όλοι βγαίνουν κερδισμένοι και κυρίως η ΕΕ, καθώς θα ανοίξει και ο διάλογος για το μέλλον».

    «Πότε η χώρα θα βρίσκεται σε δανειακή ανεπάρκεια;», ήταν η ερώτηση που ετέθη στον κ. Παπανδρέου ο οποίος είπε ότι «με τον μηχανισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν και τεχνικά θα μπορούν να δώσουν την απάντηση σε αυτό το θέμα. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει».

    Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να μπει σε οποιαδήποτε «λογική αριθμών», όπως χαρακτηριστικά είπε, ερωτηθείς «τι θεωρείται ανεπαρκές επιτόκιο για την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα υπάρχει η ξεκάθαρη δήλωση: Μην παίζετε με την Ελλάδα» και οι αγορές ανταποκρίνονται.

    Ερωτηθείς αν σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού θα πρέπει η Ελλάδα να πάρει επιπλέον μέτρα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «έχουμε πάρει τα αναγκαία μέτρα, δεν χρειάζονται άλλα, είναι πολύ σημαντικό το ότι ο μηχανισμός είναι εκεί».

    «Κανένας δεν ζήτησε νέα μέτρα, είχαμε πει ακόμα και για προσφυγή στο ΔΝΤ, όμως προτιμούσαμε ευρωπαϊκή λύση, είχαμε διαβουλεύσεις, είχε έλθει κλιμάκιο και με το ΔΝΤ, και αυτοί έδωσαν «πράσινο φως» στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», είπε ο πρωθυπουργός.

    «Υπάρχει τριετές πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης και οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές θα γίνουν μέσα στο 2010», είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς «πότε θα θεωρήσει η Ελλάδα ότι έχει ξεπεράσει την κρίση», αλλά και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει.

    Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα την στελέχωση του δημοσίου και του κρατικού μηχανισμού και είπε ότι «η πελατειακή λογική δημιουργούσε πιέσεις για προσλήψεις στο κράτος που πολλές ήταν και αχρείαστες».

    Αργότερα, ερωτηθείς σχετικά με ενδεχομενο άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, ο κ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, ούτε υπάρχει κάτι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης», προσθέτοντας ότι «κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν είχε εμπεδωθεί η έννοια της αξιοκρατίας και όχι εκείνη της πελατειακής διαχείρισης».

    «Μόνο όταν φθάσουμε στο σημείο να εμπεδωθεί βαθιά μέσα μας η αξιοκρατία μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει», είπε ο πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς αν τα μέτρα λιτότητας έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «λίγες χώρες κινήθηκαν με τέτοια ταχύτητα» και πρόσθεσε ότι «το βασικό ζήτημα ήταν η αξιοπιστία μας, ό,τι και να λέγαμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με άλλους ρυθμούς δεν μας πίστευαν, τώρα μας πιστεύουν, ο λαός έδειξε ότι είναι έτοιμος να κάνει αυτά που πρέπει ώστε να πάει η οικονομία μπροστά».

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας και στο ΔΝΤ αν ενεργοποιήσει τον μηχανισμό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η αξιοπιστία του μηχανισμού αναβαθμίζεται με την παρουσία του ΔΝΤ διότι διαθέτει τεχνογνωσία».

    Ερωτηθείς αν «από Δευτέρα φοβάται αλλαγές στην απόφαση μέσω δηλώσεων κλπ», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «πριν μερικές εβδομάδες υπήρχαν διάφορες δηλώσεις, η σημασία της απόφασης τώρα είναι ότι υπάρχει μια φωνή, υπάρχει με «χαρτί και καλαμάρι» απόφαση της ευρωζώνης».

    Ερωτηθείς «γιατί να γίνει «μαλλιά-κουβάρια» η Ευρώπη, γιατί να εισάγουμε σε αυτήν το ΔΝΤ και γιατί να γίνει όλη αυτή η φασαρία και μετά να δηλώνουμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό» ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «οι εντάσεις είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, είπαμε ότι θέλουμε τον μηχανισμό για να μην χρειαστεί να πάμε αλλού, το πήραμε, συζητήσαμε το θέμα με τους εταίρους μας, σύντομα φθάσαμε σε θετικό βήμα στην ΕΕ με μια απόφαση που θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στα επιτόκια δανεισμού».

    «Έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας, όλη η ανησυχία για το ευρώ και η «ραδιο-αρβύλα» κόβεται μαχαίρι», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ερωτηθείς ποιο είναι το ύψος των δανείων που μπορούν να διατεθούν, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «μια χώρα αν προσφύγει στον μηχανισμό θα έχει όσα ποσά χρειάζεται».

    Σε άλλη ερώτηση γιατί συνιστά επιτυχία το γεγονός ότι σήμερα η ΕΕ σε συνεργασία με το ΔΝΤ μας στέλνουν πάλι στις αγορές, στις οποίες ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει από το 2000-2009, 340 δισεκ. ευρώ σε τόκους, ο πρωθυπουργός είπε ότι «στόχος είναι χωρίς νέες θυσίες αλλά με αλλαγές να προχωρήσουμε προς το δικαιότερο, να αποκτήσουμε σιγουριά ότι είμαστε κοντά στο να προωθήσουμε τις αλλαγές».

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν η συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, κ. Μπαγίς, καθώς και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν.Γκρούεφσκι, η πρόσκληση προς τους διεθνείς επενδυτές οι οποίοι πάντα ζητούν σταθερότητα, οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και η απουσία για πρώτη φορά βαρέων όπλων από την χθεσινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου, προοιωνίζονται κάποιες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, είπε ότι μπορεί κανείς να κατασκευάσει μια θεωρία, αν συνδυάσει άσχετα γεγονότα και ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον κ, Μπαγίς ήταν τυχαία, καθώς διέμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει διαμαρτυρηθεί για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, «που καθόλου δεν συμβάλλουν στο κλίμα το οποίο θέλουμε, αλλά γι' αυτό είναι σημαντική η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, πρέπει επιτέλους να δρομολογηθεί η επίλυση την σχέσεών μας, να δρομολογηθεί μια νέα βάση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στον σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

    «Με τον κ. Γκρουέφσκι αντάλλαξα απόψεις σε θετικό κλίμα παρά τις υπαρκτές και γνωστές μας θέσεις , διατυπώσαμε ξανά αυτές τις θέσεις με ανθρώπινο και ήπιο τρόπο και πιστεύω ότι τέτοιου είδους επαφές μόνο θετική (επίδραση) έχουν στις προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί μια λύση αμοιβαίως αποδεκτή», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι και οι σταθεροί φορολογικοί κανόνες, αλλά και γενικά όσα κάνει η Ελλάδα δημιουργούν σταθερότητα και ο ξένος επενδυτής πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες που θα είναι σταθεροί.

    Τέλος ερωτηθείς για τα ταξίδια του στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στην Κίνα δεν μετέβη για οικονομική ενίσχυση, αλλά γιατί υπάρχουν επενδύσεις, ενώ σε ό,τι αφορά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είπε ότι ενημέρωσε την ΕΕ για την συνάντηση αυτή στην οποία μετέφερε και την πρωτοβουλία Μέρκελ, Σαρκοζύ, Γιούνγκερ, Παπανδρέου και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν αποτελέσμαστα στην συνάντηση του G-20, καθώς, όπως είπε, η έλλειψη αποφάσεων δημιουργεί ανασφάλεια και στις τράπεζες, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα η Ευρώπη να έχει ισχυρή φωνή.

    Ανοδος στο Χρηματιστήριο

    Ιδιαίτερα θετικά υποδέχθηκε το χρηματιστήριο αφενός την απόφαση του επικεφαλής της ΕΚΤ να διατηρήσει χαλαρά κριτήρια χορήγησης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες και για το 2011 και αφετέρου την τελική συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.147,83 μονάδες σημειώνοντας υψηλά κέρδη σε ποσοστό 4,12%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 285,006 εκατ. ευρώ.

    [02] "'Ωρες περισυλλογής, όχι πανηγυρισμού"

    «Οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή, όχι για πανηγυρισμούς». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων τόνωσης της αγοράς «για να μη βαθύνει και γίνει μόνιμη η ύφεση», τονίζοντας ότι διαφορετικά «σε λίγο θα μας επιβληθούν νέα χειρότερα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος».

    Ο κ. Σαμαράς σημειώνει στα θετικά την απόφαση της ΕΚΤ με την οποία «αποτρέπεται η πιστωτική ασφυξία στην ελληνική αγορά». «Αυτό το παλέψαμε ως Ν.Δ εδώ και πολύ καιρό», συνέχισε αναφέροντας ότι ήταν μία εκ των τριών βασικών προτάσεων που ο ίδιος κατέθεσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τους υπουργούς οικονομικών του ΕΛΚ.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς για το κύριος μέρος της συμφωνίας, τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τον τρόπο και τη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει.

    Ανέφερε πως για να πάρει η Ελλάδα βοήθεια απαιτείται να έχει φτάσει στο έσχατο σημείο χωρίς να προσδιορίζεται ποιό είναι αυτό. «Να δανείζεται με 6% από τις αγορές; Να δανείζεται με 8% από τις αγορές; Να μη μπορεί να δανειστεί καθόλου; Δηλαδή ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας για να τη βοηθήσουν;», ρώτησε επισημαίνοντας πως εμείς ζητήσαμε στήριξη για να μη φτάσουμε στα όρια αυτά.

    Επίσης ανέφερε πως ακόμα και αν μπαίναμε στη διαδικασία βοήθειας κάτω από τέτοιους όρους, η συμφωνία επιβάλλει τη λήψη τελικής απόφασης από κάθε χώρα της ευρωζώνης με ομοφωνία κάτι το οποίο στη πράξη μπορεί να σημαίνει και νέα μέτρα και «συνεπώς πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία».

    Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της συμφωνίας «φωτογραφίζει επιπλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και συνιστά υπονόμευση των ευρωπαϊκών θεσμών μια που οδηγεί στον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής οικονομίας από ένα κατβεξοχήν μη ευρωπαϊκό οργανισμό».

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ κατέληξε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο και να σταθεί μόνη στα πόδια της γιατί αυτό είναι το πιο συμφέρον για την ίδια. «Αυτό επιβάλλει και η αξιοπρέπειά της χώρας μας και η ανόρθωση της αξιοπιστίας της. Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και θα το κάνουμε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις», είπε.

    [03] "Ανοίγουν τα Τέμπη πριν από το Πάσχα"

    Τις επόμενες ώρες ενδέχεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για το άνοιγμα των Τεμπών, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού, Γιάννη Μαγκριώτη.

    «Έχουμε ως στόχο τα Τέμπη να ανοίξουν πριν από το Πάσχα, σε αυτόν το στόχο παραμένουμε. Πιστεύουμε πως οι εργασίες, που έχουν γίνει και από την αξιολόγηση και εκτίμηση όλων των πλευρών, μπορούν με τις ανάλογες διαρρυθμίσεις, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση. Σήμερα, τα Τέμπη είναι πολύ πιο ασφαλή από ό,τι πριν τη βραχόπτωση. Η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα και με τους ειδικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες και την Εγνατία ΑΕ, που από την πλευρά της πολιτείας, εποπτεύει το έργο, εκτιμούμε ότι τις επόμενες ώρες ίσως είναι δυνατόν να υπάρξουν και οι τελικές ανακοινώσεις», επισήμανε ο υφυπουργός.

    Ο κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε σήμερα το νομό Σερρών, όπου εξέτασε την εξέλιξη των έργων της Εγνατίας οδού, στον άξονα Προμαχώνας - Δερβένι, ενώ μετείχε σε ευρεία σύσκεψη με πολιτικούς εκπροσώπους και φορείς του τόπου, οι οποίοι του υπέβαλαν αιτήματά για έργα οδοποιίας και υποδομών, που αφορούν το νομό.

    «Ο οδικός άξονας Εγνατίας οδού είναι ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία με την κεντρική Ευρώπη», είπε ο κ. Μαγκριώτης και πρόσθεσε ότι «πρέπει και η Βουλγαρία από την πλευρά της να συμβάλει σε αυτό το θέμα».

    Ο κ. Μαγκριώτης, κατά τη σύσκεψη, αναφέρθηκε σε συμπληρωματικό πρόγραμμα συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, από εθνικούς πόρους, που θα αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση μικρών και μεσαίων έργων στην περιφέρεια, εκ των οποίων, όπως είπε, τα 500 εκ. ευρώ θα δοθούν για έργα οδικής ασφάλειας και τα 500 εκ. για αντιπλημμυρικά έργα και τη διαχείριση υδάτινων πόρων. Βασική προϋπόθεση, όπως τόνισε, είναι οι καταρτισμένες μελέτες, που θα κατατεθούν από τους νομούς.

    Εξάλλου, «αδιανόητη» χαρακτήρισε ο υφυπουργός, την έλλειψη περιφερειακής οδού στην πόλη των Σερρών, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ πρότεινε τη συνεργασία των τριών νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας, ώστε να συνταχθεί από κοινού μία μελέτη για την διεκδίκηση, χρηματοδότησης και την πραγμάτωση του οδικού άξονα Ε61 από την Εγνατία Α.Ε.

    [04] Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

    Σε ισχύ τίθεται από τα ξημερώματα της Κυριακής η θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά και από 3 να δείξουν 4.

    [05] Συγκρότηση επιτροπής

    Ικανοποιημένοι εξήλθαν από την συνεδρίαση της Ιεραρχίας οι περισσότεροι μητροπολίτες.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έμεινε τελευταίος και έφυγε απο την Μονή Πετράκη το απόγευμα, αφού ως την τελευταία στιγμή συμμετείχε στην κατάρτιση υπομνήματος προς το υπουργείο Οικονομικών.

    Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος έδωσε το στίγμα της συζήτησης και των διαθέσεων των ιεραρχών, αφού τόνισε οτι η Πολιτεία κατανόησε τις θέσεις της Εκκλησίας.

    Είναι χαρακτηριστικά τα όσα περιέχονται στην εισήγηση που έκανε προς τους αρχιερείς ο αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με τα οποία :

    "Τι δέχθηκε το Υπουργείον ;

    α.- Παραμένει ο φορολογικός συντελεστής 20% επί των ακαθαρίστων εσόδων από μισθώματα, όμως από το ακαθάριστο εισόδημα των μισθωμάτων εκπίπτουν:

    Ι) Ως «έξοδο» οι πάσης φύσεως δαπάνες του εκκλησιαστικού νομικού προσώπου και έως ποσοστό 50% των εισπραχθέντων μισθωμάτων, εφβ όσον προκύπτουν από νόμιμα παραστατικά (άρθρο 11 παρ. 12 Νομοσχεδίου)

    ΙΙ) και ποσοστό 5% του μισθώματος για αποσβέσεις σε οικοδομές, οι οποίες εκμισθώνονται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων και θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία η κλινικές, η ποσοστό 3% για οικοδομές, που εκμισθώνονται για άλλες χρήσεις (π.χ. καταστήματα) [άρθρο 8 παρ. 3 Νομοσχεδίου]

    Άρα το αφορολόγητο ποσοστό ανέρχεται σε 55% για κατοικίες και 53% για καταστήματα.

    Φορολογική μεταχείριση των δωρεών και κληρονομιών

    Ι.- Με βάση την αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου, προτεινόταν φόρος κληρονομίας,αλλά και φόρος δωρεάς, ύψους 5% για τα ακίνητα και 10% για τα χρηματικά ποσά (άρθρο 25 παρ. 4), που περιέρχονται στα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα.

    ΙΙ. Από την Συνοδική Επιτροπή προτάθηκαν συγκεκριμένες απαλλαγές.

    ΙΙΙ. Από το Υπουργείον έγιναν αποδεκτά τα κατωτέρω και το Νομοσχέδιο στις 24.3.2010 αναμορφώθηκε ως εξής :

    α) ότι παραμένει το αφορολόγητο για τις δωρεές οποιουδήποτε περιουσιακού αντικειμένου (π.χ. χρημάτων η ακινήτων) μεταξύ των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων (άρθρο 25 παρ.16 Νομοσχεδίου), όπως δηλ.προβλέπει και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    β) ότι οι αιτία θανάτου κτήσεις (από κληρονομία, κληροδοσία, δωρεά αιτία θανάτου) οποιουδήποτε περιουσιακού αντικειμένου (π.χ. χρημάτων η ακινήτων) με λήπτη εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο φορολογούνται με συντελεστή 0,5%.

    γ) ότι οι δωρεές εν ζωή με λήπτη εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο δεν φορολογούνται έως του ποσού των 1.000 ευρώ κατβ έτος, για το δε υπερβάλλον τμήμα της αξίας τους φορολογούνται με συντελεστή 0,5 % (άρθρο 25 παρ. 5 και 16 Νομοσχεδίου)"

    Η Ιεραρχία συγκρότησε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη απο τους μητροπολίτες Ελασσώνος Βασίλειο, Σύρου Δωρόθεο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο, που θα παραστούν και στην επιτροπή της Βουλής που θα συζητήσει το φορολογικό νομοσχέδιο την προσεχή Τρίτη.

    Είναι χαρακτηριστικό οτι, οπως τόνισε ό μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος,"η συζήτηση διεξήχθη με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα, μέσα σε πνεύμα ενότητος της Ιεραρχίας".

    Ετονίσθη από όλους ότι η Εκκλησία ουδέποτε αρνήθηκε, ούτε και τώρα αρνείται την φορολόγηση και μάλιστα στην σημερινή σκληρή πραγματικότητα, αλλά θέλει να επιτευχθεί ο τρόπος, ώστε και αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας να σταθεί και το φιλανθρωπικό της έργο να μην ζημιωθεί και τελικά να οφελείται ο λαός. Επιπλέον η πρόταση για την αποδέσμευση από την Πολιτεία της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, σκοπό έχει την από κοινού αξιοποίησή της, ώστε μέσω αυτής να ενισχυθεί η προσπάθεια για την ανακούφιση του λαού με συγκεκριμένα έργα διακονίας. Η συνεργασία της Ειδικής Επιτροπής με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, κινείται σε καλή προοπτική και ομοφώνως επικροτήθηκε από την Ιεραρχία, πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 March 2010 - 17:30:31 UTC