Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την οικονομία
  • [02] Γιούνκερ : «Δεν θα αφήσουμε μόνη την Ελλάδα»
  • [03] Ανάληψη ευθύνης για βομβιστικές επιθέσεις

  • [01] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την οικονομία

    Εβδομάδα κρίσιμων διαβουλεύσεων για την ελληνική οικονομία, ενόψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης, ενώ η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τη γερμανική επιφυλακτικότητα για την έγκριση ενός μηχανισμού βοηθείας.

    Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο οποίος θα απότελούνταν από ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

    Ωστόσο, η Γερμανίδα καγελάριος Αγγελα Μέρκελ αμφισβήτησε ακόμη και το ενδεχόμενο να απασχολήσει τη Σύνοδο το θέμα. "Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι' αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης", δήλωσε η Μέρκελ χθες Κυριακή.

    Πιέσεις στο Βερολίνο να εγκρίνει το μηχανισμό βοηθείας για την Ελλάδα, ασκεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σήμερα.

    "Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης", δήλωσε ο Μπαρόζο στην οικονομική εφημερίδα.

    "Έχουμε ανάγκη με την ευκαιρία αυτής της συνόδου κορυφής από μια απόφαση για το πώς θα διαχειρισθούμε το ζήτημα της Ελλάδας. Διαφορετικά η μεγάλη αβεβαιότητα κινδυνεύει να παραταθεί επί μακρόν", προσθέτει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπογράμμίζει: "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, διακινδυνεύοντας τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ και τροφοδοτώντας την κερδοσκοπία στις αγορές εναντίον της Ελλάδας και του κοινού νομίσματος".

    Εις επίρρωσιν των δηλώσεών του, το ευρώ υποχώρησε σήμερα έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αβέβαιη προοπτική της υποστήριξης προς την Ελλάδα.

    "Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη του στην εφημερίδα.

    Αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει τώρα "να λύσει με επείγουσα διαδικασία" το ελληνικό πρόβλημα και αυτό "ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα των κρατών-μελών" πρόσθεσε ο ίδιος, υπαινισσόμενος τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το αποτέλεσμα των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον του κυβερνώντος γερμανικού συνασπισμού.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχελμ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει με τους ευρωπαίους εταίρους της για τους τεχνικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθηθεί η Ελλάδα, με μια εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη το θέμα μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας

    Οι "αποφάσεις για χρηματοπιστωτικές βοήθειες" προς την Ελλάδα "δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη" της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανέφερε ο Βίλχελμ και πρόσθεσε πως "οι βάσεις της ευρωπαϊκής δράσης εξακολουθούν να είναι οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου", δηλαδή ότι "οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δράσουν με αποφασιστικό τρόπο αν απειληθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης".

    Στο μεταξύ, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η ίδια η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από βοήθεια. Ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου "δήλωσε σαφώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοπιστωτική βοήθεια" σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες, Κυριακή, με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, σημείωσε ο Βίλχελμ.

    Ωστόσο "τεχνικές συνομιλίες γίνονται εδώ και μήνες για την εξεύρεση τρόπων αντίδρασης αν παρουσιαστεί μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης" και αυτές συνεχίζονται, προσέθεσε και κατέληξε: "Και σε αυτήν την περίπτωση, μια χρηματοπιστωτική συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί οπωσδήποτε μια πιθανότητα για την καγκελάριο και για τη γερμανική κυβέρνηση".

    Στο μεταξύ, η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθεσε σήμερα τη δική της φωνή στη φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ζητήσει την έγκριση σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, αυξάνοντας την πίεση επί της απρόθυμης Γερμανίας.

    "Η ισπανική προεδρία θα εργασθεί γι' αυτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος προσερχόμενος στη συνάντηση των ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες. "Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, του ευρώ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, αυτή την αλληλεγγύη που θεωρώ ότι αξίζει η Ελλάδα, χάρις στα μέτρα που η κυβέρνηση του Παπανδρέου έχει λάβει", δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

    Υπέρ της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα έχουν ταχθεί και η Γαλλία και η Ιταλία, παίρνοντας αποστάσεις από τη Γερμανία.

    "Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίξουμε, δηλαδή κυρίως τη ζώνη του ευρώ γιατί η Ελλάδα ανήκει σ' αυτήν", δήλωσε, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και πρόσθεσε:

    "Μπορούμε να έχουμε πρωτότυπες ιδέες που θα αποδώσουν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υποστηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας, οι οποίοι πρότειναν ένα πολύ θαρραλέο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής για να μειώσουν το έλλειμμά τους".

    "Θα ήταν καλύτερο εάν καταφέρναμε να μιλήσουμε γι' αυτό πριν από τη σύνοδο κορυφής", τόνισε ο γάλλος υπουργός απορρίπτοντας την ιδέα ότι οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις θα πληγούν από τις διαφορές των δυο πλευρών στο ζήτημα αυτό.

    Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην εγκαταλείψουν την Αθήνα.

    "Έχουμε ανάγκη από μια συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα, πιστεύω ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης", πρόσθεσε και υπογράμμισε πως "αν η Ένωση δεν προσφέρει λύση σε μια χώρα της ζώνης του ευρώ, που περνά δύσκολη φάσει, σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην διεθνή σκηνή".

    "Όταν μια χώρα της ζώνης του ευρώ περνάει μια κρίσιμη φάση, έχουμε το ηθικό και συνταγματικό καθήκον να παρέμβουμε", σημείωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας και κατέληξε: "Η Ιταλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και εμείς τον στηρίζουμε σε ποσοστό 100%".

    Ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έμμεσα επέκρινε τη γερμανική στάση, λέγοντας ότι υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Παπανδρέου

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζωνή καθώς και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίζει η Ελλάδα, συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια από τους εταίρους της, περιέγραψε τις πολιτικές που εφαρμόζει, και ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίσει και να ενισχύσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

    Η κυρία Μέρκελ, επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στην πολιτική που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, τη βούλησή της για συνεργασία με την Ελλάδα, και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει την σταθερότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου.

    [02] Γιούνκερ : «Δεν θα αφήσουμε μόνη την Ελλάδα»

    «Δεν τίθεται θέμα να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη μέση του πολέμου», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για τον ενδεχόμενο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς ωστόσο να θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαραίτητο να συμβεί αυτή την εβδομάδα. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά για να μειώσουν τις πιέσεις των αγορών.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, η Ελλάδα έχει δείξει έμπρακτα την αποφασιστικότητά της να βάλει σε υγιή βάση τα δημοσιοοικονομικά της στοιχεία και ως εκ τούτου «δεν θα μείνει μόνη της». Ο Ζ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις, η ευρωζώνη θα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που πλήττεται από τις πιέσεις των αγορών. Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι οι χώρες του ευρώ, με τη δήλωση της Συνόδου κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την Ελλάδα αν το χρειαστεί. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια, αλλά «αν το χρειαστεί θα έχει τη βοήθεια όλων». «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα έρθει αυτή η στιγμή, διότι θεωρώ ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα είναι αξιόπιστο και αρκετό», ανέφερε ο Ζ. Γιουνκέρ.

    Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές πτυχές ενός ενδεχόμενου μηχανισμού στήριξης για την ελληνική οικονομία, ο Ζ. Γιουνκέρ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκαλυφθούν, υπενθυμίζοντας ότι το Eurogroup έχει εξετάσει τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά την τελική απόφαση θα πρέπει να πάρουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο μηχανισμός αυτός αφορά ένα συντονισμένο σύστημα ευρωπαϊκών διμερών δανείων.

    Εξ άλλου, ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι προσωπικά δεν συμφωνεί με το ενδεχόμενο να εμπλακεί το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας μεικτής χρηματοδότησης (ΕΕ και ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, όπου η ΕΕ θα έχει τη σημαντικότερη συμβολή.

    Ο Ζ. Γιουνκέρ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε ότι υπό κανονικές συνθήκες, οι διεθνείς αγορές θα έπρεπε να είχαν εκτιμήσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της στοιχεία. Ο Ζ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα αξιόπιστα. «Είναι μια οδυνηρή προσαρμογή, η οποία είναι αναγκαία για να επιστρέψει η χώρα σε υγιείς δημοσιοοικονομικές βάσείς και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο Ζ. Γιουνκέρ.

    Τέλος, ο Ζ. Γιουνκέρ τάχθηκε σαφώς κατά των ιδεών που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, περί ενδεχόμενης αποβολής στο μέλλον, μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, παρά τη θέλησή της. Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αν γίνει δεκτή μια τέτοια πρόβλεψη θα πρέπει να προβλεφθεί και η δυνατότητα αποχώρησης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ με τη θέλησή της, κάτι που όπως σημείωσε θα αποδυνάμωνε την ισχύ του ενιαίου νομίσματος και το ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει. «Κανείς δεν πρότεινε να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ», ανέφερε ο Ζ. Γιουνκέρ, διευκρινίζοντας ότι ανάλογη πρόβλεψη περί αποβολής μιας χώρας θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Δηλώσεις Βεστερβέλε

    Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, επανέλαβε σήμερα την άρνηση της χώρας του να εγκρίνει άμεσα έναν μηχανισμό οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά τις πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    "Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα, είναι ο λόγος για τον οποίο καμία απόφαση δεν επιβάλεται" πέρα από όσα έχουν ήδη γίνει, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Έτσι, "δεν βλέπουμε καμία ανάγκη να ληφθεί από σήμερα μια απόφαση για την οποιοδήποτε πιθανότητα" βοήθειας προς την Ελλάδα, υπογράμμισε ο Βεστερβέλε.

    [03] Ανάληψη ευθύνης για βομβιστικές επιθέσεις

    Η οργάνωση «Συνωμoσία Πυρήνων Φωτιάς», σε συνεργασία με την Αντάρτικη Ομάδα Τεροριστών και το «Κομμάντο Λάμπρος Φούντας», αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις, που σημειώθηκαν από την Παρασκευή το πρωί έως και χθες, στην Αθήνα.

    Οι τρεις οργανώσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους βομβιστικούς μηχανισμούς, που εξερράγησαν στα γραφεία της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», στην οδό Σωκράτους, έξω από το κτήριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Πέτρου Ράλλη, και στο σπίτι του αντιπροέδρου του Ελληνο-πακιστανικού Συλλόγου, Ανουάρ Ικμπάλ, στα Πατήσια.

    Η ανάληψη ευθύνης γίνεται με προκήρυξη, η οποία δημοσιεύεται στο σάϊτ του Διαδικτύου, athens.indymedia.org.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 March 2010 - 17:30:23 UTC