Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια"
  • [02] Διεξαγωγή συνεδρίου της ΓΣΕΕ
  • [03] "Πάγωμα" του εποικισμού ζητεί το Κουαρτέτο
  • [04] Συνάντηση υπουργού Υγείας με ΠΟΕΔΗΝ
  • [05] Εκρηξη στα γραφεία της "Χρυσής Αυγής"
  • [06] "Συμφωνία σε ένα σχέδιο"

  • [01] "Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια"

    Στο 34ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που διεξάγεται στη Χαλκιδική, μιλάει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός.

    Το απόγευμα, θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη και αύριο το πρωί θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Ομιλία Παπανδρέου στο Υπουργικό

    Η κυβέρνηση δεν ζητά, ούτε πρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα ήταν, όπως είπε, η ύστατη επιλογή, τόνισε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Χαρακτήρισε θετικό το μήνυμα που βγήκε από τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα περιμένει την επιβεβαίωση της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ένα σήμα που θα εκπέμψει η Σύνοδος Κορυφής στη συνεδρίασή της στις 25 και 26 Μαρτίου.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες μετέφερε τις ελληνικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει μια θετική εικόνα της Ελλάδας, η οποία δεν κατοικείται από έναν ανεύθυνο λαό αλλά παίρνει αποφάσεις τις οποίες τηρεί.

    Η επιλογή, πρόσθεσε, που κάνει η κυβέρνηση, είναι για την Ελλάδα της ευθύνης και του φιλότιμου και κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη χώρα και το μέλλον της. Και η προσπάθεια αυτή, όπως είπε, αναγνωρίζεται διεθνώς αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ανέφερε στους συνομιλητές του ότι το διακύβευμα της κρίσης είναι αν υπάρχει βούληση και τόλμη να τεθούν οι αγορές στην υπηρεσία του πολίτη και όχι το αντίθετο.

    Και πρόσθεσε ότι αυτό που θέλει η Ελλάδα δεν είναι οικονομική βοήθεια, αλλά να δανείζεται με κανονικούς όρους, ώστε να μη χάνεται ο κόπος του ελληνικού λαού με τον δανεισμό με υπερβολικά επιτόκια.

    Στις συνεχείς επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, προσπάθησε ώστε να εμπεδωθεί η εικόνα της χώρας ως μιας χώρας θετικής, απαλλαγμένης από τα βάρη του παρελθόντος.

    Ανέφερε επίσης η κυβέρνηση κάνει βαθειές τομές και ανατροπές, προκειμένου να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και ανάπτυξη, ώστε η Ελλάδα να μη ξαναφθάσει ποτέ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία της χώρας δεν κλήθηκε μία κυβέρνηση να πάρει σημαντικές αποφάσεις και να προχωρήσει σε τόσες και τέτοιες βαθειές τομές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

    Χαρακτήρισε τιτάνιο το έργο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και δύσκολο, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "θα τα καταφέρουμε".

    Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο

    Ένα δάνειο (με τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα) θα αρκούσε για να εξασφαλίσει ότι τα spreads θα υποχωρήσουν και οι κερδοσκόποι θα φύγουν και θα μας αφήσουν ήσυχους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία στην Προσωρινή Επιτροπή Χρηματιστηριακής Οικονομικής & Κοινωνικής Κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου και απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε στην αρχή της ομιλίας του ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου "δεν είδαμε ότι η ιστορία δεν τελείωσε" και "πίσω από τα κράτη των κομμουνιστικών καθεστώτων που κατέρρεαν, δημιουργήθηκε ένας νέος άρχοντας, η αγορά" και τελικά οδηγηθήκαμε σε "φούσκες" που πληρώθηκαν από τους πολίτες.

    Εδώ και δύο χρόνια, από την αρχή της κρίσης, δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και αν αυτό δεν γίνει θα έχουμε βία, εντάσεις, εθνικισμούς και φονταμενταλισμούς είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε "να μην επιστρέψουμε στα παλιά" και κάλεσε την ΕΕ να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην επόμενη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20), ενώ αναφερόμενος στις συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες, είπε ότι από αυτές προέκυψε μια πρωτοβουλία για τα CDS (Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου), και πρόσθεσε ότι στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ζήτησε από τον κ. Ομπάμα σθεναρότερη αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και έλαβε θετική απάντηση "αν και ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα έχει διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία οξύνθηκαν από την κρίση και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν ζητώ αποδιοπομπαίο τράγο".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η μοίρα μας κρίνεται από εκείνες τις δυνάμεις που είτε στο θέμα των CDS είτε ως αξιολογητές δεν επιτήρησαν σωστά και παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο, ενώ οι φόροι των λαών μας γλίτωσαν τις τράπεζες από την χρεωκοπία, τώρα αυτές να μας χτυπάνε γιατί δημιουργήσαμε ελλείμματα για να τους γλιτώσουμε.

    "Πριν πέντε μήνες πήραμε ισχυρή εντολή για αλλαγή" είπε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας πως "ποτέ δεν είχαν ληφθεί τόσο πολλά μέτρα σε τόσο λίγο διάστημα" και προσθέτοντας ότι άμεσος στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας και μεσομακροπρόθεσμος στόχος είναι οι αλλαγές να εισάγουν την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα του "πιο σκληρού προγράμματος λιτότητας" το οποίο εμπεριέχει και το μήνυμα του πολιτικού θάρρους και της δέσμευσης της Ελλάδας για την προστασία του κοινού νομίσματος.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια το χρέος δεν μειώνεται και οι θυσίες θα χαθούν αν συνεχιστεί η κερδοσκοπία".

    Ζητάμε πολιτική στήριξη

    "Δεν είμαστε αήθης χώρα που ζητά να ζήσει από τον πλούτο των άλλων, ζητάμε πολιτική στήριξη ώστε να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην πληρώσουμε περισσότερο" είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι "θα πρέπει να αναγκάσουμε τις αγορές να ανταποκριθούν θετικά, έστω και με πιεστικό τρόπο".

    "Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, μπορεί όμως να υπάρξει χιονοστιβάδα. Η Ευρώπη είναι και νομισματική και πολιτική ένωση και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ο πρόδρομος της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και η ΕΕ να είναι ο καταλύτης για λύσεις σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο.

    Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου επικαλέστηκε την προτροπή του προέδρου του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν να μην χαθεί η ευκαιρία για αλλαγή στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και πρότεινε την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Ελλάδα και ΔΝΤ

    Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη καθώς το ευρώ σταθεροποίησε την χώρα νομισματικά και βοήθησε στην ανάπτυξη, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη αυτά τα μέτρα θα τα ζητούσε το ΔΝΤ που δεν θα ζητούσε κάτι παραπάνω.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα ουσιαστικά είναι στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ, άσχετα αν δεν το λέμε έτσι, αλλά χωρίς τις διευκολύνσεις του ΔΝΤ, διότι (ως έχει η κατάσταση τώρα) αν χρειαστούμε τα χρήματα δεν θα τα έχουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι εδώ πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος της ΕΕ, (που μπορεί να πει) ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ΔΝΤ, αλλιώς η Ελλάδα έχει την επιλογή να καταφύγει σε αυτό.

    "Τα μέτρα δεν μας βγάζουν μόνα τους από την κρίση, θα υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα" είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι ως λάβρος ευρώφιλος ο ίδιος θα προτιμούσε ευρωπαϊκή λύση.

    [02] Διεξαγωγή συνεδρίου της ΓΣΕΕ

    «Να μην επιτρέψουμε η κρίση του συστήματος να μετατραπεί σε κρίση της μισθωτής εργασίας» επεσήμανε κατά την εναρκτήρια ομιλία του, από το βήμα του 34ου τακτικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ που διεξάγεται στη Χαλκιδική, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, εκπροσώπων κομμάτων, τοπικών αρχών και συνδικαλιστών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδήγησαν την Ε.Ε. στο «χείλος του γκρεμού» και κατέστησαν την Ελλάδα «πειραματόζωο» της «νεοσυντηριτικής πολιτικής ελίτ, που διοικεί την Ευρώπη». Χαρακτήρισε όσα βιώνει ο ελληνικός λαός, «απότοκα» της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης, και της «ασκηθείσας, κυρίως από την απελθούσα κυβέρνηση, δημοσιονομικής πολιτικής», η οποία κατέστησε «ανοχύρωτη» τη χώρα «στις πιέσεις των αγορών και των κερδοσκόπων». Υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «άδικα», «σκληρά», χωρίς «κοινωνικό ισοδύναμο».

    «Να πληρώσουν για την κρίση, αυτοί που πραγματικά ευθύνονται, οι έχοντες και κατέχοντες, οι μονίμως φοροκλέπτοντες και οι φοροαποφεύγοντες. Η κρατικοδίαιτη και εν πολλοίς επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα, η οποία είχε απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού ελλείμματος» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

    Ομιλία προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου

    «Το πιο ακραίο διεθνές όργανο για αντιλαϊκές πολιτικές» χαρακτήρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική, εκφράζοντας εμμέσως τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο δανεισμού της χώρας από το ΔΝΤ και επισημαίνοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι ενωμένο, συσπειρωμένο και να συνεχίσει τους αγώνες του.

    «Στην περίπτωση, που έρθουμε προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το πιο ακραίο διεθνές όργανο για αντιλαϊκές πολιτικές, θα είναι μείζον ζήτημα και για το δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, γιατί ο αγώνας μας είναι αυτός που μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή την πτώση και σε αυτή την αφαίρεση δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Παπασπύρος.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «παγιδεύτηκε σε ένα δρόμο που ρίχνει μονομερώς τα βάρη σε αυτούς που δεν ευθύνονται για την κρίση», ισχυρίστηκε ότι παρά τις αντίθετες δημόσιες δηλώσεις «μαγειρεύεται εν κρυπτώ» το Ασφαλιστικό και τόνισε ότι η ενότητα και οι αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος «είναι η λύση», ώστε να μην οδηγηθούν «τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό και στο ολοκαύτωμα» ενός συστήματος, «που δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια».

    Ομιλία γενικού γραμματέα Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΙΤUC) Γκι Ράιντερ

    Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΙΤUC) Γκι Ράιντερ χαιρέτισε τις εργασίες «εκ μέρους των 175 εκατομμυρίων μελών της συνομοσπονδίας», μεταφέροντας «την υποστήριξη τους στον αγώνα των Ελλήνων και Ελληνίδων εργαζομένων».

    Τόνισε ότι «σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της καταιγίδας» μιας «γενικευμένης κοινωνικής κρίσης», που προκάλεσε «η απληστία και η απερισκεψία» του «κεφαλαίου», υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις", μέσα από "δημοκρατικές διαδικασίες, κοινωνικό διάλογο και με συμμετοχή των συνδικάτων» και κατήγγειλε ως «αδιανόητη» και «απαράδεκτη» την «υφαρπαγή της εξουσίας λήψης αποφάσεων και της δημοκρατικής διαδικασίας, από τη Γκόλντμαν Σακς και τους συμμάχους της, στις σκοτεινές τέχνες της κερδοσκοπίας».

    «Η μέθοδος που ακολουθούν δεν είναι η πολιτική δημοκρατία. Πρόκειται για οικονομική επιβολή. Κι όπως συνέβη και στην περίοδο της δικτατορίας στο παρελθόν, οι Έλληνες θα αντισταθούν και θα την ξεπεράσουν» δήλωσε ο γ.γ. της ΙΤUC.

    Ο κ. Ράιντερ αναφέρθηκε στα εκρηκτικά φαινόμενα της ανεργίας, που έφερε η διεθνής κρίση, καλώντας τους εργαζόμενους να προτάξουν «αντίσταση», «αλληλεγγύη» και «εναλλακτικές λύσεις» στο μοντέλο, που οδηγεί στην κρίση.

    Στην έναρξη του συνεδρίου προβλήθηκε εικοσάλεπτο βίντεο με τη δράση της ΓΣΕΕ την περίοδο 2007-2010 και στο κλείσιμο ιστορικό αφιέρωμα στο Κιλελέρ. Τις εργασίες παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ Γιώργος Κουκουλές, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, τοπικοί αξιωματούχοι, κ.α.

    [03] "Πάγωμα" του εποικισμού ζητεί το Κουαρτέτο

    Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή ζήτησε από το Ισραήλ να "παγώσει" κάθε εποικιστική δραστηριότητα και εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα, σε κείμενο διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες της Μόσχας.

    "Το Κουαρτέτο ζητεί από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη φυσική δημογραφική αύξηση, τη διάλυση όλων των προκεχωρημένων θέσεων που δημιουργήθηκαν μετά τον Μάρτιο 2001 και την αποχή από κατεδαφίσεις και εκτοπισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ", σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, το οποίο αναγνώσθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

    Το Κουαρτέτο εκφράζει επίσης την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως ως προς την ανθρωπιστική κατάσταση και τα ανθρώπινα δικαιώματα του πληθυσμού.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Μόσχας.

    Το Κουαρτέτο επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις για τη Μέση Ανατολή μα οδηγήσουν σε μια "διευθέτηση" σε διάστημα 24 μηνών, σύμφωνα με το κείμενο. Η διευθέτηση θα πρέπει " να θέτει τέλος στην κατοχή που ξεκίνησε το 1967 και να έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυση ανεξάρτητου, δημοκρατικού και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο να υπάρχει εν ειρήνη και ασφάλεια στο πλευρό του Ισραήλ και των άλλων γειτόνων του", σύμφωνα με το κείμενο.

    Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ουάσινγκτον είναι "σταθερές και διαρκείς", έπειτα από την τελευταία κλιμάκωση της έντασης σχετικά με την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα.

    Είχε προηγηθεί χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία θεωρήθηκε σημαντική, αν και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για το περιεχόμενό της.

    "Συζήτησαν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας ώστε να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνευση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενδεχομένως σε αυτές να περιλαμβάνονται κινήσεις καλής θέλησης από την ισραηλινή πλευρά, όπως η απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων.

    [04] Συνάντηση υπουργού Υγείας με ΠΟΕΔΗΝ

    Συναντήσεις με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΜ) είχε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε την ΠΟΕΔΗΝ και τους εκπροσώπους των νοσηλευτών, ότι "παρά τα δύσκολα περιθώρια μέσα στα οποία κινούμαστε, τα εξαντλούμε αυτά τα περιθώρια προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων".

    "Σε αυτό το πλαίσιο είπαμε ότι και τα δεδουλευμένα πρόκειται να πληρωθούν και από εκεί και πέρα θα έχουμε πραγματικά τη φροντίδα προκειμένου να εξαντλήσουμε τις πιστώσεις του Προϋπολογισμού, χωρίς καμία μείωση. Γιβ αυτό το λόγο εξαιρέθηκαν οι εφημερίες των γιατρών και οι υπερωρίες και τα νυχτερινά του λοιπού προσωπικού από το 10% που αφορά τα υπόλοιπα κονδύλια του Προϋπολογισμού", είπε η υπουργός.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε δίκαιο το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών για τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις κινητοποιήσεις των γιατρών, επανέλαβε ότι τα δεδουλευμένα θα πληρωθούν και πρόσθεσε:

    "Ηδη στο Υπουργείο Οικονομικών έχει υπογραφεί η απόφαση που αφορά τα 36 εκατ. για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου. Όπως επίσης και μία απόφαση που αφορά δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών, τα οποία είχαν εγκριθεί και δεν είχαν πληρωθεί".

    [05] Εκρηξη στα γραφεία της "Χρυσής Αυγής"

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 08:46 το πρωί στα γραφεία της "Χρυσής Αυγής" στην οδό Σωκράτους στην Ομόνοια.

    Είκοσι δύο λεπτά νωρίτερα, στις 08:24, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και είπε: "Έχει τοποθετηθεί βόμβα στην οδό Σωκράτους 48, στον πέμπτο όροφο στα γραφεία της "Χρυσής Αυγής". Θα εκραγεί σε 25 λεπτά. Να εκκενωθεί το κτίριο , όλος ο δρόμος της οδού Σωκράτους και το ξενοδοχείο".

    Ενημερώθηκε άμεσα η αστυνομία, η οποία απέκλεισε την περιοχή και απομάκρυνε τον κόσμο και η έκρηξη σημειώθηκε σε 22 λεπτά προκαλώντας ζημιές στα γραφεία της "Χρυσής Αυγής", στο κτήριο, ενώ έσπασαν τζάμια και σε γύρω κτήρια.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν ωρολογιακός, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, και είχε τοποθετηθεί στο διάδρομο του πέμπτου ορόφου.

    Στον τόπο της έκρηξης βρίσκονται πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας και αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οι οποίοι ερευνούν το χώρο.

    Μέχρις στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    [06] "Συμφωνία σε ένα σχέδιο"

    Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν, κατά τη σύνοδο κορυφής την προσεχή εβδομάδα, σε ένα σαφές πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα βρίσκεται σε αναμονή.

    Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε τη σημασία επίτευξης συμφωνίας αφού ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κίνηση που θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την ΕΕ.

    "Είναι ουσιώδες, όταν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα της ζώνης του ευρώ να υπάρχει μια ευρωπαϊκή ηγεσία και μια ευρωπαϊκή ευθύνη", δήλωσε ο κ. Ρεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα στην περίπτωση που η χώρα ζητήσει οικονομική βοήθεια για να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

    "Είναι σημαντικό να καταλήξει η ΕΕ την προσεχή εβδομάδα σε ένα πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, σ' ένα συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα όσον αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο για μια συντονισμένη και υπό όρους ενέργεια, εάν αυτό χρεαστεί και κριθεί αναγκαίο", τόνισε.

    Ο Ρεν πρόσθεσε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δείχνουν μια ξεκάθαρη ανάγκη για ενισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στις 16 χώρες της ζώνης του ευρώ.

    Στηρίζουν τη λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

    Εν τω μεταξύ, Ολλανδία και Γερμανία δήλωσαν σήμερα ότι είναι ανοικτές στην ιδέα μίας πιθανής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχεμ δήλωσε ότι "η Γερμανία είναι ανοικτή στην ιδέα παροχής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, εάν την έχει ανάγκη".

    "Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και το Βερολίνο εκκινεί από την αρχή ότι οι προσπάθειές της για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της θα επιτύχουν", πρόσθεσε.

    Ακόμη, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ δήλωσε επίσης ότι Ολλανδία υποστηρίζει την ιδέα μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, όμως εκτιμά ότι δεν θα είναι αρκετή.

    "Υποστηρίζουμε την οδό του ΔΝΤ", δήλωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ χθες, Πέμπτη, το βράδυ, στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης σχετικά με μια ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα, το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    "Απλώς ο ρόλος του ΔΝΤ δεν θα αρκέσει", πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι "οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται για φέτος σε περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ".

    Αν η βοήθεια του ΔΝΤ δεν είναι επαρκής, "μια παράλληλη λύση πρέπει να προκύψει από την (ευρωπαϊκή) περιοχή", σύμφωνα με τον υπουργό, για τον οποίο "θα υπάρχει πάντα δυνατότητα προσφυγής στις ευρωπαϊκές χώρες".

    Ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ υπενθύμισε στους βουλευτές ότι η διατήρηση της σταθερότητας των ευρωπαϊκών χρηματαγορών αποτελεί κοινή ευθύνη και υποστήριξε πως "η αστάθεια σε μια χώρα της ζώνης του ευρώ έχει συνέπειες για την Ολλανδία".

    "Η Ελλάδα είναι η ίδια υπεύθυνη γι' αυτό που συνέβη και πρέπει να σηκώσει τα μανίκια", δήλωσε ο υπουργός, "όμως πρέπει να εμποδίσουμε να επεκταθεί προς την Ολλανδία η ελληνική πυρκαγιά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 March 2010 - 13:30:31 UTC