Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα θα πάρει τις δικές της αποφάσεις"
  • [02] Συμφωνία για τα Ναυπηγεία

  • [01] "Η Ελλάδα θα πάρει τις δικές της αποφάσεις"

    Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός. Αύριο, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, ενώπιον Ειδικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου παραπέμφθηκε η συζήτηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς στο Eurogroup η Γερμανία αρνήθηκε να πει το ναι στους όρους και τις προϋποθέσεις.

    Η Ένωση θα λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις, αλλά το ίδιο θα πράξει και η Ελλάδα, η οποία θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, συνεκτιμώντας τις αποφάσεις αυτές, δήλωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Γκόρντον Μπαϊνάι, στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας.

    Μιλώντας σε φόρουμ για την διαχείριση της κρίσης στο Πανεπιστήμιο Corvinius της Βουδαπέστης, είπε ότι η κρίση δεν είναι μόνο εθνική, αλλά κρίση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς δεν υπάρχουν παγκόσμιοι θεσμοί με αποτέλεσμα να υπονομεύονται και οι εθνικοί θεσμοί και να δημιουργείται ανασφάλεια.

    «Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «πήραμε δύσκολα μέτρα, χρειαζόμαστε την Ευρώπη, η ευρωζώνη έχει τα μέσα είτε με την έκδοση ευρωομολόγου είτε με την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

    «Η κρίση είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να κάνει το επόμενο σοβαρό βήμα» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρχαν επαφές με το ΔΝΤ και τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση κινούνται στην λογική των μέτρων που θα υποδείκνυε το Ταμείο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει απόφαση, «θέλουμε άμεση απάντηση, χρειαζόμαστε υποστήριξη για να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρέπει να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους».

    Σημειώνεται ότι στις κοινές δηλώσεις του με τον Ούγγρο ομόλογό του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την θέση ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη περιθωρίου για να αποδώσουν τα μέτρα που έχει πάρει αλλά και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, αλλά την ανάπτυξη «ευρωπαϊκών εργαλείων» έτσι ώστε να επέμβουν στην αγορά αν χρειαστεί.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που πήρε μαζί με τους κ.κ. Γιούνγκερ, Σαρκοζί και την κα Μέρκελ, την οποία και παρουσίασε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και την χαιρέτησε.

    Ο κ, Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων.

    ΕΕ: "Αναδιαμόρφωση" της χρήσης παραγώγων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της για την "αναδιαμόρφωση" ορισμένων παράγωγων τραπεζικών προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν σε κερδοσκοπικές κινήσεις επί του χρέους χωρών, κυρίως της Ελλάδας.

    "Θα προτείνω... ένα κείμενο για την αναδιαμόρφωση των ανοιχτών καθαρά κερδοσκοπικών πωλήσεων, και κυρίως των πωλήσεων που αφορούν τα Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου (Credit Default Swaps, CDS) για ομόλογα χωρών ", δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Υπό την πίεση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεσμεύθηκε εδώ και περίπου δέκα ημέρες να εξετάσει τη δυνατότητα απαγόρευσης των καθαρά κερδοσκοπικών και ανοιχτών πωλήσεων επί των CDS που συνδέονται με τα χρέη χωρών.

    Ο Μισέλ Μπαρνιέ διευκρίνισε σήμερα ότι οι προτάσεις του για τα CDS που συνδέονται με το χρέος χωρών θα υποβληθούν "λίγο μετά" την κατάθεση πακέτου μεταρρυθμιστικών προτάσεων για το σύνολο των αγορών παραγώγων, τον προσεχή Ιούνιο και επέμεινε για το σημαντικό μέγεθος των αγορών αυτών.

    "Μιλάμε για 600.000 δισεκατομμύρια δολάρια επί των συναλλαγών αυτών των προϊόντων, το 80% των οποίων διαφεύγει κάθε ελέγχου, διαφάνειας, πλαισίου κανόνων και καταγραφής. Οφείλουμε να μετατοπίσουμε αυτή την αναλογία προς την άλλη κατεύθυνση", είπε.

    Α.Μέρκελ: "Λάθος μια εσπευσμένη υποστήριξη στην Ελλάδα"

    Την αντίθεση της χώρας της στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα επανέλαβε σθεναρά η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι μία εσπευσμένη υποστήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι "η σωστή απάντηση", αλλά ότι πρέπει να "χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του".

    Η γερμανίδα καγκελάριος επέρριψε την ευθύνη των ελληνικών προβλημάτων στην ίδια την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν είναι η κερδοσκοπία των οικονομικών αγορών που έφερε την Αθήνα σε δεινή θέση, αλλά "η παραβίαση επί σειρά ετών του Συμφώνου Σταθερότητας", και ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις απλά "επέτειναν" το φαινόμενο αυτό.

    "Μία εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση", δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος σε ομιλία της προς τους γερμανούς βουλευτές. "Αντίθετα, το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του", δηλαδή η Ελλάδα να βάλει μόνη της τάξη στα δημόσια οικονομικά της, πρόσθεσε η κα Μέρκελ.

    Δεν πρέπει να "δώσουμε μία πρόωρη βοήθεια, αλλά να μπει τάξη σε όλα αυτά, γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν μοιραίο", σύμφωνα με την κα Μέρκελ.

    Η γερμανίδα Καγκελάριος τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της δυνατότητας να εξαιρεθεί μία χώρα από την ευρωζώνη, ένα ενδεχόμενο στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα "έσχατο μέτρο", σε περίπτωση που "μία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ξανά και ξανά", πρόσθεσε η κα Μέρκελ.

    Οι μηχανισμοί του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, που προβλέπουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και προστίμων στις χώρες που παρεκκλίνουν από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, δήλωσε επίσης η κα Μέρκελ, "στο βαθμό που μία χώρα δεν μπορεί να καταβάλει τα χρήματα, γιατί δεν έχει χρήματα".

    Α.Αλταφάζ: "Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο"

    Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης, αν χρειαστεί, όχι μόνο της Ελλάδας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν.

    Ο Α. Αλταφάζ σημείωσε ότι το Συμβούλιο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, διευκρίνισε τα τεχνικά ζητήματα της συντονισμένης βοήθειας προς την Ελλάδα και επανέλαβε την απόφαση του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία: «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί».

    Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι το χθεσινό Συμβούλιο Ecofin ενέκρινε τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% του ΑΕΠ, έως το τέλος του 2010 και σημείωσε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο σωστό δρόμο». Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα καθήκοντά της, έχει λάβει θαρραλέες αποφάσεις, εφαρμόζοντας δύσκολα οικονομικά μέτρα για τον ελληνικό λαό.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, ο Α. Αλταφάζ δήλωσε ότι η βάση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα είναι οι προσπάθειες της ίδιας της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο εξελίσσονται και οι αποφάσεις από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

    Στη συνέχεια, ο Α. Αλταφάζ, ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει βοήθεια η ίδια η χώρα και η σχετική απόφαση να ληφθεί από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των τεχνικών πτυχών του σχεδίου στήριξης, ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ότι το Συμβούλιο Eurogroup διευκρίνισε τα τεχνικά ζητήματα του πακέτου ενίσχυσης προς την Ελλάδα, αλλά η επεξεργασία τους δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Ντομινίκ Στρος-Καν: " Για την Ελλάδα θα υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο"

    Διακριτικές αποστάσεις από την ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, κράτησε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος αναφορικά με την Ελλάδα δήλωσε ότι τα προβλήματά της είναι πολύ πιο άμεσα και δεν πρόκειται να επιλυθούν στο πλαίσιο ενός συζητούμενου ακόμα Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Οι δηλώσεις του Στρος-Καν έγιναν στο πλαίσιο μιας ανοιχτής συζήτησης που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τον «εκσυγχρονισμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΕ Μάριο Ντράγκι.

    Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδυματά, ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι για την Ελλάδα θα υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με την υποστήριξη που χρειάζεται, ενώ παράλληλα εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σε ότι αφορά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο Στρος-Καν τόνισε ότι "εάν πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει την δυνατότητα να διατεθούν κονδύλια ώστε να βοηθηθεί μία χώρα εντός της ζώνης του ευρώ, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα".

    Αναφορικά με την Ελλάδα στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής του ΔΝΤ κινήθηκε και ο Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία από εδώ και στο εξής είναι η εφαρμογή των ελληνικών μέτρων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν ανάλογα και θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να δανειστεί με λογικά επιτόκια. Ωστόσο, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι η Ελλάδα έχει άμεσες ανάγκες ρευστότητας, οι οποίες δεν απαιτούν την δημιουργία νέων θεσμών όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστούν.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κερδοσκοπικών παιχνιδιών με εργαλεία τα Credit Default Swaps (CDS), δηλαδή τα ασφάλιστρα για την κάλυψη του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας, τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και ο Ντομινίκ Στρος-Καν σημείωσαν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να καταστεί σαφές ποιο ρόλο διαδραμάτησαν στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να υποβάλει νέες νομοθετικές προτάσεις για το ρόλο αυτών των ασφαλίστρων, κατά τρόπο ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες διενέργειας κερδοσκοπικών παιχνιδιών με αντικείμενα τα κρατικά χρέη.

    [02] Συμφωνία για τα Ναυπηγεία

    Αύριο εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ η συμφωνία - πλαίσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το πρόγραμμα των υποβρυχίων, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού.

    Για το θέμα θα υπάρξει σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού θα ενημερώσουν την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης που έδωσε το μεσημέρι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος ναυπήγησης 4 υποβρυχίων τύπου 214 και εκσυγχρονισμού 3 υποβρυχίων τύπου 209, που είχαν ανακοινωθεί τα έτη 2000 και 2002, είχε ανέλθει στα 2 δισ. 838 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το 2008 είχαν ήδη καταβληθεί 2 δισ. 32 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει παραληφθεί τίποτε από την Ελλάδα.

    Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι στόχος μας, επιλύοντας το πρόβλημα, δεν ήταν να αναδείξουμε τις ευθύνες, αλλά να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού.

    Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν πιέσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για το θέμα.

    Επίσης διευκρίνισε ότι οι συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησης στο Αμπου Νταμπί, όπως και η επίσκεψη εμπορικής αντιπροσωπείας του Αμπου Νταμπί στην Ελλάδα δεν σχετίζονται με τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Βενιζέλος για τη συμφωνία - πλαίσιο:

    -Το 75% των μετοχών των Ναυπηγείων μεταβιβάζεται στην εταιρεία Αμπου Νταμπί Μάριτάιμ,

    -Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο εσαεί όσον αφορά στην περαιτέρω μεταβίβαση των μετοχών,

    -Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο όσον αφορά στα πρόσωπα που στελεχώνουν το ΔΣ της εταιρείας,

    -Αίρεται η πρόταση της Αμπου Νταμπί Μάριταιμ για απόλυσεις 350 εργαζομένων,

    - Η ελληνική πλευρά θα παραλάβει το 1ο υποβρύχιο Παπανικολής - το οποίο είχε παρουσιάσει προβλήματα - με σκοπό την πώληση του σε τρίτη χώρα. Το συγκεκριμένο υποβρύχιο έχει την πιστοποίηση του γερμανικού νηογνώμονα αλλά για την παραλαβή του θα ζητηθεί νέα πιστοποίηση από το γερμανικό νηογνώμονα και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

    Όσον αφορά στην προοπτική πώλησης του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "μου μεταφέρεται η αίσθηση από τους γνωρίζοντες ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αγοραστές. Η ελληνική πλευρά προσδοκά να πουλήσει το υποβρύχιο σε ποσό μεγαλύτερο των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό στο οποίο κοστολογείται από τη γερμανική πλευρά".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση,ο κ.Βενιζέλος είπε ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί η πώληση του και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ζητήσει να ενταχθεί στη δύναμη του Στόλου, τότε το θέμα θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο.

    - Το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει 3 νέα υποβρύχια τύπου 214 και ένα τύπου 209 που έχει εκσυγχρονιστεί,

    - Η Ελλάδα θα παραγγείλει άλλα 2 νέα υποβρύχια τύπου 214 έναντι του εκσυγχρονισμού των άλλων 2 υποβρυχίων τύπου 209.

    Η τιμή κόστους των νέων υποβρυχίων ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, έκαστο, όταν σε τιμές 2001 η τιμή του ήταν 463,25 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου αν ληφθούν υπόψη το χρέος προς τη γερμανική πλευρά, που αφορά μεταξύ άλλων στα ανταλλακτικά και τον εκσυγχρονισμό των άλλων δυο υποβρυχίων τύπου 209 - που δεν θα γίνει- και την πώληση του υποβρυχίου Παπανικολής,θα ανέλθει σε 165 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα ανταλλακτικά θα διατεθούν στο εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο και στα άλλα δύο υποβρύχια που δεν θα εκσυγχρονιστούν.

    Το πρόγραμμα πληρωμών είναι 9ετούς διάρκειας και το ετήσιο κόστος θα κυμαίνεται από 50 έως 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Η γερμανική πλευρά έχει προτείνει καλύτερες πληρωμές για τα δύο πρώτα χρόνια για τη ναυπηγηση των νέων υποβρυχίων.

    - Τα περιουσιακά στοιχεία των Ναυπηγείων που αφορούν σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες θα εκποιηθούν.

    - Στα Ναυπηγεία χορηγείται δάνειο 20 εκατομμύρια ευρώ για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, μέχρι την υπογραφή της τελικής συμφωνίας σε 4-5 μήνες. Η τελική συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή.

    Ως δικλείδες ασφαλείας για την προοπτική των Ναυπηγείων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε το 9ετές πρόγραμμα για τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων, τις κατασκευές ή επισκευές πολεμικών πλοίων για την κάλυψη αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού και το πρόγραμμα δράσης της Αμπου Νταμπί Μάριταιμ για πωλήσεις προς τρίτους.

    `Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν θίγεται το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών από τη Γαλλία.

    Εξ άλλου, με αφορμή την αύξηση της τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή όλα τα συμβαίνοντα στο Αιγαίο με στρατηγική ψυχραιμία και εγρήγορση, ενώ επισήμανε την ανάγκη να αποφευχθεί η εξαγωγή της έντασης - που υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας - στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Σε ερώτηση για τη μη ένταξη παραγωγικών ομάδων στο φορολογικό σύστημα από φέτος,ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι ο ίδιος ήθελε να εφαρμοστεί το φορολογικό σύστημα για αυτές τις ομάδες για τα εισοδήματα του 2009, ωστόσο, είπε, πολλές παραγωγικές ομάδες τόνιζαν ότι παραβιάζεται το πλαίσιο ασφάλειας δικαίου.

    Το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να αποτελέσει μία μεγάλη εθνική κοινωνική συμφωνία ριζοσπαστικής αναδιανομής και μετάβασης από την παράνομη οικονομία στην επίσημη οικονομία,προσθεσε.

    Τέλος, όσον αφορά στην ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει η αποστολή της και ισχύουν οι εθνικοί περιορισμοί.

    Το θέμα που συζητείται είναι αν η εκπαίδευση των Αφγανών πιλότων στα μεταφορικά αεροσκάφη C-27J Spartan θα γίνει στην Ελλάδα,όπως προτείνει η ελληνική πλευρά, ή στην Καμπούλ.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 March 2010 - 17:30:21 UTC