Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απειλεί" με απέλαση 100.000 Αρμένιους
  • [02] Επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας
  • [03] Μετά το Πάσχα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό Video
  • [04] Διεθνή συνεργασία ζητά ο Ντ.Στρος-Καν
  • [05] Αισιοδοξία για ευρωποαϊκή λύση
  • [06] "Πάλη για την ανατροπή"
  • [07] "Απευθείας στο ΔΝΤ"
  • [08] "Σηκώνουν το βάρος"
  • [09] Διακοπές ρεύματος

  • [01] "Απειλεί" με απέλαση 100.000 Αρμένιους

    Οι Αρμένιοι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Τουρκία χωρίς άδεια, μπορεί να είναι τα θύματα ενδεχόμενης κλιμάκωσης του πολέμου που γίνεται γύρω από το θέμα της αναγνώρισης τη γενοκτονίας των Αρμενίων, όπως άφησε να εννοηθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Λονδίνο.

    «Υπάρχουν εκατό χιλιάδες Αρμένιοι που μένουν λαθραία στην χώρα μας, εδώ και δέκα χρόνια», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε κοινή συνέντευξη με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν, και πρόσθεσε πως «αν οι εξελίξεις συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, τότε ίσως να αναγκασθούμε να επανεξετάσουμε το θέμα».

    Ο κ.Ερντογάν αναπτύσσοντας περαιτέρω τις απόψεις του για το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, υποστήριξε ότι «η Αρμενία πρέπει να αποδεσμευτεί από την υποθήκη της Διασποράς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αρμενική διασπορά στη Γαλλία και τις ΗΠΑ πιέζει για το θέμα αυτό.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η λεγόμενη "ομάδα Μινσκ" που ασχολείται με την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ολοκλήρωση της βελτίωσης των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας.

    «Αν η "ομάδα Μινσκ" επιτύχει στον στόχο της, τότε όλα τα προβλήματα θα λυθούν αυτομάτως. Τότε θα εξαφανιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Τουρκία, μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας και ακόμα μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας», είπε.

    Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το σουηδικό Κοινοβούλιο και η επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων υιοθέτησαν αποφάσεις με τις οποίες αναγνωρίζονται ως γενοκτονία οι σφαγές των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με αποτέλεσμα η Τουρκία να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της σε Ουάσινγκτον και Στοκχόλμη, προειδοποιώντας ότι οι αποφάσεις αυτές είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στην εύθραυστη διαδικασία συμφιλίωσης με την Αρμενία.

    Η πλειοψηφία των Αρμενίων της Τουρκίας ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.

    [02] Επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

    Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, απευθείας επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές προβλέπει το πρόγραμμα βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς κατοικιών που ανακοίνωσαν σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης. Το πρόγραμμα προβλέπεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αφορά κτίρια με άδεια οικοδομής πριν το 1980 που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό, και χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία, ενώ υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

    Η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι στο πρόγραμμα προβλέπεται να ενταχθούν 100.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα και η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα ξεπεράσει το 1 δισ. κιλοβατώρες. Ενδεικτικά, μια μονοκατοικία 100 τετραγωνικών στη Β. Ελλάδα θα έχει όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης και ψύξης κοντά στα 1500 ευρώ το χρόνο. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

    Για τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 50.000 ευρώ. Η επιδότηση θα είναι 5 εκατοστιαίες μονάδες και στόχος του υπουργείου, που βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες είναι τα δάνεια να είναι άτοκα.

    Οι απευθείας επιχορηγήσεις θα φθάνουν στο 30 % του κόστους των εργασιών. Τα εισοδηματικά κριτήρια εδώ θα είναι για μονοκατοικίες 15.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 25.000 οικογενειακό, και για πολυκατοικίες 30.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 50.000 ευρώ οικογενειακό. Το κριτήριο αυτό θα πρέπει να το καλύπτουν τουλάχιστον οι μισοί συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας.

    Στις επιδοτούμενες εργασίες περιλαμβάνονται: θερμομόνωση δώματος, στέγης και κελύφους, αντικατάσταση καυστήρα ή και λέβητα με καινούργιο πετρελαίου ή φυσικού αερίου, τοποθέτηση κουφωμάτων με διπλά τζάμια, μόνωση σωληνώσεων, σκίαστρα, ηλιακοί θερμοσίφωνες, κλπ. Θα υπάρχουν ανώτατες τιμές ανά είδος εργασίας και θα γίνονται έλεγχοι προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπερτιμολογήσεων.

    Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στις τράπεζες, μαζί με πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης το οποίο θα κατατάσσει το σπίτι σε ενεργειακή βαθμίδα και θα προτείνει τις εργασίες που απαιτούνται για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από το υπουργείο Ενέργειας με βασικό κριτήριο το μέγεθος της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται. Για να δοθεί η τελική έγκριση θα γίνεται δεύτερος έλεγχος από άλλον ενεργειακό επιθεωρητή και θα πρέπει το ακίνητο να βελτιώνει τη θέση του στην ενεργειακή κατάταξη τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα. Για τις αιτήσεις που εγκρίνονται θα επιδοτείται κατά 100 % το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων το οποίο όπως έχει ανακοινώσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα έχει ως βάση το 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι φοροαπαλλαγές, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή τιμής ζώνης. Ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών αυξάνεται σε 30 % (από 20 % που ισχύει τώρα) η έκπτωση δαπανών για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με όριο τα 2.500 ευρώ (από 700 ευρώ).

    Απαντώντας σε ερωτήσεις η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το θέμα της επιβολής πλαφόν στα καύσιμα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι η σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναμένεται αύριο και θα εξετασθεί από τα δύο υπουργεία.

    Σε ερωτήσεις για την απεργία της ΓΕΝΟΠ η υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι δεν εξετάζεται ζήτημα πολιτικής επιστράτευσης, ότι έχει βρεθεί λύση ώστε να προχωρήσουν 1600 προσλήψεις στη ΔΕΗ και ότι είναι υπό εξέταση τα αιτήματα αναφορικά με τη μείωση μισθών και συντάξεων.

    [03] Μετά το Πάσχα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό Video

    Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό ολοκλήρωσε τις εργασίες της και παρέδωσε το πόρισμά της στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το πολυσέλιδο πόρισμα της επιτροπής περιλαμβάνει δώδεκα σημεία σύγκλισης των μελών της τα οποία περιγράφουν μάλλον γενικές κατευθύνσεις παρά συγκεκριμένα μέτρα.

    Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε ως μονόδρομο την υλοποίηση των κατευθύνσεων αυτών και δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε αμέσως μετά το Πάσχα να παρουσιαστεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε ότι τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θα θιγούν και ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν με χρόνο αρχής το 2018.

    Σε ερώτηση για το αν θα μπει πλαφόν στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απάντησε ότι "έχουν σχεδιαστεί όλα όσα ήταν να σχεδιαστούν. Όλα όσα θα καταγραφούν στο σχέδιο νόμου έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται και απομένει να ολοκληρωθούν δύο στάδια προ του Πάσχα. Το πρώτο στάδιο, το οποίο έχουμε ήδη ζητήσει, είναι η συνεδρία του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα εκθέσουμε τις βασικές αρχές του Ασφαλιστικού. Το δεύτερο στάδιο είναι η διαδικασία της κοινοβουλευτικής διαβούλευσης βάσει του άρθρου 36 παράγραφος 7 του κανονισμού της Βουλής, την οποία θα ζητήσουμε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά τις γενικές γραμμές και το σχεδιασμό, θέλουμε να έχουμε τελειώσει πριν το Πάσχα, με στόχο να καταθέσουμε το σχέδιο νόμου αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα ούτως ώστε στα μέσα Μαΐου να έχει τελειώσει και η κοινοβουλευτική διαδικασία με τη ψήφιση του νόμου".

    Αναφορικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις σχέσεις εργασίας, και συγκεκριμένα για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι "εμείς ζητήσαμε οι μελετητές του ΟΟΣΑ να έχουν περισσότερα στοιχεία για το πώς ακτινογραφείται το ελληνικό εργασιακό τοπίο. Τους επισήμανα ότι σε μία χώρα που έχει 75% οικογενειακές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που δουλεύουν άτομα μίας μόνο οικογένειας, δεν μπορεί ο ΟΟΣΑ να ζητά παραπέρα ευελιξία".

    Στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό διατυπώνονται απόψεις και θέσεις μελών της που αφορούν στην αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, στην ενοποίηση των Ταμείων σε τρία, στον έλεγχο των δαπανών υγείας και φαρμακευτικών, σε δέσμη μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, στο διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τον κλάδο συντάξεων και στην αντιμετώπιση της διαδοχικής ασφάλισης.

    Τα δώδεκα σημεία σύγκλισης της επιτροπής για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι τα εξής:

    1. Ανάγκη διαρκούς αναλογιστικής επιτήρησης του συστήματος

    2. Περιορισμός της εισφοροδιαφυγής. Η επιτροπή υπολογίζει ότι το 2010 η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει ότι το ποσό αυτό αφορά μόνον τις καθυστερούμενες εισφορές και όχι αυτές που σχετίζονται με την ανασφάλιστη εργασία και όλα τα μέλη της επιτροπής συμφωνούν για την πρωταρχική ανάγκη λήψης μέτρων.

    3. Καθιέρωση παγίου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία.

    4. Ανεύρεση πρόσθετων πόρων για την επαρκή χρηματοδότηση του Συστήματος. Στο σημείο αυτό παρατίθεται η γνώμη της ΓΣΕΕ για την δημιουργία ενός αποθεματικού αλληλεγγύης και σημειώνεται ότι η πρόταση για επιβολή φόρου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης παρέμεινε μειοψηφική.

    5. Βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

    6. Έλεγχος των ιατρικών δαπανών

    7. Εντατικοποίηση του ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών

    8. εκλογίκευση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων

    9. Νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η επιτροπή συμφώνησε επί της αρχής για το χωρισμό του προνοιακού τμήματος από το ανταποδοτικό δεν κατέληξε όμως σε ένα συγκεκριμένο σχήμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.

    10. Διαχωρισμός του κλάδου Υγείας από τη σύνταξη. Η επιτροπή θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγείας (ΕΤΑΥ) το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει υλοποιηθεί με επιτυχία στην Γερμανία και την Αυστρία. Σημειώνει επίσης ότι σταδιακά όλες οι υποδομές Υγείας των ταμείων θα περάσουν στο ΕΣΥ.

    11. Περαιτέρω ουσιαστική και διοικητική ενοποίηση των ταμείων. Η επιτροπή υποστηρίζει πρωτίστως τις ενιαίες ρυθμίσεις σημειώνοντας ότι αν οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους τους ασφαλισμένους τότε δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης περισσοτέρων του ενός ταμείων.

    12. Αναγκαία βελτίωση της νομοθεσία για την διαδοχική ασφάλιση.

    ΙΚΑ: Ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγών

    Ξεκινά η πρώτη φάση ηλεκτρονικoύ ελέγχου συνταγογράφησης που περιλαμβάνει τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ πιλοτικά σε Λαμία και Λάρισα και από 1/5/2010 σε όλη την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το σύστημα σκανάρει 135.000 συνταγές την ημέρα και θα εκκαθαρίζει τις συνταγές του μήνα μέσα στον επόμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εικόνα της φαρμακευτικής δαπάνης σε πρώτο χρόνο. Μέχρι τώρα η διαδικασία έπαιρνε μήνες με πολλά σφάλματα και αμφίβολα αποτελέσματα γιατί γινόταν χειρόγραφα (2.700.000 συνταγές κάθε μήνα )

    Από 1/6/2010 ξεκινά σε όλη την Ελλάδα και για τα υπόλοιπα ταμεία ενώ γίνεται προσπάθεια και για νωρίτερα.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου: "Αποτελεί προπομπό ενός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην πηγή, δηλαδή στο γιατρό, όπως έχουμε δεσμευτεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κάτι για το οποίο θα είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι.

    Η τωρινή φάση δίνει το μήνυμα ότι κανείς πια δε μπορεί να συνταγογραφεί ανεξέλεγκτα. Ήδη τις πρώτες μέρες της εφαρμογής του οι ενδείξεις μιλούν για 10% ίσως και λίγο παραπάνω, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Με το σύστημα φιλοδοξούμε να βάλουμε τέρμα σε φαινόμενα απάτης και διαφθοράς που ταλανίζουν το χώρο του φαρμάκου και έχουν εκτινάξει τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων για το φάρμακο σε ποσά πάνω από 6.000.000 ευρώ.

    Παράλληλα με την αυστηροποίηση των ποινών των παραβατών θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι φαινόμενα σαν αυτά που ΄΄βλέπει΄΄ τώρα πια το σύστημα (π.χ. γιατρός που συνταγογραφεί έως και 100 ή και 200 φορές πάνω από το μέσο όρο των γιατρών της περιοχής), δεν είναι αποδεκτά.

    Τέλος, διασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς αφού εν τέλει μειώνουμε την υπερσυνταγογράφηση και τη προκλητή ζήτηση που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους".

    Αποφάσεις περικοπών υγείας

    Το ΙΚΑ μειώνει τις δαπάνες, μεταξύ άλλων, υποκοστολογώντας υλικά των οποίων οι τιμές είχαν ξεφύγει, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας. Τις νέες αυτές τιμολογήσεις θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Φ.Κ.Α.

    "Οι νέες αυτές τιμές αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές και πρέπει να επεκταθούν και στα δημόσια νοσοκομεία. Η αρμόδια υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα επεκτείνει το μέτρο αυτό εντός των επόμενων ημερών. Είναι φανερό πως η υποκοστολόγηση δεν σταματά εδώ, αλλά θα καλύψει όλα τα υλικά και τις σχετικές υπηρεσίες" τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το ΙΚΑ για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας:

    - Υλικά για επεμβάσεις καταρράκτη

    Μείωση κόστους των υλικών κατά 50-60%

    Προσδοκώμενο όφελος: 15.000.000 ευρώ

    - Υλικά αγγειοπλαστικών στεφανιαίων αγγείων (στεντ - μπαλόνια)

    Μείωση κόστους κατά 60%

    Προσδοκώμενο όφελος: 30.000.000 ευρώ

    - Υλικά λαπαροσκοπικών επεμβάσεων

    Μείωση κόστους κατά 30%

    Προσδοκώμενο όφελος: 6.000.000 ευρώ

    - Κατάργηση χειρουργικών υλικών μιας χρήσης

    (ηλεκτρόδια εξάχνωσης - συρρίκνωση ιστών)

    Προσδοκώμενο όφελος: 600.000 ευρώ

    - Υλικά για αγγειοπλαστικές επεμβάσεις περιφερικών αγγείων

    Η μείωση κόστους αφορά επεμβάσεις σε ιδιωτικά θεραπευτήρια - κλινικές. Ανάλογη ενέργεια πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για τα νοσοκομεία (συναρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας).Τα οικονομικά οφέλη θα προκύψουν κατά την εκκαθάριση των νοσηλείων μέσα στους επόμενους 3 - 4 μήνες.

    Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι παρακάτω αποφάσεις:

    - Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για χειρουργικά ορθοπεδικά υλικά, υλικά σπονδυλοδεσίας, υλικά οστεοσύνθεσης.

    - Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για συσκευές. υποστήριξης αριστεράς και δεξιάς κοιλίας (τεχνητή καρδιά). Το κόστος των οποίων φτάνει τις 180 - 206.000 ευρώ.

    - Μείωση κόστους σε βηματοδότες όλων των τύπων.

    - Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής σε στεντ ενδοσκοπικά και ουρολογικά.

    -

    [04] Διεθνή συνεργασία ζητά ο Ντ.Στρος-Καν

    Την ανησυχία του για την έλλειψη βούλησης των μεγάλων δυνάμεων να συνεργασθούν για την ανοικοδόμηση και την καλύτερη ρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

    "Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι αποτελεί χρέος μας ο ανασχηματισμός των χρηματοπιστωτικών μας θεσμών κατά τρόπον ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικοί στις κρίσεις", έπειτα από την τελευταία κρίση που συγκλόνισε τις οικονομίες ολόκληρου του πλανήτη τον περασμένο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    "Κατά τη γνώμη μου το κύριο ερώτημα είναι: εκμεταλλευόμαστε στο μάξιμουμ αυτή τη δυνατότητα; Και οφείλω να σας πω ότι είμαι λίγο ανήσυχος", είπε.

    "Η οικονομική ανάπτυξη ξαναρχίζει, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση, αλλά ταυτόχρονα η βούληση για συνεργασία μεταξύ των χωρών υποχωρεί λίγο", πρόσθεσε.

    "Κάθε κυβέρνηση στρέφεται στη χώρα της, στο δικό της πολιτικό πρόγραμμα και η βούληση για κοινή δράση κινδυνεύει σε έξι μήνες, όχι να εξαφανισθεί, αλλά να μην είναι πια αυτή που ήταν πριν από λίγο καιρό", αμέσως μετά την οξεία φάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Για παράδειγμα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντούν τεράστιες δυσκολίες για να φθάσουν σε μια συναινετική προσέγγιση ως προς τον έλεγχο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), που κατηγορούνται ότι διαδραμάτισαν ρόλο ενίσχυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Οι ευρωπαϊκές χώρες ανέβαλαν χθες συζήτηση για το θέμα κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, εξαιτίας των αντιρρήσεων της Βρετανίας, που ανησυχεί για το μέλλον του Σίτι του Λονδίνου, ενώ η παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια δύσκολη προεκλογική περίοδο ενόψει των εκλογών.

    Το θέμα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο πρόσφατης αντιπαράθεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών που κατηγορούν την Ευρώπη ότι επιδιώκει να κλείσει τα σύνορά της στα αμερικανικά hedge funds για λόγους προστατευτισμού .

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαμαρτύρεται για την εφαρμογή λογιστικών κανόνων στις ΗΠΑ που πλήττουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

    Σε μια αναφορά στην βρετανική αντίσταση ως προς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση απαιτεί "μια ισχυρή πολιτική ηγεσία για να αντισταθεί στις εθνικές πιέσεις".

    "Χωρίς διεθνή συνεργασία, δεν μπορούμε να επιτύχουμε", πρόσθεσε. Το νέο διεθνές πλαίσιο ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα πρέπει να λειτουργήσει "κατά ενιαίο τρόπο" για την αποφυγή των κερδοσκοπικών παρεκβάσεων της πρόσφατης κρίσης, είπε Ντομινίκ Στρος-Καν.

    "Η προτεραιότητα είναι να μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις" για τη ρύθμιση των χωρίς σύνορα αγορών, "οι παγκόσμιες κρίσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις", είπε.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη "είναι θετικότερη από την προβλεπόμενη" και προσδιορίζεται στο 4%, έπειτα από την ύφεση του 2009.

    "Η ανάκαμψη αποδεικνύεται μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί και προβλέπουμε παγκόσμια ανάπτυξη στο 4% φέτος", δήλωσε ο Στρος-Καν.

    Στις τελευταίες προβλέψεις που χρονολογούνται από τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ έκανε λόγο για μία ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,9%.

    ΕΕ: "Αισιόδοξες" προβλέψεις για μείωση των ελλειμμάτων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τις "μάλλον αισιόδοξες" προβλέψεις για μείωση του χρέους στα επόμενα χρόνια σε πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Βρετανία.

    Οι Βρυξέλλες έδωσαν στη δημοσιότητα εκτιμήσεις σχετικά με την αξιοπιστία των προγραμμάτων μείωσης των ελλειμάτων 14 χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ισπανία.

    Τα ελλείμματα αυτά έχουν φτάσει σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

    "Γενικά, στα περισσότερα από τα 14 προγράμματα που εξετάσθηκαν, οι υποθέσεις για ανάπτυξη στις οποίες βασίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις κρίνονται μάλλον αισιόδοξες, πράγμα που σημαίνει ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μπορεί να αποδειχθούν λιγότερο καλά από τα προβλεπόμενα", αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

    "Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις, η προτεινόμενη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν στηρίζεται επαρκώς με συγκεκριμένα μέτρα από το 2011", προσθέτει.

    Οι Βρυξέλλες αναφέρονταν στις περιπτώσεις του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Βρετανίας.

    -

    [05] Αισιοδοξία για ευρωποαϊκή λύση

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή υποβολής συγχαρητηρίων για την έναρξη της δεύτερης θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ τα συγχαρητήριά τους υπέβαλαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, οι τέως Πρόεδροι της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης και Κωστής Στεφανόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ιωάννης Γρίβας, υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, επικεφαλής ξένων αποστολών στην Αθήνα, εκπρόσωποι της στρατιωτικής και της εκκλησιαστικής ηγεσίας κ.ά.

    Από την τελετή απουσίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, όπως ανακοινώθηκε από το κόμμα, δεν παρέστη λόγω έκτακτου κωλύματος.

    Ο κ. Παπούλιας, απαντώντας μετά την τελετή σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξέφρασε αισιοδοξία για θετική έκβαση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, ενώ, σε ερώτηση εάν διακρίνει την πολιτική βούληση των εταίρων μας για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της χώρας μας, δήλωσε: "Επειδή παρακολουθώ τον γερμανικό Τύπο, νομίζω ότι υπάρχει. Και τώρα που μιλούσα με τον υπουργό Οικονομικών (σσ. τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου), και ο (υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας) Σόιμπλε δείχνει μια τάση. Κοιτάξτε, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα και άλλους".

    Ο κ. Παπούλιας, κληθείς να εξηγήσει τη στάση της Γερμανίας, έκανε λόγο για εσωτερικά προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού. "Και η Μέρκελ έχει τα προβλήματά της. Θέλει και εκείνη να έχει κάτι που θα την ευνοήσει στις κρίσιμες εκλογές που έχει μπροστά της" είπε ο Πρόεδρος.

    Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα βρει λύση στο πλαίσιο της ΕΕ ή θα προσφύγει στο ΔΝΤ, ο κ. Παπούλιας απέφυγε να απαντήσει και, χαριτολογώντας, είπε: "Με βάζετε να πέσω στα βαθιά. Ξέρω κολύμπι, αλλά δεν θέλω θα κολυμπήσω".

    [06] "Πάλη για την ανατροπή"

    "Δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον το αν υπάρχει ή όχι σχέδιο της ΕΕ για την Ελλάδα, ή αν η κυβέρνηση προσφύγει στο ΔΝΤ. Πρόκειται για τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Η νέα θύελλα μέτρων που έρχεται σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένη και εγκεκριμένη και από αυτούς και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", τονίζει το ΚΚΕ.

    "Μόνη λύση για το λαό είναι η πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, η πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα βάλει στην υπηρεσία των εργαζομένων τον πλούτο που αυτοί παράγουν και τον καρπώνονται η πλουτοκρατία και τα τσιράκια της. Αυτός ο αγώνας σημαίνει και αποδέσμευση από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς", αναφέρει.

    Για το ασφαλιστικό

    «Έλαβε τέλος η απάτη του «διαλόγου» που οργάνωσε η κυβέρνηση με εκπροσώπους του ΣΕΒ, διατεταγμένους επιστήμονες και την εργατική αριστοκρατία, για το ξεθεμέλιωμα της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Ίσως η κυβέρνηση να οργανώσει και νέες παραστάσεις, προσποιούμενη ότι αντιστέκεται στα άγρια σχέδια της ΕΕ και του ΔΝΤ, με τα οποία συμφωνεί και τα υλοποιεί» αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση με αφορμή την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό, και προσθέτει:.

    «Οι εργαζόμενοι, γυναίκες και άνδρες, οι νέοι και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να χάσουν ούτε λεπτό περιμένοντας να φτάσει το νομοσχέδιο στο σφαγείο της Βουλής. Αμέσως να οργανώσουν πιο αποφασιστικά τη κοινή πάλη τους με στόχο να αποτρέψουν τα νέα βάρβαρα μέτρα στο ασφαλιστικό αλλά και να ανατρέψουν τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ».

    Για το φορολογικό

    Και με το φορολογικό νομοσχέδιο μένει στο απυρόβλητο το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο, το οποίο ταυτόχρονα ενισχύεται περισσότερο με πολλούς και νέους τρόπους, όπως με τα περιβόητα κίνητρα, το ασφαλιστικό, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη μείωση μισθών και συντάξεων κ.α., τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα για το ασφαλιστικό και συνεχίζει:

    "Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο όταν ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μιας κατηγορίας μεσαίων εισοδημάτων, τη νύφη θα πληρώσει και πάλι η εργατική τάξη και η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού".

    [07] "Απευθείας στο ΔΝΤ"

    «Οι απολύσεις δεν είναι λύσεις. Στερούμε την κοινωνία από ένα παραγωγικό της κομμάτι και μειώνουμε την αγοραστική δύναμη του Έλληνα», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Flash".

    Ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα γιατί σε περίοδο ύφεσης η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι αποδοτική. «Πρέπει να αυξηθεί ο τζίρος για να υπάρξει ουσιαστική απόδοση» σημείωσε και πρόσθεσε πως «οι επενδύσεις, για να γίνουν, θα απαιτήσουν αλλαγές επί το δυσμενέστερο».

    Αναφερόμενος στα θεματα δανεισμού της Ελλάδας, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι "αν είναι να δανειστούμε με επιτόκια της τάξης του 6,5% γιατί να μην πάμε απευθείας στο Δ.Ν.Τ." και τόνισε πως "οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι εμείς δεν είμαστε οι δράστες, αλλά τα θύματα".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέκρινε την ΕΕ γιατί "στην Ελλάδα έχουμε να σκεφτόμαστε και για την προμήθεια των εξοπλισμών, ενώ βάσει της συνθήκης της Λισσαβόνας, που θεωρεί την Ευρώπη ενιαίο κράτος, θα έπρεπε τα σύνορά μας να φυλάσσονται".

    Στήριξη στο Ν.Κακλαμάνη

    Τη στήριξή του στο πρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Σε δήλωσή του, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι «εάν ο δήμαρχος προωθεί τον πολιτισμό, τότε νομίζω ότι έχουμε τον καλύτερο δήμαρχο».

    Τόνισε ότι δεν γνωρίζει "τι θα κάνουν άλλοι, αλλά ο ΛΑΟΣ σκέπτεται σοβαρά να στηρίξει τον Νικήτα Κακλαμάνη για τον δήμο της Αθήνας, όπως έπραξε και το 2006".

    Απευθυνόμενος δε, προς τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, είπε:

    «Και, βεβαίως, Νικήτα, πρέπει να σου πω ότι όταν μιλώ για σένα, μιλώ για το πρώτο συνθετικό του ονόματός σου, για τη νίκη και όχι για την β¦ήτ(τ)α».

    Συνάντηση με μακεδονικές οργανώσεις

    Για "το καθαρότερο ίσως κομμάτι του ελληνισμού", με το οποίο έχει "τα ίδια πιστεύω" έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με τους προέδρους της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αμερικής, του ελληνικού συλλόγου «Παιδεία», του ιδρύματος Μ. Αλεξάνδρου και των μακεδονικών τμημάτων Αφρικής.

    «Είναι πράγματι μια ανάσα οξυγόνου η επίσκεψη των Παμμακεδονικών οργανώσεων όλου του κόσμου. Κάθε φορά που έρχονται αισθανόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλοι που ενδιαφέρονται για το κρίσιμο αυτό μεγάλο θέμα, το Σκοπιανό. Είμαστε η εξαίρεση στον πολιτικό κόσμο και θα παραμείνουμε στοιχισμένοι σβ αυτή την απόφαση του 1992 μη δεχόμενοι τη σύνθετη ονομασία κατά καμία έννοια. Τα δίκαια και η Ιστορία δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση, συμβιβασμό ή έκπτωση. Μπορούμε να συζητήσουμε το οτιδήποτε εκτός βεβαίως από ένα όνομα το οποίο είναι σπουδαία κληρονομιά εδώ και 2.500 χρόνια. Καλωσορίζουμε λοιπόν τις Παμμακεδονικές οργανώσεις, το καθαρότερο ίσως κομμάτι του ελληνισμού Έχουμε τα ίδια πιστεύω», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης.

    [08] "Σηκώνουν το βάρος"

    "Το εισόδημα των εργαζόμενων δέχτηκε καίριο πλήγμα από τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης. Για άλλη μία φορά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σηκώνουν το βάρος μίας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή. Το εισόδημα τους αναμένεται να υποστεί νέα μείωση με την ανακοίνωση του φορολογικού νομοσχεδίου", τονίζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό και προσθέτει ότι "όλοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν μεγάλα κέρδη, όσοι κερδοσκόπησαν και όσοι ιδιοποιήθηκαν τον πλούτο που παράχθηκε στην χώρα τα τελευταία χρόνια, είναι στο απυρόβλητο και επί της ουσίας δεν φορολογούνται"

    Ο κ. Αλ.Τσίπρας ρωτά τον πρωθυπουργό αν προτίθεται να φορολογήσει τις τράπεζες, τις offshore εταιρείες, τις κερδοφόρες ανώνυμες εταιρείες και τις ναυτιλιακές εταιρείες, αν έχει υπολογίσει τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από τα μέτρα που έχει λάβει και αν δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των μέτρων δεν είναι αυτά που περιμένει το οικονομικό επιτελείο.

    Συνάντηση Τσίπρα με διοριστέους στο Υπουργείο Οικονομικών

    Πώς θα παταχθεί η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή, όταν η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην πρόσληψη των 877 νέων στην πλειοψηφία τους που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνάντηθηκε με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα διοριστέων στο Υπουργείο Οικονομικών.

    «Η κυβέρνηση, ο κ. Ραγκούσης πρέπει να δώσει απαντήσεις και να μην αφήνει ξεκρέμαστους 877 νέους ανθρώπους οι οποίοι πέτυχαν σ΄ ένα διαγωνισμό που αφορούσε πάνω από 30 χιλιάδες πολίτες οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή και εξετάστηκαν. Εδώ και 4 μήνες οι επιτυχόντες έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους, έχουν νοικιάσει σπίτια και βρίσκονται στην ανεργία, ενώ θα έπρεπε ήδη να είχαν στελεχώσει το Υπ. Οικονομικών» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το δίκαιο αίτημα των διορστέων στο Υπουργείο «γιατί σ΄ αυτή τη χώρα κάποτε πρέπει να μιλήσουμε για την αξιοκρατία και για μια ουσιαστική πολιτική για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

    [09] Διακοπές ρεύματος

    Με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο συναντήθηκαν το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για να αποφασίσει για το μέλλον της απεργίας.

    Το πρωί συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ απέκλεισαν για λίγη ώρα, την είσοδο των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη.

    Η απεργία έχει θέσει εκτός λειτουργίας μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και έτσι θα χρειαστούν πιθανότατα και σήμερα περικοπές στην ηλεκτροδότηση τις απογευματινές ώρες, οπότε σημειώνεται η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το "ενθαρρυντικό" στοιχείο είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που περιορίζουν την ανάγκη χρήσης κλιματιστικών για θέρμανση. Πάντως, το πρόγραμμα περικοπών, όπως έγινε και χθες, αν χρειαστεί θα εφαρμοστεί από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του Συστήματος.

    Προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων

    Προβλήματα έχουν προκύψει στη λειτουργία πολλών νοσοκομείων, όπου εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά, καθώς κλείνουν κλινικές επειδή δεν υπάρχουν γιατροί να εφημερεύσουν.

    Ακαρπη" απέβη η συνάντηση των γιατρών του ΕΣΥ, που πραγματοποιούν επ΄αόριστον επίσχεση εργασίας, με την υπουργό Υγείας παρά τη δέσμευσή της ότι θα καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες του Δεκεμβρίου.

    Όπως εξήγησε η υπουργός, το κονδύλι που έχει προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό για τις εφημερίες του ΕΣΥ είναι 395 εκατ., το οποίο όμως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, εμφανίζεται ήδη μειωμένο κατά 17% σε σχέση με πέρσι.

    Η υπουργός τόνισε στους γιατρούς ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών του Δεκεμβρίου και άλλα υπόλοιπα του 2009. Υπάρχει ήδη έγκριση και τα ποσά θα καταβληθούν άμεσα στους γιατρούς».

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών χαρακτήρισαν «άκαρπη» τη συνάντηση, τονίζοντας ότι η υπουργός δεν δεσμεύτηκε για την τήρηση της κλαδικής συμφωνίας, που υπεγράφη πέρσι για τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ. Τόνισαν, μάλιστα, ότι η επίσχεση εργασίας θα συνεχιστεί στα νοσοκομεία εκείνα, που δεν έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα των εφημεριών.

    Επίσης, είπαν ότι σε κάποια τμήματα νοσοκομείων κάποιοι γιατροί εφημερεύουν πλέον, χωρίς να πληρώνονται, και διευκρίνισαν ότι οριστικές αποφάσεις για τις κινήσεις του κλάδου θα ληφθούν σε συνεδρίαση της ΟΕΝΓΕ.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Στάθης Τσούκαλος, επισκεπτόταν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, στον οποίο κατέθεσε υπόμνημα, όπου παραθέτει το «επικίνδυνο της κατάστασης, που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, λόγω της δραματικής μείωσης των κονδυλίων των εφημεριών».

    Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ

    Με πορεία, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε έξω από την Βουλή στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν χθες το απόγευμα η ΑΔΕΔΥ, η Δ.Ο.Ε., το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Ομοσπονδίες Εργαζομένων.

    Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια χαιρετισμό εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ απηύθυνε ο Ηλίας Βρεττάκος, ο οποίος έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που δεν «καταλαβαίνει», σημειώνοντας παράλληλα ότι πρωθυπουργός «παίρνει συγχαρητήρια» από τους ξένους ηγέτες για τα αντιλαϊκά μέτρα που έλαβε. Επίσης είπε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι έχοντες και οι κατέχοντες, βρίσκονται στο απυρόβλητο, μίλησε για μια πολιτική άδικη και αδιέξοδη - και μέσω του φορολογικού - και προανήγγειλε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τέλος κάλεσε τις οργανώσεις να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, καλώντας και νέο συλλαλητήριο την επόμενη Τρίτη καθώς και νέα γενική απεργία.

    Χαιρετισμό εκ μέρους της ΟΛΜΕ απεύθυνε η Αγγελική Φατούρου που ζήτησε μεταξύ άλλων να πληρώσουν την κρίση οι έχοντες και έκανε λόγο για ένα «σχολείο της αγοράς» που θα ανήκει στους δήμους και στις περιφέρειες με ωρομίσθιους δασκάλους με ελαστικές θέσεις εργασίας, το οποίο με νομοσχέδιο ετοιμάζει το Υπ. Παιδείας.

    Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Ανδρέας Πράσινος, πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αθηνών, ο οποίος δήλωσε πως το σχέδιο Καλλικράτης έχει σκοπό να διαλύσει όλα τα εργασιακά κεκτημένα και μίλησε για συνάδελφους που έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης.

    Επίσης μίλησε η Δέσποινα Κουτσούμπα από το σύλλογο υπαλλήλων του Υπ. Πολιτισμού, που είπε πως σε αυτόν τον αγώνα έχει σημασία οι εργαζόμενοι να κάνουν συντονισμένους αγώνες προκειμένου να παρθούν τα μέτρα πίσω και κατήγγειλε την επίθεση με χημικά στην πρόσφατη πορεία εργαζομένων τις 11 Μαρτίου. Τέλος, ο Βασίλης Συλαϊδής, από το σωματείο της Ιντρακόμ έκανε λόγο για προοπτική και ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο που πηγάζει μέσα από αυτούς τους αγώνες.

    Ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου μέχρι τα Χαυτεία και μετά μέσω της οδό Σταδίου προς το Σύνταγμα.

    Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει νέο συλαλλητήριο για την ερχόμενη Τρίτη 23/3, το απόγευμα στα Προπύλαια, καθώς και νέα απεργιακή κινητοποίηση, την ημερομηνία της οποίας αναμένεται να αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες.

    Δικογραφία σε βάρος τριών για την επίθεση κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ

    Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών της επίθεσης σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου που είχε γίνει κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, στις 5 Μαρτίου στο Σύνταγμα.

    Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, πρόκειται για τρία άτομα και συγκεκριμένα δύο ιδιωτικούς υπαλλήλους, 33 και 37 ετών και έναν φοιτητή, 32 ετών, τα οποία είχαν συλληφθεί και στο παρελθόν για συμμετοχή σε επεισόδια.

    Οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν από τα βίντεο και αναγνωρίστηκαν από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία απεστάλη στον εισαγγελέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 March 2010 - 13:30:36 UTC