Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητοποιήσεις

  • [01] Κινητοποιήσεις

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας των μειωμένων εφημεριών γιατρών του ΕΣΥ.

    Οι γιατροί προχωρούν από σήμερα σε επ' αόριστον επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις απλήρωτες εφημερίες.

    Από σήμερα και επ' αόριστον, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί της Αττικής θα απέχουν από τα τακτικά τους καθήκοντα. Το ίδιο θα κάνουν και οι γιατροί σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, ζητώντας άμεσες προσλήψεις γιατρών και τήρηση της κλαδικής συμφωνίας.

    Εξάλλου, οι γιατροί του Λεκανοπεδίου αναμένεται να ενημερώσουν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κατάσταση των εφημεριών.

    Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συναντήθηκε το πρωί με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

    Με πορεία, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε έξω από την Βουλή στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν σήμερα το απόγευμα η ΑΔΕΔΥ, η Δ.Ο.Ε., το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Ομοσπονδίες Εργαζομένων.

    Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια χαιρετισμό εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ απηύθυνε ο Ηλίας Βρεττάκος, ο οποίος έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που δεν «καταλαβαίνει», σημειώνοντας παράλληλα ότι πρωθυπουργός «παίρνει συγχαρητήρια» από τους ξένους ηγέτες για τα αντιλαϊκά μέτρα που έλαβε. Επίσης είπε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι έχοντες και οι κατέχοντες, βρίσκονται στο απυρόβλητο, μίλησε για μια πολιτική άδικη και αδιέξοδη - και μέσω του φορολογικού - και προανήγγειλε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τέλος κάλεσε τις οργανώσεις να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, καλώντας και νέο συλλαλητήριο την επόμενη Τρίτη καθώς και νέα γενική απεργία.

    Χαιρετισμό εκ μέρους της ΟΛΜΕ απεύθυνε η Αγγελική Φατούρου που ζήτησε μεταξύ άλλων να πληρώσουν την κρίση οι έχοντες και έκανε λόγο για ένα «σχολείο της αγοράς» που θα ανήκει στους δήμους και στις περιφέρειες με ωρομίσθιους δασκάλους με ελαστικές θέσεις εργασίας, το οποίο με νομοσχέδιο ετοιμάζει το Υπ. Παιδείας.

    Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Ανδρέας Πράσινος, πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αθηνών, ο οποίος δήλωσε πως το σχέδιο Καλλικράτης έχει σκοπό να διαλύσει όλα τα εργασιακά κεκτημένα και μίλησε για συνάδελφους που έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης.

    Επίσης μίλησε η Δέσποινα Κουτσούμπα από το σύλλογο υπαλλήλων του Υπ. Πολιτισμού, που είπε πως σε αυτόν τον αγώνα έχει σημασία οι εργαζόμενοι να κάνουν συντονισμένους αγώνες προκειμένου να παρθούν τα μέτρα πίσω και κατήγγειλε την επίθεση με χημικά στην πρόσφατη πορεία εργαζομένων τις 11 Μαρτίου. Τέλος, ο Βασίλης Συλαϊδής, από το σωματείο της Ιντρακόμ έκανε λόγο για προοπτική και ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο που πηγάζει μέσα από αυτούς τους αγώνες.

    Ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου μέχρι τα Χαυτεία και μετά μέσω της οδό Σταδίου προς το Σύνταγμα.

    Σε σκλήρυνση της στάσης τους προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, κατεβάζοντας το διακόπτη σε περισσότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος μέσα στην ημέρα.

    Από τα ξημερώματα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 7 μονάδες (5 στην Κοζάνη, από μία στο Λαύριο και τη Μεγαλόπολη) και η ΓΕΝΟΠ έχει αποφασίσει να θέσει εκτός μία ακόμη τις επόμενες ώρες. Εφόσον συμβεί αυτό, θα τεθεί σε εφαρμογή από τη ΔΕΗ και το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) σχέδιο περικοπών στην ηλεκτροδότηση, με εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί γενική διακοπή (μπλακ - άουτ). Εξαιρούνται όπως συμβαίνει πάντοτε σε ανάλογες περιπτώσεις οι γραμμές που τροφοδοτούν ευαίσθητες εγκαταστάσεις (π.χ. νοσοκομεία κλπ.)

    Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των κινητοποιήσεων πρόκειται να έχει αύριο στις 12 το μεσημέρι η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο. Οι εργαζόμενοι απεργούν σήμερα και αύριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περικοπή μισθών και συντάξεων και την αναστολή των προσλήψεων στη ΔΕΗ. Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ θα συνεδριάσει αύριο για να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.

    Η ΓΕΝΟΠ καλεί την κυβέρνηση "πριν να είναι αργά να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να προβεί σε ενέργειες που θα αποκαθιστούν την τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Επιχείρησης".

    Οι βενζινοπώλες

    Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων την Πέμπτη, έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, ενώ την Κυριακή η γενική συνέλευση του κλάδου θα αποφασίσει τη μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων. Οι βενζινοπώλες αντιδρούν στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων.

    Ωστόσο, σήμερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), με αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την έκδοση αποδείξεων λιανικής για τις πωλήσεις καυσίμων, από 1ης Απριλίου ανακοίνωσε ότι «η ΠΟΠΕΚ δεν έχει αντίρρηση για το γεγονός ότι, έστω και με καθυστέρηση, επιλύεται ένα ζήτημα, που είχε προκαλέσει προστριβές και παρεξηγήσεις μεταξύ βενζινοπωλών, καταναλωτών και υπουργείου».

    Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

    «Η ΠΟΠΕΚ δήλωσε, από την πρώτη στιγμή, ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να εκδίδονται αποδείξεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές στη συλλογή των αναγκαίων αποδείξεων για τη συμπλήρωση του αφορολόγητου ορίου. Οι αποδείξεις θα εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, που ήδη διαθέτουν τα πρατήρια καυσίμων, για τις πωλήσεις των λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν θα αναγράφεται σε αυτές ο όγκος των καυσίμων σε λίτρα, που διατέθηκαν στην κατανάλωση, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, εφόσον τα πρατήρια δεν διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων συνδεδεμένα με τις ταμειακές.

    Με αυτό το δεδομένο, και για να μην υπάρξει καμία πιθανότητα παρερμηνείας από τα ελεγκτικά όργανα, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει σχετική εγκύκλιο - που θα αναφέρει ρητά - ότι τα δεδομένα από τη μνήμη των ταμειακών μηχανών δεν θα χρησιμοποιούνται για έλεγχο και διασταύρωση με τον όγκο των αγορών σε λίτρα όσο θα παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών εκροών όγκου καυσίμων στο πλαίσιο του Ν.3784/09».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 March 2010 - 19:30:18 UTC