Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορκίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [02] Μείωση του ΑΕΠ - Στο 10,2% η ανεργία
  • [03] Ερευνες για τη συμπλοκή στη Δάφνη
  • [04] Στον εισαγγελέα για τα επεισόδια
  • [05] «Αντέχει ο τουρισμός»
  • [06] Συλλαλητήρια κατά των μέτρων
  • [07] Εκνευρισμός στην Τουρκία

  • [01] Ορκίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Κατά τη διάρκεια λαμπρής τελετής έγινε στις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η ορκωμοσία του κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας στις 3 του περασμένου Φεβρουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κάρολος Παπούλιας καταλαμβάνει την ένατη προεδρική θητεία από τη μεταπολίτευση, είναι ο τρίτος πρόεδρος που επανεξελέγη σε δεύτερη θητεία, ενώ η επανεκλογή του επετεύχθη με 266 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων με ψήφους υποστήριξης από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, ενώ κατέχει ο ίδιος το ρεκόρ κοινοβουλευτικής συναίνεσης από την 1η εκλογή του τον Μάρτιο του 2005 με 279 ψήφους.

    Η πανηγυρική τελετή παρουσία των μελών της κυβερνήσεως, όλων των πολιτικών αρχηγών, με κατάμεστα τα διπλωματικά θεωρεία, τα έδρανα των ανωτάτων κρατικών λειτουργών και τα θεωρεία του κοινού, ξεκίνησε στις 11.30 με τον αβ αντιπρόεδρο της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη να αναγιγνώσκει την προσφώνηση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου κατά την εκλογή του κ. Παπούλια στις 3 Φεβρουαρίου και την αντιφώνηση του Προέδρου. Ήδη στην αίθουσα της Ολομελείας έγινε η υποδοχή του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου.

    Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής βρίσκονταν ήδη στην κεντρική είσοδο του Κοινοβουλίου, προκειμένου να υποδεχθούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εισήλθαν συνοδεύοντας τον αρχηγό του κράτους στις 12 παρά 10, υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών.

    Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ανέπεμψαν δεήσεις και ακολούθησε η ορκωμοσία του Προέδρου ενώ περιστοιχιζόταν από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. «¶ξιος- άξιος» φώναζαν και χειροκροτούσαν όρθιοι οι βουλευτές. Στη συνέχεια υπεγράφησαν τα πρωτόκολλα ορκωμοσίας κατά σειράν από τον κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, το πρόεδρο της Βουλής και τον αρχιεπίσκοπο.

    Η τελετή τελείωσε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χαιρετά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του ¶γνωστου Στρατιώτη.

    [02] Μείωση του ΑΕΠ - Στο 10,2% η ανεργία

    Μείωση 2,5% σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 4ο τρίμηνο του 2009 και η ύφεση στην οικονομία είναι βαθύτερη σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις στον προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για το σύνολο του 2009, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε (σε σταθερές τιμές 2000) κατά 2% (μείωση 1% το 1ο τρίμηνο, μείωση 1,9% το 2ο τρίμηνο, μείωση 2,5% το 3ο τρίμηνο και μείωση 2,5% το 4ο τρίμηνο) έναντι αύξησης 2% το 2008.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19% το 4ο τρίμηνο 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Ειδικότερα, μείωση σημειώθηκε στις κατοικίες κατά 23,3%, στον μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 19,6%, στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 13,2%, στις λοιπές κατασκευές κατά 20,8% και στα λοιπά επενδυτικά προϊόντα κατά 0,4%. Αντίθετα, αύξηση κατά 3,3% σημειώθηκε στα αγροτικά προϊόντα.

    Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε οριακή αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2008. Ειδικότερα, αύξηση κατά 8,4% παρουσίασε η δημόσια κατανάλωση, ενώ αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε μείωση κατά 1,6%.

    Μείωση κατά 18% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (κατά 20,4% οι εισαγωγές αγαθών και κατά 9% οι εισαγωγές υπηρεσιών). Μείωση κατά 15,5% παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (κατά 13,7% οι εξαγωγές αγαθών και κατά 16,9% οι εξαγωγές υπηρεσιών).

    Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι η συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2008. Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασαν οι εξής κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας: ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 2,9%, ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 0,7 % και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 8,5%. Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι εξής κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας κατά 6,6%, των κατασκευών κατά 14,3% και του εμπορίου, ξενοδοχείων- εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 2,9%. Τέλος, σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων αυξήθηκαν κατά 1,9% το 4ο τρίμηνο 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

    Αύξηση της ανεργίας

    Σε 10,2% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Δεκέμβριο 2009 έναντι 8,9% τον Δεκέμβριο 2008 και 10,6% τον Νοέμβριο 2009. Όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 505.110 άτομα (αυξήθηκαν κατά 70.961 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008- αύξηση 16,3% και μειώθηκαν κατά 26.843 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2009- μείωση 5%), ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.323.071 άτομα.

    Το σύνολο των απασχολουμένων τον Δεκέμβριο 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.457.657 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 5.730 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008 (μείωση 0,1%) και κατά 6.573 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2009 (μείωση 0,1%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η ανεργία στις γυναίκες είναι υπερδιπλάσια εκείνης των ανδρών (14,8% έναντι 6,9%). Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (ποσοστό 28,9%) και στα άτομα 25- 34 ετών (ποσοστό 13,7%). Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων (15%), Νοτίου Αιγαίου (13,6%) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (12,5%). Σημειώνεται ότι σε εννέα από τις 13 περιφέρειες το ποσοστό της ανεργίας είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της χώρας. Οι περιφέρειες με χαμηλότερη ανεργία από τον μέσο όρο της χώρας (τον Δεκέμβριο πέρυσι) είναι αυτές του Βορείου Αιγαίου (6,9%), της Δυτικής Ελλάδας (7%), της Πελοποννήσου (8,4%) και της Αττικής (9,2%).

    Με αυξημένο ΦΠΑ τα τιμολόγια ΔΕΚΟ

    Με τον αυξημένο ΦΠΑ θα επιβαρύνεται από τις 15 Μαρτίου κάθε παραστατικό για την παροχή προϊόντων ή υπηρεσιών ανεξάρτητα αν η υπηρεσία ή η παροχή προϊόντος αφορά προγενέτερο διάστημα.

    Αυτό έχει διευκρινίσει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών, που σημαίνει ότι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κλπ) που θα εκδοθούν από τη Δευτέρα και μετά, θα έχουν τον αυξημένο ΦΠΑ και για τις υπηρεσίες του προηγούμενου διαστήματος.

    -

    [03] Ερευνες για τη συμπλοκή στη Δάφνη

    Συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, για την υπόθεση της ένοπλης συμπλοκής, όπου έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών ο 35χρονος Λάμπρος Φούντας, προχθές τα ξημερώματα στη Δάφνη.

    Σήμερα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε στη δημοσιότητα νέες και πιο πρόσφατες φωτογραφίες του 35χρονου Φούντα, με την παράκληση προς τους πολίτες όποιος γνωρίζει ο,τιδήποτε στοιχείο να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, 1014, 1964 και 170.

    Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου επισημαίνεται ότι, εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

    Σκοπός αυτής της έκκλησης είναι να συγκεντρωθούν πληροφορίες και στοιχεία, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κάποια γιάφκα, ή σε άτομα με τα οποία είχε επαφές ο 35χρονος και δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής η αστυνομία.

    Οι έρευνες στρέφονται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και οργάνωση, δεδομένου ότι όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο 35χρονος ανήκει στην αποκαλούμενη "νέα γενιά τρομοκρατών" στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα με δημόσια παρουσία στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ δεν είχε απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν τις αρχές για αδικήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου.

    Ο Λάμπρος Φούντας ήταν βιολόγος, εργαζόταν σε μεγάλο διαγνωστικό κέντρο της Αθήνας και οι γονείς του είναι επίσης γιατροί.

    Χτες, βγήκαν από την εγκληματολογική υπηρεσία τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης στο όπλο και τους κάλυκες που βρέθηκαν στον τόπο της συμπλοκής. Όπως ανακοινώθηκε, το περίστροφο "Ζάσταβα", που βρέθηκε δίπλα στον νεκρό, έφερε δύο πυροδοτημένους κάλυκες και 4 φυσίγγια διαμετρήματος 0,38 σπέσιαλ, και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε άλλη εγκληματική ενέργεια.

    Οι τέσσερις από τους πέντε κάλυκες των 9 χιλιοστών προέρχονται από τα δύο υπηρεσιακά όπλα των αστυνομικών, ενώ ο πέμπτος από πιστόλι τύπου "Γκλοκ" (GLOCK), το οποίο πιθανόν χρησιμοποιούσε ο συνεργός του Λάμπρου Φούντα, που κατάφερε να διαφύγει.

    Οι δύο βολίδες και ένα μεταλλικό θραύσμα βολίδας προέρχονται από υπηρεσιακά όπλα, ενώ οι άλλες δύο βολίδες προέρχονται από το περίστροφο του 35χρονου.

    Στο δερμάτινο γάντι που φορούσε ο Λάμπρος Φούντας, βρέθηκαν σωματίδια κατάλοιπα από πυροβολισμούς. Από αστυνομική πηγή έγινε γνωστό επίσης, ότι η επιθετική χειροβομβίδα που βρέθηκε στο σακίδιο του 35χρονου είναι ρωσικής κατασκευής, αλλά όχι ίδιου τύπου που είχε χρησιμοποιήσει η «Σέχτα Επαναστατών» στην επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος στον Κορυδαλλό, ούτε με αυτήν που είχε χρησιμοποιήσει ο «Επαναστατικός Αγώνας» στην αιματηρή επίθεση εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

    Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι δύο άνδρες έκλεβαν το αυτοκίνητο, στο οποίο εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν ως βόμβα ή άλλο τρόπο σε επόμενο ένοπλο χτύπημα.

    Αύριο, πιθανότατα, αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για τις αναλύσεις DNA, ενώ η αστυνομία έχει διενεργήσει έρευνες σε σπίτια, συγκεντρώνοντας στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν στην υπόθεση. Βέβαιο είναι ότι έχει γίνει έρευνα σε τρία σπίτια του Φούντα και συγκεκριμένα στο διαμέρισμα που έμενε στους Αμπελοκήπους, το πατρικό του σπίτι και ένα εξοχικό.

    Παράλληλα, έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για την ανεύρεση στοιχείων που θα οδηγήσουν στον δεύτερο από τους δράστες της συμπλοκής.

    [04] Στον εισαγγελέα για τα επεισόδια

    Δώδεκα άτομα οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα, για τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας. Συνολικά, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, προσήχθησαν 16 άτομα, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν ζημιές σε έξι καταστήματα, 4 ξενοδοχεία, τρεις τράπεζες και δύο οχήματα, ενώ τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), ομάδες ατόμων έκαναν επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων σε διάφορα σημεία του κέντρου, όπως στην Πατησίων, την Πανεπιστημίου, τη Σταδίου, το Σύνταγμα, την Ομόνοια και πέριξ των Εξαρχείων πετώντας πέτρες, μολότοφ και άλλα αντικείμενα.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και επενέβησαν σε όλες περιπτώσεις.

    Ομάδες περίπου 100 αναρχικών και αντιεξουσιαστών εισχώρησαν στον κύριο όγκο της πορείας που οργάνωσε χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Εργατικό Κέντρο. Οι αναρχικοί, οι οποίοι φορούσαν κράνη και μάσκες, προκάλεσαν ζημιές σε δύο τηλεφωνικά κέντρα (καφάο) στο ύψος της Καμάρας, επί της οδού Εγνατίας, ενώ έσπασαν τα τζάμια του παραδοσιακού κτιρίου της Αγιορείτικης Εστίας, ενός καταστήματος κινητής τηλεφωνίας, ενός υποκαταστήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και ενός ταχυφαγείου.

    Οι αναρχικοί προκάλεσαν επίσης ζημιές και σε δύο ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένα σε τράπεζα και σούπερ μάρκετ

    Οι αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν με τη χρήση χημικών, απωθώντας τελικά τις ομάδες των αναρχικών και αντιεξουσιαστών.

    [05] «Αντέχει ο τουρισμός»

    Μηνύματα αισιοδοξίας για την αντοχή, την ποιότητα και τον ρόλο του ελληνικού τουρισμού, εξέπεμψε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ¶ντζελα Γκερέκου, καθησυχάζοντας παράλληλα "ανησυχούντες" δημοσιογράφους και τουρ οπερέϊτορς, τόσο αναφορικά με τις τιμές όσο και με τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Η υφυπουργός που βρίσκεται στο Βερολίνο με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού (ΙΤΒ), εξέφρασε την άποψη ότι "δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα" στις μετακινήσεις των τουριστών εξαιτίας πιθανών απεργιών, χαρακτηρίζοντας τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις των εργαζομένων "λογικές και φυσιολογικές" και "υγιές φαινόμενο για μία δημοκρατική χώρα".

    "Πιστεύω ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί, η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα", είπε η κ. Γκερέκου, επισημαίνοντας, όμως, παράλληλα ότι δεν πρέπει από τις κινητοποιήσεις να πληγεί η εικόνα της Ελλάδας, γιατί αυτό θα έχει ως συνέπεια να πληγεί και ο ελληνικός τουρισμός, που αποτελεί, όπως τόνισε, έναν βασικό μοχλό για την αντιμετώπιση της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

    Αναφορικά με τις τιμές, η υφυπουργός διατύπωσε την πρόβλεψη ότι "θα παραμείνουν σταθερές" και ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα και στον ΦΠΑ έχουν ήδη απορροφηθεί από την αγορά. "Τα τουριστικά πακέτα", είπε η κ. Γκερέκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, "δεν έχουν επηρεαστεί".

    "Να είστε σίγουροι ότι σας αγαπάμε όπως μας αγαπάτε και εσείς, τίποτε δεν μπορεί να σκιάσει τη διαχρονική σχέση φιλίας των λαών μας", απάντησε η υφυπουργός σε ερώτηση σχετικά με το αν ύστερα από τα τόσα προκλητικά και προσβλητικά δημοσιεύματα σε μερίδα του γερμανικού Τύπου, οι Έλληνες θα δέχονταν ευχαρίστως Γερμανούς στην Ελλάδα. Η κ. Γκερέκου είχε αναφερθεί έμμεσα στα δημοσιεύματα αυτά (σ.σ. για το δημοσίευμα του περιοδικού FOCUS και κυρίως για την "καμπάνια" της BILDZEITUNG να διατεθούν προς πώληση ελληνικά νησιά, μέχρι και η Ακρόπολη, προκειμένου να πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της), μιλώντας για μονόπλευρα παραδείγματα και αρνητικά στερεότυπα που εμφανίστηκαν στον γερμανικό Τύπο, και τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα και ασόβαρα.

    Η κ. Γκερέκου τόνισε εισαγωγικά ότι παρά την οικονομική κρίση και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρνητικής εικόνας, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να αντέξει, λόγω της "αυθεντικότητας" που έχει να προσφέρει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει αυτήν την κρίση ως ευκαιρία αναπροσανατολισμού σε μία "πράσινη" κατεύθυνση.

    [06] Συλλαλητήρια κατά των μέτρων

    Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις χθεσινές συγκεντρώσεις, στο πλαίσια της απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 90%.

    Στην Αθήνα ιδιαίτερα μαζικά και μαχητικά ήταν τα συλλαλητήρια. Το κεντρικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Αρεως και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Ξεχωριστή συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ομονοίας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στην ομιλία του στους συγκεντρωμένους στο Πεδίον του ¶ρεως έκανε λόγο για μέτωπο δυνάμεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με τους συναδέλφους τους στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τους συνταξιούχους και τη νεολαία. Χαρακτήρισε άδικα και αντικοινωνικά τα κυβερνητικά μέτρα και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί επιθέσεις στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ έκανε λόγο και για απεργιακό μήνυμα προς τους εργοδότες να σταματήσουν τις απολύσεις , τις διαθεσιμότητες και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Η. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι χθες ακούστηκε η φωνή της κοινωνικής πλειοψηφίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της τιμωρεί την εργασία και οδηγεί την κοινωνία στην εγκατάλειψη και την εξαθλίωση, ενώ δήλωσε ότι η ΑΔΕΔΥ θα αγωνιστεί για να μη γυρίσει η ζωή μας στο Μεσαίωνα.

    Ο Θ. Βασιλόπουλος (ΓΣΕΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση) έκανε λόγο για απόπειρα ακύρωσης όλων των κοινωνικών κατακτήσεων από τη μεταπολίτευση και μετά και για μέτρα που θα διογκώσουν το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους. Κάλεσε τα συνδικάτα να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ χαρακτήρισε προβοκάτσια την επίθεση κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου.

    Νωρίτερα, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους , ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι οι αγώνες θα βάλουν φρένο στην πολιτική κατάργηση των δικαιωμάτων και θα ανοίξουν με δυναμικό τρόπο νέους δρόμους για τους εργαζόμενους.

    Ακολούθησε μια πραγματικά μαζική και μαχητική απεργιακή διαδήλωση. Στην απεργία συμμετείχαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις και τα σωματεία των εργαζομένων στον Τύπο, μετά από αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και της Διασωματειακής Επιτροπής , ενώ στη διαδήλωση συμμετείχαν με πανό και οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων περικοπής των μισθών.

    Νέο συλλαλητήριο την Τρίτη 16 Μαρτίου

    Σε νέο συλλαλητήριο, την Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN, στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο η ΑΔΕΔΥ.

    Η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στη χθεσινή γενική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, «στέλνουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα αντικοινωνικά, άδικα και αδιέξοδα μέτρα της κυβέρνησης και απαιτούν την άμεση απόσυρσή τους».

    «Ο αγώνας μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με όλες τις μορφές δράσης» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ και αναφέρει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 15 Μαρτίου για να προσδιορίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

    Ανοιξε η οδός Πανεπιστημίου

    Ανοιχτή είναι από χθες το βράδυ η οδός Πανεπιστημίου, μετά την απόφαση των πρώην εργαζομένων της Ολυμπιακής να αποχωρήσουν από το σημείο μπροστά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ωστόσο, τα γραφεία του Γενικού Λογιστηρίου παραμένουν υπό κατάληψη.

    Με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ έληξε η απεργία στους ΧΥΤΑ και και άρχισε η αποκομιδή των απορριμάτων.

    [07] Εκνευρισμός στην Τουρκία

    Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Σουηδία και ακύρωσε την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή την απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

    Η απόφαση ελήφθη μόλις μία εβδομάδα αφότου η ¶γκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, όταν επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου έλαβε ανάλογη απόφαση.

    Η Σουηδία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές των προσπαθειών της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση, που ελήφθη για πολιτικές σκοπιμότητες", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου.

    "Δεν ανταποκρίνεται στη στενή φιλία των δύο εθνών. Ανακαλούμε τον πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις", ανακοίνωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί και η σύνοδος κορυφής Τουρκίας-Σουηδίας, που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ χαρακτήρισε το ψήφισμα "αναξιόπιστο". "Όλοι γνωρίζουμε πώς λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις. Δεν έχει (το ψήφισμα) καμία αξιοπιστία για εμάς", δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu".

    "Αυτοί που έλαβαν αυτή την απόφαση και που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος δεν ήταν ιστορικοί", τόνισε ο κ. Γκιούλ.

    Σε ανακοίνωσή της, η τουρκική κυβέρνηση "εκφράζει την απογοήτευσή της και καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο την έγκριση του ψηφίσματος του σουηδικού κοινοβουλίου, το οποίο υπαινίσσεται ότι ορισμένοι λαοί έπεσαν θύματα γενοκτονίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας".

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η απόφαση αυτή του σουηδικού κοινοβουλίου "δεν έχει βάση" και σημειώνεται πως "είναι προφανές ότι, αυτή η απόφαση ελήφθη με γνώμονα ορισμένα πολιτικά συμφέροντα ενόψει των εκλογών που θα λάβουν χώρα στη Σουηδία, τον Σεπτέμβριο του 2010".

    Την έκπληξη αλλά και την απογοήτευση της ¶γκυρας από αυτή την εξέλιξη, εξέφρασε και ο επικεφαλής διαπραγματευτής στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκεμέν Μπαγκίς.

    "Είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι από το ψήφισμα αυτό. Το σουηδικό κοινοβούλιο υποκλίθηκε σε διαστρεβλωμένα ιστορικά επιχειρήματα, που είναι μακριά από την αλήθεια. Οι πολιτικοί θα πρέπει να κοιτούν προς το μέλλον και όχι το παρελθόν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγκίς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    "Η Τουρκία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το παρελθόν της και δεν χρειάζεται δικαστήρια που στήνουν ξένα κοινοβούλια για να το κάνει αυτό", τόνισε ο κ. Μπαγκίς, υπενθυμίζοντας ότι η ¶γκυρα πρότεινε τη συγκρότηση μιας ομάδας ιστορικών, τόσο από την Τουρκία όσο και από την Αρμενία κι άλλες χώρες, για τη διερεύνηση του όλου θέματος.

    "Είναι ατυχές το γεγονός ότι το κράτος της Αρμενίας και η αρμενική Διασπορά παραμέρισαν αυτή την πρότασή μας, μία καλών προθέσεων πρωτοβουλία, η οποία αγνοήθηκε ακόμη και από τη διεθνή κοινότητα", κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

    Η απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ελήφθη με οριακή πλειοψηφία- 131 βουλευτές υπερψήφισαν τη σχετική πρόταση και 130 την καταψήφισαν. Η πρόταση έβρισκε αντίθετα τα κόμματα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, αλλά τρεις κυβερνητικοί βουλευτές την υπερψήφισαν.

    Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ εκτίμησε ότι η ψήφος αυτή θα περιπλέξει τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

    "Η απόφαση δεν βοηθάει επίσης τη συζήτηση στην Τουρκία, που γίνεται ολοένα και πιο ανοικτή και ανεκτική, καθώς πλησιάζει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση", εκτίμησε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Ζεργκούν Κορουτουρκ, πρεσβευτής της Τουρκίας στη Σουηδία εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση αυτή και εκτίμησε ότι θα έχει "δραστικές συνέπειες" στις διμερείς σχέσεις.

    Πάντως τουρκική κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Ρόιτερ ότι ο Τούρκος διπλωμάτης θα επιστρέψει σύντομα στη Σουηδία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 March 2010 - 11:30:40 UTC