Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα"

  • [01] "Σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα"

    Σε κοινοπρακτική έκδοση νέου δεκαετούς ομόλογου προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών. Τα τραπεζικά ιδρύματα ορίστηκαν ως κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης είναι τα: Barclays Capital, HSBS, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Nomura και Πειραιώς.

    Στο μεταξύ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδριάζει το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο. Νωρίτερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.

    Αύριο, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

    Δύο ημέρες μετά, την Κυριακή, θα συναντηθεί στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Τρίτη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Ανακοίνωση των μέτρων

    "Δίνουμε μια τεράστια μάχη ενάντια στην ιστορικά χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ η χώρα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ανακοίνωσε το πακέτο των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, στην προηγηθείσα έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Τα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων, που καλύπτουν 2,4 δις ευρώ του αναμενόμενου δημοσιονομικού οφέλους -που αναμένεται να ανέλθει σε 4,8 δις ευρώ ή 2% του ΑΕΠ περιλαμβάνουν:

    -Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% και από 19% σε 21%, ενώ δεν μεταβάλλεται η έκπτωση που θα εξακολουθεί να ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου. Τα έσοδα αναμένονται σε 1,3 δις ευρώ ή 0,55% του ΑΕΠ.

    -Περαιτέρω αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και πιο συγκεκριμένα κατά 8 λεπτά στην βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ δεν αυξάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης.

    -Επιβάρυνση στα τσιγάρα από το 63% στο 66% ενώ η επιβάρυνση στα φθηνά τσιγάρα θα είναι χαμηλότερη από ότι στα ακριβά.

    -Επιβάρυνση στο αλκοόλ κατά 20%.

    Τα έσοδα αναμένονται σε 1,1 δις ευρώ ή 0,45% του ΑΕΠ.

    -Καταργείται η απαλλαγή στον ειδικό φόρο πετρελαίου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας και η χώρα προσαρμόζεται στην κοινοτική υποχρέωση για εφαρμογή ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ από την υποχρέωση εξαιρείται η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

    -Εισάγονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας όπως αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ (τιμή αγοράς 35.000 ευρώ), σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.

    Το υπόλοιπο 50% του δημοσιονομικού οφέλους του "έκτακτου πακέτου" για την διάσωση της οικονομίας καλύπτεται από τα άμεσα μέτρα περιστολής δαπανών που περιλαμβάνουν:

    -Περικοπή κατά 30% των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδειών.

    -Περικοπή κατά συνολικά 12% των πάσης φύσεως επιδομάτων και αποζημιώσεων των λειτουργών, υπαλλήλων με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, του δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπολοίπων ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής, ενώ το επίδομα για την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 20%.

    Εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, τα κίνητρα απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και τα επιδόματα που σχετίζονται με ειδικές συνθήκες εργασίας.

    -Οριζόντια μείωση κατά 7% των αποδοχών, αποζημιώσεων και επιδομάτων πάσης φύσεως των ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες το δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, καθώς και των αιρετών οργάνων α και β βαθμού, των διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων, αντιπροέδρων και των μελών των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των προαναφερομένων ΝΠΙΔ.

    -Η εισοδηματική πολιτική εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις και για τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας - ο οποίος ζήτησε να συμβάλλει στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας- καθώς και για εκείνα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών, υφυπουργών αλλά και στις αμοιβές των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

    -Για τις συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν επηρεάζονται τα επιδόματα άδειας και εορτών, αλλά δεν χορηγείται αύξηση.

    -Στα ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ μειώνεται το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 10%, ενώ οι διοικήσεις τους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές των δικαιούχων των ταμείων με έμφαση στην εφαρμογή ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

    Η μείωση δαπανών από τα μέτρα που αφορούν εισοδήματα και συντάξεις ισοδυναμεί με 1,7 δις ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

    -Περιορισμός κατά 5% (500 εκ ευρώ) του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 100 εκ ευρώ του μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον μειώνονται κατά 100 εκ. ευρώ οι πιστώσεις για τα νέα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

    Η συνολική σχετική μείωση δαπανών ισοδυναμεί με 700 εκ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ.

    Πέρα από τα άμεσα μέτρα στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

    -Κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών του δημοσίου, οι οποίες υποχρεούνται να λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου.

    -Περικοπή κατά 50% στις πάσης φύσεως αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ και των μελών των ΔΣ των ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το δημόσιο.

    -Μπαίνει πλαφόν πολύ χαμηλότερο από το ισχύον σήμερα στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

    -Απαγόρευση ή χορήγηση "μπόνους" σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο.

    -Μείωση κατά 30% των υπερωριακών αμοιβών και δαπανών μετακίνησης.

    -Εισαγωγή ποσοτικών κανόνων στις προσλήψεις στο δημόσιο, όπως αναστολή προσλήψεων το 2010, εκτός από την Παιδεία, την Υγεία και τα Σώματα Ασφαλείας και εφαρμογή του κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις" από το 2011, ενώ εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν ήδη διεξαχθεί.

    -Ορισμός καταβολής εφάπαξ έκτακτης οικονομικής εισφοράς σε ύψος 1% από φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα του 2009 άνω των 100.000 ευρώ.

    -Ένταξη των μέτρων για την μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 20%.

    -Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 65.000 νέων, κυρίως ανέργων, ώστε να βρουν εργασία.

    Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι κάθε έσοδο που θα προκύψει από την επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ αλλά και την χορήγηση αδειών για τυχερά παίγνια θα διατίθεται αποκλειστικά για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης με τα έσοδα αυτά να υπολογίζονται για το 2010 σε 400 εκ. ευρώ.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα ήτοι:

    -Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα offshore εταιρειών σε 15%.

    -Εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στην φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000 ευρώ.

    -Προσωρινά και για την επόμενη τριετία, αύξηση του φόρου σε ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκ. ευρώ με συντελεστή 2% και

    -Επαναφορά στο 2% του τέλους χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το οποίο, όπως είπε ο κ. Πεταλωτής "η ΝΔ είχε ουσιαστικά καταργήσει καθώς είχε μειωθεί στο 0,1%".

    Γ. Παπανδρέου: "Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης"

    Πρέπει να βάλουμε τις μηχανές στο φουλ για να εφαρμόσουμε κάθε δέσμευσή μας τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην εισαγωγική του ομιλία κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τόνισε ότι η δημοσιονομική σωτηρία της χώρας θα πάει στράφι αν η κυβέρνηση δεν αποδείξει στους πολίτες ότι ήρθε να αλλάξει τα πάντα στη χώρα σε όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του έκανε δύο επισημάνσεις, σημαντικότερη των οποίων ήταν εκείνη που αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο τι θα κάνει από σήμερα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αποφάσεις της. Βασική προϋπόθεση της επιτυχίας της Ελλάδας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι να υπάρξει έμπρακτη ευρωπαϊκή στήριξη και κοινοτική αλληλεγγύη.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το πρόβλημα από σήμερα δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ελληνικό. Εμείς, πρόσθεσε, κάναμε αυτό που έπρεπε και με το παραπάνω. Και υπογράμμισε πως "τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης" για την οποία, όπως τόνισε, είναι μια ιστορική στιγμή.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοικτό το θέμα της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι θα είναι η ύστατη λύση για τη χώρα εάν δεν ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα δεν ανταποκριθούν και οι αγορές.

    Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά και τελικά η "μετρολογία" και το δημοσιονομικό θα πάρουν δευτερεύουσα θέση στη δημοσιότητα.

    Το καθήκον της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να σώσει την πατρίδα από κάθε είδους κηδεμονία, εξάρτηση, βαθιά ύφεση και τα πρωτοφανή κοινωνικά προβλήματα που θα επέφερε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία. Οι αποφάσεις μας, πρόσθεσε, δεν είναι ευχάριστες για κανέναν από εμάς, αλλά σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.

    Τόνισε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να πει αλήθειες για τη χώρα και παράλληλα να προχωρήσει άμεσα σε ό,τι είναι αναγκαίο για να εξασφαλισθεί η επιβίωση της χώρας. Και ζήτησε από όλους σοβαρότητα και αφοσίωση στον κοινό στόχο που επιβάλλουν οι στιγμές.

    Ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε, επίσης, πως εάν όλα πάνε καλά όπως ελπίζει, το στοίχημα θα μετατεθεί από τον τομέα των δημοσιονομικών σε άλλους τομείς και ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα θεμάτων που θα πρέπει να απασχολήσουν κάθε υπουργείο.

    Τόνισε, επίσης, ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να βγαίνουν πολύ περισσότερο προς τα έξω για να έχουν επαφή με τον κόσμο στην περιφέρεια, στην κομματική βάση, αλλά και με τους κοινωνικούς φορείς και τον απλό πολίτη για να αισθανθεί ότι η πολιτεία και ιδιαίτερα αυτή η κυβέρνηση είναι κοντά του.

    Επισήμανε, επίσης, στα μέλη της κυβέρνησης ότι πέραν από τον όγκο της δουλειάς πρέπει να δοθεί βάρος και στην ποιότητά της, με την έννοια, όπως είπε, των καινοτόμων, ριζοσπαστικών και τολμηρών λύσεων που ξεφεύγουν από την πεπατημένη.

    Πρέπει να δίνουμε, τόνισε, κάθε εβδομάδα ένα δείγμα γραφής από έναν τομέα είτε αυτός είναι της κοινωνικής δικαιοσύνης, είτε της αναπτυξιακής πολιτικής, είτε των θεσμικών αλλαγών. Και αυτό πρέπει να γίνεται οργανωμένα και αποτελεσματικά.

    Ιδιαιτέρως, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να βρεθούμε ξανά στη θέση να λάβουμε και άλλα μέτρα και προς τούτο, δήλωσε, ότι θα είναι κοντά στους υπουργούς για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Δεν μπορούμε, τόνισε, να έχουμε καθυστερήσεις στο έργο μας, προσθέτοντας ότι δεν θα μας συγχωρηθεί η αδράνεια.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα

    "Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο θωρακίζουν απολύτως το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010- και πιθανόν επιτρέπουν υπέρβαση του στόχου αυτού- και απαντούν με τον πλέον πειστικό τρόπο στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο κλίμα στις αγορές", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνάντησή του με οικονομικούς συντάκτες.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τα μέτρα προφανώς δύσκολα αλλά αναγκαία γιατί κρίνεται η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να δανείζεται. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να υπάρξει και η απαιτούμενη στήριξη. Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέγοντας "ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να κλείνει όλες τις πόρτες. Προφανώς θέλουμε την κοινοτική αλληλεγγύη αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το θέμα του ΔΝΤ".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εξαντλείται η λήψη παρόμοιων μέτρων για το 2010 και επιχειρείται με τις σημερινές κινήσεις η λήψη επιπλέον μόνιμων μέτρων όπως ζητούσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η συγκράτηση ή και μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο το οποίο την τελευταία πενταετία είχε αυξηθεί κατά 40% αποφεύχθηκαν οι δραστικές λύσεις όπως η κατάργηση του 14ου μισθού.

    Σύμφωνα με τον υπουργό η περικοπή κατά 30% του επιδόματος αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων επιμερίζει σε όλο το έτος την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων.

    Η μείωση κατά 7% των αποδοχών στις ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου έγινε διότι εκεί δεν υπάρχουν επιδόματα για να περικοπούν, ενώ το ύψος της περικοπής των συντάξεων των συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ είναι θέμα των ταμείων αυτών.

    Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά της εισοδηματικής πολιτικής είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα ισχύσουν έως ότου τουλάχιστον η χώρα παραμένει σε διαδικασία επιτήρησης. Πιθανές διορθωτικές κινήσεις θα εξεταστούν από την κυβέρνηση μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία της επιτήρησης και σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

    Σημειώνεται ότι οι περικοπές μέσω της εισοδηματικής πολιτικής θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου φέτος και θα αφορούν τις μικτές αποδοχές.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα είναι υψηλότερη από το μείον 0,3% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός αλλά δεν θα φθάσει στο ύψος των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζης της Ελλάδος (που προβλέπουν αρνητικό ρυθμό κατά 1 έως 2%).

    Σύμφωνα με τον υπουργό τα φορολογικά έσοδα για τον Φεβρουάριο είναι κοντά στο στόχο που έχει τεθεί αλλά δεν τον προσεγγίζουν καθώς υπήρξαν και οι απεργίες των ελεγκτικών μηχανισμών.

    Τέλος ερωτηθείς για την πρόταση της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο να επιβληθεί φόρος αλληλεγγύης σε όσους παρόχους υπηρεσιών δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ (ιδιωτικές κλινικές, καζίνο κλπ.) ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι "είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα και θα την κοιτάξουμε αλλά δεν έχουμε κάτι τελειωμένο αυτή τη στιγμή" και πρόσθεσε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο θα επεκταθεί η επιβολή του ΦΠΑ σε όλους αυτούς τους παρόχους εκτός από τις ιατρικές υπηρεσίες.

    Γ.Παπανδρέου: "Ηταν ανάγκη να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις"

    Για "δύσκολες αποφάσεις που δεν ήταν απλώς επιλογή, αλλά ήταν ανάγκη να πάρουμε", έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι αναγκαίες για την επιβίωση της χώρας μας, της οικονομίας μας, για να φύγει η Ελλάδα από τη δίνη και των κερδοσκόπων και της δυσφήμησης.

    "Να ανασάνουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε και αυτή τη μάχη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δίνουν μαζί και δίπλα στον ελληνικό λαό τη μάχη για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη, δουλειές και προοπτική στον τόπο.

    Για "δύσκολες μέρες", μίλησε και κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο και υπογράμμισε δε, ότι "πρέπει να αποκτήσουμε την κοινωνική αξιοπιστία με κοινωνική ευαισθησία και νομίζω ότι σε αυτό θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός, όταν πειστεί ότι είναι σωστά και δίκαια τα μέτρα και ότι πρέπει να προσφέρουν περισσότερα αυτοί που έχουν περισσότερα".

    Ικανοποίηση στην ΕΕ

    Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε τα θαρραλέα, όπως τα χαρακτήρισε, πρόσθετα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην οικονομική βοήθεια των εταίρων της, αν κριθεί αναγκαίο.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απευθυνόμενος χθες σε δημοσιογράφους στο κέντρο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι τα μέτρα βεβαιώνουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 4% το 2010 και να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει, είπε, την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια και θεωρεί τα σημερινά μέτρα ένα «ισχυρό δείγμα» της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στη ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας, δήλωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι αυτό που προέχει τώρα, είναι να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

    Ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, επικεντρώνονται στον τομέα των δαπανών, τονίζοντας ότι είναι μόνιμου χαρακτήρα και πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που είναι η "Αχίλλειος πτέρνα" της χώρας τα τελευταία χρόνια.

    Ο Φιλανδός επίτροπος διευκρίνισε ακόμη ότι εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι επαρκή για φέτος, συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση το 2011 και το 2012.

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το αν υπάρχει σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις των Βρυξελλών, επαναλαμβάνοντας ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο η ΕΕ έχει τους μηχανισμούς και τα μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο προκειμένου να διασφαλίσει με αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

    «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και συνακόλουθα να ενισχυθεί και πάλι το Ευρώ», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ σχολιάζοντας την ανακοίνωση των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της καγκελαρίας, η Μέρκελ δήλωσε πως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα παρά να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της», χαρακτηρίζοντας το δρόμο αυτόν «μονόδρομο».

    Η μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες μέσα στο 2010 «είναι το πρώτο βήμα σε μία μεγαλύτερη πορεία με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 3 %», πρόσθεσε η Μέρκελ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποσαφήνισε εκ νέου ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την Παρασκευή δεν τίθεται θέμα παροχής οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα.

    «Θα συζητήσουμε για την υλοποίηση αυτών των μέτρων και θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές πως αντικείμενο (σ.σ. των συνομιλιών) την Παρασκεύη δεν είναι η παροχή οικονομικής βοήθειας, αλλα οι καλές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας», είπε η Μέρκελ.

    Την ικανοποίησή του για «τα πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα» τα οποία ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την Φρανκφούρτη.

    «Η περικοπή των κρατικών δαπανών και η προσαρμογή των μισθών του δημοσίου τομέα είναι ουσιαστικής σημασίας τόσο για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, όσο και για τη βελτίωση των τιμών και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ και προσθέτει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την ανάγκη να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα αποφασιστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ecofin της 16ης Φεβρουαρίου.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), χαρακτήρισε "πολύ ισχυρά" τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση της Αθήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα.

    "Χαιρετίζουμε τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τις ελληνικές αρχές. Αποτελούν ένα σύνολο πολύ ισχυρών δημοσιονομικών μέτρων", αναφέρει η Κάρολιν Ατκινσον, εκπρόσωπος του Ταμείου, σε ανακοίνωση της που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

    "Η εφαρμογή αυτής της δέσμης μέτρων θα είναι μια κρίσιμη καμπή σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια", εκτιμά η κα. Ατκινσον, διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του διεθνούς Οργανισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 March 2010 - 11:30:30 UTC