Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής από το 1981
  • [02] Ελλειμμα προϋπολογισμού: βελτίωση
  • [03] "Η ΕΕ είναι κοινότητα αλληλεγγύης"
  • [04] Υπόθεση παραδικαστικού: Αίτημα εξαίρεσης των μελών του δικαστηρίου
  • [05] Ανακλήσεις αυτοκινήτων
  • [06] Επαφές για το όνομα
  • [07] Απαντήσεις για την οικονομία
  • [08] Επίθεση αυτοκτονίας

  • [01] Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής από το 1981

    Την πρότασή της για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων για το χρονικό διάστημα από το 1981 έως και το Φεβρουάριο του 2010, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία προς τον πρόεδρο της Βουλής. Η πρόταση φέρει τις υπογραφές των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά. Δεύτερος υπογράφει την πρόταση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στο κείμενο της πρότασης καταλογίζεται στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ εμμονή στη σύσταση «μιας καθ' όλα προσχηματικής» Εξεταστικής Επιτροπής και τονίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία καταθέτει την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία ώστε, με κύριους άξονες την εμπέδωση της διαφάνειας και τη διαμόρφωση σταθερών και υγιών κανόνων για το μέλλον, να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν, διαχρονικώς και, συγκεκριμένα, από το 1981 -από την είσοδο, δηλαδή, της χώρας στην τότε ΕΟΚ- την ελληνική οικονομία στη σημερινή κατάσταση, τόσο ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη, όσο και ως προς την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων. Στην πρόταση σημειώνεται ότι το περιεχόμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, το χρονικό διάστημα στο οποίο περιορίζει την έρευνα -από το 2004 έως τον Οκτώβριο του 2009- αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν αποσκοπούν, ούτε στην εμπέδωση της διαφάνειας στην Οικονομία, ούτε στην καθιέρωση σταθερών και αποτελεσματικών κανόνων για τη θεσμική αξιοπιστία της χώρας. "Δεν επιδιώκουν την αποκάλυψη, αλλά τη συσκότιση και την απόκρυψη της αλήθειας".

    Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν:

    "- Πρώτον: Να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι, προεκλογικώς, και ενώ κατά τη δική τους ομολογία είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης της Οικονομίας, είπαν, συνειδητά, ψέματα στον ελληνικό λαό και του έδωσαν αφειδώς υποσχέσεις που, βεβαίως, εγνώριζαν ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Και αυτό, κατά τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία είχε πει ευθαρσώς και εντίμως την αλήθεια για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας, παρουσιάζοντας παράλληλα δέσμη αναγκαίων μέτρων.

    - Δεύτερον: Να συγκαλύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους για το γεγονός ότι επί τέσσερις μήνες -όταν η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα- δεν πήραν κανένα επαρκές και αποτελεσματικό μέτρο, για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρά τις αυστηρές συστάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δυσμενείς συνέπειες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και το κόστος δανεισμού της χώρας".

    Στο κείμενο της πρότασης της ΝΔ, αφού καταγράφονται οι λόγοι για τους οποίους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση από το 1981 έως και τον Φεβρουάριο του 2010, σημειώνεται για το σκεπτικό της πρότασης ότι: «Επειδή, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επιμένουν σε μια εμπαθή πρόταση και επειδή η αλήθεια δεν μπορεί να τεμαχίζεται, να συσκοτίζεται και να συγκαλύπτεται, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (για το διάστημα 1981-2010) προκειμένου να υπάρξει η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης για την αποκάλυψη των πραγματικών δεδομένων σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά και για τους εν γένει χειρισμούς, που έγιναν στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

    Οπως σημειώνεται στην πρόταση, η Εξεταστική Επιτροπή που προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ, "δεν μπορεί, κατά τις δύσκολες αυτές ώρες, να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός, αντιθέτως, μπορεί, μέσα από τις πρακτικές και τις νοοτροπίες ΠΑΣΟΚ, να πλήξει το εσωτερικό εθνικό μέτωπο, αλλά και να επιδεινώσει την προς τα έξω εικόνα της χώρας".

    Τέλος, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, υπογραμμίζει: «Η Νέα Δημοκρατία θεωρούσε και θεωρεί ότι το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό διακύβευμα για τον Τόπο απαιτεί, πρωτίστως, κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης. Απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών σε κοινή γραμμή».

    "Μέτρα από την ΕΕ για να ησυχάσουν οι αγορές"

    Την άμεση στήριξη της ελληνικής οικονομίας, «για το καλό της ίδιας της ευρωζώνης», ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συνάντησή τους στην έδρα της Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

    «Ήρθα στις Βρυξέλλες γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Μπαρόζο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη, «τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν» και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Πρότεινε, ειδικότερα, η ΕΕ να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει στη χρεοκοπία, είτε με κάποια μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε με την εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του 2011, είτε με τον συνδυασμό των παραπάνω.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στα μέτρα, που όλοι στην ΕΕ κρίνουν αναγκαία, και διαβεβαίωσε τον κ. Σαμαρά ότι η «ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα διασφαλίζοντας την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης».

    Ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα και όχι θεωρητικά, «διαφορετικά οι αγορές δεν θα ησυχάσουν». Τέλος, τόνισε ότι θεωρεί την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «άκρως επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή» και κατέληξε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα και να βοηθήσει την Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλες, συμμετείχε σε πολύωρη σύσκεψη με τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ.κ. Wilfried Martens και Antonio Lopez -Isturiz.

    Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

    «Επειδή σήμερα αδικείται η Ελλάδα από την εικόνα της στο εξωτερικό, ήταν υποχρέωσή μου να έρθω να συζητήσω με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ήρθα για να αναλύσουμε τα οικονομικά της Ευρώπης και της Ελλάδος και να μπορέσουμε να δώσουμε τη διάσταση εκείνη που απαιτείται σήμερα. Κάθε Έλληνας, ο οποίος πιστεύει στο μέλλον της πατρίδας του, οφείλει να δίνει τη διάσταση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Μπορεί να προχωρήσει και πάλι προς την πορεία της ανάπτυξης και μπορεί να αλλάξει και την εικόνα της στο εξωτερικό».

    Ο κ. Σαμαράς αφού σημείωσε ότι τα ίδια ζητήματα θέσει και στον κ. Μπαρόζο κατέληξε: «Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι τίποτα δεν είναι εύκολο. Αλλά και ότι κάθε ένας, όταν πρέπει πέρα και πάνω από κόμματα, είναι υποχρεωμένος να βάζει πλάτες αν αυτό θα κάνει καλό στη χώρα του, στον τόπο του. Γι' αυτό το λόγο ήρθαμε εδώ και αυτές τις επαφές καλύψαμε σήμερα ιδιαίτερα με τον κ. Μαρτένς, έναν άνθρωπο, ο οποίος για πολλές δεκαετίες είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

    [02] Ελλειμμα προϋπολογισμού: βελτίωση

    Πλεόνασμα ύψους 579 εκατ. ευρώ παρουσιάζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο έναντι ελλείμματος 1,554 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009.

    Η σημαντική αυτή βελτίωση στο έλλειμμα του προϋπολογισμού προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 16,6% έναντι στόχου για αύξηση κατά 10,8%.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην είσπραξη εσόδων ύψους 691 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του έτους 2008, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 256 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 10,7% έναντι στόχο για μείωση κατά 2,8%.

    Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση 6,8% και οι δαπάνες για τόκους 31,6%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για την ασφάλιση και περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων κατά 212 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως και των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών κατά 50 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 84,3%, ενώ τα έσοδα του προγράμματος αυξήθηκαν κατά 97,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

    Μείωση από 2,6% σε 2,3% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 0,9% το Δεκέμβριο σε 1% τον Ιανουάριο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,1%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,5% σε 1,7% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,8%.

    Τον Ιανουάριο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Λετονία (-3,3%), την Ιρλανδία (- 2,4%) και την Εσθονία (-1%) και τα υψηλότερα στην Ουγγαρία (6,2%), τη Ρουμανία (5,2%) και την Πολωνία (3,9%).

    Σε σχέση με το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιανουάριο σε δεκαεπτά κράτη μέλη , παρέμενε αμετάβλητος σε ένα κράτος μέλος και μειώθηκε σε εννέα κράτη μέλη.

    -

    [03] "Η ΕΕ είναι κοινότητα αλληλεγγύης"

    Οι χώρες της ευρωζώνης θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα, εάν χρειαστεί, προκειμένου να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φριντέν.

    "Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η Ευρώπη είναι μία κοινότητα αλληλεγγύης", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

    "Θεωρώ πολύ επιζήμιο το ότι οι αγορές επιτίθενται κάθε μέρα και σε διαφορετική χώρα", υπογράμμισε ο κ. Φριντέν, υπενθυμίζοντας ότι και άλλες χώρες με μεγάλο δημόσιο χρέος, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, βρίσκονται καθημερινά στο στόχαστρο των αγορών.

    "Όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι το ευρώ τις βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης, διότι είναι σταθερό", επεσήμανε ο υπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι "Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν πρόκειται να κηρύξει πτώχευση".

    "Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να εξελιχθεί σε κίνδυνο για την ευρωζώνη", τόνισε ο κ. Φριντέν.

    Αντιδράσεις και στον γερμανικό Τύπο για την επίθεση κατά της Ελλάδας

    Για «μιά συζήτηση με αυξανόμενο παραλογισμό» κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, αναφερόμενο στην αήθη επίθεση εναντίον της Ελλάδας από ορισμένα γερμανικά έντυπα.

    «Υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που κατηγορούν τη Γερμανία ότι αντιμετώπισε πολύ σκληρά την Αθήνα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ευρωπαικής Ενωσης να ενθαρρύνει την Ελλάδα να εξυγιάνει την οικονομία της» γράφει το γερμανικό περιοδικό, σημειώνοντας ότι «πολλοί Έλληνες πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, αναφέρθηκαν στην άρνηση του Βερολίνου να καταβάλει επανορθώσεις για τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου».

    Η εφημερίδα Saddeutsche Zeitung , αναφερόμενη στο επίμαχο δημοσίευμα του περιοδικού Focus, κάνει λόγο για «φτηνές γενικεύσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» όταν συλλήβδην κατηγορούνται οι Ελληνες ότι «εξαπατά ο ένας τον άλλο σε κάθε ευκαιρία ή ότι οι Ελληνες εργάζονται μόνο όταν έχουν δωροδοκηθεί» ... «Τέτοιες απόψεις δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που ευθύνονται για τη δυσφορία, οι οποίοι είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι, και όλους εκείνους τους Έλληνες που υποφέρουν, και που τώρα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό».

    «Οταν οι επιθέσεις προέρχονται από τους Γερμανούς, είναι διπλά επιβλαβείς. Ο μεγαλύτερος καταβολέας δωροδοκιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν η γερμανική εταιρεία Siemens. Επιπλέον, οι Έλληνες αισθάνονται ότι έχουν εξαπατηθεί με την μη καταβολή των επανορθώσεων του Β` Παγκοσμίου Πολέμου», σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει «Η διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, γιατί ρίχνει νερό στο μύλο των λαϊκιστών και στις δύο πλευρές και δυσκολεύει εκείνους που αναζητούν μια διέξοδο από τη σημερινή κρίση».

    Η κεντροδεξιά εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει πάντως από την πλευρά της οτι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις και για τον λόγο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, στο πρόσωπο της Ευρωπαικής Ενωσης η οποία έχει επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας στη χώρα».

    -

    [04] Υπόθεση παραδικαστικού: Αίτημα εξαίρεσης των μελών του δικαστηρίου

    Την Τρίτη το πρωί θα αποφασίσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, επί του αιτήματος εξαίρεσης, που υπέβαλε σε όλα τα μέλη του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος σε υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος, επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης.

    Ο επιχειρηματίας υπέβαλε αίτημα υποστηρίζοντας ότι έχει καταγεγραμμένη συνομιλία του προέδρου του δικαστηρίου, Γιώργου Ευσταθίου, στην οποία φέρεται να συζητά για ποσό 60.000 ευρώ, με εμπλεκόμενο στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, για την παρούσα δίκη.

    Η αίτηση του Μπολέτση στρέφεται στο πρόσωπο του προέδρου, εξαιτίας της επίμαχης συνομιλίας, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του δικαστηρίου, καθώς ομόφωνα είχαν αποφασίσει επί της απαλλαγής και ενοχής κατηγορουμένων.

    Με την απόφασή του το δικαστήριο έκρινε αθώους από κάθε κατηγορία τους κατηγορούμενους στην υπόθεση, δικηγόρους Πέτρο Μαντούβαλο, Σωτήρη Ντινόπουλο και Χρήστο Χατζηπαναγιώτου, ενώ έκρινε ένοχους τον πρώην πρωτοδίκη Ευάγγελο Καλούση για κατάχρηση εξουσίας και συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τον επιχειρηματία Ιωάννη Μπολέτση, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Μετά την αίτηση εξαίρεσης ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Σε νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ύστερα από λιποθυμικό επεισόδιο.

    Η αίτηση του Ιω. Μπολέτση θα κριθεί από άλλη σύνθεση.

    [05] Ανακλήσεις αυτοκινήτων

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας ανακοίνωσε ότι η εταιρεία ΛΑΪΟΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., Γενική Αντιπροσωπεία αυτοκίνητων PEUGEOT στην Ελλάδα, και η εταιρία CITROEN ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, Γενική Αντιπροσωπεία Αυτοκινήτων CITROEN στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, εκτελούν προγράμματα ανακλήσεων αυτοκινήτων, λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών.

    Συγκεκριμένα η εταιρία CITROEN ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, Γενική Αντιπροσωπεία Αυτοκινήτων CITROEN στην Ελλάδα, εκτελεί τα κάτωθι προγράμματα ανακλήσεων αυτοκινήτων CITROEN:

    α) Ανάκληση 4890 οχημάτων, μοντέλα C2 - C3 - C3 Pluriel - JUMPY III, με έτη κατασκευής 2006 έως 2009. Στα προαναφερόμενα οχήματα χρειάζεται να γίνει τηλεφόρτιση νέας έκδοσης λογισμικού διαχείρισης των φώτων του αυτοκινήτου.

    β) Ανάκληση 1515 οχημάτων, μοντέλο C1, στα οποία σε σπάνιες περιπτώσεις, υπό ειδικές συνθήκες, το πεντάλ γκαζιού υπάρχει πιθανότητα να μείνει σε θέση μερικώς βυθισμένη ή να επανέλθει πιο αργά στην πάνω θέση του.

    γ) Ανάκληση 457 οχημάτων, μοντέλο C5 Berline (X7), με έτη κατασκευής 2007 έως 2009. Στα προαναφερόμενα οχήματα χρειάζεται να ελεγχθεί η τοποθέτηση των πλευρικών διακοσμητικών του παρ-μπριζ και αν χρειαστεί, να αντικατασταθούν οι στερεώσεις τους στο αμάξωμα.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με οποιοδήποτε από τα ανωτέρω θέματα.

    Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών αυτοκινήτων CITROEN σε όλη την Ελλάδα, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο όχημά τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

    Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας CITROEN ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ στο τηλέφωνο 210 6700364.

    Η εταιρεία ΛΑΪΟΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., Γενική Αντιπροσωπεία αυτοκίνητων PEUGEOT στην Ελλάδα, ανακοίνωσε τα κάτωθι προγράμματα ανακλήσεων αυτοκινήτων PEUGEOT:

    α) Ανάκληση 2345 οχημάτων, μοντέλα 307, 308, 807 και EXPERT, με αριθμούς πλαισίου που βρίσκονται εντός των παρακάτω διαστημάτων :

    1) PEUGEOT 307: από VF33BNFUC84787374 έως και VF33BNFUC85150277

    2) PEUGEOT 308: από VF34C5FXC55004122 έως και VF34C5FWF55178687

    3) PEUGEOT 807: από VF3EBRFJF13353580 έως και VF3EBRHRH13375404

    4) PEUGEOT EXPERT: από VF3XURHKH64011138 έως και VF3XTRFHC64158886

    Στα προαναφερόμενα οχήματα χρειάζεται να γίνει εγκατάσταση μιας νέας έκδοσης λογισμικού διαχείρισης των φώτων του αυτοκινήτου.

    β) Ανάκληση 2329 οχημάτων, μοντέλο 107 με ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, στα οποία ο μηχανισμός του πεντάλ γκαζιού μπορεί με το χρόνο και κάτω από ορισμένες συνθήκες να παρουσιάσει αυξημένη τριβή. Στην περίπτωση αυτή, το πεντάλ μπορεί να πατιέται δυσκολότερα ή μπορεί να επιστρέφει πιο αργά στην θέση ηρεμίας ενώ πολύ σπάνια μπορεί να παραμείνει πατημένο σε μια ενδιάμεση θέση της διαδρομής του.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με οποιοδήποτε από τα ανωτέρω θέματα.

    Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων, θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών αυτοκινήτων PEUGEOT σε όλη την Ελλάδα, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο όχημά τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

    Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με την εταιρεία ΛΑΪΟΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. στο τηλέφωνο 210 5761101.

    [06] Επαφές για το όνομα

    Κύκλο επαφών με την ελληνική πολιτική ηγεσία έχει σήμερα στην Αθήνα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είχε αντίστοιχες επαφές στα Σκόπια.

    Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

    Είναι η πρώτη του επαφή με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και έγινε μετά από πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά για την προώθηση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δουλέψουμε, δήλωσε ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

    «Ηταν ένας πολύ καλός, ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, στη διάρκεια του οποίου έγινε ανασκόπηση της πορείας της διαδικασίας που διεξάγεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αποτύπωση της σημερινής κατάστασης», είπε σε χωριστή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, διευκρινίζοντας ότι «συζητήθηκε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το οποίο ετέθη στις σωστές του βάσεις».

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις επαφές που είχε στα Σκόπια, καθώς και για τις σκέψεις του, ως προς τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και άκουσε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «με διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως αφοσιωμένη στην επίλυση του προβλήματος με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσει να κινηθεί και η ευρωατλαντική διαδικασία», η οποία, όπως πρόσθεσε «θα κινηθεί γρήγορα».

    Ως προς τα προς εξέτασιν θέματα, ανέφερε ότι το θέμα της ονομασίας ήταν από την αρχή και παραμένει βασικό, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία του χρόνου και είναι δευτερεύοντα.

    Ο κ. Δελαβέκουρας στην ενημέρωση που έκανε στη συνέχεια στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους τόνισε, με αφορμή και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Νίμιτς από τα Σκόπια, στις οποίες εξέφρασε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι ο κ. Νίμιτς «έχει αναγνώσε» μια διάθεση να προχωρήσει το θέμα εκ μέρους των Σκοπίων, και που η ελληνική πλευρά θέλει να την δει στην πράξη. «Ελπίζουμε ότι οι ενδείξεις για αλλαγές επί το θετικότερο να μεταφραστούν τελικά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το θετικό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό».

    Αναφερόμενος στην ελληνική στάση είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης «μιλήσαμε για τη διαφορετική λογική με την οποία προσεγγίζουμε το θέμα, την προσπάθεια που κάνουμε να σταλεί θετικό μήνυμα προς την άλλη πλευρά και τη σημασία να βρούμε ανταπόκριση για να προχωρήσουμε».

    Ο εκπρόσωπος έκανε ειδικότερη αναφορά στις ελληνικές πρωτοβουλίες, με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες «έχουν δημιουργήσει θετική δυναμική στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ».

    Το ίδιο θετικό μήνυμα, πρόσθεσε, στείλαμε και τον Δεκέμβριο με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο συνοψίζεται στο ότι «η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στη λύση και στην απελευθέρωση της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ».

    [07] Απαντήσεις για την οικονομία

    «Θα ανταποκριθούμε σε αυτά που ζητάει η ΕΕ με όποιο κόστος και πόνο, αλλά με πιο δίκαιο τρόπο. Θα ζητήσουμε την κοινοτική αλληλεγγύη και θα την απαιτήσουμε, και πιστεύω ότι θα την έχουμε. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι κόποι του θα πιάσουν τόπο. Όταν βγούμε από την καταιγίδα, θα είμαστε πιο σίγουροι, με το κεφάλι ψηλά. Γι αυτό δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα μέσα και έξω από τη χώρα. Σας θέλουμε μαζί μας, γιατί σίγουρα οι Έλληνες αξίζουμε να είμαστε καλύτερα. Και θα τα καταφέρουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει «από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολίτευσης» και ότι θα ανταποκριθεί στις κοινοτικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της.

    Η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε με αφορμή τις επίκαιρες ερωτήσεις της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τα οικονομικά μέτρα και τις συνέπειές τους στους Έλληνες πολίτες.

    Τόσο η κα Παπαρήγα, όσο και ο κ. Τσίπρας κατηγόρησαν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, για αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, χαρακτήρισαν τα μέτρα «βάρβαρα», «κοινωνικά άδικα» και αναποτελεσματικά και μίλησαν για «επικοινωνιακά αποπροσανατολιστικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ με Εξεταστικές Επιτροπές».

    «Το δίλημμα σήμερα είναι ένα. Θα αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει, ή θα αντιδράσουμε; Θα αφήσουμε τους κερδοσκόπους να μας πνίξουν, ή θα πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια; Θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο των εξελίξεων, ή θα μετατρέψουμε την επώδυνη κρίση σε ευκαιρία αναγέννησης;», τόνισε ο πρωθυπουργός. Περιέγραψε, δε, με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, όπως την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως «επαληθεύτηκαν πλήρως και οι μεγαλύτεροι φόβοι, που είχαμε», επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της ΝΔ κατηγορώντας την ότι «οδήγησε τη χώρα στον κατήφορο» και ότι «λιποτάκτησε, φοβήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στη πατρίδα». Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι όποια μέτρα παρθούν θα είναι κοινωνικά δίκαια και θα βαρύνουν κυρίως τους έχοντες και κατέχοντες.

    «Υποχρέωσή μας προς τον ελληνικό λαό είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε τους άμεσους κινδύνους σήμερα. Γιατί αύριο, οι συνέπειες θα είναι χειρότερες. Δεσμευόμαστε ότι όλοι θα συμβάλουν αναλογικά και ότι δεν θα πληρώσουν αυτοί, που έχουν λιγότερες, ή και καθόλου ευθύνες», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:

    «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε στις διαπιστώσεις. Είναι ώρα της δράσης και των αποφάσεων για την πατρίδα. Αυτή την ευθύνη αισθάνομαι και εγώ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι θέλαμε να έρθουμε στην εξουσία για να πάρουμε σκληρές αποφάσεις. Όμως, χρέος μας είναι να ξεχάσουμε το όποιο πολιτικό κόστος και να κάνουμε το χρέος μας προς την πατρίδα. Μοναδική πυξίδα δεν μπορεί να είναι παρά το συμφέρον της χώρας και των πολλών. Αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος πέρα από το πολιτικό κόστος. Η στιγμή είναι ιστορική. Δεν αφήνει περιθώρια».

    «Κανείς άλλος, εκτός από εμάς, δεν μπορεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Είναι θέμα τιμής και χρέος μας να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να ανατρέψουμε τις παθογένειες των τελευταίων ετών, που δεν τις άντεξε ο κοινωνικός ιστός. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να ηγηθούμε στην αναγέννηση της χώρας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Έντονη ήταν η αντίδραση της Αλέκας Παπαρήγα, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει βαθύτατη άγνοια για το πώς υπηρετείται το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και για το πώς μπορεί να χτυπήσει το κεφάλαιο».

    Η κα Παπαρήγα άσκησε δριμύτατη κριτική και για το θέμα των Εξεταστικών Επιτροπών, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «ενώ προεκλογικά μιλούσε για νοικοκύρεμα, τώρα χρησιμοποιεί, ως πρόσχημα, τις μίζες και τα σκάνδαλα, με στόχο να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό, τον οποίο καλεί να πληρώσει».

    «Αφού σας έπιασε μανία να τα αναγάγετε όλα σε μίζες, κάντε πολιτικό δικαστήριο, όχι ποινικό, γι αυτούς που έκλεψαν από το 1950 και μετά, τα ασφαλιστικά ταμεία. Μπορεί να πάνε φυλακή αυτοί που με τις πολιτικές τους αποφάσεις οδήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία να χάσουν δισ ευρώ; Ή να γίνουν εξεταστικές γι αυτούς που έχουν πολιτικές ευθύνες, επειδή άφησαν να φοροδιαφεύγουν και να χρωστάνε κάποιοι δισ ευρώ; Αν θέλετε, να πάμε. Όχι, όμως, τρεις το λάδι τρεις το ξύδι», είπε η γγ του ΚΚΕ, η οποία άφησε αιχμές και για την πρόσκληση, που απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

    «Ο κ. Ομπάμα θα σας χαϊδέψει την πλάτη, θα πει "είστε θύματα των Γερμανών" και θα βάλει στην ατζέντα Σκόπια, Κυπριακό, Αιγαίο. Κόκκινη γραμμή δεν μπορεί να υπάρξει από τη στιγμή, που πάτε να παίξετε ένα παιχνίδι, αν θα είστε με τις ΗΠΑ, ή την ΕΕ», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, η κα Παπαρήγα.

    Η ίδια αναγνώρισε ότι είναι υπαρκτό και μεγάλο το θέμα των κερδοσκόπων, που λειτουργούν σε βάρος της Ελλάδας, πρόσθεσε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα από τις καπιταλιστικές πολιτικές, που εφαρμόζουν, και κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε:

    «Καμία συναίνεση και στήριξη από εμάς δεν έχετε και απορρίπτουμε την ταξική πολιτική σας. Δεν ανεχόμαστε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό με μίζες, κομματική ρουσφετολογία. Είναι ζητήματα απαράδεκτα. Και εμπαίζετε και τους πολίτες γιατί δεν έχουν ενημέρωση».

    Αντίστοιχα επικριτικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης «βαρβαρότητα». Τόνισε ότι την ευθύνη για τις συνέπειές τους στη χώρα δεν θα τις έχουν, ούτε ο Τρισέ, ούτε η Μέρκελ, επειδή δεν κυβερνούν την Ελλάδα, αλλά θα βαρύνουν αποκλειστικά τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σημείωσε μάλιστα, πως κινδυνεύει «να μείνει στην ιστορία, ως ο πρωθυπουργός που διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις» και πρόσθεσε:

    «Το χειρότερο είναι τι θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ουαί κι αλίμονο όταν συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι θυσίες του δεν είχαν αντίκρισμα».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό για αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων και για ταύτισή του με τα προγράμματα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

    «Έχετε την ευρύτατη συναίνεση της ΝΔ. Κάνετε επικοινωνιακά παιχνίδια και έχετε και την απρόσμενη στήριξη του ΛΑΟΣ που, μεταξύ άλλων, με εύσχημο τρόπο, σας έπλεξε τον εγκώμιο για τον 14ο μισθό. Προσέξτε μην έχετε προσχωρήσει στη βαρβαρότητα. Γιατί ο ΛΑΟΣ δεν έχει προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ. Κοιτάξτε μην έχετε εσείς προσχωρήσει στο ΛΑΟΣ», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ακολούθως, επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν παίρνει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία και ότι δεν απάντησε επί της ουσίας για το τι νέα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ενώ εκτίμησε ότι θα είναι και αυτά άδικα και αναποτελεσματικά, που «θα βυθίσουν τη χώρα σε μεγάλη ύφεση για μια 5ετία».

    «Ούτε ένα ευρώ δεν παίρνετε από τους έχοντες και κατέχοντες. Το πρόβλημά μας δεν είναι οι κερδοσκόποι, αλλά αν θα γίνουμε βορρά σε αυτούς. Γιατί κάθε φορά που αναγγέλετε μέτρα, δεν πέφτουν τα "σπρέντ"; Πέσανε μόνον όταν υπήρξε η πολιτική δήλωση - στήριξη της ΕΕ», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας.

    Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στα θεσμικά μέτρα, που πρέπει να παρθούν για την διαφάνεια και την αξιοκρατία, ώστε να εδραιωθεί ένα κράτος δικαίου.

    Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου αντέτεινε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εντελώς διαφορετική πολιτική και φιλοσοφία από αυτή της ΝΔ, ενώ χαρακτήρισε γενικόλογες τις κριτικές της αντιπολίτευσης και χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόταση για να αντιμετωπίσει η χώρα τα μεγάλα προβλήματα.

    [08] Επίθεση αυτοκτονίας

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας Ιταλός και ένας Γάλλος, έχασαν τη ζωή τους και 32 τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας των ταλιμπάν με στόχο εμπορικό κέντρο και ξενοδοχείο στην Καμπούλ, ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι Αφγανοί. Από την πλευρά του στρατιωτικός γιατρός δήλωσε πως και ένας Ινδός έχει σκοτωθεί στην βομβιστική επίθεση.

    Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε στο σώμα του, στον πλέον πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της Καμπούλ, ενώ άλλοι δύο καμικάζι εξουδετερώθηκαν από την αστυνομία κοντά στο σημείο όπου έγινε η επίθεση αυτοκτονίας.

    Εκπρόσωπος των ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

    "Ενας άνδρας αυτοανατινάχτηκε έξω από ένα εστιατόριο, στο συγκρότημα Σάφι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Ζεμαράι Μπασαρί, αναφερόμενος στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Καμπούλ, όπου υπάρχει ένα ξενοδοχείο και πολλά καταστήματα.

    Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ακούστηκαν τουλάχιστον δύο μικρές εκρήξεις και σποραδικά πυρά. Την ώρα που έγινε η επίθεση αυτοκτονίας, λίγο πριν από το ξημέρωμα, στο εμπορικό κέντρο δεν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι.

    Το σημείο όπου έγινε η έκρηξη βρίσκεται κοντά στη λεγόμενο "πράσινη ζώνη", όπου ζουν κυρίως ξένοι. Αμέσως η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    "Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επίθεσης", δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουζαχέντ εκπρόσωπος των ταλιμπάν.

    "Οκτώ μαχητές μας πραγματοποίησαν την επίθεση, ένας ανατίναξε παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά σε ένα ξενοδοχείο, δύο άλλοι πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους και οι υπόλοιποι βρίσκονται ακόμα στις θέσεις τους", είπε ο ίδιος.

    Μέχρι τώρα κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει ότι εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    Καταδικάζουν την επίθεση

    Ο γενικός γραμματέας του NATO Αντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδίκασε σήμερα την επίθεση αυτοκτονίας των ταλιμπάν με στόχο ένα ξενοδοχείο και ένα εμπορικό κέντρο στην Καμπούλ, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων.

    "Καταδικάζω έντονα την τρομοκρατική επίθεση που έγινε σήμερα το πρωί στην Καμπούλ. Για ακόμα μία φορά οι εχθροί του Αφγανιστάν σκότωσαν αθώους πολίτες και ξένους υπαλλήλους", δήλωσε ο Ράσμουσεν.

    "Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους, και (εύχομαι) γρήγορη ανάρρωση στους περισσότερους από 30 ανθρώπους που τραυματίστηκαν", συνέχισε.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν καταδίκασε "με τον πιο έντονο τρόπο" την επίθεση.

    "Ο πρωθυπουργός καταδικάζει την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σήμερα στην Καμπούλ με τον πιο έντονο τρόπο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπράουν.

    "Τέτοιες θηριωδίες εμποδίζουν τις διεθνείς προσπάθειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Αφγανιστάν", πρόσθεσε.

    Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, από τη μεριά του, δήλωσε ότι ο Ιταλός που σκοτώθηκε από τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας ήταν "διπλωματικός σύμβουλος" του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Πρόκειται για "έναν διπλωματικό σύμβουλο, που βρισκόταν στο ξενοδοχείο" Residence Park, που ήταν στόχος της επίθεσης, εξήγησε ο Φρατίνο σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Sky-News.

    "Εργαζόταν στην πρεσβεία της Ιταλίας στο Αφγανιστάν", πρόσθεσε.

    Ένας 66χρονος γάλλος κινηματογραφιστής και δημιουργός ντοκιμαντέρ ήταν ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης, όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Ο Κουσνέρ δήλωσε ότι η Γαλλία καταδικάζει την επίθεση "με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα" και πρόσθεσε ότι "οι τρομοκράτες, έχοντας στόχο πολίτες, έδειξαν και πάλι πόσο λίγο υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή".

    Ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ.Μ. Κρίσνα δήλωσε σήμερα ότι ανάμεσα στα θύματα της σημερινής επίθεσης υπήρχαν "μέχρι 9" Ινδοί.

    "Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που λάβαμε από την αφγανική κυβέρνηση, μέχρι 9 Ινδοί (...) έχασαν τη ζωή τους", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός. Μεταξύ των θυμάτων υπήρχαν και "αξιωματούχοι".

    "Η Ινδία καταδικάζει έντονα αυτή την επίθεση. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση κατά ινδών αξιωματούχων και συμφερόντων της χώρας στο Αφγανιστάν τους τελευταίους 20 μήνες", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δύο προηγούμενες επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο που έγιναν κατά της ινδικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 February 2010 - 13:30:46 UTC