Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα πετύχουμε τους στόχους του Προγράμματος"
  • [02] Μ.Νίμιτς "Δεν κομίζω νέα πρόταση"
  • [03] Στη μάχη του Τσάμπιονς Λιγκ
  • [04] Συγχώνευση Aegean - Olympic Air
  • [05] Υποβάθμιση από τη Fitch

  • [01] "Θα πετύχουμε τους στόχους του Προγράμματος"

    Συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο, Επικρατείας κ . Χ. Παμπούκη και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχουν οι στόχοι του προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό.

    Ερωτηθείς για λήψη ενδεχόμενων μέτρων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι όποιες αποφάσεις, θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η συζήτηση με τους κοινοτικούς ελεγκτές, που βρίσκονται στην Ελλάδα, αφορά τόσο την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, όσο και τα πιθανά προβλήματα στην πορεία αυτή.

    Εκ προοιμίου η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος, κατά τέσσερις μονάδες το 2010, είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει μέχρι τώρα θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συγκράτηση δαπανών, ενώ η συζήτηση γίνεται για αυτά που οι κοινοτικοί ονομάζουν κινδύνους και με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι με την πολιτική της έχει πείσει τους εταίρους της.

    Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, έχουν ληφθεί με βάση συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες και ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται ανάλογα με τη χειροτέρευση αυτών των δεικτών, όπως η ύφεση της οικονομίας, πράγμα που οδηγεί σε διορθώσεις και νέα μέτρα. Πάντως, οι όποιες ανακοινώσεις δεν αναμένονται πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

    Η Ελλάδα επιζητεί σαφέστατη πολιτική στήριξη στο επόμενο Ecofin, λαμβάνοντας υπόψη της ότι είναι άλλο πράγμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλο ο χρόνος των αγορών, όπως επισημαίνεται και ότι θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί η ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης εκ μέρους της ΕΕ, ώστε να υπάρχει, με την ελπίδα βέβαια να μην χρησιμοποιηθεί.

    Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ, επισημαίνεται ότι δεν είναι στην πρόθεση της Ελλάδας, αλλά είναι όλα ανοιχτά.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που υπάρχει παραπομπή της χώρας για τα στοιχεία, πώς είναι δυνατό να μη γίνει διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης στο εσωτερικό της χώρας.

    Συζητήσαμε για τα κρίσιμα και ανοιχτά θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Φυσικά, συζητήσαμε για τα εξοπλιστικά θέματα, το θέμα των Ναυπηγείων και το μέλλον του ναυπηγικού τομέα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι φυσικά δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τις αναφορές στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και στα μέτρα που είναι αναγκαία να ληφθούν για να οδηγηθούμε έξω από την περιδίνηση, προκειμένου να δώσουμε προοπτική στην ελληνική οικονομία και τον Έλληνα πολίτη, που είναι έτοιμος να συνεισφέρει, αλλά θέλει να γνωρίζει ότι υπάρχει προοπτική και ασφάλεια, την οποία και θέλουμε να δώσουμε, καθώς ζητάμε ως αντάλλαγμα τη βοήθειά του και τη στήριξή του που είναι επώδυνη γιατί πρόκειται για μια θυσία, είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Ερωτηθείς για την Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι κάθε κόμμα εφόσον έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών μπορεί να πάρει τις δικές του πρωτοβουλίες. Η Βουλή αποφασίζει. Είναι γνωστές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι σημασία έχει να αναζητήσουμε τα αίτια και τις λύσεις των προβλημάτων μας: Σημασία δεν έχει να αντιδικούμε σε κομματικό επίπεδο, αλλά να πάρουμε τις μεγάλες και γενναιόψυχες πρωτοβουλίες για υπέρβαση της κρίσης. Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και να καταλογίσουμε τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην προηγούμενη κυβέρνηση, θέλουμε να αποφύγουμε το αδιέξοδο, και κινούμαστε συντονισμένα και υπεύθυνα ως οικονομία και ως έθνος σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Επαφές του μικτού κλιμακίου

    Στο υπουργείο Οικονομικών είναι σήμερα, από τις 9.30 το πρωί, τα στελέχη του μικτού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχοντας πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, Γιώργο Ζανιά. Τα στελέχη των διεθνών οργανισμών βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών δεν αρκούνται σε ενημέρωση για τα ελληνικά στοιχεία, αλλά αντιπαραβάλλουν αυτά με τις δικές τους εκτιμήσεις και στοιχεία.

    Χθες το βράδυ, τα στελέχη του μικτού κλιμακίου συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου ζήτησαν να ενημερωθούν για το ύψος του ταμειακού ελλείμματος του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, για τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και για τους δείκτες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών, ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, ύψος ρευστότητας στην αγορά, κ.λπ.). Αύριο, το μικτό κλιμάκιο αναμένεται να έχει επαφές με στελέχη του υπουργείου Εργασίας για να ενημερωθεί για την πορεία αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ θα αναχωρήσει από την Ελλάδα μεθαύριο Πέμπτη.

    Το μικτό κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων εξετάζει, εκτός από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και τα πρόσθετα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και ενδέχεται να εισηγηθεί την υιοθέτηση συμπληρωματικών μέτρων, εάν κριθεί ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ εφέτος. Με βάση και τα στοιχεία που θα συλλέξουν οι εμπειρογνώμονες των τριών διεθνών οργανισμών, θα συνέλθει στις 9 Μαρτίου το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου. Την ημέρα αυτή θα συνέλθει το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ- Eurogroup (το Ecofin θα συνεδριάσει στις 16 Μαρτίου), οπότε και θα εξετασθούν τα έως τώρα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το άρθρο 126(9) της Συνθήκης της Λισσαβόνας, στο οποίο έχει υπαχθεί η ελληνική οικονομία, το Eurogroup και το Ecofin έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ερήμην της Ελλάδας.

    -

    [02] Μ.Νίμιτς "Δεν κομίζω νέα πρόταση"

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας.

    Πρόσθεσε ότι έχει κάποιες ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

    «Δεν κομίζω πρόταση, διότι πρέπει να συζητήσω στις πρωτεύουσες των δύο χωρών και να δούμε πού βρισκόμαστε. Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία. Θεωρώ ότι είναι υψηλής προτεραιότητας να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Νίμιτς πριν την έναρξη των συναντήσεών του στα Σκόπια με κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ.

    «Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος το οποίο δεν περιορίζεται στην περιφερειακή και διμερή του διάσταση, αλλά έχει πολλές πτυχές και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να επιτύχουμε», συμπλήρωσε.

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

    «Νομίζω ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε μία λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν γίνεται λόγος για νέες ιδέες, θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και εξετάζεται αρκετά χρόνια. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μαγική κίνηση με την οποία θα επιλυθεί αυτομάτως το ζήτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα του προβλήματος και να το επιλύσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής δράσης από τις δύο πλευρές», κατέληξε.

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έχει διαδοχικές συναντήσεις, σήμερα και αύριο, στα Σκόπια.

    Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο κ. Νίμιτς, αύριο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

    «Περιμένω αρκετά από τις συναντήσεις αυτές με την ηγεσία της χώρας. Από τη μεριά μου θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Νίμιτς κατά την άφιξή του στα Σκόπια.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια και τι αναμένει από αυτήν, ανέφερε ότι η χώρα του προσέρχεται στις συναντήσεις με τον κ. Νίμιτς με τρόπο θετικό και εποικοδομητικό, επιθυμώντας την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

    [03] Στη μάχη του Τσάμπιονς Λιγκ

    Σε ευρωπαϊκή τροχιά, μπαίνει και πάλι από σήμερα ο Ολυμπιακός, καθώς θα υποδεχθεί στο «Καραϊσκάκη» τη Μπορντό (21:45), στο πλαίσιο των πρώτων αγώνων της φάσης των «16» του τσάμπιονς λιγκ. Η ομάδα του Πειραιά θέλει ένα καλό αποτέλεσμα, προκειμένου να ενισχύσει τις ελπίδες της και να διεκδικήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση, ενόψει και της ρεβάνς στην έδρα της γαλλικής ομάδας.

    Στον αγωνιστικό τομέα, μπορεί ο Ντουντού να δήλωνε αισιόδοξος για την πορεία του τραυματισμού του και τη συμμετοχή στο πρώτο ματς με την Μπορντό, ωστόσο η πράξη άλλα έδειξε... Ο Βραζιλιάνος ακολούθησε και χθες ατομικό πρόγραμμα και ως αναμενόταν έμεινε εκτός της αποστολής την οποία ανακοίνωσε μετά το τέλος της προπόνησης ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς. Εκτός έμεινε και ο Ντιόγκο ο οποίος τραυματίστηκε στο ματς με τον Εργοτέλη.

    Από εκεί και πέρα, το αγωνιστικό πρόγραμμα του επόμενου διημέρου περιλαμβάνει μεγάλα παιχνίδια, με σημαντικότερο την μάχη στο Μιλάνο μεταξύ της Ιντερ και της Τσέλσι. Κεντρικό πρόσωπο βέβαια ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος θα βρεθεί κόντρα στην ομάδα του Λονδίνου, με την οποία είχε σπουδαίες επιτυχίες στα χρόνια που ήταν στη τεχνική της ηγεσία.

    Δύσκολη αποστολή θα έχει η Μπαρτσελόνα στη Γερμανία κόντρα στη φορμαρισμένη Στουτγκάρδη, ενώ η Σεβίλλη θέλει το θετικό αποτέλεσμα στην Ρωσία κόντρα στη ΤΣΣΚΑ Μόσχας για να κάνει το πρώτο βήμα για τη πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Συνοπτικά το πρόγραμμα:

    ΤΡΙΤΗ

    Στουτγκάρδη (Γερμανία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    Ολυμπιακός-Μπορντό (Γαλλία)

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    Ιντερ (Ιταλία)-Τσέλσι (Αγγλία)

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Σεβίλη (Ισπανία)

    [04] Συγχώνευση Aegean - Olympic Air

    Οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες της χώρας AEGEAN και OLYMPIC AIR αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα το διεθνή ανταγωνισμό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον τομέα των αερομεταφορών.

    Το απόγευμα της Δευτέρας εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι βασικοί μέτοχοι των δύο εταιριών συμφώνησαν την συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, ώστε η νέα εταιρεία να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ και οι εταιρείες OLYMPIC HANDLING και OLYMPIC ENGINEERING θα καταστούν κατά 100% θυγατρικές του νέου σχήματος.

    Η νέα εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα χρησιμοποιεί το όνομα και τα σήματα της OLYMPIC AIR μετά από το απαραίτητο μεταβατικό χρονικό διάστημα αλλαγών και προσαρμογής όπου θα χρησιμοποιούνται παράλληλα το όνομα και τα σήματα της AEGEAN.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, που λόγω του μεγέθους και των όρων της συναλλαγής είναι αρμόδια, ενώ μέχρι τότε θα εξειδικευθούν όλα τα διαδικαστικά βήματα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.

    Με βάση τη συμφωνία ο βασικός μέτοχος της Aegean (Όμιλος Βασιλάκη) και ο μοναδικός μέτοχος της OA (Marfin Investment Group) θα έχουν ισότιμη μετοχική συμμετοχή στην ενοποιημένη εταιρεία, ενώ στην εταιρεία θα παραμείνουν, διατηρώντας αναλογικά τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, οι όμιλοι Λασκαρίδη, Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ και Λ. Ιωάννου καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς, συνεχίζοντας να στηρίζουν την εξαιρετικά σημαντική αυτή προσπάθεια για τη χώρα.

    Θα πρέπει, πάντως να σημειωθεί ότι η συμφωνία θα πρέπει ουσιαστικά να υλοποιηθεί μετά την 9η Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος ενός έτους από την αποκρατικοποίηση της Ο.Α., διάστημα εντός του οποίου η MIG έχει δεσμευθεί έναντι του ελληνικού Δημοσίου ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία μετοχική αλλαγή.

    Οι κ.κ. Θ. Βασιλάκης και Α. Βγενόπουλος θα ηγηθούν του νέου σχήματος εξασφαλίζοντας την ομαλή ενοποίηση των εργασιών και τη δημιουργία του «Εθνικού Πρωταθλητή» στις αερομεταφορές που θα μπορέσει να μεγεθύνει την παρουσία του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συνεχίσει να καλύπτει και τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας.

    Οι δύο εταιρίες θα έχουν συνολικά στη διάθεσή τους 64 αεροσκάφη, από τα οποία τα 39 είναι υπερσύγχρονα Airbus. Η Aegean έχει προσωπικό 2.500 άτομα και η Olympic Air 3.350 μαζί με την Olympic Handling και την Olympic Engineering. Επίσης οι δύο εταιρίες πραγματοποιούν 65 δρομολόγια εσωτερικού και 41 εξωτερικού.

    Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της AEGEAN κ. Θεόδωρος Βασιλάκης τόνισε ότι τα μεγέθη των ανταγωνιστών στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων για να πετύχουμε αυτοδύναμη κάλυψη των αναγκών της στρατηγικής μας βιομηχανίας, του τουρισμού, επέκταση των επιλογών προορισμών για τους καταναλωτές αλλά και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών και την απασχόληση στον κλάδο.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της OLYMPIC AIR κ. Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε ότι οι σημερινές συγκυρίες τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και του Κλάδου των Αερομεταφορών επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων για την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στους καταναλωτές, την προστασία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Δήλωση Λ. Κατσέλη

    ''Είναι αυτονόητο, ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη χώρα μας, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους της συμφωνίας για την εξασφάλιση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού'' δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα κατσέλη σχετικά με τη συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της Aegean και της Olympic Air.

    Η υπουργός σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία για τους πολίτες και την εθνική οικονομία, είναι η διασφάλιση καθολικής και ομαλής εκτέλεσης του μεταφορικού έργου και υπηρεσιών, η διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για τους καταναλωτές και η προστασία των θέσεων εργασίας και πρόσθεσε: ''παρακολουθούμε με προσοχή τις ανακοινώσεις για τη συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της Aegean και της Olympic Air''.

    [05] Υποβάθμιση από τη Fitch

    Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς σε ΒΒΒ από ΒΒΒ+ προχωρά η Fitch. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης, καθώς διατηρεί αρνητικές της προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

    Η υποβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών οφείλεται στις εκτιμήσεις του οίκου πως η ποιότητα κεφαλαίων και η κερδοφορία του κλάδου, που ήδη παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης, θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

    "Τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει τη ζήτηση για δάνεια και θα ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στην ποιότητα κεφαλαίων" επισημαίνει η Fitch. Η εξασθένηση πιστωτικής ποιότητας θα επιφέρει την αύξηση του κόστους χρήματος για τις τράπεζες, η οποία με τη σειρά της θα αποδυναμώσει την κερδοφορία τους.

    Αν και οι δραστηριότητες των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία ενισχύουν την εξοικονόμηση εσόδων από διάφορες πλευρές, αυτά τα έσοδα πλήττονται από πιο ευάλωτες οικονομίες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη δεχτεί πιέσεις από την ύφεση.

    Η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται ακόμη να επηρεαστεί από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης που προκύπτει από τις αυξανόμενες πιέσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

    Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση ο διεθνής οίκος, οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν τα ελληνικά δημοσιονομικά έχουν σε μεγάλο βαθμό πλήξει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χονδρικής, και σε μικρότερο βαθμό τις διατραπεζικές αγορές, σε λογικές τιμές.

    Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να εξαρτώνται σε κάποιο βαθμό από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Αν και η πρόσβαση στις διευκολύνσεις που παρέχει η ΕΚΤ, προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, η Fitch θα προτιμούσε μια εξισορρόπηση των προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας σε πιο παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 February 2010 - 17:30:25 UTC