Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό"
  • [02] Νομοσχέδιο για τη διαφάνεια
  • [03] Πολυτεχνειούπολη: Συμβολική κατάληψη
  • [04] Απεργία στη Lufthansa

  • [01] "Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό"

    «Αυτή τη στιγμή η φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διέρχεται κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ενημερώθηκε διεξοδικά και αναλυτικά από τον Κύπριο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στο κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «απαιτείται συστράτευση και ομοψυχία για να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με σεβασμό ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Συμβάλουμε και εμείς, πρόσθεσε, με απόψεις, θέσεις και παρατηρήσεις.

    Σε ερώτηση, ποια είναι η άποψη του για τα ζητήματα της εκ περιτροπής προεδρίας και της σταθμισμένης ψήφου, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    Ερωτηθείς, αν προγραμματίζει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμά του.

    Τον πρόεδρο της ΝΔ συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Κύπρο ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπακωνσταντίνου, οι βουλευτές της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος και Πάνος Παναγιωτόπουλος και οι κ.κ. Κ.Αρβανιτόπουλος και Στ. Παπασταύρου.

    Χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στη διάρκεια δείπνου, που παρέθεσε χθες προς τιμήν του το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, δήλωσε πως τα πράγματα στο Κυπριακό δεν είναι σε φάση που θα μπορούσαμε να είμαστε αισιόδοξοι, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι μάλλον δυσοίωνες.

    Ωστόσο πρόσθεσε, το σημαντικό είναι ότι «με τον ΔΗΣΥ χαράζουμε από κοινού μια πορεία που θα μπορεί να μας δώσει τη συνέργεια για την επίτευξη του κοινού σκοπού, δηλαδή να συνεργαστούμε για λύση του Κυπριακού μέσα από κοινή στόχευση και μέσα από διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε πιστά».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ποτέ δεν φεύγει από το μυαλό, ούτε θα φύγει, η προσπάθεια για κοινή αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος, με βάση συγκεκριμένες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με καινούργια για την Κύπρο δεδομένα, όπως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Τόνισε επίσης την ανάγκη στήριξης του αγώνα του κυπριακού λαού για λύση και επανένωση, από κοινού με όλα τα κόμματα στην Ελλάδα.

    Συνάντηση με Ν. Αναστασιάδη

    «Ο καθένας έχει μέσα του αποτυπωμένες απόψεις για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και δεν σημαίνει ότι μια τέτοια συνεργασία, που είναι όντως απαραίτητη, θα σημαίνει αυτόματα και ταυτίσεις απόψεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνομιλία που είχε, στην Κύπρο, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνομιλία μετείχαν αντιπροσωπείες τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον κυπριακό Δημοκρατικό Συναγερμό.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «αυτό που είναι κρίσιμο, είναι ότι χρειάζεται να συζητούμε, ώστε να μπορούμε εκεί που συμφωνούμε να το προβάλουμε με μεγαλύτερη δύναμη, δηλαδή να χτυπάμε όλοι με το ίδιο σφυρί πάνω στο ίδιο καρφί σε συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να είναι σαφέστερη για τους έξω η ελληνική τοποθέτηση».

    Στις συνομιλίες αποφασίστηκε η σύσταση συντονιστικού φορέα μεταξύ της ΝΔ και του ΔΗΣΥ και ομάδας Κυπριακού, η οποία θα διαβουλεύεται σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο.

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η επίσκεψη και οι επαφές στην Κύπρο του ιδίου και των συνεργατών του δείχνουν την αγωνία να βρεθεί λύση και να σταματήσει η απαράδεκτη κατοχή του νησιού. «Δείχνει, ταυτόχρονα, και τη δικιά μας συνεχή ανάγκη παρακολούθησης σε λεπτομέρειες των εξελίξεων στο Κυπριακό, το οποίο είναι ζήτημα, που μας συνέχει όλους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ο καθένας από εμάς έχει δώσει αγώνες προς την κατεύθυνση της λύσης και αισθανόμαστε την υποχρέωση αυτόν τον αγώνα να τον συνεχίσουμε με κάθε τρόπο».

    Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τους συνεργάτες του, που αφιέρωσαν χρόνο για μια σε βάθος συζήτηση όλων των σημαντικών ζητημάτων και επιπλέον, επισήμανε ότι ΝΔ και ΔΗΣΥ πρέπει να εκμεταλλευτούν τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να προχωρήσουν σε συνέργειες.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί, όπως είπε, η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ και τους αξιωματούχους, που τον συνοδεύουν, ήταν από τις πιο παραγωγικές.

    Δήλωσε ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια πιο στενή συνεργασία, αφού «βεβαίως πρώτα και πάνω από όλα μάς απασχόλησε η πορεία του εθνικού μας προβλήματος». Σημείωσε ότι έγινε ανταλλαγή προβληματισμών, «ιδιαίτερα ως προς το τι είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει τις επόμενες των εβδομάδων και όχι το τι στο παρελθόν έγινε».

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως διαπίστωσε γι άλλη μια φορά το μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Σαμαρά και της ΝΔ για την κατάσταση, όπως σήμερα διαμορφώνεται στην Κύπρο και είπε πως μέσα από τις διαδοχικές συναντήσεις του στο νησί, ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί, τόσο από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

    Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στις αποφάσεις που λήφθηκαν, είπε πως φέρνουν πιο κοντά λειτουργικά τα δυο κόμματα. «Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αυτές οι συνεργασίες, παρά τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει, δεν είχαν δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημείωσε και ανέφερε πως επιστρέφοντας στην Αθήνα θα στείλουν μια επιστολή στον κ. Αναστασιάδη με όλες τις επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες στη βάση της κοινής τους απόφασης.

    «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πραγματικά εγκαινιάζουμε σήμερα μια καινούργια εποχή χρησιμότητας των δυο κομμάτων για την εθνική μας υπόθεση και ουσιαστικής συνεργασίας στα διεθνή φόρα με ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο συνεργασίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προσκάλεσε στην Αθήνα τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

    [02] Νομοσχέδιο για τη διαφάνεια

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης παρουσία της λοιπής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα, και ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου για το "πόθεν έσχες" και των διατάξεων του ποινικού κώδικα που αφορούν τα εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το πρόσωπο που εισφέρει στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς και η συμβολή του βοηθά στην αποκάλυψη της διαφθοράς, τότε αυτό έχει ως συνέπεια την ατιμωρησία του. Το ίδιο ισχύει και για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο όταν συμβάλλει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς, ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του.

    Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε περίπτωση που οι καταγγελίες αφορούν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί, ο καταγγέλλων που εμπλέκεται δεν θα απαλλάσσεται αλλά θα μειώνεται η ποινή του.

    Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει πλέον το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής καταστάσεως (πόθεν έσχες) συγκεκριμένων προσώπων στις περιπτώσεις που υπάρχει καταγγελία σε βάρος τους από οιονδήποτε πολίτη, ή έχει υποβληθεί η καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη ή ακόμη και στον ίδιο τον υπουργό, ή ακόμα όταν έχουν δημοσιοποιηθεί με κάθε τρόπο στοιχεία σε βάρος τρίτου.

    Επίσης, με άλλη διάταξη μετατρέπεται σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση "πόθεν έσχες" προσώπων, όταν υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ.

    Παράλληλα, η συμμετοχή των υπόχρεων σε δήλωση "πόθεν έσχες" σε off shore εταιρίες απαγορεύεται σήμερα, αλλά σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα η συμμετοχή αυτή επιφέρει αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση του μεριδίου συμμετοχής στις off shore εταιρίες.

    Προβλέπεται, επίσης, ότι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επιφέρει έκπτωση από το αξίωμα ή την κατεχόμενη θέση αυτοδικαίως με τη δημοσίευση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο μετατρέπεται σε κακούργημα η συμμετοχή σε απιστία δημοσίου υπαλλήλου, εφοριακού ή τελωνειακού, με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης αντί πλημμελήματος που ήταν σήμερα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα θα συνδυαστούν και με την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Τέλος, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας ανακοίνωσε ότι σύντομα δέκα στρέμματα από το χώρο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα δοθούν προς χρήση στο δήμο Κορυδαλλού.

    [03] Πολυτεχνειούπολη: Συμβολική κατάληψη

    Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της πρυτανείας στην Πολυτεχνειούπολη, προχώρησε σήμερα ομάδα φοιτητών, αντιδρώντας στην επέμβαση της Αστυνομίας στον φοιτητικό χώρο, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

    Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Κώστας Μουντζούρης, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής ειδοποιήθηκε από τον φύλακα της Πολυτεχνειούπολης ότι περίπου 10 νεαροί είχαν αρχίσει να σπάζουν πόρτες αιθουσών - εργαστηρίων, εκτοξεύοντας, μάλιστα, και απειλές κατά της ζωής του ίδιου του φύλακα, που έσπευσε στο σημείο, όπου βρίσκονταν τα νεαρά άτομα.

    Ο πρύτανης ενημέρωσε αμέσως τον εισαγγελέα και ακολούθησε η επέμβαση της αστυνομίας, όχι μέσα στα κτήρια, αλλά στον περιβάλλοντα χώρο απ΄όπου έγινε η προσαγωγή 30 νεαρών, οι οποίοι -ωστόσο- αφού οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια όπου έγινε εξακρίβωση στοιχείων, αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

    Οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, όπως δήλωσε και ο αντιπρύτανης Γιάννης Πολύζος, θεωρούν το περιστατικό μεμονωμένο και τονίζουν ότι δεν αλλάζουν θέση σε ό,τι αφορά στην προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου.

    Πάντως, οι φοιτητές που έχουν καταλάβει την πρυτανεία, ζητούν από τις πρυτανικές αρχές να ορίσουν ημερομηνία συνεδρίασης της συγκλήτου, όπου θα συζητηθούν οι λόγοι επέμβασης της αστυνομίας. Αμέσως μετά, υποστηρίζουν ότι θα αποχωρήσουν από την πρυτανεία.

    Καταγγελία ΚΚΕ

    «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ» επιδιώκει «αξιοποιώντας και πιθανές προβοκάτσιες» να νομιμοποιήσει την παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου με στόχο «την ικανοποίηση της απαίτησης των μεγάλων επιχειρηματιών που θέλουν πανεπιστήμια χωρίς ισχυρό φοιτητικό κίνημα και χωρίς άσυλο για να τα ελέγχουν απόλυτα» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Πολυτεχνειούπολη.

    Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα η οποία, όπως ισχύει πάντα για την αντιλαϊκή πολιτική, συνοδεύεται από κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής» και καλεί τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους στα ιδρύματα «να δυναμώσουν την επαγρύπνηση και τη δράση τους» και «να υπερασπιστούν τη λαϊκή κατάκτηση του ασύλου».

    [04] Απεργία στη Lufthansa

    Το συνδικάτο των γερμανών πιλότων Cockpit ξεκίνησε τα μεσάνυχτα τετραήμερη απεργία προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα τοπικά δρομολόγια και σε ορισμένα του εξωτερικού.

    Περισσότεροι από 4.000 από τους 4.500 πιλότους της Lufthansa είναι μέλη του Cockpit, το οποίο διεκδικεί αυξήσεις μισθών ύψους 6.4% και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

    Η Lufthansa, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ακυρωθούν περίπου 400 πτήσεις την ημέρα για όσο διάστημα διαρκεί η απεργία, προσέφυγε σήμερα στο δικαστήριο, όπου κατέθεσε αίτηση για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα κατά των πιλότων του εθνικού αερομεταφορέα σε μία προσπάθεια να σταματήσει η απεργία τους.

    Εκπρόσωπος της Lufthansa είπε ότι η αεροπορική εταιρία κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο Εργατικό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης.

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η απεργία είναι καταχρηστική.

    Η αεροπορική εταιρία ήταν υποχρεωμένη να μειώσει τη ζημία προς την εταιρία, τους υπαλλήλους και τους μετόχους, είπε ο εκπρόσωπος Αντρέας Μπάρτελς.

    Οι επιβάτες των πτήσεων που ακυρώνονται προωθούνται προς θυγατρικές ή τρίτες αεροπορικές εταιρείες, ενώ οι επιβάτες εσωτερικών πτήσεων προς το σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, η απεργία -που είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην ιστορία του αερομεταφορέα- θα στοιχίσει 100 εκατομμύρια ευρώ μετρητά, πλέον των διαφυγόντων κερδών από τα εισιτήρια και το πλήγμα που θα δεχθεί η φήμη της.

    "Μετ'εμποδίων" η κίνηση στο Ορλύ

    Εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στο φορέα παροχής υπηρεσιών "Αλιζιά", «οι πτήσεις από το διεθνές παρισινό αεροδρόμιο του Ορλύ θα καθυστερούν σήμερα Δευτέρα ως και μία ώρα η καθεμία», ανακοίνωσε η διεύθυνση του Ορλύ.

    Οι εργαζόμενοι στον "Αλιζιά" διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των αποδοχών τους.

    Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, αναμένεται να συναντηθούν σήμερα οι εκπρόσωποι των απεργών με τη διοίκηση της εταιρείας.

    Οι απεργοί έχουν στην ευθύνη τους τη διακίνηση των αποσκευών και την επιβίβαση των επιβατών για λογαριασμό αρκετών αεροπορικών εταιριεών, που χρησιμοποιούν και εξυπηρετούνται από το "Ορλύ σιντ (νότιο)" και το "Ορλύ ουέστ(δυτικό)".

    Η Fiat αναστέλlει την παραγωγή

    Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat αναστέλλει από σήμερα την παραγωγή στα ιταλικά εργοστάσιά της για διάστημα δύο εβδομάδων.

    Περίπου 30.000 εργαζόμενοι πλήττονται από την απόφαση της αναστολής των εργασιών που πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου.

    Μία πτώση των πωλήσεων σημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί η παραγωγή για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, είχε ανακοινώσει η Fiat τον Ιανουάριο.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 800 εκατομμυρίων ευρώ το 2009. Ο τζίρος μειώθηκε κατά 16%.

    Οι ελπίδες για επιστροφή σε κερδοφορία το 2010 εξαρτώνται από τα με κρατική υποστήριξη προγράμματα απόσυρσης αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 February 2010 - 15:30:22 UTC