Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οχι γενική και ανεύθυνη μετρολογία"
  • [02] "Ναρκοθέτηση της προσπάθειας"
  • [03] Αίσιον τέλος
  • [04] Στον Λευκό Οίκο ο Δαλάι Λάμα

  • [01] "Οχι γενική και ανεύθυνη μετρολογία"

    Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα συμμετάσχει αύριο στην Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση με θέμα "Στρατηγικές Ανάπτυξης μετά την κρίση", ενώ ο ίδιος θα μιλήσει σε ειδική θεματική ενότητα - "Μετά την κρίση: Ενας στρατηγικός ρόλος της κυβέρνησης" - μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιένς Στόλτενμπεργκ.

    Νωρίτερα, στη μια το μεσημέρι (τοπική ώρα), ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, στην Ντάουνινγκ Στρήτ, ενώ στις 16.30 θα συναντηθεί με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ.

    Το Σάββατο το πρωί ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στο BBC και θα έχει συνάντηση και με τα διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας Financial Times.

    Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε σελίδα, είμαστε έτοιμοι να κόψουμε σημαντικά τα ελλείμματα, βάζοντας ταυτόχρονα τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία, όμως δεν θέλουμε να είμαστε το αλεξικέραυνο των όποιων κερδοσκόπων που δεν μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με το πρόγραμμα που και οι ευρωπαίοι και εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο για τις επαφές που είχε στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, οι οποίες και κατέληξαν σε κοινή δήλωση πολιτικής στήριξης στην Ελλάδα των 27 αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων. Και επισήμανε ότι δεν ζητάμε χρήματα από άλλους, δεν ζητάμε χρήματα από Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους ή οποιουσδήποτε άλλους φορολογούμενους. Ζητάμε τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας που θα εξασφαλίσει στη χώρα την αξιοπιστία και τη δυνατότητα να δανείζεται με κανονικούς όρους.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θέλουμε σοβαρή αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος σταθερότητας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και όχι γενική και ανεύθυνη μετρολογία για το τί χρειάζεται και το τί όχι η Ελλάδα.

    Ζητάμε πολιτική στήριξη ώστε να σταματήσει η ευκολία της κερδοσκοπίας και του διασυρμού της χώρας με κρυφούς ή μη στόχους είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά ευρύτερα ευρωπαϊκό.

    Αναφερόμενος στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο έλεγχος στα υπουργεία θα είναι μηνιαίος και μάλιστα με δείκτες, κάτι, που, όπως είπε, πρώτη φορά συμβαίνει στο ελληνικό κράτος.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται συνεχώς χτυπήματα λόγω αναξιοπιστίας και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των ανεξάρτητων από την κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων ανέδειξε το μέγεθος της συγκάλυψης του ελλείμματος πέρσι, αλλά και το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος που αυτό δημιούργησε. Και πρόσθεσε ότι αυτά αναπαράγονται με φημολογία, εικοτολογία και σχόλια και στο διεθνή Τύπο, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν και πολυποίκιλες σκοπιμότητες.

    Η απόφασή μας για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία δεν έχει ρεβανσιστική λογική, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θέλουμε η νέα σελίδα της χώρας να είναι χτισμένη στο φως και την αλήθεια, γιατί διαφορετικά θα είναι εύκολο να εγκαλείται συνεχώς η Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η συναίνεση που χρειάζεται πρέπει να βασίζεται πάνω σε ένα κράτος δικαίου και όχι στην απόκρυψη της αλήθειας. Ενώ, ταυτόχρονα μπορεί να αναδειχθούν και οι αδυναμίες των εργαλείων που έχει η ΕΕ και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Eurostat υστερεί ως προς τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο και διαφανέστερο έλεγχο των οικονομικών, των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος πάντα στην εξεταστική, είπε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να εξετάσουμε τα ιστορικά στοιχεία όσο πίσω θέλουμε να πάμε. Αλλά, αναμφίβολα υπήρξε συστηματικός εμπαιγμός από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς προσπάθησαν να φορτώσουν με αλχημείες χρέη στις δικές μας κυβερνήσεις, ενώ η δημοσιονομική αποτύπωση των στοιχείων ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο έγινε με απόλυτα συνειδητή απόκρυψη.

    Η Eurostat ελέγχει τη σχέση Goldman Sachs - Ελλάδας

    Η Eurostat, το ευρωπαϊκό ινστιτούτο που ελέγχει τους αριθμούς που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, εξετάζει αυτή τη στιγμή αν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs βοήθησε να συγκαλυφθεί η πραγματικότητα του χρέους της Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας.

    Το ευρωπαϊκό ινστιτούτο στατιστικής "Eurostat διεξάγει έρευνα επιτόπου στην Ελλάδα, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, για να εξεταστεί τι ακριβώς έγινε", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο δημόσιο ραδιοσταθμό France Inter.

    Σύμφωνα με τις αμερικανικά έντυπα New York Times και Risk Magazine, και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Goldman Sachs, η οποία ήταν σύμβουλος της Αθήνας, επέτρεψε στο ελληνικό κράτος να κρύψει την πραγματικότητα του χρέους της.

    "Η Eurostat, η οποία είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός ελέγχου των αριθμών που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη, θα εξετάσει αυτό το ζήτημα για να εξακριβώσει πώς μια επενδυτική τράπεζα, στην προκειμένη περίπτωση η Goldman Sachs, βοήθησε την Ελλάδα να διαρθρώσει, να μεταθέσει χρονικά για το μέλλον έναν αριθμό υποχρεώσεων αποπληρωμής", εξήγησε η Λαγκάρντ.

    "Πρέπει να μάθουμε (...) αν αυτό ήταν παραποίηση λογαριασμών και αν ήταν νόμιμο ή όχι την εποχή που έγινε", συνέχισε.

    "Και αν ήταν νόμιμο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ευνοούσε την σταθερότητα, πράγμα που πιθανόν δεν συνέβαινε και σ' αυτή την περίπτωση, πώς μπορούμε να αποφύγουμε (...) να επαναληφθεί", πρόσθεσε η υπουργός.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει επικαλούμενο "τον Τύπο" πως το 2002, με συμβουλές της Goldman Sachs, η Αθήνα δανείσθηκε ένα δισεκατομμύριο ευρώ χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό προϊόν που της επέτρεψε να μην εγγράψει αυτή τη συναλλαγή στους λογαριασμούς της. Το τέχνασμα αυτό επέτρεψε στην Αθήνα όχι μόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, αλλά και να μεταθέσει στο μέλλον τις προθεσμίες για την αποπληρωμή των χρεών της.

    Δηλώσεις Ολι Ρεν

    Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει, εφόσον χρειαστεί, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρωγής της ΕΕ προς την Ελλάδα, με συντονισμένη και αποφασιστική δράση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου 'Ολι Ρεν.

    Η απόφαση ελήφθη στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες κι όπου το ζήτημα της Ελλάδας ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης.

    Αναφερόμενος ειδικότερα σ' αυτήν την απόφαση, ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε πως,αν κριθεί αναγκαίο, η Επιτροπή έχει τα εργαλεία και τους μηχανισμούς για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας, πάντως, ότι, όπως επισημαίνεται και στην πρόσφατη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ο. Ρεν, στη συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε ακόμη ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί ενδελεχώς την εφαρμογή των μέτρων,που έχει λάβει η Ελλάδα και την επίπτωσή τους στον προϋπολογισμό, μέτρα τα οποία έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010.

    Παράλληλα,σημείωσε ότι οι κοινοτικοί επίτροποι επιβεβαίωσαν ότι αυτό που προέχει είναι ο σεβασμός των κανόνων, που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

    Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν εκτιμήσεις της Επιτροπής για τις επιπτώσεις των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά της μεγέθη, αρκέστηκε να πει ότι στις 25 Φεβρουαρίου, όταν θα ανακοινωθούν οι ενδιάμεσες προβλέψεις για τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και για την Ελλάδα.

    Τέλος, υπενθύμισε ότι στις 19 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία, που έχει δοθεί στην Ελλάδα για να προσκομίσει η χώρα μας πληροφορίες στην Επιτροπή, σχετικά με τη χρήση κάποιας μορφής συμβάσεων με διεθνείς τράπεζες για το δανεισμό της και με βασικό ζητούμενο να εξακριβωθεί ότι αυτά τα εργαλεία ήταν συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία.

    [02] "Ναρκοθέτηση της προσπάθειας"

    Κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία, τάχθηκε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη ναρκοθέτηση της προσπάθειας της χώρας να βγει από την κρίση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας στον "Real FM" κατηγόρησε τη ΝΔ για έλλειψη σοβαρότητας, λόγω της - όπως υποστήριξε - αλλαγής στάσης της στο θέμα της συναίνεσης και χαρακτήρισε αδιανόητο «να βγούμε προς τα έξω και να αρχίσουν να κατηγορούν τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία είναι και υπεύθυνα εξάλλου της διακυβερνήσεως της χώρας όλα τα τελευταία χρόνια, ότι εσύ με αυτές τις μηχανορραφίες, εσύ με αυτό τον ανοίκειο τρόπο, μαγείρεψες τα πράγματα και μπήκαμε στην ΟΝΕ. Τώρα, θα ανοίξουμε τα μάτια σε εκείνους που ψάχνουν να βρουν και την τελευταία αφορμή;».

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να πουν οι ευρωπαίοι ότι η χώρα μας μπήκε στην ΟΝΕ με χαλκευμένα στοιχεία, με ότι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό, και ανέφερε ότι ο ίδιος έκανε μηνυτήρια αναφορά για το συγκεκριμένο ζήτημα της αυθεντικότητας των στοιχείων, και τώρα το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, η οποία θα ψάξει και όταν βρει, ό,τι βρει, «που πρέπει κάποια πράγματα να βρεθούν για να κλείσουμε και στόματα, θα πάμε ήρεμα σε τέσσερις, πέντε, έξι μήνες να κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε».

    Ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη συναίνεση μέρος της προσπάθειας, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί πως είναι μη σοβαρό από την πλευρά της ΝΔ, να λέει άλλο τη μία ημέρα, άλλο την άλλη, «όταν έχουμε απέναντι μας ένορκο, τον πληγωμένο ελληνικό λαό» και συνέχισε: «Πιστεύω ότι ο Σαμαράς, πιεζόμενος εκ των έσω, αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτική και του έδωσε το ΠΑΣΟΚ, το άλλοθι για να βγει από αυτή τη διαδικασία».

    Εκτίμησε ακόμη ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ έχουν βρει το βηματισμό τους, ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ υποστήριξε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι εμφανώς τρομαγμένος, τον φοβίζει τι θα κάνει ο Μητσοτάκης και ο Καραμανλής. Εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «βρίσκεται σε μία τορπίλη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποδώσει κοινοβουλευτικά κι αυτό φαίνεται».

    Για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι «ως πρόσωπο, τον είχαμε υποτιμήσει λίγο, είχαμε μείνει στο υποκοριστικό. Η διαπίστωσή η δική μου, όταν πηγαίνουμε στα βαθιά, βλέπω ότι αντέχει, είναι καλή η επίδοσή του και η αναπνοή του, που σημαίνει ότι είμαι τουλάχιστον λίγο πιο ήσυχος από ότι ήμουν στις 4 Οκτωβρίου, σχετικά με τη δυνατότητα του τιμονιέρη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια, ότι κι αυτός αντιλαμβάνεται ότι στο εσωτερικό του θέλει μία κορτιζόνη και αυτός είναι ο ρόλος μου. Διαπιστώνω ότι υπάρχει έδαφος να προσφέρει κανείς υπηρεσίες και από την αντιπολίτευση, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και όχι μόνο κραυγάζοντας».

    [03] Αίσιον τέλος

    Μια συγκλονιστική ιστορία κρύβεται πίσω από την αρπαγή του νεογέννητου κοριτσιού τα ξημερώματα από το μαιευτήριο "Έλενα", η οποία είχε αίσιο τέλος και εξιχνιάστηκε από το τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

    Η γυναίκα που είχε αρπάξει το παιδί παρίστανε επί έξι μήνες την έγκυο, και για να μην πει στο σύντροφό της ότι απέβαλε, άρπαξε το μωρό μιας άλλης γυναίκας για να του το παρουσιάσει ως δικό τους.

    Η πρωτοφανής υπόθεση αποκαλύφθηκε από την κατάθεση της 38χρονης, η οποία το απόγευμα oδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

    Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Ασφάλειας, Γιώργος Τζανακάκης, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν ως εξής: Η 38χρονη από το Αιγάλεω, πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών, μητέρα δύο παιδιών, ενός αγοριού, δέκα ετών και ενός κοριτσιού τεσσάρων ετών από προηγούμενους γάμους, είχε μείνει έγκυος με τον τρίτο σύντροφό της πριν από εννέα μήνες, αλλά απέβαλε στον τρίτο μήνα.

    Όπως είπε η ίδια, δεν ήθελε να του αποκαλύψει το δυσάρεστο συμβάν, γιατί ο σύντροφός της, λογιστής στο επάγγελμα, επιθυμούσε πάρα πολύ ένα παιδί, το ίδιο και η μητέρα του που περίμενε να δει το εγγονάκι της. Έτσι, για έξι μήνες έβαζε γάζες στην κοιλιά για να φαίνεται ότι προχωράει η εγκυμοσύνη.

    Την περασμένη Πέμπτη πήγε στο μαιευτήριο "Έλενα" με σκοπό να κάνει εικονική εισαγωγή, αλλά ο γιατρός που την εξέτασε αφού διαπίστωσε ότι δεν ήταν έγκυος, της είπε ότι δεν μπορούσε να παραμείνει. Τότε, είχε δώσει τα στοιχεία της αλλά ψεύτικη διεύθυνση. Χθες, στις εννέα το βράδυ ξαναπήγε στο μαιευτήριο και άρχισε να περιφέρεται στους διαδρόμους, κάτι που πρόσεξε το προσωπικό, αλλά δεν έδωσε σημασία.

    Από νωρίς είχε εντοπίσει το θάλαμο που ήταν η Αλβανή με το νεογέννητο κοριτσάκι της και στις 4.30 το ξημερώματα το άρπαξε, το έβαλε κάτω από την μπλούζα της και αφού βγήκε από το νοσοκομείο, πέταξε το ειδικό βραχιολάκι του και με ένα ταξί πήγε στο σπίτι της στο Αιγάλεω. Εκεί, είπε σε μία γειτόνισσα, την οποία είχε αφήσει να προσέχει τα παιδιά, ότι γέννησε με καισαρική και με ευθύνη δική της πήρε το μωρό και έφυγε από το νοσοκομείο.

    Οι αστυνομικοί, κατά την έρευνα που έκαναν το πρωί στο μαιευτήριο, μίλησαν και με το γιατρό που την εξέτασε την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος τους είπε ότι είχε δει μια γυναίκα με τα χαρακτηριστικά που έδωσαν τα μέλη του υπόλοιπου προσωπικού, και η οποία παρίστανε την έγκυο. Από το φάκελο βρέθηκαν τα στοιχεία της, αλλά έτσι διαπιστώθηκε η ψεύτικη διεύθυνση. Και ενώ η έρευνα ήταν σε εξέλιξη, η γειτόνισσα, που είχε ακούσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την εξαφάνιση του βρέφους, τηλεφώνησε στην Αστυνομία και καθοδήγησε τους αστυνομικούς, οι οποίοι βρήκαν τελικά την 38χρονη και το βρέφος.

    ΕΔΕ

    Στο μεταξύ η υπουργός Υγείας κ.Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διέταξε κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση για την εξαφάνιση βρέφους

    Από το πρωί βρίσκεται στο νοσοκομείο και συμμετέχει σε συνεχείς συσκέψεις ο γγ του υπουργείου υγείας κ.Ν. Πολύζος, ο οποίος ενημερώθηκε από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και από τη διοίκηση του νοσοκομείου και ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

    "Είναι λυπηρό το γεγονός. Θα διερευνηθεί σε βάθος και άμεσα. Έχει ήδη διαταχθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ από τη Υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και θα αποδοθούν ευθύνες. Είμαστε αυστηρότατοι. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί ."

    Το δωμάτιο νοσηλείας απ`όπου εξαφανίστηκε το βρέφος είναι τρίκλινο στο οποίο νοσηλεύονταν δύο λεχώνες. Το μαιευτήριο Έλενα αλλά και τα περισσότερα δημόσια μαιευτήρια με στόχο να προάγουν το θηλασμό αφήνουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας δίπλα στη μητέρα το νεογέννητο.

    Οπως εξήγησε ο κ.Πολύζος η γυναίκα που έχασε το βρέφος της, κατήγγειλε το περιστατικό στις 5 τα ξημερώματα όταν ξύπνησε και διαπίστωσε ότι το παιδί έλειπε από δίπλα της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλη την κλινική υπάρχουν δύο νοσηλευτές στη βάρδια, αποτέλεσμα της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού που καταγράφεται σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία.

    [04] Στον Λευκό Οίκο ο Δαλάι Λάμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε σήμερα την αναμενόμενη εδώ και καιρό συνάντηση με τον Δαλάι Λάμα στο Λευκό Οίκο, παραμερίζοντας τις προειδοποιήσεις της Κίνας ότι μια τέτοια συνάντηση με τον εξόριστο στην Ινδία θιβετιανό θρησκευτικό ηγέτη θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Δαλάι Λάμα συζήτησαν για την ανάγκη προώθησης της ειρήνης, των ανθρωπιστικών αξιών και της θρησκευτικής αρμονίας, όπως ανέφερε στον Τύπο ο 74χρονος θιβετιανός θρησκευτικός ηγέτης, μετά το πέρας των συνομιλιών.

    Οι συνομιλίες, που έγιναν στην Αίθουσα των Χαρτών του Λευκού Οίκου, όπου συνήθως γίνονται οι ανεπίσημες συναντήσεις του αμερικανού προέδρου, ήταν κλειστές για τα μμε, αλλά μετά το τέλος τους ο Δαλάι Λάμα μίλησε στους δεκάδες δημοσιογράφους που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί εκεί και ανέφερε ότι μεταξύ άλλων εξέφρασε στον αμερικανό πρόεδρο το θαυμασμό του για τις ΗΠΑ που τις χαρακτήρισε "χώρα πρωταθλήτρια της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρώπινων αξιών".

    Σε λακωνική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν για τη σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ-Κίνας, ενώ ο κ. Ομπάμα προέτρεψε για απ ευθείας διάλογο μεταξύ της Κίνας και του Θιβέτ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 February 2010 - 19:30:19 UTC