Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Συμφωνία για βοήθεια στην Ελλάδα
  • [02] "Θα σταθούμε δίπλα στον πολίτη"
  • [03] Περικοπή στις αποδοχιές των βουλευτών

  • [01] ΕΕ: Συμφωνία για βοήθεια στην Ελλάδα

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ ανακοίνωσε σήμερα ότι επετεύχθη συμφωνία για βοήθεια προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση.

    "Πηγαίνουμε τώρα στο Σολβέ (όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ) για να ανακοινώσουμε τη συμφωνία η οποία επετεύχθη, θα προβούμε αργότερα σε δηλώσεις", είπε ο βαν Ρόμπεϊ στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα αν χρειαστεί για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα", η οποία δέχεται αναταράξεις από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις τις οποίες δέχεται οι Ελλάδα στις αγορές, λόγω του εύρους των ελλειμμάτων της, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, και πρόσθεσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοπιστωτική υποστήριξη" από τους ευρωπαίους εταίρους της.

    Συγκεκριμένα ο Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε:

    «Ολα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Εχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    »Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα ακόλουθα χρόνια θα επιτευχθούν.

    »Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Καλούμε το Συμβούλιο ECOFIN στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα.

    »Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάση της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο.

    »Τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη»

    Από την πλευρά της καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τα δημοσιονομικά της προβλήματα, προσθέτοντας ότι η Αθήνα οφείλει να τηρήσει τους κοινούς "κανόνες" που αφορούν τα ελλείμματα.

    "Η Ελλάδα αποτελεί τμήμα της ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να την αφήσουμε μόνη. Υπάρχουν όμως κανόνες που πρέπει να τηρηθούν και στη βάση αυτή πρόκειται να υιοθετήσουμε μία διακήρυξη", είπε η κα Μέρκελ.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι ότι "η Ελλάδα έχει ανάγκη από την ψυχολογική και την πολιτική στήριξη της Ευρώπης" αποκλείοντας το ενδεχόμενο οποιασδήποτε προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι περιμένει από τη Ευρώπη να πει: "Ναι, η Ελλάδα είναι αξιόπιστη, εγγυόμαστε ότι το πρόγραμμά της είναι ρεαλιστικό". Και "εάν συνεχισθεί η κερδοσκοπία, τότε αυτό δεν αποτελεί υπόθεση της Ελλάδας, αλλά της ευρωζώνης και της Ευρώπης. Γίνεται υπόθεση συλλογικής βούλησης για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει "τη δουλειά της, σύμφωνα με το σχέδιο σταθεροποίησης, το οποίο υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία το ενέκρινε".

    Λάβαμε ένα συμπληρωματικό μέτρο, για τη μείωση του ελλείμματός μας κατά 4% αυτόν τον χρόνο. Μόλις ανακοινώσαμε έναν νέο φορολογικό νόμο, τη συγκράτηση των μισθών και τον περιορισμό των επιδομάτων. Μπορούμε να μεταβάλουμε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία, δήλωσε προσθέτοντας ότι "δεν ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου" και "δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αυτής της λύσης".

    Η Σύνοδος Κορυφής

    Βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής είναι το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης και, εν τέλει, το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

    Παρά το γεγονός ότι τα σενάρια περί «ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης» πληθαίνουν στο διεθνή Τύπο και στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο, οι ευρωπαίοι ιθύνοντες εξακολουθούν να τηρούν «σιγή ιχθύος» για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Η ισπανική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα στηρίξουν την Ελλάδα για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την δημοσιονομική κρίση που περνά.

    "Είναι σαφές πως πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα. Η Ευρώπη και το Eurogroup θα το κάνουν", επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    Οι δηλώσεις του Θαπατέρο έγιναν μια ημέρα πριν την Σύνοδο της ΕΕ που σε μεγάλο βαθμό θα είναι αφιερωμένη στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

    "Στη διάρκεια της συνόδου θα έχουμε ανακοίνωση ορισμένων χωρών που θα επιβεβαιώνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα", δήλωσε διπλωματική πηγή. Σε αυτό το στάδιο "θα είναι μια γενική δήλωση" που θα δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση και θα απευθύνουν σήμερα ένα μήνυμα πολιτικής στήριξης της Αθήνας απέναντι στους κερδοσκόπους, επισημαίνει άλλη διπλωματική πηγή.

    Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες απέρριψαν χθες Τετάρτη την ιδέα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας από μεμονωμένα κράτη της ζώνης του ευρώ και ζήτησαν αντίθετα μια συνολική υποστήριξη από όλες τις χώρες.

    "Χωρίς αλληλεγγύη, αν δοκιμάσουμε την εφαρμογή λύσεων σε διμερή βάση στη ζώνη του ευρώ, θα διακινδυνεύσουμε να δούμε την Ελλάδα να υφίσταται και άλλες πιέσεις", προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν από τις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών, ανάμεσά τους ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο ισπανός ομόλογός του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ είχαν διαβουλεύσεις για την κατάρτιση σχεδίου βοήθειας προς στην Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική της κρίση, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία για συγκεκριμένες ενέργειες.

    "Δεν υπήρξε απόφαση για ένα πακέτο μέτρων βοήθειας, ούτε ομοφωνία", τόνισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

    Ορισμένες χώρες, ειδικά η Γαλλία και η Γερμανία, πήραν την πρωτοβουλία να εργαστούν πάνω σε ένα κοινό σχέδιο παροχής βοήθειας, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

    Όμως, όπως υπογράμμισε ένας από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών, "οι απαντήσεις (στα προβλήματα) δεν πρέπει να είναι διμερείς όπως προτείνουν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, αλλά συλλογικές".

    Επίσης, οι σοσιαλιστές ηγέτες τόνισαν πως δεν πρέπει να υπάρχουν πολλές απαιτήσεις από την Ελλάδα. "Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Αν φορτώσουμε πολύ την βάρκα το αποτέλεσμα υπάρχει κίνδυνος να είναι χειρότερο", τόνισε ένας από τους συμμετέχοντες.

    Εκτός από τα οικονομικά θέματα, οι "27" θα συζητήσουν για το θέμα των κλιματικών αλλαγών και για την κατάσταση στην Αϊτή.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα ενημερώσει τους «27», σχετικά με τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για το πώς η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Αιτή μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Παράλληλα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις με ποιους τρόπους θα μπορούσε να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή άμεση επέμβαση σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.

    Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη της Προεδρίας της ΕΕ στο κτίριο Justus Lipsius,του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ωστόσο αναμένεται να καθυστερήσει καθώς η ισχυρή χιονόπτωση στις Βρυξέλλες, είχε σαν αποτέλεσμα η έναρξη των εργασιών της συνόδου να καθυστερήσει περίπου μιάμιση ώρα.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί

    Την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο κ.Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική, με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.

    "Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που αφορά και στην Ελλάδα διαβεβαίωσα για την ισχυρή πολιτική βούληση -έχοντας καταθέσει και έχοντας περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης- να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Όπως τόνισα ότι έχουμε και τις προηγούμενες μέρες πάρει επιπλέον ενισχυτικά για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μέτρα ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα στο 8,7% το 2010", δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "έχω τονίσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να εγγυηθεί ότι αυτός ο στόχος θα πραγματοποιηθεί".

    Ο πρωθυπουργός στην αρχή της δήλωσής του είπε ότι "είχαμε μία εξαιρετική συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί όπου επιβεβαιώθηκαν οι βαθειές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας".

    Πρόσθεσε ότι "είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που μας αφορούν στην ευρύτερη περιοχή: μεσογειακή συνεργασία, Βαλκάνια, το Κυπριακό, αλλά και γενικότερα τις ευρωπαϊκές προοπτικές σε ό,τι αφορά τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και βεβαίως την ευρωπαϊκή προοπτική της αντιμετώπισης της οικονομικής και κλιματικής κρίσης".

    "Θέλω να τονίσω την πολύ καλή αυτή συνεργασία και την πολύ καλή συνάντηση που είχα με τον κ. Σαρκοζί", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Σε συνομιλία που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στο Παρίσι ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως είχε μία πολύ καλή και εγκάρδια συζήτηση με το Γάλλο Πρόεδρο, για τον οποίο είπε πως είναι οπωσδήποτε ένθερμος υποστηρικτής της εμβάθυνσης των σχέσεών μας, μιας στρατηγικής (όπως ο ίδιος λέει) συνεργασίας στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και σε θέματα νέας τεχνολογίας και πράσινης ανάπτυξης.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ανέλυσαν το οικονομικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο ήταν βεβαίως κι η Ελλάδα και όλα τα προβλήματά της, είπε και πρόσθεσε ότι είχε την ευκαιρία να αναλύσει, σε ένα βαθμό - "όλες οι λεπτομέρειες είναι δύσκολες για τον οποιοδήποτε πρωθυπουργό", διευκρίνισε - το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σημείωσε δε οτι ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν ικανοποιημένος για τις προσπάθειες που κάνουμε και "είδα ότι υπάρχει σημαντική πολιτική στήριξη για αυτές τις προσπάθειες, (στήριξη) που ελπίζω ότι θα εκφραστεί αύριο (Πέμπτη) και στο Συμβούλιο Κορυφής".

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι "εμείς δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια, εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε απλώς να στηρίξετε τη δική μας βούληση, την αξιοπιστία της χώρας μας στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος".

    Κληθείς να διευκρινήσει την αναφορά του ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και τη μείωση του ελλείμματος, ο πρωθυπουργός είπε: "το έχω πει πάντα: ό,τι είναι αναγκαίο".

    Ερωτηθείς αν αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως λήψη μέτρων επιπλέον του Προγράμματος Σταθερότητας απάντησε: "Δεν είπα κάτι τέτοιο. Να διαβάσετε το πρόγραμμα Σταθερότητας".

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν, ενώ πριν τη συνάντησή του με το Γάλλο πρόεδρο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπερνάρ Ακογιέ.

    [02] "Θα σταθούμε δίπλα στον πολίτη"

    Υπό την προεδρία του κ. Αντώνη Σαμαρά, συνεδρίασε σήμερα το Διαγραμματειακό της ΝΔ.

    «Ο προεδρος της ΝΔ υπογράμμισε στη σύσκεψη ότι η ελληνική κοινωνία, βρίσκεται σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο και ζήτησε από όλα τα στελέχη του κόμματος, από τους βουλευτές του κόμματος και, βεβαίως, από τους Γραμματείς του κόμματος, από τα μέλη, από όλη τη Νέα Δημοκρατία, να σταθούμε κοντά στον κόσμο, κοντά στον απλό πολίτη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι Σαμαράς τόνισε πως πρέπει «να σταθούμε δίπλα στην Ελληνική οικογένεια, που δοκιμάζεται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να αποτυπώνουμε τα προβλήματα, να βοηθάμε, να ακούγεται η φωνή του πολίτη, που μπορεί να διαμαρτύρεται, να υποδεικνύει κάτι καλύτερο. Να προσπαθήσουμε, ως Νέα Δημοκρατία, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ωφέλιμοι, πιο χρήσιμοι στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Δίπλα στον πολίτη. Είπε ότι αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον μας».

  • ** Αύριο ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί στις 11 το πρωί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος θα ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία της ΝΔ.

    [03] Περικοπή στις αποδοχιές των βουλευτών

    Μισθολογικές μειώσεις σε βουλευτές και υπαλλήλους, καθώς και περικοπές δαπανών, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος με στόχο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τη συμβολή και του Κοινοβουλίου στην πανεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Πετσάλνικος, μειώνονται:

    -Για τον πρόεδρο της Βουλής: κατά 10% τα έξοδα παράστασής του.

    -Για τους βουλευτές: κατά 5% η μηνιαία βουλευτική τους αποζημίωση, κατά 10% τα επιδόματα για οργάνωση γραφείου και έξοδα κίνησης και κατά 15% η αποζημίωση για συμμετοχή τους στις Επιτροπές της Βουλής.

    Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, από τα μέτρα αυτά η μείωση των μηνιαίων αποδοχών των βουλευτών υπολογίζεται περί τα 1.030 για τον πρόεδρο της Βουλής, και περί τα 800 ευρώ για τους βουλευτές και θα εξοικονομηθούν 3.360.000 ευρώ για το 2010.

    Για τους υπαλλήλους της Βουλής μειώνονται:

    -Κατά 10% τα επιδόματα υπερωριακής εργασίας και κίνησης.

    -Κατά 10% το επίδομα έκτακτης αποζημίωσης μέχρι του ποσού 1.000 ευρώ και κατά 15% όταν το υπερβαίνει.

    Παράλληλα:

    -Αναστέλλεται, όπως και για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου, η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, καθώς και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδομάτων που τυχόν προβλεπόταν.

    - Χορηγείται μόνον η εισοδηματική ωρίμανση για όσους τη δικαιούνται.

    - Δεν θίγονται, όπως και στο δημόσιο τομέα, τα επιδόματα όπως οικογενειακών παροχών, μεταπτυχιακών σπουδών και άλλα για όσους τα δικαιούνται.

    -Θα ισχύσουν για τη Βουλή τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσουν για όλο το δημόσιο τομέα.

    Από τα μέτρα αυτά θα εξοικονομηθούν περί τα 6.000.000 ευρώ για το 2010 και η συμβολή των υπαλλήλων υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί κατ' άτομο από 155 ευρώ - 350 ευρώ μηνιαίως.

    Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πετσάλνικος αποφασίστηκε η περαιτέρω περικοπή των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Βουλής κατά 3.000.000 ευρώ για το 2010.

    Από τον περασμένο Νοέμβριο, με την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2010 είχε γίνει περικοπή κονδυλίων ύψους 4.000.000 ευρώ. Παράλληλα, πριν από τη λήξη του οικονομικού έτους για το 2009 η Βουλή επέστρεψε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ποσό ύψους 3.500.000 ευρώ.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Πετσάλνικος, από τις μισθολογικές μειώσεις και την περαιτέρω περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού της Βουλής, εξοικονομούνται συνολικά από το κοινοβούλιο 12.300.000 ευρώ. Συνυπολογίζοντας δε, και τις προηγούμενες περικοπές, η συμβολή της Βουλής για την εξυγίανση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας θα φθάσει στα 20.000.000 ευρώ.

    «Είναι κοινή διαπίστωση ότι η χώρα μας βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, αλλά και των επιθέσεων που δέχεται από τους κερδοσκόπους των διεθνών χωρών. Η προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση αφορά όλους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 February 2010 - 13:30:18 UTC