Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα των κερδοσκόπων"
  • [02] "Άμεση τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας"
  • [03] Σήμερα αποφασίζουν οι αγρότες
  • [04] "Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της"
  • [05] "Ναι" υπό όρους στον "Καλλικράτη"
  • [06] "Θα διαγράψουμε το χρέος της Αϊτής"
  • [07] "Πάγωσε" η Ουάσινγκτον
  • [08] Εκλέγουν νέο Πρόεδρο

  • [01] "Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα των κερδοσκόπων"

    Συντονισμένη επίθεση εκδηλώνεται κατά του ευρώ, η οποία πλέον περιλαμβάνει ως στόχους, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Η διαπίστωση ανήκει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο συνομίλησαν οι δημοσιογράφοι της ελληνικής αποστολής, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος είχε επισημάνει τα θέματα αυτά, από την πρώτη μάλιστα Σύνοδο Κορυφής, στην οποία μετείχε, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα για την Ευρώπη και ότι οι κερδοσκόποι, μετά τη χώρα μας, θα έβρισκαν και άλλο αδύναμο κρίκο για να πλήξουν το ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξέλιξη σχετικά με τη στοχοποίηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μία μεμονωμένη υπόθεση. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να αναλάβουμε συντονισμένη δράση με αλληλεγγύη πάνω σ' αυτό το θέμα.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι ο ίδιος προτίθεται να θέσει το συγκεκριμένο θέμα τόσο στη συνάντησή του, την Τετάρτη, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όσο και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα συνέλθει την επόμενη μέρα, 11 Φεβρουαρίου.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε πως εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει και σ'αυτό επιμένουμε. Και πρόσθεσε ότι εμείς ό,τι είχαμε πει, το κάναμε, πήραμε μέτρα.

    Στο επίσημο γεύμα του Παγκόσμιου Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται στο Νέο Δελχί, ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με άλλους πρωθυπουργούς, όπως της Νορβηγίας, της Σλοβενίας και της Λιθουανίας. Ολοι έδειξαν ενδιαφέρον για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και εξέφρασαν την απορία τους στον κ. Παπανδρέου για ποιο λόγο η Ελλάδα δέχεται τέτοιες επιθέσεις.

    Εξάλλου, στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα για να βγει απο την κρίση και την ύφεση.

    Ανέφερε επίσης ότι η πρόκληση είναι για όλους πολιτική και έγκειται στην ενίσχυση των θεσμών, καθώς και στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι πρόκληση για τους πολιτικούς να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη και να δουν με διαφορετική αντίληψη καθημερινά προβλήματα.

    Αναφέρθηκε και στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι υπήρξε η μεγάλη ευκαιρία να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο επόμενος σταθμός, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι στο Μεξικό, στο τέλος του φθινοπώρου και εκεί, όπως τόνισε, πρέπει οι αποφάσεις που θα ληφθούν να συνδυάζουν την πράσινη οικονομία με την ευημερία των πολιτών. Είναι, τόνισε, θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικής απόφασης.

    Επίσης τόνισε ότι οι αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν και πολύ μεγάλα αποθέματα, πρέπει να κάνουν επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και να στηρίξουν την πράσινη οικονομία.

    Εχουμε ιστορική ευθύνη, πρόσθεσε, για το μέλλον του πλανήτη. Η προσπάθεια, όπως ανέφερε, πρέπει να περάσει μέσα απο την ισχυροποίηση των θεσμών, κάτι που θα είναι πιο δύσκολο για τις αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες πρέπει να ξεπεράσουν παλιές νοοτροπίες και πρακτικές.

    Για πρώτη φορά, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στην ιστορία έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση να εργαστούμε συλλογικά για το μέλλον.

    [02] "Άμεση τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας"

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Η πρωτοβουλία ανήκε στον κ. Μπαρόζο, ο οποίος συνδέεται με τον κ. Σαμαρά με παλιά φιλία, από την εποχή που ο ένας ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κι ο άλλος υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας.

    Οι δύο άνδρες είχαν ευρύτατη συζήτηση για τα οικονομικά θέματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για τις δυσμενείς εξελίξεις και για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης από την Ευρώπη.

    Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε θετική την αντιμετώπιση της ΝΔ στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση.

    Ειδικότερα θεωρεί ότι είναι θετικό πως η ΝΔ δεν ακολουθεί μία αρνητική αντιπολίτευση - "όχι σε όλα" - που θα έστελνε πολύ αρνητικό μήνυμα στις αγορές.

    Στην τηλεφωνική τους συνδιάλεξη οι δύο άνδρες συμφώνησαν σύντομα να συναντηθούν στις Βρυξέλλες.

    Συναντήσεις με εκπροσώπους της ΔΑΚΕ

    Την ανάγκη άμεσα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μέτρα ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς με τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

    Την επισήμανση αυτή, ανέφερε ο κ.Παναγιωτόπουλος, έκανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΝΔ και υπήρξε απόλυτη συμφωνία από την πλευρά των εκπροσώπων του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Στη συνάντηση ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε με απόλυτο τρόπο ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα-ανάσες, μέτρα ενίσχυσης και τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, γιατί διαφορετικά θα υπάρξει εκτίναξη της ανεργίας.

    Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης επισήμανε την αναγκαιότητα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων από τα επώδυνα μέτρα που λαμβάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση ποιος φταίει για τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία ο κ. Πουπάκης απάντησε ότι φταίει η πολιτεία και φταίνε όλοι εκείνοι που με την ανοχή τους και με την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών άφηναν απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

    Ο κ. Πουπάκης είπε ακόμη ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν στην ελληνική δικαιοσύνη, επιχειρηματίες κι άλλα συμφέροντα που θησαύρισαν με την ανοχή της πολιτείας.

    Ο ευρωβουλευτής είπε ακόμη ότι η ΔΑΚΕ έχει προτείνει κινητοποιήσεις για να προστατεύσει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ προσπαθεί να ανεβάσει το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται τώρα το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.

    Τέλος, ο κ. Πουπάκης μίλησε για την αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης της ΔΑΚΕ, που θα γίνει μέσα από το συνέδριό της.

    Κλείνοντας ανέφερε ότι "είμαστε δίπλα στη ΝΔ, δίπλα στον πρόεδρο, όσον αφορά την προσπάθεια που έχει αναλαβει για να ξανακάνουμε τη ΝΔ πρώτη δύναμη και πρώτη στην καρδιά των Ελλήνων πολιτών".

    Ο γραμματέας Συνδικαλιστικού Γιάννης Μανώλης δήλωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης και το πάγωμα των μισθών στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι αυξήσεις στα καύσιμα, οδηγούν σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες απλούς εργαζόμενους.

    Πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν πουθενά. Και προέβλεψε ότι πολύ σύντομα εκείνοι οι οποίοι πληρώνουν πάντα θα κληθούν να ξαναπληρώσουν.

    Σε ερώτηση για το άν υπάρχουν ευθύνες στην πολιτική Αλογοσκούφη, ο κ. Μανώλης απάντησε ότι "ευθύνες υπάρχουν διαχρονικές και για πολλούς, γιατί οι πολιτικές που ασκήθηκαν για πολλά χρόνια οδήγησαν στο μεγάλο χρέος που αντιμετωπίζουμε, το οποίο όμως επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα με γκάφες της σημερινής κυβέρνησης".

    Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα Ηλίας Ηλιόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι "μία πολιτική που δεν αναδεικνύει αίτια, που δεν αναδεικνύει υπευθύνους για την κατάσταση στην οποία έχει φθάσει η χώρα και εκδηλώνεται με την εφαρμογή μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα που δεν οδηγούν πουθενά, είναι μία πολιτική με την οποία εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε".

    Πρόσθεσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι με ομόφωνες αποφάσεις τους απεργούν στις 10 Φεβρουαρίου, δίνοντας ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η πολιτική της αδικίας και ελλειψης κοινωνικής ευαισθησίας δεν μπορεί να περάσει.

    Τέλος, ανέφερε ότι ειδικά για το ασφαλιστικό σύστημα είναι υποχρέωση της πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της από την στιγμή που οι εργαζόμενοι ανελλιπώς και για όλη τους τη διαδρομή πληρώνουν τις εισφορές τους και το στηρίζουν.

    [03] Σήμερα αποφασίζουν οι αγρότες

    Οι αγρότες από τα μπλόκα Προμαχώνα, Νίκαιας και άλλων περιοχών, που δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη της Βέροιας αναμένεται να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων τους σε σύσκεψη των «12» μπλόκων από την Θεσσαλία και τη Μακεδονία, που έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο και κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, σήμερα το μεσημέρι στον Τύρναβο.

    Χθες το βράδυ στον Προμαχώνα, οι αγρότες αποφάσισαν την προσωρινή άρση του αποκλεισμού του συνοριακού σταθμού. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Προμαχώνα, η διέλευση όλων των οχημάτων επιτρπόταν μέχρι τις 11 το βράδυ.

    Στο μεταξύ, παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Θεσσαλίας.

    Στο νομό Λάρισας, στον κόμβο της Νίκαιας, η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς, καθώς και στο μπλόκο στις Μικροθήβες στο νομό Μαγνησίας.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης, παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στα "Πράσινα Φανάρια" (κοντά στο αεροδρόμιο), στα Μάλγαρα, στη Χαλκηδόνα και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών (στο ύψος της διασταύρωσης του Κιλκίς).

    Χθες, επίσης, αγρότες από τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έπειτα από πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) Θεσσαλονίκης.

    Στη συγκέντρωση έδωσε το "παρών" και ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βαγγέλης Μπούτας, είπε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ το μέλος της ΠΑΣΥ, Γιώργος Ρίσκος.

    Ο ίδιος τόνισε πως οι αγρότες μετέβησαν στο χώρο της Διεθνούς βΕκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου διεξάγεται η έκθεση "Agrotica".

    Οι αγρότες ζητούν, μεταξύ άλλων, "κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα" και "την αναπλήρωση του εισοδήματος για τους μικρομεσαίους αγρότες", είπε ο κ. Ρίσκος.

    Από την αστυνομία ανακοινώθηκε πως δεν υπήρξε πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων, στο κέντρο της πόλης, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών ήταν παρατεταγμένα κατά μήκος της Εγνατίας οδού.

    Ζητούν διευκρινίσεις

    Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τα μέτρα στήριξης, που εξήγγειλε πρόσφατα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, ζητούν οι παραγωγοί καπνού και βάμβακος.

    Οι αγροτοσυνδικαλιστές ζητούν να συναντηθούν με την κα Μπατζελή για να τους εξηγήσει και να δώσει διευκρινίσεις, με ποιο τρόπο θα διανεμηθεί το 50% των επιδοτήσεων (ύψους 560 εκ. ευρώ), όπως επισήμαναν οι ίδιοι, στη διάρκεια της ημερίδας, που διοργανώθηκε από τη "Βαμβακουργική" και "Καπνική", στο πλαίσιο της 23ης ετήσιας έκθεσης "AGROTICA".

    Μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού "Η Καπνική", Θεόδωρος Ιορδανίδης είπε ότι τα χρήματα των επιδοτήσεων πρέπει να καταλήξουν στους πραγματικούς δικαιούχους, ενώ στην συνάντηση που θα επιδιώξουν με την αρμόδια υπουργό θα ζητήσουν, επίσης, να τους δώσει εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστεί η φετινή παραγωγή καπνού.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ Νίκος Λιόλιος χαρακτήρισε "Βατερλώ" για την ελληνική γεωργία τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τα καπνά το 2004 και επέκρινε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εφαρμόζει "κατά κύριο αντικαπνική και όχι αντικαπνιστική πολιτική".

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν εκπρόσωποι της "Βαμβακουργικής", από το βαμβάκι αποκτούν σήμερα εισόδημα 150.000 οικογένειες στην Ελλάδα και υπογράμμισαν ότι η στροφή προς την παραγωγή ποιοτικού βάμβακος, μέσω του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, αποτελεί μονόδρομο για να μπορεί, όπως είπαν, το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.

    Στην ημερίδα, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι των αγροτών συζήτησαν και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα και τις εξελίξεις στους δύο κλάδους, καθώς επίσης για το παρόν και το μέλλον των καλλιεργειών. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΑ, των Διευθύνσεων Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κ.ά.

    [04] "Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της"

    Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους σκληρούς στόχους που έχει θέσει για την οικονομία της εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που διεξάγεται στον Καναδά.

    "Αναμένουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να επιτύχει αυτό το στόχο", ανέφερε ο Τρισέ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη λήξη της συνόδου.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος παραβρέθηκε στη σύνοδο της G7, είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα εάν του ζητηθεί. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν χρειάζεται βοήθεια από το ΔΝΤ. "Εμείς, οι εκπρόσωποι της ζώνης του ευρώ, καταστήσαμε σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή και ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί", τόνισε ο Γιούνκερ.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Τζιμ Φλάχερτι, που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην G7, είπε ότι τα χρέη των χωρών-μελών της ευρωζώνης είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι την G7.

    Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι υπουργοί της G7, δημοσιογράφοι έθεσαν σε τρεις υπουργούς χωρών της ευρωζώνης, στο Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ιταλό Τζούλιο Τρεμόντι το ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει η G7 για να λυθεί το πρόβλημα του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Αντ' αυτών απάντησε ο Φλάχερτι, επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή του της Παρασκευής ότι το θέμα "θα πρέπει να το χειριστεί η ΕΕ και όχι η G7".

    Από την πλευρά της, η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι "το μήνυμα ήταν ότι τα ευρωπαικά μέλη της G7 έχουν διαβεβαιώσει τους εταίρους τους στη G7 για το περιεχόμενο και τη σημασία του σχεδίου που εφαρμόζεται από την Ελλάδα και είναι πεπεισμένοι ότι θα εκτελεσθεί".

    Η ίδια σμείωσε ότι η εξασθένιση του ευρώ ήταν "μία βελτίωση" σε σχέση με τις περιόδους που το ενιαίο νόμισμα θεωρήθηκε πολύ ισχυρό.

    "Πάντα παραπονιόμασταν ότι το δολάριο δεν ήταν αρκετά ισχυρό. Αυτό είναι σαφώς μία βελτίωση" είπε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

    "Δεν είμαι σίγουρη ότι η G20 είναι σήμερα το κατάλληλο φόρουμ για να συζητήσει τις αλλαγές, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι η G7 είναι ένα φόρουμ για να το κρατήσουμε ακόμη και σε μια ανανεωμένη μορφή" ανέφερε ακόμη η γαλλίδα υπουργός.

    "Η G7 είναι ένα φόρουμ που είναι απαραίτητο να υπάρχει και όπου μπορούμε να συζητήσουμε τις αλλαγές" δήλωσε τέλος η κ. Λαγκάρντ.

    [05] "Ναι" υπό όρους στον "Καλλικράτη"

    Ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι οι εργασίες του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας με θέμα τη νέα Διοικητική Δομή της χώρας. Οι δύο μεγάλες παρατάξεις που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν ενιαίο ψήφισμα που έγινε αποδεκτό από τη μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων.

    Στο τελικό ψήφισμα οι νομάρχες αναφέρουν ότι θεωρούν και κρίνου θετική τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη νέα διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Όμως κρίνουν αναγκαίες κάποιες προϋποθέσεις:

    Να προσδιοριστεί ο ρόλος της κεντρικής διοίκησης.

    Να προσδιοριστούν με σαφήνεια τα επίπεδα των δύο αυτοδιοικητικών βαθμών.

    Να κοστολογηθούν οι αρμοδιότητες και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι οι οποίοι και θα πρέπει να καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2011.

    Να καταρτιστεί χάρτα προσωπικού και να θεσπιστεί ενιαίο μισθολόγιο.

    Επί πλέον ζητήθηκε να διασφαλιστεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της αιρετής περιφέρειας και να δημιουργηθεί Ταμείο Σύγκλισης ενώ κρίνεται αναγκαίος και ο Κώδικας των νέων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.

    Όσο αφορά τα οικονομικά των νέων δομών οι νομάρχες αξίωσαν :

    Το 15% από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

    Το 15% από το ΦΠΑ.

    Ένα σημαντικό ποσοστό από το φόρο ακίνητης περιουσίας

    Την δημιουργία νέου φόρου που θα προκύψει από το 30% του φόρου καπνού, προκειμένου να ενισχυθεί η νέα δομή.

    Φόρο για την ποιότητα ζωής προκειμένου να χρηματοδοτούνται δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

    «Ανοίγει ο δρόμος που οδηγεί στο μέλλον της περιφέρειας», είπε στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας εκπρόσωπος της μειοψηφίας στο Συμβούλιο της ΕΝΑΕ.

    «Με την εμπειρία μας δεν θα επιτρέψουμε κακοτεχνίες στο δικό μας Καλλικράτη» είπε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος κλείνοντας τις εργασίες του 14ου Συνεδρίου «Ζητάμε από τους συναδέλφους να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη, όπως ζήτησε και ο υπουργός. Δεν θα απεμπολήσουμε την παρουσία μας. Δεν θα αυτοκαταργηθούμε. Επιδιώκουμε την ενίσχυση των περιφερειακών θεσμών. Αυτό το εργαλείο το απαιτούν οι καιροί. Αυτό το εργαλείο το απαιτεί η Ελλάδα».

    [06] "Θα διαγράψουμε το χρέος της Αϊτής"

    Οι χώρες της G7 "θα ακυρώσουν" το χρέος της Αϊτής μετά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Καναδά, Τζιμ Φλάχερτι.

    "Οι G7 θα ακυρώσουν κάθε διμερές χρέος της Αϊτής" δήλωσε ο κ. Φλάχερτι από το Ικαλουίτ του Καναδά, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί μετά από τη λήξη της ανεπίσημης συνόδου της G7.

    Το χρέος της Αϊτής προς της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία) είχε ήδη μειωθεί αρκετά.

    Το συνολικό χρέος της Αϊτής φθάνει τα 890 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων οφείλει το 41% στην Αμερικανική Διακρατική Τράπεζα Ανάπτυξης και το 27% στην Παγκόσμια Τράπεζα.

    [07] "Πάγωσε" η Ουάσινγκτον

    Χιονοθύελλα έθαψε την αμερικανική πρωτεύουσα κάτω από μισό μέτρο χιόνι και έχει προκαλέσει παράλυση σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, ενώ οι κάτοικοι περνούν δύσκολες ώρες αφού, εκτός των άλλων, χιλιάδες κατοικίες έχουν μείνει και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

    Η "Χιοναποκάλυψη" ή "Χιοναρμαγεδδών", όπως τη βάφτισαν οι Αμερικανοί, εκτείνεται από την Ιντιάνα μέχρι την Πενσιλβάνια. Έπληξε επίσης τη Νέα Υόρκη αλλά και τη Βόρεια Καρολίνα ενώ πολλές Πολιτείες, όπως η Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και το Ντέλαγουερ, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Στη Βιρτζίνια, ένας πατέρας και ο γιος του που σταμάτησαν για να προσφέρουν βοήθεια σε ένα μοτοσυκλετιστή,π αρασύρθηκαν από ένα τρακτέρ και σκοτώθηκαν.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα σημειωθεί ρεκόρ χιονόπτωσης -- σε ορισμένες περιοχές το χιόνι θα φτάσει ακόμη και το ένα μέτρο -- και συμβουλεύουν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι να περάσει η θύελλα.

    Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), που την Παρασκευή είχε εκδόσει έκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινομέων, ανέφερε ότι το πρωί σήμερα (16:00 ώρα Ελλάδας) το χιόνι έφτνε τα 50 εκατοστά στην Ουάσινγκτον και τα 70 εκατοστά στο Μέριλαντ. "Τα πράγματα είναι δύσκολα εδώ. Είναι δύσκολο να κυκλοφορήσεις στους δρόμους και σημειώνονται διαρκώς διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Λέμε στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και να αφήσουν τις ομάδες που ανοίγουν τους δρόμους να κάνουν τη δουλειά τους" ανέφερε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης του Μέριλαντ, ο Εντ Μακντόνα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι στην Πολιτεία αυτή έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 150.000 άνθρωποι.

    Σε πολλά σημεία η κυκλοφορία έχει διακοπεί όχι μόνο από τα χιόνια αλλά και επειδή δέντρα έπεσαν στους δρόμους. Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ρέιγκαν ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις ενώ στα αεροδρόμια Ντάλες και Μπάλτιμορ-Ουάσινγκτον τα περισσότερα αεροσκάφη παρέμειναν καθηλωμένα στο έδαφος.

    Στην πρωτεύουσα, πολλοί ήταν αυτοί που έβαλαν τα... σκι τους για να κυκλοφορήσουν στους δρόμους ενώ άλλοι προσπαθούσαν να καθαρίσουν από τα χιόνια τις αυλές τους για να καταφέρουν να βγουν από τα σπίτια τους. "Από χτες έριξε όσο χιόνι είχε πέσει τα έξι χρόνια που ζω εδώ. Η εικόνα της πόλης, σιωπηλής και χωρίς αυτοκίνητα, είναι εντυπωσιακή", είπε ένας καλλιτέχνης από την Ιντιάνα, ο Τζόζεφ Μπράτσερ.

    Ακόμη και η προεδρική αυτοκινητοπομπή που συνήθως διασχίζει την πόλη με μεγάλη ταχύτητα, υποχρεώθηκε να κινείται πολύ αργά στους επικίνδυνους δρόμους, όπως διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος που βρέθηκε κοντά στο Λευκό Οίκο.

    [08] Εκλέγουν νέο Πρόεδρο

    Μέσα σε τεταμένη κατάσταση, οι Ουκρανοί καλούνται σήμερα να εκλέξουν τον νέο πρόεδρό τους, με τους δύο υποψηφίους να αλληλοκατηγορούνται για διαφθορά και να υπόσχονται πως θα υπερασπισθούν τη νίκη τους μέχρις εσχάτων, εάν χρειασθεί ακόμη και στους δρόμους.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας και θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας, ενώ τα πρώτα έξιτ πολς θα δημοσιοποιηθούν μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα αναμένονται τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

    Ο φιλορώσος αντιπολιτευόμενος ηγέτης Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος υπερίσχυσε κατά 10 μονάδες της αντιπάλου του Γιούλια Τιμόσενκο κατά τον πρώτο γύρο, φέρεται ως ο επικρατέστερος για τη νίκη.

    Με την επικράτησή του, ο Γιανουκόβιτς ελπίζει επίσης να πάρει την εκδίκησή του για την Πορτοκαλί Επανάσταση, την λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε έπειτα από τις καταγγελίες εναντίον του για καλπονοθεία στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2004 και κατάληξαν στην ακύρωση της εκλογής του.

    Η Τιμόσενκο, Ηγερία της τοτινής Πορτοκαλί Επανάστασης, διαβεβαιώνει από την πλευρά της πως θα κερδίσει τις εκλογές και στην αντίθετη περίπτωση υπόσχεται πως θα διοργανώσει νέα βΜαϊντάνβ, αναφερόμενη στις λαοσυνάξεις, που διοργανώνονταν στην κεντρική πλατεία του Κιέβου επί ημέρες έπειτα από τις εκλογές του 2004.

    Οι δύο υποψήφιοι της χώρας, που αριθμεί 46 εκατ. κατοίκους και ισορροπεί μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, ως κύριο στόχο τους έχουν θέσει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα, οι οποίες είχαν διαταραχθεί βαθιά επί προεδρίας του φιλοδυτικού Βικτόρ Γιούσενκο, κάτι που είχε αποδειχθεί λίαν επιζήμιο για την Ευρώπη, που βρέθηκε όμηρος στις ενεργειακές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Επίσης, αμφότεροι θα επιδιώξουν την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρώπη, μολονότι αποκλείεται οποιαδήποτε ένταξη στους κόλπους της ΕΕ, παρβ όλο που η Τιμοσένκο στήριξε όλην την προεκλογική της εκστρατεία στην υπόσχεση αυτή.

    Εξάλλου, η νέα προεδρία θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία καταστροφική οικονομική κατάσταση. Από το 2009 η Ουκρανία έχει βυθισθεί στην ύφεση, με το ΑΕΠ της να έχει πέσει κατά 15%, ενώ το εθνικό νόμισμά της έχει χάσει το 60% της αξίας του από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2008.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 February 2010 - 7:30:27 UTC