Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση Εξεταστικής για Βατοπαίδι
  • [02] Σηφουνάκης: Νέος σταθμός μετεπιβίβασης
  • [03] Παραμένουν στα μπλόκα
  • [04] "Θα συνεχίσουμε"

  • [01] Συνεδρίαση Εξεταστικής για Βατοπαίδι

    Με διαδικαστικές αψιμαχίες εγκαινιάστηκε σήμερα η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, με την ΝΔ να ζητά την εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την πλειοψηφία να απαντά, αμφισβητώντας το δικαίωμα συμμετοχής του επικεφαλής της ομάδας βουλευτών της ΝΔ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια.

    Τα ερωτήματα θα τεθούν υπόψη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ύστερα από σχετική απόφαση που ελήφθη, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και με εκπεφρασμένη την αντίθεση στην παραπομπή, εκ μέρους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

    Το ΚΚΕ ψήφισε «λευκό».

    Το αίτημα της ΝΔ, όπως το εισήγαγε ο Ν. Δένδιας, επικαλείται τον Κανονισμό της Βουλής που αναγνωρίζει στις Εξεταστικές Επιτροπές ανακριτικά καθήκοντα και ορίζει την διεξαγωγή των διαδικασιών τους, με συγκεκριμένα άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος «αποκλείει στην ίδια ποινική υπόθεση να ασκήσουν έργα δικαστή, εισαγγελέα, ή γραμματέα, όποιοι εξετάστηκαν ως μάρτυρες στην ίδια υπόθεση».

    Δεδομένου - τόνισε ο κ. Δένδιας - ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αρ. Λαφαζάνης και Δημ. Παπουτσής, εξετάστηκαν ως μάρτυρες από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, όφειλαν να υποβάλλουν δήλωση αποχής από τα καθήκοντά τους και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξαιρεθούν.

    Σημειώνεται πως η ΝΔ, πριν την συνεδρίαση, σε σχόλιό της έθετε ερωτηματικά αν η συμμετοχή των δύο βουλευτών οφειλόταν σε παράλειψη του ΠΑΣΟΚ, ή σε «πολιτική σκοπιμότητα» - και εντός της Επιτροπής, ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδης πρόκρινε την εκδοχή της «γκάφας».

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος θεώρησε διακριτές την νομική και την πολιτική προσέγγιση και αναγνώρισε το νομικό περιεχόμενο της ένστασης.

    «Οι δύο συνάδελφοι θα έπρεπε οι ίδιοι να ζητήσουν την εξαίρεσή τους», είπε.

    «Δεν αποτελεί κώλυμα το να γνωρίζει κανείς μια υπόθεση, για να συμμετάσχει σε μια Εξεταστική Επιτροπή. Η ένσταση Δένδια έχει να κάνει προφανώς με την τιμωρία μου, που θέλησα να συμβάλω στην αποκάλυψη του σκανδάλου», τόνισε ο Δημ. Παπουτσής, ενώ ο Αργύρης Λαφαζάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το μεγάλο πολιτικό ζήτημα δεν είναι η συμμετοχή των δύο βουλευτών. Εμείς καταθέσαμε μαρτυρία στην Βουλή - και όχι στη Δικαιοσύνη. Δεν πήραμε θέση. Αν θεωρηθεί πως λειτουργούμε ως δικαστήριο, ούτε πρακτικά θα έπρεπε να εκδίνονται κάθε δύο ώρες, ούτε θα έπρεπε ο κ. Δένδιας, που έχει εκφράσει άποψη ως υπουργός και μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, να συμμετέχει στην Επιτροπή. Εφόσον ζητά την εξαίρεσή μας, ζητώ και την εξαίρεση του κ. Δένδια».

    «Στην προηγούμενη Επιτροπή συμμετείχαν άνθρωποι με σαφή εμπλοκή στο ίδιο το σκάνδαλο. Ο κ. Πεταλωτής ήταν ο καταγγέλων - εκείνος ανέδειξε το θέμα στην περιοχή του. Δεν είδα από την παράταξη της ΝΔ να βάζει θέμα ασυμβιβάστου τότε», παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης.

    «Πίστευα ότι πρόκειται περί σφάλματος. Τώρα, ίσως σε ορισμένους να έχει εισέλθει η αντίληψη ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με προκατασκευασμένη άποψη και αντιλήψεις και με την θέληση να επιβάλουν στην Επιτροπή τις προκατασκευασμένες αντιλήψεις τους», ανέφερε ο Ν. Δένδιας, απαντώντας στις βολές του ΠΑΣΟΚ.

    «Δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίζει τόσο προκλητικά και να προκαταλαμβάνει το ρόλο του κάθε βουλευτή», απάντησε η Χρύσα Αράπογλου (ΠΑΣΟΚ).

    «Το θέμα για τον κ. Δένδια είναι ανοιχτό - αν είναι δεοντολογικά σωστό να μετέχει ένας πρώην υπουργός σε μια Επιτροπή που θα διερευνήσει ευθύνες υπουργών. Καλό θα ήταν να επανέλθουμε εκ νέου σε χρόνο που θα συναποφασίσουμε, με εκπεφρασμένη και την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής, γιατί πιθανόν να προλάβει παρενέργειες», είπε.

    «Κάθε μέρα ανακύπτουν νομικά θέματα. Αν κάθε μέρα πηγαίνουμε στο Νομικό Συμβούλιο, να το φέρουμε εδώ το Συμβούλιο», παρατήρησε ο Α. Πλεύρης. «Τουλάχιστον να συνεκτιμηθεί ότι θα επανεξετασθούν όλοι οι προηγούμενοι μάρτυρες, μεταξύ αυτών και οι κ.κ. Λαφαζάνης και Παπουτσής».

    «Το κάνετε για να εξασφαλίσετε τον αποκλεισμό τους», παρατήρησε απευθυνόμενος προς τον κ. Πλεύρη, ο προεδρεύων Γρ. Νιώτης.

    «Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νομική στήριξη», επανήλθε ο Ν. Δένδιας. «Φροντίστε τουλάχιστον η διακοπή της Εξεταστικής να είναι ολιγοήμερη», είπε.

    Κατόπιν της σχετικής ψηφοφορίας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για χρήση της νομικής συμβουλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, έγινε αποδεκτό.

  • ** Αύριο, θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση η εξεταστική που θα διερευνήσει την υπόθεση της Ζήμενς.

    [02] Σηφουνάκης: Νέος σταθμός μετεπιβίβασης

    Το νέο σταθμό μετεπιβίβασης των λεωφορειακών γραμμών στο σταθμό του Μετρό στο Νομισματοκοπείο, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα, επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης.

    Τα οφέλη για τους πολίτες της περιοχής είναι πολλαπλά, καθώς όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, με τη δημιουργία αυτού του σταθμού, θα έχουν τη δυνατότητα να μετεπιβιβάζονται στο Μετρό, να εξυπηρετούνται καλύτερα, ταχύτερα και με παροχή υπηρεσιών σαφέστατα βέλτιστη, ενώ παράλληλα καταργούνται λεωφορειακές γραμμές οι οποίες κατέληγαν στο κέντρο της Αθήνας, στην Ακαδημίας.

    Ο σταθμός αυτός, εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική για την αναβάθμιση της ποιότητας των ΜΜΜ, σημείωσε ο υφυπουργός ΥΜΔ, προσθέτοντας ότι σε κάθε νέο σταθμό μετρό που δημιουργείται και μπαίνει σε λειτουργία, μελετάται η δυνατότητα τροφοδότησής του με υφιστάμενες ή νέες λεωφορειακές γραμμές.

    Τα πλεονεκτήματα από αυτήν την στρατηγική είναι πολλά καθώς:

    - Αξιοποιείται στο έπακρο ένα μεταφορικό μέσο όπως το μετρό, το οποίο παρέχει αδιαμφισβήτητα υψηλή ποιότητα, ταχύτητα και αξιοπιστία στην μεταφορά των επιβατών.

    - Επιτυγχάνεται η αύξηση της συχνότητας των λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν τους διάφορους Δήμους.

    - Βελτιώνεται η ταχύτητα και η αξιοπιστία στην εκτέλεση των δρομολογίων των τοπικών-τροφοδοτικών λεωφορειακών γραμμών.

    - Οι επιβάτες βιώνουν, τελικά, ταχύτερες και πλέον αξιόπιστες συγκοινωνίες.

    - Μειώνεται ο αριθμός των αφετηριών στο κέντρο της Αθήνας με θετικές συνέπειες στο αστικό περιβάλλον.

    - Αξιοποιούνται αποτελεσματικότερα το ανθρώπινο δυναμικό και ο στόλος της ΕΘΕΛ.

    - Αναδιοργάνωση λεωφορειακών γραμμών στα Ανατολικά Προάστια.

    Ο σταθμός του μετρό στο "Νομισματοκοπείο" εκτιμάται ότι εξυπηρετεί περίπου 25.000 επιβάτες τη μέρα, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τα λεωφορεία. Αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιβατών του σταθμού, μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στην θέση αυτή.

    Στους επόμενους μήνες θα τεθεί σε λειτουργία και ο σταθμός μετρό "Χολαργός" που θα έρθει να προστεθεί στο σύστημα των σταθμών της Λ. Μεσογείων και θα προσφέρει υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης στους κατοίκους του Δήμου Χολαργού.

    [03] Παραμένουν στα μπλόκα

    Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα, πάντως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση των μελών του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των παραγωγών που συμμετέχουν σε 14 μπλόκα, η οποία ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι, στη Βέροια. Αύριο η Νέα Πανελλήνια Συντονστική Επιτροπή θα συναντηθεί με την κ. Κ. Μπατζελή.

    ''Άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες δεν θα υπάρξουν'' επαναβεβαίωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

    Η κυρία Μπατζελή πρόσθεσε ότι ''ωστόσο θα υπάρξει ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής μέσω παρεμβάσεων και πολιτικών που στόχο έχουν την αναθέρμανση της αγροτικής οικονομίας, την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και όλα αυτά θα γίνουν μέσω του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ''.

    Η κυρία Κατσέλη από την πλευρά της ανέφερε ότι διατηρείται η δέσμευση του υπουργείου ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο ΤΕΜΠΜΕ και τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο χρηματοδότησης μέσω ΤΕΜΠΜΕ μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

    Επίσης η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί και με τη διαμόρφωση των τιμών από το χωράφι στο ράφι και για το θέμα αυτό θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα αναλύσει το ζήτημα για κάθε προϊόν χωριστά.

    Η υπουργός επανέλαβε την θέση της ότι θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα μέσω ΕΣΠΑ θα αφορούν τόσο στην εποπτεία της αγοράς για τη διαμόρφωση των καλύτερων τιμών όσο και στη διαμόρφωση ενός πιστοποιητικού ποιότητας ελληνικής προέλευσης όσο και γενικότερα τη χρηματοδότηση αγροτικών επιχειρήσεων.

    Τα μπλόκα

    Κλειστός παραμένει από χθες το απόγευμα για τα φορτηγά, ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα Σερρών, εξαιτίας του μπλόκου των αγροτών των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων. Οι παραγωγοί κρατούν αποκλεισμένη τη συγκεκριμένη οδική διάβαση για 16η μέρα και δήλωσαν πως θα παραμείνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους έως ότου συζητήσουν με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, τα αιτήματά τους.

    Πάντως, χθες το μεσημέρι οι αγρότες άνοιξαν το μπλόκο για λίγες ώρες, ώστε να αποσυμφορηθεί ο μεθοριακός σταθμός από τις εκατοντάδες σταθμευμένες νταλίκες, που είχαν εγκλωβιστεί για περισσότερο από πενήντα ώρες στη διάβαση προς Βουλγαρία και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

    Εξάλλου, οι παραγωγοί έκλεισαν από τις έντεκα το πρωί και την κράτησαν μπλοκαρισμένη έως τις δύο το μεσημέρι και την εθνική οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης. Κλειστή παραμένει, επίσης, και η Εγνατία οδός, στο τμήμα Σερρών - Καβάλας, στο ύψος του κόμβου των Κερδυλλίων.

    Αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν κλειστή την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στη Νίκαια και στις Μικροθήβες. Επίσης από τις 12 το μεσημέρι έκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων σε Πλατύκαμπο και Τύρναβο κράτησαν τους δύο οδικούς κόμβους κλειστούς μέχρι τις τρεις το απόγευμα.

    Οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας έχουν προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

    Στη δυτική Μακεδονία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν σε τρία σημεία έξω από τη Θεσσαλονίκη (Μάλγαρα, Χαλκηδόνα και Πράσινα Φανάρια), χωρίς οι αγρότες να κλείνουν - μέχρι στιγμής - τους δρόμους.

    Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα Χανίων της ΑΤΕ, πραγματοποίησαν το μεσημέρι, αγρότες, μέλη της Παναγροτικης Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αίτημα τη λήψη μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

    Οι αγρότες της ΠΑΣΥ, που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, ύψωσαν πανό με τα αιτήματά τους στην πρόσοψη του κτηρίου της Τράπεζας και μοίρασαν σχετικά φυλλάδια.

    Όπως ανακοίνωσε το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, Γιάννης Κατσαρός, ο αγώνας θα συνεχισθεί. Κοινοποίησε δε, ότι το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, προκειμένου να αποφασισθεί το μέλλον και το πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι αντιδράσεις εκπροσώπων παραγωγικών φορέων με αφορμή τους παρατεταμένους - ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες - αποκλεισμούς τελωνείων και οδικών κόμβων. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποί του δε θα παραστούν στην τελετή των εγκαινίων της φετινής έκθεσης "Agrotica", σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ζημίες, που - όπως αναφέρουν - έχει υποστεί κλάδος από τα μπλόκα.

    Με εννέα κοινά αιτήματα

    Με εννέα κοινά αιτήματα πρόκειται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπρόσωποι των αγροτών από είκοσι μπλόκα, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Άγκιστρο Σερρών, κοντά στον Προμαχώνα, με πρωτοβουλία των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αρχικά εκπρόσωποι από 23 μπλόκα. Στη συνέχεια, όμως, αποχώρησαν οι εκπρόσωποι τριών μπλόκων (Επανομής, Χαλκηδόνας-Θεσσαλονίκης και Πλατυκάμπου -Λαρίσης), λόγω της διαφωνίας τους στο θέμα για το Μητρώο Αγροτών.

    Συγκεκριμένα, οι αγρότες διεκδικούν:

    -Μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.

    -Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

    -Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.

    -Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.

    -Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.α.

    -Πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων.

    -Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του

    -Μη φορολόγηση των χωραφιών.

    -Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.

    Στη συνάντηση ανταποκρίθηκαν αγρότες από τα μπλόκα: Προμαχώνα (Σερρών), Νίκαιας (Λάρισας), Μαλγάρων (Θεσσαλονίκης), Δοϊράνης (Κιλκίς), Γαλάτιστας, Νέας Τρίγλιας, Ορμύλιας και Καλυβιών (Χαλκιδικής), Σερβίων (Κοζάνης), Μελισσίου, Κρύας Βρύσης και Παραλίμνης Γιαννιτσών (Πέλλας), Λιτοχώρου (Πιερίας), Λούρου (Πρεβέζης), Ορμενίου και Κορνοφωλιάς (Έβρου), ενώ με τηλεφωνική επιβεβαίωση, δήλωσαν συμμετοχή τα μπλόκα από: Μαντούδι Ευβοίας, Κέρκυρα, Χανιά, Αίγιο και Ερμίτσα Αιτωλοακαρνανίας.

    Όπως ανακοινώθηκε, οι αγρότες θα αποστείλουν τα αιτήματά τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, με την οποία θα διεκδικήσουν συνάντηση, «όταν θα το κρίνουν οι ίδιοι», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

    Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «ο αγώνας πλέον θα είναι κοινός» και απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

    Εξάλλου, ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Μάλγαρα, Κώστας Ανεστίδης, ανέφερε: «Πλέον δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνει το χρώμα της γης και όχι των κομμάτων».

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα μπλόκα του Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των αγροτών για την εκπλήρωση των εννέα βασικών αιτημάτων τους, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του Προμαχώνα επεσήμανε ότι "σήμερα οι αγρότες ζούνε μία ιστορική στιγμή που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό τους".

    Εκτός των εννέα αυτών βασικών αιτημάτων, κατά τη συζήτηση των αγροτών, επισημάνθηκε ότι το κάθε μπλόκο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει εξίσου τα ιδιαίτερα τοπικά αιτήματά του.

    Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων

    Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.

    «Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημα μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Αλλα αιτήματα είναι η προστασία της ντόπιας παραγωγής από ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, το τριετές πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και η δεκαετής ρύθμιση των χρεών χωρίς πανωτόκια και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

    [04] "Θα συνεχίσουμε"

    Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανεξάρτητα από τις "προεδρικές εκλογές" στα κατεχόμενα στις 18 Απριλίου, ανακοίνωσαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου σε συνέντευξη Τύπου, μετά την κοινή συνάντησή τους, το απόγευμα, με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

    "Δεν θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι λιγότερο σημαντικές από τις εκλογές. Θα πρέπει να τις συνεχίσουμε", δήλωσε ο κ.Ταλάτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    "Είμαι έτοιμος να συνεχίσω με τον κ.Ταλάτ, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει εμπόδιο για λύση. Σύντομα θα ανακοινωθεί η επόμενη συνάντησή μας", ήταν η απάντηση του κ.Χριστόφια.

    Με την έναρξη της συνέντευξης ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο ΓΓ δεν θα δεχθεί ερωτήσεις.

    Ο Μπαν Κι Μουν ανέγνωσε κοινή δήλωση των δύο ηγετών, με την οποία οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στο ΓΓ για την επίσκεψη του στην Κύπρο και επισημαίνουν ότι η επίσκεψη υποδηλώνει το συνεχές ενδιαφέρον του διεθνούς οργανισμού και της διεθνούς κοινότητας για ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού.

    Στην κοινή δήλωση αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες:

    - Έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν ενδελεχώς όλες τις πτυχές.

    - Έχουν εργαστεί στη βάση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και τίποτε δεν είναι συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθεί το όλον.

    - Κατέγραψαν συγκλίσεις σε αριθμό κεφαλαίων και πέτυχαν σημαντική πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών.

    Επίσης, οι δύο ηγέτες εκφράζουν την πεποίθηση ότι με καλή θέληση και αποφασιστικότητα μπορούν να επιτύχουν μία λύση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

    Η λύση, προστίθεται στο κείμενο, "θα λάβει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τις ανησυχίες και των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων, θα είναι προς το συμφέρον όλων και θα φέρει την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία στην κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο".

    Πέρα από την ανάγνωση της κοινής δήλωσης των δύο ηγετών ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε ότι ήλθε στην Κύπρο για να δείξει την προσωπική του υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις, που, όπως τόνισε εκ νέου, ανήκουν στους Κυπρίους.

    "Είναι σημαντικό να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία. Χρειάζεται όραμα και ευελιξία κι οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν για τη δέσμευσή τους να εργασθούν για συνολική λύση", είπε ο Μπαν Κι Μουν. Υπέδειξε δε ότι θα χρειαστεί περισσότερο θάρρος και αποφασιστικότητα.

    "Ήρθε η ώρα για μια κυπριακή λύση από το λαό και για το λαό της Κύπρου. Το μέλλον της Κύπρου είναι στα δικά σας χέρια", τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 February 2010 - 17:30:20 UTC