Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια"
  • [02] "Διάλογος με τους αγρότες άμεσα"
  • [03] Υπέρ των συμβασιούχων

  • [01] "Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια"

    Συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δημοσιεύει σήμερα η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore.

    Στην ερώτηση αν «η Ελλάδα όντως δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε. ή ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ο πρωθυπουργός απαντά ότι "Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας. Είναι αλήθεια, το έλλειμμα βρίσκεται στο 12.7%, πολύ πιο υψηλό από αυτό που περιμέναμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση. Αν και αυτά τα προβλήματα τα κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας, εργαζόμαστε πυρετωδώς για να τα επιλύσουμε. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε μια σειρά βαθύτατων μεταρρυθμίσεων για να φέρουμε το έλλειμμα κάτω από τα επίπεδα του Μάαστριχτ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για κοινά προβλήματα σε μια στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη για τη διεθνή οικονομία. Σήμερα, μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι η σειρά κάποιου άλλου. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για να καθορίσουμε νέους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να συμβάλλουν, προλαμβάνοντας την επανάληψη τέτοιου είδους προβλημάτων".

    Στην ερώτηση αν «πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην Βουλή σε ότι αφορά την έγκριση του σχεδίου σταθερότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά:

    «Οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης μάς οδήγησαν σε αδιέξοδο και τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις για να διορθώσουμε την πορεία. Και αυτό απαιτεί θυσίες από όλους. Ο ελληνικός λαός έδωσε στο κόμμα μας κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς προηγούμενο. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο να εγκριθεί το σχέδιο από το Κοινοβούλιο. Η φοροδιαφυγή αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ισολογισμού μας. Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να διευρύνουμε τη φορολογητέα βάση ξεκινήσαμε πρόσφατα εκστρατεία με την οποία καλούμε τους πολίτες να ζητούν και να κρατούν τις αποδείξεις από κάθε υπηρεσία. Επικεντρωνόμαστε στη μείωση των ανώφελων εξόδων στον κρατικό τομέα, αλλά και στην περικοπή των μισθών του δημοσίου».

    Ο δημοσιογράφος της Ιl Sole 24 Ore, ρωτά «πως μπορεί να εκσυγχρονισθεί το κόμμα, όταν αντιμετωπίζει, κανείς μια τόσο ευρεία οικονομική κρίση;» και ο πρωθυπουργός αποκρίνεται:

    «Χρειαζόταν μια τόσο μεγάλη κρίση για να εκσυγχρονισθούν οι πολιτικοί θεσμοί. Σε καλές περιόδους παύουμε να λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις. Το μάθημα που μπορούμε να εξάγουμε από αυτή την κρίση είναι ότι έχουμε όλοι ανάγκη να είμαστε πιο διαφανείς και υπεύθυνοι, από τις τράπεζες μέχρι τα κόμματα. Οι απόψεις των πολιτών πρέπει να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των πολιτικών μας. Αυτή η διαδικασία σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας μορφής σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, με ένα πολύ πιο ενεργό ρόλο για τους πολίτες».

    Σχετικά με «το αν είναι ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός στην φορολογική πολιτική της Ευρωζώνης», ο Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί ότι «Ναι, η παγκόσμια ύφεση προκάλεσε οικονομική αστάθεια και ελλείμματα χωρίς προηγούμενο. Ένας πιο στενός συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι βασικής σημασίας. Χρειάζεται επίσης περισσότερη αλληλεγγύη».

    Τέλος, στην ερώτηση «ποια είναι η στάση του ελληνικού λαού σε ότι αφορά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της χώρας;» ο πρωθυπουργός τονίζει: «πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Υπάρχει ένα όραμα που όλοι συμμεριζόμαστε, ξέρουμε ότι έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν και οι μεταρρυθμίσεις θα είναι επώδυνες, ο κόσμος ξέρει ότι μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι καλύτερα''.

    Σειρά επαφών στο Νταβός

    Σειρά επαφών είχε σήμερα το πρωί στο περιθώριο του 40ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον ιδρυτή και Πρόεδρο του Φόρουμ Κλάους Σουάμπ, τον Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

    "Κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας"

    Στη σπέκουλα που γίνεται μέσω φημών, απέδωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την άνοδο των spread για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου.

    Ο Γ. Παπανδρέου έκανε τη σχετική αναφορά μιλώντας στο Νταβός σε πάνελ στο οποίο μετείχαν, επίσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαν Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει επίθεση κατά της Ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες, όπως η Ελλάδα.

    Ωστόσο, η Ελλάδα κατάφερε μόλις πρόσφατα να πάρει περισσότερα χρήματα σε δάνεια από εκείνα τα οποία ζήτησε κι αυτό ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και αυτό παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί, ειπε.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει σπέκουλα η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε σοβαρές οικονομίες και παράλληλα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" (το οποίο κατονόμασε) και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα.

    Δεν είχαμε καμία τέτοια επαφή,τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι φήμες αυτές άλλαξαν αμέσως το κλίμα, με συνέπεια να αυξηθούν τα spread.

    "Σύμμαχος" στην αναφορά του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του.

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, τόνισε ότι η ευθύνη είναι δική μας καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε με κακό τρόπο την οικονομία και είχαμε διαφθορά και σπατάλη, ενώ δεν πήραμε τα διαρθρωτικά μέτρα που θα έπρεπε.

    Τα τρία προβλήματα αυτά, πρόσθεσε, επιδεινώθηκαν από την οικονομική κριση.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ως μεγαλύτερο πρόβλημα το έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο είναι μεγαλύτερο και από το οικονομικό πρόβλημα.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δέχθηκε τις τρεις από τις τέσσερις ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει, εφαρμόζοντας τις βασικές αλλαγές που προωθεί και απάντησε με τις λέξεις "ναι μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να πετύχουμε".

    Και απευθυνόμενος στους ερωτώντες είπε: συνεχίστε να μας παρακολουθείτε, αλλά να μας έχετε εμπιστοσύνη.

    Αλμούνια: "Δεν υπάρχει κίνδυνος"

    Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος η Ελλάδα να χρεωκοπήσει ή να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

    "Οχι η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει. Παρακαλώ! Στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει χρεωκοπία, διότι με ένα κοινό νόμισμα η δυνατότητα δανεισμού στο νόμισμά σου είναι μεγαλύτερη... Δεν τίθεται θέμα διάσωσης", δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια στο τηλεοπτικό δίκτυο Blooomberg.

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να διεξάγονται συνομιλίες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, και δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί "στο να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη μείωση του ελλείμματος".

    Πάντως η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει θέμα μεγάλης ανησυχίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα λάβει και πάλι σήμερα τον λόγο, στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    [02] "Διάλογος με τους αγρότες άμεσα"

    Με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου συναντήθηκε στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε πως έγινε εποικοδομητική συζήτηση με αναφορά σε όλα τα θέματα της αγοράς όπως τη ρευστότητα, τη μείωση της κατανάλωσης, το ασφαλιστικό, το φορολογικό. Είπε επίσης ότι ο κ. Σαμαράς κατέγραψε τις θέσεις της ΕΣΕΕ, ότι ήταν γνώστης πολλών θεμάτων και ότι έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το φορολογικό.

    Στη συνέχεια θα συναντηθεί με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη δημοσίευση των επιστολών που έχουν ανταλλάξει οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της Τουρκίας "προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους η πολιτική ηγεσία της χώρας, ώστε να τοποθετηθεί υπεύθυνα για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:

    "Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απόκρυψη του συνολικού περιεχομένου των επιστολών που αντάλλαξαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας, επικείμενης μάλιστα της συνάντησης των δύο στο Νταβός και της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

    Ενισχύεται έτσι η εντύπωση, που από καιρό είχα επισημάνει, ότι η χώρα μας διολισθαίνει σε διμερή διάλογο με την Τουρκία, εφβ όλης της ύλης και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών.

    Και τούτο, την ώρα που η Τουρκία σαφέστατα προσθέτει ολοένα και περισσότερα ββπροβλήματα και διεκδικήσειςββ στην ατζέντα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Ζητούμε, επομένως, τη δημοσίευση των επιστολών αυτών, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους η πολιτική ηγεσία της χώρας, ώστε να τοποθετηθεί υπεύθυνα για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος συναντήθηκε με αγροτοσυνδικαλιστές από την Ηπειρο και τη Θεσσαλία, κάλεσε τον πρωθυπουργό "να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους αγρότες, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους".

    "Ο κόμπος έφθασε στο χτένι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Σαμαράς και υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε στηρίξει τους αγρότες πέρυσι, όπως κάνει και φέτος, βλέποντας, όμως, το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, το κόμμα λέει όχι στον αποκλεισμό της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών Χρήστος Σιδηρόπουλος, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως «τα αγροτικά μηχανήματα δεν θα ξεκολλήσουν, αν δεν λυθούν τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών».

    Οι αγρότες ενημέρωσαν τον κ.Σαμαρά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν τη στήριξή του, αλλά και τη μεσολάβησή του, προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να βρεθεί λύση.

    Ο κ. Σιδηρόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση πως σύντομα οι εκπρόσωποι των μπλόκων απ' όλα τα κόμματα θα ενωθούν, έτσι ώστε να υπάρξει ενιαίο μέτωπο.

    Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι πέρσι χαρακτήριζε ψίχουλα τις αποζημιώσεις, που έδωσε η ΝΔ και «τώρα χρησιμοποιούνται ύβρεις και χαρακτηρισμοί κατά των αγροτών, ενώ επισημαίνεται πως δεν υπάρχει σάλιο».

    [03] Υπέρ των συμβασιούχων

    Το ΚΚΕ δεν μπορεί να ανεχθεί πέρα από την πώληση της Ολυμπιακής τελικά να μείνουν απέξω από τις ρυθμίσεις τα μεγαλύτερα θύματα, οι συμβασιούχοι, οι οποίοι αριθμούν πολλά χρόνια δουλειάς και έφτασαν να έχουν σήμερα άσπρα μαλλιά, δουλεύοντας ως συμβασιούχοι μέχρι την πώληση της εταιρίας, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τους απολυμένους συμβασιούχους της Ολυμπιακής.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τη θέση των απολυμένων συμβασιούχων να υπάρξει τροποποίηση στη Βουλή και να ενταχθούν στο καθεστώς των μετατάξεων, όπως συνέβη με όλους τους άλλους εργαζόμενους.

    Επίσης, η κα Παπαρήγα εξέφρασε την υποστήριξή της στους αλλιεργάτες της Ν. Μηχανιώνας, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτη η στάση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, που αρνήθηκε να καλύψει την απεργιακή κινητοποίηση των Αιγυπτίων εργατών που ψαρεύουν για λογαριασμό πλουσίων «δουλεμπόρων» στη Μηχανιώνα.

    Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες για τις εργασιακές σχέσεις, η κα Παπαρήγα είπε ότι η κυβέρνηση "θεσμοθετεί το δουλεμπόριο.Το νομιμοποιεί και μάλιστα αφήνει ακόμα περισσότερο εκτεθειμένους αυτούς τους εργαζόμενους με την τρίμηνη απασχόληση, την ελαστική απασχόληση στα νύχια της εργοδοσίας, αφού λέει ότι μπορούν όλα αυτά να παρατείνονται, αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 January 2010 - 11:30:32 UTC