Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέα αγροτική οικονομία σε μια νέα Ελλάδα"
  • [02] "Μας προειδοποιούν για πολύ χειρότερα"
  • [03] Βουλή: Αυλαία για πέντε Εξεταστικές
  • [04] Αϊτή. Στις 150 χιλιάδες οι νεκροί
  • [05] Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [06] Δριμύ ψύχος

  • [01] "Νέα αγροτική οικονομία σε μια νέα Ελλάδα"

    Με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, Νικηφόρο Διαμαντούρο θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στις 15:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα δεχτεί τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΕΔΕΚ) Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου.

    Έκκληση στον πατριωτισμό των αγροτών, να ανοίξουν τα μπλόκα και να προσέλθουν στον εξαγγελθέντα διάλογο για την νέα αγροτική οικονομία, απηύθυνε την Παρασκευή από τη Βουλή ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως τα μπλόκα τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή οικονομία και πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν αιτήματα που σποραδικά και απογραμμάτιστα ακούγονται».

    Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή με την εξουσία. Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να δώσουμε μαζί. Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, αλλά συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή».

    Απεναντίας, «τα μπλόκα, όχι μόνον δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν καινούργια προβλήματα. Κάνουν τεράστια ζημιά και στην εικόνα της πατρίδας, καθώς το μεγαλύτερο έλλειμμα, είναι εκείνο της αξιοπιστίας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να βλάψουμε άλλο τους εαυτούς μας. Πρώτοι από την κατάσταση αυτή, επωφελούνται εκείνοι που θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος μας. Έχω γυρίσει σε όλα τα μπλόκα, αλλά δεν είναι το κλείσιμο των δρόμων η λύση» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός για να αναφέρει αργότερα στη δευτερολογία του:

    «Δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να κρύψω τα προβλήματα, αλλά είναι μια αλήθεια ότι η αξιοπιστία της χώρας μας κρίνεται καθημερινά. Ό,τι λέγεται αποδελτιώνεται και πηγαίνει στα γραφεία του κάθε οικονομικού παράγοντα διεθνώς. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου - είναι στο στόχαστρο η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι. Η απουσία πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους - και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, την αγροτιά».

    «Αν ακολουθούσα αυτά που λέτε, θα ήταν, όχι μόνον οι δρόμοι κλειστοί, αλλά και τα σπίτια» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Ποια είναι η διαφορά σας; Να μην κάνουμε προγραμματισμό, αγροτική πολιτική, ριζικές αλλαγές, να μη xτυπήσουμε τους μεσάζοντες, την διαφθορά, το παραεμπόριο και τους παράγοντες στο συνεταιριστικό κίνημα; Τον αγρότη δεν θα τον σεβαστούμε, ή θα είναι πάντα υποκείμενο εκμετάλλευσης κάποιου παράγοντα, κάποιου αγροτοπατέρα;».

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε πρόσκληση τόσο προς το ΚΚΕ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχουν στον διάλογο και κατέληξε: «Ζητώ το δικαίωμα να κάνουμε μια νέα αρχή. Και μην σας εκπλήσσει αν κάνουμε μια νέα αρχή ως ΠΑΣΟΚ. Είμαστε δημοκρατικό Κίνημα, να κάνουμε μια νέα αρχή, μια νέα αγροτική οικονομία σε μια νέα Ελλάδα».

    [02] "Μας προειδοποιούν για πολύ χειρότερα"

    Συνέντευξη, που τιτλοφορείται «δεν θα κυβερνήσω πάνω σε ερείπια», παραχώρησε στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει εικόνα γενικευμένης απραξίας και χαλαρότητας, και δουλειά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να χτυπά την καμπάνα: «το ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση σε αυτά που είναι απαραίτητα για να ξεπεράσουμε την κρίση, δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε [..] Όπως δεσμεύτηκα να τους στηρίζω στα δύσκολα, έτσι θα τους βαράω βαριά 'καμπάνα' όταν παραπαίουν. Η οικονομία δεν σηκώνει τέτοια καμώματα» σημειώνει ο κ. Σαμαράς.

    Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εκφράζει -εκ νέου- τη διαφωνία της ΝΔ στο κλείσιμο των δρόμων από τις αγροτικές κινητοποιήσεις οι οποίες, όπως σημειώνει, «μας προειδοποιούν για πολύ χειρότερα». Δυστυχώς, προσθέτει, η Πολιτεία δεν έχει αγροτική πολιτική, αλλά πολιτική διανομής επιδοτήσεων και άλλων ενισχύσεων. «Και αυτό το έλλειμμα πολιτικής διαχρονικά θα παράγει όλο και περισσότερη απελπισία στους αγρότες, όλο και περισσότερα μπλόκα».

    Αναφερόμενος στη διαδικασία κομματικής ανασυγκρότησης της ΝΔ ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι «ξεπεράσαμε την εσωστρέφεια». Όσο για την κριτική, λέει ότι είναι ευπρόσδεκτη, αλλά, «ακριβώς επειδή δεν είμαστε βάπειροιβ ξέρουμε πότε είναι χρήσιμη». Τονίζει μάλιστα ότι «δεν χαριζόμαστε σε κανένα, γιατί δεν χρωστάμε σε κανένα».

    Για το «γερμανικό» εκλογικό μοντέλο, ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι η άποψη του κόμματος θα στηριχτεί στη Βουλή, ενώ για τις εξεταστικές επιτροπές που προτείνει η συμπολίτευση, ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι η ΝΔ δεν τις φοβάται: «Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα».

    Τέλος, προτείνει να παίρνουν ιθαγένεια όσα παιδιά γεννιούνται από νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα, αφού ολοκληρώσουν την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

    [03] Βουλή: Αυλαία για πέντε Εξεταστικές

    Ανοίγει σήμερα η αυλαία των Εξεταστικών Επιτροπών, με πρώτη την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, καθώς στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί η σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

    Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

    Θα ακολουθήσει την Τετάρτη η συζήτηση για την υπόθεση της «SIEMENS», οι δε εργασίες και των δύο Εξεταστικών Επιτροπών θα γίνονται παράλληλα.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, αναμένεται να ολοκληρώσουν το έργο τους και να παραδώσουν τα πορίσματα τους μέσα σε 6 με 7 εβδομάδες.

    Όπως ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο και των πέντε Εξεταστικών Επιτροπών, καθώς θα συγκροτηθούν άλλες τρεις, που θα διερευνήσουν τις υποθέσεις των υποκλοπών, του "Γερμανού" και του Χρηματιστηρίου.

    Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, από τα προβλήματα της οικονομίας, ο κ. Πετσάλνικος υπενθύμισε ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συμφωνήθηκε ομόφωνα, η πλήρης διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που συγκλόνισαν την Ελλάδα.

    Να σημειωθεί ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος.

    Επίσης, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η συζήτηση για την διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την οποία είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Την ερχόμενη Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, θα συζητηθεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την Παρασκευή η επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ σχετικά με τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης.

    [04] Αϊτή. Στις 150 χιλιάδες οι νεκροί

    Αξιωματούχοι από είκοσι χώρες θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα στο Μόντρεαλ για να σχεδιάσουν την παροχή βοήθεια και τους τρόπους στήριξης προς την Αϊτή που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν έφτασε ήδη τις 150 χιλιάδες και εξέφρασαν φόβους ότι 200 χιλιάδες άλλοι πολίτες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια της ισοπεδωμένης πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

    Στη διεθνή διάσκεψη, εκτός από τον σχεδιασμό της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της χώρας, οι συμμετέχοντες θα προετοιμάσουν και τη σύνοδο δωρητών, που πιθανότατα να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Για το σκοπό αυτό στη διάσκεψη του Μόντρεαλ θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Κουσνέρ θα συμμετέχουν στη διάσκεψη, όπως και αντιπροσωπείες από την Αργεντινή, την Βραζιλίας, την Χιλή, το Περού, την Ουρουγουάη, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, την Ισπανία, την Δομινικανή Δημοκρατία, την Τζαμάικα, και την Ιαπωνία.

    Το Τόκιο αναμένεται να ανακοινώσει βοήθεια ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

    Η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα ανακοίνωσαν πως θα μποϊκοτάρουν την διάσκεψη, διαμαρτυρόμενες για την ισχυρή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Καραϊβική.

    Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam κάλεσε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την Αϊτή να συμφωνήσουν στην διαγραφή του χρέους της χώρας αυτής που επλήγη από τον φονικό σεισμό.

    "Το να ζητάμε από την Αϊτή να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια την ώρα που προσπαθεί να ξεπεράσει μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών θα ήταν σκληρό και μάταιο", δήλωσε ο Τζέρεμι Χομπς γενικός διευθυντής της Oxfam International.

    "Η άμεση διαγραφή του διεθνούς χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται και από επείγουσα βοήθεια προς τους αγρότες ώστε να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση", τόνισε ο ίδιος.

    Η διαγραφή του αϊτινου χρέους--890 εκατομμύρια δολάρια (630 εκατομμύρια ευρώ) σύμφωνα με την Oxfam--είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Στο μεταξύ, ένας ακόμα μετασεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 20 χιλιόμετα δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς, μετέδωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

    Μέχρι τώρα οι αρχές της Αϊτής δεν έχουν ανακοινώσει αν υπάρχουν θύματα ή υλικές ζημιές.

    Ο κίνδυνος για ισχυρούς μετασεισμούς στην Αϊτή τις επόμενες 30 ημέρες είναι αυξημένος, εκτιμά το USGS, αποκλείοντας όμως να φτάσουν τους 7 βαθμούς. Αντίθετα υπολογίζει πως οι πιθανότητες να σημειωθούν σεισμοί της τάξης των 5 βαθμών φτάνουν το 90% την συγκεκριμένη περίοδο.

    Το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή αποτελεί τμήμα της ιδιαίτερα σεισμογενούς ζώνης ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Στο μεταξύ, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών σημειώθηκε το βάδυ της Κυριακής στη Γουαδελούπη, ανακοίνωσε το Σεισμολογικό και Ηφαιστειολογικό Ινστιτούτο.(OVSG).

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 60 χιλιομέτρων, και σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το νησί Μαρί-Γκαλάντ.

    [05] Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κατηγορηματικά σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Die Welt ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.

    "Οι εικασίες για έξοδο από τη ζώνη του ευρώ είναι ασαφείς. Αποκλείω κατηγορηματικά πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ", επισήμανε ο Παπακωνσταντίνου στη γερμανική εφημερίδα.

    Ο ίδιος φάνηκε αισιόδος για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. "Θα βελτιώσουμε εμείς οι ίδιοι τα προβλήματα του προϋπολογισμού. Δεν έχουμε ζητήσει την οικονομική στήριξη κανενός και δεν περιμένουμε καμιά εξωτερική βοήθεια", τόνισε ο έλληνας υπουργός.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση πως το σχέδιο λιτότητας θα έχει αποτελέσματα. "Δεν πιστεύω πως το οικονομικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης θα προκαλέσει ύφεση ή κοινωνικά προβλήματα", είπε.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus ότι η Ελλάδα, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση θα πρέπει "να κάνουν τα πάντα για να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους".

    "Είναι θέμα κάθε χώρας της ζώνης του ευρώ να δείξει σταθερότητα απέναντι στους εταίρους της και να διορθώσει τις ανισότητες", δήλωσε ο Τρισέ.

    "Ποτέ πια δεν θα δεχτούμε στοιχεία προϋπολογισμού που δεν θα αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί", επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    [06] Δριμύ ψύχος

    Στα λευκά "ντύθηκαν" χθες πολλές περιοχές της Ελλάδας και σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ήταν απαραίτητη.

    Δριμύ ψύχος και κατά τόπους ολικός παγετός στα βόρεια της χώρας και ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο είναι τα γενικά χαρακτηριστικά του καιρού και σήμερα.

    Στην Αθήνα αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και στην λεωφόρο Τατοΐου, από τα βασιλικά κτήματα έως το Κατσιμίδι.

    Στους -3 βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, ενώ χιονίζει στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας. Με προσοχή πρέπει να γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.

    Ανοιχτές είναι οι οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

    Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται από το δρόμο της Νάουσας..

    Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, όπου σημειώνεται χιονόπτωση.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Φλώρινας.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τις πρωινές ώρες, εξαιτίας των συνθηκών παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 January 2010 - 7:30:28 UTC