Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης
  • [02] Συνάντηση με Κ.Μπατζελή
  • [03] "Νομιμοποίηση των μεταναστών"
  • [04] Για το μεταναστευτικό

  • [01] Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης

    Από επαγγελματική εξουθένωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει -μεταξύ άλλων- σε ιατρικά λάθη, χρήση βίας στα νοσοκομεία και καρδιαγγειακές παθήσεις, πάσχει ένας στους τέσσερις γιατρούς στην Ελλάδα (ποσοστό 25%) και ένας στους τρεις ειδικευόμενους (35%), σύμφωνα με πενταετή έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

    Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, που ολοκληρώθηκε φέτος, συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης (το λεγόμενο "σύνδρομο του burnout") παρουσιάζει το 25% των ειδικών ιατρών και το 33% των ειδικευομένων στα νοσοκομεία, το 28% των φοιτητών ιατρικής, το 37% των νοσηλευτών καθώς και το 35% των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

    Μάλιστα, σε ποσοστό 35%, οι ειδικευόμενοι εμφανίζουν αποπροσωποποίηση και κυνισμό, που συχνά αγγίζει τα όρια της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το 25% των νοσηλευτών, σύμφωνα πάντα με την έρευνα!

    Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης πλήττει, κυρίως τις ηλικίες 35 με 45 χρόνων, με "προτίμηση" στους ανύπαντρους άντρες γιατρούς και τις παντρεμένες γυναίκες, αλλά και όσους έχουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τη δουλειά τους. Εκτός από τα όσα ήδη αναφέρθηκαν, το burnout ωθεί τους γιατρούς σε χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών, κατάθλιψη και ψυχοσωματικές παθήσεις.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία έγινε με επικεφαλής τη λέκτορα Ιατρικής, Εύχαρι Παναγοπούλου, το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από τρία συμπτώματα: τη συναισθηματική-πνευματική εξάντληση, τον κυνισμό ("έχω μια οξεία κοιλία στο 7", αντί για "έχω μία ασθενή με οξεία κοιλία") και τη μειωμένη αίσθηση επίτευξης ("ό,τι και να κάνω δεν μπορώ να βελτιώσω τον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας μου").

    Το σύνδρομο σχετίζεται αποκλειστικά με την εργασία, είναι χρόνιο και όταν κάποιος πληγεί από αυτό δεν επανέρχεται εύκολα χωρίς εξωτερική βοήθεια. Στο ερώτημα τι προκαλεί το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης στους ιατρούς και επαγγελματίες υγείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, οι έρευνες έδωσαν την απάντηση ότι το «burnout» δεν σχετίζεται με το πόσες ώρες εργάζεται κάποιος, αλλά με το πόσο ικανοποιημένος είναι από την εργασία του και με το πως είναι οργανωμένος ο εργασιακός του χώρος.

    Σε συνέχεια της έρευνας και προκειμένου να αντιμετωπιστούν ο συνέπειες του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης, η Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. συντονίζει Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, με τίτλο: «Βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας στα νοσοκομεία: Οργάνωση νοσοκομείων, εξουθένωση των ιατρών και φροντίδα υγείας». Στόχος του προγράμματος είναι η καταγραφή των παραγόντων που σχετίζονται με την επαγγελματική εξουθένωση των νοσοκομειακών ιατρών και τον τρόπο που αυτή επιδρά στην ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας.

    Η πρώτη συντονιστική συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη 26/1, στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο έργο συμμετέχουν ως εταίροι, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει διάρκεια πέντε ετών και χρηματοδοτείται από το 7ο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πλαίσιο.-

    [02] Συνάντηση με Κ.Μπατζελή

    Συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κ. Μπατζελή θα έχουν σήμερα στις 3 το μεσημέρι εκπρόσωποι των αγροτών, κυρίως από την κεντρική Ελλάδα.

    Την απόφαση να μην συναντηθούν σήμερα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή πήραν οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού Σερρών, που βρίσκονται για έκτη μέρα στο μπλόκο του Προμαχώνα. Κατά τη συνάντησή τους με τον αγροτοσυνδικαλιστή, από το μπλόκο στην Νίκαια, Βαγγέλη Μπούτα, οι αγρότες αποφάσισαν πως κύριο, κοινό αίτημά τους είναι το οικονομικό, και η ενίσχυση του εισοδήματός τους.

    Έτσι, στη σημερινή συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τα δύο μπλόκα καθώς και άλλα οχτώ από την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν θα παραβρεθούν. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που απέστειλαν στα ΜΜΕ, καλούν την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συζητήσουν τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους, ενώ στην ίδια ανακοίνωση της υπενθυμίζουν τις περσινές επισκέψεις της στη Νομαρχία Σερρών και τις υποσχέσεις που τους έδινε: "Καλούμε την υπουργό να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο τα οικονομικά και θεσμικά μας αιτήματα. Της υπενθυμίζουμε τις συχνές παρουσίες της στην Νομαρχία Σερρών, τις υποσχέσεις της, που η ίδια μας έδινε, τις φράσεις της ότι αυτά που σας δίνουν είναι ψίχουλα'' αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή τους.

    Ο εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας, Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι θα κατέβει αύριο στο Ζάππειο όχι για να λάβει μέρος στον διάλογο, αλλά για να διαμαρτυρηθεί ενάντια σε αυτούς που μετέχουν στον διάλογο.

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί, οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία συνεχίζουν τους αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων και οδικών κομβικών σημείων, ενώ από χθες παραμένει αποκλεισμένο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

    Κλειστή μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι παρέμεινε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών, στο ύψος του κόμβου Στρυμονικού Σερρών, κατόπιν απόφασης για εκ νέου συμβολικό αποκλεισμό της, που έλαβαν οι αγρότες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) και Δημοκρατικών Αγροτικών (ΟΔΑΣ). Ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 11 το πρωί.

    Οι αγρότες των δύο ομοσπονδιών θα συναντηθούν αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο, με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

    Εξάλλου, κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός στο κόμβο των Κερδυλλίων (Σερρών-Καβάλας) από τους αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Νομού Σερρών, εκπρόσωποι των οποίων επρόκειτο να συναντηθούν στις τρεις το μεσημέρι με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες θα έκλειναν και την παλιά εθνική οδό Σερρών- Καβάλας από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις πέντε το απόγευμα.

    Κλειστός παρέμεινε και ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτών του νομού Σερρών. Χθες, μετά τα μεσάνυχτα, οι αγρότες άνοιξαν για λίγες ώρες, τα σύνορα ώστε να περάσουν οι νταλίκες με ευπαθή προϊόντα.

    Αποκλεισμένο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

    Προβλήματα στην είσοδο αλλά και στην έξοδό τους από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αντιμετωπίζουν δεκάδες φορτηγά και νταλίκες, που οι οδηγοί τους θέλουν είτε να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο για να ταξιδέψουν προς Ιταλία, είτε μετά την αποβίβαση τους από πλοίο να αποχωρήσουν για το εσωτερικό της χώρας. Αιτία των προβλημάτων, σύμφωνα με το αρχηγείο της Αγροφυλακής, είναι ο αποκλεισμός της μοναδικής εισόδου του λιμανιού από δεκάδες τρακτέρ, τα οποία οι αγρότες της Θεσπρωτίας τοποθέτησαν μπροστά στην είσοδο του εθνικού λιμανιού.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο αγροτικό, επανέλαβε ότι είναι κατά των μπλόκων αλλά πρόσθεσε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι σοβαρά γιατί οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και αφορούν όλη την κοινωνία.

    Ξεκαθάρισε πάντως ότι παρά την δυσκολία της συγκυρίας "εκφράζω με κάθε σαφήνεια την αντίθεσή μου σε διάφορες προτάσεις εξωθεσμικών λύσεων που απαξιώνουν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, εγώ και το κόμμα της ΝΔ δεν τις δεχόμαστε".

    «Αν φύγετε από τα μπλόκα τα έχετε όλα χάσει» ανέφερε και χαρακτήρισε τον διάλογο «προσχηματικό», η ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα απευθυνόμενη σοςαρτς. «β¦Τις κινητοποιήσεις τις πυροδότησε ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στους αγρότες⦻, πρόσθεσε.

    «Είπαμε ότι χάνεται εθνική κυριαρχία αλλά όχι μέχρι του σημείου να έρχεται ο Βούλγαρος πρωθυπουργός για να λύσει εσωτερικά θέματα της χώρας μας⦻, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ..

    Έλλειμμα δημοκρατικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αγροτών, διαπίστωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση πως «επιλέγει να κάνει διάλογο με την γραφειοκρατία, τους συνυπεύθυνους για το πρόβλημα - και όχι με τους αγρότες».

    [03] "Νομιμοποίηση των μεταναστών"

    Σε πολιτική συγκέντρωση στην Πάτρα θα μιλήσει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Κρίσιμο διήμερο για τις αγροτικές κινητοποιήσεις» χαρακτήρισε η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε. αυτές τις μέρες, μιλώντας στους αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας, στο 210 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, κατά την διάρκεια επίσκεψής της. Η κα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους αγρότες, ενώ παράλληλα τους κάλεσε να μην μετακινηθούν από τα μπλόκα τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    Πολιτικό Γραφείο: Άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών

    Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και χορήγηση Ιθαγένειας στους νέους με την ενηλικίωσή τους, εφόσον το επιθυμούν, προτείνει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ με μακροσκελή ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, στην οποία εξετάζει αναλυτικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο θέμα αυτό και με αφορμή τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ αναφέρεται στα προβλήματα των μεταναστών, και επισημαίνει ότι τα περίπου 250.000 παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα βιώνουν την ανασφάλεια και την ανυπαρξία δικαιωμάτων των γονιών τους. Υπογραμμίζει, ότι τα παιδιά αυτά δεν εγγράφονται σε καμία περίπτωση στα δημοτολόγια, ούτε παίρνουν πιστοποιητικό γέννησης, ενώ ορισμένα παιδιά δεν μπορούν να εκδώσουν ούτε διαβατήριο της χώρας προέλευσής τους.

    Το ΚΚΕ κατηγορεί τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι ακολούθησαν πολιτική καταστολής και ομηρίας των μεταναστών, η οποία εκτός από απάνθρωπη είναι και αδιέξοδη.

    Για το σχέδιο νόμου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ αναφέρει ότι αυτό, αφορά μόνο ένα τμήμα των μεταναστών και δεν αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του: «Κινείται στην κατεύθυνση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των μεταναστών στις κυρίαρχες "αξίες" της κοινωνίας της εκμετάλλευσης».

    Όσον αφορά στο δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές μεταναστών χωρίς ελληνική υπηκοότητα, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση το περιορίζει στους ομογενείς, στους πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ και όσους έχουν μακροχρόνιες άδειες παραμονής, υπαναχωρώντας ακόμη και από τις αρχικές της εξαγγελίες. Επιπλέον, απαγορεύει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις θέσεις δημάρχου και προέδρου δημοτικού συμβουλίου.

    Όπως αναφέρει το Πολιτικό Γραφείο, οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν διαμορφωθεί μέσα από τους μακροχρόνιους αγωνιστικούς, ταξικούς δεσμούς του Κόμματος τόσο με τους μετανάστες-πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας, όσο και με τους Έλληνες μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες του εξωτερικού. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και συνολικότερα για την αντιμετώπιση του συνόλου των θεμάτων που θίγονται με το σχέδιο νόμου , το ΚΚΕ προτείνει:

    -Άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας και οικογενειακής επανένωσης. Κατάργηση όλων των παραβόλων. Ίσα δικαιώματα και αμοιβή σύμφωνα με τις κλαδικές συμβάσεις, χωρίς διακρίσεις. Κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και δυνατότητα μεταφοράς στη χώρα προέλευσης. Κατάργηση των νόμων και των εγκυκλίων που βάζουν εμπόδια στην πρόσβαση στη Δημόσια Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία.

    -Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων. Κατάργηση της τροπολογίας της ΝΔ που προβλέπει απέλαση για λόγους "δημόσιας τάξης και ασφάλειας" κάθε μετανάστη που θα κατηγορηθεί ακόμη και για μικροαδικήματα. Συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όσους έχουν 5ετή πραγματική παραμονή στη χώρα.

    -Νομιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των παιδιών μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Εγγραφή στα δημοτολόγια και έκδοση πιστοποιητικού γέννησης. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση για όσους το επιθυμούν.

    -Ειδική φροντίδα για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών όλων των μεταναστών στις δομές της ελληνικής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει και την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού τους.

    -Δημιουργία πολύγλωσσων δημόσιων κέντρων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού για τους ενήλικες μετανάστες.

    -Παύση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων και απελάσεων των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Να διαμορφωθούν δημόσιοι ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς και υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας των άστεγων μεταναστών, όπου θα παρέχονται δωρεάν σίτιση, στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ούτε στη "φιλανθρωπία" των ΜΚΟ.

    -Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής και εμφυλίων. Να επιτραπεί η έξοδός τους προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ που επιθυμούν. Να καταργηθεί το ΠΔ 81/2009 που προβλέπει διαδικασίες ουσιαστικής κατάργησης του ασύλου.

    -Ειδική μέριμνα από τους κρατικούς φορείς και όχι τις ΜΚΟ για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες με παιδιά και θύματα σωματεμπορίας.

    -Όχι στην εκχώρηση της φρούρησης των συνόρων σε Νατοϊκούς και ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, όπως ο FRONTEX και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων, με πρόσχημα τους μετανάστες.

    -Απειθαρχία στη νομοθεσία της ΕΕ (Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, Συνθήκη Σένγκεν κλπ.).

    -Άμεση αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.-

    [04] Για το μεταναστευτικό

    Συνδιάσκεψη για το μεταναστευτικό πραγματοποιεί ο ΛΑ.Ο.Σ., με αφορμή τη συλλογή υπογραφών από το ίδρυμα "Ίων Δραγούμης" για διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος. Στη συνδιάσκεψη θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος κ.Γ.Καρατζαφέρης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 January 2010 - 11:30:26 UTC