Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εξυγίανση της αγοράς φαρμάκου"
  • [02] Αποσύρεται φάρμακο για απώλεια βάρους
  • [03] Δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου
  • [04] Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Φωκίδα
  • [05] Χειμωνιάτικο σκηνικό

  • [01] "Εξυγίανση της αγοράς φαρμάκου"

    Tη δέσμευση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ότι δεν θα ασχοληθεί μόνο με τις τιμές αλλά με την εξυγίανση του συνόλου της αγοράς φαρμάκου, επανέλαβε η υπουργός κυρία Λ. Κατσέλη στους εκπροσώπους των ελλήνων παραγωγών αντιγράφων φαρμάκων.

    Η κυρία Κατσέλη είχε συνάντηση σήμερα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της κ. Θόδωρος Κωλέτης δήλωσε ότι στη συνάντηση αναπτύχθηκαν τρία ζητήματα.

    Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων, η ενίσχυση της φαρμακευτικής εγχώριας παραγωγής, και το θέμα της ανατιμολόγησης του συνόλου των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά και η έκδοση του νέου δελτίου που αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

    Όπως είπε ο κ. Κωλέτης η υπουργός ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου πέρα από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει εκτιναχθεί είναι και το να δοθούν κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου και ότι μελετώνται τα μοντέλα για τη διαφορά της τιμής που θα έχουν σε σχέση με τα πρωτότυπα φάρμακα τα αντίγραφα. Σήμερα η τιμή των αντιγράφων είναι στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων.

    Οι έλληνες παραγωγοί αντιγράφων φαρμάκων, όπως είπε ο κ. Κωλέτης, συμμετέχουν σε ποσοστό 13% στη συνολική αγορά αντιγράφων φαρμάκων στη χώρα μας.

    Η Ένωση ζήτησε από την υπουργό να υπάρχει σταθερό περιβάλλον για την αγορά φαρμάκου και οι αλλαγές να διαμορφωθούν σε βάθος 2-3 ετών, ενώ πρότεινε να υπάρξει μία μείωση σε όλα τα φάρμακα 2-3% άμεσα, προκειμένου να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο και γενικότερα το θέμα της ανατιμολόγησης και τα κριτήρια -βάσει των οποίον θα γίνει- θα μελετηθεί συνολικότερα σε βάθος χρόνου.

    [02] Αποσύρεται φάρμακο για απώλεια βάρους

    Την απόσυρση ενός από τα πλέον γνωστά φάρμακα που χρησιμοποιείται για την απώλεια σωματικού βάρους σε ασθενείς που χαρακτηρίζονται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αποφάσισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

    Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, αφού ολοκλήρωσε την ανασκόπηση της ασφάλειας των φαρμάκων που περιέχουν την ουσία Sibutramine, έκρινε ότι τα φάρμακα αυτά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το όφελός τους, καθώς σχετίζονται με αυξημένα καρδιαγγειακά περιστατικά. Ετσι, αποφασίστηκε η αναστολή των αδειών κυκλοφορίας των συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η ουσία αυτή περιέχεται και στο φάρμακο με την εμπορική ονομασία Reductil, το οποίο κυκλοφορεί και στη χώρα μας και χρησιμοποιείται κυρίως από υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς που έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή αυξημένα λιπίδια στο αίμα.

    Το φάρμακο συνέστηναν γιατροί μαζί με δίαιτα και άσκηση, με στόχο την απώλεια βάρους στις συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού.

    Οπως αναφέρεται ρητά στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, οι γιατροί θα πρέπει να σταματήσουν στο εξής να συνταγογραφούν το φάρμακο και οι φαρμακοποιοί να το διαθέτουν στα ράφια τους.

    Οσον αφορά τους ασθενείς που λαμβάνουν το Reductil ή άλλο φάρμακο που περιέχει την ουσία Sibutramine, όπως είναι τα Reduxad και Zelium, θα πρέπει να διακόψουν άμεσα τη λήψη του φαρμάκου και να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός διερεύνησε την επίμαχη ουσία εξαιτίας μελέτης που έδειξε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών μη θανατηφόρων καρδιαγγειακών περιστατικών, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, σε ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο για να χάσουν βάρος.

    Πρόκειται για τη μελέτη Scout στην οποία συμμετείχαν περίπου 10.000 ασθενείς για πάνω από έξι χρόνια.

    Οταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει η ουσία, πολλοί είχαν μιλήσει για μια σημαντική επικουρική θεραπεία που βοηθά στην απώλεια βάρους. Σήμερα, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και το όφελος αποδεικνύεται πιο "επικίνδυνο", επισημαίνουν οι επιστήμονες.

    [03] Δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

    "Δεν αποδέχομαι τον θάνατο κανενός ανθρώπου. Ισα ίσα, στην κοινωνία έξω θα έμπαινα ασπίδα μπροστά στον οποιονδήποτε, είτε για συνάδελφό μου, είτε για τα παιδιά αυτά. Στη δύσκολη εκείνη στιγμή βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν το αποδέχομαι. Θέλω να δώσω κουράγιο και στη μητέρα του και σε μένα. Είναι δύσκολη διαδικασία, θα ακουστούν πολλά εδώ και για εκείνον και για μένα. Εντάξει. Είναι επώδυνη η διαδικασία, θα την περάσουμε", ήταν τα πρώτα λόγια του Επαμεινώνδα Κορκονέα, όταν η πρόεδρος του μικτού ορκωτού δικαστηρίου Άμφισσας του ζήτησε να απαντήσει στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο που τον βαρύνει για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια.

    Ο συγκατηγορούμενος και συνάδελφος του ειδικού φρουρού, Βασίλης Σαραλιώτης απάντησε στην πρόεδρο επί της κατηγορίας ότι δεν την αποδέχεται. "Είμαι σίγουρα αθώος και θα αποδειχθεί".

    Νωρίτερα, με την έναρξη της διαδικασίας επικράτησε ένταση στην αίθουσα όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα κ.Αλέξης Κούγιας υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα για εξέταση μαρτύρων και την προσκόμιση βίντεο από αθλητικό τηλεοπτικό σταθμό, σχετικά επεισόδια που είχαν λάβει χώρα στο κλειστό γήπεδο Χαλανδρίου, σε αγώνα πόλο, πριν το τραγικό συμβάν.

    Ο δικηγόρος ζήτησε να κληθούν μάρτυρες να καταθέσουν σχετικά με τα γεγονότα στο Χαλάνδρι, υποστηρίζοντας ότι και ο Γρηγορόπουλος είχε βρεθεί με φίλους του στον επίμαχο αγώνα. Η πολιτική αγωγή αντέδρασε κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δίκης και μετάθεσης του κέντρου βάρους από τον κατηγορούμενο στο θύμα.

    Οπως είπε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κ.Κατσαντώνης "ουδείς συνδέει το θύμα με χούλιγκανς στον αγώνα πόλο, δεν προκύπτει από πουθενά". Ενώ ο έτερος συνήγορος κ.Μυλωνόπουλος αναρωτήθηκε "δηλαδή θα δικάσουμε το Γρηγορόπουλο για επεισόδια στο γήπεδο;".

    Στη δευτερολογία του ο κ.Κούγιας τόνισε ότι δεν προσπαθεί η υπεράσπιση να αποπροσανατολίσει τη δίκη και συμπλήρωσε: "ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι ότι δεν σκότωσε κανέναν. Ηταν μια τραγική συγκυρία. Ευρισκόμενος προ του κινδύνου να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις πυροβόλησε στον αέρα. Αυτοί που του επιτίθεντο ήταν και το θύμα και ο μάρτυρας (σ.σ. είναι ανήλικος) και επειδή τα 16χρονα αυτά δεν είναι σαν τα δικά σας και τα δικά μας, πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά... ". Στο σημείο αυτό σηκώθηκε φανερά εκνευρισμένη η μητέρα του ανήλικου αυτόπτη μάρτυρα, η οποία άρχισε να φωνάζει προς το συνήγορο υπεράσπισης: "πως το ξέρετε το δικό μου το παιδί; Τι είναι αυτά που λέτε;".

    Χρειάστηκε η παρέμβαση αστυνομικών για να ηρεμήσουν τη μητέρα του ανήλικου ενώ στη συνέχεια ο κ.Κούγιας δείχνοντας αθλητική εφημερίδα της επομένης του περιστατικού είπε προς το δικαστήριο "εκείνη την ημέρα στον αγώνα 13χρονα και 16χρονα άνοιξαν κεφάλια".

    Η τοποθέτηση του κ.Κούγια προκάλεσε και πάλι την αντίδραση της πολιτικής αγωγής αυτή τη φορά. Κατσαντώνης:"Ουδέν προέκυψε εναντίον του θύματος". Μυλωνόπουλος:"Τι είναι αυτά που λέτε κ.Κούγια; Εκεί που πάμε να δικάσουμε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως θέλετε να δικάσουμε το θύμα για απόπειρες ανθρωποκτονίας στον αγώνα;".

    Κούγιας:"Άκουσε κανείς από εμάς εδώ ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος συμμετείχε σε αυτά τα επεισόδια; Εμείς έχουμε στοιχείο ότι ήταν απλώς εκεί. Εχουμε σεβασμό στη μνήμη του θύματος αλλά η δίκη είναι κάτι άλλο".

    Το δικαστήριο έκρινε επί του αιτήματος του κ.Κούγια ότι θα κρίνει από τη διαδικασία εάν είναι αναγκαία η κλήτευση των μαρτύρων σχετικά με τα επεισόδια στο Χαλάνδρι, ενώ για το βίντεο αλλά και δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί μετά τον αγώνα πόλο αποφασίσε ότι εκ προοιμίου φαίνεται να μην σχετίζονται άμεσα με την παρούσα υπόθεση, επιφυλασσόμενο αν προκύπτουν στοιχεία και κριθεί αναγκαίο να ζητηθεί να προσκομιστούν.

    Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κατάθεση της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κ.Τζίνας Τσαλικιάν.

    Η κ.Τσαλικιάν όπως και η μητέρα της Χαιραφκί Τσαλικιάν καθώς και η αδερφή του 15χρονου μαθητή, Αρετή Γρηγοροπούλου έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής που νωρίς το πρωί απεδέχθη προς στήριξη της κατηγορίας. Οπως είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου αστικώς υπεύθυνο για το θάνατο του 15χρονου είναι το δημόσιο, σε βάρος του οποίου μπορεί εφόσων το επιθυμεί να στραφεί η οικογένεια.

    Η πολιτική αγωγή ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι η οικογένεια αστικά μπορεί να στραφεί και σε βάρος των δύο αστυνομικών καθώς κρίνει ότι η πράξη τελέστηκε κατά παράβαση εντολής.

    [04] Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Φωκίδα

    Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή λίγο πριν από τις 3.00 τα ξημερώματα, σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε μέγεθος 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε κοντά στην περιοχή του Ευπαλίου Φωκίδαας, ανατολικά της Ναυπάκτου. Το ίδιο επίκεντρο που είχε δώσει 5,2 Ρίχτερ την περασμένη Δευτέρα.

    Συνεργεία των νομαρχιών Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας, μαζί με συνεργεία μηχανικών του ΤΑΣ από την Πάτρα, βρίσκονται από το πρωί στην περιοχή που επλήγη από το σεισμό για να διαπιστώσουν αν έχουν σημειωθεί ζημιές.

    Σύμφωνα με την αντινομάρχη Φωκίδας - Γιώτα Λαϊνη, έχουν διαπιστωθεί επιπλέον ζημιές στο Δημοτικό και Γυμνάσιο Ευπαλίου, τα οποία και δε λειτουργούν.

    [05] Χειμωνιάτικο σκηνικό

    Κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, οι οποίοι στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο θα φτάνουν τα 9 και πιθανώς 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς, στα δυτικά και στην κεντρική Ελλάδα θα φτάσει έως τους 11 βαθμούς, και στην Κρήτη και τα νησια του Αιγαίου τους 15 βαθμούς.

    Με αλυσίδες πραγματοποιείται η κυκλοφορία σε αρκετές περιοχές της χώρας ενώ εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων υπάρχουν προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων.

    Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι έντονα στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη, σταδιακά θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα του Σαββάτου στη δυτική και βόρεια χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση, ενώ παγετός θα επικρατησει τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά.

    Στην Αττική σήμερα, επικρατούν νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 πρόσκαιρα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσιου.

    Στους 3 βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, ενώ χιονίζει στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και μέσα στη Φλώρινα, στην Κοζάνη, αλλά και στα Γρεβενά. Με προσοχή πρέπει να γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.

    Ανοιχτές είναι οι οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), με τις αλυσίδες να είναι απαραίτητες στα τελευταία 8 χλμ.

    Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι από τη Βέροια και τη Νάουσα προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου. Ομαλά γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο.

    Ομαλή είναι και η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στο νομό Σερρών, αλλά και στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, όπου σημειώνεται χιονόπτωση.

    Ωστόσο, αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου στο νομό της Φλώρινας.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τις πρωινές ώρες, εξαιτίας των συνθηκών παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών.

    Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νομό Τρικάλων, λόγω της χιονόπτωσης. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Τρικάλων, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην Ε.Ο. Τρικάλων - Άρτας, από το 24ο χιλιόμετρο (Αναβρυσούλα) έως το 75ο χιλιόμετρο (γέφυρα Αλεξίου). Επίσης στην επαρχιακή οδό Πύλης-Μεσοχώρας, από το 4ο χιλιόμετρο (Γέφυρα Πύλης) έως το 55ο χιλιόμετρο (Μεσοχώρα). Τέλος με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των ορεινών δήμων Πινδέων, Αιθήκων, Κλεινοβού και Καστανιάς. Το ύψος του χιονιού φτάνει στα 25-30 εκατοστά, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται.

    Ισχυρή χιονόπτωση σημειώνεται και σε όλη την κεντρική Πελοπόννησο ακόμα και μέσα στην Τρίπολη.

    Εκτός από ένα μικρό τμήμα του δρόμου Κανδήλα - Νεμέα, όπου χρειάζονται αλυσίδες, οι δρόμοι στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Πελοποννήσου είναι ανοιχτοί, ωστόσο οι οδηγοί που κινούνται στην εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, Τρίπολης - Σπάρτης, Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας και στον Ταΰγετο επί της εθνικής Σπάρτης - Καλαμάτας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες γιατί ενδέχεται να χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν.

    Κανονικά λειτουργούν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός από τα σχολεία στην περιοχή Βλαχοκερασιά, Βούρβουρα, Καστρί, Άγιος Πέτρος, Βαλτεσινίκο και Βυτίνα στην Αρκαδία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 January 2010 - 13:30:25 UTC