Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι Πύργοι των Ρολογιών μετρούν τους αιώνες στη Β. Ελλάδα
  • [02] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [03] "Υπέρ των λαϊκών στρωμάτων"
  • [04] "Αντιδημοκρατική τακτική"
  • [05] "Αντεργατική πολιτική"
  • [06] "Αυστηρές ποινές"
  • [07] Τέσσερις προτεραιότητες

  • [01] Οι Πύργοι των Ρολογιών μετρούν τους αιώνες στη Β. Ελλάδα

    Στέκουν ακίνητοι και μετρούν τους αιώνες. Οι Πύργοι των Ρολογιών αποτελούν ορόσημο για αρκετές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, δίνοντας "ζωή" στην καθημερινότητα των πολιτών. "Κουβαλούν" παλιές μνήμες, είναι συνδετικοί κρίκοι του χθες με το σήμερα και -συνήθως- σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών.

    Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξής τους, αρκετοί δήμοι προχωρούν σε έργα αναστήλωσης. Ο πιο παλιός Πύργος Ρολογιού, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά στα Βαλκάνια, βρίσκεται στα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας.

    Χτίστηκε το 1753 από τον Sherif Ahmad, απόγονο του Γαζή Εβρενός. Η επιλογή της θέσης του έγινε με στρατιωτικά κριτήρια, καθώς στόχος ήταν ο έλεγχος της εμπορικής κίνησης που γινόταν, διαμέσου της πόλης, με όλη την Κεντρική Μακεδονία. Χτισμένος από λίθους και πλίνθους, με ύψος 14μ. είναι περίοπτος.

    Έχει σχήμα τετράγωνο και χωρίζεται σε τρία μέρη: τη βάση, τον κορμό και τη στέγη. Ο μικρός ξύλινος πυργίσκος, με την οξυκόρυφη κωνική στέγη, που προστάτευε την καμπάνα και δήλωνε τις ώρες, δεν σώζεται.

    Στο εσωτερικό του πύργου θα πρέπει να ήταν αναρτημένος ο πρωτόγονος μηχανισμός του ρολογιού, που κουρδιζόταν με σχοινιά, αντί να έχει μεταλλικό ελατήριο. Η φυσιογνωμία του πύργου δεν αλλοιώθηκε, καθώς δεν δέχθηκε ιδιαίτερες επεμβάσεις. Ωστόσο, υπέστη κάποιες ζημιές κατά τη διάρκεια της Κατοχής και ιδιαίτερα στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, παραμονή της ομαδικής εκτέλεσης των κατοίκων των Γιαννιτσών. Τις ζημιές αυτές επιδιορθώνει τώρα ο δήμος.

    «Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες, ώστε το μνημείο να αποκτήσει μεγαλύτερη αίγλη», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αρχαιολόγος, Μαρία Τριανταφυλλίδου.

    Οι εργασίες αναστήλωσης ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στα Γρεβενά, με τη δημοτική αρχή να επιδεικνύει με υπερηφάνεια το νέο Πύργο Ρολογιού της πόλης. «Επαναφέραμε το ρολόι στην αρχική του μορφή. Είναι ξεχωριστό και έντονα δεμένο με τους Γρεβενιώτες. Το περιφρουρούμε, το αγαπάμε και το αγκαλιάζουμε γιατί σηματοδοτεί την ιστορία της περιοχής», τόνισε ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Νούτσος.

    Το ρολόι, που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, αναπαλαιώθηκε από τον δήμο Γρεβενών προκειμένου να αναδειχτούν τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. "Δημοτικόν Ωρολόιον ή Ωρολόιον της Πόλης" αναγράφουν συχνά οι παλιές αποφάσεις του Δήμου Γρεβενών.

    Πρωτοχτίστηκε το 1776, γκρεμίστηκε το 1820 από τους Τούρκους που εκστράτευσαν εναντίον του Αλή Πασά, λίγα χρόνια αργότερα ξαναχτίστηκε από το Νουρή Πασά, απόγονο των αρχικών κτητόρων και πήρε τη σημερινή μορφή του ως ρολογιού το 1906.

    Το ρολόι αυτό, "μάρτυρας" όλων των ιστορικών εξελίξεων της πόλης των Γρεβενών, εδώ και καιρό κοσμεί το λογότυπο του Δήμου.

    Αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας αποτελούν και τα ρολόγια που βρίσκονται στις πόλεις της Έδεσσας, της Νάουσας, της Κοζάνης και της Ξάνθης. Οι δείκτες τους να συνεχίζουν να κινούνται υπενθυμίζοντας στους κατοίκους πως ο χρόνος «ρέει».

    Στη Βέροια, όμως, όπου η πιο χαρακτηριστική πλατεία της έχει το όνομα πλατεία Ωρολογίου, ο Πύργος με το Ρολόι, από τον οποίο και πήρε το όνομά της η πλατεία, δεν σώζεται πλέον.

    [02] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Πληθαίνουν τα μπλόκα των τρακτέρ στους δρόμους, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας τη λύση προβλημάτων που χρονίζουν.

    Μακεδονία - Θράκη

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, αλλά και στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, ο οποίος παρέμεινε ανοιχτός από τις 22:00 χθες το βράδυ, μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα.

    Ανοιχτός παρέμεινε στη διάρκεια της νύχτας, ο κόμβος του Στρυμονικού στην εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης, ενώ οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων στη διάρκεια της ημέρας.

    Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και ο κόμβος της Νίκαιας, στη Θεσσαλία.

    Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

    Οι αγρότες συγκεντρώνουν τρακτέρ στο Αιγίνιο, έξω από την Κατερίνη αλλά και στην επαρχιακή οδό Ελασσόνας.

    Στο συνοριακό σταθμό της Εξοχής, στο νομό της Δράμας, οι αγρότες επιτρέπουν μόνο την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, εμποδίζοντας τη διέλευση των φορτηγών.

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Βογατσικού Καστοριάς, αλλά και προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στη Φλώρινα.

    Χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα, παραμένουν τα τρακτέρ στο χώρο στάθμευσης, έξω από τη Νομαρχία, στο νομό των Γρεβενών.

    Επίσης, χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου και των Κήπων, στο νομό Έβρου.

    Οι αναφερόμενοι συνοριακοί σταθμοί έμειναν ανοιχτοί στη διάρκεια της νύχτας, με τα τρακτέρ των αγροτών να παραμένουν στη δεξιά και αριστερή πλευρά του οδοστρώματος.

    Θεσσαλία - Κεντρική Ελλάδα

    Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται στη Θεσσαλία, καθώς παραμένει αποκλεισμένος ο κόμβος της Νίκαιας.

    Τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στο 170ο χλμ. του δρόμου Λάρισας-Κοζάνης, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ αποκλεισμένος παραμένει ο κόμβος Μικροθηβών, με την κίνηση των οχημάτων να γίνεται από παρακαμπτήριους οδούς.

    Πελοπόννησος - Ηπειρος

    Με περισσότερα από εκατό τρακτέρ κι αρκετά αγροτικά αυτοκίνητα, αγρότες πορτοκαλοπαραγωγοί της Λακωνίας, έκλεισαν χθες την εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα, αποκόπτοντας ουσιαστικά την Λακωνία από την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Ωστόσο αποφασίστηκε, ανά ώρα, να ανοίγει για λίγα λεπτά η γέφυρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οδηγοί.

    Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η συνάντηση εκπροσώπων των ομάδων παραγωγών της Αργολίδας, στο Ναύπλιο, με το νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλο και οι πορτοκαλοπαραγωγοί έφυγαν από την νομαρχία κλείνοντας την διαμαρτυρία τους.

    Διαφορετικό τρόπο κινητοποιήσεων επέλεξαν οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων και αύριο το πρωί με τα τρακτέρ τους, θα κάνουν πορεία και στη συνέχεια, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα, θα αποκλείσουν τα κτίρια των Εφοριών.

    Στο μεταξύ, οι αγρότες της Πρέβεζας, απέκλεισαν και πάλι τον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων -Πρέβεζας στην περιοχή του Λούρου Πρέβεζας, αλλά η συγκοινωνία διεξάγεται κανονικά από παρακαμπτήριο δρόμο.

    Κρήτη

    Στο "χορό" των κινητοποιήσεων μπήκε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

    Χθες το πρωί, αγρότες μέλη της Ομοσπονδίας, απέκλεισαν το κτίριο στο οποίο συστεγάζονται οι δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες των Χανίων, ενώ κλειστό για περίπου μια ώρα έμεινε και τμήμα της οδού Τζανακάκη έξω από το κτίριο των Οικονομικών Υπηρεσιών καθώς στο σημείο αυτό, οι αγρότες είχαν παρατάξει τα οχήματά τους.

    Η κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα καθώς οι αγρότες περιμένουν απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα αιτήματα που έχει θέσει.

    Την ίδια ώρα, οι αγρότες - μέλη της Παναγροτικης Συσπείρωσης Αγροτών (ΠΑΣΥ) που άνοιξαν χθες το ''χορό'' των κινητοποιήσεων αποκλείοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα την εθνική οδό Χανίων - Ρεθυμνου, παρέμειναν όλο το βράδυ στον κόμβο "Μεγάλα Χωράφια" χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

    Στο Ηράκλειο, οι αγρότες του νομού συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού (ΟΑΣΝΗ) και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), με διαφορετικούς όμως χώρους συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

    Η ΟΑΣΝΗ οργάνωσε προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της, στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης με κατεύθυνση τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου επιδόθηκε ψήφισμα στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας με τα αιτήματά τους.

    Η ΠΑΣΥ οργάνωσε συλλαλητήριο στον κόμβο των Πεζών.

    Δηλώσεις υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

    "Κατανοούμε τα προβλήματα των αγροτών που συσσωρεύτηκαν από την προηγούμενη κακοδιαχείριση, αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να τα λύσουν" δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή μετά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και οι πολίτες γνωρίζουν τη δύσκολη κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί με λογικά επιχειρήματα. Επίσης, η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στην άσχημη εικόνα στο εξωτερικό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα συνολικά, ενώ σε ό,τι αφορά τους αγρότες είπε ότι αν θέλουν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στα μπλόκα. Εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας για αλλαγές και τομές και τόνισε ότι ο διάλογος δεν είναι φιέστα, αλλά ουσιαστικός, καθώς έχει στο επίκεντρό του το αγροτικό πρόβλημα της χώρας.

    Τέλος, ερωτηθείσα για χρηματικές αποζημιώσεις η κ. Μπατζελή είπε ότι χρήματα έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, 500 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις και 160 για το σιτάρι και αυτά επιστρέφονται εις διπλούν ως πρόστιμο. Και πρόσθεσε ότι αυτά τα χρήματα δεν λύνουν κανένα πρόβλημα ενώ επιπλέον επιβαρύνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο Γ. Πεταλωτής για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

    «Πρόσκληση» και «έκκληση» στους αγρότες να έρθουν στον διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους και να σταματήσουν το κλείσιμο των δρόμων και των συνόρων, απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καλούμε τους αγρότες - που βρίσκονται στα μπλόκα σήμερα - σε διάλογο, υπενθυμίζοντας ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της χώρας μας και την εικόνα που δίνουμε, ειδικά σε αυτή το κρίσιμο χρονικό διάστημα, στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Υπογράμμισε δε ότι «με αίσθημα ευθύνης είναι ανάγκη να ανταποκριθούμε όλοι στις απαιτήσεις των καιρών, όλοι ανεξάρτητα από το δίκαιο ή μη των αιτημάτων μας και να σταματήσει επιτέλους αυτή η αναστάτωση που δημιουργείται και δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις στο εξωτερικό».

    Ερωτηθείς αν οι κινητοποιήσεις δυσφημίζουν τη χώρα στο εξωτερικό, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι αγρότες έχουν προβλήματα και πως τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών είναι θεμιτά, αλλά δεν μπορούμε να ανεχόμαστε μια κατάσταση, να εγκαλούμεθα από γειτονικές χώρες στην ΕΕ γιατί δεν πληρούμε συμβατικές μας υποχρεώσεις, μια από τις οποίες είναι και η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών ανάμεσα στις χώρες.

    «Προσδοκούμε ότι θα υπάρχει λύση, σύντομα», τόνισε ο κ.Πεταλωτής και επισήμανε ότι υπάρχει συνεχής διαβούλευση και επικοινωνία με τους αγρότες και πως «άρα υπάρχει και προσδοκία να σταματήσει η αναστάτωση αυτή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

    Επιπλέον, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει κοινή πρωτοβουλία κυβέρνησης - κόμματος, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι αυτή ήδη υλοποιείται από χτες και είναι στα πλαίσια της πορείας εξεύρεσης λύσης τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και γενικότερα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση απέδειξε και χτες ότι έχει ενδελεχές και αξιόπιστο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, το οποίο παρουσιάζεται στους ευρωπαίους εταίρους μας και πείθει για τη δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας μας.

    Πρόσθεσε δε ότι σε αυτή την πορεία προς την εφαρμογή του σχεδίου η κυβέρνηση έχει καλέσει όλους σε ευρύτατο και ανοιχτό διάλογο.

    Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι ανοιχτή πρόσκληση σε διάλογο «και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις» απηύθυνε και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών και την εξεύρεση βιώσιμων και όχι πρόσκαιρων λύσεων, «όπως γινόταν έως τώρα».

    Ακόμα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των μεγάλων ριζικών αλλαγών και ότι αυτές μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από διαδικασίες διαλόγου.

    Σημείωσε ότι γίνεται μια «εξαιρετική» δουλειά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    «Δεν αιφνιδιαστήκαμε, τα προβλήματα τα γνωρίζαμε και εργαζόμαστε για την επίλυσή τους», είπε ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι σύσσωμη η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν στραμμένο το βλέμμα στους αγρότες αλλά και στη μη παρακώλυση των συγκοινωνιών.

    Ερωτηθείς εάν διαπράττουν αδίκημα οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτό είναι θέμα Δικαιοσύνης.

    Κληθείς να σχολιάσει τη μη συμμετοχή της κας Κ. Μπατζελή στη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου "συζητήθηκε και το θέμα", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι πρόκειται για σύγκληση ενός διαθεσμικού οργάνου που έχει λειτουργήσει και παλαιότερα με συγκεκριμένη και προκαθορισμένη σύνθεση ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησης, του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

    «Δεν υπήρχε λόγος να βρίσκεται η κα Μπατζελή εκεί όπως και πολλοί άλλοι υπουργοί», εξήγησε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε ότι το αγροτικό ζήτημα δεν συζητήθηκε ως κυρίαρχο ζήτημα.

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να πάει η κα Μπατζελή στα μπλόκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η υπουργός «σαφώς και δεν το απέκλεισε», πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει ένα «πρακτικό» ζήτημα σχετικά με το «με ποιους αγρότες θα συζητήσεις», καθώς όπως εξήγησε «δεν υπάρχει ενιαία έκφραση των αγροτών που κάνουν τις κινητοποιήσεις».

    Σχετικά με το εάν υπάρχει «σχέδιο Β» για τους αγρότες, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αποκλειστικό» σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο διάλογος και η έκκλησή της στους αγρότες να συμμετέχουν σε αυτόν.

    ΠΑΣΕΓΕΣ για πληρωμή των ενισχύσεων του 2009

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε χθες με αφορμή την κριτική που ασκείται στη Συνομοσπονδία για την καθυστέρηση πληρωμής των ενισχύσεων του 2009 στους αγρότες, ότι χάρη στις ενέργειες της Συνομοσπονδίας οι δικαιούχοι αγρότες θα κατοχυρώσουν τις ενισχύσεις τους. Ειδικότερα η δήλωση του κ. Καραμίχα έχει ως εξής:

    "Η ΠΑΣΕΓΕΣ, διαπιστώνοντας από τις αρχές Ιανουαρίου του προηγούμενου χρόνου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2009, την αδυναμία και την πολιτική ανικανότητα της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόλμησε αναλαμβάνοντας όλη την πολιτική ευθύνη για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών και την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους, χωρίς να έχει στη διάθεση των Ενώσεων τους απαραίτητους ορθοφωτοχάρτες, χωρίς τη δημιουργία του αρχείου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, χωρίς υπογεγραμμένη σύμβαση και με τεράστιες ελλείψεις και αναπάντητα ερωτήματα, να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών αυτών. Έτσι στις 31 Ιανουαρίου 2010 η μεν χώρα θα βγει ασπροπρόσωπη, οι δε δικαιούχοι αγρότες θα κατοχυρώσουν τις άμεσες ενισχύσεις τους. Τονίζω", προσθέτει ο κος Καραμίχας, "ότι η όποια κριτική ασκείται σε βάρος της ΠΑΣΕΓΕΣ εξυπηρετεί πολυποίκιλα άλλα συμφέροντα, εκτός εκείνων που αφορούν στους αγρότες".

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας στις περιοχές των οποίων υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις. Κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ο κ. Τέντες είπε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών να διενεργούν ελέγχους στα σημεία που συγκεντρώνονται οι αγρότες και μόνο αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών να ασκούν ποινικές διώξεις.

    Παρέμβαση της ΕΕ ζήτησε η Βουλγαρία

    O εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Τομ Βαν Λίρουπ επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έλαβε επιστολή από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ στην οποία διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους έλληνες αγρότες.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό.

    Τέλος, ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου, υπενθύμισε ότι η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων είναι μία από τις βασικές αρχές της ΕΕ.

    Στην επιστολή του, ο κ. Μπορίσοφ αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι οι ελληνικές αρχές δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να άρουν τα εμπόδια αυτά και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω της επικράτειας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα της απρόσκοπτης διακίνησης αγαθών -το οποίο έθιξε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσοφ προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατηγορώντας την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο παραβιάζει τους στοιχειώδεις κανόνες για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και αγαθών στην ΕΕ- θα βρει τη λύση του το συντομότερο δυνατόν.

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρχει απρόσκοπτη μετακίνηση σε όλη την ελληνική επικράτεια και να μην δημιουργούνται προβλήματα με τις γειτονικές χώρες.

    Ο κ. Δελαβέκουρας επισήμανε ότι η επαφή με τη βουλγαρική πλευρά είναι συνεχής, μέσα από διακυβερνητικές επαφές, Συμβούλια της ΕΕ, και βεβαίως τις διπλωματικές μας υπηρεσίες. ''Υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα το οποίο ελπίζουμε να λυθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κίνηση'', κατέληξε.

    [03] "Υπέρ των λαϊκών στρωμάτων"

    Με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το πρόβλημα της μόλυνσης του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής.

    "Η κυβέρνηση, αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα της αγροτιάς που δίνει μάχη επιβίωσης, επιχειρεί, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, να κάμψει με τη συκοφαντία και τους εισαγγελείς τον αγώνα της που φουντώνει σε όλη την Ελλάδα", τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να σταθούν δίπλα στη "φτωχή και μεσαία αγροτιά" και να καταδικάσουν "την «Ιερή Συμμαχία» κομμάτων, εκπροσώπων επιχειρηματιών, την ίδια την ΕΕ, που με σημαία την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων κηρύσσουν παράνομο τον αγώνα της". Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων της "συμφέρει και τα λαϊκά στρώματα της πόλης".

    Ακόμη, σε άλλη ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχετικά με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, τονίζει ότι "η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΕΕ, σφίγγει την φορολογική θηλιά στα λαϊκά στρώματα ως εκεί που δεν παίρνει άλλο, προκειμένου να διατηρήσει και να διευρύνει τις προκλητικές φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των μεγάλων επιχειρηματιών. Χρειάζεται τώρα λαϊκή αντεπίθεση", καταλήγει η ανακοίνωση.

  • ** Η γγ του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία, το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου, στα μπλόκα των αγροτών στην Κεντρική Ελλάδα και στη Θεσσαλία.

    [04] "Αντιδημοκρατική τακτική"

    «Να εξοφληθούν όλες οι καθυστερούμενες οφειλές και να καταστεί σαφές ότι η τακτική των μπλόκων είναι σφόδρα αντιδημοκρατική γιατί επηρεάζει άμεσα τη ζωή των υπολοίπων» ζήτησε ο ΛΑ.Ο.Σ. μέσω του εκπροσώπου Τύπου του κ. Κ. Αϊβαλιώτη. «Αν το κράτος όφειλε για παράδειγμα από το 2003 τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η Ελλάδα θα είχε παραλύσει προ πολλού», επεσήμανε ο κ. Αϊβαλιώτης.

    Εξάλλου, ο κ. Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία, τόνισε ότι «οδηγούν την χώρα στην πλήρη καταστροφή και προσφέρουν ζωτικό χώρο στους κερδοσκόπους. Ίσως τον Μάρτιο χρειαστεί να ληφθούν σοβαρότερες αποφάσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα», κατέληξς ο κ. Αϊβαλιώτης.

    [05] "Αντεργατική πολιτική"

    Συγκέντρωση κατά του του προγράμματος σταθερότητας της κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας και υπέρ των εργαζομένων πραγματοποίησε στην Πλατεία Συντάγματος, απέναντι από την Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Την συγκέντρωση άνοιξε το Π. Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μίλησαν ακόμα οι Γ. Λαζαροπούλου, «ενοικιαζόμενη» εργαζόμενη σε τράπεζες, Δ. Σπανού, συνδικαλίστρια της ΑΔΕΔΥ και Δ. Ψυκάκος, από το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αιτήματα των συγκεντρωμένων αποτέλεσαν η ακύρωση του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας, η παύση του καθεστώτος επιτήρησης της χώρας και η διακοπή του τρίχρονου προγράμματος σταθερότητας της κυβέρνησης. Επίσης η αύξηση των μισθών, η φορολόγηση του κεφαλαίου, η καταπολέμηση της ανεργίας, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους όπως και η ενίσχυση της σταθερής εργασίας σε βάρος της επισφαλούς και απορυθμισμένης εργασίας.

    «Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να γίνονται διαρκώς τα υποζύγια των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, αυτοί που κερδίζουν» αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

    «Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από το πρόγραμμα σταθερότητας να "κλειδώσει" για τρία χρόνια την εφαρμογή μιας αντεργατικής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει και καλεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Αθήνας να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τη Ριζοσπαστική Αριστερά και να απαιτήσουν:

    - Να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας,

    - Να σταματήσει το υποτιμητικό για τη χώρα καθεστώς επιτήρησης,

    -Να μην προχωρήσει το τρίχρονο πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης που σταθεροποιεί τα κέρδη και αποδεκατίζει μισθούς και δικαιώματα,

    - Να αλλάξουν άρδην τα κριτήρια, οι στόχοι και οι πολιτικές ώστε να φορολογηθεί το κεφάλαιο, να αυξηθούν οι μισθοί, να καταπολεμηθεί η δραματικά αυξανόμενη ανεργία, να αναζωογονηθεί το κοινωνικό κράτος, να ενισχυθεί η σταθερή εργασία σε βάρος της επισφαλούς και απορυθμισμένης εργασίας».

    Συνάντηση με απολυμένους συμβασιούχους της ΟΑ

    Για "συνεχιζόμενο εμπαιγμό" από πλευράς κυβέρνησης των 800 απολυμένων, οι οποίοι εργάζονταν ως συμβασιούχοι στην πρώην δημόσια "Ολυμπιακή", έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μαζί με τους Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ήσυχο και Ζήκο Τσάβαλο συναντήθηκαν με την συντονιστική επιτροπή των απολυμένων συμβασιούχων.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τη Βουλή θα στηρίξει το δίκαιο αγώνα τους για εργασιακή αποκατάσταση με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα» τόνισ εο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι «στην πλειοψηφία τους εργάστηκαν από 10-15 χρόνια στην πρώην δημόσια Ο.Α. όπου προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο προκλητικής άγνοιας και άρνησης των δίκαιων αιτημάτων τους».

    Οι απολυμένοι συμβασιούχοι στην δημόσια Ο.Α. ζητούν νομοθετική κατοχύρωση, ώστε -όπως όλοι οι υπόλοιποι απολυμένοι συνάδελφοί τους-, να ενταχθούν στις διαδικασίες των μετατάξεων που προβλέπονται.

    Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό

    «Το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 24% κατά το διάστημα 1996-2007» αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε επίκαιρη ερωτήση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, και τονίζει ότι «η βαθύτατη κρίση στην αγροτική παραγωγή απαιτεί ριζοσπαστικές πολιτικές και στρατηγικό σχεδιασμό προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών, ιδιαίτερα των νέων».

    Ερωτά, δε, τον κ. Παπανδρέου με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα, τι μέτρα θα λάβει ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις της ΑΤΕ και πως θα διασφαλίσει ένα νέο πλαίσιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του, επέκρινε την κυβέρνηση για την οικονομική και την αγροτική της πολιτική.

    Για την οικονομία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από το απαράδεκτο αυτό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση στην Ε.Ε., και διαπραγματεύεται ήδη για τη χειροτέρευσή του».

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έχει ήδη προτάξει το πρώτο μάγουλο, έχει φάει την πρώτη σφαλιάρα από την Κομισιόν και της ζητείται να προτάξει και το άλλο. Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν αντέχει άλλη εξόντωση, δεν αντέχει μια πολιτική, που τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον».

    Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι αγρότες ζητούν τη στοιχειώδη προστασία από την κατάρρευση των τιμών και την οικονομική κρίση και πρόσθεσε πως «δεν είναι επαίτες οι αγρότες. Δεν ζητάνε ψίχουλα, ούτε κοινωνικά επιδόματα. Απαιτούν ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές, τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στον τρόπο άσκησης της αγροτικής πολιτικής της χώρας. Αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το καταλάβει και να αφήσει τους λεονταρισμούς, να αφήσει την υποκρισία και να σταθεί δίπλα στα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου».

    [06] "Αυστηρές ποινές"

    Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε διεθνές τραπεζικό συνέδριο που διοργάνωσαν στην Αθήνα το περιοδικό "The Banker " των Financial Times και η εταιρία "Μπούσιας Επικοινωνίες".

    "Πιστεύω ότι ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε αυτή την πολύ δύσκολη καμπή για την οικονομία μας οι πολιτικές που σήμερα υλοποιούνται δίνουν δυνατότητες στην οικονομία να αφήσει πίσω παθογένειες ετών", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, και τόνισε: "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις δύσκολες επιλογές της. Έχει μια πολύ καθαρή εντολή για τομές και μεταρρυθμίσεις, πάντα με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην προσπάθειά της αυτή, η κυβέρνηση έχει στήριγμα από μία ισχυρή κοινωνική βάση, γεγονός που είναι πολύ θετικό."

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε εκτενή αναφορά στο πρόβλημα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει στις διεθνείς αγορές η ελληνική οικονομία. "Ο στόχος να εξαλειφθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας αποτελεί προτεραιότητά μας, διότι σε διαφορετική περίπτωση όλες οι άλλες πολιτικές μας βασίζονται σε σαθρές βάσεις. Θα κινούνται σε κινούμενη άμμο, που μπορεί να μας απορροφήσει", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκατάσταση του ελλείμματος αξιοπιστίας δίνοντας έμφαση στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για μία ανεξάρτητη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, καθώς και στη δημιουργία ενός Σώματος Ελέγχου του Προϋπολογισμού που θα παρακολουθεί με ανεξάρτητο τρόπο την πορεία υλοποίησής του.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας αναλυτικά για τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τόνισε ότι έχει διπλό στόχο: Να βάλει τις βάσεις για μια νέα πορεία ανάπτυξης ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική εξυγίανση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε κατηγορηματικά ότι ο δημοσιονομικός στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, είναι δύσκολος αλλά απόλυτα εφικτός.

    Μιλώντας για τη φορολογική πολιτική, είπε ότι περισσότεροι από 20.000 πολίτες έκαναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και επισημάνσεις στη δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, που ετοιμάζεται, θα έχει πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ελέγχου στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, θα προβλέπει γενικευμένο "πόθεν έσχες" και διευρυμένη φορολογική βάση.

    "Να χτυπήσουμε αλύπητα όσους επιβαρύνουν και κλέβουν τον Έλληνα φορολογούμενο", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι "το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει εξαιρετικά αυστηρές ποινές σε όσους επιμένουν να μην επωμίζονται τα φορολογικά βάρη που τους αναλογούν".

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε "δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Παίρνουμε και θα πάρουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να αλλάξει πορεία η χώρα μας."

    Αναδρομική ισχύς των αλλαγών

    Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα ισχύσουν οι αλλαγές που θα προκύψουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (νέα προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.λπ.) που αναμένεται να ψηφισθεί τον Μάρτιο, καθώς και από το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική (αυξήσεις σε μισθούς κάτω των 2.000 ευρώ, περικοπή κατά μέσο όρο 10% του κονδυλίου των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων) που θα δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

    Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό σύστημα αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

    Ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός μήνας για την αποκατάσταση αξιοπιστίας της χώρας, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζοντας την έως τότε πρόοδο της ελληνικής οικονομίας θα καταρτίσει σχετική έκθεση.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και ECOFIN δήλωσε, ότι ο Ιούνιος θα είναι κρίσιμος, διότι θα γίνει η πρώτη επίσημη εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Eως τον Ιούνιο το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 2 μονάδες του ΑΕΠ (περίπου 5 δισ. ευρώ) με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η υλοποίηση του οποίου θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ο υπουργός.

    Επισήμανε ότι σε περίπτωση αποκλίσεων στα έσοδα, η υστέρηση θα καλυφθεί αρχικά από ανάλογη μείωση των δαπανών, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επιπλέον κινήσεις εάν σημειωθούν σημαντικές αποκλίσεις. Δήλωσε, πάντως, κατηγορηματικά «δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ» και για την επιβολή νέας έκτακτης φορολογίας. Είπε, εξάλλου, ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την επιβολή φόρου για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στη διαβούλευση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Πρόσθεσε, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία το κόστος για τις εθελούσιες εξόδους υπαλλήλων δημοσίων οργανισμών.

    Ερωτηθείς για τον δανεισμό του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί για το β΄ τρίμηνο εφέτος να καλύψει το 50% (περίπου 26 δις. ευρώ) των συνολικών ετήσιων αναγκών, ενώ είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η αποκλιμάκωση των περιθωρίων των επιτοκίων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (spreads). Η κυβέρνηση μελετά όλες τις εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα δανεισμού και στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο υπουργός δεν απέκλεισε και την έκδοση «λαϊκού ομολόγου», με το οποίο θα απευθυνθεί στην πλειονότητα των καταθετών των τραπεζών. Παρόλο, που, όπως ανέφερε «η έκδοση λαϊκών ομολόγων είναι μια λύση που μελετούμε, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αφαιρούσε ρευστότητα από τις τράπεζες». Παράλληλα, ο υπουργός θα πραγματοποιήσει εντός του Φεβρουαρίου επισκέψεις (road shows) στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο εκδόσεων χρέους σε νόμισμα εκτός ευρώ. Για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι «κερδοσκοπικά παιχνίδια γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται από συγκεκριμένα funds, αυτοί είναι οι κανόνες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δουλειά της κυβέρνησης είναι με διαφάνεια να εφαρμόζει τις πολιτικές της ώστε να αποτρέπονται τέτοιες κινήσεις».

    Σχετικά, τέλος, με την πρόταση που υπεβλήθη στο Ecofin από τον υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας για επιβολή νέου φόρου στις τράπεζες (τέλος σταθεροποίησης), ο οποίος δεν θα επιβάλλεται στον τζίρο ή τα κέρδη των τραπεζών αλλά θα υπολογίζεται με διαφορετικές παραμέτρους, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «βλέπουμε την πρόταση αυτή με αρκετή συμπάθεια, αλλά ένας τέτοιος φόρος πρέπει να είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο- εάν αποφασιστεί- και δεν υπάρχει σχετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Συμβούλιο του Eurogroup και του ECOFIN ενημέρωσε, επίσης, τους ομολόγους του ότι προωθείται σχέδιο νόμου για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Στατιστικής αρχής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη λειτουργία της ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά έχει να κάνει με ένα συστημικό πρόβλημα, το οποίο διατρέχει όλο το σύστημα παραγωγής και στοιχείων.

    Ηδη, συστήθηκε μια ανεξάρτητη επιτροπή στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ, της ΓΣΕΕ και του ΚΕΠΕ, που εκπόνησε ένα πόρισμα το οποίο θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του για το νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το καλοκαίρι για τη σύσταση ενός σώματος ελέγχου του προϋπολογισμού στη Βουλή, το οποίο θα μπορεί να κάνει μια ανεξάρτητη αποτίμηση των στοιχείων που έρχονται από το υπουργείο Οικονομικών και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προχωρούμε στη νομοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων που θα θωρακίζουν την εμπιστοσύνη στα στατιστικά στοιχεία και στα στοιχεία που περιέχει ο προϋπολογισμός.

    Πρώτη προτεραιότητά μας είναι, είπε, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι οι ομόλογοί του έδειξαν ότι κατανοούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και παράλληλα, ότι έχει την πρόθεση να μπει η οικονομία σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

    Γυρνάμε το κλίμα είπε χαρακτηριστικά, γύρω από τα πράγματα που αφορούν τη χώρα μας.

    Επίσης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, είπε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριετίας το οποίο στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος από το 12,7% στο τέλος του 2009, στο 2,8% στο τέλος του 2012.

    Επίσης, επεσήμανε ότι υπάρχουν δυο πολύ θετικά στοιχεία του προγράμματος αυτού. Το πρώτο, είναι η πλήρης ποσοτικοποιημένη περιγραφή όλων εκείνων των μέτρων, που θα επιτρέψουν τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος το 2010.

    Το δεύτερο, είναι μια εξαιρετικά λεπτομερής ανάλυση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και τομών που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση. Και υπενθύμισε ότι, το νομοσχέδιο για το φορολογικό θα έρθει στη Βουλή τέλος Ιανουαρίου, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με το νομοσχέδιο που έρχεται τον Απρίλιο και τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

    Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια, στο ECOFIN της 15ης και 16ης Φεβρουαρίου.

    Στρος-Καν: "Η ευρωζώνη θα αντέξει

    Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε από το Χονγκ-Κονγκ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, ότι "η ευρωζώνη θα αντέξει στους κλυδωνισμούς που προκλήθηκαν από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας".

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα Bloomberg.com, αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι "είναι ένα σοβαρό πρόβλημα", "αλλά δεν πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε διάσπαση της ευρωζώνης".

    [07] Τέσσερις προτεραιότητες

    Σε τέσσερα μεγάλα θέματα συμπεριέλαβε τις προτεραιότητες της Ισπανικής προεδρίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουϊς Ροντρίγκες Θαπατέρο, κατά τη χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στην Ενέργεια , στην Ψηφιακή αγορά με στόχο την επένδυση στην τεχνολογία της επικοινωνίας, στη Βιώσιμη Πράσινη Οικονομία με στόχο την προώθηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, και στην Ανώτατη Εκπαίδευση και Πανεπιστήμια.

    « Γνωρίζουμε όλοι» είπε ο κ. Θαπατέρο, «ότι η Στρατηγική της Λισαβόνας απέτυχε, διότι δεν είχαμε κοινοτικούς πόρους, ευρωπαϊκούς πόρους, για να μεταφρασθούν στη πράξη ορισμένα μέτρα αποφασιστικής σημασίας, σε σχέση με τους παραπάνω 4 τομείς, για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιδείξει μεγαλύτερη κοινοτική ισχύ ».

    Σύμφωνα με τον κ. Θαπατέρο, κατά τη διάρκεια του ερχόμενου εξαμήνου θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των τεσσάρων αυτών θεμάτων, γιατί όπως ανέφερε «θα πρέπει να συμπεριληφθούν σωστά στη στρατηγική του 2020 για την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    «Η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτόν της προχωρώντας στον τομέα της οικονομίας, στην οικονομική ένωση και συνεργασία, φροντίζοντας να έχουν τα κοινοτικά όργανα ιδίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες δυνατότητες για την καθοδήγηση και εκτέλεση των στόχων», υπογράμμισε ο Ισπανός ηγέτης.

    Αναπτύσσοντας τους τέσσερις βασικούς στόχους της προεδρίας του εξήγησε:

    -- Η Ενέργεια είναι ένα από τα πρώτα θέματα στα οποία θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.

    "Πριν από 10 και πλέον χρόνια", είπε ο κ. Θαπατέρο, "η Ευρώπη δεσμεύθηκε να φθάσει το 10% αποδέσμευσης από την ενέργεια. Αντίθετα είχαμε μία αύξηση της ενεργειακής μας εξάρτησης κατά 9 μονάδες, που μεταφράζονται σε 670 εκατ. ευρώ. Από τις δαπάνες αυτές απορρέει και η οικονομική μας αδυναμία για άλλες επενδύσεις.

    Το ποσό αυτό είναι ισοδύναμο με το ποσό που αφιερώνουν όλες οι χώρες της Ένωσης για τις δημόσιες επενδύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

    Για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης ο κ. Θαπατέρο υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που θα πρέπει να δοθεί «στη δημιουργία μιας κοινής ενεργειακής αγοράς με συζεύξεις».

    Έφερε για παράδειγμα τη σύζευξη που θα μπορούσε να γίνει από την Ισπανία προς την Ευρώπη μέσω της Γαλλίας, για το φυσικό αέριο που εισάγεται από την Αλγερία.

    «Οι ενεργειακές συζεύξεις θα ευνοήσουν τον ανταγωνισμό και θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση από τις μεγάλες χώρες».

    -- Δεύτερος στόχος κατά την Ισπανική προεδρία είναι η «Ψηφιακή αγορά», η επένδυση στην τεχνολογία της επικοινωνίας.

    «Το 40% της αύξησης της παραγωγικότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία», είπε ο κ. Θαπατέρο, «οφείλεται στις τεχνολογίες επικοινωνίας, ενημέρωσης και πληροφορίας».

    Υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει μεν ηγετική θέση στον τομέα γιατί έχει ηγετικές επιχειρήσεις, ωστόσο δεν έχει εσωτερική ψηφιακή αγορά, λόγω των εμποδίων που υπάρχουν.

    Πρότεινε την κατάρριψη των εμποδίων, τη δημιουργία «δικτύων νέας γενιάς», τη διευκόλυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου όχι μόνο στο εσωτερικό κάθε χώρας, αλλά και ανάμεσα στις χώρες-μέλη.

    -- Τρίτος στόχος είναι η «Βιώσιμη Πράσινη Οικονομία» και βιώσιμη βιομηχανία. Στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών, ο κ. Θαπατέρο δήλωσε ότι θέλει να δρομολογήσει «ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου».

    Δήλωσε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες ευρίσκονται ήδη σε αυτήν την μεταμόρφωση, εάν όμως ένα τέτοια επίτευγμα αποτελέσει το κοινό όραμα όλων των Ευρωπαίων, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και σε πολλούς τομείς.

    -- Τέταρτος στόχος είναι η ανανέωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, του χώρου των Πανεπιστημίων, της Έρευνας και Ανάπτυξης.

    Ο κ. Θαπατέρο υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη δεν προχώρησε αρκετά στο τομέα αυτό και κατά την άποψή του πρέπει να ολοκληρωθεί «η διαδικασία της Μπολώνια», για ένα πανεπιστήμιο και μία έρευνα με περισσότερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

    «Εκεί βρίσκεται ο μεγάλος μοχλός για να επιτύχουμε τα θετικά αποτελέσματα στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Θαπατέρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 January 2010 - 9:30:43 UTC