Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων
  • [02] "Οδυνηρές θυσίες για το λαό"
  • [03] "Σοβαρές αποφάσεις"
  • [04] "Μέτρα κατά της ανεργίας"
  • [05] "Για ένα βιώσιμο μέλλον"
  • [06] "Σημαντικό βήμα"
  • [07] Βοήθεια στην Αϊτή

  • [01] Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν κατά της διάρκειας της νύχτας, στα μπλόκα, με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας να παραμένει κλειστή στο ύψος των Κερδυλλίων, ενώ κλειστός παρέμεινε και ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα.

    Σε εκ νέου αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών- Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού, από τις 12 έως και τις 3 μετά το μεσημέρι, αποφάσισαν να προχωρήσουν, σήμερα, οι αγρότες των ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων).

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΔΑΣ, Αναστάσιο Κάτο, οι αγρότες, πέραν των άλλων αιτημάτων τους, διεκδικούν και τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής χρονοδιαγράμματος δηλώσεων ΟΣΔΕ, μέσα στο Φεβρουάριο.

    Αποκλεισμένος από αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού παραμένει από χθες το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές από τα δεκάδες σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα, προς τη μία και την άλλη πλευρά.

    Κύριο αίτημα των αγροτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, είναι να κρατήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της η κυβέρνηση και να δώσει, όπως είπε, το 1δισ. εκατ. Ευρώ, που υποσχέθηκε στους αγρότες.

    Εξάλλου, κλειστή παραμένει για πέμπτη μέρα η Εγνατία Οδός Σερρών -Καβάλας, στο κόμβο Κερδυλλίων. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται μέχρι τώρα από την παλιά Εθνική Οδό, η οποία, πρόκειται να κλείσει από τη μία έως και τις τέσσερις μετά το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών, Ανέστη Κεμανιτζόγλου , αυτό που θέλουν οι αγρότες είναι "καλύτερη βιωσιμότητα, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόστους παραγωγής".

    Οι αγρότες- μεταξύ άλλων- διεκδικούν την άμεση καταβολή του υπολοίπου των επιδοτήσεων, το "πάγωμα" των χρεών καθώς και την παροχή του πετρελαίου αγροτών, (κόκκινο πετρέλαιο).

    Κλειστός στη διάρκεια της νύχτας παρέμεινε και ο κόμβος της Χρυσούπολης, στο νομό Καβάλας.

    Ακόμη, στον κόμβο της Νίκαιας παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών του Νομού Καρδίτσας, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Βαγγέλη Μπούτα, να δηλώνει ικανοποιημένος από τη συμμετοχή, την οποία και χαρακτηρίζει πολύ πιο μαζική σε σχέση με τις περσινές κινητοποιήσεις.

    Αναλυτικά, οι αγρότες του νομού Καρδίτσας ζητούν να καταβληθούν άμεσα όλες οι επιδοτήσεις και να μην χαρακτηρίζονται μη αγρότες όσοι εξ αυτών δουλεύουν στο μεροκάματο ή είναι αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

    Ζητούν, επίσης, αναπλήρωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών στα πρώτα 250, ιδιόκτητα, στρέμματα και 300, νοικιασμένα, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και, ταυτόχρονα, προστασία της ντόπιας παραγωγής (0,60 ευρώ στο βαμβάκι, 0,40 στο σκληρό σιτάρι, 0,28 στο μαλακό, το κριθάρι, το καλαμπόκι, 1,40 στο πρόβειο γάλα).

    Μεταξύ των αιτημάτων είναι, επίσης, η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, η κατάργηση του ΦΠΑ - και έως ότου γίνει αυτό η επιστροφή να δίνεται στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση)- επιδότηση των μέσων παραγωγής (φυτοφάρμακα, σπόροι, μηχανήματα, ανταλλακτικά), επιδότηση των ζωοτροφών όταν ξεπερνούν το 0,15 ευρώ το κιλό, αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό και σύνδεση των επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, με την παραγωγή των προϊόντων.

    Οι αγρότες του νομού Καρδίτσας ζητούν ακόμη να συνεχιστούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τα αρδευτικά, να γίνει το φράγμα Μουζακίου, να ολοκληρωθούν τα Κλειστά Σμοκόβου και να επιδοτηθεί με 80% η στάγδην άρδευση.

    Διεκδικούν, παράλληλα, να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ η παραγωγή τριφυλλιού , να "παγώσουν" για τρία χρόνια τα χρέη στην ΑΤΕ και να υπάρξει δεκαετή ρύθμιση, χωρίς τόκους ποινής, να γίνει έλεγχος για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στην κτηνοτροφία, καθώς και νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, με απλοποίηση των διαδικασιών.

    Στα αιτήματα είναι, επίσης, η επιστροφή των "χαρατσιών" του ΟΣΔΕ σε όσους εργατοεργάτες- αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους- χαρακτηρίστηκαν μη αγρότες, η συνέχιση του "προγράμματος νιτρορύπανσης", η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών στην παραγωγή- στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις στο 100%- η παροχή άτοκων δανείων για κατοικία στα νέα ζευγάρια.

    Μεταξύ των διεκδικήσεων είναι και οι ακόλουθες: τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρομεσαίους, να μην κοπεί το 50% της επιδότησης στους καπνοκαλλιεργητές, να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα μοναστήρια και να μπει όριο στις επιδοτήσεις των μεγαλοκαλλιεργητών, να διπλασιαστεί η προνοιακή αγροτική σύνταξη και να μειωθούν τα χρόνια συνταξιοδότησης, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, να παρέχεται δωρεάν και δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και κατάργηση της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα.

    Εξάλλου, περιστασιακά κλείνουν την οδική πρόσβαση στο συνοριακό σταθμό του Ορμενίου, οι αγρότες του νομού Έβρου, ενώ η διέλευση των οχημάτων στη διάρκεια της νύχτας γινόταν κανονικά.

    Στο τελωνείο των Κήπων του Έβρου δεν υπάρχει κινητοποίηση των αγροτών, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Αλεξανδρούπολης.

    Ακόμη, στην ευρύτερη περιοχή του οδικού δικτύου της Θεσσαλονίκης, αναμένεται κατά τις πρωινές ώρες συγκέντρωση τρακτέρ παραπλεύρως των δρόμων στα «Πράσινα Φανάρια», στα διόδια των Μαλγάρων, αλλά και στον κόμβο της Χαλκηδόνας.

    Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι τη στιγμή αυτή, εάν οι αγρότες θα προχωρήσουν άμεσα και στη διάρκεια της ημέρας στον αποκλεισμό των παραπάνω οδικών κόμβων.

    Από την άλλη μεριά, ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας παρέμεινε ο δρόμος που οδηγεί στο συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης, στο νομό Κιλκίς, ενώ συγκέντρωση τρακτέρ υπάρχει και στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, χωρίς προβλήματα.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στον κόμβο της Τρίγλιας, στη Χαλκιδική, χωρίς ωστόσο, να προκαλούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Ανοιχτή στη διάρκεια της νύχτας, παρέμεινε και η πρόσβαση των οχημάτων στο συνοριακό σταθμό της Εξοχής, στο νομό της Δράμας.

    Ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν και ο κόμβος της Κρυσταλλοπηγής, σε απόσταση 10 χλμ. από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας. Παράλληλα, χωρίς προβλήματα ήταν η κίνηση των οχημάτων στη διάρκεια της νύχτας και στον κόμβο Βογατσικού, στην Καστοριά.

    Στο νομό Γρεβενών, παραμένουν τα τρακτέρ αγροτών του νομού έξω από τη Νομαρχία, για δεύτερη μέρα σήμερα, ενώ συνεχίζεται η προσέλευση και άλλων.

    Η Συντονιστική Επιτροπή συγκαλεί για αύριο, στις 10 το πρωί, συνέλευση των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους και ειδικότερα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με πιθανό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού.

    Τα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες των Γρεβενών είναι: η άμεση καταβολή του 50% της εξισωτικής αποζημίωσης, η θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, η καταβολή του 100% της επιδότησης στα καπνά μέχρι και το 2013, η καταβολή αποζημιώσεων σε προϊόντα, όπως δημητριακά, μηδική, φακή κ.ά., τα οποία υπέστησαν ζημιές το καλοκαίρι του 2009, η συμπερίληψη των βιολογικών και δασικών προϊόντων στο καθεστώς των αποζημιώσεων και η στελέχωση του γραφείου ΟΠΕΚΕΠΕ Γρεβενών.

    Κινητοποιήσεις αγροτών της Πελοποννήσου

    Εκπρόσωποι παραγωγών εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Άρτα, σε συνάντησή τους στην Τρίπολη, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη χυμοποίηση, ζητώντας την ενίσχυση του προϊόντος τους από εθνικούς πόρους.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυκλών Λακωνίας Σπύρος Παπαδάκος, όλα τα εργοστάσια χυμοποίησης παραμένουν κλειστά.

    Οι πορτοκαλοπαραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα εντός των νομών Λακωνίας, Αργολίδας και Άρτας αύριο Τετάρτη, ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στη Αθήνα για να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Εξάλλου, σήμερα, αγρότες των πέντε νομών της Πελοποννήσου με απόφαση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) θα προχωρήσουν, στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση και συμβολική κατάληψη του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας.

    Στελέχη της ΠΑΣΥ, με δηλώσεις τους από το Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, σημείωσαν πως αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ασχοληθεί άμεσα με τα προβλήματά τους, δίνοντας λύση στα αδιέξοδα που υπάρχουν, θα προχωρήσουν σε ολικό αποκλεισμό της Πελοποννήσου.

    Παρέμβαση εισαγγελέα

    Να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να σχηματιστούν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών, ζήτησε χθες από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, σε περίπτωση που στηθούν αγροτικά μπλόκα στο νομό Θεσσαλονίκης.

    Με επείγον έγγραφό του προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και τον Διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαγεωργίου, αφού υπενθυμίζει ότι το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος και διώκεται αυτεπάγγελτα, τονίζει ότι η τήρηση της νομιμότητας επιβάλλει την ποινική δίωξη και τιμωρία των δραστών της συγκεκριμένης πράξης, που προσβάλλει το έννομο αγαθό της συγκοινωνίας ως ελεύθερης διακίνησης προσώπων και πραγμάτων.

    Δηλώσεις Κ. Μπατζελή

    "Η παροχή εθνικών επιδοτήσεων χωρίς προγραμματισμό και δομή στήριξης της αγροτικής οικονομίας δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα. Γι΄αυτό, δεν επιλέγουμε πρόσκαιρες διευθετήσεις αλλά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις με έναν ανοιχτό σε όλους διάλογο".

    Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα σε 20 περίπου σημεία των εθνικών δρόμων.

    Καλώντας τους αγρότες σε διάλογο η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι το αγροτικό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα αλλά αφορά όλη την κοινωνία και όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

    Παρέμβαση της ΕΕ θα ζητήσει η Βουλγαρία

    «Πέρα από αυτά που έχουμε ήδη κάνει διαμέσου των Υπουργείων Γεωργίας και Εξωτερικών, τα οποία αναφέρατε στο δελτίο σας που παρακολουθώ τώρα, αύριο πρωί-πρωί μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογο μου θα ζητήσουμε την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επειδή, πρώτον, αυτό έχει γίνει προηγούμενο και, δεύτερον, είναι απαράδεκτο εμείς να πληρώνουμε για προβλήματα, τα οποία υπάρχουν σε γειτονική μας χώρα». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σε τηλεφωνικές δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης της Βουλγαρίας ΒΝΤ, αναφερόμενος στον αποκλεισμό των συνοριακών σταθμών από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    «Αν το είχε κάνει αυτό η Βουλγαρία, όλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ασχολούταν τώρα μαζί μας. Οπότε εμείς επιμένουμε μέχρι την Τέταρτη, το αργότερο, είτε να ανοίξουν οι (συνοριακοί) σταθμοί, είτε θα ζητήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις όπως και να αποζημιωθούμε για τις απώλειες μας», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

    «Απλώς, η διπλωματικότητα μας, η φιλία μας, η καλή γειτονία μας ήταν για σήμερα. Από εδώ και εμπρός θα είμαστε πολύ πιο απότομοι στο αίτημα οι επιχειρηματίες μας, οι ταξιδιώτες μας να μην παθαίνουν ζημιές» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της βουλγάρικης κυβέρνησης.

    Σε απάντηση δημοσιογραφικής ερώτησης για το ύψος στο οποίο ανέρχονται οι μέχρι τώρα απώλειες των Βούλγαρων μεταφορέων, ο κ. Μπορίσοφ είπε «δεν υπάρχει τρόπος να τα υπολογίσουμε για μια μέρα και μόνο». Για να προσθέσει στη συνέχεια, ότι «για έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία απώλεια από τετρακόσια ευρώ ή χίλια λέβα την ημέρα είναι πολλά λεφτά».

    «Γι' αυτό εμείς ζητάμε την Τετάρτη όλα αυτά να έχουν τελειώσει. Στην αντίθετη περίπτωση εμείς θα υπολογίσουμε μεγαλύτερες απώλειες. Και θα επιμείνουμε να μας πληρώσουν αποζημιώσεις επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας ως πολιτεία» κατέληξε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

    [02] "Οδυνηρές θυσίες για το λαό"

    «Αυτό που συζητούν κυβέρνηση και ΕΕ είναι το πώς θα επιβάλλουν το κοινό τους σχέδιο, το οποίο είναι ένα και μοναδικό και περιλαμβάνει οδυνηρές θυσίες για το λαό χωρίς τέλος, προκειμένου να στηριχθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματιών. Το μεγάλο τους πρόβλημα είναι το πώς θα αφοπλίσουν το λαό για να μην αντιδράσει» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τη συζήτηση κυβέρνησης-Ecofin για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    Σε άλλη ανακοίνωση το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη στήριξή του «στα δίκαια αιτήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς που ξεσηκώνεται σε όλη τη χώρα για να εμποδίσει στο ξεκλήρισμά της» και καλεί τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της πόλης να σταθούν στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς «γιατί η δικαίωση της πάλης της αποτελεί προϋπόθεση για φτηνά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα, για να αντιμετωπιστεί η διατροφική εξάρτηση της χώρας. Λαϊκή συσπείρωση και δράση για να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή θύελλα».

    «Είναι μονόδρομος η συσπείρωση και ο αποφασιστικός και επίμονος αγώνας για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση στην ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων» τονίζει το Γραφείο Τύπου το κόμματος.

    «Οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι εξαναγκάζουν τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους, τα υπέρογκα χρέη στις τράπεζες, το τεράστιο κόστος παραγωγής, είναι αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν συνειδητά ψηφίσει και εφαρμόζουν με απαρέγκλιτη συνέπεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ» από την οποία «ωφελούνται οι καπιταλιστές αγρότες και οι μεγάλοι επιχειρηματίες που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

    «Καμία ανοχή στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα αιτήματά των φτωχομεσαίων αγροτών και ότι τα προβλήματα θα λυθούν με εθνικό διάλογο και συνεννόηση. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν άφθονα όταν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι μεγαλοεισαγωγείς - μεγαλοεξαγωγείς που έχουν τεράστια κέρδη»

    [03] "Σοβαρές αποφάσεις"

    «Τα μέτρα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την οικονομία είναι ανεπαρκέστατα. Πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις τις οποίες αδυνατεί να λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης. «Η κυβέρνηση τις πρώτες 100 ημέρες ελέγχεται για πολλές παλινωδίες. Σαφώς δεν έχουμε ακυβερνησία, αλλά δεν υπάρχουν και δείγματα μιας αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις», πρόσθεσε.

    Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Οι Έλληνες αγρότες είναι ίσως το πιο υπεύθυνο κομμάτι του ελληνικού λαού. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα αδιέξοδά τους, πιστεύουμε όμως ότι και αυτοί θα αντιληφθούν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα».

    [04] "Μέτρα κατά της ανεργίας"

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πρασίνων πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία του Συνασπισμού με αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλ. Τσίπρα και τους Δ.Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ και Δημ. Παπαδημούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ.

    Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς και οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η διοικητική μεταρρύθμιση.

    «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δει πώς θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης, η αύξηση της ανεργίας» τόνισε ο προέδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στους εργαζομένους της ΕLITE που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι 250 εργαζόμενοι είναι για τρεις μήνες απλήρωτοι γιατί η επιχείρηση αντιμετώπισε προβλήματα "κακοδιαχείρισης" αν και ήταν «μια κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία μάλιστα στις αρχές Δεκέμβρη προγραμμάτισε αύξηση της παραγωγής κατά 20% για το 2010 και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας να δώσει συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις.

    «Έχουμε εδώ 250 εργαζόμενους απλήρωτους, συνολικά η παραγωγή εδώ συμπεριλαμβάνει και πολλούς άλλους ακόμα εργαζόμενους από βιοτεχνίες. Πάνω από χίλιοι λοιπόν εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν το εισόδημά τους από την επιλογή της εργοδοσίας ξαφνικά να κλείσει το εργοστάσιο» ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι πρέπει «να δοθεί άμεσα το επίδομα των 1000 ευρώ στους εργαζόμενους της Elite», αλλά και «να δοθεί λύση στο πρόβλημα ώστε να υπάρξει επανέναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου προκειμένου να μην χάσουν τη δουλειά τους, όχι μονάχα οι 250 εργαζόμενοι, αλλά πάνω από χίλιοι που εμπλέκονται με τις βιοτεχνίες που συνδράμουν στην παραγωγή υποδημάτων του εργοστασίου της Elite».

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε τι είδους Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι αυτό που δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι στη χώρα μας το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο κλείνει, ότι έχουμε απολύσεις, ότι έχουμε εργαζόμενους στο δρόμο που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

    [05] "Για ένα βιώσιμο μέλλον"

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε στο Αμπού Ντάμπι με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης για το ενεργειακό μέλλον της γης, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν κατ΄ ιδίαν και διήρκησε 40 λεπτά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, υπήρξε ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας ανέφερε στον κ. Ερντογάν ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα του επιδοθεί η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή που είχε στείλει ο Τούρκος πρωθυπουργός στον Έλληνα ομόλογό του.

    Ο δε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.

    "Χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας"

    Η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η αλλαγή ενεργειακού και αναπτυξιακού μοντέλου, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, από το τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο μέχρι βεβαίως το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο.

    Την επισήμανση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην ομιλία του (ήταν ο κεντρικός ομιλητής) στη Διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του κόσμου, που πραγματοποιείται στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Ο Κάρολος Παπούλιας περιέγραψε με μελανά χρώματα τη ζοφερή πραγματικότητα στα θέματα του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στην αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα προώθησης της πράσινης ανάπτυξης για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

    «Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να πάει χαμένη», συμπλήρωσε.

    Ειδικότερα στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε την αποτυχία της Διάσκεψης Κορυφής της Κοπεγχάγης, τονίζοντας πως η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και απειλεί τη βιωσιμότητα του πλανήτη και το μέλλον των επόμενων γενιών.

    «Σβ αυτήν την πρόκληση όφειλαν να απαντήσουν οι ηγέτες του κόσμου και αντί να περιοριστούν σε μια συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, έπρεπε να προχωρήσουν σε μια παγκόσμια, περιεκτική και νομικά δεσμευτική συμφωνία, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα», επεσήμανε.

    Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε επίσης ότι η αποτυχία της Κοπεγχάγης «προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις αν ιδωθεί ως στοιχείο μίας μεγαλύτερης εικόνας. Και η μεγάλη εικόνα είναι εκείνη μίας βαθιάς, πολυδιάστατης κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής, ενεργειακής και περιβαλλοντικής, η οποία συνδέεται με το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήσαμε και ακολουθήσαμε ως «αναπτυγμένος κόσμος» τα τελευταία χρόνια».

    Εξήγησε ότι πρόκειται για «μοντέλο απληστίας και ασυδοσίας στο όνομα του κέρδους για τους λίγους, μοντέλο υπερκαταναλωτισμού και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, μοντέλο που διευρύνει συνεχώς τις παλιές ανισότητες και δημιουργεί νέες. Αυτή λοιπόν είναι η «μεγάλη εικόνα» και είναι ζοφερή».

    Όμως, επεσήμανε, η κάθε κρίση εγκυμονεί και μια ευκαιρία: Και ως τέτοια ευκαιρία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παπούλια, είναι η υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων που αφορούν στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση και στην ταχύτερη ανάκαμψη.

    Σταδιακά, τόνισε, διαμορφώνεται και ένα κοινωνικό κίνημα υπέρ της καθαρής ενέργειας που ωθεί τις πολιτικές ηγεσίες στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης και θύμισε πως η ΕΕ έχει δεσμευθεί να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να ενισχύσει το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση, κατά 20% μέχρι το 2020.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αυτός ο στόχος είναι κάτι ευρύτερο: «Πρόκειται για τη διατήρηση της πρωτοπορίας στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης στην παραγωγή και στην κατανάλωση. Συνδέεται με την προσπάθεια της Ευρώπης να ενισχύσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τρίτες χώρες. Πρόκειται, τελικά, για δομική αλλαγή φιλοσοφίας ανάπτυξης, όπου κυρίαρχη έννοια γίνεται η αειφορία, η βιωσιμότητα. Βιωσιμότητα όχι μόνο των φυσικών πόρων, αλλά των αγορών -με τη δημιουργία νέων βιώσιμων επενδυτικών ευκαιριών- βιωσιμότητα της απασχόλησης, με τη δημιουργία νέων αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας», επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας. Διότι, όπως είπε, δεν είναι πλέον μόνον οι μεγάλες και ισχυρές χώρες ή οι μεγάλοι πολυεθνικοί ενεργειακοί κολοσσοί που έχουν θέση στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Λόγο και ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα μπορούν να έχουν πλέον χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους, όχι απαραίτητα βιομηχανικές, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Αλλά και στο παγκόσμιο επίπεδο, πρόσθεσε, οι ΑΠΕ μπορούν να συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, διότι το δυναμικό τους είναι ανεξάντλητο και στις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα τις πλέον ευάλωτες, με αποτέλεσμα να διανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς των χωρών αυτών, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του χάσματος Βορρά-Νότου.

    «Με δυο λόγια, οι φτωχές χώρες μπορούν να κερδίσουν δύναμη και προοπτικές ευημερίας για τους πληθυσμούς τους, αξιοποιώντας τη δύναμη του αέρα, της γης, του ήλιου και της θάλασσας», συμπλήρωσε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί «τη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση, στο πρόβλημα της εξάντλησης των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και είναι η μόνη ειρηνική επιλογή προκειμένου να εξασφαλίσομε πόρους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

    Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε πως ο προσανατολισμός και οι προτεραιότητες της Ελλάδας στρέφονται στην Πράσινη Ανάπτυξη και εξήγησε πως η χώρα μας διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτει τεχνογνωσία για ανάπτυξη ερευνητικών και επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχείρισης του περιβάλλοντος.

    Επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις συγκεκριμένες δυνατότητες σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να καταστεί σημαντικός πόλος επιχειρηματικής και διπλωματικής δράσης. Για τον λόγο αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ελληνική πρωτοβουλία για την Πράσινη Ανάπτυξη και τη συνεργασία με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, όπου η ανάπτυξη θα είναι προς όφελος των πολλών και συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Και η ενέργεια, είπε, από μέσο επιβολής και ισχύος θα μετατραπεί σε εργαλείο για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την προώθηση της ευημερίας των λαών και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τα παιδιά μας.

    [06] "Σημαντικό βήμα"

    Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα χαρακτήρισαν ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, τις βασικές πτυχές του οποίου παρουσίασε στη σύνοδο των υπουργών της Ζώνης του Ευρώ, ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το βράδυ ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι τα μέτρα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται είναι ικανοποιητικά.

    Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στις απαιτήσεις των αγορών και στις εκκλήσεις των κοινοτικών παραγόντων. Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ φάνηκε επικριτικός "στη νέα μόδα που θέλει όποια κι αν είναι τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα να είναι αναποτελεσματικά" , εκφράζοντας την ελπίδα ότι σιγά σιγά η ελληνική οικονομία θα μπει στο "σωστό δρόμο" και πως σύντομα θα ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών. Ανέφερε, ακόμη, ότι το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας δεν αφορά μόνο την ίδια τη χώρα, αλλά το σύνολο της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, δήλωσε ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξουν το κουράγιο που απαιτείται για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

    Ωστόσο, και οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες επεσήμαναν το σημαντικό πρόβλημα της Ελλάδας, όσον αφορά τη δυνατότητα να παρέχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Χοακίν Αλμούνια ανακοίνωσε ότι εκτός από τη σύσταση που θα υιοθετήσει το προσεχές διάστημα η Επιτροπή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, με βάση το Άρθρο 126, παράγραφος 9, αλλά και τη γνωμοδότησή της για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, θα υιοθετήσει συστάσεις για τη βελτίωση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Επιπλέον, ο Επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εφαρμογής του προϋπολογισμού θα υιοθετηθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός του 2010, με τις οποίες θα αξιολογείται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάθε τρεις μήνες.

    Ανανεώθηκε η θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Η ανανέωση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup ενεκρίθη στις Βρυξέλλες "ομόφωνα" για ακόμη δυόμισι χρόνια, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου προεδρεύει του ευρωπαϊκού οικονομικού φόρουμ από τον Ιανουάριο του 2005.

    Βετεράνος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός είχε επανεκλεγεί επικεφαλής του Eurogroup το 2008.

    Η ανανέωση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν ευρέως αναμενόμενη.

    [07] Βοήθεια στην Αϊτή

    Σήμερα και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ' ευθείας πτήση Μπόινγκ 747 θα αναχωρήσει για την Αϊτή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

    Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.

    Ο Υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Εξ άλλου, τα υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

    Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

    Τέλος, ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

    Φροντίδα για τα ορφανά

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν προσωρινά την είσοδο στη χώρα ορφανών παιδιών από την Αϊτή προκειμένου να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα τους, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

    "Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις οικογένειες να ξαναβρεθούν στην Αϊτή αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες", αναφέρει η υπουργός σε ανακοίνωσή της.

    "Ενώ παραμένουμε προσηλωμένοι στην επανένωση των οικογενειών στην Αϊτή, το να δώσουμε την άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους σε ορφανά που δικαιούνται να υιοθετηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα τους επιτρέψει να λάβουν εδώ τη φροντίδα που χρειάζονται", προσθέτει.

    Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ένα παρόμοιο μέτρο για τα ορφανά της Αϊτής.

    Εξάλλου, χθες, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε την επιτάχυνση των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος για τη μετανάστευση έτσι ώστε να διευκολυνθεί η υιοθέτηση 115 παιδιών από την Αϊτή.

    Ολλανδοί υπεύθυνοι θα μεταβούν με ειδική πτήση από το αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ στο νησί της Καραϊβικής που έχει πληγεί από το σεισμό, για να μεταφέρουν τα 115 παιδιά, τα οποία προορίζονται για υιοθεσία από ολλανδικές οικογένειες.

    Με την ίδια πτήση θα μεταβούν στην Αϊτή δεκάδες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του σεισμού της προηγούμενης Τρίτης.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανώσεων υιοθεσίας Wereldkinderen και NAS Netherlands Adoption Foundation, οι οποίες οργανώνουν την πτήση, υπό κανονικές συνθήκες οι αρχές της Αϊτής θα χρειάζονταν χρόνια για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας Ερνστ Χιρς Μπαλίν είπε ότι τα συγκεκριμένα παιδιά, η υιοθεσία των οποίων έχει ήδη εγκριθεί από τις αρχές της Αϊτής, θα μπορούσαν να έλθουν στην χώρα με ταχύτατες διαδικασίες ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου έκανε γνωστό ότι στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθούν άλλες εννέα υιοθεσίες.

    Την Κυριακή, έξι υιοθετηθέντα παιδιά από την Αϊτή έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν.

    Η Unicef ανακοίνωσε πως περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από τον φονικό σεισμό της Τρίτης.

    Λίγες οι ελπίδες για επιζώντες

    Μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή που προκάλεσε το θάνατο σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους, οι ελπίδες για την ανεύρεση ζωντανών μειώνονται, ενώ χιλιάδες τραυματίες συνεχίζουν να φτάνουν στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία, όπου η κατάσταση είναι τραγική.

    "Παντού συναντάμε περιπτώσεις ανθρώπων με γάγγραινα. Προχωράμε συνέχεια σε ακρωτηριασμούς, γιατί δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τίποτε", τόνισε ο Χανς Βαν Ντίλεν, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

    Οι εκκλήσεις για επείγουσα βοήθεια έχουν στόχο την αποφυγή μιας τεράστιας υγειονομικής καταστροφής: χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, οι κίνδυνοι επιδημιών αυξάνονται κάθε λεπτό.

    Ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει κάθε ημέρα, με τις αμερικανικές δυνάμεις να προβλέπουν ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τους διακόσιους χιλιάδες. Σύμφωνα με τον Καρόλ Ζοζέφ, υπουργό Αλφαβιτισμού της Αϊτής, 70.000 πτώματα έχουν ήδη ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250.000 και οι άστεγοι το 1,5 εκατομμύριο. "Είναι σαν να έχει εκραγεί ατομική βόμβα", είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αϊτή Κένεθ Μάρτιν.

    Περίπου 105.000 μερίδες τροφίμων έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) του ΟΗΕ, όμως ο οργανισμός εκτιμά πως μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες θα χρειαστούν περισσότερες από 100 εκατομμύρια μερίδες για να καλυφθούν οι ανάγκες των σεισμοπλήκτων.

    Συνολικά 7.500 αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες. Όμως, αν και βασιλεύει το χάος, οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως δεν βρίσκονται στην Αϊτή για να διασφαλίσουν τη διατήρηση της τάξης. "Πιστεύω πως ο ΟΗΕ και η αποστολή του στην Αϊτή (Minustah) έχουν αναλάβει τη διοίκηση", τόνισε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος πρόσθεσε πως "πρώτη προτεραιότητα είναι να σταματήσουν οι εντάσεις και οι λεηλασίες".

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει 1.500 αστυνομικούς και 2.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν την Minustah, που αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 11.000 άντρες.

    Η κατάσταση της ασφάλειας επιδεινώνεται στο Πορτ-ο-Πρενς όπου δεκάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τις κεντρικές φυλακές και κατέφυγαν στη Σιτέ-Σολέιγ, μια από τις παραγκουπόλεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, παλιό προπύργιο των συμμοριών. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, "τα βίαια επεισόδια και οι λεηλασίες πολλαπλασιάζονται".

    Σχετικά με την βοήθεια προς την Αϊτή, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Στον Άγιο Δομίνικο, οι συμμετέχοντες στην πρώτη διεθνή σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Αϊτής συμφώνησαν πως η χώρα θα χρειαστεί δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε χρόνων.

    Στο μεταξύ, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα πως θα διπλασιάσει την επείγουσα βοήθειά της προς την Αϊτή, που συνολικά θα φτάσει τα 15 εκατομμύρια δολάρια.

    Τα μισά από τα χρήματα αυτά προορίζονται για είδη πρώτης ανάγκης--τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα--και τα υπόλοιπα για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    "Το είδος και το μέγεθος της τραγωδίας ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις και αυτός είναι ο λόγος που η Αυστραλία αποφάσισε να αυξήσει την βοήθειά της", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Στέφεν Σμιθ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 January 2010 - 9:30:26 UTC