Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θεμελιώδης αλλαγή το σχέδιο Καλλικράτης"
  • [02] "Αποδυναμώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση"
  • [03] Επαφές Χριστόφια στην Αθήνα
  • [04] Επιφυλάξεις για το σχέδιο "Καλλικράτης"
  • [05] Ξεκίνησε ο «αστυνομικός της γειτονιάς»
  • [06] Προσφυγή λόγω...περιβαλλονικών επιπτώσεων
  • [07] Ημερήσια ατζέντα: 19/1/2010
  • [08] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [09] "Οδυνηρές θυσίες για το λαό"
  • [10] "Σοβαρές αποφάσεις"
  • [11] "Μέτρα κατά της ανεργίας"
  • [12] "Για ένα βιώσιμο μέλλον"
  • [13] "Σημαντικό βήμα"

  • [01] "Θεμελιώδης αλλαγή το σχέδιο Καλλικράτης"

    Συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή των αρμοδίων Υπουργών, Υφυπουργών και κυβερνητικών στελεχών.

    "Σήμερα, 100 μέρες μετά τις εκλογές, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στη βάση του σχεδίου "Καλλικράτης", που κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται το διοικητικό σύστημα της χώρας και όλες τις απαραίτητες τομές για τη νέα αρχή που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση", υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου στη χθεσινή ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στο Μέγαρο Μουσικής.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το σχέδιο "Καλλικράτης" ως μια θεμελιώδη αλλαγή που έχει καθυστερήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το οποίο "θα μας επιτρέψει να αποτινάξουμε το απολίθωμα του πιο συγκεντρωτικού κράτους στην ΕΕ (β¦), μετατρέποντας ταυτόχρονα όχι μόνο την Αυτοδιοίκηση σε αυτό που οραματιζόμαστε, αλλά και αλλάζοντας ριζικά την ίδια τη λειτουργία του κεντρικού κράτους".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης "με ταχύτατους ρυθμούς, δεδομένου μάλιστα του χαμένου χρόνου των τελευταίων 6 ετών, αλλά και της αδήριτης ανάγκης να απελευθερώσουμε ανθρώπινες δυνάμεις που ασφυκτιούν και πόρους που σπαταλούνται, για να επενδυθούν στη δημιουργία, την πράσινη ανάπτυξη, προς όφελος του πολίτη".

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι ριζικές αλλαγές "θα πονέσουν, αλλά θα λυτρώσουν", προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί από την αδράνεια και περιμένει από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του σε κάθε επίπεδο, να κάνουν ό,τι απαιτείται για να αλλάξει ρότα η χώρα.

    "Περιμένουν να κάνουμε τα αναγκαία βήματα, ώστε να απαλλαγούμε από αυτούς που μας λοιδωρούν, που μπορούν σήμερα να μας απαξιώνουν και που θέλουν να μας δώσουν μαθήματα ήθους και συμπεριφοράς. Μπορούμε να ξανακάνουμε τον Έλληνα και την Ελληνίδα περήφανους για την πατρίδα και την κοινωνία μας, τις δυνατότητες και τα επιτεύγματά μας, τα προϊόντα και τις αξίες μας", είπε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι "η αφετηρία και η ρίζα της οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής κρίσης που βιώνει η χώρα βρίσκεται στον τρόπο λειτουργίας του κράτους".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βήματα στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και επισήμανε ότι στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών "αποφασιστικής σημασίας είναι η ριζική αλλαγή στο σύνολο της αρχιτεκτονικής της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης της χώρας μας".

    Αναφερόμενος στην αλλαγή αυτή, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με το πρόγραμμα "Καλλικράτης" η νέα αρχιτεκτονική θα είναι λιτή, λειτουργική και στέρεη, με ισχυρούς, αποτελεσματικούς δήμους, εξοπλισμένους με νέες αρμοδιότητες και πόρους και αυτοδιοικούμενες περιφέρειες, στις οποίες ανατίθενται κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η διαχείριση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για ένα επιτελικό κράτος που θα είναι σε θέση να ασκήσει τον δικό του ρόλο, έχοντας δώσει στην Αυτοδιοίκηση τις αρμοδιότητες που πρέπει να ασκούνται.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι νέοι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα λειτουργήσουν σε "καθεστώς εγγυημένης αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, έχοντας σαν ένα ακόμα εφόδιο τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών, που ζουν πλήρως ενταγμένοι μαζί μας και συμβάλλουν στην προκοπή του τόπου και των τοπικών κοινωνιών. Και τώρα, θα συμβάλλουν στην κοινή διαχείριση της ευθύνης για τις τοπικές υποθέσεις".

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι έτσι εξασφαλίζεται κοινωνική ειρήνη, κοινωνική συνοχή και δυναμική στην τοπική αναπτυξιακή και περιφερειακή προοπτική.

    "Το πρόγραμμα "Καλλικράτης" είναι ταυτόχρονα μια δομική αλλαγή, απαραίτητη για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας", είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "πρωτοφανείς και βαρύτατες ευθύνες όσων οδήγησαν την οικονομία σε αυτή την κατάσταση", τονίζοντας, ωστόσο ότι "τώρα είναι η ώρα αποφασιστικής δράσης" .

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε να συμβάλουν όλοι στην κοινή εθνική προσπάθεια, χαρακτήρισε δε, το σχέδιο "Καλλικράτης" ως αναπόσπαστο τμήμα του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, γεγονός που το καθιστά "στόχο εθνικής σημασίας, για την επίτευξη του οποίου είναι απαραίτητη η συνεισφορά όλων".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι "θα επιδιώξουμε με κάθε ειλικρίνεια την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ενσωματώνοντας κάθε χρήσιμη πρόταση, κάθε χρήσιμη ιδέα και συνεισφορά" και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθησή του για την επιτυχία της μεταρρύθμισης που "δίνει στην Αυτοδιοίκηση το δικαίωμα που της αξίζει για μια νέα αρχή".

    [02] "Αποδυναμώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση"

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τόνισε ότι η ΝΔ θα αποφύγει την άμεση παρέμβασή της στην έκφραση των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των μικρότερων.

    Είπε ότι πιστεύει πως ήρθε η ώρα της αποκομματικοποίησης της περιφέρειας, σημειώνοντας ότι σε αυτή την εξέλιξη χρήσιμο είναι να συνδράμουν όλα τα κόμματα.

    Παράλληλα ανέφερε πως χρειάζεται ένα ακόμη τολμηρό βήμα και "γιατί όχι, να σκεφτούμε αν θα έπρεπε να στήσουμε ξεχωριστή κάλπη για τους υποψηφίους δημάρχους και ξεχωριστή για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους", προσθέτοντας πως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και θα απαιτηθούν και ασφαλιστικές δικλίδες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου.

    "Εμείς στη ΝΔ θα ακολουθήσουμε το δρόμο του διαλόγου, των τεκμηριωμένων προτάσεων, της ευθύνης. Ας κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση. Κάθε παλινωδία και αποτυχία θα βαρύνει αποκλειστικά την ίδια. Επιδίωξη και ελπίδα όλων μας είναι να πρωτοστατήσει δυναμικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρόοδο και την αναγέννηση της πατρίδας μας", δήλωσε.

    Αναφέρθηκε στην ψήφο των μεταναστών, λεγοντας ότι η κυβέρνηση σπεύδει να προαναγγείλει ότι θα δώσει και δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες τοπικές εκλογές σε περίπου 250.000 μετανάστες και αυτό "νομίζοντας ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες".

    Δηλώνοντας την αντίθεσή του στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη ψήφο των μεταναστών και την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας, την κάλεσε σε συζήτηση για τον καθορισμό κριτηρίων και κανόνων.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ είπε επίσης ότι είναι θετικό στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών, Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, να θεσμοθετηθεί η Μητροπολιτική διακυβέρνησή τους με αιρετά διοικητικά όργανα και αρμοδιότητα σε ζητήματα, όπως ο πολεοδομικός και χωροταξιακός σχεδιασμός, η περιφερειακή ανάπτυξη, το περιβάλλον, η διαχείριση απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό, η πολιτική προστασία.

    Η κυβέρνηση, είπε, οφείλει να πει ξεκάθαρα τις θέσεις της και αν καθυστερεί ή επιδιώκει να αναλωθεί πολύτιμος χρόνος ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, κάνει σκόπιμα λάθος.

    "Εάν δεν συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, αν θελήσει να προχωρήσει σε μια αποσπασματική παρέμβαση, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς αναγκαίους πόρους, θα υπονομεύσει το όλο εγχείρημα", συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι ζήτημα εθνικό.

    Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε τις εξής έξι προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος:

    1ον: Η μεταρρύθμιση να μην είναι αποσπασματική αλλά να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,

    2ον: Να γίνει ουσιαστικός διάλογος πριν τη ψήφιση του σχετικού νόμου για το σχεδιασμό και τη χάραξη των ορίων των νέων περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και των νέων δήμων,

    3ον: Να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την υποστήριξη των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων και των νέων δήμων με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του,

    4ον: Να δημιουργηθεί ένας δήμος ανά νησί με εξαίρεση τα μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Εύβοια, η Λέσβος,

    5ον: Να ληφθεί ειδική μέριμνα για ορεινούς απομονωμένους και νησιωτικούς δήμους ώστε να μην μαραζώσει η ελληνική ακριτική γη και

    6ον: Να διατηρηθούν οι ιστορικοί μας δήμοι.

    Είπε επίσης ότι μέχρι σήμερα υπάρχει προχειρότητα και αναντιστοιχία λόγων και έργων και ότι προκαλεί εντύπωση "η πλήρης απαξίωση από τον κ. Πρωθυπουργό του αυτοδιοικητικού παρελθόντος άρα του πρώτου σταδίου της σημερινής μεταρρύθμισης του Καποδίστρια, που, στο κάτω κάτω, ήταν προϊόν παρέμβασης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ".

    Εξέφρασε τους φόβους του ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση "με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες αντί να απελευθερώνεται ακόμη περισσότερο, αποδυναμώνεται και κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τον πολίτη" ενώ τόνισε πως όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ.

    Παράλληλα είπε ότι "ακούσαμε από την κυβέρνηση μια γενικόλογη έκθεση αλλά εντοπίσαμε σοβαρά κενά" και στη συνέχεια υπέβαλε συγκεκριμένα ερωτήματα όπως αν παύει η σχέση εξάρτησης της ΤΑ από το κεντρικό κράτος ή αν εναρμονίζεται η Τ.Α με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας κ.α

    Υπενθύμισε επίσης ότι ο Γιώργος Παπανδρέου το Σεπτέμβριο του 2008 χαρακτήριζε "διοικητικό έγκλημα για τη χώρα το ενδεχόμενο εφαρμογής του νέου Καποδίστρια" και έλεγε ότι "το ΠΑΣΟΚ θα αντισταθεί στο σχέδιο για να μπει η Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο και να δημιουργηθεί ένα νέο χάος σ'αυτήν".

    Είπε στη συνέχεια ότι και ο κ. Χ. Καστανίδης στις 6 Αυγούστου του 2008 έλεγε ότι "θεμελιώδης προϋπόθεση είναι να λυθούν τα οικονομικά, τεχνικά και διοικητικά προβλήματα πριν προχωρήσει η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή συνένωση των Δήμων και στα πλαίσια ενός νέου Καποδίστρια".

    "Συμφωνούμε μαζί του", τόνισε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλει τα οφειλόμενα στην Τ.Α από το έτος 2009 που ανέρχονται σε 331 εκατ. ευρώ και που αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 που το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση.

    [03] Επαφές Χριστόφια στην Αθήνα

    Πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα περιλαμβάνει η επιστολή απάντησης του πρωθυπουργού προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα αποσταλεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τον Κύπριο Πρόεδρο είχαν μια πολύ γόνιμη και χρήσιμη συνάντηση, έτσι ώστε ''να συμπεριληφθούν περαιτέρω σκέψεις σε αυτήν την επιστολή'' προς τον κ. Ερντογάν.

    Οι κ.κ. Χριστόφιας και Παπανδρέου αντάλλαξαν απόψεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και αποφάσισαν να δημιουργηθεί άμεσα μία ομάδα Ειδικών Νομικών που θα συνδράμουν την κυπριακή κυβέρνηση σε ό,τι χρειαστεί.

    Για την προώθηση της υλοποίησης αυτής της απόφασης συναντήθηκαν ήδη ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον κύπριο υπουργό κ.Κυπριανού.

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε και δημόσια τον Πρόεδρο Χριστόφια οτι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τον κυπριακό ελληνισμό με κάθε δυνατό τρόπο, με στόχο μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

    ''Στηρίζουμε τις προσπάθειες για μιά λύση στη βάση των αποφάσεων, των αρχών και των αξιών της ΕΕ και της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κυπριακού κράτους και την αποτελεσματική συμετοχή του στην ΕΕ. Μια λύση που θα έχει ως συνεπεια τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και εισβολής απο την Τουρκία'',τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις τουρκοκυπριακής πλευράς αρνητικές εως και οπισθοδρομικές, ο πρωθυπουργός τόνισε οτι για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, η βάση πρεπει να είναι μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

    ''Συμφωνήσαμε οτι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες, διότι πιστεύουμε πως τα προβλήματα λύνονται μόνον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων'',τόνισε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε οτι η γόνιμη συζήτηση με την κυπριακή ηγεσία γέννησε και σκέψεις ως προς τη συνέχεια των κινήσεων.

    Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κύπριος Πρόεδρος, ο κ.Παπανδρέου έχει αποδεχθεί πρόσκληση να κατέλθει στην Κύπρο για συνάντηση με την ηγεσία και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για μια συνεκτίμηση της πορείας του κυπριακού προβλήματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τις προοπτικές για λύση, ο πρωθυπουργός δήλωσε οτι η λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων.

    ''Πιστεύω οτι είναι καιρός να υπάρξει το θάρρος και απο πλευράς Τουρκίας, να αποδεσμεύσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα και να συμβάλει εποικοδομητικά στην εξεύρεση εκείνης της λύσης, που θα μετατρέψει την περιοχή μας απο περιοχή εντάσεων, σε περιοχή - υπόδειγμα συνεργασίας και ειρήνης για όλο τον κόσμο''.

    Το πλαισιο στο οποίο κινούμαστε για λύση είναι στρατηγικός στόχος, επεσήμανε ο κ.Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι οι περαιτέρω κινήσεις που θα συζητηθούν και στην Κύπρο δεν αλλοιώνουν το στόχο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

    Σε οτι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε οτι υπάρχει σειρά υποχρεώσεων απο Τουρκία προς ΕΕ, όχι μόνον η ομαλοποίηση των σχεσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η επίλυση του κυπριακού προβληματος.

    Με τις εκτιμήσεις Παπανδρέου συμφώνησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας και πρόσθεσε οτι έχουν παγώσει τα εξι κεφάλαια της διαπραγμάτευσης ΕΕ-Τουρκίας και αυτό σημαίνει οτι το συμπέρασμα οτι η Τουρκία βγήκε αλώβητη απο το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι λανθασμένο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ευγνωμοσύνη και θερμές ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό για τη στήριξη, τη συνεχή επαφή και την αγαστη συνεργασία .

    Ο κ. Χριστόφιας μίλησε για ''κοινή αντίληψη και πλήρη ταύτιση απόψεων'' και πρόσθεσε οτι η εντολή που δόθηκε για τη συγκρότηση της Ομάδας Νομικών ''στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και συντονισμού στο διεθνή χώρο''.

    Σε ερώτημα για την αδιάλλακτη στάση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις συνομιλίες, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε οτι ''ο κ. Ταλάτ έχει ανάγκη απο θετικές εξελίξεις, γιατί θα είναι υποψήφιος'' στις επικείμενες "εκλογές" στα κατεχομενα και μάλιστε είπε οτι διαπιστώνει μια αντίφαση: ''ενώ θέλει να υπάρξει πρόοδος, απο την άλλη οι προτάσεις τις οποίες επεξεργάστηκαν στην Αγκυρα είναι αρνητικές και απαράδεκτες'''.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή στο δεύτερο γύρο η στάση Ταλάτ να είναι τέτοια ώστε να οδηγήσει σε περισσότερες συγκλίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης.

    ''Δεν βοηθάει αυτό μόνον τον κ. Ταλάτ. αλλά και την κοινή μας προσπάθεια για λύση. Εγώ θα εξακολουθήσω να υπερασπίζομαι με πάθος τις προσπάθειες για την ενότητα του κράτους'',τόνισε.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν θέλησε να προδικάσει ναυάγιο των συνομιλιών, επισήμανε όμως οτι οι προτάσεις είναι ''απορριπτέες''.

    Συμφώνησε δε με κ. Παπανδρέου οτι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι ''συνεπής στον στόχο της και μόνον η τακτική επιδέχεται ανακατατάξεων'', ενώ συνέστησε ''ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, αυτοπεποίθηση και συνέπεια''.

    Συνάντηση με Αντ. Σαμαρά

    Στο πλαίσιο των επαφών του στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    Μετά το πέρας της συνάντησης η οποία κράτησε μία ώρα ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

    "Ακούσαμε με προσοχή τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βέβαια, στη φάση αυτή τη λεπτή και ευαίσθητη των συνομιλιών οι θέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι τουλάχιστον απαράδεκτες. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι αρραγής εθνική ενότητα, συνειδητοποίηση των προβλημάτων και βεβαίως μία λύση η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της Κύπρου".

    Το κ. Σαμαρά συνόδευαν ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Παναγιωτόπουλος.

    Συνάντηση με Αλ. Παπαρήγα

    Περισσότερα από 40 λεπτά κράτησε η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η κ. Παπαρήγα δήλωσε:

    "Εμείς όπως ξέρετε, και όπως δείξαμε σε κρίσιμες στιγμές όπως ήταν η περίπτωση με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Άναν, παραμένουμε και φραστικά και στο περιεχόμενο υπέρ ενός ανεξάρτητου ομόσπονδου κράτους, διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε προτάσεις που γίνονται και από την πλευρά της ηγεσίας της Τουρκίας αλλά και προτάσεις που χαϊδεύουν και που οδηγούν σε μια διχοτόμηση και στην πραγματικότητα σε δύο κράτη. Προτάσεις που θα δημιουργήσουν μεγάλες περιπλοκές όχι μόνο στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αλλά και σε όλους τους λαούς της περιοχής.

    Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα όχι μόνο γιατί διαχρονικά υπάρχουν εκείνοι, διεθνείς παράγοντες, που δεν θέλουν μια ουσιαστική λύση του Κυπριακού αλλά επειδή με τις τελευταίες εξελίξεις αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά ο ρόλος της Τουρκίας και εμπλέκεται το διαχρονικό διεθνές αυτό πρόβλημα με τις μάχες των αγωγών καθώς επίσης και με τους ανταγωνισμούς μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών δυνάμεων. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής προεδρίας ώστε η λύση που θα δοθεί να εξασφαλίζει ένα ενιαίο κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, να μην υπάρχει το σπέρμα της σημερινής ή αυριανής διχοτόμησης στη λύση του Κυπριακού και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε με αλληλεγγύη τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στους Τουρκοκύπριους και θα δώσουμε από την πλευρά μας ότι μπορούμε. Για να δοθεί επιτέλους μία δίκαιη λύση. Γνωρίζοντας ότι τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά και εμείς δεν καταθέτουμε τα όπλα".

    Την κ. Παπαρήγα συνόδευε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

    Συνάντηση με Γ. Καρατζαφέρη

    Τη στήριξη στο πρόσωπο του Δημήτρη Χριστόφια ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: "Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δεν είναι καθόλου ευφυές την ώρα που ο παίκτης σου είναι στο ρίνγκ να πηγαίνεις εσύ από πίσω να του τραβάς το σορτσάκι. Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει το δικό του αγώνα επάνω στο ρίνγκ. Πρέπει όλοι να είμαστε δίπλα να αβαντάρουμε, να φωνάζουμε, να τον εμψυχώνουμε, διότι οποιαδήποτε άλλη κίνηση αμφισβήτησης νομίζω ότι δεν δημιουργεί αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα".

    Συνάντηση με Αλ. Τσίπρα

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Κύπρο και την Τουρκία "για να αναδείξουμε τις θέσεις μας και να στηρίξουμε τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για επίλυση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό" άφησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Εξερχόμενος ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον πρόεδρο Χριστόφια για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις εντατικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Ταλάτ. Εκφράσαμε την αταλάντευτη υποστήριξή μας στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Επίσης, του εκφράσαμε την πεποίθησή μας ότι ο κίνδυνος για το Κυπριακό δεν είναι η αποδοχή, τουλάχιστον όσο θα είναι στην κυβέρνηση ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, μιας κακής λύσης, αλλά η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο, δηλαδή της διχοτόμησης. Και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος της αποτυχίας των εντατικών προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης.

    Επίσης, είπαμε στον πρόεδρο Χριστόφια ότι ο Συνασπισμός και ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα υποστηρίξουμε με θέρμη την προσπάθεια διεθνοποίησης του κυπριακού προβλήματος με πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την υποστήριξη των προσπαθειών του Δημήτρη Χριστόφια και της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και στη χώρα μας θα στηρίξουμε όσο μπορούμε αυτές τις προσπάθειες, ευχόμενοι να βρούμε ανταπόκριση, διότι από την άλλη πλευρά υπάρχει τόσο η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, όσο όμως και η απαράδεκτη στάση του διεθνούς παράγοντα που δεν πιέζει στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, αλλά στην κατεύθυνση της στασιμότητας".

    Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν ο κ. Πάνος Τριγάζης, η κ. Ρένα Δούρου και ο κ. Δρίτσας.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής

    Την ελπίδα του ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα επιδείξει «περισσότερη λογική και κατανόηση» κατά τον δεύτερο γύρο των εντατικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εξέφρασε στον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας.

    «Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω, ότι στην πορεία του δεύτερου γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων, θα υπάρξει περισσότερη λογική και κατανόηση από την πλευρά του κ. Ταλάτ, γιατί "καιγόμαστε στο ίδιο καζάνι" της κατοχής και είναι προς το συμφέρον και της τουρκοκυπριακής πλευράς μια ορθή και στη βάση αρχών επανένωση της κοινής μας πατρίδας. Ελπίζω να τοποθετηθεί πιο δημιουργικά, όπως είπα, ώστε να πετύχουμε περισσότερες συγκλίσεις πάνω σε αυτό το θέμα, διαφορετικά παραμένει το πρόβλημα» ανέφερε συγκεκριμένα ο κος Χριστόφιας.

    Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας, ο κος Χριστόφιας διαπίστωσε πως «δυστυχώς, τα έως τώρα δεδομένα από τον κύκλο των εντατικών συνομιλιών, μαρτυρούν ότι ίσως η Τουρκία να μην έχει αποφασίσει ακόμα να επιλύσει το Κυπριακό πρόβλημα. Και αν κρίνω από το χαρτί που μας έχει δώσει ο κ. Ταλάτ μέσω των Ηνωμένων Εθνών, αυτό είναι απαράδεκτο. Γιβ αυτό δεν το δεχθήκαμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και συνομιλούμε ελεύθερα με τον κ. Ταλάτ, διατυπώνοντας και εμείς τις συνολικές μας θέσεις και απόψεις».

    Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, υπογράμμισε πως «το Κυπριακό εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο εθνικό θέμα, συνολικά του Ελληνισμού» και πως η λύση «θα πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να κινείται απόλυτα μέσα στο πλαίσιο των αξιών και αρχών της Ε.Ε. και βέβαια να σχετίζεται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

    «Είναι στα χέρια της Τουρκίας να αντιληφθεί ότι πρέπει να συμβάλει στην εξεύρεση αυτής της δίκαιης και συμφωνημένης λύσης. Και θα πρέπει να αντιληφθεί και η Τουρκία, ότι η παρέλκυση, τα εμπόδια ή οι δυσκολίες, περισσότερα προβλήματα δημιουργούν και για την ίδια και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι ώρα να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να πέσει και το τελευταίο τείχος που υπάρχει σε ευρωπαϊκό έδαφος» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής.

    «Η στήριξη της Ελλάδας, του συνόλου της Βουλής των Ελλήνων, του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι απαραίτητη για εμάς, γιατί όπως είπατε οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και επίπονες» αποκρίθηκε ο Δ. Χριστόφιας. «Όμως, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και η δική σας η στήριξη είναι βάλσαμο σε αυτή την κοπιώδη προσπάθεια. Ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά και ευχόμαστε κάθε καλό» κατέληξε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

    [04] Επιφυλάξεις για το σχέδιο "Καλλικράτης"

    Με τις επιφυλάξεις της ΝΔ και την ουσιαστική απόρριψη των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των Οικολόγων-Πράσινων, αν και δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, έγινε μια πρώτη γενική συζήτηση για το σχέδιο "Καλλικράτης", το οποίο αναφέρεται στη νέα αρχιτεκτονική της χώρας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Αφορμή για αυτή τη συζήτηση στάθηκε το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, η έναρξη των εργασιών του οποίου έγινε χθες στο Μέγαρο Μουσικής με την παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, των αρχηγών όλων των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των προέδρων της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ και άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης.

    Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε το συνέδριο ως το σημαντικότερο στην ιστορία του θεσμού της ΚΕΔΚΕ, ανέφερε πως οι αιρετοί κατά τα 2/3 τους έθιξαν το θέμα της αυτοκατάργησής τους, αφού με το νέο σχέδιο ο αριθμός των Δήμων από 1.054 συρρικνώνεται στους 370.

    Τα δύο κύρια ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στους αιρετούς είναι αφενός, ο συγκεκριμένος αριθμός, αφού όλοι θέλουν να γνωρίζουν το χωροταξικό συλλογισμό βάσει του οποίου θα συνενωθούν οι Δήμοι. Σε αυτό το ερώτημα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που έκλεισε με την ομιλία του την πρωινή συνεδρίαση, δεν έδωσε απαντήσεις, αφού μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει καθοριστεί, αλλά τους διαβεβαίωσε πως σε αυτό η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της αποκλειστικά αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι κομματικά.

    Το δεύτερο ζήτημα που διαχρονικά αποτελεί πηγή ανησυχίας στην Αυτοδιοίκηση είναι αυτό των πόρων. Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, στην ομιλία του, επεκτάθηκε στο θέμα αυτό, λέγοντας πως για τη βιωσιμότητα του νέου θεσμού είναι αναγκαία η σύνδεσή του με τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών. Επίσης, ζήτησε την καταβολή από το κράτος όλων των πόρων προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ώστε να μην μετακυληθούν τα χρέη στο νέο θεσμό.

    Ο κ. Κακλαμάνης στην κύρια ομιλία του υπήρξε σαφής προς την κυβέρνηση πως η Αυτοδιοίκηση σαφώς επιθυμεί μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση, όπως έχει επισημανθεί έως τώρα από τα προηγούμενα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη και τη Θεσσαλονίκη, όμως διεκδικεί και τα οφειλόμενα από την κεντρική διοίκηση. Αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα για 20.000 θέσεις εργασίας σε ανέργους που είχε προγραμματιστεί με το υπουργείο Απασχόλησης της προηγούμενης κυβέρνησης - πρόγραμμα το οποίο η σημερινή κυβέρνηση "πάγωσε" και ζητεί την επιστροφή των 80 εκατομμυρίων ευρώ που η Αυτοδιοίκηση είχε ήδη καταβάλει για την υλοποίηση του προγράμματος. Επί του προγράμματος ειδικότερα, ο κ. Κακλαμάνης είπε πως η ΚΕΔΚΕ ζητά να καθιερωθεί ο 2ος βαθμός Αυτοδιοίκησης με αιρετό περιφερειάρχη που να υλοποιεί αναπτυξιακές πολιτικές, να συγκροτηθεί μητροπολιτική διοίκηση στις μεγάλες πόλεις και οι νέοι Δήμοι να συγκροτηθούν με διάλογο και διαφάνεια και με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Τέλος, ζητά την καταβολή των 330 εκατ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε δαπάνες και μισθούς για το 2009 και δεν έχουν ακόμη δοθεί. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ σε διάλογο, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

    Μετά τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, το λόγο πήρε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε πως το κόμμα της είναι αντίθετο με το σχέδιο "Καλλικράτης" όχι επειδή υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα, αλλά γιατί αυτού του είδους οι αλλαγές, όπως αποδείχθηκε και με το σχέδιο "Καποδίστριας 1" δεν αποδίδουν, όπως είπε. Η κ. Παπαρήγα τοποθετήθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και ζήτησε να εκλέγεται ο δήμαρχος και το Περιφερειαρχικο Συμβούλιο με απλή αναλογική από τα δημοτικά συμβούλια.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να αναβληθεί το πρόγραμμα για μια τετραετία, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίησή του και για να μελετηθεί καλύτερα. Το ΛΑΟΣ ζητά επίσης συγκεκριμένο αριθμό δημάρχων και συγκεκριμένα 25 σε κάθε περιφέρεια.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε δημοψήφισμα για το θέμα της ιθαγένειας οικονομικών μεταναστών, γιατί με τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση αλλοιώνεται το εθνικό φρόνημα, όπως είπε.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μια ενιαία ολοκληρωτική Διοικητική Μεταρρύθμιση του κράτους, με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

    Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ανέλυσε το πρόγραμμα λεπτομερειακά. Τόνισε πως πρόκειται για μια καμπή της ιστορίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμβαίνει μετά από μια μακρά περίοδο ωρίμανσης του αυτοδιοικητικού κινήματος, αλλά και πολλές μεταβολές, αναβολές, δισταγμούς και καθυστερήσεις από πλευράς κράτους, το οποίο "δεν ήθελε να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του".

    Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα από 1/1/2011.

    Απαντώντας για τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων ο κ. Ραγκούσης είπε πως με τον "Καλλικράτη" δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης να οριοθετήσει και να θεσπίσει την οικονομική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης. Επέκρινε επίσης τη ρητορική πολιτικών της ΝΔ, οι οποίοι ζητούν να δοθούν τα 330 εκατ. ευρώ, τώρα, τη στιγμή που εκείνοι χειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια τα θέμα Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Ραγκούσης μίλησε επίσης και για το θέμα που αφορά τους μετανάστες. Οπως είπε, χρήση του δικαιώματος για την ψήφο των μεταναστών έχουν μόνο οι νόμιμοι μετανάστες, δηλαδή συμφωνα με τα στοιχεία, όσοι είχαν εισέλθει στην Ελλάδα ως το 2004 και είχαν νομιμοποιηθεί το 2005 και 2007.

    Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί αύριο, Τετάρτη.

    [05] Ξεκίνησε ο «αστυνομικός της γειτονιάς»

    Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Αστυνομικός της γειτονιάς». Συνολικά διατέθηκαν 218 αστυνομικοί, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε 45 αστυνομικά τμήματα. Οι περισσότεροι άνδρες διατέθηκαν για την Αθήνα, λόγω του όγκου της. Ακολουθούν κατά σειρά διάθεσης η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, η Κόρινθος, η Καλαμάτα, η Κομοτηνή, η Ξάνθη, η Καβάλα, η Βέροια, η Λάρισα, ο Βόλος, η Νέα Ιωνία Μαγνησίας, τα Γιάννενα, η Λαμία, η Χαλκίδα, το Αγρίνιο, η Κέρκυρα, η Ηγουμενίτσα, η Ερμούπολη Σύρου και η Ρόδος.

    Στόχος του προγράμματος είναι να παταχθεί το έγκλημα σε κάθε γειτονιά της χώρας. Οι 218 αστυνομικοί πέρασαν από ειδική εκπαίδευση και θα κυκλοφορούν σε βάρδιες σε κάθε γειτονιά με ειδική στολή, μοιράζοντας παράλληλα την κάρτα τους με το υπηρεσιακό κινητό τους τηλέφωνο.

    Σκοπός της αστυνομίας είναι μέσω αυτών των αστυνομικών να καταγραφούν προβλήματα σε κάθε γειτονιά και να αντιμετωπιστούν, να αυξηθεί η ροή πληροφοριών μέσω της συνεργασίας των αστυνομικών της γειτονιάς με πολίτες, ώστε να αντιμετωπίζονται και άλλα εγκλήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς από ό,τι το βεληνεκές νέας γειτονιάς.

    Οι 218 αστυνομικοί έλαβαν ειδική εκπαίδευση από πανεπιστημιακούς καθηγητές από εξειδικευμένους εγκληματολόγους και αξιωματικούς της αστυνομίας προκειμένου να έχουν καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με πολίτες και με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μετανάστες. Για να ξεχωρίζουν από τους άλλους αστυνομικούς θα έχουν ειδικό διακριτικό σήμα στη στολή, που θα αναφέρει «αστυνομικός της γειτονιάς». Το ίδιο θα αναγράφεται και στα δίκυκλα, ή τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινούνται. Ειδικά στην Αττική τοποθετήθηκαν 114 από τους 218 άνδρες, δηλαδή το 50%, 28 στη Θεσσαλονίκη και από τέσσερις έως δώδεκα στις άλλες περιοχές.

    Στα καθήκοντα των αστυνομικών της γειτονιάς είναι να περιπολούν ανά δύο σε βάρδιες, ώστε να αποτρέπουν τα εγκλήματα, να βοηθούν έμπρακτα κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις, να επικοινωνούν με τους κατοίκους, τη δημοτική αρχή, τη σχολική κοινότητα, τους εμπόρους, τους τοπικούς συλλόγους, τις ενώσεις πολιτών και τους κοινωνικούς φορείς. Να συμπαρίστανται σε θύματα εγκληματικών πράξεων συγκεντρώνοντας πληροφορίες και ενημερώνοντας την υπηρεσία, να βοηθούν ανθρώπους με αναπηρία και γενικά μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, να παρίστανται σε συγκεντρώσεις, ή συνελεύσεις τοπικών φορέων, για θέματα ασφάλειας.

    Για τους πολίτες οι αστυνομικοί της γειτονιάς θα είναι διαθέσιμοι σε ζητήματα παραβατικότητας, ενδοοικογενειακής, ή σχολικής, βίας, σε επίλυση διαφορών στη γειτονιά, διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία σε διοικητικές διαδικασίες, όπως έκδοση ταυτοτήτων κλπ, αλλά δεν θα είναι αρμόδιοι να παρεμβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες για τις οποίες οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν απευθείας με την άμεση δράση.

    [06] Προσφυγή λόγω...περιβαλλονικών επιπτώσεων

    Προσφυγή στα τσεχικά δικαστήρια απειλεί να καταθέσει η Μικρονησία, εάν η τσεχική κυβέρνηση προχωρήσει στην ανακατασκευή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Προυνερόβ της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

    Η κυβέρνηση των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας, όπως είναι το επίσημο όνομα της χώρας, υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος σταθμός, ο οποίος απέχει πάνω από 12.000 χιλιόμετρα από την αλυσίδα των 600 μικρών νησιών με τους 110.000 κατοίκους στη μέση του Ειρηνικού, εκπέμπει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συνεισφέροντας σημαντικά στην υπερθέμανση του πλανήτη, και αποτελώντας μία ευθεία απειλή στο μέλλον της χώρας.

    Ο λιγνίτης με τον οποίο λειτουργεί η μονάδα στο Προυνερόβ, θεωρείται ως ένα από τα πιο ρυπογόνα και λιγότερα αποτελεσματικά είδη άνθρακα και η Μικρονησία υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές πηγές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το κύριο αέριο του θερμοκηπίου, το οποίο ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Σύμφωνα με την Μικρονησία, υψηλότερες εκπομπές CO2 σημαίνουν αύξηση της στάθμης της θάλασσας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες στο έδαφος της και ότι πιο θερμός πλανήτης σημαίνει πιο έντονες και καταστροφικές καταιγίδες.

    Το Δεκέμβριο, η Μικρονησία ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Τσεχίας να εξετάσει τις διασυνοριακές επιπτώσεις των εκπομπών άνθρακα από τη μονάδα του Προυνερόβ, την οποία λειτουργεί η εταιρεία CEZ και αυτό το μήνα έστειλε δεύτερη σχετική επιστολή.

    «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και συμβαίνει στις ακτές μας. Είναι ζήτημα επιβίωσης για μας. Αν ρίξετε μια ματιά στον χάρτη του Ειρηνικού, είμαστε απλές κουκίδες στη μέση του ωκεανού», δηλώνει ο Αντριου Γιάλτιμαν, διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Επειγουσών Καταστάσεων της Μικρονησίας.

    Όπως λέει ο Γιάλτιμαν, επικαλούμενος και την Greenpeace αλλά και δικηγόρους με ειδίκευση στο περιβάλλον, που έχουν εμπλακεί στο θέμα, η μονάδα του Προυνερόβ μόνη της, σε ετήσια βάση, εξέπεμψε σαράντα φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι όλη η Μικρονησία στο σύνολο της και η κυβέρνηση του πιστεύει ότι η σχεδιαζόμενη ανακαίνισή της δεν θα χρησιμοποιήσει την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία

    Από την πλευρά της η CEZ υποστηρίζει ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την καλύτερη τεχνολογία που υπάρχει και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον ειδικό επιστήμονα που διόρισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Τσεχίας.

    «Η αποδοτικότητα του Προυνερόβ ΙΙ θα αυξηθεί από το 32,8% που είναι τώρα, στο 39,06%», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία προσέθεσε ότι θα μειωθούν οι εκπομπές και άλλων ρυπαντών.

    Η νέα μονάδα θα έχει τρεις υπομονάδες δυναμικότητας 250 μεγαβάτ η μία αντί για 5 των 210. Η τσεχική κυβέρνηση μελετά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επέκτασης του Προυνερόβ και ολοκλήρωνε την μελέτη όταν έλαβε το αίτημα της Μικρονησίας.

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι θα συμπεριλάβει τα σχόλια της Μικρονησίας στην τελική του θέση και ο Γιάλτιμαν εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η τελική αξιολόγηση του Υπουργείου, μετά την οποία η κυβέρνηση της Μικρονησίας θα αποφασίσει το επόμενο βήμα της, είναι θα αρνητική.

    Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αποτελούν μέρος της κανονικής διαδικασίας.

    Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που «ένα κράτος επικαλείται τους νόμους ενός άλλου κράτους έτσι ώστε να μειωθεί η περιβαλλοντική επίπτωση που υφίσταται το ίδιο», δηλώνει ο Πίτερ Ρόντρικ, βετεράνος δικηγόρος στα θέματα κλιματικής αλλαγής και συνδιευθυντής του Προγράμματος Κλιματικής Δικαιοσύνης.

    Ο Ρόντρικ σημειώνει ότι η απόφαση του τσεχικού δικαστηρίου δεν θα δεσμεύει τα δικαστήρια άλλων χωρών αλλά θα είναι ενδιαφέρουσα και ενδεχομένως πειστική, ειδικά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Τσέχος δικηγόρος, Γίρι Νεζίμπα, ο οποίος έχει εμπλακεί στην υπόθεση, προσθέτει ότι η συμμετοχή της Μικρονησίας στις διαδικασίες αποτίμησης μπορεί να δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο.

    Ο Γιάλτιμαν διευκρίνισε ότι έμαθε για το Προυνερόβ μέσω της Greenpeace και σκέφτηκε ότι αποτελεί μία τέλεια ευκαιρία να φωτίσει τα δεινά της κλιματικής αλλαγής για τα μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού μετά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το θέμα.

    Πολλά μικρά νησιωτικά κράτη, όπως οι Μαλδίβες, το Τουβαλού και το Κιριμπάτι ήθελαν η Κοπεγχάγη να καταλήξει σε ένα σύμφωνο για να περιοριστεί η παγκόσμια υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να επιταχυνθεί η βοήθεια για τα πιο ευάλωτα κράτη.

    Αλλά πολλές χώρες θεωρούν την τελική συμφωνία της Κοπεγχάγης υπερβολικά αδύναμη και ασαφή.

    Ο Γιάλτιμαν δεν αποκλείει η Μικρονησία να στραφεί εναντίον και άλλων μονάδων σε άλλα μέρη του κόσμου.

    «Όλα εξαρτώνται από το είδος της πληροφόρησης που έχουμε στη διάθεση μας για τις ενεργειακές μονάδες. Είτε τα ακούμε στις ειδήσεις, είτε από άλλες πηγές», είπε.

    [07] Ημερήσια ατζέντα: 19/1/2010

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γυναικών ΡΟΜ Δενδροποτάμου Μενεμένης με θέμα την στεγαστική ακαταλληλότητα του 3ου και 5ου Δημοτικού Διαπολιτισμικού Σχολείου Δενδροποτάμου και τη δημιουργία σχολικής στέγης. - 09:00:00, Θεσσαλονίκη/Δενδροπόταμος.

  • Ακρόαση της Ελληνίδας υποψήφιας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, στο πλαίσιο της ολομέλειας της συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - 10:00:00, Στρασβούργο, Γαλλία.

  • Συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες - 10:30:00, Αθήνα/Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη-Κανελλοπούλου 4.

  • Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών - Απολογισμός έργου από υπουργό Δ. Ρέππα - 11:00:00, Αθήνα/Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

  • Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. διοργανώνει εορταστική εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας για τους αλλοδαπούς σπουδαστές του, στην Παλαιά Φιλοσοφική. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ.

  • Συνέντευξη Τύπου Saxo Bank - 12:00:00, Αθήνα/Βασ. Σοφίας 4.

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες - 12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Συνέντευξη Τύπου Eurobank Χρηματιστηριακής - 12:45:00, Αθήνα/Φιλελλήνων 10.

  • Συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). - 13:00:00, Θεσσαλονίκη/Πλ. Μοριχόβου 1.

  • Συνέντευξη Τύπου ΓΣΕΕ με θέμα: «Το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» - 13:00:00, Αθήνα/Πατησίων 69.

  • Δηλώσεις στον Τύπο, μετά τις διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών που ακολουθούν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες - 15:45:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Συνάντηση της υφυπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφης Γεννηματά με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες. - 16:10:00, Αθήνα/υπουργείο Υγείας.

  • Συνάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες - 17:30:00, Αθήνα/Χατζηγιάννη Μέξη 5.

  • Διάλεξη της Ολυμπίας Δουκάκη στο Αμερικανικό Κολέγιο - 19:30:00, Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή.

  • Συνέδριο ΚΕΔΚΕ, Αθήνα.

    Αθλητική ατζέντα

  • Αθλητισμός-Συνέντευξη Τύπου ΓΓΑ, Πάνου Μπιτσαξή - 12:00:00

  • Υδατοσφαίριση-Κύπελλο (Β΄ φάση): ΝΕ Πατρών-ΠΑΟΚ - 15:30:00, Πάτρα (GRC)

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας: Προαγγελία 5ης φάσης

  • Μπάσκετ-Κύπελλο Ανδρών-Ημιτελικά (Β΄ Αγώνες): Προαγγελία

    [08] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    «Μετ'εμποδίων» διεξάγεται σε αρκετά σημεία της Βόρειας Ελλάδας η κυκλοφορία των οχημάτων εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Στο νομό Σερρών κλειστή είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στο ύψος των Κερδυλλίων, καθώς και ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα, όπου οι αγρότες των Σερρών έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους.

    Τον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα έχουν αποκλείσει αγρότες από τη Θεσσαλία, ενώ κλειστή παραμένει και η Εγνατία Οδός, στο κόμβο της Χρυσούπολης Καβάλας.

    Στο νομό Κιλκίς, ανοιχτός, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, θα παραμείνει ο δρόμος που οδηγεί στον συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης, που ήταν κλειστός για κατά τις απογευματινές ώρες. Στο συνοριακό σταθμό Ευζώνων, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, χωρίς ωστόσο να κλείνουν το δρόμο.

    Στη Φλώρινα, ανοιχτός είναι ο κόμβος Κρυσταλλοπηγής - 10χλμ πριν από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής - και η διασταύρωση Βογατσικού Καστοριάς, που ανοιγόκλειναν και σήμερα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Ανοιχτός είναι επίσης, ο συνοριακός σταθμός Εξοχής στη Δράμα, που παρέμεινε κλειστός, για αρκετές ώρες, μόνο για φορτηγά.

    Επίσης, ανοιχτή θα παραμείνει σήμερα μέχρι τις 10:30 το πρωί η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο Στρυμονικού από τους αγρότες. Οι κτηνοτρόφοι, που συμμετέχουν από σήμερα ενεργά στις κινητοποιήσεις, έριξαν χθες γάλα στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τη χαμηλή τιμή πώλησής του. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αγρότες έκαψαν στο δρόμο καπνά, ενώ έριξαν καλαμπόκια και σιτάρια. Η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης θα ξανακλείσει αύριο το πρωί από τις 10.30 μέχρι τις 15.30. Στο συγκεκριμένο κόμβο, οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων των οποίων οι επιβάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας.

    Ωστόσο, οι πρώτες ουρές φορτηγών άρχισαν να σχηματίζονται χθες στο μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, όπου μετά τις 3 το απόγευμα αγρότες από περιοχές του νομού Σερρών διέκοψαν με τα τρακτέρ την κυκλοφορία όλων των οχημάτων από την Ελλάδα προς και από τη Βουλγαρία. Κλειστός παραμένει και ο μεθοριακός σταθμός Δοϊράνης Κιλκίς, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ενώ οι αγρότες παρέταξαν τρακτέρ και στη συνοριακή διάβαση Ευζώνων, χωρίς να διακόψουν την κυκλοφορία.

    Δηλώσεις Κ. Μπατζελή

    "Η παροχή εθνικών επιδοτήσεων χωρίς προγραμματισμό και δομή στήριξης της αγροτικής οικονομίας δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα. Γι΄αυτό, δεν επιλέγουμε πρόσκαιρες διευθετήσεις αλλά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις με έναν ανοιχτό σε όλους διάλογο".

    Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα σε 20 περίπου σημεία των εθνικών δρόμων.

    Καλώντας τους αγρότες σε διάλογο η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι το αγροτικό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα αλλά αφορά όλη την κοινωνία και όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

    [09] "Οδυνηρές θυσίες για το λαό"

    «Αυτό που συζητούν κυβέρνηση και ΕΕ είναι το πώς θα επιβάλλουν το κοινό τους σχέδιο, το οποίο είναι ένα και μοναδικό και περιλαμβάνει οδυνηρές θυσίες για το λαό χωρίς τέλος, προκειμένου να στηριχθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματιών. Το μεγάλο τους πρόβλημα είναι το πώς θα αφοπλίσουν το λαό για να μην αντιδράσει» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τη συζήτηση κυβέρνησης-Ecofin για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    Σε άλλη ανακοίνωση το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη στήριξή του «στα δίκαια αιτήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς που ξεσηκώνεται σε όλη τη χώρα για να εμποδίσει στο ξεκλήρισμά της» και καλεί τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της πόλης να σταθούν στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς «γιατί η δικαίωση της πάλης της αποτελεί προϋπόθεση για φτηνά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα, για να αντιμετωπιστεί η διατροφική εξάρτηση της χώρας. Λαϊκή συσπείρωση και δράση για να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή θύελλα».

    «Είναι μονόδρομος η συσπείρωση και ο αποφασιστικός και επίμονος αγώνας για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση στην ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων» τονίζει το Γραφείο Τύπου το κόμματος.

    «Οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι εξαναγκάζουν τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους, τα υπέρογκα χρέη στις τράπεζες, το τεράστιο κόστος παραγωγής, είναι αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν συνειδητά ψηφίσει και εφαρμόζουν με απαρέγκλιτη συνέπεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ» από την οποία «ωφελούνται οι καπιταλιστές αγρότες και οι μεγάλοι επιχειρηματίες που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

    «Καμία ανοχή στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα αιτήματά των φτωχομεσαίων αγροτών και ότι τα προβλήματα θα λυθούν με εθνικό διάλογο και συνεννόηση. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν άφθονα όταν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι μεγαλοεισαγωγείς - μεγαλοεξαγωγείς που έχουν τεράστια κέρδη»

    [10] "Σοβαρές αποφάσεις"

    «Τα μέτρα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την οικονομία είναι ανεπαρκέστατα. Πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις τις οποίες αδυνατεί να λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης. «Η κυβέρνηση τις πρώτες 100 ημέρες ελέγχεται για πολλές παλινωδίες. Σαφώς δεν έχουμε ακυβερνησία, αλλά δεν υπάρχουν και δείγματα μιας αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις», πρόσθεσε.

    Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Οι Έλληνες αγρότες είναι ίσως το πιο υπεύθυνο κομμάτι του ελληνικού λαού. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα αδιέξοδά τους, πιστεύουμε όμως ότι και αυτοί θα αντιληφθούν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα».

    [11] "Μέτρα κατά της ανεργίας"

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πρασίνων θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στα γραφεία του Συνασπισμού με αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλ. Τσίπρα και τους Δ.Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ και Δημ. Παπαδημούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ.

    Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς και οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η διοικητική μεταρρύθμιση.

    «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δει πώς θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης, η αύξηση της ανεργίας» τόνισε ο προέδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στους εργαζομένους της ΕLITE που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι 250 εργαζόμενοι είναι για τρεις μήνες απλήρωτοι γιατί η επιχείρηση αντιμετώπισε προβλήματα "κακοδιαχείρισης" αν και ήταν «μια κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία μάλιστα στις αρχές Δεκέμβρη προγραμμάτισε αύξηση της παραγωγής κατά 20% για το 2010 και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας να δώσει συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις.

    «Έχουμε εδώ 250 εργαζόμενους απλήρωτους, συνολικά η παραγωγή εδώ συμπεριλαμβάνει και πολλούς άλλους ακόμα εργαζόμενους από βιοτεχνίες. Πάνω από χίλιοι λοιπόν εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν το εισόδημά τους από την επιλογή της εργοδοσίας ξαφνικά να κλείσει το εργοστάσιο» ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι πρέπει «να δοθεί άμεσα το επίδομα των 1000 ευρώ στους εργαζόμενους της Elite», αλλά και «να δοθεί λύση στο πρόβλημα ώστε να υπάρξει επανέναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου προκειμένου να μην χάσουν τη δουλειά τους, όχι μονάχα οι 250 εργαζόμενοι, αλλά πάνω από χίλιοι που εμπλέκονται με τις βιοτεχνίες που συνδράμουν στην παραγωγή υποδημάτων του εργοστασίου της Elite».

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε τι είδους Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι αυτό που δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι στη χώρα μας το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο κλείνει, ότι έχουμε απολύσεις, ότι έχουμε εργαζόμενους στο δρόμο που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

    [12] "Για ένα βιώσιμο μέλλον"

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε στο Αμπού Ντάμπι με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης για το ενεργειακό μέλλον της γης, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν κατ΄ ιδίαν και διήρκησε 40 λεπτά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, υπήρξε ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας ανέφερε στον κ. Ερντογάν ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα του επιδοθεί η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή που είχε στείλει ο Τούρκος πρωθυπουργός στον Έλληνα ομόλογό του.

    Ο δε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.

    "Χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας"

    Η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η αλλαγή ενεργειακού και αναπτυξιακού μοντέλου, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, από το τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο μέχρι βεβαίως το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο.

    Την επισήμανση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην ομιλία του (ήταν ο κεντρικός ομιλητής) στη Διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του κόσμου, που πραγματοποιείται στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Ο Κάρολος Παπούλιας περιέγραψε με μελανά χρώματα τη ζοφερή πραγματικότητα στα θέματα του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στην αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα προώθησης της πράσινης ανάπτυξης για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

    «Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να πάει χαμένη», συμπλήρωσε.

    Ειδικότερα στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε την αποτυχία της Διάσκεψης Κορυφής της Κοπεγχάγης, τονίζοντας πως η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και απειλεί τη βιωσιμότητα του πλανήτη και το μέλλον των επόμενων γενιών.

    «Σβ αυτήν την πρόκληση όφειλαν να απαντήσουν οι ηγέτες του κόσμου και αντί να περιοριστούν σε μια συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, έπρεπε να προχωρήσουν σε μια παγκόσμια, περιεκτική και νομικά δεσμευτική συμφωνία, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα», επεσήμανε.

    Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε επίσης ότι η αποτυχία της Κοπεγχάγης «προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις αν ιδωθεί ως στοιχείο μίας μεγαλύτερης εικόνας. Και η μεγάλη εικόνα είναι εκείνη μίας βαθιάς, πολυδιάστατης κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής, ενεργειακής και περιβαλλοντικής, η οποία συνδέεται με το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήσαμε και ακολουθήσαμε ως «αναπτυγμένος κόσμος» τα τελευταία χρόνια».

    Εξήγησε ότι πρόκειται για «μοντέλο απληστίας και ασυδοσίας στο όνομα του κέρδους για τους λίγους, μοντέλο υπερκαταναλωτισμού και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, μοντέλο που διευρύνει συνεχώς τις παλιές ανισότητες και δημιουργεί νέες. Αυτή λοιπόν είναι η «μεγάλη εικόνα» και είναι ζοφερή».

    Όμως, επεσήμανε, η κάθε κρίση εγκυμονεί και μια ευκαιρία: Και ως τέτοια ευκαιρία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παπούλια, είναι η υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων που αφορούν στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση και στην ταχύτερη ανάκαμψη.

    Σταδιακά, τόνισε, διαμορφώνεται και ένα κοινωνικό κίνημα υπέρ της καθαρής ενέργειας που ωθεί τις πολιτικές ηγεσίες στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης και θύμισε πως η ΕΕ έχει δεσμευθεί να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να ενισχύσει το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση, κατά 20% μέχρι το 2020.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αυτός ο στόχος είναι κάτι ευρύτερο: «Πρόκειται για τη διατήρηση της πρωτοπορίας στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης στην παραγωγή και στην κατανάλωση. Συνδέεται με την προσπάθεια της Ευρώπης να ενισχύσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τρίτες χώρες. Πρόκειται, τελικά, για δομική αλλαγή φιλοσοφίας ανάπτυξης, όπου κυρίαρχη έννοια γίνεται η αειφορία, η βιωσιμότητα. Βιωσιμότητα όχι μόνο των φυσικών πόρων, αλλά των αγορών -με τη δημιουργία νέων βιώσιμων επενδυτικών ευκαιριών- βιωσιμότητα της απασχόλησης, με τη δημιουργία νέων αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας», επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας. Διότι, όπως είπε, δεν είναι πλέον μόνον οι μεγάλες και ισχυρές χώρες ή οι μεγάλοι πολυεθνικοί ενεργειακοί κολοσσοί που έχουν θέση στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Λόγο και ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα μπορούν να έχουν πλέον χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους, όχι απαραίτητα βιομηχανικές, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Αλλά και στο παγκόσμιο επίπεδο, πρόσθεσε, οι ΑΠΕ μπορούν να συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, διότι το δυναμικό τους είναι ανεξάντλητο και στις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα τις πλέον ευάλωτες, με αποτέλεσμα να διανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς των χωρών αυτών, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του χάσματος Βορρά-Νότου.

    «Με δυο λόγια, οι φτωχές χώρες μπορούν να κερδίσουν δύναμη και προοπτικές ευημερίας για τους πληθυσμούς τους, αξιοποιώντας τη δύναμη του αέρα, της γης, του ήλιου και της θάλασσας», συμπλήρωσε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί «τη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση, στο πρόβλημα της εξάντλησης των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και είναι η μόνη ειρηνική επιλογή προκειμένου να εξασφαλίσομε πόρους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

    Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε πως ο προσανατολισμός και οι προτεραιότητες της Ελλάδας στρέφονται στην Πράσινη Ανάπτυξη και εξήγησε πως η χώρα μας διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτει τεχνογνωσία για ανάπτυξη ερευνητικών και επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχείρισης του περιβάλλοντος.

    Επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις συγκεκριμένες δυνατότητες σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να καταστεί σημαντικός πόλος επιχειρηματικής και διπλωματικής δράσης. Για τον λόγο αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ελληνική πρωτοβουλία για την Πράσινη Ανάπτυξη και τη συνεργασία με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, όπου η ανάπτυξη θα είναι προς όφελος των πολλών και συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Και η ενέργεια, είπε, από μέσο επιβολής και ισχύος θα μετατραπεί σε εργαλείο για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την προώθηση της ευημερίας των λαών και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τα παιδιά μας.

    [13] "Σημαντικό βήμα"

    Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα χαρακτήρισαν ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, τις βασικές πτυχές του οποίου παρουσίασε στη σύνοδο των υπουργών της Ζώνης του Ευρώ, ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το βράδυ ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι τα μέτρα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται είναι ικανοποιητικά.

    Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στις απαιτήσεις των αγορών και στις εκκλήσεις των κοινοτικών παραγόντων. Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ φάνηκε επικριτικός "στη νέα μόδα που θέλει όποια κι αν είναι τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα να είναι αναποτελεσματικά" , εκφράζοντας την ελπίδα ότι σιγά σιγά η ελληνική οικονομία θα μπει στο "σωστό δρόμο" και πως σύντομα θα ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών. Ανέφερε, ακόμη, ότι το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας δεν αφορά μόνο την ίδια τη χώρα, αλλά το σύνολο της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, δήλωσε ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξουν το κουράγιο που απαιτείται για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

    Ωστόσο, και οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες επεσήμαναν το σημαντικό πρόβλημα της Ελλάδας, όσον αφορά τη δυνατότητα να παρέχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Χοακίν Αλμούνια ανακοίνωσε ότι εκτός από τη σύσταση που θα υιοθετήσει το προσεχές διάστημα η Επιτροπή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, με βάση το Άρθρο 126, παράγραφος 9, αλλά και τη γνωμοδότησή της για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, θα υιοθετήσει συστάσεις για τη βελτίωση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Επιπλέον, ο Επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εφαρμογής του προϋπολογισμού θα υιοθετηθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός του 2010, με τις οποίες θα αξιολογείται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάθε τρεις μήνες.

    Ανανεώθηκε η θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Η ανανέωση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup ενεκρίθη στις Βρυξέλλες "ομόφωνα" για ακόμη δυόμισι χρόνια, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου προεδρεύει του ευρωπαϊκού οικονομικού φόρουμ από τον Ιανουάριο του 2005.

    Βετεράνος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός είχε επανεκλεγεί επικεφαλής του Eurogroup το 2008.

    Η ανανέωση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν ευρέως αναμενόμενη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 January 2010 - 5:30:38 UTC