Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπούλια-Ερντογάν

  • [01] Συνάντηση Παπούλια-Ερντογάν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Αμπού Ντάμπι με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης για το ενεργειακό μέλλον της γης, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν κατ΄ ιδίαν και διήρκησε 40 λεπτά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, υπήρξε ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας ανέφερε στον κ. Ερντογάν ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα του επιδοθεί η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην επιστολή που είχε στείλει ο Τούρκος πρωθυπουργός στον Έλληνα ομόλογό του.

    Ο δε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.

    "Χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας"

    Η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η αλλαγή ενεργειακού και αναπτυξιακού μοντέλου, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, από το τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο μέχρι βεβαίως το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο.

    Την επισήμανση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην ομιλία του (ήταν ο κεντρικός ομιλητής) στη Διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του κόσμου, που πραγματοποιείται στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Ο Κάρολος Παπούλιας περιέγραψε με μελανά χρώματα τη ζοφερή πραγματικότητα στα θέματα του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στην αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα προώθησης της πράσινης ανάπτυξης για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

    «Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να πάει χαμένη», συμπλήρωσε.

    Ειδικότερα στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε την αποτυχία της Διάσκεψης Κορυφής της Κοπεγχάγης, τονίζοντας πως η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και απειλεί τη βιωσιμότητα του πλανήτη και το μέλλον των επόμενων γενιών.

    «Σ' αυτήν την πρόκληση όφειλαν να απαντήσουν οι ηγέτες του κόσμου και αντί να περιοριστούν σε μια συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, έπρεπε να προχωρήσουν σε μια παγκόσμια, περιεκτική και νομικά δεσμευτική συμφωνία, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα», επεσήμανε.

    Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε επίσης ότι η αποτυχία της Κοπεγχάγης «προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις αν ιδωθεί ως στοιχείο μίας μεγαλύτερης εικόνας. Και η μεγάλη εικόνα είναι εκείνη μίας βαθιάς, πολυδιάστατης κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής, ενεργειακής και περιβαλλοντικής, η οποία συνδέεται με το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήσαμε και ακολουθήσαμε ως «αναπτυγμένος κόσμος» τα τελευταία χρόνια».

    Εξήγησε ότι πρόκειται για «μοντέλο απληστίας και ασυδοσίας στο όνομα του κέρδους για τους λίγους, μοντέλο υπερκαταναλωτισμού και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, μοντέλο που διευρύνει συνεχώς τις παλιές ανισότητες και δημιουργεί νέες. Αυτή λοιπόν είναι η «μεγάλη εικόνα» και είναι ζοφερή».

    Όμως, επεσήμανε, η κάθε κρίση εγκυμονεί και μια ευκαιρία: Και ως τέτοια ευκαιρία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παπούλια, είναι η υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων που αφορούν στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση και στην ταχύτερη ανάκαμψη.

    Σταδιακά, τόνισε, διαμορφώνεται και ένα κοινωνικό κίνημα υπέρ της καθαρής ενέργειας που ωθεί τις πολιτικές ηγεσίες στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης και θύμισε πως η ΕΕ έχει δεσμευθεί να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να ενισχύσει το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση, κατά 20% μέχρι το 2020.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αυτός ο στόχος είναι κάτι ευρύτερο: «Πρόκειται για τη διατήρηση της πρωτοπορίας στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης στην παραγωγή και στην κατανάλωση. Συνδέεται με την προσπάθεια της Ευρώπης να ενισχύσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τρίτες χώρες. Πρόκειται, τελικά, για δομική αλλαγή φιλοσοφίας ανάπτυξης, όπου κυρίαρχη έννοια γίνεται η αειφορία, η βιωσιμότητα. Βιωσιμότητα όχι μόνο των φυσικών πόρων, αλλά των αγορών -με τη δημιουργία νέων βιώσιμων επενδυτικών ευκαιριών- βιωσιμότητα της απασχόλησης, με τη δημιουργία νέων αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας», επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας. Διότι, όπως είπε, δεν είναι πλέον μόνον οι μεγάλες και ισχυρές χώρες ή οι μεγάλοι πολυεθνικοί ενεργειακοί κολοσσοί που έχουν θέση στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Λόγο και ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα μπορούν να έχουν πλέον χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους, όχι απαραίτητα βιομηχανικές, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Αλλά και στο παγκόσμιο επίπεδο, πρόσθεσε, οι ΑΠΕ μπορούν να συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, διότι το δυναμικό τους είναι ανεξάντλητο και στις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα τις πλέον ευάλωτες, με αποτέλεσμα να διανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς των χωρών αυτών, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του χάσματος Βορρά-Νότου.

    «Με δυο λόγια, οι φτωχές χώρες μπορούν να κερδίσουν δύναμη και προοπτικές ευημερίας για τους πληθυσμούς τους, αξιοποιώντας τη δύναμη του αέρα, της γης, του ήλιου και της θάλασσας», συμπλήρωσε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί «τη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση, στο πρόβλημα της εξάντλησης των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και είναι η μόνη ειρηνική επιλογή προκειμένου να εξασφαλίσομε πόρους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

    Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε πως ο προσανατολισμός και οι προτεραιότητες της Ελλάδας στρέφονται στην Πράσινη Ανάπτυξη και εξήγησε πως η χώρα μας διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτει τεχνογνωσία για ανάπτυξη ερευνητικών και επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχείρισης του περιβάλλοντος.

    Επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις συγκεκριμένες δυνατότητες σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να καταστεί σημαντικός πόλος επιχειρηματικής και διπλωματικής δράσης. Για τον λόγο αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ελληνική πρωτοβουλία για την Πράσινη Ανάπτυξη και τη συνεργασία με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, όπου η ανάπτυξη θα είναι προς όφελος των πολλών και συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Και η ενέργεια, είπε, από μέσο επιβολής και ισχύος θα μετατραπεί σε εργαλείο για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την προώθηση της ευημερίας των λαών και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τα παιδιά μας.

    «Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να πάει χαμένη», συμπλήρωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 January 2010 - 11:30:14 UTC