Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μέτρα για ενίσχυση της οικονομίας"
  • [02] Έκρηξη βόμβας στη ΓΓ Τύπου
  • [03] Επιδείνωση του καιρού

  • [01] "Μέτρα για ενίσχυση της οικονομίας"

    Για το θέμα του εκλογικού νόμου αναφέρει ότι συμφωνεί με την αρχή να περιοριστεί το "πολιτικό χρήμα", αλλά διαφωνεί με το γερμανικό μοντέλο. Εκτιμά, ότι αν αυτό εφαρμοζόταν στην Ελλάδα θα καθιστούσε το πολιτικό σύστημα πιο συγκεντρωτικό, τα κόμματα πιο αρχηγικά και την κομματοκρατία ακόμη πιο ασφυκτική.

    Σε ερώτηση για την κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ, αναφέρει ότι το κόμμα του βρίσκεται σε πορεία ταχείας ανασυγκρότησης και εν όψει συνεδρίου θα μπει σε πορεία αναγέννησης.

    «Δημιουργούμε ένα κόμμα που ξέρει τα προβλήματα του τόπου, δεν έχει δουλείες σε κανέναν, δεν έχει γραμμάτια από τα παρελθόν και χτίζει τις προοπτικές της δικής του διακυβέρνησης, με αποφασιστικότητα αλλά και υπευθυνότητα», τονίζει, ενώ για το θέμα της ενότητας στη ΝΔ και ειδικότερα για τη Ν. Μπακογιάννη αναφέρει ότι «δεν τη βλέπω ως "ηττημένη" και δεν την θέλω σε "ακινησία". Τη θέλω δραστήρια, μαζί μας, στην πρώτη γραμμή».

    Ερωτηθείς πόσο εθνικιστής είναι, απαντά μεταξύ άλλων: «όσο εθνικιστής μπορεί να είναι όποιος βιώνει τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου του, χωρίς να υποτιμά τον πολιτισμό κσι την παράδοση άλλων λαών».

    Αναφερόμενος στους χαρακτηριμούς "δεξιός" και "αριστερός", σημειώνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απαξιωτικά λέγοντας «είναι πολιτικές ταυτότητες, δεν είναι κουσούρια ούτε αρετές».

    Για το Κυπριακό επαναλαμβάνει τη θέση ότι αν το νέο σχέδιο είναι το ίδιο με το Σχέδιο Ανάν, θα το στείλει στο καλάθι των αχρήστων ο ίδιος ο κυπριακός λαός.

    Για τα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζει ότι προέχει η εφαρμογή από την Τουρκία των διμερών συμφωνιών που έχουμε κάνει για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.

    Τέλος, για το μεταναστευτικό, επισημαίνει ότι το πρόβλημα αφορά την ουσιαστική ένταξή τους και όχι απλώς την τυπική πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας. «Πιστεύουμε στην πολιτιστική κοινότητα, όχι στην κοινότητα του αίματος», τονίζει και θεωρεί ότι η καλύτερη ρύθμιση αντιστοιχεί στο γερμανικό μοντέλο όσον αφορά την πολιτογράφηση και την ιθαγένεια και στο γαλλικό, όσον αφορά την κοινωνική ένταξη και την εθνική ταυτότητα.

  • ** Αύριο, ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στην 7η Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

    "Αδικαιολόγητη καθυστέρηση"

    Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που παρουσίασε η κυβέρνηση, τονίζει ότι "παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι αγνόησε τις δικές μας εποικοδομητικές προτάσεις, επισημαίνουμε στα θετικά την καταγραφή ορισμένων μέτρων (έστω και ατελών) για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010".

    Ο Α. Σαμαράς κάνει λόγο για κενά και αδυναμίες του προγράμματος, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας και τονίζει πως η ΝΔ θα παρακολουθήσει, βήμα προς βήμα, την εφαρμογή στην πράξη των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, γιατί θεωρεί ότι η πλήρης και αξιόπιστη υλοποίησή τους θα στείλει τα αναγκαία θετικά μηνύματα, τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς τις διεθνείς αγορές.

    Ειδικότερα ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υποβάλλουν, κάθε χρόνο, όλες οι χώρες μέλη της Ο.Ν.Ε. παρουσιάζει αναλυτικά στόχους και μέτρα πολιτικής για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, αλλά και για την αναπτυξιακή πορεία της κάθε χώρας.

    Το σχέδιο του Ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010 - 2013 είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι τόσο γιατί ανατρέπει τον Προϋπολογισμό του 2010, που μόλις ψηφίστηκε, όσο γιατί πρόκειται να υλοποιηθεί σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και εκτίναξης του κόστους δανεισμού της χώρας.

    Σε μια πρώτη ανάγνωση, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά και τη σημασία του ίδιου του εγχειρήματος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέλουμε να συμβάλουμε με τρόπο παραγωγικό.

    Γι΄ αυτό και, παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι αγνόησε τις δικές μας εποικοδομητικές προτάσεις, επισημαίνουμε στα θετικά την καταγραφή ορισμένων μέτρων (έστω και ατελών) για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010. Υπογραμμίζουμε, όμως, κενά και αδυναμίες, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας. Και αυτό διότι:

    Β· Η Κυβέρνηση, ενώ επικαλείται συνεχώς τη διαβούλευση, στην περίπτωση αυτή, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αποδεικνύει το αντίθετο.

    Αποτελεί προσβολή προς τη Βουλή να δίνει ο αρμόδιος υπουργός το Πρόγραμμα στη δημοσιότητα το μεσημέρι, να το παρουσιάζει στη Βουλή το απόγευμα, να το στέλνει στην Ε.Ε. την επομένη και να υπόσχεται συζήτηση στη συνέχεια.

    Β· Με εξαίρεση την πρώτη χρονιά, δεν περιλαμβάνει κοστολογημένα μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

    Β· Είναι ελλειπές - ανεπαρκές σε ό,τι αφορά το βασικό στόχο, που είναι η δημοσιονομική διατηρησιμότητα σε χρονικό ορίζοντα τριετίας.

    Β· Δεν έχει επαρκή αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης για την ανάκαμψη της Οικονομίας, που είναι και η βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Β· Δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης.

    Για να βγει η χώρα από το σημερινό οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο, απαιτείται η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία σε συνδυασμό με την επίτευξη θετικών ρυθμών μεγέθυνσης, θα οδηγήσουν στην οργανική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του Α.Ε.Π., που είναι και το ζητούμενο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκαν τρεις ολόκληροι μήνες για να προσγειωθεί, από τη δημαγωγία της προεκλογικής περιόδου, στη σκληρή πραγματικότητα του Σταθεροποιητικού Προγράμματος που υπέβαλε.

    Η ΝΔ θα παρακολουθήσει, βήμα προς βήμα, την εφαρμογή στην πράξη των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, γιατί θεωρεί ότι η πλήρης και αξιόπιστη υλοποίησή τους θα στείλει τα αναγκαία θετικά μηνύματα, τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς τις διεθνείς αγορές".

    [02] Έκρηξη βόμβας στη ΓΓ Τύπου

    Μεσαίας ισχύος ήταν σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έξω από την Γενική Γραμματεία Τύπου στην συμβολή των οδών Αλ. Πάντου και Φραγκούδη στο Νέο Κόσμο.

    Άγνωστος είχε τηλεφωνήσει νωρίτερα, στις 11.25 στον τηλεοπτικό σταθμό "ΑΛΤΕΡ" και στις 11.29 στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και είχε προειδοποιήσει για την έκρηξη.

    Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ωστόσο προκλήθηκαν αρκετές ζημιές στο πίσω μέρος της ΓΓ Τύπου που έγινε η έκρηξη (έσπασε η τζαμαρία της εισόδου και προκλήθηκαν φθορές στις ψευδοροφές), σε σταθμευμένα αυτοκίνητα καθώς και σε δυο καταστήματα που βρίσκονται κοντά.

    «Πρόκειται για τη γνωστή πρακτική κάποιων θρασύδειλων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Τόνισε ότι «η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» και σημείωσε ότι «ο πολιτικός σκοταδισμός και μηδενισμός, δεν είναι πολιτική άποψη».

    [03] Επιδείνωση του καιρού

    Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από χθες το βράδυ και από τα νοτιοδυτικά.

    Σήμερα αναμένονται βροχές σε όλη τη χώρα και στα νότια καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο, ενώ οι άνεμοι πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέχρι 8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και την ηπειρωτική χώρα από 0 έως 12 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική, βροχές κατά τόπους ισχυρές, αλλά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί μέχρι 8 μποφόρ και η θερμοκρασία κυμαίνεται στην Αθήνα από 5 έως 12 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει συννεφιά, με πρόσκαιρες ασθενείς βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι πνέουν βορειανατολικοί μέχρι 6 μποφόρ και η θερμοκρασία κυμαίνεται στην πόλη από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

    Αύριο Κυριακή, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα είναι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 January 2010 - 11:30:17 UTC