Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αριστες οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας"
  • [02] "Αδικαιολόγητη καθυστέρηση"
  • [03] Έκρηξη βόμβας στη ΓΓ Τύπου
  • [04] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Αριστες οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας"

    "Στις συζητήσεις που είχαμε με τον Μπόικο Μπορίσοφ διαπιστώσαμε το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών μας, ενώ παράλληλα η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί και ένα νέο ξεκίνημα για μια πιο δυναμική στάση στις διμερείς μας σχέσεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στη παραμεθόρια πόλη Ζλάτογκραντ.

    Νωρίτερα, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν εγκαινιάσει τη διασυνοριακή οδό Θερμών-Ζλάτογκραντ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι προσβλέπει σε σχέσεις - πρότυπο στην οικονομία, το εμπόριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, σχέσεις οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να αποτελέσουν και μοντέλο διμερών σχέσεων για όλα τα Βαλκάνια.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το γεγονός πως η Βουλγαρία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ δίνει περισσότερες δυνατότητες για τις διμερείς αυτές σχέσεις, για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2014 και την επίλυση λεπτών προβλημάτων στην περιοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι διαπίστωσε πως ο Βούλγαρος ομόλογός του είναι και αυτός αποφασισμένος ώστε να προχωρήσουν οι δύο χώρες μαζί με τις καλύτερες προοπτικές.

    Απο τη μεριά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι τιμή για τη Βουλγαρία να υποδέχεται έναν από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Ευρώπης.

    Πρόσθεσε ότι προσυπογράφει όλα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και επισήμανε ότι μετά τα εγκαίνια της διασυνοριακής διάβασης για πρώτη φορά ανοίγεται διάβαση σε μήκος 350 χιλιομέτρων ελληνοβουλγαρικής μεθορίου.

    Ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι η φιλία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ηγετών θα συμβάλει στην προώθηση των διμερών σχέσεων, αλλά και στη βοήθεια προς τις άλλες βαλκανικές χώρες, ενώ τέλος είπε ότι μπορούμε μαζί να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία θα δώσουν τόνωση στην περιοχή.

    Στις διμερείς συζητήσεις των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με θετικό πρόσημο αλλά και η συμφωνία να επιλύονται αμέσως διάφορα τεχνικά προβλήματα, ώστε αυτή η μεγάλη επένδυση να λειτουργήσει, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

    Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της κοινής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της λειτουργίας και άλλων διόδων στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και τα θέματα του Κοσόβου, της ονομασίας της ΠΓΔΜ, της Τουρκίας και το Κυπριακό.

    Ακόμη, συζητήθηκε η πορεία της Βουλγαρίας στην ΕΕ, όπου η Ελλάδα ως παλαιότερο μέλος επικουρεί τη γείτονα χώρα σε ευρωπαϊκά θέματα. Βεβαίως συζητήθηκε η "ατζέντα 2014", η είσοδος δηλαδή των δυτικών βαλκανίων στην ΕΕ, όπως έχει προτείνει ο Ελληνας πρωθυπουργός, ως τη χρονιά αυτή και τέλος οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν προσκλήσεις για την πραγματοποίηση επίσκεψης στην Αθήνα και τη Σόφια, αντίστοιχα.

    Ακολούθησε γεύμα στο οποίο παρεκάθησαν οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών καθώς και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης.

    "Θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία"

    «Η προσπάθεια της επόμενης τριετίας θα είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου» υπογράμμισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου τέθηκε προς επικύρωση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης & Ανασυγκρότησης.

    «Θα αφήσουμε πίσω τα ελλείμματα παντού» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι (πρέπει) «να μετατρέψουμε τη μεγαλύτερη και πιο πολυσύνθετη κρίση των τελευταίων δεκαετιών σε ευκαιρία για τη χώρα».

    «Προχωράμε σε ανατροπή όλων των κατεστημένων καταστάσεων που κρατούν την χώρα πίσω» είπε ο κ. Παπανδρέου εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι ο «στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε διάστημα τριετίας είναι εφικτός με σκληρή δουλειά».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζήτησε την επιτάχυνση όλων των μεγάλων αλλαγών, επισήμανε ότι «ξέρουμε τι φταίει όσο κανένας άλλος» και επανέλαβε την θέση του ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι σύμπτωμα χρόνιων προβλημάτων με κορυφαίο εκείνο του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας».

    «Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Δεν θα επιτύχουμε την έξοδο από την κρίση με βιώσιμο τρόπο αν δεν αντιμετωπίσουμε τα αίτια» πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης & Ανασυγκρότησης, το οποίο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν περιέχονται μόνο άμεσα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά σημαντικό μέρος του αφορά το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για σχέδιο με πολύ συγκεκριμένα και μόνιμα μέτρα που στοιχειοθετούν ανατροπές παντού, στον προϋπολογισμό, στη φορολογία, στο παραγωγικό μας πρότυπο και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, με πολιτικές που αποσκοπούν στον τερματισμό της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης του δημοσίου χρήματος και στην ουσιαστική αναδιανομή του εισοδήματος.

    «Η εικόνα μιας ανήμπορης χώρας δεν μας ταιριάζει. Όπως διαψεύσαμε Κασσάνδρες στο παρελθόν, έτσι θα κάνουμε και τώρα. Δεν θα κάνουμε πίσω. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης & Ανασυγκρότησης είναι η μόνη μας επιλογή» τόνισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του ότι «οι εταίροι μας θα εκτιμήσουν την προσπάθεια όχι απλώς μιας κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού», αλλά και ότι «στο τέλος αυτής της διαδρομής κάθε Έλληνας και Ελληνίδα θα είναι υπερήφανος για την χώρα του».

    «Θα τα καταφέρουμε γιατί αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος και γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] "Αδικαιολόγητη καθυστέρηση"

    Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που παρουσίασε η κυβέρνηση, τονίζει ότι "παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι αγνόησε τις δικές μας εποικοδομητικές προτάσεις, επισημαίνουμε στα θετικά την καταγραφή ορισμένων μέτρων (έστω και ατελών) για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010".

    Ο Α. Σαμαράς κάνει λόγο για κενά και αδυναμίες του προγράμματος, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας και τονίζει πως η ΝΔ θα παρακολουθήσει, βήμα προς βήμα, την εφαρμογή στην πράξη των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, γιατί θεωρεί ότι η πλήρης και αξιόπιστη υλοποίησή τους θα στείλει τα αναγκαία θετικά μηνύματα, τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς τις διεθνείς αγορές.

    Ειδικότερα ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υποβάλλουν, κάθε χρόνο, όλες οι χώρες μέλη της Ο.Ν.Ε. παρουσιάζει αναλυτικά στόχους και μέτρα πολιτικής για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, αλλά και για την αναπτυξιακή πορεία της κάθε χώρας.

    Το σχέδιο του Ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010 - 2013 είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι τόσο γιατί ανατρέπει τον Προϋπολογισμό του 2010, που μόλις ψηφίστηκε, όσο γιατί πρόκειται να υλοποιηθεί σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και εκτίναξης του κόστους δανεισμού της χώρας.

    Σε μια πρώτη ανάγνωση, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά και τη σημασία του ίδιου του εγχειρήματος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέλουμε να συμβάλουμε με τρόπο παραγωγικό.

    Γι΄ αυτό και, παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι αγνόησε τις δικές μας εποικοδομητικές προτάσεις, επισημαίνουμε στα θετικά την καταγραφή ορισμένων μέτρων (έστω και ατελών) για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010. Υπογραμμίζουμε, όμως, κενά και αδυναμίες, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας. Και αυτό διότι:

    Β· Η Κυβέρνηση, ενώ επικαλείται συνεχώς τη διαβούλευση, στην περίπτωση αυτή, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αποδεικνύει το αντίθετο.

    Αποτελεί προσβολή προς τη Βουλή να δίνει ο αρμόδιος υπουργός το Πρόγραμμα στη δημοσιότητα το μεσημέρι, να το παρουσιάζει στη Βουλή το απόγευμα, να το στέλνει στην Ε.Ε. την επομένη και να υπόσχεται συζήτηση στη συνέχεια.

    Β· Με εξαίρεση την πρώτη χρονιά, δεν περιλαμβάνει κοστολογημένα μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

    Β· Είναι ελλειπές - ανεπαρκές σε ό,τι αφορά το βασικό στόχο, που είναι η δημοσιονομική διατηρησιμότητα σε χρονικό ορίζοντα τριετίας.

    Β· Δεν έχει επαρκή αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης για την ανάκαμψη της Οικονομίας, που είναι και η βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Β· Δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης.

    Για να βγει η χώρα από το σημερινό οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο, απαιτείται η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία σε συνδυασμό με την επίτευξη θετικών ρυθμών μεγέθυνσης, θα οδηγήσουν στην οργανική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του Α.Ε.Π., που είναι και το ζητούμενο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκαν τρεις ολόκληροι μήνες για να προσγειωθεί, από τη δημαγωγία της προεκλογικής περιόδου, στη σκληρή πραγματικότητα του Σταθεροποιητικού Προγράμματος που υπέβαλε.

    Η ΝΔ θα παρακολουθήσει, βήμα προς βήμα, την εφαρμογή στην πράξη των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, γιατί θεωρεί ότι η πλήρης και αξιόπιστη υλοποίησή τους θα στείλει τα αναγκαία θετικά μηνύματα, τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς τις διεθνείς αγορές".

    [03] Έκρηξη βόμβας στη ΓΓ Τύπου

    Μεσαίας ισχύος ήταν σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έξω από την Γενική Γραμματεία Τύπου στην συμβολή των οδών Αλ. Πάντου και Φραγκούδη στο Νέο Κόσμο.

    Άγνωστος είχε τηλεφωνήσει νωρίτερα, στις 11.25 στον τηλεοπτικό σταθμό "ΑΛΤΕΡ" και στις 11.29 στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και είχε προειδοποιήσει για την έκρηξη.

    Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ωστόσο προκλήθηκαν αρκετές ζημιές στο πίσω μέρος της ΓΓ Τύπου που έγινε η έκρηξη (έσπασε η τζαμαρία της εισόδου και προκλήθηκαν φθορές στις ψευδοροφές), σε σταθμευμένα αυτοκίνητα καθώς και σε δυο καταστήματα που βρίσκονται κοντά.

    [04] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα με θέμα "Βιοποικιλότητα, Περιφερειακή & Τουριστική Ανάπτυξη". Η ημερίδα περιλαμβάνει επίσης μια συνεδρία με θέμα "Η πολιτική επικοινωνίας του ΕΚ: εργαλεία για δημοσιογράφους" Ομιλητές είναι ευρωβουλευτές, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και στελέχη της Ε.Ε. Θα παραστούν εκπρόσωποι της Νομ/κής Αυτ/σης Πέλλας, της Τοπικής Αυτ/σης και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Νομάρχης Πέλλας Μ. Καραμάνης. - Πέλλα/ξενοδοχείο Leventis Art Suites - 09:30:00,

  • Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διοργαώνουν συνάντηση εργασίας για την πυροπροστασία του Σέιχ Σου, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως του ΕΚΑΒ (Πυλαία) - 10:00:00

  • Ο Πατριάρχης Κιλικίας κ. Αράμ θα επισκεφθεί τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη - 11:00:00 Στις 12.30 θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

  • Τη Γιορτή της Βασιλόπιτας διοργανώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής, στο ξενοδοχείο "Capsis". - Θεσσαλονίκη/Μοναστηρίου 18 - 18:00:00 Σημείωση: Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Κύπρο και έχει θέμα "ΟΧΙ στα νεοΑΝΑΝικά σχέδια τουρκοποίησης της Κύπρου.

  • Συνάντηση Παπούλια - Χριστόφια - 19:00:00, Προεδρικό Μέγαρο

  • Ο Κ. Στεφανόπουλος θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των οικονομικών και παιδαγωγικών επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών

    Αθλητική Ατζέντα

  • Μπάσκετ-Ευρωμπάσκετ 2011-Κλήρωση Προκριματικής Φάσης Ανδρών/Γυναικών (και όλων των υπόλοιπων ηλικιών για το 2010) - 15:00:00, Μόναχο, Γερμανία

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (17η αγωνιστική) - 15:00:00, Πανσερραϊκός-Θρασύβουλος (ΕΤ-3)

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (2η ημέρα): Κέρκυρα-ΝΟ Σύρου - 17:00:00, Κέρκυρα

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (13η ημέρα) - 17:30:00

    ΚΑΟ Δράμας-Δάφνη

    Αρκαδικός-ΟΦΗ

    Αμύντας-Ερμής Περάματος

    Παγκράτι-Ικαροι Σερρών

    Αιγάλεω-Ηρακλής

    Ξάνθη-Νήαρ Ηστ

    ΑΓΟ Ρεθύμνου-Ερμής Λ.

    ΑΕΠ Ολυμπιάς-Ικαρος/Εσπ.

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωλίγκα (Β΄ όμιλος, 3η ημέρα): Πανιώνιος-Γιουγκ Ντουμπρόβνικ - 19:00:00, Αθήνα/Νέα Σμύρνη

  • Χάντμπολ-Παγκόσμιο ανδρών (5ος προκρ. όμιλος, 2η ημέρα): Ελλάδα-Μαυροβούνιο - 19:45:00, Αλκαμο (ITA)

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (15η αγωνιστική)

    18:00 Φοίνικας-Αρης

    19:00 Ηρακλής-Λαμία

    19:00 ΠΑΟΚ-Απόλλων Καλαμαριάς

    19:00 Πανελλήνιος-ΑΟ Κηφισιάς

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (14η αγωνιστική)

    17:00 Κερατέα-ΕΑ Λαρίσης

    17:30 Ηρακλής-Πανιώνιος

    18:00 Ηρακλής Κηφ.-Απολλώνιος

    19:00 Ανατόλια-Μαρκόπουλο

  • Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (12η αγωνιστική)

    17:30 ΓΕ Μεσσηνίας-ΣΠΑ Καρδίτσας

    18:00 Μεταμόρφωση-Παναχαϊκή

    18:00 Επίκουρος-Κόροιβος

    18:00 Νίκη-Μίλωνας

    19:00 ΑΓΕ Κορίνθου-Παμβοχαϊκός

    19:00 Εθνικός Αλ.-Ν. Μουδανιά

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (5η ημέρα)

    12.00 Εθνικός-Πανιώνιος

    15.00 Ηρακλής-Γλυφάδα

    16.30 Νηρέας Χαλ.-Ολυμπιακός

    18.30 Βουλιαγμένη-ΝΕ Πατρών

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (10η ημέρα)

    13:00 Χανιά-Χίος

    15:00 Παναθηναϊκός-Παλ. Φάληρο

    17:00 Βουλιαγμένη-Ποσειδών Ιλ.

    18:00 ΝΕ Πατρών-ΠΑΟΚ

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (12η ημέρα)

    17:00 Ολύμπια Λάρισας-Ολυμπιακός

    17:00 Πανιώνιος-Τρίκαλα

    19:00 Άρης-Καβάλα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (18η αγωνιστική)

    ΠΑΟΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 16:45 (ΣΚΑΪ)

    ΗΡΑΚΛΗΣ - Α.Ε.Κ. 19:00 (ΝOVA)

    ΞΑΝΘΗ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 19:00 (ΝΕΤ)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 January 2010 - 5:30:22 UTC