Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣτΕ: Αναμένεται απόφαση για τα τέλη
  • [02] Περιμένοντας τη διεθνή βοήθεια
  • [03] Συνάντηση Παπούλια-Ερντογάν

  • [01] ΣτΕ: Αναμένεται απόφαση για τα τέλη

    Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ, της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος και τριών ιδιοκτητών αυτοκινήτων, που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος είσπραξης και το ύψος των αυξημένων τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

    Κατά την ακροαματική συζήτηση της υπόθεσης οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι το κράτος έχει περιέλθει σε «έκτακτες οικονομικές καταστάσεις» και το Σύνταγμα επιτρέπει την επιβολή φόρων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόσθεσαν δε, ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος «όταν υπάρχει κανονική ροή των πραγμάτων», η επιβολή φόρων μπορεί να γίνει μόνο με νόμο. Επίσης, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου είπαν ότι πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος.

    Ο δικηγόρος των καταναλωτικών οργανώσεων ανέφερε ότι υπάρχει το απαιτούμενο έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ και υποστήριξαν ότι δεν υπέβαλαν αιτήσεις ακύρωσης, αλλά «λαϊκές αγωγές», καθώς εκπροσωπούν τα οικονομικά συμφέροντα 300.000 μελών τους.

    Ο εισηγητής της υπόθεσης, Ι. Γράβαρης, πρότεινε να απορριφθούν, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος, οι αιτήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων.

    Παράλληλα, εισηγήθηκε ότι σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ, δεχτεί ότι οι προσφεύγοντες (ΙΝΚΑ, κ.λπ.) έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, τότε η αίτησή τους πρέπει να γίνει δεκτή και αυτό επειδή τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να επιβληθούν μόνο με νόμο. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση η επιβολή των αυξημένων τελών κυκλοφορίας προβλέφθηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μάλιστα μέχρι στιγμής δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή.

    Ο σύμβουλος Επικρατείας ανέφερε ακόμη, ότι στην περίπτωση αυτή η ΠΝΠ είναι ανίσχυρη, καθώς παραβιάζει το άρθρο 87 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι φόρος (όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας) επιβάλλεται μόνο με νόμο.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

    [02] Περιμένοντας τη διεθνή βοήθεια

    Χιλιάδες Αϊτινοί περιφέρονται στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς αναζητώντας ένα γιατρό, τρόφιμα, νερό ή κάποιο όχημα που θα μπορούσε να τους απομακρύνει από την πόλη όπου η ένταση αυξάνεται, η βοήθεια αργεί να φτάσει και η μυρωδιά της σήψης πλανάται στην ατμόσφαιρα.

    Σαράντα οχτώ ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, η πόλη είναι γεμάτη με πτώματα. Όσα δεν έχουν τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια ή στην άκρη του δρόμου είναι ακόμη θαμμένα κάτω από τα ερείπια των σπιτιών που κατέρρευσαν.

    "Περισσότεροι από εκατό άνθρωπιο βρίσκονται ακόμη εκεί κάτω", δήλωσε ο Μποζιέ Λουί, φοιτητής της ιατρικής, δείχνοντας μια σχολή νοσοκόμων από την οποία δεν απέμειναν παρά μόνο ερείπια. Από την Τετάρτη ο Μποζιέ ψάχνει ανάμεσα στις πέτρες και τα χαλάσματα των τοίχων και της οροφής. Μέχρι στιγμής όμως έχει βρει μόνο πτώματα και η ελπίδα να ανασύρει κάποιον ζωντανό εξανεμίζεται όσο περνούν οι ώρες.

    Σταδιακά όμως ο θυμός αντικαθιστά τον τρόμο των πρώτων ωρών. "Από τη στιγμή του σεισμού, οι ηγέτες μας δεν απευθύνθηκαν ούτε μια φορά στο λαό. Σύμφωνοι, κι αυτοί επηρεάστηκαν από την καταστροφή, αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον να πουν κάτι", υποστήριξε ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών.

    Μια ανθρωποθάλασσα έχει ξεχυθεί στους δρόμους, κρατώντας στα χέρια ότι σώθηκε, αναζητώντας κάποιο ασφαλές μέρος ή μεταφορικό μέσο για να εγκαταλείψουν την πόλη. Πολλοί προσπαθούν από μικρά ραδιοφωνάκια να μάθουν ποιες περιοχές της χώρας έχουν πληγεί λιγότερο. Όμως τα καύσιμα σπανίζουν και ο μοναδικός τρόπος για να φύγουν από την πρωτεύουσα είναι πεζή.

    "Οι μετασεισμοί είναι πολύ δυνατοί. Είναι αδύνατον να κοιμηθούμε κάτω από μια στέγη μετά απ' ότι έγινε", υπογράμμισε μια γυναίκα που προσπαθούσε να φύγει μαζί με τον άνδρα και τις δύο κόρες της.

    Η οχλοβοή του δρόμου διακόπτεται μερικές φορές από πυροβολισμούς. Η έλλειψη νερού και τροφίμων έχει σπρώξει στα άκρα ορισμένους Αϊτινούς και οι έμποροι φοβούνται ότι θα ακολουθήσει πλιάτσικο. "Αν δεν έρθει η διεθνής βοήθεια, η κατάσταση μπορεί πολύ γρήγορα να επιδεινωθεί. Δεν έχουμε ούτε νερό, ούτε τρόφιμα", σημείωσε μια γυναίκα.

    Χιλιάδες είναι οι Αϊτινοί που διαμαρτύρονται πως ακόμη δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια, ότι η βοήθεια που τους υποσχέθηκαν δεν υπάρχει. "Θέλουμε περισσότερους γιατρούς και λιγότερους δημοσιογράφους", είπε χαρακτηριστικά ένας άνδρας βλέποντας να περνάει ένα ξένο τηλεοπτικό συνεργείο.

    "Προς το παρόν έχουμε διαταγή να μαζέψουμε τους νεκρούς από τους δρόμους. Μετά, θα δούμε πώς θα ψάξουμε για αυτούς που είναι κάτω από τα ερείπια", δήλωσε ένας αστυνομικός. Πολλοί όμως δεν μπορούν να περιμένουν. Ελπίζοντας να βρει κάποιους επιζώντες, ένας νεαρός ρίχτηκε στα ερείπια ενός σχολείου, παρά τον κίνδυνο να θαφτεί και ο ίδιως ζωντανός. "Πρέπει να κάνουμε κάτι. Το να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια είναι η χειρότερη λύση", είπε ο ίδιος.

    Στις 50.000 τα θύματα

    Μεταξύ 40.000 και 50.000 είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού στην Αϊτή, δήλωσε στον Παναμά, ο Χαβιέρ Καστεγιάνος, διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού. Εκτίμησε δε ότι ο σεισμός επηρέασε τη ζωή περίπου 3.000.000 ανθρώπων, δηλαδή πάνω από το μισό πληθυσμό της Αϊτής.

    "Οι αριθμοί που έχουν σημασία είναι αυτοί που αναφέρονται από την κυβέρνηση (της Αϊτής) και η κυβέρνηση της Αϊτής μιλά για 40.000 έως 50.000 νεκρούς", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαβιέρ Καστεγιάνος. Πρόσθεσε εξάλλου ότι "το μέγεθος ενός τέτοιου σεισμού μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικό αριθμό νεκρών και οι αριθμοί που αναφέρονται από την αϊτινή κυβέρνηση δεν απέχουν από την αλήθεια".

    "Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύονται, αλλά επίσης μεγάλος αριθμός που δεν έχουν εισαχθεί σε κλινικές, ή σε κέντρα υγείας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, εκτιμώντας ότι οι οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους στη ζώη του Πουέρτο Πρινσίπε είναι περίπου 200.000.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, ανακοίνωσε πως περίπου 7000 θύματα από το σεισμό της Τρίτης έχουν ήδη ενταφιαστεί.

    "Έχουμε ήδη θάψει 7000 πτώματα σε έναν ομαδικό τάφο", είπε ο Πρεβάλ στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, όπου συνόδευε τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντες, τον πρώτο ξένο ηγέτη που επισκέφθηκε την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Ο Φερνάντες είπε ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που χρειάζεται η Αϊτή είναι βοήθεια για να θάψει τους νεκρούς της.

    300.000 άστεγοι

    Τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη στέγη τους από τον σεισμό στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου καταστράφηκε το 10% των κατοικιών, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

    "Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας, το 10% των κατοικιών στο Πορτ-ο-Πρενς καταστράφηκε, πράγμα που σημαίνει ότι 300.000 άνθρωποι είναι άστεγοι", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

    Διεθνής κινητοποίηση

    Στις αϊτινές ακτές αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα αμερικανικό πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο "Carl Vinson" για να λειτουργήσει ως πλωτή βάση ελικοπτέρων που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους.

    Το πλοίο έχει τη δυνατότητα να δεχθεί μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων, διαθέτει σύστημα καθαρισμού του νερού και δεκάδες κρεββάτια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς.

    Ο κατάπλους του αμερικανικού πολεμικού στην Αϊτή θα συμβάλλει επίσης στην αποσυμφόρηση του αεροδρομίου του Πορτ-Ο-Πρενς, το οποίο διαθέτει μόνο ένα διάδρομο και έχει κορεστεί ήδη από τις πτήσεις των αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους.

    Παράλληλα, σύμβουλος εσωτερικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα αναχωρήσει σήμερα για την Αϊτή μαζί με αξιωματούχο του Πενταγώνου για να συντονίσουν την παροχή της αμερικανικής βοήθειας επί του πεδίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε επί 2,5 ώρες στον Λευκό Οίκο για να συζητηθεί ο συντονισμός της παροχής βοήθειας της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Αϊτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών, όπως η κυβερνητική υπηρεσία Αρωγής για την Ανάπτυξη, η USAID, το υπουργείο Αμυνας και η Ακτοφυλακή.

    "Σήμερα, ο επικεφαλής της ομάδας των συμβούλων εσωτερικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ντένις ΜακΝτόνοου θα επισκεφθεί την Αϊτή μαζί με τον Τζον Κίρμπι, βοηθό του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

    Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι θα επιστρατεύσει όλη την ισχύ των ΗΠΑ για την προσφορά βοήθειας προς την Αϊτή και ότι προτίθεται να αποδεσμεύσει βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τον Πορτ-ο-Πρενς.

    Ο ισραηλινός στρατός έστειλε σήμερα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό και ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό στην Αϊτή.

    "Η ισραηλινή ομάδα που απαρτίζεται από 220 ανθρώπους θα δημιουργήσει έναν νοσοκομείο εκστρατείας", ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    Η ισραηλινή ομάδα περιλαμβάνει 40 γιατρούς, 20 νοσοκόμους και 24 νοσοκόμες, καθώς και τεχνικό προσωπικό.

    Σχέδιο αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων θα εφαρμόσει η Unesco στην Αϊτή για την "αποκατάσταση των υπηρεσιών εκπαίδευσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

    Η Ιρίνα Μποκόβα, γενική διευθύντρια της Unesco, οκτώ μέλη της οποίας αγνοούνται μετά τον σεισμό, απηύθυνε από το Παρίσι έκκληση για "άμεση, μαζική και καλά συντονισμένη βοήθεια" προς την Αϊτή.

    "Αν και η παροχή επείγουσας βοήθειας αποτελεί προτεραιότητα, η Unesco ετοιμάζει σχέδιο ταχείας δράσης για την αποκατάσταση της λειτουργίας των υπηρεσιών της εκπαίδευσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

    "Η καταστροφή του πανεπιστημίου του Πορτ-ο-Πρενς και πολλών δημοτικών σχολείων και γυμνασίων κατά τον σεισμό, μαζί με την απώλεια εκπαιδευτικών και μαθητών αποτελεί μια δραματική οπισθοδρόμηση για μια χώρα που έχει πληγεί και από άλλες καταστροφές. Η εκπαίδευση βρίσκεται στο κέντρο της αναδιάρθρωσης της Αϊτής και αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξή της. Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιήσουμε βοήθεια για τη συγκρότηση προσωρινών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και για την ανοικοδόμηση", δήλωσε η γενική διευθύντρια της Unesco.

    Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κινητοποιήσει τα μέσα που διαθέτουν προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό, ανακοίνωσε ο Κιγιοτάκα Ακασάκα, Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την Επικοινωνία και τη Δημόσια Πληροφόρηση και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο ΟΗΕ να παρέχει ενημέρωση γι' αυτά που συμβαίνουν.

    Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ ότι τα αποθέματα τροφίμων στην περιοχή λεηλατήθηκαν, προστέθηκε ότι στη χώρα υπάρχει έλλειψη σάκκων για τους νεκρούς του φονικού σεισμού.

    Οι αποθήκες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) που υπήρχαν πριν από το σεισμό δέχθηκαν επιδρομές, δήλωσε η Εμίλια Καζέλα, εκπρόσωπος του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ.

    Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ για τον επισιτισμό πιστεύει ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε "κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας" πριν ακόμη από το σεισμό, λόγω προηγούμενων φυσικών καταστροφών και συγκρούσεων.

    Το WFP έχει στόχο να συνεχίσει να διανέμει τρόφιμα από τα εναπομείναντα αποθέματά του, δήλωσε η εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

    Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, το Γραφείο του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα διοργανώνει τακτικές συνεντεύξεις Τύπου για τους ανταποκριτές στον ΟΗΕ, οι οποίες μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο. Σε αυτές θα συμμετάσχει ο Γενικός Γραμματέας και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ οι συνεντεύξεις θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών (www.un.org).

    Επιπλέον, το Τμήμα Δημόσιας Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός εντεταλμένων υπαλλήλων του ΟΗΕ είναι διαθέσιμοι να μιλήσουν σε δελτία ειδήσεων, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

    Επίσης, τα Κέντρα Πληροφόρησης του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο (για την Ελλάδα το UNRIC - τηλ. 00 32 788 8468 ) και τα στελέχη τους, είναι σε θέση να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Αϊτή.

    Οι υπουργοί Ανάπτυξης των 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σύνοδο την Δευτέρα για να εξετάσουν τους τρόπους που υπάρχουν για τη χορήγηση βοήθειας στην Αϊτή, η οποία επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

    "Ζήτησα από τον ισπανό υπουργό Ανάπτυξης (η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ) να συγκαλέσει σύνοδο την Δευτέρα των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ για να προχωρήσουμε" όσον αφορά τη βοήθεια προς τη χώρα αυτή, δήλωσε η Άστον.

    Η σύνοδος αυτή θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό των προσπαθειών των διαφόρων χωρών και την ενίσχυσή τους, σημείωσε.

    "Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, μπορούν να υπολογίζουν σε εμάς", κατέληξε.

    Χθες, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί, αποφάσισαν να συνεργαστούν, χωρίς καθυστέρηση, με τη Βραζιλία, τον Καναδά και άλλες χώρες προκειμένου να προετοιμάσουν μια διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της Αϊτής.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ομπάμα και Σαρκοζί συζήτησαν τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και την ανάγκη συντονισμού της διεθνούς βοήθειας, τόσο της άμεσης όσο και της μακροπρόθεσμης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

    Συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν στενή επαφή και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Αϊτής τις επόμενες ημέρες.

    Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ η διάσκεψη πιθανόν να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρός Καν δήλωσε ότι ο διεθνής Οργανισμός θα προσφέρει "πολύ γρήγορα" βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή.

    Ο Στρός Καν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ότι το ποσό αυτό που θα αποδεσμευτεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θα προέλθει από την επέκταση ήδη υφιστάμενου δανείου προς την Αϊτή.

    Περίπου 170 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στην Αϊτή μετά την έγκριση αυτού του δανείου το 2006.

    Ο Στρός Καν είπε επίσης ότι ο σεισμός έδειξε "την ανάγκη για μεγαλύτερη βοήθεια για την ανοικοδόμηση" της χώρας αυτής, που θα συντονιστεί σε διεθνές επίπεδο.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα υποσχέθηκε την Τετάρτη ισόποση βοήθεια.

    Ελληνική συμπαράσταση - Για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αϊτής κ. Rene Preval εκφράζοντας τα ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και ολόκληρου του ελληνικού λαού στον πληγέντα λαό της Αϊτής από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

    Τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον λαό της Αϊτής, που δοκιμάζεται σκληρά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε «μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους υπουργούς να πράξουν το παν -ο καθένας στον τομέα του- ώστε να υπάρξει άμεση ελληνική συνδρομή στην Αϊτή.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα η οποία, το 1822, αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και τόνισε ότι «οι εξελίξεις έρχονται έτσι ώστε να μας θυμίζουν ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας».

    Το Υπουργείο των Εξωτερικών κινητοποίησε άμεσα τους κατάλληλους μηχανισμούς για τον εντοπισμό και την παροχή συνδρομής στους Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

    Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή, έθεσε στη διάθεση του κοινού τρεις τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου επικοινωνίας, μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκε η καταγραφή των στοιχείων και η συλλογή πληροφοριών αναφορικά με τους πληγέντες συμπατριώτες μας.

    Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο των Εξωτερικών, έχουν εντοπιστεί στην Αϊτή 11 Έλληνες πολίτες, καθώς και ένας Βέλγος υπήκοος, σύζυγος Ελληνίδας, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών

    Το Υπουργείο των Εξωτερικών ανταποκρινόμενο στην ανάγκη άμεσης βοήθειας προς τον λαό της Αϊτής αποστέλλει την Τρίτη το πρωϊ και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ' ευθείας πτήση Μπόινγκ 747, ανακοίνωσε το Υπουργείο.

    Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

    Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά το σεισμό, ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης κατόρθωσε ύστερα από επίμονες προσπάθειες να εξασφαλίσει τη χορηγία αεροσκάφους από την εταιρεία Hellenic Imperial Airways, η οποία θα προσφέρει περισσότερο και από το 50% του κόστους μετάβασης.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την προσπάθεια αρωγής που καταβάλλει το Υπουργείο για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης και υπερθεμάτισε ζητώντας να συντονιστεί η προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε η χώρα μας να προσφέρει ουσιαστική και έγκαιρη βοήθεια προς την Αϊτή, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.

    Ο Υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Εξ άλλου, τα υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

    Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

    Επίσης, ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

    Όσοι πολίτες επιθυμούν να πληροφορηθούν την τύχη των συγγενών τους, ή άλλων προσώπων, ή να δώσουν κάποια πληροφορία για Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή για τουριστικούς ή εμπορικούς σκοπούς, μπορούν να καλούν στο 210-3681212, 210-3681730 και 210-3681350.

    Δύσκολο το έργο των διασωστών

    Η έλλειψη κάθε είδους ασφάλειας είναι το πρώτο και βασικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι ξένοι διασώστες, των οποίων το έργο δυσκολεύουν εξαγριωμένοι Αϊτινοί στους δρόμους του Πορτ ο Πρενς.

    Διασώστες από τον Άγιο Δομίνικο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βολιβία ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν στα ερείπια της αϊτινής πρωτεύουσας, αλλά οι βιαιότητες από τους ίδιους τους κατοίκους προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις τους.

    "Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ασφάλειας", δήλωσε ο Ντέλφιν Αντόνιο Ροντρίγκες, επικεφαλής της δομινικανής Πολιτικής Προστασίας. "Χθες προσπάθησαν να κλέψουν ένα από τα φορτηγά μας και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να εργαστούμε σε ορισμένες περιοχές", τόνισε.

    "Παντού σημειώνονται λεηλασίες, υπάρχουν ένοπλοι. Είναι μια πολύ φτωχή χώρα και οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Πορτ ο Πρενς έχει καταστραφεί και θα πρέπει να στήσουμε ένα υπαίθριο νοσοκομείο για τους τραυματίες, εξήγησε ο Ροντρίγκες, όμως όπως είναι τώρα η κατάσταση αυτό είναι αδύνατον: "αν το στήσουμε τη νύχτα, την ημέρα θα έχει εξαφανιστεί", υπογράμμισε.

    "Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κάθε συνεργασίας με τις τοπικές αρχές", υπογράμμισε ο Χοσέ Καβάλο, από την δομινικανή αποστολή.

    Οι δύο ειδικοί έφτασαν σχεδόν αμέσως στην Αϊτή, αλλά σύμφωνα με τις καταγγελίες τους ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς βοήθειας παραμένει στο αεροδρόμιο. "Η βοήθεια φτάνει, αλλά δεν την διανέμουν", παρατήρησε ο Ροντρίγκες και προσθέτει πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυκλοφορούν στη διάρκεια της νύχτας.

    "Αφού δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τον εξοπλισμό μας και στο Πορτ ο Πρενς δεν υπάρχει τίποτε, καθυστερούμε πολύ", είπε ο Καβάλο.

    Η δομινικανή ομάδα εργάζεται υπό την προστασία των βολιβιανών κυανόκρανων. "Προστατεύουμε τις ξένες αποστολές και ορισμένα σπίτια από τις λεηλασίες. Δεν οπλοφορούμε, αλλά θα προτιμούσαμε να έχουμε όπλα", τόνισε ένας από τους κυανόκρανους.

    Χθες οι δομινικανοί διασώστες ανέσυραν από τα ερείπια του κοινοβουλίου 17 ζωντανούς, αλλά και δεκάδες πτώματα, ανάμεσά τους και αυτά 20 γερουσιαστών.

    Όταν οι διασώστες φτάνουν σε ένα σημείο, αμέσως οι κάτοικοι τους ζητούν να μεταφέρουν τραυματίες ή να βοηθήσουν στη διάσωση άλλων εγκλωβισμένων.

    [03] Συνάντηση Παπούλια-Ερντογάν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο περιθώριο της διεθνούς διασκέψεως για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος Παπούλιας.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση Παπούλια - Ερντογάν πραγματοποιείται μετά από σχετικό αίτημα του τούρκου πρωθυπουργού.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντηθεί,το Μάιο του 2005, στή Βάρνα της Βουλγαρίας, με τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμετ Σεζέρ στο περιθώριο του Φόρουμ για τους "πολιτιστικούς διαδρόμους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 January 2010 - 17:30:32 UTC