Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία"
  • [02] "Αδικαιολόγητη καθυστέρηση"
  • [03] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου
  • [04] Υπερψήφιση του ν/σ για τα καμένα δάση
  • [05] Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
  • [06] "Κανένας συμβιβασμός"
  • [07] "Ερασιτεχνισμοί στην οικονομία"
  • [08] Εκπτώσεις από σήμερα
  • [09] Επαναφορά της λίστας
  • [10] Εκλειψη Ηλίου

  • [01] "Θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία"

    «Η προσπάθεια της επόμενης τριετίας θα είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου τέθηκε προς επικύρωση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης & Ανασυγκρότησης.

    «Θα αφήσουμε πίσω τα ελλείμματα παντού» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι (πρέπει) «να μετατρέψουμε τη μεγαλύτερη και πιο πολυσύνθετη κρίση των τελευταίων δεκαετιών σε ευκαιρία για τη χώρα».

    «Προχωράμε σε ανατροπή όλων των κατεστημένων καταστάσεων που κρατούν την χώρα πίσω» είπε ο κ. Παπανδρέου εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι ο «στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε διάστημα τριετίας είναι εφικτός με σκληρή δουλειά».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζήτησε την επιτάχυνση όλων των μεγάλων αλλαγών, επισήμανε ότι «ξέρουμε τι φταίει όσο κανένας άλλος» και επανέλαβε την θέση του ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι σύμπτωμα χρόνιων προβλημάτων με κορυφαίο εκείνο του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας».

    «Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Δεν θα επιτύχουμε την έξοδο από την κρίση με βιώσιμο τρόπο αν δεν αντιμετωπίσουμε τα αίτια» πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης & Ανασυγκρότησης, το οποίο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν περιέχονται μόνο άμεσα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά σημαντικό μέρος του αφορά το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για σχέδιο με πολύ συγκεκριμένα και μόνιμα μέτρα που στοιχειοθετούν ανατροπές παντού, στον προϋπολογισμό, στη φορολογία, στο παραγωγικό μας πρότυπο και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, με πολιτικές που αποσκοπούν στον τερματισμό της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης του δημοσίου χρήματος και στην ουσιαστική αναδιανομή του εισοδήματος.

    «Η εικόνα μιας ανήμπορης χώρας δεν μας ταιριάζει. Όπως διαψεύσαμε Κασσάνδρες στο παρελθόν, έτσι θα κάνουμε και τώρα. Δεν θα κάνουμε πίσω. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης & Ανασυγκρότησης είναι η μόνη μας επιλογή» τόνισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του ότι «οι εταίροι μας θα εκτιμήσουν την προσπάθεια όχι απλώς μιας κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού», αλλά και ότι «στο τέλος αυτής της διαδρομής κάθε Έλληνας και Ελληνίδα θα είναι υπερήφανος για την χώρα του».

    «Θα τα καταφέρουμε γιατί αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος και γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης - Γ.Παπακωνσταντίνου

    Επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία από το 2011 προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και θα αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού, το ΠΣΑ προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,3% εφέτος και άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2011, κατά 1,9% το 2012 και κατά 2,5% το 2013.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί από το 12,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 8,7% του ΑΕΠ το 2010 και θα περιορισθεί περαιτέρω σε 5,6% του ΑΕΠ το 2011, σε 2,8% του ΑΕΠ το 2012 και σε 2% του ΑΕΠ το 2013. Η επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και η μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ το 2010 θα προέλθει, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Παπακωνσταντίνου, από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών.

    Ειδικότερα, τα έσοδα θα αυξηθούν:

    - Από την ενιαία φορολογική κλίμακα και την εξάλειψη ειδικών φορολογικών κανόνων κατά 1.100 εκατ. ευρώ

    - Από τους φόρους ακίνητης περιουσίας κατά 400 εκατ. ευρώ

    - Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα κατά 650 εκατ. ευρώ

    - Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο οινόπνευμα κατά 60 εκατ. ευρώ

    - Από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατά 1.200 εκατ. ευρώ

    - Από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής κατά 1.200 εκατ. ευρώ

    - Από τις εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1.400 εκατ. ευρώ

    - Από τα έσοδα από το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας τραπεζών κατά 280 εκατ. ευρώ

    - Από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 870 εκατ. ευρώ

    - Από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας κατά180 εκατ. ευρώ.

    Η εξοικονόμηση των δαπανών το 2010 θα προέλθει από:

    - Τη μείωση κατά 10% του κονδυλίου για επιδόματα στη Γενική Κυβέρνηση (εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ)

    - Την αναστολή των προσλήψεων το 2010 (80 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου (120 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση του λειτουργικού κόστους (360 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση της επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία (540 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση σε υπερωρίες, κ.λπ. (75 εκατ. ευρώ)

    - Την εξοικονόμηση από το πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού (457 εκατ. ευρώ)

    - Τη μείωση στη δαπάνη για τις προμήθειες των νοσοκομείων (1.400 εκατ. ευρώ)

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, το 2010 προβλέπεται η αύξηση δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής σε τομείς όπως:

    - Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ (800 εκατ. ευρώ)

    - Η εκπαίδευση (1.000 εκατ. ευρώ επιπλέον από τακτικό προϋπολογισμό και ΠΔΕ)

    - Η κοινωνική προστασία με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (500 εκατ. ευρώ), την αύξηση του επιδόματος ανεργίας (100 εκατ. ευρώ), την αύξηση των αγροτικών συντάξεων (350 εκατ. ευρώ)

    - Η αγροτική παραγωγή με αύξηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (150 εκατ. ευρώ)

    - Η υγεία με την πρόβλεψη δαπανών για προσλήψεις 3.000 επιπλέον νοσηλευτών

    - Η απασχόληση με την πρόβλεψη δαπανών για εφαρμογή προγραμμάτων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών νέων (οι δαπάνες επιβαρύνονται και με περίπου 600 εκατ. ευρώ επιπλέον λόγω των αυξημένων πληρωμών για τόκους)

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το ΠΣΑ προβλέπει μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2012, με σημαντική συγκράτησή του ρυθμού αύξησής του έως τότε. Στην εκπλήρωση του στόχου αυτού θα συντελέσουν:

    - Η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής που θα είναι γρήγορη και εμπροσθοβαρής, αρχίζοντας να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα ήδη από το 2011

    - Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται από το 2011

    - Το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα ύψους περίπου 2,3% του ΑΕΠ στα επόμενα τρία χρόνια

    - Η επιστροφή ποσού ίσου με 3,8 δις ευρώ που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της ρευστότητας για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης συντάχθηκε με σημαντική συνεισφορά πολλών υπουργείων όχι μόνο του υπουργείου Οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας, αλλά και τη σημαντική συνεισφορά και άλλων υπουργείων. Διότι, περιέχει μια σειρά τομών και αλλαγών που αφορούν όλα τα υπουργεία.

    Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι τις προηγούμενες μέρες είχε επισκεφθεί την Ελλάδα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι βοήθησαν στην κατάληξη ενός τελικού κειμένου. Στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, πρόσθεσε, αποτυπώθηκε η ανάγκη όπως η κυβέρνηση καταγράψει ποσοτικοποιημένα τα μέτρα που θα επιφέρουν τη μείωση του ελλείμματος.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε, ότι προέκυψε επίσης η ανάγκη να αποτυπωθούν οι αλλαγές στο φορολογικό και σε πολιτικές που θα αλλάξουν το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, όπως επίσης, και για το ασφαλιστικό και τις αλλαγές για το σύστημα Υγείας.

    Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης έχει σημείο αφετηρίας από πού ξεκινάμε, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, από πλευράς δημοσιονομικής θέσης και εξηγείται γιατί έχουμε φθάσει τώρα, στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

    Το μακροοικονομικό σενάριο του προγράμματος προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,3% το 2010 έναντι του -1,2% του 2009.

    Πρόκειται για ένα σενάριο ρεαλιστικό, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διότι υπάρχουν πόροι στην οικονομία που θα διατεθούν για την ανάπτυξη, όπως τα 16 δισ. ευρώ του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς (ΕΣΠΑ).

    Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές για ανάπτυξη και επενδύσεις, ενώ η μείωση του ελλείμματος θα λειτουργήσει αναπτυξιακά.

    Θα περάσουμε σε ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές και όχι στην κατανάλωση, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Για το δημόσιο χρέος προβλέπεται αποκλιμάκωσή του από το 2012. Επίσης στο πρόγραμμα αναλύονται οι θεσμικές κινήσεις για την προσαρμογή όπως είναι η ανεξαρτοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, οι δεσμεύσεις για παρακολούθηση του προϋπολογισμού κατά μήνα και η διάθεση ενός "αποθεματικού" 10% από τις δαπάνες προς τα υπουργεία με εξαίρεση μισθούς και συντάξεις για να καλυφθούν οι όποιες υπερβάσεις δαπανών και η στέρηση εσόδων.

    Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλειά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κολέγιο Επιτρόπων) στις 27 Ιανουαρίου ή στις 4 Φεβρουαρίου.

    Τέλος, στις 15-16 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Eurogroup και το ECOFIN και αναμένεται ότι τις ημερομηνίες αυτές θα υπαχθεί η χώρα στο άρθρο 104 παράγραφος 9 (επιτήρηση).

    Πρόκειται για ένα δύσκολο πρόγραμμα, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόκειται για πρόγραμμα όλης της κυβέρνησης και αυτό σηματοδοτεί η συζήτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και πρόσθεσε, πως το πρόγραμμα αφορά όλη την κοινωνία η οποία θα βγει κερδισμένη.

    "Θα κάνουμε ό,τι χρειασθεί για να πετύχουμε τους στόχους που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και εάν χρειασθεί να πάρουμε περαιτέρω μέτρα, όπως η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, θα το κάνουμε", υπογράμμισε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

    Στο ΠΣΑ υπάρχει και ένα εναλλακτικό σενάριο με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις βασικές προβλέψεις του και στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 0,3% του ΑΕΠ το 2011 και επίσης 0,3% του ΑΕΠ το 2012, προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Σύμφωνα με τον υπουργό, εάν ισχύσει το εναλλακτικό σενάριο, στο ΠΣΑ "υπάρχουν δεσμεύσεις περαιτέρω περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων, χωρίς όμως εξειδίκευση".

    Εξάλλου, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει από το υπουργείο Οικονομικών πλήρης εισήγηση προς το υπουργικό συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις που θα γίνουν την επόμενη τριετία και οι οποίες, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), θα ανέλθουν σε 2,3% του ΑΕΠ. Ο υπουργός επισήμανε ότι "δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση, ούτε συζήτηση, ούτε επεξεργασία" σχετικά με την αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, διερωτώμενος "από πού εκπορεύονται τα σχετικά σενάρια". Ανέφερε, επίσης, ότι "αυτή τη στιγμή ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης να μην μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ".

    Σε σχέση με την αντίδραση των αγορών για το ΠΣΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "δεν είναι χρήσιμο να ερμηνεύουμε τις καθημερινές διακυμάνσεις των spreads στα ελληνικά ομόλογα ως βασικό κανόνα και καθοδηγητή για την άσκηση της πολιτικής στη χώρα". Επανέλαβε ότι "θα κρινόμαστε κάθε ημέρα σε βάθος χρόνου και το ζήτημα της πειθούς των αγορών δεν επιλύεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο και ελπίζουμε ότι μέσα στο α΄ εξάμηνο όλοι να έχουν καταλάβει ότι σοβαρολογούμε". Ο υπουργός δήλωσε ότι "οι τελευταίες 2- 3 ημέρες ήταν δύσκολες, λόγω ενός συνδυασμού δημοσιευμάτων, αναλύσεων αμφίβολης αξίας και καταστροφολογικών σεναρίων, που δημιούργησαν νευρικότητα" στην ελληνική αγορά. Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών το ΠΣΑ είναι "φιλόδοξο και δύσκολο".

    Ομιλία Λ.Κατσέλη

    Σε πέντε άξονες πολιτικής υλοποιείται το πρόγραμμα Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπως τόνισε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο στη διάρκεια της παρουσίασης του υπογραμμίζοντας ότι "ο στόχος είναι να έχουμε σχετικά θετικούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το έτος 2013, ξεκινώντας ήδη από μέσα από το 2010. Ανάπτυξη σημαίνει παραγωγική αναδιάρθρωση, με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη, το νέο πρότυπο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας".

    Οι πέντε άξονες της πολιτικής είναι οι εξής:

    1. Επενδύσεις για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού.

    2. Συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

    3. Προώθηση μεγάλων παρεμβάσεων και τομών, ρυθμιστικών τομών, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων.

    4. Ενίσχυση της εξωστρέφειας και προώθηση των εξαγωγών μας.

    5. Ενίσχυση του ανταγωνισμού και της εποπτείας στις αγορές.

    Για τον πρώτο άξονα, η βασική επιλογή του προγράμματός είναι η αναδιάρθρωση δαπανών και η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Όπως ήδη τονίστηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2010, ανέρχεται σε πάνω από 10 δισ ευρώ, 10,3 δις ευρώ για την ακρίβεια, που αντιστοιχεί σε 4,2% του ΑΕΠ με προοπτική να αυξηθεί σταδιακά στο 5% του ΑΕΠ το 2013. Βασικός μοχλός είναι η αναθεώρηση και η αποτελεσματική εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή η χρήση και η κινητοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων για τις επενδύσεις, για τις δημόσιες επενδύσεις και τις κρατικές ενισχύσεις. Οπως τονίστηκε μέσα στο 2010 η κυβέρνηση μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2010, με την αναμόρφωση του Νόμου 3614 για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για τη δημιουργία, οργάνωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.

    Αναθεωρούνται και επαναπροσανατολίζονται τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του υπάρχοντος προγράμματος, προς την κατεύθυνση πράσινων δραστηριοτήτων, εξοικονόμησης ενέργειας, επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά και καινοτομίας, καλύτερων θέσεων εργασίας, ήδη εντός του 1ου εξαμήνου του 2010 σε στενή συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και όλες τις Περιφέρειες.

    Μέσα στους επόμενους μήνες μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί μια συνολική πολιτική εγγυήσεων, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του ΤΕΜΠΜΕ για την παροχή στοχοθετημένων κρατικών εγγυήσεων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από την κρίση. Παράλληλα με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και εντός της τετραετίας θα προωθηθεί η ευρύτερη εφαρμογή του Νόμου περί συμπράξεων, για την ανάπτυξη έργων μαζί με τον ιδιωτικό τομέα σε διάφορους τομείς.

    Τέλος συστήνεται το ελληνικό αναπτυξιακό Ταμείο εντός του 2010, μια σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη της Πράσινης Ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναδιοργάνωση των επενδύσεων, στο συντονισμό της χρηματοδότησης των έργων και στη χορήγηση πόρων για οικονομικά βιώσιμα έργα.

    Ο δεύτερος μεγάλος άξονας πολιτικής αφορά στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, ουσιαστικά στην τιμολογιακή ανταγωνιστικότητα, στην προώθηση της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας. Αυτό επιτυγχάνεται με δυο τρόπους, όπως είπε η υπουργός. Από τη μια μεριά ενεργοποιείταο η νέα Υπηρεσία εποπτείας αγοράς, που έχει συσταθεί στο Υπουργείο, η οποία δραστηριοποιείται για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου τιμών το οποίο ήδη εγκαταστάθηκε και λειτουργεί, για την εφαρμογή των νέων κανόνων ελέγχου για τις τιμές μεταβίβασης, για την παρακολούθηση και σωστή εποπτεία των τιμών στη χονδρική και στη λιανική. Ταυτόχρονα αναβαθμίζονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με τη δημιουργία ειδικής Υπηρεσίας για τον αντιμονοπωλιακό έλεγχο μέσα στο Υπουργείο και την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τρίτον, μαζί με συναρμόδια Υπουργεία προωθούμε συγκεκριμένες πολιτικές όπως παραδείγματος χάριν στα φάρμακα με την επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων.

    Η τρίτη μεγάλη τομή αφορά τη Ρυθμιστική Μεταρρύθμιση, μία προώθηση ρυθμιστικών αλλαγών για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την τόνωση των επενδύσεων. Συγκεκριμένα αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο ακολουθώντας αυτό που έχει γίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απλουστεύοντας όλες τις διαδικασίες έναρξης, ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της χώρας.

    Η απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης των επιχειρήσεων ξεκινάει άμεσα εντός του α' τριμήνου του 2010 με την κατάθεση νόμου στη Βουλή. Συνεχίζουμε με την απλοποίηση και αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της αδειοδότησης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2010, το α' εξάμηνο. Και τέλος πάλι με νομοθετική πρωτοβουλία επισπεύδονται οι αδειοδοτήσεις μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων μέσα από υπηρεσίες μίας στάσης.

    Τέταρτος στόχος του προγράμματός είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η προώθηση των εξαγωγών. Συγκεκριμένα προωθείται με την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου, την ενίσχυση της δυναμικότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης και την προώθηση και ανασύσταση όλων των οργανισμών οι οποίοι εμπλέκονται στην προώθηση και στην δυναμική αν θέλετε προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια πραγματικά να έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα, ώστε η χώρα μας στο σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων να γίνει ένας πόλος εξαγωγής ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών για την ευρύτερη αγορά τόσο της Ευρώπης, όσο και την περιφερειακή αγορά της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου.

    Τέλος, ο 5ος άξονας πολιτικής αφορά στην εποπτεία των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Αναθεωρείται και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού έτσι ώστε πραγματικά να μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά σε περίπτωση στρατηγικών κλάδων της οικονομία, όπως επίσης προωθείται ένα σύγχρονο ενοποιημένο σύστημα κρατικών προμηθειών.

    -

    [02] "Αδικαιολόγητη καθυστέρηση"

    Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που παρουσίασε η κυβέρνηση, τονίζει ότι "παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι αγνόησε τις δικές μας εποικοδομητικές προτάσεις, επισημαίνουμε στα θετικά την καταγραφή ορισμένων μέτρων (έστω και ατελών) για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010".

    Ο Α. Σαμαράς κάνει λόγο για κενά και αδυναμίες του προγράμματος, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας και τονίζει πως η ΝΔ θα παρακολουθήσει, βήμα προς βήμα, την εφαρμογή στην πράξη των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, γιατί θεωρεί ότι η πλήρης και αξιόπιστη υλοποίησή τους θα στείλει τα αναγκαία θετικά μηνύματα, τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς τις διεθνείς αγορές.

    Ειδικότερα ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υποβάλλουν, κάθε χρόνο, όλες οι χώρες μέλη της Ο.Ν.Ε. παρουσιάζει αναλυτικά στόχους και μέτρα πολιτικής για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, αλλά και για την αναπτυξιακή πορεία της κάθε χώρας.

    Το σχέδιο του Ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010 - 2013 είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι τόσο γιατί ανατρέπει τον Προϋπολογισμό του 2010, που μόλις ψηφίστηκε, όσο γιατί πρόκειται να υλοποιηθεί σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και εκτίναξης του κόστους δανεισμού της χώρας.

    Σε μια πρώτη ανάγνωση, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά και τη σημασία του ίδιου του εγχειρήματος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέλουμε να συμβάλουμε με τρόπο παραγωγικό.

    Γι΄ αυτό και, παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι αγνόησε τις δικές μας εποικοδομητικές προτάσεις, επισημαίνουμε στα θετικά την καταγραφή ορισμένων μέτρων (έστω και ατελών) για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010. Υπογραμμίζουμε, όμως, κενά και αδυναμίες, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας. Και αυτό διότι:

    Β· Η Κυβέρνηση, ενώ επικαλείται συνεχώς τη διαβούλευση, στην περίπτωση αυτή, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αποδεικνύει το αντίθετο.

    Αποτελεί προσβολή προς τη Βουλή να δίνει ο αρμόδιος υπουργός το Πρόγραμμα στη δημοσιότητα το μεσημέρι, να το παρουσιάζει στη Βουλή το απόγευμα, να το στέλνει στην Ε.Ε. την επομένη και να υπόσχεται συζήτηση στη συνέχεια.

    Β· Με εξαίρεση την πρώτη χρονιά, δεν περιλαμβάνει κοστολογημένα μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

    Β· Είναι ελλειπές - ανεπαρκές σε ό,τι αφορά το βασικό στόχο, που είναι η δημοσιονομική διατηρησιμότητα σε χρονικό ορίζοντα τριετίας.

    Β· Δεν έχει επαρκή αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης για την ανάκαμψη της Οικονομίας, που είναι και η βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Β· Δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης.

    Για να βγει η χώρα από το σημερινό οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο, απαιτείται η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία σε συνδυασμό με την επίτευξη θετικών ρυθμών μεγέθυνσης, θα οδηγήσουν στην οργανική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του Α.Ε.Π., που είναι και το ζητούμενο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκαν τρεις ολόκληροι μήνες για να προσγειωθεί, από τη δημαγωγία της προεκλογικής περιόδου, στη σκληρή πραγματικότητα του Σταθεροποιητικού Προγράμματος που υπέβαλε.

    Η ΝΔ θα παρακολουθήσει, βήμα προς βήμα, την εφαρμογή στην πράξη των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, γιατί θεωρεί ότι η πλήρης και αξιόπιστη υλοποίησή τους θα στείλει τα αναγκαία θετικά μηνύματα, τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς τις διεθνείς αγορές".

    [03] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου

    Στην Αθήνα αναμένεται αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, για διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για το Κυπριακό.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου Χριστόφια στην Αθήνα θα είναι οι εξελίξεις στο εθνικό θέμα, με δεδομένες τις τελευταίες θέσεις που παρουσίασε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θέσεις που δεν ικανοποιούν σε καμία περίπτωση την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος αύριο το βράδυ θα συναντηθεί με Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Την Κυριακή, ο κ. Χριστόφιας μαζί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα επισκεφθούν τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, προκειμένου να τιμηθεί η πράξη αλληλεγγύης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2007, όταν, με απόφαση του τότε προέδρου της Τάσσου Παπαδόπουλου, αποφασίστηκε η Κύπρος να αναλάβει την ανοικοδόμηση ενός ολόκληρου χωριού.

    [04] Υπερψήφιση του ν/σ για τα καμένα δάση

    Νέα αυστηρά κριτήρια προσδιορισμού των δασών, κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και διάλογο για την τύχη της αυθαίρετης δόμησης στις πόλεις και τα δάση, προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις καμένες δασικές εκτάσεις της Αττικής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνει μια συζήτηση για το τι κάνουμε για τα αυθαίρετα στις πόλεις και τα δάση. Εκεί θα πρέπει να υπάρξει μια διακομματική συμφωνία σχετικά με το τι κάνουμε για την αυθαίρετη δόμηση. Θα πρέπει να πούμε με γενναιότητα, ότι πρέπει σε έξι με οκτώ μήνες, να κωδικοποιήσουμε την δασική νομοθεσία αλλάζοντας τα κριτήρια που ορίζουν τι είναι δάσος, (όχι να αλλάξουμε τον ίδιο τον επιστημονικό ορισμό) και να πάμε σε πιο αυστηρά. Αυτό είναι πολιτική απόφαση που δεσμεύει την σημερινή κυβέρνηση» ανέφερε η κα Μπιρμπίλη.

    Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τις βασικές του διατάξεις να στηρίζονται μονάχα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρότι η ΝΔ το είχε αποδεχθεί επί της αρχής. Γενικότερο είναι πάντως το ενδιαφέρον για τις τροποποιήσεις που αναμένεται να επιφέρει αύριο η υπουργός Περιβάλλοντος, κατόπιν και των σχολίων των βουλευτών.

    «Η πολιτική να προστατεύσουμε τα καμένα δάση της Αττικής, χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα σε ιδιοκτησίες, αλλά να δούμε ακριβώς εκείνο το κομμάτι του δάσους που καταστράφηκε και να το προστατεύσουμε για να μην καταπατηθεί, είναι η πολιτική μας - και πρέπει να στηριχτεί» ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Αθ. Παπαδόπουλος. Οι κρίσεις του ωστόσο, όπως επίσης και τα επαινετικά σχόλια των εκπροσώπων των δασολόγων, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του ΤΕΕ και της WWF για το νομοσχέδιο, δεν έκαμψαν τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για βασικές διατάξεις του, τις οποίες - από διαφορετική σκοπιά το καθένα - και καταψήφισαν.

    Ιδιαίτερα αμφισβητήθηκε από την ΝΔ, το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ, η δυνατότητα των δασικών υπηρεσιών να καταρτίσουν τους δασικούς χάρτες εντός του προβλεπόμενου 12μήνου - με την Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), να κατηγορεί μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, λέγοντας πως «βιάζεστε, όχι να προστατέψετε, αλλά να αποχαρακτηρίσετε την δασική γη σε βάρος της δημόσιας περιουσίας».

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βλάχος, επικαλούμενος τους βραδείς ρυθμούς του Δημοσίου, ζήτησε να υπάρξει χρονοδιάγραμμα το πολύ ενός μήνα, για την επίσκεψη των Επιτροπών Ελέγχου που θα επιτρέψουν την μερική ή ολική ανακατασκευή των κατεστραμμένων οικιών που διέθεταν νόμιμη οικοδομική άδεια - αλλιώς οι ιδιοκτήτες τους να αποδεσμεύονται από την απαγόρευση (η Τ. Μπιρμπίλη είχε θεωρήσει εφικτή την διεκπεραίωση των ελέγχων εντός δύο μηνών, ενώ και ο νομάρχης Αν. Αττικής, Λ. Κουρής πρότεινε κι αυτός περιθώριο ενός μήνα).

    Στην πρόταση του Κ. Μητσοτάκη (ΝΔ), να μπορούν οι Επιτροπές αυτές να ελέγξουν και την ίδια την νομιμότητα των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, η κα Μπιρμπίλη απάντησε καταφατικά. Ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ) επεσήμανε πως το νομοθετικό κενό που προκύπτει από την κατάργηση του υφιστάμενου ορισμού του δάσους, («νόμος Δρυ» 3208/2003), «αφήνει τον πολίτη έκθετο σε μια αχαλίνωτη διοίκηση» κάτι για το οποίο η κα Μπιρμπίλη σημείωσε πως δεν εμποδίζει κατβ αρχήν την σύνταξη των δασικών χαρτών. «Δυστυχώς προτείνατε να φτιαχτεί μια διακομματική επιτροπή για τον ορισμό των κριτηρίων του δάσους, όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν τελείως διαφορετικές και συγκρουόμενες απόψεις για το τι είναι δάσος» επέμεινε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη.

    [05] Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

    Σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης προβλέπει:

    - Eνοποίηση των μηχανισμών συλλογής φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης

    - Yποχρεωτική τήρηση από τις επιχειρήσεις λογαριασμών στις εμπορικές τράπεζες μέσω των οποίων θα συναλλάσσονται.

    - Συλλογή δεδομένων από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, νερό) και χρήση τους για τη διεξαγωγή διασταυρώσεων.

    - Διασταυρώσεις όλων των αποδείξεων που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι.

    - Παροχή φορολογικής αμνηστίας στους ιδιώτες ή της εταιρείας που βοηθούν στην προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης διεφθαρμένων υπαλλήλων.

    - Απομάκρυνση των περιφερειακών διευθυντών ΔΟΥ από τη διαδικασία επίλυσης διαφορών και χειρισμός αυτών των διαφορών από μία κεντρική υπηρεσία.

    - Αντικατάσταση του υπάρχοντος εντύπου που χρησιμοποιούν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων με ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα επιτρέπει τον αποτελεσματικότερο έλεγχο τους.

    - Χρήση δραστικών μεθόδων είσπραξης οφειλών όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για τους οφειλέτες που έχουν την ικανότητα να πληρώσουν.

    - Παραδειγματισμός με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ελέγχων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογούμενων καθώς και υποκίνηση ποινικής διαδικασίας.

    - Ελεγχος και φορολόγηση των μερισμάτων από υπεράκτιες εταιρείες.

    - Παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να αναφέρουν εταιρείες και ιδιώτες που φοροδιαφεύγουν. Οι αναφορές αυτές όπως σημειώνεται στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιούνται για την στατιστική ανάλυση των μεθόδων φοροδιαφυγής και για τη διεξαγωγή ελέγχων ενώ οι καταγγέλοντες θα λαμβάνουν επιστολή η οποία θα αναφέρει τα φορολογικά έσοδα στα οποία συνέβαλαν.

    - Οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής θα υποχρεούνται να ασκούν τις δραστηριότητές τους μέσω πληροφοριακών συστημάτων που θα παρέχονται ή ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να παρέχουν μια καταγραφή του αριθμού των ραντεβού και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    - Παρακολούθηση των βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων με σύστημα GPS ώστε να ανιχνεύεται η ύποπτη διακίνηση.

    - Ρύθμιση στους κανόνες πώλησης φαρμάκων έτσι ώστε τα φαρμακεία να δέχονται συνταγές μόνο με bar code που θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με το ΑΦΜ του γιατρού που τις εκδίδει.

    [06] "Κανένας συμβιβασμός"

    Κυβέρνηση, ΕΕ και πλουτοκρατία, με τη συναίνεση της ΝΔ «αξιοποιούν την κρίση, δηλαδή την αρρώστια του συστήματός τους, για να προχωρήσουν στον "ακρωτηριασμό" των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς» τονίζει το ΚΚΕ σχολιάζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Το ΚΚΕ προτείνει να μην γίνει «κανένας σεβασμός, καμία υπακοή στις συμφωνίες και τους στόχους της πλουτοκρατίας της ΕΕ και των κομμάτων της. Λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή του "ευρωμονόδρομου"».

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι τα μέτρα που προτείνονται πρέπει να αποτύχουν γιατί στοχεύουν στο «να ανατρέψουν τις τελευταίες κατακτήσεις πρώτα από όλα στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό και τους μισθούς, για να προστατεύσουν και να ενισχύσουν την υψηλή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Να διαμορφώσουν νέα διέξοδο αξιοποίησης των σωρευμένων κεφαλαίων με τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, με γενναιόδωρη κρατική χρηματοδότηση που θα οδηγήσει σε πρόσθετη φορολογική αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Προωθούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και όχι στην σχεδιασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».

    «Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα λαϊκά στρώματα δεν θα εξαπατηθούν ούτε θα φοβηθούν. Δεν θα δεχθούν να αιμορραγήσουν για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών εντός και εκτός της χώρας. Δεν θα παραδώσουν τα δικαιώματά τους, αντίθετα θα παλέψουν πιο αποφασιστικά για σταθερή εργασία, για πραγματικές αυξήσεις, προστασία των ανέργων, για σύγχρονες δωρεάν κοινωνικές παροχές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια» σημειώνει το ΚΚΕ.

    [07] "Ερασιτεχνισμοί στην οικονομία"

    «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ουσία καταγγέλλει το Υπουργείο Οικονομίας για ερασιτεχνισμούς. Το κακό είναι ότι έχει δίκιο...» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αΐβαλιώτης.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κατά την παρουσίαση του Προγράμματος Σταθερότητας ο κ. Αΐβαλιώτης τόνισε: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με αυτά που φαντάζεται, ή τον εαυτό του κοροϊδεύει ή τον Ελληνικό λαό. Όλα τα στοιχεία δείχνουν να μας οδηγούν σε φαινόμενα ανάλογα με εκείνα της Αργεντινής, η δε αλόγιστη διάθεση για ξεπούλημα των ακόμη υγιών επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κλπ.) θυμίζουν το ξεπούλημα που έκανε ο τ. Πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ λίγο πριν από την κρίση. Υπενθυμίζουμε για κάθε ενδιαφερόμενο ότι ο κ. Μένεμ έχει καταδικαστεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό...».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, σχολίασε, επίσης, την απόφαση επιχορήγησης των Ιδρυμάτων Ερευνών των πρώην πρωθυπουργών: «Είναι αδιανόητο αυτοί που έφεραν την οικονομία σε αδιέξοδο να αρπάζουν χρήματα προς εξυπηρέτηση οικογενειακών και οικείων ιδρυμάτων. Το Ίδρυμα Μελετών "ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ", που υποστηρίζεται από τον ΛΑ.Ο.Σ, δεν έχει λάβει και ούτε πρόκειται να λάβει έστω και ένα ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Κάποιοι θέλουν να "κηδέψουν" την ελληνική οικονομία "με ξένα κόλλυβα"...».

    Καρατζαφέρης για μεταναστευτική πολιτική

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ο κ.Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο σχετικά με την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και το δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργεί πολλές σοβαρές εθνικές πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

    -

    [08] Εκπτώσεις από σήμερα

    Αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν εως τις 27 Φεβρουαρίου. Σε αναθέρμανση της αγοράς ελπίζουν οι έμποροι.

    Στην αναγραφή της διπλής τιμής δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι εμπορικές επιχειρήσεις, όπως σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας σε ανακοίνωσή του προς τα μέλη του.

    Η αναγραφή διπλής τιμής είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου τα είδη εκτίθενται.

    Από την πλευρά της η Β¨Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής σημειώνει: ''ευελπιστούμε ότι οι εκπτώσεις θα είναι πραγματικές, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων, οι οποίοι πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να πραγματοποιούν ουσιαστικές εκπτώσεις με ελκυστικά ποσοστά από 50% και πάνω''.

    Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξουν ώστε να είναι επιτυχημένες οι αγορές τους, και να μην ξεχνούν το τρίπτυχο: ελέγχω - συγκρίνω - επιλέγω ποιότητα και τιμή των προϊόντων

    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

    1. Να αγοράζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να προγραμματίζουν και να καταγράφουν τις ατομικές - οικογενειακές τους ανάγκες.

    2. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Κυκλοφορούν προϊόντα δεύτερης διαλογής, ελαττωματικά κλπ.

    3. Να κάνουν έλεγχο αγοράς πριν και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων και να μην ξεχνούν ότι οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα.

    4. Να είναι εγκρατείς στις αγορές, να μην παρασύρονται από το κλίμα φτήνιας, των ευκαιριών των εκπτώσεων.

    5. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελική τιμή, και όχι στο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης που ίσως είναι και πλασματικό.

    6. Να θυμούνται ότι στα προϊόντα που είναι σε προσφορά δεν γίνονται αλλαγές. Πρέπει βέβαια να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να υπάρχει σχετική σήμανση.

    7. Να μην ξεχνούν ότι οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν ακόμα πολύ υψηλό επιτόκιο. Όχι στην αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.

    8. Να ελέγχουν πάντα την τελική τιμή του προϊόντος και ιδίως όταν αγοράζουν με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πόσες και ποιου ποσού είναι οι δόσεις, ποιο είναι το συνολικό επιτόκιο (ΣΕΠΠΕ) και οι τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Η τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν αυτά πληρωθούν με πιστωτική κάρτα.

    9. Να προσέχουν να μην υπερβαίνουν το όριο στις πιστωτικές κάρτες γιατί τότε θα πληρώσουν επί πλέον τόκους και το προϊόν θα τους στοιχίσει ακριβότερα.

    10. Να μην ξεχνούν να ζητούν την νόμιμη απόδειξη ,την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το ότι είναι περίοδος εκπτώσεων δεν αναιρεί αυτά τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του εμπόρου, εφόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό είναι υποχρεωτική η αλλαγή ή η επιστροφή των χρημάτων.

    Τι πρέπει να ελέγχουν οι καταναλωτές

    - Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στο κατάστημα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις.

    - Να αναγράφονται διπλές τιμές στα προϊόντα, δηλαδή η αρχική τιμή και η τιμή των εκπτώσεων ή να αναγράφεται το ποσό της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ομοειδών προϊόντων σε πινακίδα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι σε κάθε είδος υπάρχει η αρχική τιμή.

    - Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές , την αρχική και την τιμή προσφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης).

    - Στις προσφορές συνήθως αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, εάν μετανιώσουμε δεν έχουμε δυνατότητα αλλαγής.

    Υπενθυμίζεται δε "οτι οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ , ανάλογα με την βαρύτητα και την συχνότητα της παράβασης".

    Καταγγελίες σε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116 ή στο 1520

    -

    [09] Επαναφορά της λίστας

    Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων. Στην ίδια διαδικασία έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία - με σύμφωνη γνώμη και της ΝΔ - και οι τροπολογίες για την εθελουσία έξοδο προσωπικού του ΟΛΠ και τη χρονική μετάθεση εφαρμογής - ένα χρόνο αργότερα - της ρύθμισης του νόμου Πετραλιά για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων παιδιών.

    Μιλώντας για το θέμα της επαναφοράς της λίστας φαρμάκων, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για ρύθμιση που αποπνέει αίσθημα ευθύνης και συνέπειας, ενώ προανήγγειλε επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο, με σκοπό τη συγκράτηση ή και τη μείωση των τιμών κάποιων από αυτά.

    Η ίδια είπε ότι η «μαύρη τρύπα», δηλαδή το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων είναι 6,3 δισ., από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ.

    Η υπουργός παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της λίστας πριν την κατάργησή της είχε πολλά προβλήματα και κυρίως «παράθυρα» καταστρατήγησης κυρίως «με την άναρχη συνταγογράφηση και την παλινωδία στην τιμολόγηση», αλλά την καταστρατήγηση με την αθρόα συνταγογράφηση «αναντικατάστατων» δήθεν φαρμάκων, προβλήματα που δεν θα ανακύψουν πλέον με τις ασφαλιστικές δικλείδες που τίθενται.

    Κατά την υπουργό Υγείας, η κατάργηση της λίστας το 2004 με τη δραματική αύξηση των εξόδων επιβάρυνε τα ταμεία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αύξησε κατά 20% το κόστος για τα νοσοκομεία, χωρίς να υπολογιστούν οι απώλειες από την απόδοση του 4% από το τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών ετησίως.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για καθημερινό αγώνα του ΟΑΕΔ να εξασφαλίσει τα επιδόματα των ανέργων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τη φαρμακευτική δαπάνη.

    Ο κ. Λοβέρδος υπολόγισε ότι μόνον από την έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης από τον ερχόμενο Μάιο θα εξοικονομήσει μόνο για το ΙΚΑ 250 εκ. ετησίως. Γνωστοποίησε επίσης ότι αποδέχεται την πρόταση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10%.

    Με επιφυλάξεις αντιμετώπισε το θέμα η ΝΔ. Ο κ. Χατζηδάκης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η λίστα έχει ήδη δοκιμαστεί από το ΠΑΣΟΚ και δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πέρα από τη μείωση των τιμών πρότεινε ακόμη να οριστεί η τιμή των «γενοσίμων» φαρμάκων, δηλαδή των αντιγράφων, σε ποσοστό χαμηλότερο του 80% των πρωτοτύπων.

    Κατά τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ υπάρχουν εκθέσεις που τεκμηριώνουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη λίστας. "Η λίστα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπάρχει σε όλα τα κράτη" παρενέβη η υπουργός Υγείας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώνσταντίνος Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι με τη ρύθμιση τα ίδια τα «κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο» θα βρεθούν μπροστά στις επιτροπές που δεν θα μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι από τη μία μιλάει για συνδρομή στο έργο της κυβέρνησης και από την άλλη αρνείται την ψήφιση της λίστας: «Αλήθεια, ποιος είναι ο λόγος; Ποιες δεσμεύσεις έχετε και αρνείστε όταν έχετε τα αποτελέσματα της αποτυχίας σας».

    - Δεσμεύσεις έχουν μόνον όσοι προσπαθούν να περιστείλουν τη φαρμακευτική πολιτική σε ορισμένους και εκλεκτούς και όχι αυτοί που τίθενται υπέρ της ελεύθερης επιλογής απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Αντίθετος με τη λίστα φαρμάκων, αλλά υπέρ μιας λίστας «γενόσιμων» τάχθηκε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, κρίνοντας ότι έτσι θα ευνοηθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

    Το ΚΚΕ δια του εισηγητού του Νίκου Καραθανασόπουλου έκρινε ότι η ρύθμιση στοχεύει στο περαιτέρω χτύπημα στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση και στην εύνοια της εμπορευματοποίησης της υγείας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η εξάρτηση από τις φαρμακοβιομηχανίες σε βάρος των ασφαλισμένων, ενώ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου δήλωσε «παρών» από πλευράς του κόμματός της.

    Εντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ για την τροπολογία που παρατείνει την προθεσμία για την εθελούσια έξοδο προσωπικού από τον ΟΛΠ με τους κ.κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και Αδωνη Γεωργιάδη να μιλούν για «ακριβοπληρωμένους λιμενεργάτες που επιβραβεύονται για τον εκβιασμό προς το κράτος και το κλείσιμο του λιμανιού».

    - Ήταν αποτέλεσμα αυτών που εσείς συμφωνήσατε στη σύμβαση παραχώρησης της SOSCO, ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

    [10] Εκλειψη Ηλίου

    Ορατή στην κεντρική και ανατολική Αφρική, αλλά και σε τμήματα της Ασίας είναι σήμερα η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου, η μεγαλύτερη σε διάρκεια της τρίτης χιλιετίας.

    Η έκλειψη άρχισε στις 07:41 (ώρα Ελλάδας) στην δυτική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο νοτιοδυτικό Τσαντ. Η σκιά της Σελήνης θα περάσει από τον ΛΔ του Κονγκό, την Ουγκάντα, την Κένυα και τη νότια Σομαλία για να ακολουθήσει την πορεία της προς την Ινδία και την Κίνα.

    Τον Ιανουάριο ο Ήλιος βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η Σελήνη στο πιο μακρινό της σημείο, με αποτέλεσμα να μπορεί να καλύψει σχεδόν όλον τον ηλιακό δίσκο.

    Στη μεγαλύτερη διάρκειά της--11 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα--η έκλειψη θα φτάσει πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

    Σύμφωνα με τη NASA έκλειψη τόσο μεγάλης διάρκειας δεν θα σημειωθεί παρά μόνο μετά από χίλια χρόνια και περισσότερο, στις 23 Δεκεμβρίου 3043, επισημαίνει στην ιστοσελίδα της.

    Ολική έκλειψη Ηλίου προβλέπεται για τις 11 του επόμενου Ιουλίου πάνω από τον νότιο Ειρηνικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 January 2010 - 7:30:33 UTC