Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανυπαρξία σχεδίου για έξοδο από την κρίση"
  • [02] Κινητοποιήσεις αγροτών στη Β. Ελλάδα
  • [03] Στη Βουλή το ν/σ για την υπερχρέωση
  • [04] Moody΄s για την ελληνική οικονομία
  • [05] "Συγγνώμη" του Ισραήλ στην Τουρκία
  • [06] "Εφιαλτικά σενάρια"
  • [07] "Να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα"
  • [08] "Παθητική στάση"
  • [09] Αποσύρθηκε η τροπολογία
  • [10] Εκπτώσεις από αύριο
  • [11] Παζάρι του Βιβλίου

  • [01] "Ανυπαρξία σχεδίου για έξοδο από την κρίση"

    Το πρόβλημα δεν είναι οι πρώτες 100 μέρες που χάθηκαν αλλά οι μέρες που έρχονται", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο ελληνικός λαός θυμάται τι ακριβώς υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά και «δεν χρειάζεται να δείξουμε πόσο γρήγορα διαψεύστηκαν οι υποσχέσεις τους». Συμπλήρωσε ότι «φροντίζει και αυτοδιαψεύδεται καθημερινά η ίδια η κυβέρνηση», η οποία, είπε, δεν είχε το παραμικρό σχέδιο. «Το αποδεικνύουν καθημερινά οι υπουργοί του που αλληλοδιαψεύδονται και όταν νομίζουν ότι συμφωνούν μεταξύ τους, τότε ακυρώνονται από τον ίδιο τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο», συνέχισε.

    Επίσης ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να κάνεις αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που αντιπολιτεύεται τόσο θεαματικά τον ίδιο τον εαυτό της και δείχνει τέτοια ανεξάντλητη εφευρετικότητα να αυτοαναιρείται κάθε μέρα αποσύροντας το πρωί τροπολογίες που υποβάλει το βράδυ, όπως έγινε σήμερα με το απίστευτο φιάσκο της τροπολογίας για τις γονικές παροχές».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι στο ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκαν αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τώρα ετοιμάζουν δραστικές περικοπές με τη φορολόγηση των επιδομάτων τους, ότι υποσχέθηκαν να μην αυξήσουν τους φόρους και ήδη εξαγγέλλουν φοροεπιδρομή, ότι υποσχέθηκαν να νοικοκυρέψουν τη δημόσια διοίκηση και ακόμα δεν έχουν τελειώσει με τους διορισμούς γενικών γραμματέων και με αρμοδιότητες υφυπουργών και ότι κινδυνεύει η Ελλάδα να χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ΕΣΠΑ που έχουν μείνει στη μέση και δεν μπορούν να εισπραχθούν.

    Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα και «έχουν χάσει τον έλεγχο ενώ μέχρι τώρα φόρτωναν στη διακυβέρνηση της ΝΔ τη δική τους ανικανότητα».

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση δανείζεται με διπλάσια βραχυπρόθεσμα επιτόκια απ' ότι δανειζόταν πριν λίγους μήνες η ΝΔ και πως το πρόβλημα δεν είναι οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ που διαψεύστηκαν. «Είναι η ακυβερνησία που εγκαθιδρύθηκε» συνέχισε, επισημαίνοντας πως όλο και περισσότερο το ΠΑΣΟΚ θυμίζει το χειρότερο παλιό εαυτό του. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η ΝΔ βρίσκεται σε πορεία αναγέννησης και ανασυγκρότησης και «το πρόβλημά μας δεν είναι απλά να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές αλλά να δώσουμε από τώρα ελπίδα, κατεύθυνση και προοπτική σε μια χώρα που διαπιστώνει όλο και περισσότερο ότι γίνεται ακυβέρνητη Πολιτεία».

    «Το πρόβλημά μας δεν είναι να αποτύχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αυτό το καταφέρνει από μόνη της. Το πρόβλημά μας είναι να στηρίξουμε την Ελλάδα, την οικονομία της, την κοινωνική συνοχή της, την ασφάλειά της, το ηθικό των καθημερινών ανθρώπων και στην πορεία αυτή θέλουμε μαζί μας όλους τους Έλληνες», κατέληξε.

    Συνάντηση με ΚΕΔΚΕ

    Η διοικητική μεταρρύθμιση, που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και η στρατηγική της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς με στελέχη της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάει καλά το σχέδιο "Καλλικράτης" είναι η θεσμική κατοχύρωση των ΟΤΑ, η μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, η οικονομική ενίσχυση και αντικειμενικά κριτήρια για τις συνενώσεις.

    Σε ερώτηση για το αν συζήτησε με τον πρόεδρο του κόμματος τα σχετικά με τη δική του υποψηφιότητα, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η συνάντηση είχε άλλο αντικείμενο καθώς επίσης ότι για το θέμα αυτό έχει απαντήσει, εννοώντας ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων.

    Ερωτηθείς για το κλίμα στη συνάντηση καθώς ήταν απέναντι στον κ. Σαμαρά κατά την εκλογή προέδρου του κόμματος, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε χαμογελώντας "δεν βλέπετε το πρόσωπό μου;".

    Τέλος, σε ερώτηση για την Περιφέρεια Αττικής ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι δεν έχει σημασία πόσοι θα ψηφίζουν, αλλά οι αρμοδιότητες που θα έχει ο Περιφερειάρχης.

    [02] Κινητοποιήσεις αγροτών στη Β. Ελλάδα

    Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι αγρότες του νομού Καβάλας, κατεβάζοντας αρχικά τα τρακτέρ στους δρόμους και ζητώντας -μεταξύ άλλων- τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόστους παραγωγής.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού χθες οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγροτών Νέστου και Τεναγών Φιλίππων, αναφέρθηκαν στην αντιμετώπιση που είχαν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

    Το μέλος της Επιτροπής Αγροτών Νέστου, Γιάννης Πασσαλίδης, έκανε μια αναδρομή στις μέχρι τώρα συνελεύσεις που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών με τη συμμετοχή 21 συλλόγων από 17 νομούς της χώρας. Τόνισε ότι στις συνελεύσεις αυτές συζητήθηκαν εκτεταμένα τα διογκωμένα προβλήματα του αγροτικού τομέα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς η έναρξη διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

    Υπογράμμισε ακόμα, ότι τα αιτήματα που κατατέθηκαν στο υπουργείο παρέμειναν αναπάντητα και οι προτάσεις του «πολιτικού, δημοκρατικού, ανοιχτού οργάνου τους δεν έτυχαν εποικοδομητικής αξιοποίησης». Τόνισε, επίσης, πως η «βιωσιμότητα του Έλληνα αγρότη» επανέρχεται ως πρωταρχικό αίτημα στο προσκήνιο και ενισχύεται το μήνυμά της από τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο παραγωγός.

    Ο κ. Πασσαλίδης υποστήριξε τέλος, πως αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, «εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ηγεσίας του υπουργείου» και συνεκτιμώντας την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, αλλά και τα θεσμικά προβλήματα του αγροτικού τομέα. Οι κινητοποιήσεις τους, τόνισε, αποτελούν το έσχατο μέτρο αντίδρασης στην αδιαφορία και την αδράνεια της Πολιτείας.

    ...Και οι αγρότες του νομού Σερρών

    Νέο γύρο κινητοποιήσεων εξήγγειλαν, οι εκπρόσωποι δύο αγροτικών Ομοσπονδιών του νομού Σερρών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΟΔΑΣ), Αναστάσιο Κάτο, οι αγρότες θα παρατάξουν σήμερα τα τρακτέρ τους, παραπλεύρως της εθνικής Οδού Σερρών- Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού και μετά από ανοικτή ψηφοφορία θα αποφασίσουν αν θα αποκλείσουν την εθνική οδό και άλλα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου.

    Το ίδιο σκηνικό, θα στηθεί και στην εθνική οδό Σερρών- Καβάλας στον κόμβο των Κερδυλλίων.

    Εξάλλου, στον αποκλεισμό του οδικού δικτύου από και προς το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, αποφάσισε να προχωρήσει από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου η Ομοσπονδία Αδέσμευτων Αγροτών νομού Σερρών.

    Οι αγρότες μεταξύ άλλων, διεκδικούν, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μείωση του κόστους παραγωγής και πάγωμα των χρεών, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας, Παύλο Αραμπατζή, το γεγονός ότι το υπόλοιπο των επιδοτήσεων θα καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου "έχει εξοργίσει" τον αγροτικό κόσμο.

    Δηλώσεις Μπατζελή

    Η χορήγηση ενισχύσεων κάθε εισοδηματικής μορφής, ύψους 480 εκατ. ευρώ και η καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων (εξόφληση ποσού πάνω από ένα δισ ευρώ) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, αποτελούν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών.

    Τα παραπάνω ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτών της Χαλκιδικής, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποίηση.

    Η κ. Μπατζελή κάλεσε τους αγρότες να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών και να διεκδικήσουν την προστασία των προϊόντων τους, τον έλεγχο των εισροών και την εξυγίανση της αγοράς.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώσουν τις πρακτικές από "το χωράφι στο ράφι".

    [03] Στη Βουλή το ν/σ για την υπερχρέωση

    Ως ένα πρώτο βήμα και ως μία τολμηρή δράση έναντι των χιλιάδων συνεπών επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών που νοιώθουν την πιστωτική θηλιά στο λαιμό τους, χαρακτήρισε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη το συζητούμενο στη Βουλή νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

    «Το νομοσχέδιο είναι απολύτως συνεπές με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και δίνει διέξοδο σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Οι ρυθμίσεις ευνοούν περισσότερο τις μικρές και βιώσιμες επιχειρήσεις, που περιήλθαν σε πρόσκαιρη αδυναμία, ενώ αποκλείει την εύνοια στους κακοπληρωτές και τις περιπτώσεις καταχρηστικής εφαρμογής»,τόνισε η υπουργός.

    Η κα Κατσέλη σημείωσε ότι το κόστος της κρίσης δεν πρέπει να το πληρώσουν μικρομεσαίες παραγωγικές δυνάμεις. Το νομοσχέδιο, είπε, πετυχαίνει διοχέτευση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και ταυτόχρονα μειώνει τον πιστωτικό κίνδυνο ρευστότητας,δεν θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και δίνει διέξοδο στους συνεπείς επαγγελματίες.

    Η Υπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως πρώτο βήμα και αφετηρία υλοποίησης του προγράμματος για τόνωση της αγοράς και στις προτεραιότητες του υπουργείου ακολουθούν νομοθετήματα για την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ,αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου,ενεργοποίηση νέων εργαλείων,όπως είναι το Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας και τέλος την αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς.

    Ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτήρισε η υπουργός τις ρυθμίσεις για τον "Τειρεσία" που μειώνουν τους χρόνους παραμονής μέσα στο σύστημα και τις συνακόλουθες συνέπειες που έχουν οδηγήσει επιχειρήσεις ακόμη και στον αφανισμό.

    Ιδιαίτερα οξύς στην κριτική του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψηφίζει το νομοσχέδιο,κρίνοντας ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση,πλην,όμως,κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά δεν επιθυμεί τον διάλογο.

    Ανέφερε ότι μέσα στις 48 επόμενες ώρες επιδιώκει η κυβέρνηση να συζητηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες η φορολογική της πολιτική, αλλά και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα δοθεί αύριο στις 3 μετά το μεσημέρι στα κόμματα και στις 5 τα καλεί προς ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων ο υπουργός Οικονομικών:

    «Ετσι βλέπετε τη διαβούλευση; Φοβάστε το διάλογο και την αντιπαράθεση. Η όποια συζήτηση γίνει την επόμενη πλέον εβδομάδα, αφού θα έχει σταλεί το Πρόγραμμα στις Βρυξέλλες θα είναι απλώς μία έκθεση ιδεών», είπε.

    Ο κ. Μαρκόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για «τη διγλωσσία της κυβέρνησης και τα λανθασμένα μηνύματα που στέλνονται στην αγορά», αλλά και τις τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και των έργων που έχουν προγραμματισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    - Μην ανησυχείτε για το Πρόγραμμα, αλλά για το τι αφήσατε πίσω σας, απάντησε η υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι δεν συζητήθηκε το αντίστοιχο πρόγραμμα της κυβέρνησης της ΝΔ.

    - Μεθοδεύετε να μη γίνει εκ των προτέρων συζήτηση, ανταπάντησε ο κ. Μαρκόπουλος.

    Ως εκπλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Χρήστος Παπουτσής.

    Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, είπε ο κ. Παπουτσής, δεν κατάλαβαν νωρίτερα τη δυσμενή θέση των επιχειρήσεων,απορρίπτοντας τα μέτρα που ήδη ως αντιπολίτευση είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ:

    «Το νομοσχέδιο είναι το πρώτο τολμηρό βήμα στην κατεύθυνση αναθέρμανσης της αγοράς, ενώ δίνει διαπραγματευτική δύναμη στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», είπε.

    Ο κ. Παπουτσής υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις για τα ενήμερα δάνεια:

    «Τίποτε δεν χαρίζει το νομοσχέδιο και σε κανέναν, ενώ αντιθέτως προσφέρει προστασία στον καλόπιστο δανειολήπτη, ενώ δεν πλήττει τις τράπεζες, από τις οποίες απλώς ζητούμε να συνεισφέρουν με δικαιότερο τρόπο και να αναλάβουν την ευθύνη τους έναντι της κοινωνίας», είπε.

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι «οι αγορές δεν περιμένουν επικοινωνιακά τρικ και δηλώσεις επικοινωνιακού περιεχομένου, αλλά συγκεκριμένα πολιτικά μέτρα».

    Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε διαφωνία με τα όρια που τίθενται στα ποσά των δανείων για υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ έκανε λόγο για παραπλανητική αντίληψη του νομοσχεδίου, το οποίο το κόμμα του καταψηφίζει.

    Από τον ΛΑΟΣ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Άδωνης Γεωργιάδης τόνισε ότι κατ' αρχήν το κόμμα του είναι θετικό στο νομοσχέδιο, αλλά εξέφρασε φόβο ότι οι τράπεζες λόγω της ρύθμισης για τα ενήμερα δάνεια θα δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο υπό το φόβο να ανέβει ο αριθμός, όσων ζητήσουν ένταξη στις ρυθμίσεις.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις ταχείες διαδικασίες συζήτησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Επίσης διαφώνησε με την αποστολή του νομοσχεδίου από την υπουργό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Παράρτημα των Βρυξελλών έχουμε γίνει; Εσείς διατηρείτε την απεριόριστη ασυδοσία των τραπεζών».

    Τροποποιήσεις

    Εν τω μεταξύ, σειρά νομοτεχνικών αλλαγών και βελτιώσεων επέφερε η υπουργός Οικονομίας στο συζητούμενο στη Βουλή νομοσχέδιο, περιορίζοντας στις δύο βασικές κατηγορίες δανείων τα όρια των ποσών που αφορούν στα ρυθμιζόμενα ληξιπρόθεσμα, αλλά και ενήμερα δάνεια.

    Το υπουργείο σημειώνει ότι με τις βελτιώσεις που έγιναν, γίνεται ρύθμιση της συνολικής οφειλής (ληξιπρόθεσμης κι ενήμερης) χωρίς περιορισμό για το σύνολο των τραπεζών, με αυξημένο όριο και μάλιστα όχι ανά τράπεζα αλλά ανά σύμβαση. Ειδικότερα:

    - Η νέα διατύπωση έχει αυξημένα όρια έναντι της παλαιάς τα οποία είναι σε συμφωνία με την από 21-12-09 επιστολή της Ένωση Ελληνικών τραπεζών

    - Η νέα διατύπωση έχει όριο ανά σύμβαση αντί ανά τράπεζα. Μία ΜΜΕ επιχείρηση μπορεί να έχει περισσότερες από μια συμβάσεις σε μια τράπεζα, οπότε μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο τώρα, συγκριτικά με την παλιότερη διατύπωση, αλλά και οι Τράπεζες ωφελούνται διότι περιορίζεται το λειτουργικό και διαδικαστικό κόστος που θα είχαν, αν έπρεπε να τροποποιήσουν σε μία επιχείρηση πολλές συμβάσεις για να επιτευχθεί συγκεκριμένο ύψος ποσού ανά τράπεζα.

    - Το ύψος ανά δανειακή σύμβαση που ορίζεται με τη νέα διατύπωση, είναι στα πλαίσια που συνήθως έχουν οι ΜΜΕ.

    - Δεν υπάρχει πλέον περιοριστικό όριο για το σύνολο του πιστωτικού συστήματος. Έτσι, μια ΜΜΕ μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο τώρα, από όσο με την παλιότερη διατύπωση, αλλά και οι τράπεζες ωφελούνται διότι περιορίζεται το λειτουργικό και διαδικαστικό κόστος που θα είχαν.

    Στο πεδίο εφαρμογής του Νόμου για τις ενήμερες οφειλές:

    - Δεν εμπίπτουν καθόλου οι μεγάλες επιχειρήσεις, των οποίων το συνολικό ύψος ανά σύμβαση δανείου είναι πολύ υψηλότερο (με την παλαιά διατύπωση μπορούσαν και αυτές να ρυθμίσουν μέρος των οφειλών τους, που όμως ήταν πολύ μικρό στο σύνολο.)

    - εμπίπτουν και οι δραστηριοποιούμενοι στον αγροτικό τομέα και οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν σε διατάξεις για καταστροφές, πλημμύρες και πυρκαγιές.

    ''Το νομοσχέδιο υλοποιεί μια βασική προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης και απαντά σ' ένα επιτακτικό αίτημα όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Δίνει μια ουσιαστική ανάσα ρευστότητας στην αγορά, με μέτρα έκτακτου και προσωρινού χαρακτήρα, και αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας'' σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε ανακοίνωσή του και σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση σήμερα στη Βουλή, κατατέθηκαν μια σειρά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, ως απόρροια του διαλόγου που είχε το υπουργείο με όλους τους φορείς, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αυτές διατυπώνονται στη γνωμοδότηση που δημοσιοποίησε σήμερα.

    Ειδικότερα, έχουν τεθεί συγκεκριμένα όρια και προϋποθέσεις στην εφαρμογή του νομοσχεδίου, όπως:

    - Η υποχρέωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις.

    - Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, από δάνεια, κεφάλαια κίνησης και χρηματοδοτικές μισθώσεις, μέχρι ορισμένο ύψος (1,5 εκατ. ευρώ ανά σύμβαση).

    - Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις των ενήμερων οφειλών, δάνεια - και όχι κεφάλαια κίνησης - με ανεξόφλητο κεφάλαιο μέχρι ένα ορισμένο ύψος (350.000 ευρώ ή 200.000 ευρώ ανά σύμβαση, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται).

    - Κριτήρια με βάση τον κύκλο εργασιών για την υπαγωγή των ενήμερων οφειλών στη ρύθμιση.

    - Η υποχρέωση ύπαρξης ζημιογόνας τελευταίας χρήσης για την υπαγωγή των επιχειρήσεων με βιβλία γ' κατηγορίας στη ρύθμιση των ενήμερων οφειλών.

    - Η παροχή διετούς περιόδου χάριτος στα δάνεια των πυρόπληκτων περιοχών, κατά την οποία οι δανειολήπτες πληρώνουν μόνον τους τόκους.

    - Η ισχύς των διατάξεων να περιορίζεται σε δάνεια ή πιστώσεις που χορηγήθηκαν μέσω υποκαταστημάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν την έδρα τους ή έχουν νομίμως εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

    ''Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι ρυθμίσεις αφενός γίνονται ακόμα πιο στοχευμένες σε βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της κρίσης, αφετέρου εξαλείφονται κίνδυνοι χρηματοοικονομικής αστάθειας, νομικής αβεβαιότητας, ηθικού κινδύνου, αλλά και πιθανής διασυνοριακής εφαρμογής.

    Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υλοποιεί τις δεσμεύσεις του και ξεδιπλώνει, χωρίς καθυστέρηση, το σύνολο των πολιτικών για την ανάταξη της οικονομίας και την επαναφορά της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης'' καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] Moody΄s για την ελληνική οικονομία

    Η ελληνική και η πορτογαλική οικονομία ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με "αργό θάνατο", καθώς αφιερώνουν υψηλότερο ποσοστό του πλούτου τους για την αποπληρωμή εξωτερικού χρέους και οι επενδυτές ενδέχεται να απαιτήσουν πριμ για τη διακράτηση των ελληνικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με έκθεση για τις προοπτικές του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη που έδωσε στη δημοσιότητα η Moody's Investors Service.

    Όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, η Moody's επισημαίνει ότι αν και οι δύο χώρες μπορούν ακόμη να αποφύγουν ένα τέτοιο σενάριο, το παράθυρο της ευκαιρίας "δεν θα είναι ανοικτό επ' αόριστον". Στην έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η Πορτογαλία, με αρνητική προοπτική για την αξιολόγησή της Aa2, έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της για "να αντιστρέψει αυτή την τάση", ενώ η Ελλάδα έχει "σημαντικά λιγότερο χρόνο".

    Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αντί τα αντίστοιχα γερμανικά κρατικά ομόλογα είναι έξι φορές μεγαλύτερο από ό,τι ήταν δύο χρόνια νωρίτερα και στην περίπτωση της Πορτογαλίας η διαφορά απόδοσης των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με το δεκαετές γερμανικό κρατικό ομόλογο έχει διπλασιαστεί από το 2008 μέχρι σήμερα.

    "Αμελητέος" είναι ο κίνδυνος "ξαφνικού θανάτου" με τη μορφή κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών, αναφέρεται στην έκθεση της Moody's, αλλά τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία βρίσκονται αντιμέτωπες "με πίεση υποβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητάς τους τώρα που θα πρέπει να υλοποιήσουν πολιτικά δύσκολη δημοσιονομική εξυγίανση".

    Στην έκθεση της Moody's τονίζεται ότι η χώρα μας μαζί με την Πορτογαλία δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και τις δημοσιονομικές τους θέσεις υπό συνθήκες κρίσης καθώς πρόκειται για δύο χώρες με περιορισμένη ανταγωνιστικότητα σε διαρθρωτικό επίπεδο-γεγονός που έχει οδηγήσει σε σημαντική διόγκωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών τους.

    Σύμφωνα με τη Moody's, τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία θα χάνουν τους πόρους τους με αυξανόμενο ρυθμό λόγω του ότι ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου που παράγεται θα πρέπει να καταβάλλεται στους πιστωτές εξωτερικού χρέους υπό τη μορφή τόκων επί του διογκούμενου χρέους.

    Παράλληλα, εκτιμάται πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα πρέπει να αυξάνουν συνεχώς τα φορολογικά βάρη προκειμένου να σταθεροποιήσουν τα έσοδά τους, καθώς το μερίδιο του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο κράτος συρρικνώνεται διαρκώς.

    Η Moody's θεωρεί πως η υψηλότερη φορολογία ενδέχεται να πλήξει τις επενδύσεις και κατά συνέπεια τη δυναμική της ελληνικής και πορτογαλικής οικονομίας, με αποτέλεσμα την αποδημία των πλουσιότερων και πιο ευέλικτων κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας στο εξωτερικό. Καθώς οι τακτικές «ευνοϊκής μεταχείρισης στην πατρίδα» δεν μπορούν να πείσουν ότι θα διατηρήσουν το απόθεμα εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη πιο δριμείες, οδηγώντας σε μεγαλύτερη «αιμορραγία» της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά η Moody's.

    «Η υποβάθμιση στο A2 της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το Δεκέμβριο, αντικατοπτρίζει την ισχύουσα άποψή μας ότι παρότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα μέτρα που πρέπει να λάβει για να "κλείσει τις μακροχρόνιες πληγές της", είναι αμφίβολο κατά πόσο επιτυχημένη θα είναι η εφαρμογή τους», σημειώνει ο διεθνής οίκος.

    [05] "Συγγνώμη" του Ισραήλ στην Τουρκία

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θεωρεί επαρκείς τις δικαιολογίες του Ισραήλ, τις οποίες "ανέμενε" η τουρκική πλευρά, μετά την προσβλητική συμπεριφορά του ισραηλινού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σε βάρος του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ.

    "Ενημερώθηκα ότι λάβαμε την απάντηση που θα θέλαμε (από το Ισραήλ), με τους αναμενόμενους διπλωματικούς όρους. Η επιστολή περιέχει δικαιολογίες (της ισραηλινής πλευράς)", δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στη Ρωσία.

    Το Ισραήλ παρουσίασε τις δικαιολογίες του για την προσβλητική συμπεριφορά σε βάρος του Τούρκου πρεσβευτή, στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Μάλιστα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ενέργεια αυτή θα έθετε τέρμα στην ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    "Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν συντόνισαν τις ενέργειές τους για τη σύνταξη της επιστολής με τις δικαιολογίες του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Αγιαλόν προς τον Τούρκο πρεσβευτή και ελπίζουμε ότι έτσι τερματίζεται αυτό το θέμα", ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

    [06] "Εφιαλτικά σενάρια"

    "Οι 100 μέρες δεν είναι τίποτα, όπως και πριν, θα είναι 365 μέρες όπου κάθε μέρα θα παίρνεται ένα μέτρο εκμετάλλευσης και ληστείας των εργαζομένων", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι αυτή τη στιγμή μέσα στη Βουλή υπάρχει συναίνεση και αναφερόμενη στη συζήτηση που οργάνωσε ο Λ. Κύρκος, διευκρίνισε:

    "Κοιτάξτε, αυτό το πάρτι που έγινε προχθές στο Ζάππειο, αυτό το τραπέζι δεν ήταν τυχαίο, ψήνεται το κλίμα της συναίνεσης. Εκεί ήταν κόμματα, επιχειρηματίες, αυτά δεν γινόντουσαν πριν από 10 - 15 χρόνια, γιατί κρίση δεν είναι ότι έχουμε μια επίθεση κατά της Ελλάδας και μαζεύεται ο πολιτικός κόσμος να την αντιμετωπίσει. Το κλίμα της συναίνεσης ψήνεται γίνονται και οι καυγάδες για το θεαθήναι. Αν αυτή η συναίνεση αγκαλιάσει το λαό τότε θα μετράμε φοβερές απώλειες, που θα είναι μπροστά μας για 10 -20 χρόνια. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο λαός θα δεχθεί, θα αντεπιτεθεί".

    Αναφερόμενη στο θέμα του ΟΑΕΔ, η κα Παπαρήγα είπε ότι "αποφάσισαν και είπαν ότι θα χρηματοδοτούνται οι εργοδότες. Αντί να παίρνει το επίδομα ο άνεργος θα το δίνουν στον εργοδότη για να κάνει προσλήψεις".

    Σ' αυτή τη περίπτωση, διερωτήθηκε η κα Παπαρήγα, πώς βρέθηκαν χρήματα για τους εργοδότες;

    Για το Ασφαλιστικό, η ΓΓ του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα δεν κινδυνολογεί, αντίθετα, διακατέχεται από συναίσθηση της ευθύνης, ωστόσο, πρόσθεσε ότι "τα σενάρια για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις είναι τρομακτικά, εφιαλτικά".

    Αναφερόμενη στις εισηγήσεις που έχουν γίνει στην επιτροπή διαλόγου, η κα Παπαρήγα είπε ότι η επιτροπή αυτή κινείται πάνω σε ένα πλαίσιο, πάνω σε μια κατεύθυνση, μέσα σε αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ρηξικέλευθη πρόταση που να είναι υπέρ των εργαζομένων.

    Η κα Παπαρήγα σημείωσε ακόμη ότι κανείς δεν συζητάει το χρέος του κράτους στο ΙΚΑ που ανέρχεται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Αυτό που συζητείται, πρόσθεσε, "είναι ότι έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που είναι ζημιογόνο, λες και το ασφαλιστικό είναι μια επιχείρηση που παράγει γούνες, κοσμήματα και δεν πουλήθηκε το προϊόν στην αγορά και έχουμε ζημιά, δεν βγάλαμε κέρδος. Συζητάνε το εξής: Πως θα καλυφθούν τα κενά του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων μέσα από φορολογία κατά κλάδο των εργαζομένων και γενικότερα όλων των εργαζομένων".

    Συνάντηση με τη γραμματεία της συνόδου των προέδρων ΤΕΙ

    Το ΚΚΕ βρίσκεται σε επαγρύπνηση ούτως ώστε οι νέες στοχεύσεις περί της δια βίου μάθησης να μην οδηγήσουν στην όξυνση παλαιών και σύγχρονων προβλημάτων των ΤΕΙ, τόνισε σε δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με την τριμελή γραμματεία της συνόδου των προέδρων ΤΕΙ.

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι τα προβλήματα έχουν σχέση με το γεγονός ότι, αν και τα λένε ανώτατα ιδρύματα, τα έχουν αδιαβάθμητα, ενώ ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επαγγελματικής μόρφωσης, της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

    Επίσης, έχουν σχέση και με το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ πλειοψηφεί το έκτακτο προσωπικό και ακόμη με το γεγονός ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση, εφόσον δεν αυξήθηκαν καθόλου τα κονδύλια για την Παιδεία, αλλά πάγωσαν και βαίνουν μειούμενα και το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμα πιο λίγα τα κονδύλια, που δίνονται στην Παιδεία και στα ΤΕΙ.

    Το ΠΓ για το σχέδιο "Καλλικράτης"

    Το ΚΚΕ καλεί το λαό να απορρίψει το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης με την ονομασία "Καλλικράτης", τονίζει το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι είναι ανάγκη ο λαός να εκφράσει και στα δημοτικά, νομαρχιακά και περιφερειακά συμβούλια, στάση αγωνιστική, στάση απειθαρχίας στο αντιλαϊκό, αντεργατικό, κυβερνητικό και ευρωενωσιακό πλαίσιο.

    Σύμφωνα με το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, η πάλη αυτή είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαραίτητη, γιατί το ίδιο το κυβερνητικό σχέδιο "Καλλικράτης οδηγεί σε:

    -Περαιτέρω εμπορευματοποίηση δημόσιων ή δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (παιδείας- υγείας- πρόνοιας) μέσω της "αποκέντρωσης" και της εξάρτησής τους από το τοπικό φορολογικό βάρος.

    - Αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω του νέου αντιδραστικού λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου των οργάνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    - Εφαρμογή αντεργατικής, αντιλαϊκής γενικότερα "αναπτυξιακής" πολιτικής στην Περιφέρεια με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η οποία θα οδηγήσει σε παραπέρα τοπική ανισομετρία και ταξική ανισότητα.

    - Υποκριτική "φιλανθρωπική" διαχείριση κάποιων ακραίων κοινωνικών προβλημάτων από την ΤΑ, αντί της αντιμετώπισης των κοινωνικών αναγκών με ενιαία κρατική παροχή και ευθύνη.

    [07] "Να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα"

    «Αν η "καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" τότε οι πρώτες 100 μέρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ προμηνύουν "χαμηλό βαρομετρικό" και "καταιγίδες". Ας πάψουν επιτέλους, τα δύο μεγάλα κόμματα να ρίχνουν ευθύνες το ένα στο άλλο για την κατάντια και να κοιτάξουμε όλοι μαζί να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα, ώστε να πάψουν οι Έλληνες να είναι δακτυλοδεικτούμενοι σ΄ όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ.Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στις δηλώσεις Παπανδρέου για το δημοψήφισμα τόνισε: «Όποιος αποστρέφεται και αποκρούει την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού είναι ή περιορισμένης δημοκρατικής ευαισθησίας ή μειωμένης πολιτικής γενναιότητας ή μειωμένης δυνατότητας εκτιμήσεως των πραγμάτων. Η ελληνοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών είναι σαφής απειλή αλλοιώσεως της εθνικής μας ταυτότητας. Επιτέλους ας δοθεί ο λόγος στον λαό για να αποφασίσει επάνω σε μια άκριτη πρωτοβουλία κάποιων μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.».

    Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό είπε ότι η "ουσία είναι ότι "το ταμείον είναι μείον" και σε λίγο δεν θα υπάρχουν υπόλοιπα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των ασφαλισμένων».

    [08] "Παθητική στάση"

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με το προεδρείο και μέλη της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών & Οικιακού Προσωπικού.

    Με στόχο την επανεκκίνηση του κόμματος, τον προσανατολισμό του στον αγώνα ενάντια στις συνέπειες της κρίσης, την ανάδειξη του προγραμματικού του λόγου, θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις του ΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα.

    "Η εικόνα της αφωνίας και της παθητικής στάσης απέναντι στα κελεύσματα των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κύκλων και χρηματαγορών συμπληρώνονται με την προώθηση μιας καθαρά νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ σχετικά με τις 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    "Αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση στις 100 πρώτες μέρες της, ήταν να διανύσει σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα μια μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτά που διακήρυττε προεκλογικά και αυτά που εφαρμόζει σήμερα. Η κυβέρνηση σε ένα πράγμα σίγουρα διαφέρει από την προηγούμενη, στην επικοινωνιακή «εφευρετικότητά» της", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [09] Αποσύρθηκε η τροπολογία

    Την απόσυρση της τροπολογίας για τη ρύθμιση των γονικών παροχών και για την αύξηση της φορολογίας στα ποτά και τα τσιγάρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι το θέμα θα επανέλθει σε νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι "με προφανή την ανάγκη να υπάρξει άμεση ρύθμιση των ζητημάτων αυτών αλλά και με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης, συνολικά για την τήρηση των διαδικασιών που προάγουν τη διαφάνεια στη νομοθετική λειτουργία με το υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να αντικαταστήσει την πιο πάνω τροπολογία με την άμεση κατάθεση για συζήτηση κατά προτεραιότητα σχεδίου νόμου για την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών".

    Σημειώνεται ότι η σχετική τροπολογία είχε κατατεθεί την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή σε νομοσχέδιο που δεν σχετίζονταν με τη φορολογία. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αυτό έγινε διότι όσο αφορά την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα η εξαιρετικά δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επέβαλε την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση του μέτρου αυτού από την αρχή του 2010 και γι' αυτό επελέγη να ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο προς συζήτηση και ψήφιση, αφού κάθε εβδομάδα καθυστέρησης κοστίζει στα δημόσια έσοδα περίπου 13 εκατ. ευρώ.

    Για τις γονικές παροχές, σύμφωνα με το υπουργείο, επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μαζικής μεταβίβασης μεγάλης ακίνητης περιουσίας που παρατηρήθηκε από το Δεκέμβριο σε επιλεγμένες περιοχές κυρίως της Αθήνας.

    [10] Εκπτώσεις από αύριο

    Αρχίζουν αύριο οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν εως τις 27 Φεβρουαρίου. Σε αναθέρμανση της αγοράς ελπίζουν οι έμποροι.

    Στην αναγραφή της διπλής τιμής δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι εμπορικές επιχειρήσεις, όπως σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας σε ανακοίνωσή του προς τα μέλη του.

    Η αναγραφή διπλής τιμής είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου τα είδη εκτίθενται.

    Από την πλευρά της η Β¨Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής σημειώνει: ''ευελπιστούμε ότι οι εκπτώσεις θα είναι πραγματικές , προς όφελος των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων, οι οποίοι πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να πραγματοποιούν ουσιαστικές εκπτώσεις με ελκυστικά ποσοστά από 50% και πάνω''.

    Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξουν ώστε να είναι επιτυχημένες οι αγορές τους, και να μην ξεχνούν το τρίπτυχο: ελέγχω - συγκρίνω - επιλέγω ποιότητα και τιμή των προϊόντων

    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

    1. Να αγοράζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να προγραμματίζουν και να καταγράφουν τις ατομικές - οικογενειακές τους ανάγκες.

    2. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Κυκλοφορούν προϊόντα δεύτερης διαλογής, ελαττωματικά κλπ.

    3. Να κάνουν έλεγχο αγοράς πριν και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων και να μην ξεχνούν ότι οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα.

    4. Να είναι εγκρατείς στις αγορές, να μην παρασύρονται από το κλίμα φτήνιας, των ευκαιριών των εκπτώσεων.

    5. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελική τιμή, και όχι στο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης που ίσως είναι και πλασματικό.

    6. Να θυμούνται ότι στα προϊόντα που είναι σε προσφορά δεν γίνονται αλλαγές. Πρέπει βέβαια να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να υπάρχει σχετική σήμανση.

    7. Να μην ξεχνούν ότι οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν ακόμα πολύ υψηλό επιτόκιο. Όχι στην αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.

    8. Να ελέγχουν πάντα την τελική τιμή του προϊόντος και ιδίως όταν αγοράζουν με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πόσες και ποιου ποσού είναι οι δόσεις, ποιο είναι το συνολικό επιτόκιο (ΣΕΠΠΕ) και οι τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Η τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν αυτά πληρωθούν με πιστωτική κάρτα.

    9. Να προσέχουν να μην υπερβαίνουν το όριο στις πιστωτικές κάρτες γιατί τότε θα πληρώσουν επί πλέον τόκους και το προϊόν θα τους στοιχίσει ακριβότερα.

    10. Να μην ξεχνούν να ζητούν την νόμιμη απόδειξη ,την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το ότι είναι περίοδος εκπτώσεων δεν αναιρεί αυτά τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του εμπόρου, εφόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό είναι υποχρεωτική η αλλαγή ή η επιστροφή των χρημάτων.

    Τι πρέπει να ελέγχουν οι καταναλωτές

    - Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στο κατάστημα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις.

    - Να αναγράφονται διπλές τιμές στα προϊόντα, δηλαδή η αρχική τιμή και η τιμή των εκπτώσεων ή να αναγράφεται το ποσό της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ομοειδών προϊόντων σε πινακίδα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι σε κάθε είδος υπάρχει η αρχική τιμή.

    - Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές , την αρχική και την τιμή προσφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης).

    - Στις προσφορές συνήθως αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, εάν μετανιώσουμε δεν έχουμε δυνατότητα αλλαγής.

    Υπενθυμίζεται δε "οτι οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ , ανάλογα με την βαρύτητα και την συχνότητα της παράβασης".

    Καταγγελίες σε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116 ή στο 1520

    [11] Παζάρι του Βιβλίου

    Από αύριο (Παρασκευή 15 Ιανουαρίου) και για δέκα ημέρες, έως και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010, πραγματοποιείται στην πλατεία Κλαυθμώνος, το γνωστό και καθιερωμένο, πλέον, μεγάλο Παζάρι Βιβλίου, η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη εκποίηση βιβλίου στην Ελλάδα.

    Σε ένα τεράστιο, καλαίσθητο και λειτουργικό περίπτερο (1.000 τ.μ.), ενιαίο για όλους τους εκδότες, εκτίθενται 500.000 αξιόλογα και, εν πολλοίς, σπάνια βιβλία.

    Οι Έλληνες εκδότες, άνοιξαν, για μία ακόμη φορά, τις αποθήκες τους και προσφέρουν βιβλία όλων των ειδών, με έκπτωση πάνω από 70%.

    Στο Παζάρι Βιβλίου της Κλαυθμώνος, οι βιβλιόφιλοι, κάθε ηλικίας, μπορούν να προμηθευτούν φτηνά, αλλά αξιόλογα βιβλία.

    Το Παζάρι Βιβλίου 2010, που οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:45 το βράδυ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 January 2010 - 7:30:34 UTC