Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστολή πλειστηριασμών εως 30/6
  • [02] Οι "Πυρήνες" ανέλαβαν την ευθύνη
  • [03] ΚΕΔΚΕ για Διοικητική Μεταρρύθμιση
  • [04] Κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
  • [05] Smartbooks και Tablets: Μια νέα κατηγορία προσωπικών υπολογιστών ανατέλλει
  • [06] "Δημοψήφισμα για μετανάστες"
  • [07] "Υπέρογκες αυξήσεις"
  • [08] Ν/σ για την υπερχρέωση
  • [09] Μπαίνουν στο κτηματολόγιο
  • [10] Βιβλική καταστροφή

  • [01] Αναστολή πλειστηριασμών εως 30/6

    Την εξάμηνη παράταση - έως τις 30 Ιουνίου 2010 - της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους έως και 200.000 ευρώ επικύρωσε η Βουλή ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία την τροποποιημένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

    Υπέρ της πράξης ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ ψήφισε παρών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε με εξαίρεση την αναστολή πλειστηριασμών.

    Κατά την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναφερόμενος στους λόγους που επέβαλαν την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθετικής πράξης υπογράμμισε την συνέχεια του κράτους καθώς η πράξη είχε τεθεί σε ισχύ από την κυβέρνηση της ΝΔ, την απρόσκοπτη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010 και την προστασία των οφειλετών.

    Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρέχεται επίσης η δυνατότητα τμηματικής καταβολής των οφειλών ΦΠΑ. Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πάντως ότι μόλις το 3% των επιχειρήσεων στις οποίες παρασχέθηκε η δυνατότητα αυτή έκανε χρήση της σχετικής διάταξης, λόγω του ότι η κάθε δόση προσαυξάνονταν με υπέρογκα ποσά. Ανακοίνωσε δε θα προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να τεθεί καταληκτική ημερομηνία στη δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ.

    Με άλλη διάταξη της νομοθετικής πράξης επιβάλλεται αλλαγή στο πρόστιμο για υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή για τη μη υποβολή δήλωσης. Επίσης με την τροποποιημένη διάταξη αποσαφηνίζεται ότι αναφορικά με τις κυρώσεις η κάθε χρήση κρίνεται αυτοτελώς προκειμένου να καταστεί την τμηματική μεταβολή περισσότερο ελκυστική.

    Καταργείται η αύξηση του ποσοστού με βάση το οποίο σχηματίζεται το ποσό πρόβλεψης για απόσβεση των επισφαλών απαιτήσεων που εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα και επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς, διότι - όπως είπε ο υφυπουργός - η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την απώλεια εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, που ανέρχεται στα 145 εκ. ευρώ για να μην αναγκαστεί παρέχοντας ελαφρύνσεις στις εταιρείες να επιβαρυνθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι στο μέλλον.

    Ακόμη αυξάνεται στα 150.000 ευρώ (από 30.000 ευρώ) το όριο μέχρι του οποίου δεν ενεργοποιείται η προσωποκράτηση έναντι οφειλετών. Επιπλέον, αυξάνεται στα 5.000 ευρώ (από 2.000 ευρώ) το όριο αποποινικοποίησης χρεών από ασφαλιστικές εισφορές.

    Παρέμβαση Καρατζαφέρη - Απάντηση Σαχινίδη

    «Την πίεση την οποία δεχθήκατε και αποδεχθήκατε ότι μέσα σε τρία χρόνια να μπει μέσα το έλλειμμα γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι είναι αδύνατον και για ακόμη μια φορά θα μας τιμωρήσουν και θα μας πιέσουν» είπε κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υφυπουργό και του ζήτησε να αντιστρέψει η χώρα μας «τον εκβιασμό προς την Ευρώπη» κι όχι η Ευρώπη να μας εκβιάζει.

    «Η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της με βάση τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας κι όχι με βάση το τι πιστεύουν κάποιοι εντός και εκτός της Ελλάδας», απάντησε ο κ. Σαχινίδης. Ανέφερε ότι δεν είναι η συμμετοχή μας στη ζώνη του ευρώ αυτή η οποία καθιστά αναγκαία τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας σε τρία χρόνια διότι ακόμη κι αν η χώρα μας ήταν έξω από την ΕΕ, είναι τέτοιο το επίπεδο του ελλείμματος και του χρέους που και πάλι αυτή η πολιτική θα ήταν η πρέπουσα πολιτική.

    [02] Οι "Πυρήνες" ανέλαβαν την ευθύνη

    Η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε με προκήρυξή της στο δίκτυο Ιndymedia την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο προαύλιο της βουλής, δίπλα στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

    Στην προκήρυξη, που εξετάζεται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός, από δύο άτομα, όπως αναφέρει, με στόχο «να προσβάλλουμε αυτό το σύμβολο, το κύρος της δημοκρατίας χωρίς κανένα ηθικό ενδοιασμό».

    [03] ΚΕΔΚΕ για Διοικητική Μεταρρύθμιση

    Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ , τα περισσότερα μέλη της συμφώνησαν επί της αρχής για την αναγκαιότητα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης της χώρας, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρός της και Δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης , η Μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να ικανοποιεί τρεις προϋποθέσεις, δηλαδή την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, τη διευκρίνηση ως προς τους αναγκαίους πόρους που απαιτούνται για ένα τέτοιο εγχείρημα καθώς και την υλοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού, που κατά τον κ. Κακλαμάνη πρέπει να γίνει έως τα τέλη Ιανουαρίου.

    Ο κ. Τέγος, της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το σχέδιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης , ενώ ο κ. Γκορτσόπουλος του Συνασπισμού ζήτησε την αναβολή του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου, ώστε να υπάρξει διάλογος για τα επί μέρους θέματα αυτής της Μεταρρύθμισης.

    [04] Κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

    Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (συνολικά ή μέρος αυτών) θα παραμείνουν κλειστά το επόμενο διάστημα, μετά την ανάκληση της προκήρυξης θέσεων προσωπικού, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού.

    Ετσι, θα μείνουν κλειστά τα ακόλουθα μουσεία:

    -Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (τμήμα του θα λειτουργήσει από την επόμενη εβδομάδα)

    -Όλος ο όροφος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (16 αίθουσες)

    -Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (λειτουργούν οι 4 από τις 11 αίθουσες του Μουσείου και η περιοδική έκθεση προκειμένου να παραμείνει ανοικτός ο Λευκός Πύργος)

    -Η Επιγραφική και Προϊστορική Συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου

    -Οι δύο αρχαιολογικές εκθέσεις στο Καστέλλο Ρόδου

    -Νομισματικό Μουσείο (ο β' όροφος και όλο το Μουσείο την Κυριακή)

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Κάσου

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης (μόνο Σαββατοκύριακο ανοιχτό)

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Αγ. Νικολάου Κρήτης

    -Ψηφιακή έκθεση Παλαιού Μουσείου Ολυμπίας

    -Αρχαιολογική Συλλογή Τρικάλων

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Λυκόσουρας

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου (κλειστή η μισή έκθεση)

    -Λαογραφικό Μουσείο Ρόδου

    -Αρχοντικό Βουβάλα Καλύμνου

    -Αρχοντικό Νικολαϊδη Πάτμου

    -Βυζαντινό Μουσείο Σύμης

    -Βυζαντινό Μουσείο Καστελλόριζου

    -Μουσείο Μούρτζινων Καρδαμύλης

    Κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι:

    -Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων

    -Αρχαιολογικός χώρος Λατούς

    -Αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου

    -Αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού Κιλκίς

    -Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού Κιλκίς

    -Αρχαιολογικός χώρος Λευκαδίων (μόνο Σαββατοκύριακο ανοιχτός)

    -Αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης

    -Αρχαιολογικός χώρος Φλώρινας (ελληνιστική πόλη)

    -Αρχαιολογικός χώρος Πετρών

    -Αρχαιολογικός χώρος Πέλιννας Τρικάλων

    - Ναός Απόλλωνος Καρδίτσας

    -Αρχαιολογικός χώρος Σικυώνας Καρδίτσας

    -Αρχαιολογικός χώρος Κιερίου Καρδίτσας

    -Αρχαιολογικός χώρος Ιτωνίας Αθηνάς Καρδίτσας

    -Ασκληπιείο Τρικάλων

    -Αρχαιολογικός χώρος Περιστεριάς

    -Κάστρο Αντιρρίου

    -Κάστρο Βόνιτσας

    -Βυζαντινή Συλλογή Αγ. Γερμανού Πρεσπών

    -Κάστρο Άρτας

    -Κάστρο Φαναρίου (Ιθώμη Καρδίτσας)

    -Κάστρο Μυτιλήνης.

    [05] Smartbooks και Tablets: Μια νέα κατηγορία προσωπικών υπολογιστών ανατέλλει

    Μετά τα laptops, τα notebooks, τα netbooks και τα smartphones, φαίνεται πως έρχεται η σειρά των smartbooks και των tablets ή slates. Το 2010 θα είναι η χρονιά τους. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η αίσθηση των αναλυτών που παρακολούθησαν τη διάσημη διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων του Λας Βέγκας των ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή και η οποία θεωρείται το κατ' εξοχήν "βαρόμετρο" για τις μελλοντικές τάσεις στην αγορά πληροφορικής διεθνώς.

    Στους φορητούς υπολογιστές η τάση είναι σαφής εδώ και καιρό: να γίνουν ελαφρύτεροι, λεπτότεροι και ισχυρότεροι -και αυτό όντως κάνουν. Όμως αρκετοί κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι οι καταναλωτές χρειάζονται πια μια διαφορετική κατηγορία συσκευών, τα smartbooks, που ξεφεύγουν από τη "συνομοταξία" του κλασικού φορητού Η/Υ, ενσωματώνοντας διαφορετικά στοιχεία.

    Ουσιαστικά τα smartbooks (όπως φαίνεται και από το όνομα τους) αποτελούν μια "γέφυρα" ανάμεσα στα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα (smartphones) και στα μικρά φορητά (netbooks), δηλαδή κινούνται στον χώρο των προϊόντων με οθόνη ανάμεσα στις 5 και 15 ίντσες. Παράλληλα, ορισμένα smartbooks έρχονται σταδιακά να ενσωματώσουν μια άλλη συσκευή που τελευταία βρίσκεται σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης, τον e-reader (ψηφιακό αναγνώστη ηλεκτρονικών βιβλίων).

    Το βασικό ερώτημα είναι αν όντως υπάρχει χώρος, κάποιο κενό, στην αγορά για μια νέα κατηγορία υπολογιστών και αν αυτή καλύπτει πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών ή αν οι εταιρίες "εφηύραν" τα smartbooks απλώς για να δημιουργήσουν από το πουθενά μια νέα ζήτηση για τα προϊόντα τους.

    Σύμφωνα με ορισμένους κατασκευαστές, τα netbooks (που φτιάχτηκαν για να επιτρέπουν στον χρήστη να βρίσκεται παντού και πάντα συνδεμένος στο διαδίκτυο, έχοντας παράλληλα πολλές από τις δυνατότητες ενός laptop), παραμένουν ακόμα πολύ μεγάλα, πολύ βαριά και πολύ αργά στο ξεκίνημά τους. Από την άλλη, τα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα είναι, αντίθετα, υπερβολικά μικρά και ανίσχυρα, από πλευράς επεξεργαστή, για να "τρέξουν" μια σχετικά μεγάλη γκάμα εφαρμογών και προγραμμάτων.

    Έτσι, προκύπτει, υποτίθεται, η ανάγκη για τα "υβριδικά" smartbooks, αν και προς το παρόν κανείς δεν φαίνεται να συμφωνεί απολύτως σε τι συνίσταται μια τέτοια συσκευή. Τη σύγχιση επιτείνει η σταδιακή ανάδυση μιας στενά συγγενικής νέας κατηγορίας, του υπολογιστή-ταμπλέτα (tablet) ή υπολογιστή-πλάκα (slate), που μπορεί να θεωρηθεί smartbook. Ουσιαστικά, η μόνη διαφορά ανάμεσα σε ένα tablet και ένα slate είναι ότι το δεύτερο διαθέτει μόνο οθόνη αφής, ενώ το πρώτο, εκτός από την οθόνη αφής, έχει και μερικά πλήκτρα. \

    Θα ξανακάνει η Apple το θαύμα της;

    Το γεγονός και μόνο ότι η Apple αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει ένα νέο σχετικό προϊόν (φημολογείται ότι θα μοιάζει σαν ένα iPod Touch με μεγάλη οθόνη πιθανώς 10 ή 11 ιντσών), το οποίο -σαν τόσα άλλα στο παρελθόν, όπως o Μacintosh, το iPod ή το iPhone- δεν αποκλείεται καθόλου να κάνει πάταγο, είναι αρκετό για να έχει δημιουργηθεί η δέουσα έξαψη στην αγορά και στους ανταγωνιστές της, που πασχίζουν να προλάβουν τις εξελίξεις, πριν το δαιμόνιο "Μήλο", για μια ακόμη φορά, ορίσει τους κανόνες μιας χρυσοφόρας νέας αγοράς.

    Οι υπολογιστές "ταμπλέτες" ή "πλάκες" που παρουσιάστηκαν στο Λας Βέγκας, είναι σχετικά ισχυροί, διαθέτοντας επεξεργαστές Intel Atom, Μarvell Armada ή Qualcomm Snapdragon, με ταχύτητες γύρω στο 1 Gigahertz, ανάλογες με αυτές των laptops πριν λίγα χρόνια. Μπορούν, έτσι, να "τρέξουν" πλήρη λειτουργικά συστήματα και "βαριές" εφαρμογές, αντίθετα με τα πιο ανίσχυρα και με μικρότερες οθόνες "έξυπνα" κινητά. Οι επεξεργαστές τους είναι σχετικά αποδοτικοί από ενεργειακή άποψη, με αποτέλεσμα οι μπαταρίες τους να διαρκούν από επτά έως δέκα ώρες, ανάλογα με τις εφαρμογές που "τρέχουν". Επιπλέον, οι περισσότεροι υπολογιστές-ταμπλέτες μπορούν να συνδεθούν στο Ίντερνετ, καθώς και με άλλες συσκευές ασύρματα (με Wi-Fi και Bluetooth), ενώ μερικές φορές επιτρέπουν και την σύνδεση μέσω 3G.

    Ορισμένες νέες συσκευές αυτής της κατηγορίας, όπως το HP Slate, μπορούν να "τρέξουν" πλήρεις εκδόσεις του νέου λειτουργικού συστήματος Windows 7 της Microsoft, ενώ άλλες, όπως το Skylight της Lenovo, "τρέχουν" τροποποιημένες εκδόσεις του ανοικτού λειτουργικού συστήματος Linux.

    Η γκάμα τιμών που θα κυμανθεί η νέα κατηγορία smartbooks και tablets-slates είναι μεταξύ των 500 έως 800 δολαρίων, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Το κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με το "Νιού Σάιεντιστ", είναι: αυτοί οι υπολογιστές θα προσελκύσουν πράγματι αγοραστές; Για τους κατασκευαστές, η απάντηση είναι θετική, με το σκεπτικό ότι, για κάθε ξεχωριστό χρήστη, ένα smartbook ή ταμπλέτα θα είναι πρωτίστως αυτό που εκείνος θα θέλει η συσκευή του να είναι. Για κάποιον π.χ. θα είναι, πάνω από όλα, τηλέφωνο (κάτι σαν μεγαλύτερο iPhone ή Blackberry), για έναν άλλον φορητός Η/Υ για συνεχές "σερφάρισμα", για κάποιον άλλο συσκευή ανάγνωσης βιβλίων ή παρακολούθησης βίντεο, ή ακόμα ψηφιακή κορνίζα κ.ο.κ.

    Μερικοί κατασκευαστές παραδέχτηκαν στο Λας Βέγκας ότι δεν είναι σίγουροι για τη ζήτηση και απλώς "δοκιμάζουν το έδαφος" να δουν ποια θα είναι η ανταπόκριση των καταναλωτών. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι μάλλον η σχετικά μικρή οθόνη, με συνέπεια να είναι δύσκολο για τον χρήστη να χρησιμοποιεί το smartbook του με τις ώρες. Από την άλλη, δεν είναι σίγουρο ότι η ευκολία της οθόνης αφής θα είναι όντως χρήσιμη και λειτουργική σε μια μικρή οθόνη όπου θα πρέπει ο χρήστης να "πλοηγηθεί" σε περιβάλλον Windows.

    Μένει να αποδειχθεί αν τα smartbooks και τα tablets-slates έρχονται για να μείνουν στην αγορά και κατά πόσο θα την "κατακτήσουν" εκτοπίζοντας λίγο-πολύ τα smartphones, τα netbooks και τους e-readers ή αν απλώς θα λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτές τις συσκευές. Προκύπτει βέβαια και το αναπόφευκτο ερώτημα: Τελικά πόσες φορητές συσκευές είναι διατεθειμένος να κουβαλά μαζί του κάποιος!

    [06] "Δημοψήφισμα για μετανάστες"

    Συνεδρίασε χθες στα Γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ, στη Βουλή, και υπό την προεδρία του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Εξετάστηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο ΛΑ.Ο.Σ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παροχή ιθαγένειας και ψήφου στους μετανάστες.

    «Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του έχουν να αντιμετωπίσουν χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα και σκληρότερο επίτροπο. Το κρυφτούλι τελείωσε και αρχίζει το κυνηγητό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ. Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τόνισε: «Όλοι μιλούν για σκάνδαλα, όλοι μιλούν για φταίχτες αλλά στην φυλακή δεν πήγε κανείς. Να ξεκαθαρίσουμε τα σκάνδαλα, να ξεμπροστιάσουμε τους υπαίτιους για να τιθασευθούν οι επίδοξοι διαδοχοί τους».

    [07] "Υπέρογκες αυξήσεις"

    O Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί σήμερα με τα μέλη της Τριμελούς Γραμματείας της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ κ.κ. Στ. Καρκάνη, Πρόεδρο ΤΕΙ Λαμίας, Ιωαν. Κόκκορα, Πρ. ΤΕΙ Λάρισας και Ευαγγ. Πολίτη, Πρ. ΤΕΙ Μεσολογγίου,, σχετικά με το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ΤΕΙ και άλλα θέματα που αφορούν στα ΤΕΙ.

    Για υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας με την επιχειρηματολογία περί "πράσινης ανάπτυξης" «σε μία εποχή που τα μεσαία και φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας πλήττονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μας κληροδότησε η νεοφιλελεύθερη πολιτική» κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς προς τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Τσίπρας ζητάει «ριζική στροφή σε πολιτικές βιώσιμης κινητικότητας και σε οικονομικές πολιτικές που θα ανακουφίζουν και δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω τις κοινωνικές τάξεις με χαμηλά και μικρά εισοδήματα», ενώ χαρακτηρίζει το μέτρο "καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα" και σημειώνει ότι «θα έχει ελάχιστα περιβαλλοντικά οφέλη, αφού "πράσινα τέλη" κυκλοφορίας νοούνται όταν είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την χρήση και τις εκπομπές ρύπων και όχι μόνο με το έτος κυκλοφορίας και τα κυβικά».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον πρωθυπουργό εάν θα ακυρώσει από φέτος τις υπέρογκες αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας και εάν προτίθεται να συνδέσει τα τέλη κυκλοφορίας με τους εκπεμπόμενους ρύπους και την χρήση του αυτοκινήτου, καθώς επίσης ποιό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την δημιουργία υποδομών και την ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών, ώστε οι πολίτες να έχουν γρήγορες, αξιόπιστες και ασφαλείς μετακινήσεις που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.

    Συνάντηση Τσίπρα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ

    Την αμέριστη συμπαράσταση και εμπιστοσύνη του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια, στην προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άνδρο Κυπριακού, κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

    Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις των εντατικών συνομιλιών του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ και τόνισε ότι, για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι, ιδίως όταν στην κυπριακή διακυβέρνηση βρίσκεται η Αριστερά, να αιφνιδιαστούμε και να δεχτούμε κάποια λύση, η οποία δεν θα είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού, αλλά, πρόσθεσε, «κίνδυνος, λοιπόν, είναι, αν το ναυάγιο αυτών των προσπαθειών επέλθει, θα βρεθούμε σε μια ντεφάκτο διχοτόμηση του νησιού και αποδοχή, βεβαίως, της στρατιωτικής κατοχής της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Είναι μια εξέλιξη που για εμάς πρέπει να αποφευχθεί. Και οι προσπάθειες του Δ. Χριστόφια και της Κυπριακής κυβέρνησης είναι προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η πολύ αρνητική εξέλιξη».

    Ο κ. Κυπριανού, στη δήλωσή του, είπε ότι οι τελευταίες προτάσεις του κ. Ταλάτ είναι απαράδεκτες για εμάς, είναι έξω από τα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και έξω από το συμφωνηθέν πλαίσιο μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο. Επίσης, είπε ότι διαπιστώθηκε μεγάλη σύμπτωση απόψεων με τον κ. Τσίπρα αλλά και σε όλες τις συναντήσεις του στην Αθήνα σε ό,τι αφορά την ουσία στο Κυπριακό, αλλά και για τους σχετικούς χειρισμούς.

    [08] Ν/σ για την υπερχρέωση

    Με βελτιωτικές τεχνικές αλλαγές για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για την υπερχρέωση των νοικοκυριών από πολίτες που δεν πληρούν τα κριτήρια, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

    Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο, στα τρία σημεία στα οποία υπήρχε «διαφωνία» με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν έγιναν αλλαγές. Δηλαδή δεν υπήρξε αλλαγή σε ότι αφορά στα στεγαστικά, στην τετραετία εξυπηρέτησης των οφειλών καθώς και στο 10% για το ελάχιστο ποσοστό αποπληρωμής των οφειλών.

    Ωστόσο έγιναν άλλες τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων, η «έξοδος» του οφειλέτη από τη ρύθμιση σε περίπτωση που αποκρύψει στοιχεία βελτίωσης του εισοδήματός του ενώ θα δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτηση για επανένταξη για δύο έτη.

    Παράλληλα ορίζεται υποχρεωτική από τον οφειλέτη η ενημέρωση για την βελτίωση της περιουσιακής τους κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό ο οφειλέτης θα έχει την υποχρέωση να το γνωστοποιήσει στο δικαστήριο, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν πριν. Επίσης προβλέπεται ότι για τα δάνεια που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος προκειμένου να κατατεθεί αίτηση. Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια θα παραμένουν στη ρύθμιση αλλά οι τόκοι δεν θα παγώνουν με την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, αλλά με την έκδοση της απόφασης, δηλαδή δύο μήνες αργότερα.

    [09] Μπαίνουν στο κτηματολόγιο

    Τον κατάλογο με τους 43 Δήμους και Κοινότητες του Νομου Αττικης που κηρύσσονται υπό Κτηματογράφηση ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Επίσης, ανατίθενται στο «Κτηματολόγιο Α.Ε.» οι εργασίες κατάρτισης δασικού χάρτη κατόπιν διαγωνισμών, στις υπό κτηματογράφηση περιοχές της Αττικής.

    Αναλυτικά, πρόκειται για τίς εξής περιοχές:

    1. Κοινότητα ΒΑΡΝΑΒΑ

    2. Κοινότητα ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

    3. Δήμος ΚΑΛΑΜΟΥ

    4. Κοινότητα ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ

    5. Κοινότητα ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

    6. Κοινότητα ΣΥΚΑΜΙΝΟΥ

    7. Δήμος ΩΡΩΠΙΩΝ (περιλαμβάνει τις πρώην Κοινότητες ΝΕΩΝ ΠΑΛΑΤΙΩΝ, ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ και ΩΡΩΠΟΥ)

    8. Δήμος ΒΙΛΙΩΝ

    9. Δήμος ΕΡΥΘΡΩΝ

    10. Δήμος ΜΕΓΑΡΕΩΝ

    11. Κοινότητα ΟΙΝΟΗΣ

    12. Κοινότητα ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ

    13. Τοπικό διαμέρισμα ΑΙΓΙΝΗΣ του Δήμου ΑΙΓΙΝΑΣ

    14. Τοπικό διαμέρισμα ΒΑΘΕΟΣ του Δήμου ΑΙΓΙΝΑΣ

    15. Τοπικό διαμέρισμα ΚΥΨΕΛΗΣ του Δήμου ΑΙΓΙΝΑΣ

    16. Τοπικό διαμέρισμα ΜΕΣΑΓΡΟΥ του Δήμου ΑΙΓΙΝΑΣ

    17. Τοπικό διαμέρισμα ΠΕΡΔΙΚΑΣ του Δήμου ΑΙΓΙΝΑΣ

    18. Κοινότητα ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

    19. Τοπικό διαμέρισμα ΑΡΩΝΙΑΔΙΚΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ

    20. Τοπικό διαμέρισμα ΚΑΡΑΒΑ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ

    21. Τοπικό διαμέρισμα ΚΑΡΒΟΥΝΑΔΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ

    22. Τοπικό διαμέρισμα ΚΟΝΤΟΛΙΑΝΙΚΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ

    23. Τοπικό διαμέρισμα ΚΥΘΗΡΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ

    24. Τοπικό διαμέρισμα ΛΙΒΑΔΙΟΥ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ

    25. Τοπικό διαμέρισμα ΛΟΓΟΘΕΤΙΑΝΙΚΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ

    26. Τοπικό διαμέρισμα ΜΗΤΑΤΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ

    27. Τοπικό διαμέρισμα ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ

    28. Τοπικό διαμέρισμα ΜΥΡΤΙΔΙΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ

    29. Τοπικό διαμέρισμα ΠΟΤΑΜΟΥ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ

    30. Τοπικό διαμέρισμα ΦΡΑΤΣΙΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ

    31. Τοπικό διαμέρισμα ΦΡΙΛΙΓΚΙΑΝΙΚΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ

    32. Τοπικό διαμέρισμα ΚΟΥΝΟΥΠΙΤΣΗΣ του Δήμου ΜΕΘΑΝΩΝ

    33. Τοπικό διαμέρισμα ΚΥΨΕΛΗΣ ΜΕΘΑΝΩΝ του Δήμου ΜΕΘΑΝΩΝ

    34. Τοπικό διαμέρισμα ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΘΑΝΩΝ του Δήμου ΜΕΘΑΝΩΝ

    35. Τοπικό διαμέρισμα ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ του Δήμου ΜΕΘΑΝΩΝ

    36. Δήμος ΠΟΡΟΥ

    37. Δήμος ΣΠΕΤΣΩΝ

    38. Τοπικό διαμέρισμα ΑΝΩ ΦΑΝΑΡΙΟΥ του Δήμου ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ

    39. Τοπικό διαμέρισμα ΓΑΛΑΤΑ του Δήμου ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ

    40. Τοπικό διαμέρισμα ΔΡΥΟΠΗΣ του Δήμου ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ

    41. Τοπικό διαμέρισμα ΚΑΡΑΤΖΑ του δήμου ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ

    42. Τοπικό διαμέρισμα ΤΑΚΤΙΚΟΥΠΟΛΕΩΣ του Δήμου ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ

    43. Δήμος ΥΔΡΑΣ

    [10] Βιβλική καταστροφή

    Μεγάλα κτίρια, περιλαμβανομένων γραφείων, ξενοδοχείων και καταστημάτων, κυβερνητικών κτιρίων κ.λπ. κατέρρευσαν από τον σεισμό 7-7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πρωτεύουσα της Αϊτής το βράδυ της Τρίτης [23:53 ώρα Ελλάδας].

    Εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες, άνθρωποι έχουν θαφτεί στα συντρίμμια, δήλωσε εργαζόμενος οργάνωσης αρωγής των ΗΠΑ.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς κατέρρευσαν, προσθέτοντας ότι διακριβώθηκε ότι είναι ασφαλείς "οι περισσότεροι" εργαζόμενοί της. Ακόμα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μια ομάδα για να εκτιμήσει τις καταστροφές, τις ζημιές και να σχεδιάσει την "ανοικοδόμηση" της χώρας.

    "Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε", δήλωσε ο Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας ΜΚΟ. "Είδα 7 με 8 κτίρια, γραφεία και ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα, να έχουν καταρρεύσει. . . νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμάμε την πραγματικότητα", πρόσθεσε ο Ντόμερσαντ.

    "Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Άνθρωποι ψάχνουν συγγενείς τους", δήλωσε ο Παστόρ Βάσκες, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Δομινικανής Δημοκρατίας. "Επικρατεί μεγάλο, πολύ μεγάλος χάος. Ακούγονται σειρήνες, άνθρωποι τρέχουν απελπισμένοι".

    Ο πρεσβευτής της Αϊτής στις ΗΠΑ, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ έκανε νωρίτερα λόγο, μιλώντας στο CNN, για "καταστροφή μεγάλων διαστάσεων".

    Γιατρός --τραυματίας και ο ίδιος-- δήλωσε ότι οι νεκροί θα είναι τουλάχιστον "εκατοντάδες".

    Η αποτίμηση της κατάστασης είναι προς το παρόν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες, πέρα από δορυφορικές.

    "Τα γραφεία της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH) έχουν καταστραφεί, μεγάλο μέρος τους. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από συντρίμμια, νεκροί όσο και ζωντανοί", δήλωσε στέλεχος της Αποστολής.

    Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν δήλωσε ότι "η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής" μετά το σεισμό, αλλά "και τα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί".

    Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, ήδη επλήγη από μια σειρά καταστροφών τα τελευταία χρόνια, με τελευταίους τους κυκλώνες του 2008. Τέσσερις μεγάλες καταιγίδες --η τροπική καταιγίδα Φέι και οι κυκλώνες Γκουστάβ, Χάνα και Άικ-- σάρωσαν την Αϊτή τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2008, στοιχίζοντας τη ζωή 793 ανθρώπων και αφήνοντας άλλους 300 αγνοούμενους έως και σήμερα, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία.

    Η χώρα αντιμετώπισε επίσης σοβαρές πολιτικές ταραχές τον Απρίλιο του 2008, όταν είχαν ξεσπάσει εξεγέρσεις λόγω των --απλησίαστων για την φτωχή πλειοψηφία-- τιμών των τροφίμων. Το 70% των Αϊτινών ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέραΒ· σχεδόν οι μισοί από τους 8,5 εκατ. κατοίκους της είναι άνεργοι. Η διατροφική "ανασφάλεια" πλήττει το 25% του πληθυσμού, περίπου 1,9 εκατ. ανθρώπους, και οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 January 2010 - 7:30:33 UTC