Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Ρεν για την ελληνική οικονομία
  • [02] Γ. Μαγκριώτης: Εργα στα Τέμπη
  • [03] Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Ερίκ Ρομέρ
  • [04] Συζήτηση για τη Διακυβέρνηση

  • [01] Δηλώσεις Ρεν για την ελληνική οικονομία

    Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, κατά την ακρόασή του στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων που του υπέβαλαν ευρωβουλευτές, ο Ο. Ρεν είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση - που το προσεχές διάστημα θα παρουσιάσει στην Επιτροπή ένα συνολικό πακέτο πολιτικής για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που σήμερα είναι πάνω από 12% του ΑΕΠ - έχει δεσμευτεί με σοβαρότητα να λύσει αυτό το πρόβλημα. Ο νέος κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή παρακολουθεί με κάποια ανησυχία την κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα και πως σε συνέχεια της αποστολής αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Ο Ο. Ρεν ανέφερε ακόμη ότι δεν απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης από την περίπτωση της Ελλάδας, τόνισε ωστόσο πως θα πρέπει να ληφθεί γρήγορα δράση στην Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, ο Ο. Ρεν είπε ότι η Ελλάδα συνιστά εξαιρετική περίπτωση και ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή και η Eurostat στηρίζουν την Ελλάδα για τα μέτρα που λαμβάνει επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη να κοινοποιούνται στις κοινοτικές υπηρεσίες σωστά και αξιόπιστα στοιχεία.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ρόδης Κράτσα, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και τόνισε ότι θα πρέπει να αρχίσει επειγόντως η φορολογική εξυγίανση στη χώρα μας.

    Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο Ο. Ρεν είπε ότι η Επιτροπή αναμένει από την Ελλάδα ένα περιεκτικό και πειστικό πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει «χειροπιαστά» μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι η φοροδιαφυγή είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών τα οποία φέρουν την ευθύνη για την καταπολέμησή της.

    [02] Γ. Μαγκριώτης: Εργα στα Τέμπη

    Στόχος του Υπουργείου Υποδομών είναι πριν το Πάσχα να έχει ανοίξει με ασφάλεια ο δρόμος στα Τέμπη, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.

    Όπως εξήγησε, το Υπουργείο περιμένει αυτήν την εβδομάδα από τη πλευρά του παραχωρησιούχου, όπως η Σύμβαση Παραχώρησης ορίζει, να καταθέσει τις μελέτες και το σχέδιο αποκατάστασης και ασφαλούς διέλευσης από τα Τέμπη.

    Τόσο ο ανεξάρτητος μηχανικός, όσο και η Εγνατία Α.Ε. που εποπτεύει εκ μέρους του δημοσίου τον παραχωρησιούχο, θα μπορέσει σε συνεργασία μαζί του, να δώσουν στο Υπουργείο τα τελικά χρονοδιαγράμματα.

    [03] Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Ερίκ Ρομέρ

    Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών, στο Παρίσι, ο κινηματογραφιστής Ερίκ Ρομέρ. Το θάνατο του Ερίκ Ρομέρ ανακοίνωσε η παραγωγός της εταιρίας Films du Losange, Μαργκαρέτ Μενεγκόζ.

    Ο Ερίκ Ρομέρ, εμβληματική φυσιογνωμία του νέου κύματος του γαλλικού κινηματογράφου στη δεκαετία του 1960, είχε εισαχθεί πριν από μία εβδομάδα σε νοσοκομείο, όπως έγινε γνωστό από ανθρώπους του περιβάλλοντός του, που δεν διευκρίνισαν το λόγο της εισαγωγής.

    Ο Γάλλος κινηματογραφιστής υπέγραψε την τελευταία ταινία του-"Les amours d Astree et de Celadon"-το 2007. "Μετά από αυτή την ταινία νομίζω ότι μπορώ να συνταξιοδοτηθώ", είχε δηλώσει τότε, στην προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ της Βενετίας.

    Στην πενηντάχρονη πορεία του στον κινηματογράφο υπέγραψε 24 μεγάλου μήκους ταινίες, ένα ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικά προγράμματα για την τηλεόραση.

    Ο Τιερί Φρεμό, εκπρόσωπος του Φεστιβάλ των Κανών, είχε χαρακτηρίσει τον Ερίκ Ρομέρ ως "ένα σκηνοθέτη του οποίου το έργο είναι ξεχωριστό".

    Ο Ερίκ Ρομέρ γεννήθηκε στην Τούλ, στην κεντρική Γαλλία, στις 4 Απριλίου του 1920 και δίδαξε λογοτεχνία πριν αφιερωθεί στον κινηματογράφο, αρχικώς ως κριτικός, καθώς διετέλεσε συνεργάτης αρκετών επιθεωρήσεων κινηματογράφου και τέχνης.

    Μετά το σενάριο για την ταινία "Tous les garcons s' appellent Patrick", που γυρίστηκε από τον Ζαν Λικ Γκοντάρ, το 1958, υπέγραψε την πρώτη ταινία - "Le signe du Lion"- το 1959. Τιμήθηκε με το βραβείο Louis-Delluc και με τον Χρυσό Λέοντα, στη Βενετία, για την ταινία "Le rayon vert", το 1986.

    [04] Συζήτηση για τη Διακυβέρνηση

    «Χωρίς να έχουν για βάση οποιοδήποτε έγγραφο», όπως δήλωσε απόψε ο πρόεδρος Χριστόφιας, συζήτησαν με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αντάλλαξαν «ελεύθερα απόψεις» για το κεφάλαιο «διακυβέρνηση-κατανομή εξουσιών».

    Ωστόσο, ο πρόεδρος Χριστόφιας απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις, αν ζήτησε να αποσυρθούν οι προτάσεις Ταλάτ, τις οποίες η Λευκωσία κρίνει ως απαράδεκτες, και αν θα αποστείλει επιστολές στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και σε ευρωπαίους ηγέτες.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο προεδρικό μέγαρο, μετά την πρώτη μέρα των εντατικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Χριστόφιας κατέστησε σαφές ότι ούτε ο ίδιος, ούτε και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προτίθενται να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος θα υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις, που είναι και ο κοινός στόχος.

    Ανέφερε ακόμη ότι το κλίμα ήταν καλό και ότι με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν επιφυλαχθεί ότι τίποτε δεν πρόκειται να συμφωνηθεί, εάν δεν συμφωνηθούν όλα. Έγινε, είπε, μια συζήτηση, η οποία δείχνει ότι θα τη συνεχίσουμε.

    Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει τις δικές της απόψεις γραπτώς, τις οποίες σήμερα ανέλυσε προφορικώς.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας έψεξε το γεγονός ότι το έγγραφο Ταλάτ δημοσιοποιήθηκε τόσο από την τουρκοκυπριακή όσο και από ορισμένους, όπως είπε, στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Η πρώτη μέρα των εντατικών διαπραγματεύσεων άρχισε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις επτά το βράδυ. Αύριο θα γίνει νέα συνάντηση.

    Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών δεν έγινε καμία ανακοίνωση για τις σημερινές συζητήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 January 2010 - 19:30:21 UTC