Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνα για κύκλωμα στο χώρο φαρμάκου
  • [02] Βενιζέλος για στρατιωτικά νοσοκομεία
  • [03] Παγετός στη Βορεια Ελλάδα
  • [04] Ομπάμα: Μεταρρυθμίσεις στον τομέα ασφάλειας
  • [05] Δάσος του Φρακτού: Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης
  • [06] Έχει ύψος 800 μέτρα

  • [01] Ερευνα για κύκλωμα στο χώρο φαρμάκου

    Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Σακελάκος με αφορμή το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για κύκλωμα στον χώρο των φαρμάκων.

    Στο δημοσίευμα παρατίθενται στοιχεία για κύκλωμα προώθησης και διακίνησης φαρμάκων στην χώρα, μέσω κρατικών και ιδιωτικών Νοσοκομείων, η εκτεταμένη δράση του οποίου φαίνεται να έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο.

    Ο κ. Σακελάκος ανέθεσε στον Εισαγγελέα κ. Παρασκευά Αδάμη, αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα, τη διενέργεια έρευνας ώστε να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελομένων, να εξακριβωθεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

    [02] Βενιζέλος για στρατιωτικά νοσοκομεία

    Σε στρατιωτικά νοσοκομεία θα μπορούν να νοσηλεύονται και ασφαλισμένοι άλλων Ταμείων, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την επίσκεψη στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

    Στο πλαίσιο της προσφοράς των στρατιωτικών νοσοκομείων, σε καιρό ειρήνης, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ελληνικού λαού, ήδη νοσηλεύονται ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ, υπό προϋποθέσεις, και το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλα Ταμεία.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα ενισχυθούν με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή τα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας και καταβάλλονται προσπάθειες για την εξυγίανση των οικονομικών τους.

    Ο υπουργός συναντήθηκε με τη διοίκηση του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του, ενώ επισκέφθηκε ασθενείς και αντάλλαξε μαζί τους ευχές.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στα προβλήματα της οικονομίας και σημείωσε πως για να αντιμετωπιστεί το ταμειακό πρόβλημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα. Διότι, όπως παρατήρησε, «αν αντιμετωπιστεί το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα θα μας επιτρέψει μετά να εφαρμόσουμε και όλη μας την πολιτική, για την υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης».

    [03] Παγετός στη Βορεια Ελλάδα

    Χιονόνερο πέφτει από νωρίς το πρωί περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, με το θερμόμετρο να είναι στους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ αραιά χιονόπτωση σημειώνεται σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.

    Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού που επικρατούν στο οδικό δίκτυο.

    Αλυσίδες απαιτούνται στα τελευταία 10 χλμ., στις οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο, την Άρνισσα και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

    Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι από Βέροια και Νάουσα προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου.

    Χωρίς προβλήματα γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια» στο όρος Βέρμιο.

    Αραιά χιονόπτωση σημειώνεται στη Βέροια, αλλά και στην πόλη του Κιλκίς.

    Ομαλή είναι η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στο νομό Σερρών.

    Ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται περιφερειακά της πόλης των Γρεβενών, ενώ χωρίς προβλήματα γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό Γρεβενών.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου, στο νομό της Φλώρινας, ενώ ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται στην πόλη της Κοζάνης.

    [04] Ομπάμα: Μεταρρυθμίσεις στον τομέα ασφάλειας

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να δώσει το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών επιθέσεων, όπως η απόπειρα ανατίναξης ενός αεροσκάφους που κατευθυνόταν στο Ντιτρόιτ στις 25 Δεκεμβρίου, ανέφερε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα αναφέρεται η δήλωση του Ομπάμα μετά τη σύσκεψη που θα έχει σήμερα με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, θα περιλαμβάνουν τη βελτίωση του συστήματος της "λίστας" των υπόπτων για τρομοκρατία, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Η απειλή για ένα τρομοκρατικό πλήγμα κατά του αμερικανού προέδρου επλανάτο πάνω από τις ΗΠΑ πριν ακόμη και από την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Ιανουάριο, αναφέρουν σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    Μπορεί η τελετή ορκωμοσίας να έγινε χωρίς επεισόδια στα σκαλιά του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, όμως η απειλή αυτή ελήφθη σοβαρά υπβ όψη ώστε να εφαρμοσθεί σχέδιο για την ασφαλή απομάκρυνση του προέδρου σε περίπτωση απόπειρας εναντίον του.

    Οι Τάιμς επικαλούνται υπευθύνους των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι είχαν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν πως ομαδα Σομαλών, προερχόμενη από τον Καναδά, επρόκειτο να πυροδοτήσουν βόμβα κατά τη διάρκεια της τελετής, η οποία μεταδιδόταν τηλεοπτικά σε όλον τον κόσμο.

    «Όλα τα γεγονότα συνηγορούν πως υπήρχε πραγματική απειλή, στην οποία εμπλέκονταν άτομα προερχόμενα από το εξωτερικό», τόνισε ο Χουάν Κάρλος Σαράτε, πρώην σύμβουλος του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους για την τρομοκρατία. Σε περίπτωση δολοφονίας του προέδρου τη θέση του θα αναλάμβανε ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς-ο οποίος είχε διορισθεί από τον Μπους, αλλά διατηρήθηκε και από τον Ομπάμα.

    Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας ο Γκέιτς φρουρείτο προσεκτικά σε μυστική τοποθεσία, υπενθυμίζει η εφημερίδα. Το σενάριο της δολοφονίας επιβεβαιώνει και ο τωρινός σύμβουλος του Ομπάμα για την τρομοκρατία Τζον Μπρέναν. Ο συναγερμός ήρθη 72 ώρες μετά την έναρξή του, γράφουν οι Τάιμς.

    Στο μεταξύ, η αστυνομία παραδέχθηκε ότι και τρίτο πρόσωπο είχε κατορθώσει να παρεισφρήσει απρόσκλητο στον Λευκό Οίκο κατά το δείπνο προς τιμήν του ινδού πρωθυπουργού στα τέλη Νοεμβρίου, η οποία ήδη έχει γελοιοποιηθεί μετά την αποκάλυψη της εισόδου δύο κοσμικών στην ίδια εκδήλωση.

    «Οι έρευνες που πραγματοποίησαν οι μυστικές υπηρεσίες για το τι συνέβη από την πλευρά της ασφάλειας στη διάρκεια του δείπνου προς τιμήν των Ινδών στις 24 Νοεμβρίου 2009 έφερε στο φως πως κι ένα τρίτο πρόσωπο, που δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των προσκεκλημένων του Λευκού Οίκου κατόρθωσε να εισέλθει,», τονίζεται από τη Μυστική Υπηρεσία, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του προέδρου και των υψηλών αξιωματούχων.

    Η υπηρεσία ήδη δέχεται επικρίσεις για την απρόσκλητη είσοδο ενός ζεύγους κοσμικών, του Τάρεκ και Μισέλ Σαλάχι στο δείπνο προς τιμήν του ινδού πρωθυπουργού Μανμόχαν Σίνγκχ.

    [05] Δάσος του Φρακτού: Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης

    Ένα τοπίο από παρθένα βλάστηση. Πελώριο ύψος δένδρων, πλούσια βλάστηση με μεγάλη ποικιλία αείφυλλων και φυλλοβόλων, κωνοφόρων και πλατύφυλλων με πολλές αποχρώσεις του πράσινου, ένας συνδυασμός γεωλογικών και υδάτινων σχηματισμών, συνθέτουν ένα πλήρες δασικό τοπίο, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης. Το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ροδόπης στα 1.953 μέτρα, είναι το μοναδικό Παρθένο Δάσος της χώρας και ένα από το σπουδαιότερα στο είδος του στην Ευρώπη.

    Την ονομασία του την οφείλει στο γεγονός ότι όλη η περιοχή είναι μια λεκάνη φραγμένη με κορυφογραμμές με μια μόνο διέξοδο στο νότιο και χαμηλότερο σημείο της και την παρθένα ομορφιά του στον χαρακτηρισμό του ως στρατιωτικής ζώνης για πολλά χρόνια. Η εξέλιξη του δάσους ακολούθησε τους κανόνες της φύσης και δεν διαταράχθηκε από τον άνθρωπο - η παρουσία του οποίου περιορίστηκε σε τέτοιο βαθμό που να μην επιδράσει στο δασικό οικοσύστημα - εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια. Η έκταση των 5.500 στρεμμάτων καταγράφηκε ως παρθένο δάσος το 1979 και το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης. Από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας και δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα παρά μόνο η επιστημονική έρευνα.

    Στο δάσος συνυπάρχουν διάφορα είδη πλατύφυλλων και κωνοφόρων από μικρές ηλικίες και ύψη μέχρι και γηρασμένα ή ξερά δένδρα μεγάλου ύψους. Η ορατότητα είναι μικρή εξαιτίας της πυκνής βλάστησης, ενώ είναι αδιάβατο λόγω και των κατακείμενων δένδρων. Το δάσος είναι μικτό από οξιές, δασόπευκα και ερυθρελάτες, ένα σπάνιο δέντρο στην Ελλάδα που φυτρώνει μόνο στη Ροδόπη και ξεχωρίζει από το φύλλωμά του που σχηματίζει «κουρτίνες» και τα κουκουνάρια του γέρνουν προς τα κάτω. Επίσης, υπάρχουν διάσπαρτες σημύδες, δένδρο επίσης σπάνιο και μοναδικό στοιχείο της περιοχής, που μοιάζει με τη λεύκα.

    Περιφερειακά του παρθένου δάσους υπάρχει μια ευρύτερη προστατευτική ζώνη που μαζί με αυτό ονομάζεται δάσος Φρακτού. Στην περιφερειακή ζώνη το δάσος προσομοιάζει με τα δάση της Κεντρικής Ροδόπης και βρίσκεται σε καθεστώς μερικής προστασίας, καθώς απαγορεύονται η βοσκή και η θήρα, ενώ επιτρέπονται η ξυλοπαραγωγή και η δασική αναψυχή. Λειτουργικό κέντρο του δάσους είναι το δασικό εργοτάξιο Φρακτού που βρίσκεται 8,5 χλμ πριν από το παρθένο.

    Η πανίδα που εμφανίζεται στο Φρακτό είναι πλούσια σε είδη και σε αριθμούς. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ορεινά οικοσυστήματα, με την εμφάνιση όλων σχεδόν των ειδών που ζουν στα ελληνικά βουνά. Το μεγάλο υψομετρικό εύρος του δάσους, που από τα 780 μ. διαμέσου πυκνοδασωμένων πλαγιών καταλήγει στο Παρθένο Δάσος στα 1953 μ., σε συνδυασμό με την εμφάνιση χαραδρών, ορθοπλαγιών και λιβαδικών εκτάσεων (ανώτερη υψομετρική ζώνη), δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνύπαρξη πολυάριθμων ειδών.

    Στο σύμπλεγμα Φρακτού αναπαράγονται περισσότερα από 100 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία αρκετά περιλαμβάνονται σε κοινοτική οδηγία για είδη που χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας. Το ίδιο πλούσια εμφανίζονται και τα θηλαστικά. Στην ευρύτερη περιοχή του συμπλέγματος ζουν τουλάχιστον 32 είδη θηλαστικών, ανάμεσά τους όλα τα σπάνια είδη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η πιθανότητα συνάντησης με κάποιο άγριο ζώο μέσα στο δάσος είναι μεγάλη, καθώς βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς και δεν φοβούνται την παρουσία ανθρώπου, αφού δεν έχουν συνηθίσει σε ανθρώπινες οχλήσεις.

    Οδοιπορικό

    Η αφετηρία για τη γνωριμία με το δάσος και τον ορεινό όγκο της Ροδόπης γίνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι. Στον εκθεσιακό χώρο 300 τ.μ. θα ενημερωθείτε για τη βιολογική και γεωλογική ποικιλότητα της περιοχή. (ώρες λειτουργίας Τρίτη έως Σάββατο: 8.00 - 14.30 και Κυριακή: 11.00 - 14.30).

    Τα πρώτα 40 χλμ από το Παρανέστι μέχρι τα Θέρμια είναι ασφαλτοστρωμένος δρόμος και τα υπόλοιπα 30 χλμ που σας ανεβάζουν στην περιοχή της Ζαγκρατένιας και στο δάσος του Φρακτού, είναι χωμάτινος, δύσκολος δρόμος που σε αρκετά σημεία - ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ακολουθώντας βόρεια πορεία από το Παρανέστι, θα περάσετε το εργοστάσιο της Πορσέλ και σε απόσταση 6 χλμ συναντάτε τη γέφυρα Θόλου από την οποία περνάτε στη βόρεια πλευρά του Αρκουδορέματος. Αμέσως μετά, έπειτα από απόσταση 13 χλμ, ο δρόμος διακλαδίζεται και κατευθύνεται ανατολικά προς την Πρασινάδα και δυτικά προς τα δάση του Φρακτού και της Στάμνας.

    Μετά από περίπου ένα χιλιόμετρο διασχίζετε τη γέφυρα του Αρκουδορέματος και κατευθύνεστε προς το Φράγμα της Πλατανόβρυσης και τις Ιαματικές Πηγές των Θερμιών. Η διαδρομή αρχίζει να γοητεύει πέρα από τον τελικό της προορισμό και συναντά τη λίμνη που σχηματίζουν τα νερά του Διαβολορέματος πίσω από το Φράγμα της Πλατανόβρυσης που έχουν κατακλύσει κατάφυτες, άλλοτε, βουνοπλαγιές και ανθρώπινες κατασκευές. Από το φράγμα Πλατανόβρυσης μέχρι τα Λουτρά Θερμιών ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και ακολουθεί παραποτάμια διαδρομή.

    Μετά από 15 χλμ πορείας στο ανατολικό πρανές του "Διαβολορέματος", υπάρχει το εγκαταλελειμμένο δασικό εργοτάξιο Ζαρκαδιάς. Από τη γέφυρα Ζαρκαδιάς, περνώντας στο δυτικό πρανές και σε απόσταση 7 χλμ συναντάτε τη γέφυρα Φαρασινού, όπου η χαράδρα Θερμιών και το ρέμα Φαρασινού συναντώνται για να συνεχίσουν πλέον ως "Διαβολόρεμα" προς το Νέστο.

    Μετά τη γέφυρα και έπειτα από πορεία 4 χλμ από το ανατολικό πρανές της χαράδρας Θερμιών υπάρχουν οι ιαματικές πηγές Θερμιών, όπου αναβλύζει νερό με θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου. Υπάρχουν πρόχειρες εγκαταστάσεις, αλλά η αξιοποίηση των πηγών έχει δρομολογηθεί από το δήμο Παρανεστίου. Φεύγοντας από τα Θερμιά, μπαίνετε σε χωματόδρομο και φτάνετε στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγκρατένιας που οριοθετείται από τα Θέρμια και βορειότερα μέχρι το Παρθένο Δάσος. Πολύ σύντομα και σε απόσταση 6 χλμ συναντάτε τη διασταύρωση «Ζήτα», όπου προς τα δεξιά - ανατολικά, κατευθύνεται ο δρόμος για το δασικό εργοτάξιο Φρακτού (12,5 χλμ) και το Παρθένο Δάσος, ενώ προς αριστερά, ακολουθείτε πορεία προς το Δάσος της Ελατιάς (Καράντερε).

    Το τοπίο αρχίζει να αλλάζει. Τα δρυοδάση παραχωρούν σταδιακά τη θέση τους σε δάση μαύρης Πεύκης, που συνεχίζουν σχεδόν μέχρι τη θέση «Αυχένα» του Δάσους του Φρακτού, όπου φτάνετε ύστερα από περίπου 13 χιλιόμετρα. Από τον Αυχένα βλέπετε προς το Νότο τις βουνογραμμές να απλώνονται μπροστά σας σε επάλληλα κύματα. Νωρίς το πρωί στο δρόμο αυτό, δίπλα στα δέντρα, ορεινές πέρδικες αναζητούν τροφή, ενώ πιο χαμηλά μέσα στη χαράδρα βόσκουν ζαρκάδια, έτοιμα να εξαφανιστούν στον πρώτο θόρυβο που θα ταράξει την ησυχία τους. Έχετε φτάσει στην περιοχή του Φρακτού, λίγα μόνο χιλιόμετρα από το Παρθένο Δάσος.

    Το Παρθένο Δάσος

    Με αφετηρία το δασικό εργοτάξιο η γνωριμία με το δάσος Φρακτού μπορεί να γίνει με τρεις διαδρομές: προς το Παρθένο Δάσος, προς τη θέση "Βιλαώρα" και προς τους καταρράκτες - Αχλαδοχώρι. Η κατεύθυνση προς το Παρθένο Δάσος ακολουθεί βόρεια πορεία και 8 χλμ από το εργοτάξιο συναντάτε την -ελεγχόμενη με μπάρα- είσοδο του Παρθένου Δάσους (υψόμετρο 1700 μ.). Ακολουθώντας το μονοπάτι (200 μ.) για τις παρυφές του Παρθένου, φτάνοντας στη θέση "Πανόραμα", μπορείτε να απολαύσετε από το φυσικό "μπαλκόνι" τη θέα της περιοχής.

    Η περιοχή "Βιλαώρα", νοτιοανατολικά του εργοταξίου και σε κοντινές αποστάσεις 3-7 χλμ, προσφέρεται για πεζοπορία μέσα σε συστάδες οξιάς, δασικής πεύκης και δρυός. Διάσπαρτες στο χώρο μπορεί να συναντήσετε αγριοτριανταφυλλιές, σορβιές, σημύδες. Στην περιοχή υπάρχει πυκνό δίκτυο δασικών δρόμων. Η θέα από την κορυφογραμμή της περιοχής δικαιολογεί την ονομασία "Βιλαώρα", καθώς με καθαρή ατμόσφαιρα παρατηρούνται ατέλειωτες αλλεπάλληλες κορυφογραμμές.

    Νότια και χαμηλότερα του Παρθένου Δάσους, κάτω από τους βραχώδεις σχηματισμούς, με βλάστηση κυρίως πλατύφυλλων, από τα οποία πολλά είναι καρποφόρα, βρίσκεται το Αχλαδοχώρι. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα ερείπια παλιών οικισμών. Από εδώ το "Αχλαδόρεμα" σχηματίζει την κεντρική του κοίτη, αφού συλλέξει τα νερά του Παρθένου Δάσους από τις υδρορροές και τους πέντε καταρράκτες.

    Οι τρεις είναι συνεχούς ροής και μπορείτε να τους προσεγγίσετε ακολουθώντας τα υπάρχοντα μονοπάτια.

    Συνεχίζετε την πορεία σας προς το Αχλαδόρεμα και έχετε δύο επιλογές:Η μία είναι να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στα ερείπια του Αχλαδοχωρίου και τους καταρράκτες του Αχλαδορέματος. Η διαδρομή είναι κουραστική, αποζημιώνει όμως με τις εναλλαγές και τη θέα της. Η δεύτερη επιλογή είναι να συνεχίσετε την πορεία επί του δασικού δρόμου και, αφού περάσετε το Αχλαδόρεμα, να αναζητήσετε λίγα μέτρα πιο πάνω το μονοπάτι που οδηγεί στους τρεις καταρράκτες.

    Στα τριακόσια μέτρα θα συναντήσετε τον πρώτο. Στο δεύτερο καταρράκτη φτάνετε ανηφορίζοντας το βαθύσκιωτο μονοπάτι ανάμεσα σε οξιές. Ο εντυπωσιακότερος από τους καταρράκτες του Αχλαδορέματος είναι ο τρίτος, που βρίσκεται κοντά στις νότιες παρυφές του Παρθένου Δάσους. Η προσέγγισή του είναι δύσκολη, με το μονοπάτι να είναι ανηφορικό και επίπονο διασχίζοντας επικλινείς λιθοσωρούς (σάρρες).

    Σε όλες σας τις πορείες στο δάσος θα συναντήσετε πινακίδες της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας που θα σας οδηγήσουν γρήγορα στην είσοδο των τριών πρώτων καταρρακτών και των δύο ερειπίων του χωριού. Θα βρείτε επίσης κίτρινες ταμπέλες με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το ύψος κάθε δέντρου, την περίοδο που ευδοκιμεί και αρκετά άλλα στοιχεία.

    Για την καλύτερη δυνατή περιήγηση και ξενάγηση στην ευρύτερη περιοχή του Φρακτού, μπορείτε να φιλοξενηθείτε στο δασικό εργοτάξιο (από 1ης Ιουλίου έως 30 Νοεμβρίου) έπειτα από συνεννόηση με το Δασαρχείο, αφιερώνοντας έτσι μια ολόκληρη μέρα στον πυρήνα του δάσους, στους καταρράκτες του Αρκουδορέματος και στη θέση Βιλαώρα.

    Κείμενο: Γ. Σεφεριάδης

    [06] Έχει ύψος 800 μέτρα

    Με επισημότητα, η ηγεσία του εμιράτου του Ντουμπάι, εγκαινίασε τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, που έχει ύψος 800 μέτρων. Τα εγκαίνια έγιναν από τον σεϊχη Μοχάμαντ μπεν Ραχίντ αλ Μακτούμ, παρουσία Αράβων και ξένων αξιωματούχων και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    Ο σεϊχης Μοχάμαντ αποκάλυψε αναμνηστική πλάκα για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του ουρανοξύστη και ανακοίνωσε ότι εφεξής θα ονομάζεται "Μπουρζ Χαλίφα", προς τιμή του αρχηγού του κράτους της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεϊχη Χαλίφα μπεν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.

    Το "Μπουρζ Χαλίφα" έχει πάνω από 160 ορόφους, σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Άντριαν Σμιθ και είναι περίπου 300 μέτρα υψηλότερο από τον ουρανοξύστη "Taipei 101", που ήταν μέχρι σήμερα το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο. Ο ουρανοξύστης στεγάζει 1000 κατοικίες, 160 πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείου και 37 ορόφους όπου θα στεγαστούν διάφορες εταιρίες.

    Τα εγκαίνια του ουρανοξύστη γίνονται περίπου ένα μήνα αφότου η κρατική εταιρία holding "Dubai World" ανακοίνωσε το πάγωμα της εξόφλησης των οφειλών της, που ανέρχονται σε 59 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Πάντως οι Γερμανοί αρχιτέκτονες δεν έδειξαν να εκτιμούν το "Μπουρζ Χαλίφα", θεωρώντας τον ως κακό παράδειγμα για την αρχιτεκτονική. Στην Ευρώπη, η έμφαση δίνεται πλέον στην αναβάθμιση των υφιστάμενων οικοδομών και όχι στην οικοδόμηση νέων και μεγαλύτερων κτηρίων, σύμφωνα την ένωση των Γερμανών αρχιτεκτόνων, DAI.

    "Κανένας δεν ξέρει που θα οδηγήσει η υπεροψία των σεϊχηδων", δήλωσε ο πρόεδρος της DAI, Κρίστιαν Μπάουμγκαρτ. "Ένα πράγμα είναι πάντως σίγουρο: αυτό που είναι ένα κτήριο από γυαλί και ενισχυμένο σίδερο με δυσκολία αποτελεί βιώσιμη συνεισφορά στην οικοδομική πρακτική σε όλο τον κόσμο", πρόσθεσε ο Μπάουμγκαρτ.

    Ο αρχιτέκτονας Μάιχαρντ βον Γκέρκαν χαρακτήρισε το "Μπουρζ Χαλίφα" ως "μάταιο σύμβολο γοήτρου, που αντανακλά τη δύναμη του χρήματος". Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του πρόσθεσε εξάλλου ότι τέτοια κτήρια δεν είναι κερδοφόρα, καθώς η συντήρησή τους απαιτεί αστρονομικά χρήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 January 2010 - 7:30:21 UTC