Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 15 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Φθηνότερα φέτος τα σαρακοστιανά"
  • [02] "Κυνήγι" ... μανιταριών στα Γρεβενά

  • [01] "Φθηνότερα φέτος τα σαρακοστιανά"

    Mειωμένες μέχρι και 40% είναι οι τιμές των σαρακοστιανών φέτος, σύμφωνα με έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου ειδικότερα σημειώνονται τα εξής:

    Η τιμή της λαγάνας (750 γραμ.) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΝ, θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι (2,80 - 3,00 ευρώ) και θα κινηθεί φέτος στο επίπεδο των 2,5 ευρώ.

    Στα άλλα είδη και συγκριτικά με πέρυσι, ανάλογα με την εταιρεία παραγωγής και τον λιανοπωλητή, παρατηρείται:

    Χαλβάς: Οι τιμές σε σχέση με πέρυσι μειώνονται περίπου 10% ανάλογα με την περιοχή πώλησης (S/M, Βαρβάκειος κλπ)

    Ταραμάς και υποπροϊόντα: σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειώσεις ως 20%.

    Ελιές και τουρσί: σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειώσεις 12%

    Κατεψυγμένα θαλασσινά (χταπόδι, σουπιά, γαρίδες, καλαμάρι): σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειωμένες τιμές, που φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 40%.

    Σχετικά με τα οπωροκηπευτικά οι τιμές σε σχέση με πέρυσι παρατηρούνται μειωμένες έως 25%.

    Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι στην αγορά παρατηρείται μεγάλο εύρος τιμών δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει τις πλέον προσιτές τιμές.

    [02] "Κυνήγι" ... μανιταριών στα Γρεβενά

    Ξημερώματα στο δρυόδασος των Γρεβενών. Ο επισκέπτης ανεβαίνει στην ημιορεινή ζώνη και συναντά μπροστά του μερικά Καλογεράκια. Κρυμμένες στα πλούσια φυλλώματα των θάμνων βρίσκονται πανέμορφες και πεντανόστιμες Κοκκινούσκες, αλλά και θανατηφόρους Αμανίτες.

    Όσο ανεβαίνει κανείς προς την ορεινή ζώνη συναντά Στροβιλούρους στα παραχωμένα κουκουνάρια πεύκου, Βασιλικά της οξιάς, αλλά και το παραμυθένιο Ζουρλομάνταρο, με τη γνωστή παραισθησιογόνα δράση. Κατηφορίζοντας στα λιβάδια και τα βοσκοτόπια αφθονούν τα Μοσχομανίταρα και τα Αγαρικά, ενώ στις όχθες του Αλιάκμονα και του Βενέτικου τα Μουρτσέκια και τα Κοτόπουλα του δάσους.

    Όσο ζωντανό και αν φαίνεται, στην πραγματικότητα είναι ένα εικονικό ταξίδι, μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, που εξελίσσεται σε τρισδιάστατο ψηφιακό τερέν με θέμα το κυνήγι μανιταριών.

    Ο φιλόδοξος «Κυνηγός Μανιταριών» μπορεί να συμμετέχει, μέσω διαδικτύου, σε ένα μοντέλο προσομοίωσης, που εξελίσσεται σε ρεαλιστικό εδαφικό μοντέλο όλου του νομού Γρεβενών.

    Με βροχή, σύννεφα ή χιόνι και με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, ο χρήστης κινείται στο τρισδιάστατο περιβάλλον και αν περάσει κοντά από κάποιο είδος μανιταριού μπορεί να «δει» την ονομασία του, να αντιληφθεί αν είναι φαγώσιμο, τοξικό ή δηλητηριώδες και να το «συλλέξει» στο καλάθι του. Όσο περισσότερα μανιτάρια μπορεί κανείς να εντοπίσει, τόσο αυξάνεται η ικανότητά του να αναγνωρίζει και να συλλέγει διάφορα είδη μανιταριών.

    Η ιδέα για τη δημιουργία της εφαρμογής ανήκει στον υπεύθυνο του γραφείου Πληροφορικής του δήμου Γρεβενών, Στάθη Δημητριάδη. Βασική του επιδίωξη ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για την περιοχή των Γρεβενών και το τοπικό τους προϊόν, το μανιτάρι. «Επιλέξαμε αυτόν το διαδραστικό τρόπο, ώστε η παρουσίαση των μανιταριών να είναι πιο ενδιαφέρουσα, όχι με απλή παράθεση πληροφοριών, αλλά με έναν πιο ζωντανό τρόπο, σαν παιχνίδι», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Η πρωτοβουλία «αγκαλιάστηκε» από το δήμαρχο, Γιώργο Νούτσο, και υλοποιείται σε συνεργασία με τον δάσκαλο και μελετητή των μανιταριών Γιώργο Κωνσταντινίδη. Στα μέσα Μαρτίου, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα του δήμου Γρεβενών, ώστε οι χρήστες να μπορούν να «κατεβάζουν» το πρόγραμμα στον υπολογιστή τους και να κάνουν το δικό τους .... Κυνήγι Μανιταριών. Αργότερα και όσο η εφαρμογή θα αναπτύσσεται τεχνικά, θα δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης πολλών χρηστών διαδικτυακά. Ωστόσο, το πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, έχει ήδη διανεμηθεί σε σχολεία και μαθητές, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν και εκπαιδευτικές παρουσιάσεις από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Γρεβενών.

    Για την παράδοση των Γρεβενών στη συλλογή και την κατανάλωση άγριων μανιταριών, μιλά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Κωνσταντινίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο λαός της περιοχής επιβίωσε στις δύσκολες περιόδους της Κατοχής και του Εμφυλίου καταναλώνοντας άγρια μανιτάρια.

    Ο ίδιος, από το 1989 ως σήμερα έχει καταγράψει, φωτογραφήσει και μελετήσει περισσότερα από 2.500 είδη στην έκταση του νομού, ενώ ταυτοποίησε περίπου τα 1.200. Πολλά από αυτά αποτελούν πρώτες πανελλήνιες καταγραφές, αρκετά θεωρούνται σπάνια είδη στην Ευρώπη και ορισμένα αναφέρονται ως είδη που έχουν εξαφανιστεί ή που απειλούνται με εξαφάνιση.

    Η περιοχή με τα περισσότερα μανιτάρια εμπορικού ενδιαφέροντος είναι η περιοχή του Βοϊου, στο βόρειο τμήμα του νομού και η μεγαλύτερη ποικιλία απαντάνται στην ανατολική πλευρά του Όρλιακα στη Βάλια Κάλντα και τις Μπάλτσες.

    «Στις μέρες μας, το ενδιαφέρον για τη γνώση και τη συλλογή των μανιταριών παρουσιάζει έξαρση, καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την εξαιρετική τους γεύση και τη συγκίνηση που προσφέρει η αναζήτηση, η συλλογή, η φωτογράφηση, η μελέτη και η γαστρονομική αξιοποίησή τους», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.

    Μάλιστα, όπως τονίζει, τα μανιτάρια κατέχουν σημαντική θέση στο διαιτολόγιο και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής, στους καταλόγους των εστιατορίων και στα ράφια των επιχειρήσεων που εμπορεύονται τοπικά προϊόντα. Οι Γρεβενιώτες επαναφέρουν στο προσκήνιο τη μανιταρόσουπα, τη μανιταρομαγειρίτσα και τη μανιταρόπιτα, προσφέροντας, μάλιστα, στους χιλιάδες επισκέπτες που συγκεντρώνονται στις Πανελλήνιες Γιορτές Μανιταριού και στα Μανιταροανακατωσάρια την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν.

    Υπάρχουν ακόμη μανιτάρια τουρσί, αποξηραμένα μανιτάρια, μανιτάρια σε λάδι, λικέρ από μανιτάρι, ζυμαρικά με μανιτάρι, παστέλι με μανιτάρι και βέβαια μανιτάρι γλυκό κουταλιού.

    Τα άγρια μανιτάρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική ζωή. Χάριν αυτών, ο δήμαρχος Γρεβενών ανακήρυξε τα Γρεβενά ως «Πόλη των μανιταριών», ενώ αναπτύσσεται μια συνολική «μανιταροκουλτούρα» με δημιουργίες στη φωτογραφία, τη ζωγραφική, το γκράφιτι, τη γραφιστική, τη μαγειρική, τη λογοτεχνία, την κεραμική, τη γλυπτική, και τη χειροτεχνία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 February 2009 - 15:30:17 UTC