Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 15 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υλοποιούμε πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας"
  • [02] Καινοτομία, έρευνα, ανάπτυξη στην ΕΕ
  • [03] Κυπριακή διάκριση στον Ν.Θέμελη
  • [04] Κινεζική "παρουσία" στο Λευκό Οίκο

  • [01] "Υλοποιούμε πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας"

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, η Διυπουργική Επιτροπή για την οικονομία.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι έγινε επισκόπηση και της διεθνούς οικονομικής κατάστασης και της κατάστασης της χώρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην πιστή υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας που έχει καταρτίσει και έχει καταθέσει στην ΕΕ.

    Σημείωσε, ότι έγινε επισκόπηση ενόψει της έναρξης Συνόδου Κορυφής και του ECOFIN και κατέληξε λέγοντας, ότι δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη απόφαση.

    Την οικονομική κρίση και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συζήτησε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση.

    Ο πρωθυπουργός έκανε μια συνοπτική αναφορά στη διεθνή κρίση και στις επιπτώσεις της στην Ευρώπη και τόνισε ότι οι συνέπειες από την κρίση επηρεάζουν ολοένα και πιο έντονα και τη χώρα μας.

    Τόνισε ότι ασκείται ασφυκτική πίεση από την κρίση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στα οικονομικά του κράτους.

    Ανέφερε ότι από τη μια χρειάζεται αύξηση των δημοσίων δαπανών για αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες κι από την άλλη χρειάζεται συγκράτησή τους λόγω δημοσιονομικής σταθερότητας.

    Δυνατότητες γι' αυτά που θέλουμε, στο βαθμό που θέλουμε, δεν έχει η οικονομία μας, τόνισε ο κ.Καραμανλής και είπε ότι την κυβέρνηση την απασχολεί το πώς θα ξεπεράσουμε μια τέτοια καταιγίδα με τις λιγότερες απώλειες και πώς θα κινηθούμε έτσι ώστε όταν περάσει η διεθνής κρίση να έχουμε μπροστά μας όλοι οι Έλληνες μια καλύτερη ημέρα.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κατάστασης και η κρίση αυτή δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κρατικίστικες ιδεοληψίες, ούτε με νεοφιλελεύθερες εμμονές.

    "Όταν η κρίση δημιουργεί νέες και διαφορετικές ανάγκες απαιτούνται νέα και διαφορετικά μέτρα", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στη συνέχεια ανέπτυξε στο υπουργικό συμβούλιο τους δώδεκα άξονες περιστολής των δαπανών στο δημόσιο, ενώ είπε ότι το σχέδιο σταθερότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στηρίζεται στην ανάπτυξη, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους.

    Βασικός άξονας, πρωταρχικής σημασίας, του σχεδίου είναι η διατήρηση έστω και χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, επισήμανε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, απόφασή του είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε να επαληθευθούν, όπως έγινε και στο παρελθόν, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που δρομολογήθηκαν για την στήριξη των τομέων και των κλάδων που πλήττει η κρίση και τόνισε με νόημα ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύονται για την πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.

    Έκανε μια αναφορά στα δημόσια έργα που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής που γνώρισε ποτέ ο τόπος και υπογράμμισε την υποχρέωση όλων των υπουργείων να ενεργοποιήσουν κοινοτικά προγράμματα που αφορούν τις αρμοδιότητές τους.

    Χρειάζεται τώρα να γίνουν όλα ακόμα πιο γρήγορα, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφέρθηκε επίσης στο δημόσιο χρέος που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, το οποίο χαρακτήρισε υπέρογκο και απευθυνόμενος στους υπουργούς και τους υφυπουργούς υπογράμμισε με έμφαση ότι "η δημοσιονομική εξυγίανση απαιτεί απόλυτη ανταπόκριση όλων των υπουργείων. Απαιτεί απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία απ' όλους και είμαι κατηγορηματικός σ' αυτό. Έχουμε ορίσει συγκεκριμένες δράσεις και στις δράσεις αυτές δεν χωρά καμία ολιγωρία, καμία υπέρβαση", είπε ο πρωθυπουργός.

    Παρουσίασε αναλυτικά τις δώδεκα δράσεις για τη μείωση των δαπανών:

    1. Υποχρεωτική συνεργασία όλων των υπουργείων με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, ώστε να αρχίσει άμεσα η κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου. Ζήτησε μάλιστα αποτελέσματα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες για τη μείωση των οργανισμών που σήμερα υπερβαίνουν τους χίλιους, όπως είπε.

    2. Όλα τα υπουργεία περιορίζουν τουλάχιστον κατά 10% τις ελαστικές δαπάνες. Απ' αυτό και μόνο εκτιμάται εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    3. Όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν σε ΔΕΚΟ να εφαρμόσουν στο ακέραιο το σχέδιο για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα.

    4. Περιορισμός προσλήψεων με εξαίρεση τους τομείς της υγείας και της παιδείας.

    5. Περιορίζονται κατά 10% οι δαπάνες για συμβάσεις έργου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο,που θα υπογραφούν το 2009.

    6. Όλα τα αρμόδια υπουργεία αναλαμβάνουν την ευθύνη να εφαρμόσουν το νόμο για τον έλεγχο στις δαπάνες φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

    7. Μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το ολοκληρωμένο σύστημα προμηθειών στο χώρο της υγείας.

    8. Επισπεύδονται από τα συναρμόδια υπουργεία η μηχανογράφηση και οι διαδικασίες που απαιτούνται για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

    9. Στενή συνεργασία όλων των υπουργείων με το υπουργείο Οικονομίας για τη δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας για την καταβολή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

    10. Άμεση εφαρμογή του ανώτατου ορίου στις αποδοχές διοικητικών στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το όριο αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, είναι το ύψος του μισθού του γενικού γραμματέα υπουργείου και "όποιος δεν συμφωνεί πάει σπίτι του".

    11. Μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας κατά 25%.

    12. Ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

    "Φαινόμενα επίορκων λειτουργών να παταχθούν παραδειγματικά", τόνισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους υπουργούς να ελέγχουν διαρκώς τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών που εποπτεύουν.

    "Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή ούτε σε φαινόμενα αναποτελεσματικότητας, ούτε σε ανεπάρκειες ούτε σε ολιγωρίες. Εστίες διαφθοράς όπου εντοπίζονται να χτυπηθούν αλύπητα. Πάρτε επιπλέον μέτρα σήμερα, όχι αύριο", είπε ο κ.Καραμανλής στους υπουργούς και τους υφυπουργούς.

    Ζήτησε επίσης πιο στενή συνεργασία των υπουργών με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διότι δεν μπορεί τα επουσιώδη να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις και απογοήτευση στους πολίτες, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο κάθε φαινόμενο εσωστρέφειας.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης αποτελεί εθνικό στόχο και αναδεικνύει την οικονομία σε μείζονα εθνική υπόθεση.

    Σ' αυτόν τον εθνικό στόχο δεν νοείται να μένει κανένας πίσω. Μπροστά σε έναν εθνικό στόχο δεν χωρούν ούτε κομματικές, ούτε εκλογικές, ούτε προσωπικές επιδιώξεις. Δεν υπάρχει χώρος για άλλες προτεραιότητες και άλλες σκέψεις, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

    [02] Καινοτομία, έρευνα, ανάπτυξη στην ΕΕ

    Η σημασία της έρευνας και της καινοτομίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια, βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους για την Καινοτομία και τη Δημιουργικότητα», που είναι το 2009.

    Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της πολιτικής ομάδας ΕΛΚ-ΕΔ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, της επιτρόπου Ντανούτα Χούμπνερ, καθώς επίσης πολλών Ελλήνων και Ευρωπαίων παραγόντων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, της ερευνητικής και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

    Ο Κ.Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, πριν την έναρξη της ημερίδας, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ από το Γ΄ΚΠΣ 2000-2006», όσον αφορά τα προγράμματα που χειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα - ΕΠΑΝ), θέμα το οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει χθες κατβ ιδίαν με την κα Χούμπνερ. Όπως είπε η κα Χούμπνερ, η Επιτροπή «έδωσε κι άλλη παράταση για την απορρόφηση των κονδυλίων μέχρι τον Ιούνιο του 2009, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει μέχρι τότε να έχει 100% απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η πρόκληση τώρα είναι να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε με το ΕΣΠΑ 2007-2013, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεταιβ.

    Ο κ.Χατζηδάκης τόνισε ότι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή και η προώθηση των επενδύσεων στην «έξυπνη» ανάπτυξη. Όπως είπε, υπάρχει ένα χάσμα της Ελλάδας με άλλα κράτη της ΕΕ, αλλά η πρόκληση είναι να καλυφθεί και γιβ αυτό σημαντική είναι η ευθύνη των ελληνικών ΑΕΙ, προκειμένου να φέρουν πιο κοντά την έρευνα με την παραγωγική διαδικασία.

    Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), καθώς και θα προχωρήσει η υλοποίηση της πρόσφατης εξαγγελίας σχετικά με την χορήγηση «κουπονιών καινοτομίας» στις ΜΜΕ. Είπε ακόμα ότι στις προτεραιότητες του ΥΠΑΝ είναι να προωθηθούν προγράμματα για την «πράσινη ενέργεια» και την ενεργειακή εξοικονόμηση, καθώς επίσης να ενισχυθεί η διασύνδεση εταιριών και ερευνητικών/πανεπιστημιακών κέντρων (με τη μορφή των λεγόμενων ?clusters?).

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, όπως είπε, στην ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, τόνισε όμως παράλληλα ότι -μέσω παραγγελίας σχετικής μελέτης σε διεθνή οίκο αξιολόγησης- θα γίνει αξιολόγηση του έργου των ελληνικών ερευνητικών φορέων, ώστε να ενισχύονται πραγματικά οι πρωτοποριακές πρωτοβουλίες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος, τόσο στη συνέντευξη όσο και στο χαιρετισμό του στο συνέδριο, επεσήμανε ότι το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση θα βοηθήσει σημαντικά το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, με την ανάπτυξη κατάλληλων δομών. Όπως είπε, χωρίς γραφειοκρατίες και καθυστερήσεις πλέον, για πρώτη φορά υπάρχουν οι δυνατότητες για σημαντική επιτάχυνση της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε η Ελλάδα να πρωτοπορήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Η επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ (την οποία ο κ.Αγγελάκας χαρακτήρισε «πιστή φίλη της Ελλάδας») τόνισε ότι, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπως η τρέχουσα διεθνώς, είναι σημαντικές για την ελληνική οικονομία η καινοτομία και οι σχετικές επενδύσεις (με τη βοήθεια της πρόσβασης σε ευρωπαϊκά κονδύλια), ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο και κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τον κορμό της εγχώριας οικονομίας, προκειμένου να αυξηθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.

    Λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης, η κα Χούμπνερ είπε ότι θα υπάρξουν διευκολύνσεις για τη λήψη κοινοτικών πόρων, όπως η καταλληλότερη χρονική κατανομή καταβολής της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ (σε σχέση με την εθνική συμμετοχή), ώστε να γίνει πιο «εμπροσθοβαρής», όμως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν τίθεται θέμα να αυξηθεί το ανώτατο όριο της κοινοτικής συμμετοχής.

    Η Επίτροπος αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιταχύνει τις πληρωμές στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, ως συμβολή στην αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον προκαταβολή 408 εκατομμυρίων ευρώ το 2009, πέραν του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ που έχει ήδη λάβει σε προκαταβολές από το 2007. Η επένδυση αυτή θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επιταχύνει την υλοποίηση των έργων που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή.

    Η κα Χούμπνερ εκφώνησε στην ημερίδα ομιλία με θέμα "Προς μια περιφερειακή πολιτική καινοτομίας τρίτης γενιάς", στην οποία, μεταξύ άλλων, ενθάρρυνε τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να συνεχίσουν να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αειφόρο ανάπτυξη, με έμφαση στην υποστήριξη καινοτόμων εταιρειών και συστημάτων. Όπως είπε, στο διάστημα 2007-2013, οι ελληνικές αρχές θα χορηγήσουν πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε καινοτόμα σχέδια στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφοριών. Οι επενδύσεις αυτές αντιπροσωπεύουν το 18% της συνολικής χρηματοδότησης ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγείται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή.

    Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την κα Χούμπνερ, είναι να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν από την κρίση και παράλληλα η ελληνική οικονομία να προχωρήσει σε πολιτικές πιο «πράσινες», καινοτόμες και πιο φιλικές στις νέες τεχνολογίες.

    Ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης Σπύρος Ευσταθόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα, ανέφερε ότι στο Γβ ΚΠΣ η δαπάνη του ελληνικού κράτους για έρευνα και καινοτομία έφθασε τα 500 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 400 εκατ. μέσω του ΕΠΑΝ και 150 εκατ. μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας), ενώ στο ΕΣΠΑ 2007-2013 προβλέπονται σχεδόν τριπλάσια κονδύλια 1,3 - 1,4 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 732 εκατ. μέσω ΕΠΑΝ, 400 εκατ. μέσω υπουργείου Παιδείας, 200-300 εκατ. μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου Απασχόλησης κ.α.). Όπως είπε, το κράτος επενδύει στην έρευνα-καινοτομία, αλλά ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας υστερεί, κάτι που απέδωσε πρωτίστως στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία στηρίζεται σε μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντέξουν την «πολυτέλεια» της έρευνας.

    Διαγωνισμός RegioStars 2009 - Ελλάδα

    Δύο από τις πλέον πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδας στον τομέα της καινοτομίας αναγνωρίστηκαν στο διαγωνισμό RegioStars 2009, στον οποίο βραβεύονται τα πιο πρωτοποριακά έργα που ενισχύονται στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή. Σχετική αναφορά έκανε στην ομιλία της και η κα Χούμπνερ.

    Η Ελλάδα κέρδισε στην κατηγορία του καλύτερου οπτικοακουστικού υλικού ή προγράμματος που προβάλλει τη συμβολή της πολιτικής για τη συνοχή, χάρη σε ένα χιουμοριστικό τηλεοπτικό σποτ, στο οποίο ο ηθοποιός Θοδωρής Αθερίδης «εξηγεί» τη σημασία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (EΣΠΑ).

    Η Ελλάδα βρέθηκε επίσης στον κατάλογο των τελικών υποψηφίων του διαγωνισμού RegioStars 2009 για την «Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia», που παρουσίασε η Περιφέρεια Αττικής στην κατηγορία της έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας.

    [03] Κυπριακή διάκριση στον Ν.Θέμελη

    "Διακεκριμένο συγγραφέα, που προέρχεται, όχι τυχαία, από το μεγάλο χώρο της ενεργούς πολιτικής", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τον Νίκο Θέμελη, προς τον οποίο απένειμε το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας "Γιάννος Κρανιδιώτης". Το βραβείο έχει καθιερώσει από το 1999 ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ).

    "Με έναν πραγματικά εντυπωσιακό τρόπο, και στο πλαίσιο του ιστορικού μυθιστορήματος καταγράφει ο συγγραφέας συγκεκριμένες απόψεις, τοποθετήσεις και πολιτικούς προσανατολισμούς, που από πολλούς χαρακτηρίζονται και ως το ιδεολογικό μανιφέστο του εκσυγχρονισμού", επεσήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πίσω από τις καθημερινές ιστορίες των ηρώων, ο συγγραφέας Θέμελης διαγράφει την ιστορία των λαών και των τόπων, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: "Ακούραστος ερευνητής, χρησιμοποιεί τη ρεαλιστική λεπτομέρεια ως αποτύπωμα της ψυχής, αλλά και της ιστορίας".

    Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Νίκος Θέμελης μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για τον Γιάννο Κρανιδιώτη, με τον οποίο, είπε, είχε σφυρηλατηθεί σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και βαθιάς φιλίας. Επεσήμανε ότι ήταν "εντυπωσιακή η γραμμή του Γιάννου Κρανιδιώτη για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση" και θυμήθηκε την τελευταία αποστολή μαζί του, λίγο καιρό πριν τον τραγικό θάνατο του σε αεροπορικό δυστύχημα.

    Ο κ. Θέμελης, ανέφερε, ότι η αποστολή αυτή, ήταν μια συνάντηση στο Βερολίνο με τον τότε Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, λίγους μήνες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι. Στην πολύωρη συνάντηση, συνέχισε, ο Γιάννος Κρανιδιώτης πέτυχε με την στέρεη επιχειρηματολογία του να προβληματίσει θετικά τον Γόσκα Φίσερ υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επίσης , τόνισε ότι τον Γ. Κρανιδιώτη χαρακτήριζε πάντα η νηφαλιότητα και το θάρρος να παλεύει μπροστά στις δυσκολίες. Ο Νίκος Θέμελης στην ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στο συγγραφικό του έργο, το οποίο, είπε, άρχισε σε ηλικία 50 ετών γράφοντας ένα παραμύθι για να στείλει σε φίλους του αντί της συνήθους κάρτας για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    Είπε ότι γράφει ιστορικό μυθιστόρημα και ότι τον ενδιαφέρει εκείνη η ιστορία, που σέρνει τα πλοκάμια της μέχρι σήμερα. "Με ενδιαφέρει η ιστορία, που επιλέγω να αναστήσω, να έχει αξίες", πρόσθεσε.

    Τόνισε ότι το ζήτημα, που διατρέχει το έργο του, είναι "αυτό της ταυτότητας και αυτογνωσίας με κορύφωση τις αλήθειες τις δικές μας και τις αλήθειες των άλλων". Ο Νίκος Θέμελης ανέφερε ότι στόχος του έργου του είναι "να βγει στο φως το καταπιεσμένο πρόσωπο της άλλης ιστορίας και να προκαλέσει τον αναστοχασμό των αναγνωστών".

    Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι στα μυθιστορήματα του "το παρελθόν επικαιροποιείται και το παρόν αποκτά ιστορικό βάθος".

    Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Λάρκος Λάρκου έκανε μια συνολική κρίση του έργου του Γιάννου Κρανιδιώτη και επεσήμανε ότι βεβαιώνεται τεκμηριωμένα ότι ο Κρανιδιώτης "υπήρξε ο αρχιτέκτονας της μόνης, μεγάλης πολιτικής που νίκησε, από το 1974 έως σήμερα".

    Για τον Νίκο Θέμελη είπε ότι καταξιώνεται ως "ένας κορυφαίος άνθρωπος των νεοελληνικών γραμμάτων" και πρόσθεσε ότι ως συνεργάτης του Κώστα Σημίτη προσέφερε τα μέγιστα στον αγώνα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής απονομής του Βραβείου Ξένιος Ξενόπουλος ανέφερε ότι η απόφαση της Επιτροπής να τιμηθεί ο Νίκος Θέμελης ήταν ομόφωνη, λόγω της στενής για είκοσι σχεδόν χρόνια συνεργασίας, αλλά και της προσωπικής φιλίας που ανέπτυξε με το Γιάνο Κρανιδιώτη.

    "Στη σημερινή εποχή της ηθικής και πολιτικής ασυδοσίας, ελάχιστες πλέον φωνές, όπως του Νίκου Θέμελη μας εγκαρδιώνουν, μας γεμίζουν με ελπίδα και πείσμα στον αγώνα μας για τη διατήρηση και διαχρονικά εφαρμογή των Ελληνικών, Ευρωπαϊκών και Πανανθρώπινων Αξιών ,που ο Τιμώμενος τόσο δυνατά μας κληροδοτεί", κατέληξε ο κ. Ξενόπουλος.

    [04] Κινεζική "παρουσία" στο Λευκό Οίκο

    Ο πρώην Κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, ο 59χρονος Γκάρι Λοκ, κινεζικής καταγωγής (εκλεγμένος το 1996), διορίζεται νέος υπουργός Εμπορίου από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα--είναι η τρίτη, κατά σειράν, επιλογή αφού οι δύο προηγούμενοι διορισμοί ήταν "προβληματικοί".

    Κεντρώος πραγματιστής, ειδικευμένος βέβαια στις κινεζικές υποθέσεις, με πολλά ταξίδια στην Κίνα, με προϋπηρεσία στο Σιάτλ, Κυβερνήτης πολιτείας με αυξημένη εξάρτηση από το διεθνές εμπόριο, ο κ. Λοκ θα τεθεί τώρα επικεφαλής υπουργείου, που εποπτεύει κυρίως το εμπόριο στο εσωτερικό μόνον των ΗΠΑ, φροντίζει δε για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών στη βάση της οικονομίας αγοράς με τις τρίτες χώρες.

    Απομένει η επικύρωση του διορισμού του Λόκ από την αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας. Οι δύο προηγούμενοι υποψήφιοι για το αξίωμα δεν ορκίστηκαν ποτέ: πρώτος χρονολογικά, ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, επειδή εντοπίστηκε εμπλοκή του σε υπόθεση άσκησης αθέμιτης επιρροής στα όρια του Νέου Μεξικού. Ακολούθησε δε η αποτυχία επικύρωσης του διορισμού του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή του Νιού Χαμσάϊρ, Τζουντ Γκρεγκ, που όμως επικαλέστηκε "διαφορές αρχών" με την Δημοκρατική ιδεολογία και αποσύρθηκε.

    Με την επικύρωση του διορισμού του Λοκ θα συμπληρωθεί το οικονομικό επιτελείο Ομπάμα--σύμβουλος για θέματα ασφάλειας Λάρι Σάμερς και υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ.

    Ο υπουργός Ενέργειας Στήβεν Τσου έχει κινεζική καταγωγή, όπως και ο υπουργός των Βετεράνων πολέμου, Ερικ Σινσέκι.

    Προβληματική είναι η διαδικασία για τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου Υγείας, που εποπτεύει το δαπανηρότερο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης παγκοσμίως και για το οποίο ο 47χρονος πρώτος μαύρος στην Ιστορία των ΗΠΑ πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα μεριμνήσει προσωπικά στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του στον Λευκό Οίκο. Εκεί, στο υπουργείο Υγείας, είχε τοποθετηθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα ο σημαίνων Ρεπουμπλικάνος Τομ Ντασλ, που ατυχώς είχε εμπλακεί προσωπικά σε φορολογικό σκάνδαλο...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 February 2009 - 11:30:25 UTC