Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η δίκη για την απόδραση
  • [02] Πρώτη φορά στην Ελλάδα η όπερα «Θαϊς»
  • [03] Ο "Βασιλιάς Λήρ" στο ΚΘΒΕ
  • [04] Συνάντηση Μπακογιάννη-Κλίντον
  • [05] Αεροπορικό δυστύχημα

  • [01] Συνεχίζεται η δίκη για την απόδραση

    Συνεχίζεται στο Αυτόφωρο Πειραιά η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στην απόδραση, από αέρος, των κακοποιών Βασίλη Παλαιοκώστα και Αρκέτ Ριτζάι, από τις φυλακές Κορυδαλλού, την Κυριακή, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να κάνουν λόγο για «υπέρμετρη αυστηρότητα της Δικαιοσύνης» και «στημένη διαδικασία».

    Τρίτος, κατά σειρά, κατέθεσε ο πρώην διευθυντής φυλακών Κορυδαλλού (και πρώην σωφρονιστικός υπάλληλος), Λεωνίδας Καραμπέκιος, ο οποίος αφού αποποιήθηκε κάθε δικής του ευθύνης, υποστήριξε ότι υπεύθυνος για το πού θα κρατηθεί κάθε κρατούμενος, επικίνδυνος ή μη, δεν είναι ο διευθυντής, ούτε το συμβούλιο των φυλακών, αλλά ο αρχιφύλακας του καταστήματος.

    Σε ερώτηση της έδρας του δικαστηρίου αν υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης και αποτροπής ενεδεχόμενης απόδρασης, ο κ. Καραμπέκιος κατέθεσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, αν και επανειλημμένως έχει ζητηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Ο μάρτυρας υπερασπίστηκε τους κατηγορούμενους συνάδελφους του, λέγοντας ότι είναι άοπλοι, ενώ για τους εξωτερικούς φρουρούς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος, που να τους καλύπτει σε περίπτωση που πυροβολήσουν.

    Η δίκη συνεχίζεται.

    [02] Πρώτη φορά στην Ελλάδα η όπερα «Θαϊς»

    Η όπερα του Ζυλ Μασνέ «Θαϊς», σε λιμπρέτο βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Ανατόλ Φρανς, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής, με τις σοπράνο, Μαρλίς Πέτερσεν (7,10,13 και 15/3) και Ελίζαμπεθ Φουτάλ (8, 11,14/3) στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Η «Θαϊς» αναφέρεται στους «Βίους των Αγίων», ως μεταμελημένη εταίρα, οι οποία έζησε στην Αίγυπτο τον 4 αι. μ.Χ.. Στράφηκε δε στην αγιότητα από τον ασκητή της ερήμου Αθαναήλ.

    Η περίπτωσή της υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον Ανατόλ Φρανς. Ο Γάλλος συγγραφέας συνέθεσε μια νουβέλα, όπου μιλά για «την καταπιεσμένη, φυσική σεξουαλική επιθυμία των ανδρών, δεδομένου ότι τελικά ο ερημίτης, που προσπαθεί να επαναφέρει της Θαϊδα στο δρόμο του καλού, την ερωτεύεται.

    «Ο φιλοκομμουνιστής αστός και βαθύτατα αντικληρικός Φρανς υιοθέτησε τις θέσεις του Βολταίρου και χτύπησε τον κλήρο με τρόπο σκληρό», είπε σήμερα στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης της παράστασης Αρνώ Μπερνάρ.

    Η σκηνοθεσία του Μπερνάρ επιχειρεί να αναδείξει τις αντιθέσεις, που διαπνέουν την όπερα, μεταξύ ιερότητας και λαϊκότητας, αλεξανδρινής πολυτέλειας και ασκητισμού της ερήμου, αρετής και αμαρτίας. Βρίσκει δε, την υποστήριξη των σκηνικών του Νίκου Πετρόπουλου, τα κοστούμια της Κάρλα Ρικότι, την μουσική του Μασνέ από την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη δειύθυνση των Μισέλ Πλανσόν (7,8,10,11/3) και Μίλτου Λογιάδη (13,14,15/3). Στην παράσταση συμμετέχει η χορωδία της ΕΡΤ.

    [03] Ο "Βασιλιάς Λήρ" στο ΚΘΒΕ

    Σε ...ρυθμούς ροκ "χορεύει" ο Σεξπιρικός "Βασιλιάς Λήρ" στην επικείμενη παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.

    Με τη συνοδεία μπάσου, ηλεκτρικής κιθάρας και τύμπανου που θα ερμηνεύουν ζωντανά επί σκηνής τη μουσική που έγραψε ειδικά για την παράσταση του ΚΘΒΕ ο Θόδωρος Αμπατζής, ο "Βασιλιάς Λήρ" του σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού "επιχειρεί να προσεγγίσει - σύμφωνα με το σκηνοθέτη- όλους εκείνους που και σήμερα έχουν λόγους να θυμώσουν. Και τους γονείς και τους γιους".

    Τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου, ενώ τον πλαισιώνει σειρά νεαρών ηθοποιών της δεύτερης κρατικής σκηνής.

    "Τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, οι καταλήψεις και οι πορείες , η ένταση και η δυναμική που υπήρχε στους δρόμους αποτέλεσαν την έμπνευση ώστε να προσεγγίσουμε την παράσταση με μια πιο "ροκ" - πιο "σύγχρονη ματιά" δήλωσε ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός που συνεργάζεται για πρώτη φορά με το ΚΘΒΕ.

    "Ένα σκληρό παραμύθι , ένα έργο καταιγιστικό όπου το πάθος των νέων ανθρώπων για μια ανεξάρτητη ζωή συγκρούεται με το πείσμα και τον παραλογισμό των γέρων. Η τραγική ιστορία τρελών που οδηγούν τυφλούς αλλά και γέρων που γεννάνε αχάριστα παιδιά παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ" σημειώνει ο σκηνοθέτης.

    Η παράσταση ανεβαίνει σε νέα - σύγχρονη μετάφραση από τον ποιητή Διονύση Καψάλη και σκηνικά και κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου.

    Η πρεμιέρα του έργου ορίστηκε τελικά, μετά από σειρά αναβολών λόγω των πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων ηθοποιών και εργαζομένων στο ΚΘΒΕ, για το ερχόμενο Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν ως τις 24 Μαΐου. Τα εισιτήρια στοιχίζουν 22 ευρώ και 15 ευρώ (το φοιτητικό).

    [04] Συνάντηση Μπακογιάννη-Κλίντον

    Υποδεχόμενη την Ελληνίδα ομόλογό της Ντόρα Μπακογιάννη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πρώτη τους συνάντηση, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε: "Είμαι πολύ χαρούμενη που καλωσορίζω μια φίλη στην Ουάσιγκτον και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεν είναι άγνωστη ούτε στην πόλη, ούτε στο υπουργείο. Είναι τιμή για μένα που σας υποδέχομαι εδώ με την νέα μου ιδιότητα".

    Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε από την πλευρά της: "Σας ευχαριστώ κυρία υπουργέ. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι και πάλι στην Ουάσιγκτον και προσβλέπω στη συνεργασία μας", για να της απαντήσει η κ. Κλίντον: "και εγώ".

    Μετά την ημίωρη συνάντησή της με την κ. Κλίντον, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπιλ Μπερνς, και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ.

    Η κα Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, την πρώτη μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κα Μπακογιάννη θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις, το μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς και θα προσφωνήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

    Η κα Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, την πρώτη μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

    [05] Αεροπορικό δυστύχημα

    Σε εννέα ανέρχονται οι νεκροί και σε περισσότερους από 80 οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 25 σοβαρά και οι 6 σε κρίσιμη κατάσταση, από τη συντριβή αεροσκάφους των Τουρκικών Αερογραμμών την ώρα που προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, ανακοίνωσε ολλανδός αξιωματούχος.

    "Εκφράζουμε τη λύπη μας για το θάνατο 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 50", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μισέλ Μπεζιγκέν, δήμαρχος της πόλης Χάρλεμερμιρ, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο, προσθέτοντας ότι τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν αδιευκρίνιστα.

    Λίγο πριν σημειωθεί το δυστύχημα το αεροσκάφος υπέστη αναταράξεις διηγήθηκαν επιζώντες σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    "Όταν το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει την κανονική προσγείωση, είχαμε την αίσθηση ότι πέσαμε σε κενό αέρος και ότι ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους", διηγήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τουνσέρ Μουτλουχάν, τραπεζίτης που διαμένει στην Ολλανδία.

    "Ξαφνικά το αεροσκάφος βούτηξε και συνετρίβη. Όλα έγιναν σε τρία με πέντε δευτερόλεπτα (...) Μετά επικράτησε πανικός", πρόσθεσε.

    Άλλος επιβάτης του αεροσκάφους, ο Κερέμ Ουζέλ, δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ότι το αεροσκάφος "βρισκόταν σε ύψος 600 μέτρων όταν έγινε η ανακοίνωση για την προσγείωση". "Χάσαμε ξαφνικά πολύ ύψος, σαν να πέσαμε (σε κενό αέρος) και είχαμε αναταράξεις", πρόσθεσε. Μετά "η ουρά του αεροσκάφους προσέκρουσε στο έδαφος (...) και γλιστρήσαμε προς ακαθόριστο έδαφος".

    Το αεροσκάφος ένα Boeing 737-800, μετέφερε 134 ανθρώπους, εκ των οποίων 7 μέλη πληρώματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 February 2009 - 17:30:35 UTC