Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών
  • [02] Στις ΗΠΑ η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [03] ΕΕ-Ενιαίες ρυθμίσεις για ΦΠΑ
  • [04] Πτώση στις χρηματαγορές
  • [05] 5η Βραδιά Επικοινωνίας
  • [06] Ασκήθηκαν διώξεις
  • [07] "Καμιά συναίνεση"
  • [08] "Κρατικοποίηση της Εθνικής"
  • [09] "Κινδυνεύουν τα ταμεία"
  • [10] Ικανοποίηση για απορροφητικότητα
  • [11] Υποσχέθηκε να μειώσει το έλλειμμα

  • [01] Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών

    Το θέμα των πρόωρων εκλογών έκλεισε ο κ. Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

    «Δεν μας αφορούν, δεν μας απασχολούν. Δεν σκέφτομαι εκλογές. Τέρμα η συζήτηση αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας σενάρια ανευθυνότητας τα περί εκλογολογίας τα οποία, όπως είπε, διακινεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Κάλεσε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2010. «Εμείς ξεκαθαρίσαμε τη στάση μας απέναντι στο θέμα αυτό, δεν μπορούμε να παίζουμε με κορυφαίους θεσμούς όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι, «όλα τα άλλα είναι χονδροειδείς ανευθυνότητες που εκθέτουν τους πρωταγωνιστές τους».

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης. "Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή, είπε, είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να περιορίσουμε τις αναπόφευκτες συνέπειές της. Αυτή είναι η έγνοια μας, δεν μας αφορούν τα άλλα, είναι άγχος άλλων κομμάτων και ζημιώνουν τον τόπο". Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης με έμφαση ότι, δεν παίζει με το μέλλον του τόπου και πως δεν θα υποχωρήσει σε εφήμερες σκοπιμότητες.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημοσίου χρέους, που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε πολύ υψηλό και είπε ότι είναι μεγάλη πληγή της οικονομίας σήμερα. Τόνισε ότι τα πέντε χρόνια που βρίσκεται η ΝΔ στην εξουσία έγινε σημαντικό έργο. Τολμούμε τη σύγκριση, είπε ο πρωθυπουργός, και αναρωτήθηκε τί θα γινόταν αν σήμερα με την κρίση είχαμε την ανεργία του 2004.

    Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει απτά αποτελέσματα και πρόσθεσε: Ας μην αφήσουμε τα αποτελέσματα αυτά να επισκιάζονται από την παραπολιτική, τη φημολογία και την ανεύθυνη σεναριολογία.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με λόγια και με νοοτροπίες του παρελθόντος και τόνισε ότι βλάπτει την οικονομία και την κοινωνία η στάση που επέδειξαν πολιτικές δυνάμεις στο πρόσφατο κλείσιμο των δρόμων και νωρίτερα στις ταραχές και πρόσθεσε ότι κάνουν ζημιά όσοι διαγκωνίζονται σε παραχολογία. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει και να ξεπεραστεί η κρίση.

    Ο κ. Καραμανλής αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην κρίση για την οποία είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος και την έκτασή της και τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες στην ευρωζώνη, αφού την ώρα που πανίσχυροι κολοσσοί καταρρέουν και οι απολύσεις στην Ευρώπη παίρνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας η Ελλάδα προβλέπεται να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερο έλλειμμα και χαμηλότερη ανεργία συγκριτικά με την ευρωζώνη. Δεν έχουμε όμως περιθώρια ευελιξίας λόγω του τεράστιου χρέους, το οποίο είναι η ανοιχτή πληγή της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός, και τόνισε ότι επιλογή του είναι να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

    Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι απαιτείται διαρκής ισορροπία ανάμεσα στους αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Απόφασή μας είναι να δώσουμε έμφαση στις ανάγκες του σήμερα χωρίς να υπονομεύσουμε τις αντοχές της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι το τρίπτυχο της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η ανάπτυξη, η δημοσιονομική εξυγίανση και η στήριξη των ασθενέστερων. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας στην αγορά με τα 28 δισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο, όπως είπε, υπονομεύτηκε. Επιτέθηκε, δε, στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας τα εξής: «Συμφωνεί ή όχι στη μείωση των επιτοκίων, συμφωνεί ή όχι στην πιστωτική επέκταση επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων και αν συμφωνεί γιατί δεν στήριξε το πρόγραμμα;»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διάλογο που πραγματοποιείται για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κάλεσε τους νέους να συνεισφέρουν στο διάλογο αυτό.

    Συνάντηση με ΑΔΕΔΥ

    Ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, παρόντων των υπουργών Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, και Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου.

    Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, δήλωσε ότι το προεδρείο της οργάνωσης ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να υπάρξει μια στοχευμένη και επικεντρωμένη ολοκληρωμένη πολιτική εγγύησης, προστασίας και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, που σημαίνει απασχόληση, αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και ενίσχυση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπασπύρου, «είμαστε σε έκτακτες καταστάσεις» και αν οι λύσεις, στα προβλήματα, δεν υπαγορευθούν μέσα από μια πολιτική αντιμετώπισης με πυρήνα την κοινωνική συνοχή, θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση αρνητικών εξελίξεων και πτώσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

    «Αν δεν υπάρξει πολιτικό πρόγραμμα αντιμετώπισής τους, οι καταστάσεις αυτές θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά, γι αυτό και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συνεννόηση προϋποθέτει μια συγκεκριμένη πολιτική κοινωνικής συνοχής. Εάν αυτό δεν υπάρξει, είναι προφανές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει το δρόμο και την ελπίδα στους αγώνες του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και προανήγγειλε για την Τετάρτη απεργιακή κινητοποίηση, υπογραμμίζοντας οι διαμαρτυρίες αυτής της μορφής θα πυκνώσουν, «ώστε να διαμορφωθεί μια βάση που θα απαντά σε αυτό, που σήμερα γίνεται, δηλαδή στο να μεταφέρονται όλα τα βάρη στους μισθωτούς, τους ανέργους και τους συνταξιούχους και να μένουν στο απυρόβλητο οι υπαίτιοι αυτής της κρίσης».

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ακόμη, ότι θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις στη συνάντηση, που ορίσθηκε για τις 3 Μαρτίου με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

    Επίσης, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια δημόσια διοίκηση παραγωγική, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες», ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των εργασιακών σχέσεων του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε την ανάγκη «διατήρησης της εργατικής νομοθεσίας και ενίσχυσης των αντίστοιχων υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να μη διαμορφωθεί μια υπόγεια κατάσταση βαρβαρότητας».

    Ο κ. Παπασπύρου ανέφερε ακόμη, ότι συζητήθηκε το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων και η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, αλλά και η ανάγκη να υπάρξει σύστημα πιο σύγχρονο στο δημόσιο τομέα, από τη λειτουργία του ως τις αμοιβές.

    Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρετάκος, ανέφερε ότι, μετά τη συνάντηση, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, καθώς ο «πρωθυπουργός ζήτησε αυτοσυγκράτηση από το συνδικαλιστικό κίνημα, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο δημοσιο, διεκδικούμε το δικαίωμα στην περίθαλψη, το δικαίωμα στη χορήγηση του εφάπαξ και στο εισόδημα».

    Από την πλευρά του, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της οργάνωσης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, καταδίκασε τη λογική της αυτοσυγκράτησης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι λογικές που οδηγούν σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους», οι οποίοι επανέρχονται με την 24ωρη απεργία της Τετάρτης, όπου «οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουν την απάντηση».

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, θα προωθηθεί, εντός του ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος, ενεργός συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, ώστε η εφαρμογή του και σε επίπεδο δομών και σε επίπεδο διαδικασιών να αποδώσει και στο θέμα της αύξησης της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και στον τομέα της μείωσης της γραφειοκρατίας και στον τομέα της ενίσχυσης της διαφάνειας.

    Ανέφερε επίσης, ότι συζητήθηκε το υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου και τόνισε την ανάγκη να μετέχουν οι αορίστου χρόνου στην ιεραρχία -προαναγγέλοντας ότι θα προωθηθεί άμεσα νομοσχέδιο- και ταυτόχρονα να μετέχουν στην ασφαλιστική κάλυψη, δηλαδή στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ανέφερε ότι για τα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει φροντίσει και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει για να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο.

    «Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν την επόμενη Τρίτη σε συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», τόνισε ο υπουργός, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την κοινωνική συνοχή, είπε «αυτή είναι η κοινή θέση όλων μας και πάγια τοποθέτηση της κυβέρνησης».

    [02] Στις ΗΠΑ η Ντόρα Μπακογιάννη

    Τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί η Υπουργός των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη,την πρώτη μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Αύριο θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, με την οποία αναμένεται να συζητήσουν, εκτός από τις διμερείς σχέσεις και θέματα του ΟΑΣΕ, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό.

    Σήμερα η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής του Κογκρέσου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα ασκεί το 2009 την προεδρία του ΟΑΣΕ.

    Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο και τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα γίνει δεκτή, στο Λευκό Οίκο,από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα,στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς.

    Στο τέλος της εβδομάδας η Υπουργός των Εξωτερκών θα μεταβεί για δυο ημέρες και στη Νέα Υόρκη.

    Ομιλία στο Brookings

    Ως χρονιά πρόκληση για όλους χαρακτήρισε το 2009 η υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία της στο στρατηγικό ίδρυμα Brookings της Ουάσιγκτον, όπου ανέδειξε τη σημασία της ελληνικής προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ασχολείται και παίζει ρόλο σε σωρεία εστιών κρίσης, μεταξύ αυτών στο Κόσοβο, τη Βοσνία, αλλά και στη διένεξη Ρωσίας-Γεωργίας.

    Η κα Μπακογιάννη, τόνισε ότι στο σημερινό πολυπολικό κόσμο είναι αναγκαία η κοινή προσέγγιση των μεγάλων προβλημάτων, τονίζοντας ότι η ήπια ισχύς της Ευρώπης μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ για την επίτευξη κοινών στόχων, και εκτίμησε ότι η ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Τάχθηκε υπέρ της στενότερης ευρωατλαντικής συνεργασίας και επικαλέσθηκε σχετική τοποθέτηση του αντιπροέδρου Μπάιντεν ο οποίος στην πρόσφατη διάσκεψη ασφάλειας στο Μόναχο τόνισε ότι όταν η Αμερική και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που προκύπτουν, προσβλέπουν πρωτίστως στη μεταξύ τους συνεργασία.

    Αναφερόμενη στα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κάλεσε τον Νίκολα Γκρούεφσκι να σταματήσει την εθνικιστική πολιτική που ακολουθεί ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος. Σημείωσε ότι ο κ. Γκρούεφσκι στέλνει ανησυχητικά μηνύματα καθώς δείχνει να επιλέγει την οδό του εθνικισμού ξυπνώντας «φαντάσματα των Βαλκανίων», και κάλεσε τα Σκόπια να συναντήσουν την Αθήνα στο μέσο της διαδρομής και να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών. Ανέφερε, δε, ότι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ, η διεθνής κοινότητα αναμένει από τους ιθύνοντες να αποφύγουν τη βία και τις παρατυπίες που παρατηρήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

    Η κα Μπακογιάννη ζήτησε από την Τουρκία να σέβεται τις αρχές της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και της θρησκευτικής ελευθερίας, και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα πως στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα πληροί τις προϋποθέσεις και, μεταξύ άλλων, θα σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες των πολιτών της, ενώ κατέστησε σαφές ότι η προοπτική ένταξης στην ΕΕ συνδέεται με την επίτευξη λειτουργικής λύσης στην Κύπρο.

    [03] ΕΕ-Ενιαίες ρυθμίσεις για ΦΠΑ

    Ενιαίες ρυθμίσεις τιμολόγησης σε όλα τα κράτη μέλη για την έκδοση τιμολογίων με ΦΠΑ καθιερώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη νέα Οδηγία που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο Υπουργών και με την οποία τροποποιείται η Οδηγία 2006/112, σχετικά με το κοινό σύστημα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

    Η νέα, υπό έκδοση Οδηγία, η οποία προτείνεται από την Επιτροπή να εφαρμοστεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, με την καθιέρωση εναρμονισμένων κανόνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει στις επιχειρήσεις την ασφάλεια, ότι ένα τιμολόγιο, το οποίο είναι σύμμορφο με τους κανόνες, που ισχύουν σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, θα είναι σύμμορφο σε όλα τά κράτη μέλη, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα, όπου οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να συμμορφώνονται ακόμη και μ ε 27 διαφορετικούς κανόνες τιμολόγησης.

    Βασικός σκοπός της πρότασης Οδηγίας σχετικά με την τιμολόγηση είναι η δημιουργία ενός συνόλου σύγχρονων και εναρμονισμένων κανόνων, που απλουστεύουν τις απαιτήσεις τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στις φορολογικές αρχές τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη διασφάλιση της καταβολής των φόρων.

    Συγκεκριμένα, η πρόταση Οδηγία αποσκοπεί στην εναρμόνιση των κανόνων τιμολόγησης στους τομείς, όπου υπάρχει σήμερα διαφορετική μεταχείριση, δηλαδή τις απαλλασσόμενες παραδόσεις η παροχές, τις προθεσμίες για την έκδοση τιμολογίων, τα περιοδικά τιμολόγια, την προτιμολόγηση και την υπεργολαβική ανάθεση σε τρίτους.

    Μεταξυ άλλων η πρόταση Οδηγίας:

    1)Ορίζει την έκδοση τιμολογίου το αργότερο τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα που ακολουθεί τη γενεσιουργό αιτία

    2) Ενισχύει την ηλεκτρονική τιμολόγηση, θέτοντας τέλος στα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα με τους διαφορετικούς κανόνες ηλεκτρονικής τιμολόγησης στα κράτη μέλη. Η νέα Οδηγία προωθεί την ίση μεταχείριση ενός διαβιβαζόμενου τιμολόγιου, είτε αυτό είναι χάρτινο, είτε είναι ηλεκτρονικό

    3) Ορίζει μια κοινή χρονική περίοδο έξι χρόνων (6) στην ΕΕ για την αποθήκευση των τιμολογίων.και

    4) προβλέπει ρυθμίσεις, που βοηθούν τις φορολογικές αρχές να αντιμετωπίσουν την απάτη ΦΠΑ.

    [04] Πτώση στις χρηματαγορές

    Με πτώση 1,46% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 107,60 μονάδες φτάνοντας τις 7.268,56, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Οκτωβρίου 2008.

    Στο χαμηλώτερο ποσοστό του στη 12ετία κατρακύλησε ο γενικός δείκτης Dow Jones στη σημερινή συνεδρίαση του αμερικανικού Χρηματιστηρίου καθώς η αγορά χάνει την εμπιστοσύνη της ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα καταφέρει να σταθεροποιήσει το χρηματοοικονομικό σύστημα.

    Ο Dow Jones, χάνοντας 250,89 μονάδες, κατέγραψε πτώση 3,41% και κατρακύλησε στις 7.114,78 μονάδες, ενώ ο δείκτης των εταιρειών τεχνολογίας αιχμής Nasdaq έπεσε κατά 53,51 μονάδες (πτώση 3,71%) στις 1.387,72 μονάδες.

    [05] 5η Βραδιά Επικοινωνίας

    Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους τομείς της διαφήμισης και της επικοινωνίας, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της «5ης Βραδιάς Επικοινωνίας» της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Β. Ελλάδας (ΕΕΔΕΒΕ), ο πρόεδρος της Ντίνος Κωστόπουλος, ζητώντας να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις του κλάδου από την επιβάρυνση του αγγελιοσήμου.

    «Κατά 35% τον μήνα Ιανουάριο περικόπηκαν οι διαφημιστικές δαπάνες σε όλη τη χώρα. Η περιφέρεια βάλλεται ακόμη περισσότερο. Το κράτος εξήγγειλε κι άλλα μέτρα. Αν κάτι δεν αλλάξει, τότε κι άλλες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις οδηγούνται στο κλείσιμο. Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την ανταποδοτικότητα των επιχειρήσεων μας, να διαμορφώσουμε πιο ευέλικτη πολιτική. Ανησυχούμε και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» τόνισε ο κ. Κωστόπουλος.

    Ο πρόεδρος της ΕΕΔΕΒΕ αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες «κατά τον μήνα Ιανουάριο και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η πτώση της παραγωγής άγγιξε το 70%» , υπογραμμίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στη διαφήμιση και την επικοινωνία. Ζήτησε επίσης, τη θεσμοθετημένη συμμετοχή της ΕΕΔΕΒΕ στις επιτροπές αξιολόγησης διαγωνισμών του δημοσίου.

    «Συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για την κρίση, έχουμε κάνει προσπάθειες ως κυβέρνηση να περάσουμε από αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις» τόνισε στο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας.

    Βραβεύσεις

    Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, τιμήθηκαν επαγγελματίες δημοσιογράφοι και άνθρωποι της επικοινωνίας, μεταξύ αυτών και ο υφυπουργός Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκας. Το βραβείο στον κ. Γκιουλέκα παρέδωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

    «Ήρθαν τα πράγματα έτσι να βραβεύσω ένα πολύ καλό φίλο, εξαιρετικό δημοσιογράφο. Είμαι περήφανος που συνεισφέρω στην απονομή για την προσφορά του Κώστα Γκιουλέκα, για πολλά χρόνια, στον τομέα της επικοινωνίας. Το έργο του έχει αξιολογηθεί. Συνοδοιπόροι πλέον στον πολιτικό στίβο μπορούμε να αξιολογήσουμε τον σημαντικό ρόλο της επικοινωνίας στη σημερινή εποχή» τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαφάτης.

    «Είμαι περήφανος για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί με αυτούς που μας βραβεύουν για τρεις δεκαετίες κινηθήκαμε παράλληλα. Δεύτερον, γιατί ο καθένας τους, με την ευρηματικότητα του και τις ενέργειες του, έχει γράψει στο χώρο του, τη δική του ιστορία. Και τρίτον, γιατί με πολλούς από αυτούς είμαστε από παλιά, πολύ καλοί φίλοι» δήλωσε ο τιμώμενος, Κ. Γκιουλέκας.

    Την απόπειρα εκφοβισμού των δημοσιογράφων από την αυτοαποκαλούμενη «Σέχτα Επαναστατών» κατήγγειλε, κατά τη βράβευση του, ο δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν επίσης, οι βορειοελλαδίτες δημοσιογράφοι Γιώργος Φερέτης, Χρίστος Ζαφείρης και Αναστάσιος Βουτσικάκης.

    Το βραβείο για τον περιφερειακό τύπο απονεμήθηκε στους εκδότες της εφημερίδας «Σερραϊκό Θάρρος» των αδελφών Δημήτρη και Θανάση Αραμπατζή. Το βραβείο παρέλαβαν τα παιδιά τους Αλέξανδρος και Φωτεινή.

    Τιμήθηκαν επίσης, ο πρόεδρος του Αλεξάνδρειου Μελάθρου Θεσσαλονίκης Αγις Κυνηγόπουλος, οι διαφημιστές Αλέξανδρος Αλεξιάδης και Γιάννης Πολυράκης και ο σκιτσογράφος Γιώργος Ακοκαλίδης.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν και συμμετείχαν στην απονομή, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, οι βουλευτές Γιώργος Ορφανός, Απόστολος Τζιτζικώστας και Γιάννης Μαγκριώτης, ο γ. γ. της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, επιχειρηματίες στον τομέα της διαφήμισης και της επικοινωνίας, κ.α.

    [06] Ασκήθηκαν διώξεις

    Συνεδρίασε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η κυβερνητική επιτροπή με αντικείμενο θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά και τη νέα απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι μετά τις παραιτήσεις που έλαβε, ζήτησε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του διευθυντή σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου κ. Κουτσούκη, τον οποίο έθεσε ταυτόχρονα σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων του.

    Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως "αντίληψη της κυβέρνησης είναι ότι το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να πετύχει χωρίς συμμετοχή εκ των έσω".

    Πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο της Αρχής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες,το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των υποδίκων και των εργαζομένων στη συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών.

    Ανέφερε,ακόμη,ότι τις πρωινές ώρες, μετά από εντολή του εισαγγελέα Εφετών συνελήφθησαν ένας εξωτερικός φρουρός,δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ο αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού και ο πιλότος του ελικοπτέρου και όλοι τους παραπέμπονται.

    Επί πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα εξής μέτρα:

    1.- Ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση ανωνυμίας του κατόχου καρτοκινητών τηλεφώνων.

    2.- Τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων εντοπισμού χρήσης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές.

    3.- Αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης για το προσωπικό των κλάδων φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης.

    4.- Δημιουργία συνεχούς κύκλου εκπαίδευσης και ασκήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών.

    5.- Νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη διευθυντών φυλακών με ειδικά προσόντα εκτός του υπάρχοντος πλαισίου.

    6.- Ταχεία αποπεράτωση των τριών νέων φυλακών.

    7.- Πρόσληψη συμβούλου ασφαλείας με διεθνή διαγωνισμό.

    8.- Στελέχωση του σώματος επιθεωρητών καταστημάτων κράτησης.

    9.- Νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση του πόθεν έσχες των σωφρονιστικών υπαλλήλων και

    10.- Αυστηροποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

    Ενημέρωση κυβερνητικού εκπροσώπου

    "Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι από τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στοιχεία ότι αυτή η εγκληματική ενέργεια δεν θα μπορούσε να γίνει,δεν θα μπορούσε να πετύχει,χωρίς την ύπαρξη συμμετοχής στελεχών του σωφρονιστικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα από μέσα",δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, ο οποίος ανέφερε πως προφανώς τμήματα του συστήματος είναι τόσο διαβρωμένα ώστε αποδείχθηκε, στην πράξη,πως τα υπάρχοντα μέτρα ήταν αναποτελεσματικά, δεν ήταν επαρκή.

    Ο κ.Αντώναρος δήλωσε ότι στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ο Υπουργός της Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά και σε βάθος για το συμβάν,ενώ αναφέρθηκε στις πρώτες του κινήσεις,χθες το βράδυ,οπότε,μετά την επιστροφή του από την Κέρκυρα,πήγε στον Κορυδαλλό και ζήτησε και πήρε τις παραιτήσεις δύο πολιτικών στελεχών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι ο κ.Δένδιας εξερχόμενος του Μαξίμου έκανε αναλυτική τοποθέτηση,ανακοινώνοντας καινούργια μέτρα ενώ την κυβερνητική επιτροπή ενημέρωσε και ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης σχετικά με την πτήση του ελικοπτέρου.

    Σε ερώτηση ποια πρόσωπα εμπλέκονται,ο κ.Αντώναρος είπε ότι είναι σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση,η οποία στρέφεται κατά συγκεκριμένων προσώπων, που δεν πρόκειται να σχολιάσει και τόνισε πως από στοιχεία που συνέλεξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκύπτουν στοιχεία για τα οποία δεν θέλει να αναφερθεί.

    Το θέμα,τόνισε,έχει δύο πλευρές,δύο διαστάσεις:Την ποινική που διερευνάται με τη διαδικασία του αυτόφωρου και τη διοικητική,γιατί κάποιοι παρέβησαν τον καθήκον τους.

    "Αυτό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει δεκτό",επεσήμανε και όταν του σημειώθηκε από τους δημοσιογράφους πως και στην προηγούμενη απόδραση του Β.Παλαιοκώστα οι ίδιοι προφανώς είχαν ανάμειξη,ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εδώ αποφασιστική συμμετοχή σ' αυτή την παράνομη ενέργεια έχει ο κρίσιμος ανθρώπινος παράγοντας.

    "Γιαυτό η κυβέρνηση,χωρίς χρονοτριβή,κρίνει ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.Διαπιστώθηκαν ατέλειες και για το ανθρώπινο δυναμικό και για άλλα στοιχεία",σημείωσε και σε ό,τι αφορά το θέμα των πολιτικών ευθυνών αναφέρθηκε στις παραιτήσεις των προσώπων που ζήτησε και πήρε ο Νίκος Δένδιας.

    Για την κριτική ότι γίναμε ως χώρα ρεζίλι, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολές,επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ωραιοποιήσει το γεγονός,το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο,διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτοί που παρέβησαν το καθήκον τους να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι συζητείται και είναι μέσα στα μέτρα και η επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.

    Σε ό,τι αφορά τους κανόνες πτήσης των ελικοπτέρων, δήλωσε ότι είναι βάση των κανόνων του σχετικού διεθνούς οργανισμού και ανέφερε πως είναι θέμα κατά πόσο τηρήθηκαν αυτοί οι κανόνες και γι'αυτό θα εκδοθεί ανακοίνωση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    "Διερευνάται όλο το πλέγμα των σχετικών κανονισμών.Να μη δημιουργούμε ανασφάλεια και υπερβολές άνευ λόγου στους πολίτες",δήλωσε, κληθείς να τοποθετηθεί για δήλωση του Προέδρου εργαζομένων πολιτικής αεροπορίας σύμφωνα με την οποία με παρέμβαση υπουργού δεν έγινε δεκτή πρόταση ώστε να είναι συγκεκριμένα τα μέρη επιβίβασης σε ελικόπτερα.

    Ποινική δίωξη

    Ποινική δίωξη για συμμετοχή σε απόδραση κρατουμένου από σωφρονιστικό κατάστημα από πρόθεση άσκησε πριν λίγο ο εισαγγελέας Πειραιά εναντίον του πιλότου του ελικοπτέρου, τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων εκ των οποίων ο ένας είναι ο αρχιφύλακας της Γ' πτέρυγας και ενός εξωτερικού φρουρού.

    Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, ο εισαγγελέας παρέπεμψε τους πέντε κατηγορούμενους να δικασθούν στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο.

    Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια τέθηκαν χθες το βράδυ σε διαθεσιμότητα δύο αρχιφύλακες, ένας υπαρχιφύλακας και τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού όπως τέθηκαν επίσης σε διαθεσιμότητα και δύο εξωτερικοί φρουροί.

    Στις φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται από χθες το πρωί δύο εισαγγελείς, οι οποίοι με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Πειραιά διερευνούν όλες τις πτυχές της νέας απόδρασης με ελικόπτερο του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλβανού υπηκόου Αλκέτ Ριτζάι.

    Οι δύο εισαγγελείς έχουν ήδη ξεκινήσει να λαμβάνουν καταθέσεις τόσο από δέκα τουλάχιστον σωφρονιστικούς υπαλλήλους όσο και από ισάριθμους κρατούμενους, οι οποίοι είδαν το ελικόπτερο την ώρα που προσέγγιζε πάνω από το προαύλιο του απομονωτηρίου, καθώς και την επακόλουθη θεαματική απόδραση.

    Επίσης, οι δύο εισαγγελείς επισκέφθηκαν τη διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλών θέλοντας να μάθουν όλα τα μέτρα φύλαξης των δύο κακοποιών.

    Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχαν οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά ο πιλότος του ελικοπτέρου, δύο εσωτερικοί φρουροί και ένας εξωτερικός φρουρός, οι οποίοι ενώ αντελήφθησαν το ελικόπτερο δεν πυροβόλησαν.

    Τέλος, παρά την "απουσία" των δύο κακοποιών συνεχίστηκε χθες στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη 13 ατόμων που κατηγορούνται για την πρώτη εναέρια απόδραση του Β. Παλαιοκώστα τον Ιούνιο του 2006. Καταθέτοντας, ο κακοποιός Βασίλης Στεφανάκος, ο οποίος ενώ καταζητείτο είχε εκδώσει αστυνομική ταυτότητα στο ΑΤ Πετρούπολης υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση ούτε με την πρώτη αλλά και ούτε με τη δεύτερη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλβανού συγκρατούμενού του, ενώ επέρριψε ευθύνες για την εμπλοκή του σε αυτή την υπόθεση στους αστυνομικούς.Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τετάρτη το πρωί.

    [07] "Καμιά συναίνεση"

    Για ψεύδη προς τη νεολαία και για δημαγωγία στο λαό κατηγόρησε τους κκ Καραμανλή και Παπανδρέου, αντίστοιχα, το ΚΚΕ με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ και την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το εθνικό σχέδιο του κινήματος.

    «Η μόνη αλήθεια που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι υπάρχει κρίση. Αλλά είπε ψέματα απευθυνόμενος στη νεολαία γιατί ο στόχος της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας είναι να πληρώσει την κρίση ο λαός και η νέα γενιά» τόνισε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για την ομιλία Καραμανλή ενώ για την ομιλία Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε απλόχερα εγγυήσεις στους επιχειρηματίες και μοίρασε μπόλικη δημαγωγία στο λαό».

    Εξάλλου, σε δήλωση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκη Μαΐλη για τη συζήτηση περί συναίνεσης, τονίζεται ότι «με την πολιτική της κυβέρνησης και γενικά με την αντιλαϊκή πολιτική μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος χωρίζει και τα λαϊκά συμφέροντα. Καμία συναίνεση - Αντεπίθεση τώρα. Την κρίση να πληρώσουν τα μονοπώλια».

    [08] "Κρατικοποίηση της Εθνικής"

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ, ζήτησε από τις τράπεζες "να σταματήσουν να προκαλούν", γιατί, όπως είπε, έχουν ευθύνες για την κρίση και πρέπει να ανταποκριθούν στις καινούργιες συνθήκες.

    Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση "να απαιτήσει και όχι να περιμένει ελεημοσύνη, την εγγύηση από την ΕΕ μέσω ομολόγων ή ειδικού ταμείου για τον δανεισμό της χώρας μας". Επίσης, πρόσθεσε, "να σταματήσει να προκαλεί η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία υπερέβη κάθε άλλον, τη στιγμή που ζητάει 3% όριο ελλείμματος, ακόμη και για το 2009".

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την "εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας" και απολογισμό σχετικά με τη διάθεση των 28 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

    Διάλογος υπό προϋποθέσεις

    Θα πάμε στο διάλογο για την Παιδεία «φτάνει να είναι διάλογος κι όχι νομιμοποίηση ειλημμένων αποφάσεων της ΝΔ» δηλώνει σε συνέντευξή του στον βΕλεύθερο Τύπο της Κυριακήςβ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος.

    Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει άνοιγμα στη μεσαία τάξη, ο κ. Αλαβάνος σημειώνει ότι πάντα υπήρχε προσανατολισμός στη μικρή και μεσαία επιχείρηση, στο χώρο της αγροτιάς, της δευτερογενούς παραγωγής, του τουρισμού: «Νομίζω όμως πια οι απόψεις μας είναι πιο τεκμηριωμένες, πιο εξειδικευμένες, πιο ρεαλιστικές».

    Για το εάν η απλή αναλογική αποτελεί όρο «εκ των ων ουκ άνευ» για προγραμματική σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι δεν αποτελεί «ένα επαρκές αντίτιμο για να εκποιήσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές αρχές μας και την αξιοπρέπειά μας».

    [09] "Κινδυνεύουν τα ταμεία"

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα την "κυβερνητική αδυναμία αποτροπής της δεύτερης απόδρασης των ίδιων κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού" κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ερωτά γιατί, μετά την πρώτη απόδραση προ τριετίας, "των ίδιων κρατουμένων, με τον ίδιο, θεαματικό τρόπο από την ίδια φυλακή δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα ώστε, τουλάχιστον, να αποτραπεί η δεύτερη" καθώς και τι σκοπεύει να πράξει "τόσο σε σχέση με το συγκεκριμένο επεισόδιο όσο και σε σχέση με τη γενικότερη ανάγκη αποτελεσματικότερης φρούρησης των ελληνικών φυλακών;"

    Ο Γ.Καρατζαφέρης στον Πύργο

    Τον Πύργο της Ηλείας επισκέφθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επανέλαβε τη θέση του περί διαλόγου σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα απαντώντας ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε ερώτηση αναφορικά με συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής» και στο αν θα μιλήσει με το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας τόνισε: «Αν ξεκινάμε με το δεν μιλάμε με κανένα, όπως προτείνει η Αριστερά, δεν βοηθάμε την πατρίδα και τον τόπο. Είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε και να συζητήσουμε βάσει της εντολής που θα έχει δώσει το εκλογικό σώμα για το τι πρέπει να γίνει.»

    Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ αναφέρθηκε εκ νέου στην πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης υπό τον Λουκά Παπαδήμο «ώστε να βγει» όπως είπε «η χώρα από την κρίση» και πρόσθεσε: «Η αναιμική πλειοψηφία των 151 βουλευτών της ΝΔ δεν μπορεί να δώσει στην χώρα την δύναμη εκείνη που χρειάζεται για να βγει αλώβητη από την χειρότερη κρίση παγκοσμίως εδώ και εκατό χρόνια».

    Σχετικά με τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και τις απειλές που εκτοξεύονται, ο Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε ότι «αυτή τη φορά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο είδος» και συμπλήρωσε πως «ενώ κάποιοι κραυγάζουν, εμείς κάνουμε πως δεν ακούμε και όσο εμείς δεν ακούμε, τόσο αυτοί θα κάνουν πιο εκκωφαντική την παρουσία τους.»

    Μένοντας στο θέμα της τρομοκρατίας ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ τόνισε ότι «πρέπει να περάσουμε μια περίοδο ηρεμίας», και όπως ανέφερε «αυτό θα γίνει δίνοντας τα χέρια και όχι αντιπαλεύοντας ο ένας τον άλλο.»

    Μάλιστα στο σημείο αυτό ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ για «αλαζονεία και την στείρα αντίληψη» και πρόσθεσε πως «σύντομα θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από αυτή που προτείνουμε».

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος, ερωτηθείς για τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, δήλωσε:

    «Τα Ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν με κατάρρευση γιατί επί χρόνια, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, "έπαιζαν" στον τζόγο των δομημένων ομολόγων, με τεράστιο ρίσκο, τα χρήματα των ασφαλισμένων. Συνέπεια αυτής της καταστροφικής πολιτικής, του τζόγου είναι: οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και τα Ταμεία να καταστραφούν! Τελικά, για μια ακόμη φορά, τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο Ελληνικός λαός».

    [10] Ικανοποίηση για απορροφητικότητα

    Ικανοποιημένη από την απορροφητικότητα των πόρων του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (2000-2006) που εμφανίζει η Ελλάδα, δηλώνει η αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ, η οποία από την Τετάρτη πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ενόψει της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Ντ. Χούμπνερ αναφερόμενη στην απορροφητικότητα από το Γ΄ ΚΠΣ «που σήμερα φτάνει το 93%» είπε ότι "η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της απορροφητικότητας» εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση των έργων τα οποία έχουν επιλεγεί για κοινοτική χρηματοδότηση μπορεί να έχει απορροφηθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων.

    Κατά την παραμονή της στην Ελλάδα, η Ντ. Χούμπνερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, τον υπουργό ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα επισκεφθεί την Ηπειρο και τα Ιόνια Νησιά. Σύμφωνα με την Ντ. Χούμπνερ, η κοινοτική ενίσχυση την περίοδο 2007-2013 προς την Ηπειρο αναμένεται να φτάσει τα 799 εκατ. ευρώ και τα Ιόνια Νησιά τα 430 εκατ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης του Δ΄ΚΠΣ που αφορά την περίοδο 2007-2013 η κοινοτική επίτροπος σημείωσε ότι θα ζητήσει την επιτάχυνση των έργων που προβλέπεται να λάβουν κοινοτική χρηματοδότηση σημειώνοντας ότι προβλέπεται να υλοποιηθούν συνολικά 71 μεγάλα έργα. Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που αναφέρονται στη δυνατότητα να μειωθεί στην αρχή της προγραμματικής περιόδου η εθνική συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα έργα με παράλληλη αύξηση της κοινοτικής, η Ντ. Χούμπνερ είπε ότι τέτοιο αίτημα δεν έχει υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές, επεσήμανε πάντως ότι υπάρχει ευελιξία από την πλευρά των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών στο θέμα της συγχρηματοδότησης και υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι στο τέλος της περιόδου να ικανοποιείται ο μέσος όρος μεταξύ εθνικής και κοινοτικής συμμετοχής.

    Η Ντ. Χούμπνερ ανέφερε ακόμη ότι με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στους κανονισμούς για την υλοποίηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ έχουν ήδη δοθεί προκαταβολές στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τις αρχές Μαϊου θα εγκριθούν συμπληρωματικές προκαταβολές ύψους 408 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας.

    [11] Υποσχέθηκε να μειώσει το έλλειμμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να μειώσει στο μισό, έως το 2013 και το τέλος της θητείας του, το έλλειμμα των ΗΠΑ που ανέρχεται σήμερα σε περισσότερα από 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια.

    "Σήμερα αναλαμβάνω τη δέσμευση να μειώσω στο μισό, έως στο τέλος της πρώτης μου θητείας, το έλλειμμα που κληρονομήσαμε", δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα , κατά την έναρξη "μιας συνόδου κορυφής για την ευθύνη για τον προϋπολογισμό" στην οποία συμμετείχαν δεκάδες ειδικών, κοινοβουλευτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

    Ο κ. Ομπάμα κληρονόμησε από τον προκατοχό του Τζόρτζ Μπούς τεράστιο έλλειμμα, που θα μπορούσε να ανέλθει, για την περίοδο 2008-2009 σε 1.200 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 8,3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

    Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται το κολοσσιαίο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας των 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επικυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Μπαράκ Ομπάμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 February 2009 - 7:30:36 UTC