Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκεντρώσεις για την Κ. Κούνεβα
  • [02] Κακοκαιρία σε Β. Ελλάδα και Βαλκάνια
  • [03] 13ο τακτικό συνέδριο ΕΝΑΕ
  • [04] Ελεγχοι στα αποκριάτικα είδη
  • [05] "Ποιοτική εργασία για όλους"
  • [06] Υποδοχή ροκ σταρ για τον Ομπάμα

  • [01] Συγκεντρώσεις για την Κ. Κούνεβα

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη βουλή πραγματοποίησε χθες το απόγευμα η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την Κωνσταντίνα Κούνεβα και η Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, νεολαίων και μεταναστών.

    Κρατώντας πανώ της ΕΚΟΠ και της πρωτοβουλίας συμπαράστασης στην Κ. Κούνεβα με συνθήματα «ενάντια στο δουλεμπόριο» οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην γραμματέα της ΕΚΟΠ φωνάζοντας «Κ. Κούνεβα δεν είσαι μόνη - το δίκαιο του αγώνα μας ενώνει», ζητώντας παράλληλα «νομιμοποίηση στους μετανάστες - ίσα δικαιώματα για όλους τους εργάτες».

    Η πορεία δια μέσω Ομόνοιας - Σταδίου εξελίχθηκε ομαλά μέχρι τη Βουλή όπου δεκαμελής αντιπροσωπεία - στην οποία συμμετείχαν η μητέρα και η γιατρός της Κ. Κούνεβα επέδωσαν ψήφισμα στο γραφείο του προέδρου του Κοινοβουλίου Δημήτρη Σιούφα.

    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατά την αποχώρηση των διαδηλωτών, στο ύψος των Προπυλαίων όταν ορισμένοι κινήθηκαν εναντίον τραπεζών. Η επέκταση των επεισοδίων αποφεύχθηκε με τους Αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων ενώ σύντομα αποκαταστάθηκε και η συγκοινωνία στο κέντρο.

    Η Πρόεδρος της ΕΚΟΠ Βλασία Παπαθανάση δήλωσε ότι στο ψήφισμα μεταξύ άλλων ζητείται η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ανεύρεση και τιμωρία των ενόχων και η κατάρτιση των αντεργατικών νόμων και του θεσμικού πλαισίου για την «ενοικίαση εργαζομένων». Επίσης δήλωσε οτι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στους εργασιακούς χώρους και οι κινητοποιήσεις για την ανάδειξη του ζητήματος.

    Εξάλλου, Συγκέντρωση και πορεία για τη συνδικαλίστρια καθαρίστρια διοργάνωσε και η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα» στη Θεσσαλονίκη.

    Μέλη πολιτικών οργανώσεων και σωματείων εργαζομένων, μαζί με άτομα που πρόσκεινται στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο, συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς την Κ. Κούνεβα, ζητώντας την τιμωρία αυτών που της επιτέθηκαν, αλλά συνάμα και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

    Οι συγκεντρωμένοι, στη συνέχεια, έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και επέστρεψαν στο σημείο απ' όπου ξεκίνησαν.,

    Κατά τη διάρκεια της πορείας, κάποιοι από τους συμμετέχοντες, κατέβασαν και πήραν την Ελληνική σημαία απ' το μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην οδό Αγ. Σοφίας, πέταξαν απορρίμματα σε Αστυνομικές Δυνάμεις έξω από το ΕΒΕΘ, στην οδό Τσιμισκή και αναποδογύρισαν κάδους με σκουπίδια στο οδόστρωμα.

    Η Κ. Κούνεβα, η οποία κατάγεται από τη Βουλγαρία, γραμματέας της ΕΚΟΠ, εργαζόμενη στην ΙΚΟΜΕΤ πριν 42 μέρες δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι, αργά το βράδυ έξω από το σπίτι της. Εκτοτε βρίσκεται στο νοσοκομείο με σοβαρές βλάβες. Σήμερα έχει αποκατασταθεί εν μέρει η φωνή της με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να επιστρέψει το φάκελο της υπόθεσης στην αστυνομία για περαιτέρω έρευνα και καταθέσεις.

    [02] Κακοκαιρία σε Β. Ελλάδα και Βαλκάνια

    Κακοκαιρία πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι κατά τόπους έντονοι άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία.

    Χιονόπτωση σημειώνεται στη Φλώρινα. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βιτσίου.

    Ακόμη, την προσοχή των οδηγών εφιστά το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο ορεινό τμήμα του νομού.

    Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην Εθνική Οδό Ξάνθης - Ελληνοβουλγαρικών συνόρων από το 19ο χλμ. έως και το χωριό Δημάριο.

    Επίσης, αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της ορεινής περιοχής του Εχίνου, όπως και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής του Καρυοφύτου Σταυρούπολης.

    Το Τμήμα Τροχαίας εφιστά την προσοχή των οδηγών που κινούνται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, ειδικά στο ύψος του οικισμού Κοπτερού και του οικισμού Λευκόπετρας, καθώς εκεί επικρατούν ισχυροί βόρειοι πλάγιοι άνεμοι που καθιστούν πολύ εύκολη την ανατροπή οχημάτων μεγάλου ύψους όπως φορτηγά.

    Εν τω μεταξύ, Τουλάχιστον πέντε δήμοι και περίπου 10.000 κάτοικοι της βόρειας Αλβανίας έχουν αποκλεισθεί μετά τις ισχυρές χιονοπτώσεις. Το χιόνι που έπεσε, ξεπέρασε τα τρία μέτρα σε ορισμένες ορεινές περιοχές.

    Ο αυτοκινητόδρομος Μορίνα-Κούκες-Κουάφα Σλακ έκλεισε και εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι οδηγοί μέσα στα αυτοκίνητά τους εξαιτίας του χιονιού. Τουλάχιστον μια οικογένεια διασώθηκε από την αστυνομία.

    Στη Σερβία, περισσότερα από 30 χωριά αποκλείστηκαν εξαιτίας του χιονιού, ενώ τα τροχαία πολλαπλασιάστηκαν επικίνδυνα εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας και της ολισθηρότητας των δρόμων. Περισσότερο επλήγη το κεντροδυτικό και νότιο τμήμα της χώρας. Από το βράδυ της Τετάρτης τα χωριά τα οποία καλύφθηκαν με χιόνι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αναφέρουν δημοσιεύματα.

    Μια χιονοθύελλα, ασυνήθιστα σφοδρή, έπληξε το Ντουμπρόβνικ, δημοφιλές θέρετρο στις κροατικές ακτές της Αδριατικής, οδηγώντας στο κλείσιμο του αεροδρομίου της περιοχής.

    Πάγος και λάσπη κάλυψαν τα πλακόστρωτα σοκάκια της παλαιάς πόλης, διακοπές ρεύματος σημειώνονταν κάθε τόσο και τα σχολεία έκλεισαν στη μέση των μαθημάτων, μετέδωσε η κροατική τηλεόραση.

    [03] 13ο τακτικό συνέδριο ΕΝΑΕ

    Με την έκδοση του ψηφίσματος της πλειοψηφίας στο Δ.Σ. της ΕΝΑΕ ολοκληρώθηκαν απόψε οι εργασίες του 13ου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης στη Θεσσαλονίκη. Το ψήφισμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας εμμένουν στην εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, απαιτούν την άμεση ψήφιση του νομαρχιακού κώδικα, ζητούν να μην καταργηθούν τα επαρχεία και διεκδικούν την κάλυψη των οφειλών για τη μεταφορά των μαθητών και την συντήρηση του οδικού δικτύου. Επισημαίνει ακόμη ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξουν λύσεις στα συγκεκριμένα θέματα το αμέσως προσεχές διάστημα το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ θα συγκαλέσει συνέλευση νομαρχών με σκοπό να αποφασιστεί η μορφή και το εύρος των αντιδράσεων». Ξεχωριστά ψηφίσματα κατέθεσαν οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

    Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, επικράτησε ένταση μεταξύ των συνέδρων και του προεδρείου, καθώς εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν ενστάσεις για τον τρόπο ψηφοφορίας.

    Ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος έκανε λόγο για «θετική συμβολή της ζωηράδας του συνεδρίου στην πορεία της αυτοδιοίκησης». Αναγνώρισε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια υπάρχει έλλειμμα περιφερειακής δημοκρατίας ως προς την ενίσχυση των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης» που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μίχας, τάχθηκε υπέρ μιας δυναμικότερης διεκδίκησης από την πλευρά των νομαρχιών. Συγκεκριμένα πρότεινε την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου για τα οικονομικά και το τριήμερο κλείσιμο των υπηρεσιών των νομαρχιών.

    Εξάλλου ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Νομαρχία» που πρόσκειται στον Συνασπισμό, Γιώργος Αγοραστάκης, επισήμανε ότι θα ήταν ευχής έργο η επεξεργασία και έγκριση ενός κοινού ψηφίσματος αιτημάτων. Τόνισε τέλος ότι το θέμα δεν είναι η διατύπωση των αιτημάτων αλλά ο τρόπος διεκδίκησης και πρότεινε δράσεις στήριξης των πολιτών από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

    [04] Ελεγχοι στα αποκριάτικα είδη

    Πρόγραμμα ελέγχου των αποκριάτικων ειδών διενεργεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους και τις αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιών, οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Ι. Οικονόμου.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους αποκριάτικων ειδών (αφρών -σπρέι, σερπαντίνας κ.λ.π.) προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα προϊόντα είναι σύμφωνα με την αγορανομική νομοθεσία καθώς και τις νομοθεσίες αρμοδιότητας του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

    Τα αποκριάτικα σπρέι θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα μεταξύ άλλων και τις ενδείξεις:

    -δοχείο υπό πίεση

    -το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου

    -να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50ο C

    -να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση

    Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή συστήνει στους καταναλωτές :

    -να επιλέγουν προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην Ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά

    -να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση τους

    -να μην ψεκάζουν απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην υγεία τους

    -επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες να αποφεύγουν να ψεκάζουν στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα

    -να μην καπνίζουν συγχρόνως με τη χρήση του προϊόντος

    -να τα διατηρούν μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας

    -να χρησιμοποιούνται, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους

    -σε κλειστούς χώρους που συγκεντρώνονται μικρά παιδιά να μεριμνούν οι γονείς να μην υπάρχουν γυμνές φλόγες από κεριά ή άλλα πυρακτωμένα σώματα γιατί οι αποκριάτικες στολές μπορεί να είναι φτιαγμένες από ιδιαίτερα αναφλέξιμα υλικά ή τα αποκριάτικα σπρέι ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ύλες.

    Αποκριάτικα σπρέι που φέρουν την ένδειξη «Μόνο για επαγγελματική χρήση» δεν πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς από μη επαγγελματίες και κυρίως από παιδιά επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα) και πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης από επαγγελματίες

    Τέλος, όσον αφορά τα παιδικά αθυρμάτων- καψύλλια-, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξής τους και να αποφεύγουν να τα αγοράζουν με σκοπό να χρησιμοποιηθούν από παιδιά μικρής ηλικίας.

    [05] "Ποιοτική εργασία για όλους"

    "Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους πολιτικές ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων" δηλώνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Λευτέρης Ζαγορίτης και προσθέτει ότι «κεντρική, σταθερή, αμετακίνητη επιδίωξή μας είναι η ποιοτική και πλήρης εργασία για όλους». Ο κ. Ζαγορίτης δηλώνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα ενότητας στη Ν.Δ και βάζει τέλος στην εσωστρέφεια λέγοντας με κατηγορηματικότητα ότι «διαφοροποιήσεις, προσωπικές στρατηγικές, υπερβολές και επιπόλαιες προσεγγίσεις δεν επιτρέπονται. Ναρκοθετούν τις κοινές μας προσπάθειες. Μόνο ζημιά κάνουν. Και δεν θα το επιτρέψουμε».

    Η συνέντευξη του Λ. Ζαγορίτη στον Σπύρο Γκουτζάνη:

    ΕΡ: Η οικονομική κρίση χτυπά και την πόρτα της χώρας μας. Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης;

    ΑΠ: Ναι, και η εφαρμογή του βρίσκεται σε εξέλιξη. Και επικαιροποιείται ώστε να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δράσαμε, άλλωστε, άμεσα, πρώτοι ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους, παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Το σχέδιο μας κινείται σε τρεις άξονες-στόχους. Πρώτον, στη διατήρηση της ανάπτυξης, με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα για τη ρευστότητα της οικονομίας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεύτερον, στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και στη θωράκιση της απασχόλησης. Και τρίτον, στη δημοσιονομική εξυγίανση με δραστική μείωση της σπατάλης. Κάθε βήμα του σχεδίου μας για την προστασία της χώρας από τη διεθνή οικονομική κρίση έχει γνωστοποιηθεί και αναλυθεί. Βεβαίως, δεν λείπουν και τα αντίγραφα. Ο κ. Παπανδρέου στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία κατέθεσε ως «σχέδιο» του ΠΑΣΟΚ μια αντιγραφή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που η Κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει. Ανέδειξε το κενό του ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις, θέσεις και πρόγραμμα. Ανέδειξε την αδυναμία τους να αρθρώσουν εναλλακτικό πολιτικό λόγο, αφού το κυβερνητικό σχέδιο με ή χωρίς παραλλαγές είναι μονόδρομος. Από την άλλη, ο μόνος τρόπος διαφοροποίησης τους είναι η ένταση και ο λαϊκισμός. Με τις φωνές και τα λόγια, όμως, τα προβλήματα δεν λύνονται. Χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις και υπευθυνότητα. Κάτι που μόνο η κυβέρνηση Καραμανλή διαθέτει και μπορεί να εγγυηθεί.

    ΕΡ: Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατέθηκε η πρόταση να αντιμετωπισθεί η κρίση με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και με συρρίκνωση των κλασσικών εργασιακών δικαιωμάτων. Εξετάζει η κυβέρνηση τις προτάσεις αυτές;

    ΑΠ: Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους τέτοιες πολιτικές. Κεντρική, σταθερή, αμετακίνητη επιδίωξή μας είναι η ποιοτική και πλήρης εργασία για όλους. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των θέσεων εργασίας. Για μας οι εργαζόμενοι αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Η πολιτική αυτή επιλογή μας, δικαιώνεται άλλωστε από το γεγονός ότι καταφέραμε τα τελευταία χρόνια και μειώσαμε την ανεργία από το αρνητικό ρεκόρ, το υψηλότερο από το 1974, του 11.3% που την παραλάβαμε από το ΠΑΣΟΚ, κατά 4% ποσοστιαίες μονάδες, ενώ πετύχαμε να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Δημιουργώντας έτσι, ένα ανάχωμα απέναντι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

    ΕΡ: Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να τεθεί η ελληνική οικονομία υπό κοινοτική επιτήρηση;

    ΑΠ: Αυτή την περίοδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει με προσοχή τις εξελίξεις σε όλες της χώρες της Ένωσης. Η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης που διατηρεί θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε βεβαίως, τις τελευταίες δεκαετίες υψηλό δημόσιο χρέος. Γνωρίζουμε καλύτερα απβ όλους τι πρέπει να κάνουμε. Περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση δεν υπάρχουν. Ο αυτοπεριορισμός αυτές τις δύσκολες ώρες είναι επιβεβλημένος σβ όλη την Ευρώπη. Η πολιτική μας παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στον έλεγχο και την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος. Ήδη έχουμε καταφέρει να έχουμε χαμηλότερο έλλειμμα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Μειωμένο, μάλιστα, κατά το ήμισυ από το 7.5% που μας το παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Έχουμε επιδείξει ισχυρά ανακλαστικά και ετοιμότητα και είμαστε σε κάθε περίπτωση προετοιμασμένοι για νέες παρεμβάσεις, βελτιώσεις, συμπληρώσεις και προσαρμογές ανάλογα με τις εξελίξεις.

    ΕΡ: Παρά τον ανασχηματισμό και τα μέτρα που ανακοινώσατε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είσαστε πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Έχετε χάσει οριστικά το προβάδισμα;

    ΑΠ: Το ποιος έχει το προβάδισμα θα το διαπιστώσουν όλοι την ώρα των εκλογών. Όχι τώρα. Το πολιτικό σκηνικό έτσι και αλλιώς χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα. Όπως γνωρίζετε, μετά τον ανασχηματισμό η ψαλίδα κλείνει. Αυτή την ώρα, όμως, εκείνο που ενδιαφέρει εμάς αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία είναι με υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα να αντιμετωπιστεί η κρίση αλλά και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Να ενισχύσουμε ιδίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτή είναι η έννοιά μας. Και θα τα καταφέρουμε. Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κ. Καραμανλή. Είναι το σταθερό σημείο αναφοράς στο πολιτικό σύστημα. Και όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, ο Κ. Καραμανλής θα είναι ξανά πρωθυπουργός.

    ΕΡ: Η πρότασή σας για αλλαγή εκλογικού νόμου πυροδότησε εκλογικά σενάρια που παραμένουν πάντα στην επικαιρότητα.

    ΑΠ: Δεν υπήρξε πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αντίθετα. Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του νόμου Παυλόπουλου διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα. Αυτό είναι κοινός τόπος. Διότι δίνει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα και υπηρετεί το στόχο της κυβερνητικής αυτοδυναμίας, κάτι που αποτελεί σταθερή, πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας και είναι καλό για τον τόπο. Αντίθετα, τα ανεύθυνα μικροπολιτικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν το 1989 σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που ταλαιπώρησαν τον τόπο. Τον ίδιο στόχο είχε το ΠΑΣΟΚ και με τον νόμο με τον οποίο έγιναν εκλογές το 2007. Να μην καταστεί δυνατή η αυτοδυναμία της Ν.Δ. Αυτά, όμως, δεν πέρασαν στον κόσμο. Άλλο, όμως νόμος και άλλο εκλογολογία. Η εκλογολογία είναι ζημιογόνα και για τον τόπο και για τους πολίτες και είναι ζήτημα υπευθυνότητας όλων μας να σταματήσει

    ΕΡ: Σε τι οφείλεται τότε η ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού, αλλά και οι περιοδείες που ξεκινά ο πρόεδρος του κόμματος;

    ΑΠ: Έχουμε σε λιγότερο από τέσσερις μήνες Ευρωεκλογές. Είναι απόλυτα φυσιολογική η προετοιμασία και η εκλογική ετοιμότητα του κόμματος. Αυτή την περίοδο δραστηριοποιούμεθα έντονα, προκειμένου να ενημερώσουμε τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό για τη δυνατότητα να ψηφίσουν στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν και εργάζονται, αν το δηλώσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Προγραμματίζουμε δε και στο άμεσο μέλλον, δράσεις και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και στην ομογένεια για την ανάδειξη των θέσεων και του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στόχος μας είναι η πρωτιά και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε.

    ΕΡ: Πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί τελικά η απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων;

    ΑΠ: Ναι. Το πιστεύω και εύχομαι να ψηφιστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Με το σχέδιο νόμο που προωθούμε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, θα μπορούν από το 2011 να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους. Ήταν δέσμευση του Κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. Είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για τους Αποδήμους. Είναι επιτακτικό να ψηφισθεί. Εμείς αποδεικνύουμε την ευαισθησία μας απέναντι στους Απόδημους συμπατριώτες μας. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετηθεί υπεύθυνα. Να μην κρυφτεί πίσω από προφάσεις και δευτερεύουσας σημασία ζητήματα. Άλλες αναβολές δεν χωρούν. Είναι απλό.

    ΕΡ: Ετέθη ακόμη και το ζήτημα της ηγεσίας στην περίπτωση που ηττηθεί η Ν.Δ. Υπάρχει πρόβλημα ενότητας στο κόμμα;

    ΑΠ: Δεν υπάρχει ζήτημα ενότητας στη Ν.Δ. και βεβαίως δεν θα ηττηθούμε. Ξέρετε πολύ καλά ότι όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής, ο πρωθυπουργός, είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα στην Ελλάδα. Απέχει μακράν από όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Είναι ο νεότερος ηγέτης της Ν.Δ. μετά την μεταπολίτευση και ο μακροβιότερος. Ήδη έκλεισε 12 χρόνια στο τιμόνι της Ν.Δ. και από αυτά τα 5 ως πρωθυπουργός. Σημειώνοντας εξαιρετικά σημαντικές επιτυχίες. Και θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός και μετά τις επόμενες εκλογές.

    ΕΡ: Επίσης, έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν οι βουλευτές τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση Βατοπεδίου πρέπει να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια.

    ΑΠ: Έχουμε ήδη τοποθετηθεί. Αυτή την περίοδο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας δεν είναι οι εθνικές εκλογές και τα ψηφοδέλτια. Είναι oι Ευρωεκλογές.

    ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλές -ενίοτε αντικρουόμενες- δηλώσεις και εκφράσεις δυσαρέσκειας. Σας ανησυχούν αυτά τα φαινόμενα εσωστρέφειας;

    ΑΠ: Μόνο στο βαθμό που μας αποπροσανατολίζουν από το στόχο μας. Την αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτή την ώρα, οφείλουμε όλοι, με υπευθυνότητα να αφοσιωθούμε στη δουλειά μας. Πρέπει ο καθένας μας να επικεντρωθεί και να παράγει έργο στον τομέα ευθύνης του. Θα κριθούμε με τις πράξεις μας, όχι με τα λόγια. Διαφοροποιήσεις, προσωπικές στρατηγικές, υπερβολές και επιπόλαιες προσεγγίσεις δεν επιτρέπονται. Ναρκοθετούν τις κοινές μας προσπάθειες. Μόνο ζημιά κάνουν. Και δεν θα το επιτρέψουμε.

    ΕΡ: Το σχόλιο σας για την επίθεση στο ALTER.

    ΑΠ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την εγκληματική, τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ALTER. Τέτοιου είδους φαινόμενα στρέφονται εναντίον της Δημοκρατίας, της πολυφωνίας των ΜΜΕ, της ελευθερίας στην έκφραση και αποδοκιμάζονται από το σύνολο των δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Θα πρέπει να απομονώσουμε αυτού του είδους τις πράξεις, οι οποίες ζημίωσαν στο παρελθόν και ζημιώνουν τον τόπο.

    [06] Υποδοχή ροκ σταρ για τον Ομπάμα

    Δηλώνοντας ότι "αγαπά" τη χώρα τους και χαιρετώντας τα πλήθη των Καναδών που έσπευσαν να τον υποδεχτούν, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναζωπύρωσε την Πέμπτη τις στενές, φιλικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με τον Καναδά που είχαν υποστεί πλήγμα επί του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους.

    Ο Ομπάμα αναβίωσε και την παράδοση που θέλει τους νέους προέδρους να πραγματοποιούν το πρώτο ταξίδι τους στο εξωτερικό στον Καναδά, έναν από τους στενότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Ο Μπους μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2000 είχε επισκεφθεί το Μεξικό ενώ ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Καναδούς, ιδίως λόγω της απόφασής του να εισβάλει στο Ιράκ.

    Ο νέος πρόεδρος πάντως έτυχε υποδοχής ροκ σταρ από τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί, παρά το πολικό ψύχος, για να τον δουν. Σε αντίθεση με τον Μπους, που σπανίως εξέφραζε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τον Καναδά, ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο της χώρας. "Αγαπώ αυτή τη χώρα. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο φίλο και σύμμαχο", είπε κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

    Ο Ομπάμα έχει έναν Καναδό κουνιάδο ενώ και δύο από τα μέλη του επιτελείου του κατάγονται από τον Καναδά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στον Καναδά είναι πιο δημοφιλής ακόμη και από τον πρωθυπουργό της χώρας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Καναδούς που τον βοήθησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία του και, χαριτολογώντας, είπε ότι ανυπομονεί να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μόλις ζεστάνει κάπως ο καιρός.

    Ακόμη και η γλωσσική παραδρομή του Ομπάμα, στην αρχή της συνέντευξης, όταν είπε ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται στην "Άιοβα", διορθώνοντας όμως αμέσως τη λέξη σε "Οτάβα", δεν φάνηκε να πειράζει κανέναν.

    Ο Χάρπερ, που θεωρείται μάλλον ψυχρός και τυπικός, αποκαλούσε τον Ομπάμα "κύριε πρόεδρε", ωστόσο έμοιαζε να είναι πολύ πιο άνετος απ' ότι ήταν στις επαφές που είχε με τον Μπους. Οι επικριτές του τον κατηγορούσαν ότι έπαιρνε εντολές από την κυβέρνηση Μπους, γεγονός που τον οδήγησε να κρατά αποστάσεις από τον προηγούμενο πρόεδρο.

    Να σημειωθεί ότι κατά την αναχώρησή του για το αεροδρόμιο ο Ομπάμα έκανε μια μη προγραμματισμένη στάση στην κεντρική αγορά Μπάιγουορντ για να αγοράσει κουλουράκια και αμέσως μετά σταμάτησε για να χαιρετίσει το πλήθος που τον επευφημούσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 February 2009 - 7:30:26 UTC