Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Επιτροπή για την Οικονομία
  • [02] "Πιο ενεργητικά μέτρα για την κρίση"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 19/2/2009
  • [04] "Νέα σελίδα για το λαϊκό κίνημα"
  • [05] Συνέντευξη Τύπου για την Ολυμπιακή
  • [06] "Μέτρα εναντίον των πολιτών"
  • [07] Συστάσεις για την οικονομική πολιτική

  • [01] Συνεδριάζει η Επιτροπή για την Οικονομία

    Συνεδριάζει στις 10:00 υπό τον πρωθυπουργό η διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμη, ο κ. Καραμανλής θα έχει το μεσημέρι συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο το εθνικοχωροταξικό σχέδιο για τη βιομηχανία.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, δήλωσε, ότι η κυβέρνηση προχωρά τη μεγάλη χωροταξική μεταρρύθμιση και η Ελλάδα θα αποκτήσει για πρώτη φορά εθνικοχωροταξικό σχεδιασμό, ώστε ο καθένας να ξέρει τι μπορεί να κάνει, πού και πώς.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι εγκρίθηκε το ειδικό χωροταξικό για τη βιομηχανία, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ενώ, όπως είπε, «έχουν ήδη θεσμοθετηθεί το γενικό χωροταξικό και το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

    «Είναι μία πολύ σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση για την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά σημαντικού κλάδου της οικονομίας», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός και διευκρίνισε ότι στοχεύει στην ενίσχυση της συγκέντρωσης των βιομηχανικών μονάδων σε οργανωμένους υποδοχείς, στην αποκέντρωση της βιομηχανίας, με στόχο την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης, και στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, θέτει συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που ξεκαθαρίζουν το τοπίο, διευκολύνουν την επενδυτική δραστηριότητα και βοηθούν στην αποφυγή δικαστικών εμπλοκών.

    Ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε ότι ως σήμερα, δεν υπήρξε διατυπωμένη και σαφής χωροταξική πολιτική για τη βιομηχανία σε εθνική κλίμακα και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για την Βιομηχανία έρχεται να καλύψει αυτό το κρίσιμο κενό.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, η σημασία του Ειδικού Πλαισίου για τη Βιομηχανία γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή αν ληφθεί υπόψη η σημασία της βιομηχανίας στην εθνική οικονομία και την απασχόληση. Η βιομηχανία συγκεντρώνει το 22% του συνολικού ΑΕΠ και εξακολουθεί να αναπτύσσεται, έστω με ρυθμούς μικρότερους του μέσου όρου άλλων τομέων. Παράλληλα, διατηρεί σημαντικό ρόλο και στην απασχόληση, παρά τις σχετικές απώλειες, που καταγράφει ο τομέας (12,8% το 2005 έναντι 14,5% το 1998).

    Η βιομηχανία, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες που επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα της. Οι ακαμψίες της αδειοδοτικής διαδικασίας και η ανασφάλεια δικαίου αποτελούν παράγοντες, που οξύνουν τις πιο πάνω αδυναμίες και εν μέρει συνδέονται με ελλείψεις ή αδυναμίες των χωρικών πολιτικών.

    Επιπλέον, η χωροταξική κατανομή της βιομηχανίας χαρακτηρίζεται από έντονη συγκέντρωση σε λίγες περιοχές, λόγω, κυρίως, της υψηλής εξάρτησης της βιομηχανίας από τις υποδομές και την αγορά των μεγαλύτερων αστικών κέντρων. Αυτό σημαίνει ότι βίαιες προσπάθειες απομάκρυνσής της ενέχουν προφανείς κινδύνους και για τη μεταποιητική βάση της χώρας και για την αγορά εργασίας. Παράλληλα, ο τρόπος χωρικής ανάπτυξης της βιομηχανίας στις ζώνες αυτές, χαρακτηρίζεται από έντονες αδυναμίες περιβαλλοντικού και πολεοδομικού χαρακτήρα.

    Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις δηλώσεις Αλμούνια, ο κ. Σουφλιάς είπε πως «η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την οικονομία και έχει καταθέσει πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ΕΕ, το οποίο συζητείται».

    «Ο υπουργός Οικονομίας έχει εξειδικεύσει τα μέτρα και είμαστε αποφασισμένοι αυτό το πρόγραμμα να το εφαρμόσουμε και αν κριθούν αναγκαίες ορισμένες προσαρμογές, να τις κάνουμε», τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού «Alter», ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι όλοι καταδικάζουν αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, ενώ σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συχνές επιθέσεις τέτοιου είδους, δήλωσε αναρμόδιος για να τις αναλύσει, αλλά σημείωσε ότι είναι καταδικαστέες από τον κάθε πολίτη, από όλους τους πολιτικούς και όλα τα κόμματα.

    Συνάντηση Καραμανλή με αμερικανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με το γερουσιαστή των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και τον πολιτειακό υπουργό Οικονομικών του Ιλινόϊ Αλέξη Γιαννούλια.

    Ο κ. Καραμανλής καλωσόρισε τους δυο Αμερικανούς αξιωματούχους ως την πρώτη αμερικανική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Ελλάδα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης υπό τον πρόεδρο Ομπάμα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "υποδεχόμαστε πολύ θερμά τη δέσμευση του προέδρου να συνεργαστεί στενά με φίλους και συμμάχους σε όλα τα μεγάλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και προβληματισμού".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε, ότι προσβλέπει, όπως είπε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε μια στενή συνεργασία μαζί του, τόσο για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, οι οποίες είναι σε εξαίρετη βάση όσο και προς όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τα διεθνή θέματα και τα θέματα της περιοχής.

    Το καλωσόρισμά μου αυτό κατέληξε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί μια πολύ ειλικρινή και ουσιαστική δέσμευση και δεν έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα.

    Από την πλευρά του γερουσιαστής Ντέρμπιν υπογράμμισε ότι δεν έρχεται στην Ελλάδα ως επίσημος εκπρόσωπος της διοίκησης Ομπάμα, αλλά τόσο ο κ. Γιανούλιας όσο και ο ίδιος έρχονται "ως επίσημοι φίλοι του προέδρου" και θα μεταφέρουν στον ίδιο το μήνυμα ότι η φιλία με την Ελλάδα είναι ισχυρή και θα γίνει ακόμη ισχυρότερη.

    "Η Ελλάδα ενέπνευσε τη δημοκρατία μας και η συμμαχία μας σήμερα μας εμπνέει. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις στον κόσμο και στην περιοχή. Εχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν για να επιλύσουμε πολλά προβλήματα και θα το κάνουμε και στο μέλλον".

    [02] "Πιο ενεργητικά μέτρα για την κρίση"

    Η χώρα μπήκε ανοχύρωτη στην οικονομική κρίση και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ναυτιλία και τον τουρισμό, δυο τομείς που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε σύσκεψη με τις ηγεσίες των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ναυτιλίας και του τουρισμού, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης το ΠΑΣΟΚ.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης έγιναν ορισμένες δυσμενείς διαπιστώσεις με πιο σημαντική εκείνη της μείωσης κατά 20-30% της τουριστικής κίνησης το 2009.

    Ο κ. Παπανδρέου ήταν αυστηρός στην κριτική του προς την κυβέρνηση αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι όσα εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής στις 18 Δεκεμβρίου δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα ούτε σε νομοθετικό επίπεδο ούτε στο επίπεδο της χρηματοδότησης.

    Στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταλόγισε ότι αντιδρά με συντηρητικά αντανακλαστικά και κινείται πολύ αργά την ώρα που θα έπρεπε να κινείται πιο επιθετικά και να λαμβάνει πιο ενεργητικά μέτρα για την έξοδο από την κρίση.

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον τουρισμό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει:

    1. να προωθηθεί ο ποιοτικός τουρισμός έναντι του μαζικού.

    2. να υπάρξει διακριτός ρόλος μεταξύ των τουριστικών φορέων

    3. να δοθεί έμφαση στον πράσινο τουρισμό

    4. να συνδεθεί ο τουρισμός με την παιδεία και την εκπαίδευση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε μεταξύ άλλων μέτρων και την μείωση κατά 2% του ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε και μια σειρά μέτρων τα οποία κατά το ΠΑΣΟΚ εφαρμοζόμενα μπορούν να δώσουν πολλές λύσεις στο πρόβλημα του τουρισμού και τα οποία έχουν ως εξής:

    -αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων έως το 2010 και αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κατά δανειοληπτών.

    -ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τουριστικών επιχειρήσεων χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

    -ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων στο πρόγραμμα των 28 δισ. που δίνονται στις τράπεζες και αύξηση του ποσού που θα διατεθεί στο ΤΕΜΠΕ.

    -κατάργηση του ΕΤΑΚ και επάνοδος στο προηγούμενο καθεστώς.

    -αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και των τουριστικών υποδομών και άμεση έναρξη του ΕΣΠΑ στον τουριστικό τομέα.

    -μείωση των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατά 50%.

    -αύξηση του επιδόματος ανεργίας στον τουριστικό κλάδο στο 70% των κανονικών αποδοχών.

    -αύξηση των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού από 370.000 σε 500.000.

    -αύξηση και πριμοδότηση των πενθήμερων σχολικών εκδρομών όταν πρόκειται για εσωτερικούς προορισμούς.

    -μείωση των ακτοπλοϊκών ναύλων με επαναφορά του υποχρεωτικού ανώτατου ορίου για την οικονομική θέση σε επίπεδα που θα φτάνουν και το 20%, καθώς και επαναφορά του παγώματος των εισιτηρίων για τις άγονες γραμμές.

    -αύξηση της χρηματοδότησης των tour operators οι οποίοι προβάλουν τη χώρα.

    -ειδικά μέτρα για την προβολή της Αθήνας η οποία επλήγη από τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου και άμεση ενεργοποίηση του κονδυλίου των τριών εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγγραφεί για το σκοπό αυτό και μέχρι σήμερα παραμένει ανενεργό.

    Συνάντηση Παπανδρέου με Αμερικανούς αξιωματούχους

    Η διεθνής οικονομική κρίση και η προσπάθεια αντιμετώπισής της, μέσω του «πακέτου Ομπάμα» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, του γερουσιαστή του Ιλινόϊ, Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, και του υπουργού Οικονομικών της ίδιας πολιτείας, Αλέξη Γιαννούλια.

    Οι δυο Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν τη γνώμη του κ. Παπανδρέου για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δεδομένου ότι, με πρωτοβουλία του, έχει συγκροτηθεί η Επιτροπή Στίγκλιτ, στην οποία συμμετέχουν και αντιπρόσωποι και από ισχυρές οικονομικά χώρες.

    Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα έναντι των δικών τους πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς εκτιμούν ότι, από μόνες τους οι πρωτοβουλίες του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δεν αρκούν.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την οικονομία, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν με τον κ. Παπανδρέου και τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης.

    Άλλο θέμα, που ετέθη στη σημερινή συζήτηση, ήταν εκείνο της Μέσης Ανατολής και των μεσολαβητικών προσπαθειών του κ. Παπανδρέου, τόσο στις σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων, όσο και για τη μεσολάβησή του στο Ιράν, αλλά και την πρωτοβουλία του για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, που ελήφθη μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μομπάι των Ινδιών.

    Από τη συζήτηση αυτή δεν έλειψαν και τα θέματα Τουρκίας και Κυπριακού. Ο κ. Παπανδρέου έθεσε τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην πρότασή του για νέα εθνική στρατηγική, που είχε προτείνει προ διετίας περίπου, ενώ τόνισε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, το θέμα της πολιτικής έναντι της Τουρκίας θα είναι πρώτη προτεραιότητα, με στόχο τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Συνάντηση Παπανδρέου με αντιπροσωπεία ΚΚ Κούβας

    Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις του ΚΚ Κούβας με το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου.

    Την αντιπροσωπεία του ΚΚ Κούβας αποτελούσαν ο Φερνάρντο Ρεμίρες, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, ο Χουάν Κάρλος Μαρσάν μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων για την Ευρώπη του ΚΚ Κούβας και ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα κ.Ερέρα.

    Οι Κουβανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στην Αθήνα προσκεκλημένοι του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ετέθη το ζήτημα των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της στήριξης της Κούβας μετά τα πλήγματα που δέχθηκε από καταστροφικούς τυφώνες, ενώ συζητήθηκε και η συμπαράσταση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων και του ΠΑΣΟΚ στην βελτίωση των σχέσεων Κούβας - ΗΠΑ μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

    Τέλος, η κουβανέζικη αντιπροσωπεία προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την Κούβα.

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ

    "Προσβλέπω στη στενότερη συνεργασία μας και είμαι σίγουρος ότι με ένα τέτοιο ηγέτη θα πάει μπροστά και το κόμμα σας και η Κύπρος", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αποτελούμενη από τους Άνδρο Κυπριανού, γενικό γραμματέα του κόμματος και Γιαννάκη Κολοκασίδη, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Ελλάδα προσκεκλημένη του 18ου συνεδρίου του ΚΚΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο κ.Κυπριανού έχει αναλάβει μία πολύ σημαντική θέση, την οποία κατείχε πριν ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τον οποίο ευχαρίστησε και δημόσια για την χθεσινή του τηλεφωνική επικοινωνία,με την οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον κ.Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ για το θάνατο του καθηγητή Γιώργου Παπαδημητρίου.

    Ο Α. Κυπριανού ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για "τη βοήθεια και στήριξη στον αγώνα του κυπριακού λαού, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας".

    Δήλωσε ότι συζήτησε το Κυπριακό με τον κ.Παπανδρέου καθώς και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και τόνισε ότι η συνεργασία ΑΚΕΛ-ΠΑΣΟΚ θα αναπτυχθεί περισσότερο, καθώς μέσα από αυτήν ενισχύεται περισσότερο η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Κυπριανού δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλα τα ελληνικά κόμματα για τη συμπαράστασή τους στην κυπριακή δημοκρατία, ενώ εξέφρασε και αυτός τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Γιώργου Παπαδημητρίου ο οποίος, όπως είπε, εργάστηκε για το Κυπριακό,προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες.

    Ευχόμενος τα καλύτερα στο ΠΑΣΟΚ,ο κ. Κυπριανού κατέληξε λέγοντας ότι "θα συνεχίσουμε το έργο που είχε ξεκινήσει ο Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος έθεσε ψηλά τον πήχυ για το κόμμα μας και η προσπάθειά μας είναι να τον κρατήσουμε ψηλά".

    Λ.Κατσέλη για έκθεση της ΕΕ για ελληνική οικονομία

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε εδώ και καιρό, ότι η Ελλάδα μπαίνει στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Μια απόφαση, η οποία δεν οφείλεται -όπως λέει η έκθεση- στη χρηματοπιστωτική κρίση του τελευταίου έτους, αλλά είναι απόρροια συνεχών υπερβάσεων στα ελλείμματα εδώ και δύο χρόνια", αναφέρει σε δηλώσεις της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

    "Η έκθεση επιβεβαιώνει επίσης αυτό που και πάλι λέγαμε, ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση δεν απαντά στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, δεν παρουσιάζει αξιόπιστα μέτρα για την υπέρβαση της κρίσης και, ουσιαστικά, στηρίζεται σε εκτιμήσεις, οι οποίες είναι έωλες. Αυτή τη στιγμή, πάνω από όλα, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, διότι η ύφεση είναι προ των πυλών. Είναι αναγκαία μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση σε βάθος χρόνου και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και παροχής ρευστότητας στην αγορά", επισημαίνει η κ.Κατσέλη.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 19/2/2009

  • 13ο Συνέδριο ΕΝΑΕ - 09:00:00, Θεσσαλονίκη, 09:00 - Προσέλευση Συνέδρων - Έναρξη εργασιών

    - Εισήγηση με θέμα : «Οικονομικά Ν.Α»

    Εισηγητής: Ιωάννης Μίχας, Μέλος Δ.Σ ΕΝΑΕ, Νομάρχης Πειραιά

    - Εισήγηση με θέμα: «Θεσμικά ζητήματα Ν.Α»

    Εισηγητής : Κων/νος Ευμοιρίδης, Ββ Αντιπρόεδρος ΕΝΑΕ, Νομάρχης Δράμας

    - Εισήγηση με θέμα: «Ν.Α: ανάπτυξη και οικονομική κρίση»

    Εισηγητής : Κων/νος Τάτσης, Αντιπρόεδρος ΕΝΑΕ, Πρόεδρος Διευρυμένης

    Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης

    -10:30 -15.30 Τοποθετήσεις Συνέδρων

    (Σημ. παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, στις 13.30 θα προσφερθεί γεύμα στο χώρο του Συνεδρίου)

    -15.30 Έκθεση Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝΑΕ για το έτος 2007 Έγκριση Αποφάσεων Συνεδρίου

    -Λήξη εργασιών Συνεδρίου

  • 6ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών, στο Grand Hotel Palace - 09:00:00, Θεσσαλονίκη/Μοναστηρίου 305-307

  • Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή η διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής - 10:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου

  • Γιορτή βράβευσης αθλητών και αθλητριών του Στίβου - 12:00:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη

  • Συνέντευξη Τύπου Α. Αλαβάνου για την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖA για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής" - 12:00:00, Αθήνα/Αμαλίας 24 ( Αίθουσα Ελληνικού Κοινοβουλίου)

  • Συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, με θέμα, "100.000 πράσινες θέσεις εργασίας", στα γραφεία του κινήματος. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Φιλίππου 51

  • Συνεδρίαση διακρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων με θέμα : Ενημέρωση από τον ΥΠΕΘΟ Γ.Παπαθανασίου, για το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008 -2011 - 13:00:00, Αθήνα/Αίθουσα Γερουσίας

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού - 13:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου

  • Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και αυτό της ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης της Δυτικής Πύλης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. - 14:00:00, Θεσσαλονίκη.

  • Πορεία συμπαράσης για την Κ. Κούνεβα - 18:00:00, Αθήνα/Προπύλαια

  • Πορεία από το Άγαλμα Βενιζέλου διοργανώνει η "Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα". - 18:00:00, Θεσσαλονίκη/Πλατεία Αριστοτέλους

  • Αποκριάτικη γιορτή του Δήμου Θεσσαλονίκης. - 19:00:00, Θεσσαλονίκη/πλατεία Αριστοτέλους

  • Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΟΑΣΕ στη Βιέννη - Μπακογιάννη, Βιέννη.

  • 26η INFACOMA- 33η MARMIN STONE, στη ΔΕΘ., Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-19η Αγωνιστική: ΠΑΟΚ-Άρης - 19:00:00, ΠΥΛΑΙΑ

  • Βόλεϊ-Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών (φάση των «16», β΄ αγώνας)

    18:00:00, Θεσσαλονίκη, Ηρακλής-Βιτόρια

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Συνομοσπονδίας Ανδρών (προημιτελικοί, β΄ αγώνας)

    19:00:00, Πειραιάς/Ρέντης, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

  • Βόλεϊ-Τσάλεντζ Καπ Ανδρών (προημιτελικοί, β΄ αγώνας)

    19:00:00, Κωνσταντινούπολη/Κωνσταντινούπολη (TUR), Γαλατασαράι-ΕΑ Πατρών

  • Κολύμβηση-Χειμερινό Πρωτάθλημα (1η ημέρα), Βόλος/Ν.Ιωνία

  • Στίβος-Γιορτή βραβεύσεων του ΣΕΓΑΣ, Αθήνα/Γκάζι, Στις 12.00 στο αμφιθέατρο του μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, 2ος όροφος).

    Συνολικά θα βραβευτούν από τον ΣΕΓΑΣ 29 αθλητές/αθλητές, 11 προπονητές, οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Πλακιωτάκης και Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος.

    Επίσης θα βραβευτούν προσωπικότητες και φορείς,παλαιοί αθλητές, σωματεία, ο Νομάρχης Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο αντινομάρχης Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χίου και οι Δήμαρχοι Πάτρας Ανδρέας Φούρας, Καβάλας Κώστας Σιμιτζής, Θηβών Νίκος Σβίγγος, Αργους Ορεστικού Νίκος Τοτονίδης, Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός.

    Τέλος θα τιμηθούν για την προσφορά τους ο ΣΦΚΑ, το Ίδρυμα Λεβέντη και η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

    [04] "Νέα σελίδα για το λαϊκό κίνημα"

    Με την καταληκτική φράση «ο σοσιαλισμός είναι και επίκαιρος και ιστορικά αναγκαίος» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην εισήγησή της προς το 18ο συνέδριο, που άρχισε την Τετάρτη τις εργασίες του, σήμανε την αντεπίθεση του κόμματος "σε όλα τα μέτωπα", σε μια περίοδο «όπου τίθενται επί τάπητος, γενικότερα, μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην περιοχή, στην Eλλάδα».

    Με την εισήγησή της η κα Παπαρήγα περιέγραψε την διεθνή και εσωτερική κατάσταση, την οικονομική κρίση και τα αίτιά της, τις πολιτικές εξελίξεις και τις προοπτικές, υπό το πρίσμα των ιδεολογικοπολιτικών θέσεων του ΚΚΕ και ταυτόχρονα, έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα το κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών "που είναι μπροστά μας", εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση σε όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Εχοντας την πεποίθηση ότι το συνέδριο «θα συμβάλει ώστε να ανοίξει μια νέα σελίδα στη δράση και την προοπτική του εργατικού, λαϊκού κινήματος, στη συνεισφορά του Κόμματος στο διεθνές κομμουνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα», η Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για τα μεγάλα ποσοστά με τα οποία υπερψηφίστηκαν οι Θέσεις που αφορούσαν στον απολογισμό του Kόμματος και τα καθήκοντα έως το 19ο Συνέδριο, καθώς και οι Θέσεις για το σοσιαλισμό που ήταν 72% και 73% αντίστοιχα , που σημαίνει ότι «η συμφωνία και με τα δύο κείμενα των Θέσεων έχει ένα στέρεο υπόβαθρο, η ιδεολογικοπολιτική ενότητα του Κόμματος είναι ακόμα πιο ισχυρή και ουσιαστική σήμερα, εδραιωμένη και μέσα από την πείρα, τους αγώνες, την ιδεολογικοπολιτική αναμέτρηση».

    Το γεγονός όμως ότι το συνέδριο του κόμματος πραγματοποιείται εν μέσω κρίσης, σημαίνει, όπως σημείωσε η κα Παπαρήγα ότι «έχουμε όλοι και όλες επίγνωση ότι οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, εξαιτίας και του γεγονότος ότι ήδη έχουν εμφανιστεί τα πρώτα στοιχεία της κρίσης στη χώρα μας. Aυτή θα ξεσπάσει, θα είναι οξυμένη και σχετικά μακρόχρονη. Kαι εμείς δεν έχουμε παρά μία μόνο επιλογή, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ώστε το εργατικό κίνημα να βρεθεί σε θέση αντεπίθεσης, η κοινωνική συμμαχία να κάνει βήματα».

    Για την στάση των δύο μεγάλων κομμάτων το ΚΚΕ εκτιμά ότι «τόσο η κυβέρνηση της NΔ όσο και το ΠAΣOK, με διαφορετικές φράσεις και συνθήματα, λένε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η μέγιστη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, όλων των "παραγωγικών δυνάμεων", ώστε η κρίση να περάσει όσο γίνεται πιο ομαλά. Tην ίδια ώρα, οι επιλογές και οι προτάσεις τους έχουν δύο βασικά αλληλοσυνδεόμενα χαρακτηριστικά: Μέτρα για την εξασφάλιση όσο γίνεται της πορείας της κερδοφορίας και μέτρα - "ασπιρίνες" για την ακραία φτώχεια».

    Εκτενής ήταν η αναφορά και στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου και η προηγούμενη κριτική του ΚΚΕ προς τα άλλα κόμματα επαναλήφθηκε με την εισήγηση προς το συνέδριο με μεγαλύτερη ακόμη οξύτητα. Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι «ορισμένοι αποκάλεσαν το ξέσπασμα της νεανικής οργής λαϊκή εξέγερση, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση ένα μέρος του αστικού Τύπου που προσανατολίζεται στη σοσιαλδημοκρατία, ενώ ο ΣYN/ΣYPIZA αναγόρευσε το κίνημα σε νεανική εξέγερση. Tο ΠAΣOK κράτησε αποστάσεις, συγκέντρωσε την προσοχή του στην εκλογική αξιοποίηση των αγώνων και στην ανάγκη να διαδεχτεί τη NΔ στο κυβερνητικό πηδάλιο». H NΔ, πρόσθεσε, προσπάθησε να αξιοποιήσει την τυφλή βία για να συκοφαντήσει το λαϊκό κίνημα, το νεολαιίστικο κίνημα, να ερεθίσει τα πιο αντιδραστικά και συντηρητικά αντανακλαστικά, να δικαιολογήσει την κρατική βία, που τελικά στράφηκε γενικότερα κατά των διαδηλωτών.

    Η κυρία Παπαρήγα, στη συνέχεια, αναφέρθηκε πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «ξεπέρασε κάθε όριο καιροσκοπισμού και αντικομμουνισμού, αξιοποιώντας ηγετικά στελέχη του οπορτουνισμού που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια να μεταλλάξουν το KKE με τη διάσπαση του 1968. Σε αντίθεση με το παρελθόν όταν κατηγορούσε το KKE για "επαναστατική γυμναστική", γιατί υποστήριζε επανειλημμένα πολιτικοποιημένα αιτήματα και ανεβασμένες μορφές πάλης, γιατί ακόμα τόλμησε να αντισταθεί στην απαγόρευση πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Kλίντον στην Eλλάδα, προχώρησε σε ανοιχτή υποστήριξη της δράσης των κουκουλοφόρων, αναγορεύοντας, μάλιστα, σε σύγχρονα όπλα της νεανικής εξέγερσης την πέτρα και την κουκούλα. H επιλογή του να αναγορευτεί σε βασική δύναμη διαμόρφωσης ενός αναρχοαυτόνομου πόλου με τη σύμπραξή του με εξωκοινοβουλευτικές αριστερίστικες αντιKKE ομάδες συμπίπτει με τους ανάλογους σχεδιασμούς των αστικών πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν ένα ανάχωμα προς τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών και πιο ειδικά απέναντι στο KKE και την KNE, ένα άλλοθι για την κρατική καταστολή».

    Για το ΛA.O.Σ. σημείωσε ότι «έδειξε την απέχθειά του στη μαζική λαϊκή δράση, στις αγωνιστικές μορφές πάλης, αναδείχτηκε σε απολογητή της αστυνομικής βίας».

    Για σχέσεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ

    Σχετικά με το θέμα της συμμετοχής της Eλλάδας στην EE και το NATO, η εισήγηση σημειώνει ότι είναι καιρός να σχεδιαστεί, ανάλογα με τους φορείς, να προβάλλεται το θέμα της απειθαρχίας, αλλά και της αποδέσμευσης, απεμπλοκής και ως απάντηση στις θέσεις για αλλαγή από τα μέσα κ.λπ. Στο πεδίο αυτό να αρχίσει η συζήτηση γιατί η Eλλάδα σε διαφορετικές πολιτικές συνθήκες εξουσίας μπορεί να σταθεί στα πόδια της και με ποιους όρους μπορεί να συμμετέχει σε διεθνείς συνεργασίες. Nα αρχίσει η συστηματική απομυθοποίηση των μονόδρομων και της κινδυνολογίας. Mπορεί να ξεκινήσει μια προσπάθεια να φανεί ποιο είναι το ισοζύγιο της συμμετοχής. H έννοια ισοζύγιο απαντά στην προπαγάνδα που λέει ότι δόθηκαν και δίνονται κοινοτικά ποσά. Aκόμα, η έννοια ισοζύγιο απαντά στο επιχείρημα ότι μια χώρα που ξεκόβει έχει να αντιμετωπίσει κινδύνους. Στο πεδίο αυτό είναι ανάγκη να προβληθούν οι όροι της συμμόρφωσης, της ανισομετρίας, οι σχέσεις αλληλεξάρτησης και εξάρτησης. Aπομυθοποιείται έτσι και η θέση ότι η Eλλάδα είναι μικρή και εξαρτημένη χώρα και δεν μπορεί να μπει στην τροχιά της ανάπτυξης προς όφελος των κοινωνικών αναγκών, σε αντίθεση με την καπιταλιστική ανάπτυξη, την υπηρέτηση των μονοπωλίων.

    Στη συνέχεια η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε σε θέματα σχετικά με τη λειτουργία του κόμματος, να λάθη, τις αδυναμίες και τις δυναότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ανάπτυξη της κομματικής δράσης σημειώνοντας ότι αδύνατο σημείο του Κόμματος παραμένει η υστέρηση στην κομματική οικοδόμηση, στους ρυθμούς στρατολογίας από την εργατική τάξη και στην πιο συστηματική προσπάθεια ολόπλευρης ανάπτυξης των εργατικών στελεχών και ιδιαίτερα γυναικών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας για την κομματική ανασυγκρότηση μετά τη διάσπαση του 91 η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι το 37,2% των κομματικών μελών εντάχθηκαν στο ΚΚΕ, μετά την κρίση του '90-'91.

    H μάχη των Ευρωεκλογών

    Όπως σημείωσε η κα Παπαρήγα η πρώτη μεγάλη γενική πολιτική μάχη μετά το συνέδριό είναι η μάχη των ευρωεκλογών και ανακοίνωσε ότι η απερχόμενη KE έχει διαμορφώσει Πολιτική Διακήρυξη για το πολιτικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της μάχης αυτής.

    Aπό μια άποψη, πρόσθεσε, αυτή η αναμέτρηση έχει σημαντικές ομοιότητες με τις εθνικές εκλογές, η διαφορά τους είναι ότι στη μια εκλέγεται κυβέρνηση, στην άλλη η ομάδα των ευρωβουλευτών. H κοινή τους ταυτότητα είναι οι ευθύνες της EE και των κομμάτων εξουσίας, όσον αφορά στα καθημερινά και τα γενικότερα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, οι γενικότερες αρνητικές συνέπειες από την ενσωμάτωση της χώρας στην ευρωενωσιακή αγορά, γενικότερα στην περιφερειακή ιμπεριαλιστική ένωση.

    Στην εκλογική αναμέτρηση , είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, κρίνονται η NΔ και το ΠAΣOK, τα κόμματα που εναλλάξ υπέγραψαν όλες τις αντεργατικές, αντιλαϊκές αποφάσεις της EE, πήραν μέρος στις ιμπεριαλιστικές της επεμβάσεις και τους πολέμους που αυτή στήριξε ή πήρε ενεργό μέρος. Στην Eλλάδα, συνεχισε, η ιμπεριαλιστική ευρωενωσιακή πολιτική δεν έχει συμμάχους μόνο τα δύο αστικά κόμματα, αλλά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, που με το δικό τους τρόπο στήριξαν και στηρίζουν, εκτιμώντας ότι αυτή αποτελεί μονόδρομο. Eίναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο ΣYPIZA εμφανίζεται έντονα κριτικός προς την EE, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την αυταπάτη ότι αυτή μπορεί να μεταλλαχτεί σε ανθρώπινη, με τον ίδιο περίπου τρόπο που πολλές φορές υιοθετεί τον εξανθρωπισμό του καπιταλισμού σε εθνικό επίπεδο.

    H μάχη των εθνικών εκλογών, είπε κα Παπαρήγα, είναι επίσης μπροστά μας, αφού, με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εξαντλήσει την 4ετία η κυβέρνηση της NΔ. Kαι για την αναμέτρηση αυτή είμαστε ιδεολογικοπολιτικά έτοιμοι. Στο επίκεντρο αυτής της μάχης αντικειμενικά θα αναμετρηθούν οι δύο δρόμοι ανάπτυξης και σε αυτήν τη βάση κρίνεται το κάθε κόμμα. και κατέληξε:

    «Οσο πιο αδύναμη είναι μια συντηρητική, αντεργατική, αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε μονοκομματική είτε συνεργασίας, τόσο από καλύτερες θέσεις ο λαός μπορεί να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Tα αστικά κόμματα, τα κόμματα του συμβιβασμού έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται φόβο μπροστά σε μια αδύναμη κυβέρνηση, το λαϊκό κίνημα πρέπει να υπολογίζει ένα πράγμα, το νέο κύκλο επίθεσης που θα δεχτεί από μια ισχυρή αντιλαϊκή κυβέρνηση. Eμείς θα συμβάλουμε - όσο εξαρτάται από εμάς - να ανακτήσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της την εμπιστοσύνη στη δύναμή του. Nα αρχίσει η αντεπίθεση, με ισχυρό KKE, με ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με συσπείρωση δυνάμεων, με ενίσχυση της συμμετοχής και δράσης των νέων ηλικιών, των γυναικών».

    Το 18ο Συνέδριο

    Στο Συνέδριο, που έχει κεντρικό σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό - αντεπίθεση» και το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, θα συζητηθούν η Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής με τον απολογισμό δράσης του ΚΚΕ από το 17ο Συνέδριο και τα καθήκοντά του μέχρι το 19ο καθώς και οι «εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ο αιώνα - η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό».

    Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν αντιπροσωπείες 90 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων από 72 χώρες, καθώς και εκατοντάδες προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στα τελευταία Συνέδρια του ΚΚΕ.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδο της ομάδας εργασίας των κομμουνιστικών κομμάτων που θα καθορίσει τον τόπο και το θέμα της 11ης παγκόσμιας συνάντησης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, καθώς και σειρά πρωτοβουλιών αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό και κοινών δράσεων ενάντια στην επίθεση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων τους με αφορμή το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης.

    Οι αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων θα συμμετέχουν στην μεγάλη συγκέντρωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που θα πραγνατοποιηθεί απόψε στο γήπεδο του Απόλλωνα, στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες 11 συγκεντρώσεις μέχρι τις 21 του Φλεβάρη σε συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά, στην Ελευσίνα, στο Μενίδι, στη Πάτρα, στη Λάρισα και στη Χαλκίδα.

    Σε ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται ιδαίτερα «η συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, με επικεφαλής τον Φερνάντο Ρεμίρεζ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις στις εργασίες στο Συνέδριο, όπως και οι συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους εκπρόσωπους των πολιτικών κομμάτων και των οργανώσεων του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας».

    «Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚ Κούβας θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης με τη Σοσιαλιστική Κούβα, που φέτος γιορτάζει τα 50χρονα της επανάστασης, όπως και στην πάλη ενάντια στο εμπάργκο και στην πολιτική διακρίσεων της ΕΕ ενάντια στο νησί της επανάστασης, στην απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών» αναφέρει η ανακοίνωση.

    Επαφές Αλ. Παπαρήγα

    Συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ, υπό τον νέο ΓΓ της Κεντρικής του Επιτροπής Άντρο Κυπριανού και του ΚΚ Κίνας είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο περιθώριο των εργασιών του 18ου Συνεδρίου του κόμματος.

    Επίσης, σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομάδας Εργασίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων και αποφασίστηκε η 11η Διεθνής Συνάντησή τους να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2009 στην Ινδία.

    Μετά τη συνάντησή της με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η κα Παπαρήγα τόνισε ότι αντηλλάγησαν σκέψεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Κύπρο και συζητήθηκε το Κυπριακό, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο της Κύπρου Δ. Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ στο χειρισμό αυτού του ζητήματος.

    Αναφερόμενη στη συνάντησή της με την αντιπροσωπεία του ΚΚ Κίνας η κα Παπαρήγα είπε ότι "με πολύ χαρά υποδεχθήκαμε στην αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής την αντιπροσωπεία από το ΚΚ Κίνας, που παίρνει μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου. Όπως είναι γνωστό έχουμε στενές σχέσεις με το ΚΚ Κίνας,κάθε χρόνο ανταλλάσσουμε επισκέψεις και μας δίνεται η ευκαιρία για μία πολύ φιλική συντροφική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων,εμπειριών ανάμεσα στα δύο κόμματα και ανάμεσα στις δύο χώρες».

    ΚΚΕ για την έκθεση της ΕΕ

    "Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά ότι η ΕΕ είναι ένας διακρατικός μηχανισμός επεξεργασίας και προστασίας της αντιλαϊκής πολιτικής, πιστός εκφραστής των αναγκών των ευρωπαϊκών μονοπωλίων" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου ΚΚΕ.

    "Τόσο η συγκρότησή της όσο και η στρατηγική της αποτελούν επιλογή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Η ΕΕ αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο της ελληνικής πλουτοκρατίας στην προσπάθειά της να μεταφέρει τις συνέπειες της δικιάς της κρίσης στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ο λαός για να αποκρούσει τα νέα δεινά που του επιφυλάσσουν, για να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική έχει ένα δρόμο: Την ανυπακοή - απειθαρχία, την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, τον απεγκλωβισμό από τα ιδεολογήματα των κομμάτων της" αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

    [05] Συνέντευξη Τύπου για την Ολυμπιακή

    Συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο Αλ. Αλαβανος για την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖA για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής" στις 12:00.

    Σε δήλωσή του για την έκθεση της ΕΕ ο κ. Π. Σκουρλέτης από το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει ότι "τόσο η έκθεση της Κομισιόν όσο και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας πριν λίγες μέρες προτείνουν μέτρα τα οποία κινούνται σε γνωστές και αποτυχημένες λογικές και συνταγές. Μέτρα που πλήττουν μονομερώς τους οικονομικά αδύνατους και εν πολλοίς οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κρίση. Τα μέτρα αυτά αποτελούν δείγμα γραφής μιας ακραίας ταξικής πολιτικής".

    Αναλυτικότερα στη δήλωση επισημαίνεται: "Η έκθεση της Κομισιόν αναγνωρίζει την αναγκαιότητα αύξησης του ΑΕΠ ώστε να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος, τα μέτρα όμως που προτείνει είναι κυρίως αντιαναπτυξιακά. Η πραγματικότητα των τελευταίων μηνών αποδεικνύει περίτρανα ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και η Συνθήκη του Μάαστριχτ αποτελούν ένα βαρίδι κι ένα αδειανό πουκάμισο ταυτόχρονα, που το επικαλούνται κατά περίπτωση και όπως εκείνοι αντιλαμβάνονται.Είναι περισσότερο παρά ποτέ ώριμο το αίτημα για την κατάργησή τους".

    "Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια, αντί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες, τις διεύρυνε, ενώ δεν αξιοποιήθηκε για να οπλίσει την οικονομία απέναντι στη σημερινή κρίση. Κυρίαρχο στοιχείο των προτεινόμενων μέτρων παραμένει η στήριξη και η διατήρηση της σημερινής αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος", τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι "γίνεται φανερό ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σ΄ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα εγκαταλείψει το μίγμα και τη φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται τις τελευταίες δεκαετίες ή θα υιοθετήσει ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο. Ειδάλλως η συνέχιση του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου θα ενισχύει ολοένα και περισσότερο τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της Ευρώπης, που τελικά θα οδηγήσουν στην πλήρη αποδόμησή της".

    "Η λύση για μας βρίσκεται στην υιοθέτηση αφ΄ ενός άμεσων μέτρων ανακούφισης των οικονομικά αδυνάτων, αφ΄ ετέρου στην υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου που θα προωθεί τη λογική της οικονομίας των αναγκών", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον γγ του ΑΚΕΛ

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, κ. Άντρο Κυπριανού και το μέλος της ΚΠΕ του ΑΚΕΛ κ. Γιαννάκη Κολοκασίδη.

    Μετά την συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον νέο Γενικό Γραμματέα του Α.Κ.Ε.Λ. στον οποίο και ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Είμαστε βέβαιοι πως οι πολύ καλές σχέσεις των δύο κομμάτων θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο στην νέα φάση. Άλλωστε τα δύο κόμματα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και το ΑΚΕΛ διακατέχονται από μια συναντίληψη σε μια σειρά πραγμάτων, τόσο σε ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική και οικονομική πολιτική όσο και σε αυτά που αφορούν στο Κυπριακό ζήτημα. Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στην Κύπρο να εκφράσουμε την θετική εκτίμησή μας στο έργο της Κυπριακής κυβέρνησης στο έργο του Προέδρου Χριστόφια αλλά και στον θετικό ρόλο του ΑΚΕΛ στις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο.

    Παράλληλα εκφράσαμε για άλλη μια φορά την ελπίδα, οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει, με ευθύνη της Κυπριακής κυβέρνησης, μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Ταλάτ ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, να οδηγήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος βασισμένη στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα κράτος με μία κυριαρχία χωρίς ξένα στρατεύματα και εποίκους στο νησί. Αυτή είναι η ελπίδα μας, αυτός είναι ο στόχος μας και εκφράσαμε τις ευχές μας και την ελπίδα μας ότι με την σθεναρή στάση και του ΑΚΕΛ και της Κυπριακής κυβέρνησης αλλά και με την ενίσχυση του αγώνα του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, αυτή η βιώσιμη λύση θα έρθει πιο κοντά».

    Ο Άντρος Κυπριανού με τη σειρά του ανέφερε: «Είχαμε την χαρά να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξη Τσίπρα. Εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας στον κ. Τσίπρα, για την σθεναρή στήριξη την οποία προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προσπάθειες που καταβάλει η Κυπριακή κυβέρνηση και το κόμμα μας με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης -υπό τας περιστάσεις- λειτουργικής και ως εκ τούτου και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Ανταλλάξαμε απόψεις και τους ενημερώσαμε ταυτόχρονα για το που βρίσκεται σήμερα η προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. Συζητήσαμε θέματα και εθνικά αλλά και ευρωπαϊκά που είναι κοινού ενδιαφέροντος».

    [06] "Μέτρα εναντίον των πολιτών"

    Αναφερόμενος στα πειθαρχικά μέτρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε κατά της Ελλάδας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος επεσήμανε ότι "Η καταστροφική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ , με συνέπεια το τεράστιο χρέος και την διόγκωση των ελλειμμάτων, είχαν ένα ακόμα αποτέλεσμα: Nα επιβληθούν νέα πειθαρχικά μέτρα εις βάρος μας.

    Βέβαια όταν λέμε εις βάρος μας αναφερόμαστε στον απλό Έλληνα πολίτη , αφού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν θα πληρώσουν τα σπασμένα, αλλά τα πλατιά λαϊκά στρώματα!

    Το χειρότερο είναι ότι, το μεν ΠΑΣΟΚ, το μόνο που ζητάει είναι εκλογές χωρίς να έχει λύσεις και η ΝΔ ψάχνει λύσεις για τα εσωκομματικά της".

    Ακόμη, για τις συναντήσεις της ΓΣΕΕ με τους κοινωνικούς εταίρους, τόνισε ότι "Η ΓΣΕΕ και οι κοινωνικοί εταίροι συναντήθηκαν για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση και να βρουν κοινή συνισταμένη, άσχετα από τις όποιες διαφωνίες.

    Το ζητούμενο είναι να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παρβ όλες τις διαφωνίες τους αυτοί συζητούν.

    Τα πολιτικά κόμματα πότε θα αποφασίσουν να ακούσουν την «φωνή της λογικής» που εκφράσθηκε διά του Προέδρου μας για μια σοβαρή συζήτηση ώστε η χώρα να βγει από την κρίση;"

    Τέλος, ο κ. Βελόπουλος σχολίασε τον προπηλακισμό που υπέστη ο καθηγητής εγκληματολογίας κ. Γ. Πανούσης λέγοντας ότι αποδεικνύεται "ότι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών από τους κουκουλοφόρους μεταφράζεται ως ελεύθερη διακίνηση της βίας".

    [07] Συστάσεις για την οικονομική πολιτική

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εξέτασης των προγραμμάτων σταθεροποίησης και σύγκλισης 17 κρατών μελών της ΕΕ, απηύθυνε προς την Ελλάδα, τέσσερις βασικές συστάσεις οικονομικής πολιτικής. Οι συστάσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.

    Η πρώτη σύσταση αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας το 2009, η δεύτερη τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η τρίτη τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ελέγχου των κρατικών δαπανών και η τέταρτη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, μέσω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και στο συνταξιοδοτικό.

    Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λετονία και Μάλτα) εμφάνισαν το 2008, λόγω της οικονομικής κρίσης, έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ και υιοθέτησε για τα κράτη αυτά τις εκθέσεις, που προβλέπονται, βάσει του Άρθρου 104.3 της Συνθήκης για την ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γενικές γραμμές, αναγνωρίζει ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή κρίση. Υπογραμμίζει ακόμη ότι δεδομένου πως η Ελλάδα αφενός μεν δεν βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, αφετέρου δε, έχει μεγάλο χρέος, έχει περιορισμένα περιθώρια για τη δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά το ρυθμό μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, ήδη από το 2009, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες, αν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες του αναμενομένου.

    Το πλήρες κείμενο της Επιτροπής για την αξιολόγηση του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας έχει ως εξής:

    Η Ελλάδα είχε σημαντική οικονομική ανάπτυξη στο 4% σε ετήσια βάση στη διάρκεια της δεκαετίας. Το 2008, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και το 2009 το ΑΕΠ θα είναι ακόμη θετικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου της Επιτροπής. Ωστόσο, οι εγχώριες και εξωτερικές μακροοικονομικές ανισορροπίες διευρύνθηκαν σημαντικά, γεγονός που οδήγησε σε υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος. Η σημερινή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, έχει αντίκτυπο στην οικονομία και ασκεί πιέσεις στο χρέος.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 3% το 2007 και το 2008 και σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας θα φτάσει στο 3,7% το 2009 για να μειωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το 2010 και στο 2,6% το 2011. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας με δεδομένα το πολύ υψηλό χρέος και το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου. Η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει πακέτο για την τόνωση της οικονομίας. Η στρατηγική για την σταθεροποίηση το 2010 και 2011, όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα, βασίζεται σε μείωση των δαπανών και σε μικρότερο βαθμό σε αυξημένα φορολογικά έσοδα. Το πρόγραμμα, ωστόσο, δεν περιέχει συγκεκριμένα αναλυτικά μέτρα.

    Με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής η Ελλάδα καλείται: 1) να ενισχύσει σημαντικά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση ήδη από το 2009, κυρίως αν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν, σε σχέση με το πρόγραμμα, μέσα από συγκεκριμένα και μόνιμα μέτρα για τη μείωση των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συγκρατημένης μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, γεγονός που θα συμβάλει στην απαραίτητη μείωση του χρέους. 2) Να διασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης επικεντρώνονται, επίσης, στη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, μέσα στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, υπό το φως της απαραίτητης προσαρμογής της οικονομίας, και με σκοπό την αντιμετώπιση της απώλειας ανταγωνιστικότητας και αντιμετωπίζοντας τις ανισορροπίες του εξωτερικού ισοζυγίου. 3) Να εφαρμόσει άμεσα τις πολιτικές αναμόρφωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και να βελτιώσει τη λειτουργία της σύνταξης του προϋπολογισμού, αυξάνοντας τη διαφάνεια και να δημιουργήσει μηχανισμούς, για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση των πρωτογενών δαπανών. 4) Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό δημόσιο χρέος και τις αναμενόμενες αυξημένες δαπάνες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 3% το 2007 και το δημόσιο χρέος έφτασε το 94,8% του ΑΕΠ τον ίδιο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι ελληνικές αρχές τον Οκτώβριο του 2008, οι οποίες επικυρώθηκαν από τη Eurostat, στοιχεία τα οποία επιβεβαιώθηκαν και από το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας τον Ιανουάριο του 2009. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή υιοθέτησε έκθεση σύμφωνα με το Άρθρο 104.3 της Συνθήκης, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ για την Ελλάδα δεν είναι προσωρινή και δεν πηγάζει από εξαιρετικές συνθήκες, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ και στο Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Δηλώσεις Αλμούνια

    «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ο μέσος όρος της ευρωζώνης η οποία βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη επιτάχυνσης του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ήδη, από το 2009.

    Ειδικότερα, παρουσιάζοντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αλμούνια επισήμανε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένει θετικός, με τις εκτιμήσεις της Ελλάδας να είναι πιο αισιόδοξες από αυτές τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδας, όταν στην ευρωζώνη παρατηρούνται αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

    Παράλληλα, τόνισε πως το μήνυμα της Επιτροπής προς τις ελληνικές αρχές, δεδομένης της θετικής ανάπτυξης και λαμβάνοντας υπόψη ότι το έλλειμμα αυξάνεται, είναι να επιταχυνθεί η προσαρμογή, καθώς, όπως πρόσθεσε, δεν είναι η Επιτροπή, που πιέζει την Ελλάδα με τα spreads, αλλά η αγορά.

    Γ. Παπαθανασίου: "Πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας"

    Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει σε κάθε περίπτωση τους στόχους που έχει θέσει. Σε αυτή την κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία, περίοδο, βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιάννης Παπαθανασίου με αφορμή το σχέδιο γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου, είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης που προβλέπεται το 2009 να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης (1,1%) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,2%.

    Επίσης ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι η χώρα μας θα έχει μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και χαμηλότερη ανεργία από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

    Παρ΄ όλα αυτά δεν έχουμε περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης, είπε ο κ. Παπαθανασίου και πρόσθεσε ότι το δημόσιο χρέος το οποίο τριπλασιάστηκε από το 1980 έως το 2004 ως ποσοστό του ΑΕΠ αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας μας.

    Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε επίσης ότι η μείωση του ελλείμματος και του χρέους δεν επιβάλλεται μόνο γιατί πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς κανόνες αλλά και διότι το επιβάλει το συμφέρον της οικονομίας.

    Η Ελλάδα με το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιδιώκει τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% έως και το 2011. Επιπλέον μείωση του ελλείμματος θα υπάρξει με τα μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών, τα οποία η κυβέρνηση ανακοίνωσε με την κατάθεση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην ΕΕ.

    Ο κ. Παπαθανασίου είπε ακόμα ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν 2,6% υπερβαίνοντας κατά πολύ το μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν - 1,2% και της ΕΕ που ήταν -1,1%. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, ούτε οι δικές μας προβλέψεις αλλά ούτε και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεκδικούν το αλάθητο, είπε ο κ. Παπαθανασίου και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα στο θέμα αυτό, καταλήγοντας ότι "σ΄αυτήν την κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία, περίοδο, βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 February 2009 - 5:30:29 UTC