Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις
  • [02] ΕΕ: Προς την ψηφιακή τηλεόραση
  • [03] Συστάσεις από Γ. Προβόπουλο
  • [04] Από σήμερα το επίδομα θέρμανσης

  • [01] Αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις

    Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, μετά τη σύσκεψη του υπουργού με υπηρεσιακούς παράγοντες, οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις που θα διεξαχθούν φέτος.

    Συγκεκριμένα, οι πανελλαδικές εξετάσεις κατόχων β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ θα διενεργηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου.

    Ετσι, στο νέο νόμο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου που ψηφίστηκε πρόσφατα απο τη Βουλή, περιελήφθη διάταξη για την επίδειξη στους υποψηφίους των γραπτών δοκιμίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Στην τροποποίηση του Π.Δ. 60/2006 «Αξιολόγηση των μαθητών του Γενικού Λυκείου» που βρίσκεται για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο περιελήφθησαν οι ακόλουθες βελτιώσεις για την οργάνωση και τη διαδικασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων:

    -Αυξάνονται (από 13 σε 18) τα μέλη των Βαθμολογικών Κέντρων τα οποία συντονίζουν και εποπτεύουν τη διαδικασία βαθμολόγησης - αναβαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων.

    -Απαγορεύεται να σημειώνει ο Α΄ βαθμολογητής πάνω στο γραπτό δοκίμιο λάθη ή ελλείψεις ώστε ο Β΄ βαθμολογητής κατά τη βαθμολόγηση να το αξιολογεί ανεπηρέαστος.

    -Μειώνεται κατά 10 μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα η βαρύτητα της παραγωγής κειμένου στο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας» και αυξάνεται αντίστοιχα η βαρύτητα των ασκήσεων με στόχο τον περιορισμό της υποκειμενικής βαθμολόγησης στο συγκεκριμένο μάθημα.

    Για τις εξετάσεις που θα διεξαχθούν από το 2010 και έπειτα, θα αναγράφεται στο γραπτό η αναλυτική βαθμολογία για κάθε ερώτημα σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονται τυχόν λάθη κατά την άθροιση των επί μέρους βαθμών και ο υποψήφιος, βλέποντας στο λύκειό του το απόκομμα του γραπτού του, θα ενημερώνεται για την αναλυτική βαθμολογία του.

    Γίνεται αποσυμφόρηση των Βαθμολογικών Κέντρων, από τους προφορικά εξεταζόμενους υποψηφίους με τη θέσπιση ανώτατου ορίου εξεταζομένων (80 υποψήφιοι ανά Βαθμολογικό Κέντρο) και τη λειτουργία ειδικών εξεταστικών κέντρων σε πρωτεύουσες των νομών ή εκπαιδευτικών περιφερειών.

    Καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις (1-20 Φεβρουαρίου) με έγκαιρη δήλωση όλων των εξεταζόμενων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας-Αρχές Οικονομικής Θεωρίας- Ειδικά Μαθήματα κ.λπ.) για την καλύτερη οργάνωση των εξετάσεων.

    Τα Μηχανογραφικά Δελτία που υποβάλλουν οι υποψήφιοι [απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β΄)] το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, φέτος για πρώτη φορά θα τους γνωστοποιηθούν, μέσω Διαδικτύου, εντός του μηνός Μαρτίου. Τα Μηχανογραφικά Δελτία για τους κατόχους β΄ κύκλου ΤΕΕ και τους τελειοφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Α΄), που κατατίθενται στο λύκειο περίπου το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους, μέσω Διαδικτύου, εντός του μηνός Φεβρουαρίου.

    [02] ΕΕ: Προς την ψηφιακή τηλεόραση

    Προς την πλήρη κατάργηση της αναλογικής επίγειας τηλεόρασης και την αντικατάστασή της από την ψηφιακή, προχωρούν τα κράτη μέλη, όπως διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σημερινή της ανακοίνωση, ουσιαστικά, εκτιμά ότι η διαδικασία πλήρους κατάργησης των αναλογικών επίγειων τηλεοπτικών μεταδόσεων στην ΕΕ βρίσκεται σε καλή πορεία.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, πλήρης κατάργηση των αναλογικών μεταδόσεων έχει επιτευχθεί σε πέντε κράτη μέλη (Γερμανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ολλανδία) και ως το 2010 αναμένεται η συγκεκριμένη διαδικασία να έχει προχωρήσει με σημαντικούς ρυθμούς σε όλη την ΕΕ. Για την ακρίβεια, αναμένεται ότι σχεδόν όλα τα κράτη μέλη θα έχουν πετύχει τον κοινοτικό στόχο πλήρους κατάργησης των αναλογικών μεταδόσεων, ως το 2012.

    «Ο αριθμός των Ευρωπαίων, που απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης, αυξάνεται συνεχώς. Περισσότερα του ενός κράτη - μέλη της ΕΕ ηγούνται σαφώς των, ανά τον κόσμο, προσπαθειών μετάβασης από τις αναλογικές επίγειες τηλεοπτικές μεταδόσεις στην ψηφιακή τηλεόραση», δήλωσε η αρμόδια, για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ.

    Κατά την επίτροπο, «η διαδικασία μετάβασης της Ευρώπης προχωρά σύμφωνα με τις προβλέψεις και με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ιδίως σε σύγκριση με άλλες χώρες, ανά την υφήλιο. Είμαι βέβαιη ότι εντός των επόμενων δύο ετών και άλλα κράτη - μέλη θα ενταχθούν στην ομάδα των κρατών - μελών της ΕΕ, που εισήλθαν πρώτα στη ψηφιακή εποχή. Αυτό σημαίνει ότι θα ελευθερωθεί σημαντική ποσότητα ραδιοσυχνοτήτων, οι οποίες στη συνέχεια θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την παροχή νέων τηλεοπτικών και ασύρματων υπηρεσιών, εφόσον η Ευρώπη λάβει σύντομα τις κατάλληλες αποφάσεις. Η λήψη συντονισμένων αποφάσεων για την αξιοποίηση του λεγόμενου "ψηφιακού μερίσματος" έχει καθοριστική σημασία για την ταχεία οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης».

    Η ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική μετάδοση προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας, καλύτερη ποιότητα ήχου, καλύτερη λήψη από κινητές συσκευές, περισσότερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και αναβαθμισμένες υπηρεσίες πληροφόρησης (όπως οι επί οθόνης οδηγοί προγραμμάτων). Η ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική μετάδοση χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων και εκτιμάται ότι θα ελευθερώσει νέες χρήσεις, όπως η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, κινητές επικοινωνίες ή ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες στις αγροτικές περιοχές.

    Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ενισχυθούν το δυναμικό καινοτομίας και οι προοπτικές μεγέθυνσης των κλάδων των τηλεπικοινωνιών και των μέσων επικοινωνίας, και ταυτόχρονα να στηριχθούν οι προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης. Η Επιτροπή επεξεργάζεται μια κοινή προσέγγιση χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων, οι οποίες θα ελευθερωθούν με την ψηφιακή μεταστροφή, ικανή να προσφέρει τα μέγιστα οφέλη στην εσωτερική αγορά και τα 500 εκατομμύρια πολίτες της.

    Σε 21 κράτη - μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία) προσφέρονται ήδη ψηφιακές επίγειες τηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίες καλύπτουν μέρη της εθνικής επικράτειας. Πέντε επιπλέον κράτη μέλη (Κύπρος, Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία) έχουν εξαγγείλει ότι θα προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες από το 2010, το αργότερο. Η Ρουμανία δεν έχει ακόμη καθορίσει τα σχέδια κατάργησης των αναλογικών εκπομπών.

    Πλήρης κατάργηση των αναλογικών επίγειων τηλεοπτικών εκπομπών έχει ήδη επιτευχθεί στο Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο (Φλάνδρα) και σε μεγάλα τμήματα της Αυστρίας. Η αναλογική επίγεια τηλεόραση αναμένεται ότι θα καταργηθεί πλήρως έως τα τέλη του 2010 στην Αυστρία, την Εσθονία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, και μεταξύ τέλους του 2010 και τέλους του 2012 στο Βέλγιο (Βαλλονία και περιφέρεια Βρυξελλών - Πρωτεύουσας), τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Μεγάλη Βρετανία. Η Πολωνία θα προβεί σε οριστική κατάργηση των αναλογικών εκπομπών, το αργότερο, το 2015.

    [03] Συστάσεις από Γ. Προβόπουλο

    Την ανάγκη υιοθέτησης ενός πολυετούς σχεδίου που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που δεν υλοποιήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια με άμεση προτεραιότητα τη δημοσιονομική εξυγίανση, προέταξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος παρουσιάζοντας την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική.

    Ο κ. Προβόπουλος πρότεινε μία περιοριστική δημοσιονομική πολιτική με περιστολή της σπατάλης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών. Ηδη όπως ανέφερε η φοροδιαφυγή υπερβαίνει το 20% των φορολογικών εσόδων του Δημόσιου. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές όπως εξήγησε η δημοσιονομική πολιτική θα μπορέσει να έχει επεκτατικό χαρακτήρα συμβάλλοντας στην τόνωση της οικονομίας. Αντιθέτως, προειδοποίησε ότι στις σημερινές συνθήκες μία φαινομενικά επεκτατική πολιτική θα κατέληγε εκ των πραγμάτων να είναι συσταλτική διότι θα είναι πολλαπλό κόστος τόσο άμεσο όσο και μακροπρόθεσμο.

    Στην Έκθεση προβλέπεται ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα υποχωρήσει φέτος στο 0,5%. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε μέσα επίπεδα στο 1,8% ή και χαμηλότερα έναντι 4,2% πέρυσι. Ωστόσο ο πυρήνας του πληθωρισμού (δομικός πληθωρισμός) αναμένεται να κυμανθεί στο 3% από 3,4% το 2008. Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών το 2009 προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 14,5% του ΑΕΠ που διαμορφώθηκε πέρυσι, ωστόσο θα παραμείνει υψηλό και θ΄αρχίσει πάλι να διευρύνεται όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει από φέτος να υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να μηδενιστεί έως το 2012. Ο διοικητής της ΤτΕ συνεκτιμώντας τις παραπάνω εξελίξεις αλλά και την ανάγκη μείωσης του ελλείμματος συνέστησε όπως οι μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο Τομέα να καλύπτουν τον εκτιμώμενο πληθωρισμό συν την αύξηση της παραγωγικότητας.

    Αναφερόμενος στην μεγάλη διεύρυνση που παρατηρείται μεταξύ των αποδόσεων ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (περιθώριο) ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι οι επιπτώσεις από την εξέλιξη αυτή διαχέονται πλέον σ΄ολοκληρη την οικονομία. Εκτίμησε ότι σημαντική υποχώρηση της διαφοράς αποδόσεων δεν διαφαίνεται για τους επόμενους μήνες, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την δημοσιονομική προσαρμογή προκειμένου να πεισθούν οι αγορές. Απέδωσε την κατάσταση αυτή στις επιφυλάξεις των αγορών για τις δημοσιονομικές προοπτικές και το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άμεσης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην δευτερογενή αγορά ομολόγων όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και των υπολοίπων χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα (Ιρλανδία Πορτογαλία), ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι "κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί στους κόλπους της ΕΚΤ και ενδεχομένως να αποτελεί νομισματική χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η οποία δεν επιτρέπεται από το καταστατικό της.".

    Για τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων που θα ενισχύσουν το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών. Προέτρεψε επίσης τις τράπεζες ενόψει της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους να αυξήσουν τις προβλέψεις τους λέγοντας ότι το "κόστος δεν μπορεί να το πληρώνουν μόνο οι φορολογούμενοι αλλά θα πρέπει να επιμεριστεί και στους μετόχους". Για το λόγο αυτό άλλωστε τάχθηκε κατά της δημιουργίας "κακής τράπεζας" στην ελληνική αγορά στην οποία θα μεταβιβάζονταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παρότρεινε, τέλος τις τράπεζες να κάνουν ορθολογική χρήση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ συγκρατώντας τις παροχές τους προς τα υψηλόβαθμα στελέχη τους και να περιορίσουν σημαντικά τα μερίσματα τους προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.

    Για τη διεθνή κατάσταση ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι η παρούσα κρίση είναι η χειρότερη τουλάχιστον από την εποχή του 1930. Εκτίμησε ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2009 προδιαγράφονται ζοφερές. Προέβλεψε ότι η έξοδος από την παρούσα κρίση δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη παρά τις εκτεταμένες παρεμβάσεις των εθνικών αρχών. Τα σχέδια των κυβερνήσεων της ΕΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας και των κεφαλαίων των τραπεζών είναι της τάξεως των 2,9 τρισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ .

    "Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες"

    Τα θεμελιώδη μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν επηρεαστεί σε χαμηλότερο βαθμό από τη διεθνή κρίση, σε σύγκριση με τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών. Σε αυτό έχουν συμβάλει οι συνεχείς έλεγχοι από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οριακή μόνο έκθεση των τραπεζών σε λεγόμενα "τοξικά" στοιχεία ενεργητικού, η μικρή εξάρτησή τους από τις αγορές για την άντληση κεφαλαίων, τα ικανοποιητικά τους επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και βαθμού μόχλευσης του ενεργητικού. Τα δεδομένα αυτά επέτρεψαν στις ελληνικές τράπεζες να παραμένουν κατά βάση υγιείς και ισχυρές, ακόμη και όταν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα πορεύεται εν μέσω θυέλλης, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζοντας την έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής 2008-2009

    Αναφερόμενος στην εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι ενισχύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα αποτρέψει τη δημιουργία πιστωτικής στενότητας. Οι τράπεζες οφείλουν να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις του σχεδίου αξιολογώντας προσεκτικά τις οικονομικές συνθήκες

    Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα θα επιβραδύνεται τους επόμενους μήνες. "Εκτιμάται όμως ότι, κατά μέσο όρο για ολόκληρο το 2009, είναι δυνατόν να διαμορφωθεί γύρω στο 10%, εφόσον συντρέξουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Πρώτη και κυριότερη είναι η πλήρης αξιοποίηση από τις τράπεζες των ρυθμίσεων του κυβερνητικού σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας, συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ. Δεύτερη προϋπόθεση είναι να διαμορφωθεί η οικονομική δραστηριότητα κοντά στις προβλέψεις και τους ρυθμούς που προαναφέρθηκαν, ώστε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να διατηρηθεί σε ύψος ικανό να στηρίξει την άνοδο των καταθέσεων. Τρίτη προϋπόθεση είναι να υπάρξει περιορισμένη μόνο επίπτωση στις τραπεζικές καταθέσεις από τη στροφή του Δημοσίου στην έκδοση τίτλων με ανταγωνιστικά επιτόκια, οι οποίοι διατίθενται τελευταία στην εγχώρια αγορά", ανέφερε ο κ.Προβόπουλος.

    Ενόψει των αυξημένων κινδύνων που απορρέουν από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, την υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων, καθώς και τις επικρατούσες συνθήκες χαμηλής ρευστότητας και μειωμένης κερδοφορίας, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τις τράπεζες την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών, ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τόνισε ο κ.Προβόπουλος. Και πρόσθεσε: "Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των δεικτών αποδοτικότητας, ποιότητας του χαρτοφυλακίου χρηματοδοτήσεων, ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, η ΤτΕ παροτρύνει τις τράπεζες να κάνουν ορθολογική χρήση των πόρων του κυβερνητικού σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας. Παράλληλα, έχει ζητήσει από τις τράπεζες να συγκρατήσουν τις παροχές προς τα υψηλόβαθμα στελέχη τους και να περιορίσουν σημαντικά τα μερίσματα που διανέμουν, προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και τις προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων".

    [04] Από σήμερα το επίδομα θέρμανσης

    Με απόφαση της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά εγκρίθηκαν τα ποσά για το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής (επίδομα θέρμανσης) προς τους Οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκαν 134,843 εκατ ευρώ για τους δικαιούχους του ΟΓΑ, 36,276 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους του ΙΚΑ και 77 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ για τους εγγεγραμμένους ανέργους του Οργανισμού.

    Από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ ανακοινώθηκε ότι από τις 20 Φεβρουαρίου μαζί με τη σύνταξη του μηνός Μαρτίου θα αρχίσει να καταβάλλεται στους 222.205 δικαιούχους ΕΚΑΣ του ιδρύματος και το επίδομα θέρμανσης.

    Επίσης, ξεκίνησε από σήμερα από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού η καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (επίδομα θέρμανσης) στο σύνολο των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του Οργανισμού. Προϋπόθεση για την είσπραξη του επιδόματος είναι οι άνεργοι να εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ κατά τις 22 Ιανουαρίου 2009.

    Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση (το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης διατίθεται και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, ότι «δεν είναι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος από άλλον φορέα που χορηγεί το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής» (όπως Νομαρχίες, ΟΓΑ κλπ). Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται υποχρεωτικά και ο «αριθμός λογαριασμού του -IBAN- στον οποίο ο δικαιούχος επιθυμεί να πιστωθεί το έκτακτο επίδομα» καθώς και «ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)».

    Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί κατά ζώνη. Πιο αναλυτικά:

    - Α ΖΩΝΗ 200 ευρώ για τους δικαιούχους των νομών Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

    - Β ΖΩΝΗ 150 ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας

    - Γ ΖΩΝΗ 100 ευρώ για τους δικαιούχους των νομών Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου.

    Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης είναι οικονομική ενίσχυση αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στο εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού χαρακτήρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 February 2009 - 19:30:20 UTC