Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εθνική υπόθεση η έξοδος από την κρίση"
  • [02] "Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους"
  • [03] "Καμιά ανοχή των εργαζομένων"

  • [01] "Εθνική υπόθεση η έξοδος από την κρίση"

    «Εθνική υπόθεση? χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής την αντιμετώπιση της κρίσης, απευθύνοντας προσκλητήριο από τη Λαμία προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου.

    ?Στις εθνικές υποθέσεις η ιστορική εμπειρία δεν επιτρέπει αυταπάτες», ανέφερε ο πρωθυπουργόςκαι συμπλήρωσε ότι «όποτε οι Έλληνες βρεθήκαμε διασπασμένοι, όποτε προτάσσαμε κομματικές σκοπιμότητες, όποτε υιοθετούσαμε διχαστικές πρακτικές, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για όλους. Ενίοτε και καταστροφικό για τον τόπο. Όποτε ενώναμε τις δυνάμεις μας πετυχαίναμε μεγάλους στόχους. Αντιμετωπίζαμε, με επιτυχία, σοβαρότατες προκλήσεις. Κερδίζαμε όλοι οι Έλληνες».

    Ο κ.Κ.Καραμανλής βρέθηκε στη Φθιώτιδα για να επιθεωρήσει έργα του σιδηροδρόμου στη σήραγγα Καλλιδρόμου και της εθνικής οδού στην παράκαμψη της Στυλίδας. Συγχρόνως επισκέφτηκε και το μουσείο των Θερμοπυλών.

    «Το μεγαλύτερο, το πιο επικίνδυνο τμήμα στο πέταλο του Μαλιακού, μήκους 54 χλμ, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Το λεγόμενο ββφονικόββ πέταλο του Μαλιακού έχει ήδη μετατραπεί σβ ένα σύγχρονο, ασφαλή, κλειστό αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση?», σημείωσε.

    Σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων στη Λαμία ο πρωθυπουργός άκουσε από το δήμαρχο Λαμίας. Γιώργο Κοτρωνιά και το νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμάρα μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Και οι δύο ζήτησαν εκτός από την ενίσχυση της κυβέρνησης σε έργα υποδομής, στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αλλά και επίλυση θεμάτων που τελευταία βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση όπως είναι η βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ.

    Συγχρόνως ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα που έχουν σχέση με την απορρόφηση των πόρων από το 3ο ΚΠΣ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και στον προγραμματισμό για το ΕΣΠΑ. Το σύνολο των ομιλητών αναφέρθηκαν διεξοδικά στις νέες στρατηγικές για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

    «Δεν είμαι εδώ για να μοιράσω υποσχέσεις» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής μιλώντας στη Λαμία, για να συμπληρώσει ότι «τα μεγάλα λόγια, ιδίως σε τόσο κρίσιμες ώρες, όπως αυτή που περνούμε σήμερα- η χώρα μας και βεβαίως η Ευρώπη και ο κόσμος όλος- έχουν μηδενικό αντίκρισμα. Είμαι εδώ για να συνεννοηθούμε. Για να δούμε, μαζί, τί μπορούμε να κάνουμε, ακόμα περισσότερο, για τον Τόπο, τον Νομό, την Περιφέρεια» και για μια ακόμη φορά προσδιόρισε με σαφήνεια ότι το 80% των πόρων του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί στην περιφέρεια.

    Συνδύασε όμως όλες αυτές τις παρεμβάσεις με τις οικονομικές δυνατότητες Αφού επισήμανε ότι «η κρίση χτυπά την πόρτα και της χώρας μας» υποστηρίζοντας ότι «ολόκληρος ο κόσμος είναι σήμερα σε μια πολύ δύσκολη, εξαιρετικά δύσκολη καμπή» για να συμπληρώσει την κρισιμότητα των καταστάσεων αφού πρώτα χαρακτήρισε την διεθνή οικονομική κρίση σαν «την πιο μεγάλη στην μεταπολεμική ιστορία της ανθρωπότητας».

    «Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Θα είναι δύσκολο. Απαιτείται ένταση των προσπαθειών μας, σε όλα τα μέτωπα, σε όλους τους τομείς, σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. Από τις επιχειρήσεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Τους παραγωγικούς και τους κοινωνικούς φορείς. Τις Περιφερειακές Διοικήσεις και την Αυτοδιοίκηση. Από την Κυβέρνηση, πάνω απβ όλα. Αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

    Απαιτείται να κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να θωρακίσουμε, ακόμη περισσότερο, την Οικονομία μας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας συγχρόνως ότι «σε κάθε εθνική υπόθεση καθοριστικά στοιχεία είναι η συνεννόηση, η συνένωση δυνάμεων, η ομοψυχία», ενώ διαπίστωσε ότι «η Χώρα δεν αντέχει μετωπικές συγκρούσεις. Δεν αντέχει ανευθυνότητες. Δεν αντέχει πολωτικές, διχαστικές πρακτικές. Οι περιστάσεις απαιτούν στοιχειώδη συνεννόηση. Η συναίνεση, τουλάχιστον στα βασικά, είναι επιβεβλημένη»

    Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να διαφωνούμε σε όλα. Δεν μπορεί να υπάρχει άρνηση σε όλα. Δεν είναι στάση ευθύνης το ββόχι σε όλαββ.

    Το τονίζω: Δεν χωρά στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις το ββόχι σε όλαββ. Δεν είναι πολιτική ευθύνης η απόπειρα έντασης, η απόπειρα ισοπέδωσης των πάντων». Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες και υπογράμμισε ότι «εάν δεν συμπράξουμε όλοι σε κοινούς στόχους, οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική θύελλα θα είναι δυσμενέστερες. Και αυτό δεν θα σταματήσω να το επαναλαμβάνω. Τόσο οι επόμενοι μήνες, οι δύσκολοι μήνες που έρχονται, όσο και το αύριο του τόπου μας, εξαρτώνται από την υπευθυνότητα όλων μας, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] "Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισκέπτεται σήμερα τη Μεσσηνία. Θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Καλαμάτα (Κλειστό Γυμναστήριο «Τέντα») και θα συναντηθεί με τοπικά στελέχη του Κινήματος.

    Το βασικό ζήτημα δεν είναι ποιος θα διαχειριστεί, αλλά ποιος θα πληρώσει την κρίση και ποιος θα κερδίσει λόγω της κρίσης, είπε ο κ.Γιώργος Παπανδρέου, στην εισήγησή του στο πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να πληρώσουν οι ασθενέστεροι και η μεσαία τάξη.

    Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως μέσα στην κρίση πρέπει να τεθούν οι βάσεις ώστε η ελληνική κοινωνία να εξέλθει πιο δυναμωμένη από αυτήν. Ο κ. Παπανδρέου δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον κίνδυνο εμφάνισης ακραίων μορφών περιθωριοποίησης φτώχειας και βίας.

    Ο κ. Παπανδρέου διερωτήθηκε για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός προκάλεσε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ζητά συνενόχους για την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησής του, αλλά και συναινέσεις για να παραμείνει στην εξουσία και όχι για τον τόπο.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την οικονομία και επισήμανε ότι σε αντίθεση με όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις, οι οποίες και εξειδικεύονται πάνω στις βασικές του κατευθύνσεις, δηλαδή την ενίσχυση των ασθενέστερων, την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο - πράσινη ανάπτυξη- και την ύπαρξη και λειτουργία ενός κράτους δικαίου.

    Την επόμενη Κυριακή θα υπάρξει παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ σε ειδική εκδήλωση, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τη χώρα, τόσο σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ όσο και σε κοινωνικούς εταίρους, ενώ στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και ειδικές εκδηλώσεις του Κινήματος με τις θέσεις του για την πράσινη ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

    Ενόψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τη συγκρότηση επιτροπής εκλογικού αγώνα, η οποία θα είναι μία μεγάλη Κεντρική Επιτροπή καθώς και μία γραμματεία επικεφαλής της οποίας θα είναι ο κ. Παπανδρέου, ενώ θα συμμετάσχουν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Ρέππας, καθώς και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που δεν έχουν ενταχθεί στους πρόσφατα δημιουργηθέντες με απόφαση του κ. Παπανδρέου επιτελικούς κύκλους. Επίσης θα συγκροτηθεί και μία επιτροπή εκλογικής προετοιμασίας με συμμετοχή των γραμματέων των Τομέων του Κινήματος και άλλων στελεχών.

    Δήλωση Γ.Παπακωνσταντίνου

    "Ο κ. Καραμανλής θυμήθηκε σήμερα την ελληνική περιφέρεια. Πέντε χρόνια όμως τώρα, μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε κάθε προϋπολογισμό. Μειώνει τα χρήματα, που πάνε στην ελληνική περιφέρεια.

    Και δύο χρόνια μετά την έναρξη του, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα της χώρας μας από την ΕΕ, που πάει κατεξοχήν στην περιφέρεια, δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ.

    Οι πολίτες λοιπόν, ξέρουν να διακρίνουν ανάμεσα στις ασκήσεις επικοινωνίας και στις πράξεις. Γι' αυτό στρέφονται όλο και περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, ζητούν αλλαγή πορείας, μια νέα κυβέρνηση με επίκεντρο τον πολίτη και την ελληνική περιφέρεια", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    [03] "Καμιά ανοχή των εργαζομένων"

    Οι εργαζόμενοι δεν δημιούργησαν ούτε τα ελλείμματα ούτε την κρίση. Δημιούργησαν αμύθητα πλούτη και κατέβαλαν βαριές θυσίες για να εκπληρωθούν η συνθήκη του Μάαστριχ και οι στόχοι της ΟΝΕ. Καμιά ανοχή πια στο δρόμο της διαρκούς επιτήρησης από την ΕΕ, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, λαϊκή αντεπίθεση για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια που τη δημιουργούν, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Στο μεταξύ, ο κ.Μάκης Μαίλης σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Φθιώτιδα τόνισε ότι "τα προβλήματα του λαού έχουν χρώμα. Χρώμα έχει και η αιτία τους. Είναι γαλαζοπράσινη. Χρώμα έχει και η λύση τους: Λαϊκή αντεπίθεση! Συναίνεση σημαίνει σφάξε με αγά μου".

    Για την Ολυμπιακή

    "Ιδιωτικοποίηση υγιής και προς όφελος του λαού δεν υπάρχει. Ανεξάρτητα από την τιμή της «Ολυμπιακής» και σε ποιον κεφαλαιοκράτη την παραδίδει η κυβέρνηση, η ιδιωτικοποίησή της είναι μια αρνητική εξέλιξη για το λαό. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν τετελεσμένα. Ανυπακοή στην ΕΕ, πάλη κατά των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, για αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο φορέα αερομεταφορών", υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 February 2009 - 5:30:17 UTC