Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα η μάχη με τα προβλήματα"
  • [02] "Πρόταση ευθύνης και αξιοπιστίας"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Οχι στη συναίνεση"

  • [01] "Προτεραιότητα η μάχη με τα προβλήματα"

    Συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού κ.Αντ.Σαμαρά θα έχει ο πρωθυπουργός στις 11.30.Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Χιλής Francisco Encina.

    Υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους επαγγελματικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική Οικονομία ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά την πρωτολογία του στη σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της οποίας είχε ο ίδιος. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν απαιτείται συμφωνία σε όλα, ωστόσο, "το 'όχι σε όλα' είναι αναντίστοιχο με τις προκλήσεις που δέχεται ο τόπος: "το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της πατρίδας μας εξαρτάται από τη σύγκρουση ανευθυνότητας και υπευθυνότητας. Η δική μας επιλογή είναι δεδομένη και δεν αλλάζει. Είναι οι πολιτικές που αποδεικνύουν υπευθυνότητα στην πράξη. Οι πολιτικές που μετριάζουν τις συνέπειες της παγκόσμιας καταιγίδας. Οι πολιτικές που υπηρετούν την ασφάλεια όλων των πολιτών" είπε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος προέβλεψε ότι "η παγκόσμια κρίση δεν θα ξεπεραστεί εύκολα και γρήγορα".

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, (όλοι) οφείλουμε να αναπροσαρμόζουμε τις δράσεις μας, ανάλογα με τις εξελίξεις. "Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν, τις δυσμενείς επιπτώσεις. Οφείλουμε να συγκρατήσουμε τις διεκδικήσεις μας, αλλά και να ελέγξουμε τους τρόπους διεκδίκησης. Οφείλουμε να σκεφτούμε και το μέλλον. Γεγονότα, όπως οι βανδαλισμοί του Δεκέμβρη, αλλά και το κλείσιμο των δρόμων, τον περασμένο μήνα, πλήττουν σοβαρά την Οικονομία, βλάπτουν ολόκληρη την Κοινωνία, πληγώνουν την εικόνα της χώρας μας. Η πίεση του διεθνούς περιβάλλοντος εντείνεται. Οι δυσκολίες αυξάνονται".

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες των κοινωνικών ομάδων και ότι "η κυβέρνηση υιοθετεί κάθε γόνιμη και ρεαλιστική πρόταση, απ' όπου κι αν προέρχεται. Επιδιώκουμε σύνθεση απόψεων, μακριά από μονομέρειες και αγκυλώσεις. Δεν επιλέγουμε τις δράσεις μας, ούτε με ακραίες κρατικίστικες αντιλήψεις, ούτε με νεοφιλελεύθερες εμμονές. Δεν ωφελούν τα λόγια, παρά μόνο εάν εξειδικεύονται σε μέτρα και δράσεις" είπε ο πρωθυπουργός.

    Επανέλαβε μάλιστα ότι "Σχέδιο χωρίς κόστος δεν υπάρχει. Μαγικές και ανέξοδες λύσεις δεν υπάρχουν. Και βέβαια, δεν συνιστούν λύση οι προτάσεις εκείνων -επιχειρήσεων ή συνδικάτων- που δεν κάνουν τίποτ' άλλο, παρά μόνο να υποδεικνύουν τί πρέπει να κάνουν οι άλλοι γι' αυτούς".

    Η κρισιμότητα των περιστάσεων, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμπράξει ενεργά στην ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας, επεκτείνοντας τις πιστώσεις και μειώνοντας τα επιτόκια, από τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα προγράμματα που εφαρμόζονται για να διατηρήσουν το προσωπικό τους, από τα συνδικάτα να συνειδητοποιήσουν τα πραγματικά προβλήματα για τους εργαζόμενους, να αποφεύγουν δράσεις που τα επιδεινώνουν, και που αυξάνουν την ανεργία, από τους δημόσιους λειτουργούς να σταθούν δίπλα στους πολίτες και τους επενδυτές, και "προπάντων, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λειτουργούμε με υπευθυνότητα".

    Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η χώρα δεν αντέχει ανταγωνισμούς πλειοδοσίας, μετωπικές συγκρούσεις και επιπολαιότητες: "Δεν μπορούμε να επιδοθούμε σε πλειοδοσία παροχών. Θα ήταν εμπαιγμός στους πολίτες".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι σε μια εποχή που ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε μια "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" απαιτούνται και "έκτακτες αποφάσεις" με την κυβέρνηση, να επιδιώκει την καλύτερη δυνατή ισορροπία στους άξονες της ανάπτυξης της δημοσιονομικής εξυγίανση και της στήριξης στους οικονομικά ασθενέστερους.

    Αναφερόμενος στους άξονες αυτούς, τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι, οι Τράπεζες οφείλουν να συμμορφωθούν στην τήρηση των υποχρεώσεών τους και ότι ο έλεγχος από την κυβέρνηση "θα είναι στενός, θα είναι συνεχής, θα είναι αυστηρός: Το πρόγραμμα αυτό δεν χαρίζει σε κανέναν, ούτε ένα ευρώ. Κάνουν λάθος όσοι προτίμησαν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Κάνουν ζημιά στην πραγματική οικονομία όσοι επέλεξαν την ανευθυνότητα και την επιπολαιότητα στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις".

    Ειδικότερα για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών είπε ότι "περικόπτονται όλες οι ελαστικές δαπάνες και, πρώτ' απ' όλα, τα έξοδα για ταξίδια, δημόσιες σχέσεις, υπερωρίες, συμμετοχές σε επιτροπές. Σε όλα αυτά, είμαι απόλυτος. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Όλοι όσοι έχουν ευθύνη για την εφαρμογή του υποχρεούνται να τηρήσουν απόλυτα τις προβλεπόμενες πολιτικές. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε παρεκκλίσεις. Ό,τι έχουμε πει θα γίνει. Ό,τι έχουμε δεσμευτεί θα εφαρμοστεί πλήρως" είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Ομιλία Γ. Παπαθανασίου

    Με την φράση «έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους: το δρόμο της αλήθειας, της υπευθυνότητας και της εθνικής ενότητας και το δρόμο της δημαγωγίας της ανευθυνότητας και του εθνικού διχασμού», ο Υπουργός της Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου κάλεσε την αντιπολίτευση να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση,αυτή την κρίσιμη ώρα,λέγοντας ότι «από τις επιλογές όλων μας θα κριθεί το μέλλον του τόπου».

    Κατά την ομιλία του στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη, ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων του συγκεκριμένου σχεδίου που κατάρτησε» και απηύθυνε το μήνυμα:

    «Σε αυτή την μάχη, την αντιπολίτευση την θέλουμε δίπλα μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για στείρες αντιπαραθέσεις. Αντιθέτως έχουμε ανάγκη από εθνικές συμφωνίες».

    Ο Υπουργός τόνισε ότι το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι σαφές στους στόχους που θέτει και συγκεκριμένο στον τρόπο με τους οποίους θα επιχειρήσει να τους πετύχει.

    Διευκρίνησε ότι ο στόχος για έλλειμμα 3,7% το 2009 και 3,2% το 2010 δεν περιλαμβάνει τα θετικά αποτελέσματα, που αναμένεται να αποδώσουν τα μέτρα για την περιστολή των κρατικών δαπανών.

    «Τα μέτρα αυτά θα υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα χωρίς εκπτώσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορεί σε αυτή την δύσκολη συγκυρία να ζητάμε αυτοσυγκράτηση από τους πολίτες και τους κοινωνικούς εταίρους και το κράτος να μην δίνει πρώτο το παράδειγμα»,είπε.

    «Οι πολίτες περιμένουν από μας να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και ευθύνη για το μέλλον της εθνικής μας οικονομίας, να προωθήσουμε τις πολιτικές για να περιορίσουμε τις συνέπειες από την διεθνή οικονομική κρίση, να διατηρήσουμε τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης, να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους και να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και τις δημόσιες επενδύσεις, χωρίς ταυτόχρονα να παραγνωρίζουμε την ανάγκη να μειώσουμε το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών», τόνισε.

    Ο Γιάννης Παπαθανασίου καταλόγισε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου αναξιοπιστία και ανευθυνότητα, αφού,όπως είπε,"οι πολίτες δεν περίμεναν από το Γιώργο Παπανδρέου να ακούσουν ότι το 2004 ήταν ισχυρή η οικονομία και αξιοκρατική η διακυβέρνηση επί των ημερών του.Αυτό το ξέρουν οι πολίτες που καταψήφισαν σε δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις».

    Απευθύνθηκε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας:

    «Με αυτά, όμως, στέλνετε ένα μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε ένιωσε ούτε νιώθει την ανάγκη να αλλάξει να γίνει καλύτερο. Δεν μας αφορά αυτό, μας αφορά η ανευθυνότητα που επιδεικνύει το κόμμα την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου θέλει να εμφανίζεται ως αξιόπιστη λύση. Οι πολίτες περιμένουν να μην συμβάλλουν στην αναπαραγωγή της φήμης ότι η Ελλάδα καταρρέει, θα καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διότι δεν βρίσκει χρήματα. Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι μέχρι σήμερα έχουμε καλύψει περίπου το 35 έως 40% των δανειακών αναγκών μας για όλο το έτος».

    Κλιμακώνοντας την κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ,ο κ. Παπαθανασίου διερωτήθηκε: «Ποια είναι η υπευθυνότητά σας; Όταν την ώρα που λέτε ότι καταρρέει η οικονομία υπόσχεστε λαγούς με πετραχείλια;».

    Ανάφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2007 οι προτάσεις παροχών του κ. Γ. Α. Παπανδρέου, ήταν ασαφείς και γενικόλογες και κόστιζαν 10 δισ.

    Από τότε μέχρι σήμερα που όλα άλλαξαν.Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει τις ίδιες προτάσεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αν εφαρμόζαμε το σύνολο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ θα είχαμε αύξηση δημοσίων δαπανών κατά 7 δισ ετησίως. Αυτές μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνουν την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ που είχαν τότε εξαγγελθεί και την αύξηση των δαπανών για την έρευνα και την Παιδεία γι΄ αυτό και το δημοσιονομικό κόστος είναι και μικρότερο, εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας.

    «Πώς μπορεί ο ηγέτης ενός κόμματος, υπεύθυνου και αξιόπιστου, να μιλά για υπό κατάρρευση οικονομία και από την άλλη να υπόσχεται παροχές 7 δισ ευρώ;», επανέλαβε και πρόσθεσε ότι από όλα αυτά, δύο συμπεράσματα εξάγονται:Είτε το ΠΑΣΟΚ ξέρει καλά τί λέει, άρα παραπλανά, είτε δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας, άρα είναι επικίνδυνο για τον τόπο.

    Καταληκτικά, ο κ.Παπαθανασίου αντιπαρέβαλλε το γενικό κυβερνητικό σχέδιο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης: Όπως είπε, το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας δεν περιορίζεται μόνο στο σχέδιο των 28 δισ., αφορά την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, την προκήρυξη δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 1,5 δισ. ευρώ, την ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την άμεση εκταμίευση ποσού 1,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, την αποπληρωμή των ενισχύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 410 εκατ. ευρώ, μια σειρά από δράσεις που στηρίζουν στην πράξη την πραγματική οικονομία και διοχετεύουν ζεστό χρήμα στην αγορά.

    Δευτερολογία Κ. Καραμανλή

    Δεν μας απασχολούν οι εκλογές. Προτεραιότητά μας είναι η μάχη με τα προβλήματα της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απαντώντας στο σχετικό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Α.Παπανδρέου.

    «Εκείνο που μας απασχολεί, ειδικά αυτή την ώρα, δεν είναι οι εκλογές. Εμείς έχουμε άλλο σχεδιασμό. Δική μας προτεραιότητα είναι η μάχη με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Κ. Καραμανλής και κάλεσε εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις «να βάλουμε τέλος στη στείρα άρνηση, στο "όχι σε όλα", στις πολωτικές και διχαστικές αντιπαραθέσεις».

    Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε το Γιώργο Παπανδρέου ότι έχει επιλέξει συνειδητά στρατηγική μικροκομματικής σκοπιμότητας.

    Ειδικότερα επί της πρότασης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για εκλογές,με συμφωνία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε:

    «Ακούστε το και ακούστε το καλά. Με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, εμείς δεν παίζουμε. Παιχνίδια δεν κάνουμε. Εσείς και τα στελέχη σας είστε εκείνοι που άμεσα ή έμμεσα διακηρύσσετε ότι θα προκαλέσετε εκλογές το 2010. Ότι για το σκοπό αυτό θα εκμεταλλευτείτε τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν χρειάζεται μια συμφωνία, χρειάζεται να την κάνετε με τον εαυτό σας και με τα στελέχη σας», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ζητάτε εκλογές αλλά δεν τις θέλετε, συνέχισε ο κ. Καραμανλής. Το ίδιο κάνατε και μετά το 2004. «Τα αποτελέσματα τα ξέρετε. Προσέχετε όταν τις ζητάτε», πρόσθεσε.

    Εκείνο που χρειάζεται ο τόπος, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «όσο ποτέ στο παρελθόν, είναι η υπεύθυνη συμπεριφορά όλων. Είναι η αποφυγή μετωπικών πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων».

    Επανέλαβε δε ότι απέναντι σε μιας τέτοιας έντασης κρίση, δεν αρκεί η βούληση, οι προσπάθειες μόνο της κυβέρνησης, αλλά απαιτείται, έστω στοιχειώδης, συνεννόηση, απαιτείται μετριοπάθεια, ψυχραιμία, συναίνεση, ναι συναίνεση, τουλάχιστον στα βασικά, στα θεμελιώδη. Οφείλουμε να βάλουμε τέλος στη στείρα άρνηση, στο "όχι σε όλα", στις πολωτικές και διχαστικές αντιπαραθέσεις. Αυτό είναι η απαίτηση των καιρών, αυτό χρειάζεται ο τόπος, αυτό απαιτούν οι πολίτες. Όλα τα άλλα δεν μας αφορούν,υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου ότι κατέφυγε σε «χονδροειδείς ανακρίβειες» σε σχέση με την οικονομική κατάσταση.

    «Για την υποχώρηση της ανάπτυξης, λόγω της διεθνούς κρίσης, φταίει η κυβέρνηση; Όταν σε όλη την ευρωζώνη υποχωρεί η ανάπτυξη κάτω από το 0%, φταίει και γιβ αυτό η κυβέρνηση; Υπάρχει όριο στην πόλωση το φανατισμό και στις μικροκομματικές σκοπιμότητες», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Όσο για τη θέση του κ. Γ. Α. Παπανδρέου ότι προκηρύχθηκαν εκλογές το 2007 εν μέσω πυρκαγιών, είπε:

    «Δεν τα θυμάστε καλά». Πρώτα προκηρύχθηκαν οι εκλογές και μετά έγιναν οι πυρκαγιές. Γιατί διαστρεβλώνετε την αλήθεια;».

    Αναφορικά δε με το δημόσιο χρέος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπεύθυνη είναι η προηγούμενη κυβέρνηση, που αναγκάζει τη σημερινή να δίνει όλα τα έσοδα από φόρους φυσικών προσώπων (12 δισ. ευρώ) στους τόκους εξυπηρέτησής του.

    «Αυτός είναι ο Καιάδας που αφαιρεί πόρους από την ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος», είπε ο πρωθυπουργός.

    Τέλος,για το οικονομικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ,ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλά αντιγράφοντας τους τίτλους του προγράμματος της ΝΔ,«αλλά δεν λέει κανένα μέτρο, καμία συγκεκριμένη πολιτική, καμία συγκεκριμένη δράση.Επιδίδεται σε αοριστολογίες, μοιράζει ακοστολόγητα πακέτα, στέλνει ευχετήρια κάρτα σε όλους.Είναι πρότυπο ανάπτυξης αυτό, είναι πρότυπο πολιτικής;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

    "Κλείσιμο" πρωθυπουργού

    "Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι μπορώ για να έχει η Ελλάδα τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις - συνέπειες,από αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια καταιγίδα".

    Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής,κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία.

    "Οι εξελίξεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία είναι ραγδαίες, πιεστικές και απρόβλεπτες.Αυτή είναι η αγωνία μου και αυτή είναι η προτεραιότητά μου", τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας,ωστόσο,ότι η πορεία της χώρας αυτή τη στιγμή δεν εξαρτάται μόνο από τη βούληση της κυβέρνησης.

    "Όλοι έχουμε υποχρεώσεις απέναντι σε μια τέτοιας έντασης παγκόσμια κρίση. Όλοι έχουμε ευθύνες.Οι πολιτικές δυνάμεις,τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι επαγγελματικοί φορείς,πάνω από όλα έχουμε υποχρέωση ωριμότητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας.Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε απέναντι στους κινδύνους,που είναι κοινοί για όλους τους Έλληνες", ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής.

    Σχολιάζοντας τη δευτερολογία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,ο Κ.Καραμανλής σημείωσε ότι "αν κάποιοι έχουν ως προτεραιότητά τους τις κομματικές,ή τις προσωπικές σκοπιμότητες,ειδικά σ' αυτή τη φάση,κάνουν τεράστιο λάθος,στην ιεράρχηση που απαιτούν οι κρίσιμες περιστάσεις.Εάν δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους της παγκόσμιας θύελλας,δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν τίποτα στον τόπο".

    Ακόμη ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε πως όταν οι κυβερνήσεις μεγάλων χωρών "αναθεωρούν, σχεδόν κάθε μήνα,τα σχέδιά τους, όταν οικονομίες ισχυρών κρατών αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, εμείς εδώ δεν μπορούμε να τυρβάζουμε περί άλλων.Οι πολιτικές ηγεσίες δεν μπορεί να χαϊδεύουμε αυτιά.Η ανευθυνότητα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη συνταγή,τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία".

    Και τόνισε ότι "είναι κρίμα που έχει επιλέξει το δρόμο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση".

    Τέλος,επανέλαβε ότι το πιο κρίσιμο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι το δημόσιο χρέος.

    "Είναι η μεγάλη αδυναμία της οικονομίας μας,είναι τεράστια πίεση στα δημόσια οικονομικά,είναι δαμόκλεια σπάθη σε κάθε κίνηση ανευθυνότητας".

    [02] "Πρόταση ευθύνης και αξιοπιστίας"

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Η προσφυγή στις κάλπες μέχρι τις ευρωεκλογές (ή ταυτόχρονα μβ αυτές) και η συναίνεση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αποτελούν την μόνη δυνατή προσφορά της Νέας Δημοκρατίας στον τόπο, καθώς το κυβερνόν κόμμα έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς και αδυνατεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση - υποστήριξε στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σκιαγράφησε τις βασικές διαφορές που διακρίνουν την πολιτική του κόμματός του από εκείνην της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε πως η έξοδος από την κρίση, είναι εφικτή, με πολιτικές που αγκαλιάζουν το σύνολο της κοινωνίας και εξασφαλίζοντας την συναίνεσή της.

    «Παντού αποτύχατε» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κος Παπανδρέου. «Μέσα σε πέντε χρόνια, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε στο μισό - πριν απβ την κρίση. Το κατά κεφαλήν εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο, θέτοντας τέρμα στην πραγματική σύγκλιση της οικονομίας. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 43%, επιβαρύνοντας με 80 δις συνολικά την ελληνική οικονομία. Η Αθήνα σκαρφάλωσε 40 ολόκληρες θέσεις στον πίνακα των πιο ακριβών πόλεων στην Ευρώπη. Δύο χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ, δεν έχει απορροφηθεί, ούτε ένα ευρώ».

    « Ό,τι άγγιξε η κυβέρνηση της ΝΔ, έγινε αντικείμενο κακοδιαχείρισης, εκμετάλλευσης, διχαστικής και επικοινωνιακής πολιτικής, λεία για τους ''ημέτερους'' - και τώρα ζητά ο κος Καραμανλής να συναινέσουμε στο εθνικό του σχέδιο. Ποιο εθνικό σχέδιο;» αναρωτήθηκε ο κος Παπανδρέου, δίνοντας μόνος του την απάντηση:

    «Δεν έχετε εθνικό σχέδιο. Δεν το λέω εγώ, αλλά υπουργοί και κορυφαία σας στελέχη. Το μόνο για το οποίο έχετε πείσει, είναι πως έχετε σχέδιο μικροκομματικό. Το ξέρουν πολύ καλά στη Ρηγίλλης, που καταρτίζουν λίστες ρουσφετολογικών προσλήψεων, για να εξαγοράσουν συνειδήσεις νέων ανθρώπων για μια μπουκιά ψωμί».

    Έξοδος από την κρίση, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει με αξιοποίηση του εθνικού πλούτου, με επενδύσεις στην παιδεία, το ανθρώπινο δυναμικό και την πράσινη ανάπτυξη. Ελλείμματα στην οικονομία, είναι δυνατόν να υπάρχουν, εφβ όσον προκύπτουν από τις επενδύσεις αυτές - και όχι για την οικονομική τακτοποίηση των «ημετέρων». Συναινέσεις μπορούν να γίνουν, πάνω σε ένα πρόγραμμα που δεν θα αγκαλιάζει τους δυνατούς και τους ισχυρούς, αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

    «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας βγάλει απβ την κρίση με αναμασημένες τις αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών. Αποτύχατε, αποτύχατε παντού. Η χειρότερη λύση για τον τόπο, είναι να παραμείνετε στην εξουσία» είπε ο κος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.

    «Η χώρα δεν έχει κόστος για τις εκλογές. Εσείς δεν πήγατε σε εκλογές εν μέσω πυρκαγιών για να καταρτίσετε έναν Προϋπολογισμό που δεν μπορέσατε να καταρτίσετε επί δύο χρόνια; Η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο λαό, μέχρι, ή μαζί με τις ευρωεκλογές και η συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

    «Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα κύριοι της ΝΔ. Μια νέα Ελλάδα με βούληση, αξιοπιστία και φερεγγυότητα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Δευτερολογία Γ. Παπανδρέου

    «Είστε η μόνη κυβέρνηση που αλλάζει θέσεις, από το άσπρο στο μαύρο, μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ψάχνετε να βρείτε πότε θα πάτε σε εκλογές, με περισσότερους πολίτες εξαρτημένους από τα ρουσφέτια σας. Η ΝΔ, όχι μόνον δεν αποκλείει τις εκλογές, αλλά τις προετοιμάζει. Την εκλογολογία την έχετε δημιουργήσει εσείς, με τη διγλωσσία των υπουργών σας», απάντησε στη δευτερολογία του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    «Ο τόπος δεν αντέχει διγλωσσίες και σύγχυση.Δεν ζητούμε εκλογές για να πάρουμε την εξουσία, αλλά για να βγει η χώρα από την θεσμική, οικονομική κρίση, την κρίση των αξιών», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Επικρίνοντας τον πρωθυπουργό για αναξιοπιστία,ο κ.Παπανδρέου υπενθύμισε πως όταν εξαγγέλθηκαν οι εκλογές, η Πάρνηθα καιγόταν («δεν ξέρω βέβαια τι βλέπατε εσείς από τη Ραφήνα»,είπε) ότι η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως η χώρα μπαίνει θωρακισμένη στην οικονομική κρίση («αλλά αλλάξατε τον υπουργό που την θωράκισε», είπε) ότι στις 21 Δεκεμβρίου δήλωνε πως δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι για να ακολουθήσουν, όπως ανέφερε,φόροι στα τσιγάρα και τα ποτά.

    «Είμαστε η μοναδική χώρα που πετάει δισ. χωρίς στόχους.Όλοι οι Έλληνες είδαμε να δικαιολογείτε επιπλέον φόρο 7,5 δισ. ευρώ λέγοντας ότι έρχονται δύσκολοι καιροί. Θυμόμαστε τον πρωθυπουργό να μας λέει «καλύτερα να είμαι χρήσιμος παρά ευχάριστος» και πως «δεν έχουμε δικαίωμα να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα». Πώς μπορεί να πείσει ότι έχει σχέδιο για την κρίση,όταν η κυβέρνηση ανακοινώνει, μέσα σε 10 μέρες ένα όργιο αποσπασματικών ημιμέτρων, στέλνοντας τα δικά τους προεκλογικά έξοδα στην επόμενη κυβέρνηση;», ρώτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας εκ νέου «να πάμε στο λαό να αποφασίσει ποιο δρόμο θέλει να διαλέξει η χώρα».

    Επιστολή Ομπάμα

    Επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέδωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

    Με την επιστολή αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαριστεί το Γιώργο Α. Παπανδρέου για τα συγχαρητήρια και τις ευχές που του έστειλε όταν εξελέγη και ανέλαβε τα καθήκοντά του, τονίζοντας παράλληλα ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα για τα προβλήματα της περιοχής και την αντιμετώπιση των παγκοσμίων προκλήσεων.

    Κατά τη συζήτησή του με το Γ. Α. Παπανδρέου, ο αμερικανός Πρέσβης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την νέα προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, με επίκεντρο το διάλογο, έτσι όπως τηνν ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν, το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μόναχο.

    Στη συζήτηση των δύο ανδρών κυριάρχησαν,επίσης,τα θέματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, καθώς και τα προβλήματα της περιοχής μας και της Μέσης Ανατολής, με τον Αμερικανό Πρέσβη να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου, ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και το ρόλο του στη Μέση Ανατολή, τη μεσολάβηση με τον Ιράν, αλλά και στις πρωτοβουλίες του στο Πακιστάν και την Ινδία,για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Αυστραλίας Τζέρεμι Νιούμαν.

    Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών, την αλληλεγγύη του προς την Αυστραλία.

    Ο κ. Παπανδρέου επέδωσε δύο επιστολές: με την μία να απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αυστραλίας και την άλλη στον πρωθυπουργό της πολιτείας Βικτορίας, που πλήττεται ιδιαίτερα.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε στον Αυστραλό Πρέσβη πως η Ελλάδα γνωρίζει τι περνάει η Αυστραλία καθώς και η χώρα μας είχε την πικρή εμπειρία των πυρκαγιών, ενώ δήλωσε πρόθυμος για την προσφορά κάθε βοήθειας στην Αυστραλία, τόσο ως Ελλάδα,όσο και ως Σοσιαλιστική Διεθνής.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Ιατρών και Υγειονομικών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στο Porto Palace. (08:00:00, Θεσσαλονίκη/Λιμάνι)

  • Ημερίδα με θέμα "Αντισεισμική Προστασία Γεφυρών" διοργανώνει ο Τομέας Κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και η Ένωση Επιστημόνων της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.", στο αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Τσιούμης". ( 09:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Το προεδρείο του ΕΚΘ θα επισκεφθεί τον επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κοινωνικής Επιθεώρησης Κ. Μακεδονίας Νίκο Παπαμαρίνο και θα του θέσει τα προβλήματα των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης. (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Φράγκων 14)

  • Συνεδρίαση υπό τον Γ. Παπανδρέου του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (11:00:00, Αθήνα/Χαρ. Τρικούπη)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά (11:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Γεύμα του ΣΕΒΕ στο εστιατόριο "Πανελλήνιο" για συζήτηση επί των θεμάτων επικαιρότητας ( 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Λαδάδικα)

  • Συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν.) για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας "SMSofYOUTH 2009 - δράσεις για το περιβάλλον", στο Ξενοδοχείο Αrcadia (12:00:00, Κομοτηνή)

  • Ο Πρόεδρος Παπούλιας θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Χιλής Francisco Encina Moriamez (12:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο), Ο κ. Moriamez θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελλάδας - Χιλής Αλέκο Αλαβάνο

  • Τελετή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων "Κωνσταντίνος Καλλιγάς" (12:30:00, Αθήνα/Αιόλου 82-Μέγαρο Καρατζά)

  • Συνέντευξη Τύπου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την ευκαιρία της έναρξης 2 εκθέσεων, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου (εντός ΔΕΘ). (12:30:00, Θεσσαλονίκη/Αμφιθέατρο Μακεδονικού Μουσείου)

  • Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Χιλής Francisco Encina (13:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου), Ο κ. Encina θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο

  • Συνέντευξη Τύπου του γερουσιαστή του Ιλινόι Ρίτσαρντ Ντέρμπιν (16:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία")

  • Συνέντευξη πρέσβη της Ουκρανίας (17:00:00, Πρεσβεία Ουκρανίας, Στέφανου Δέλτα 2 Φιλοθέη - τηλ 2106800230)

  • Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού με θέματα :Η συμβολή του Συνασπισμού στη προγραμματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ -Ευρωεκλογές 2009 (17:30:00, Αθήνα/ΣΙΝΕ Κεραμεικός- Κεραμεικού 58 (GRC), Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΣΥΝ (www.syn.gr)

  • Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, στην Καμάρα, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Παλαιστινίων Φοιτητών, της Μουσουλμανικής Ένωσης Θεσσαλονίκης κ.α. (18:00:00, Θεσσαλονίκη/Καμάρα )

  • Διεθνές Συνέδριο για τη «Στρατηγική Ανάπτυξης στην Αδριατική και το Ιόνιο» οργανώνεται από το ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Πρωτοβουλίας της Αδριατικής-Ιονίου - Συμμετοχή Μ. Βαρβιτσιώτη (Κέρκυρα)

  • Δίκη οχτώ βαθμολογητριών του μαθήματος Αγγλικών στις εισαγωγικές εξετάσεις του 2007 (Θεσσαλονίκη/Δικαστικό Μέγαρο)

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-EuroChallenge (Φάση των «16»-2η Ημέρα)-Αποτελέσματα

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (18η ημέρα), 17.00 Ολυμπιακός - Ηρακλής Θεσ/νίκης

    [04] "Οχι στη συναίνεση"

    «Βεβαίως όλα τα κόμματα πρέπει να έχουν πρόταση εξόδου από την κρίση στην οικονομία. Για το ΚΚΕ η πρόταση είναι η ανάκαμψη του εργατικού κινήματος και πρέπει να εκφραστεί με την καταδίκη των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα. Η στάση απέναντι στα μονοπώλια είναι κρίσιμη και καθορίζει και το σήμερα και το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο»

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την οικονομία.

    Η κ. Παπαρήγα επέκρινε τόσο την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις προτάσεις τους για την έξοδο από τη κρίση τονίζοντας ότι η φιλοσοφία τους είναι «αρκεί να διασωθεί το κεφάλαιο».

    «Είναι μια βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος αυτό που συμβαίνει και δεν περνάει με την κρατική παρέμβαση που ανακάλυψε τελευταία το ΠΑΣΟΚ ούτε με την ανάμειξη του κράτους, ως προοδευτικό στοιχείο, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς επιμένουμε ότι το προοδευτικό, ριζοσπαστικό για κάθε χώρα είναι να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας ώστε να έχει αυτάρκεια», επεσήμανε η κ Παπαρήγα ζητώντας παράλληλα σύγκρουση με τα μονοπώλια.

    Στη συνέχεια, η κ Παπαρήγα ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματος της, ανάμεσα τους «γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ, αύξηση του αφορολόγητου κατά άτομο, φορολόγηση άμεσα του κεφαλαίου, πρόγραμμα λαϊκής στέγης», ενώ σημείωσε ότι το κόμμα της «απορρίπτει τα φιλόπτωχα ταμεία και τις ελεημοσύνες».

    Τέλος η κ Παπαρήγα επέκρινε και την κατάσταση στο χώρο της υγείας τονίζοντας ότι δεν μπορεί να πεθαίνεις μέσα στο ασθενοφόρο επειδή δεν υπάρχει απιδινωτής.

    «Δεν μπορείς να λες ότι τα νοσοκομεία είναι χρεωκοπημένες επιχειρήσεις και να τα μετράς με τους όρους που μετράς ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει κονσέρβες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Δευτερολογία Αλ. Παπαρήγα

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη δευτερολογία της στη Βουλή,απέρριψε την πρόταση για συναίνεση, σημείωσε ότι αυτό φοβάται το κόμμα της και θα προσπαθήσει να το αποτρέψει μετά τις εκλογές, ενώ κάλεσε, για άλλη μια φορά, τους εργαζομένους, να περάσουν στην αντεπίθεση.

    Η κα Παπαρήγα έκανε λόγο για "άγονη γραμμή" και υποστήριξε ότι «υπάρχουν δυο επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης: Η μία είναι αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση, να εξασφαλίσει τη μεγάλη πλειοψηφία επιχειρήσεων, ότι θα αντέξει τον κλονισμό και θα ξαναμπεί στην αγορά. Η άλλη επιλογή είναι αυτή που λέει το ΚΚΕ, να θωρακιστεί το λαϊκό κίνημα, να μη χάσει και να περάσει στην αντεπίθεση ώστε να ξεπεράσει την κρίση".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού επέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές τους, κατέληξε, σχολιάζοντας το θέμα της συναίνεσης:

    «Εμείς δεν πρόκειται να έχουμε καμία συναίνεση με κανένα κόμμα. Μετά τις εκλογές το κλίμα της συναίνεσης θα προχωρήσει.Αυτό φοβόμαστε και αυτό το κλίμα θα προσπαθήσουμε να το χαλάσουμε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 February 2009 - 5:30:21 UTC