Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πολιτική απαξίωσης και αποτυχίας"
  • [02] Μέτρα για τους αγρότες της Κρήτης

  • [01] "Πολιτική απαξίωσης και αποτυχίας"

    Η προσφυγή στις κάλπες μέχρι τις ευρωεκλογές (ή ταυτόχρονα μβ αυτές) και η συναίνεση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αποτελούν την μόνη δυνατή προσφορά της Νέας Δημοκρατίας στον τόπο, καθώς το κυβερνόν κόμμα έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς και αδυνατεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση - υποστήριξε στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σκιαγράφησε τις βασικές διαφορές που διακρίνουν την πολιτική του κόμματός του από εκείνην της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε πως η έξοδος από την κρίση, είναι εφικτή, με πολιτικές που αγκαλιάζουν το σύνολο της κοινωνίας και εξασφαλίζοντας την συναίνεσή της.

    «Παντού αποτύχατε» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κος Παπανδρέου. «Μέσα σε πέντε χρόνια, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε στο μισό - πριν απβ την κρίση. Το κατά κεφαλήν εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο, θέτοντας τέρμα στην πραγματική σύγκλιση της οικονομίας. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 43%, επιβαρύνοντας με 80 δις συνολικά την ελληνική οικονομία. Η Αθήνα σκαρφάλωσε 40 ολόκληρες θέσεις στον πίνακα των πιο ακριβών πόλεων στην Ευρώπη. Δύο χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ, δεν έχει απορροφηθεί, ούτε ένα ευρώ».

    « Ό,τι άγγιξε η κυβέρνηση της ΝΔ, έγινε αντικείμενο κακοδιαχείρισης, εκμετάλλευσης, διχαστικής και επικοινωνιακής πολιτικής, λεία για τους ''ημέτερους'' - και τώρα ζητά ο κος Καραμανλής να συναινέσουμε στο εθνικό του σχέδιο. Ποιο εθνικό σχέδιο;» αναρωτήθηκε ο κος Παπανδρέου, δίνοντας μόνος του την απάντηση:

    «Δεν έχετε εθνικό σχέδιο. Δεν το λέω εγώ, αλλά υπουργοί και κορυφαία σας στελέχη. Το μόνο για το οποίο έχετε πείσει, είναι πως έχετε σχέδιο μικροκομματικό. Το ξέρουν πολύ καλά στη Ρηγίλλης, που καταρτίζουν λίστες ρουσφετολογικών προσλήψεων, για να εξαγοράσουν συνειδήσεις νέων ανθρώπων για μια μπουκιά ψωμί».

    Έξοδος από την κρίση, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει με αξιοποίηση του εθνικού πλούτου, με επενδύσεις στην παιδεία, το ανθρώπινο δυναμικό και την πράσινη ανάπτυξη. Ελλείμματα στην οικονομία, είναι δυνατόν να υπάρχουν, εφβ όσον προκύπτουν από τις επενδύσεις αυτές - και όχι για την οικονομική τακτοποίηση των «ημετέρων». Συναινέσεις μπορούν να γίνουν, πάνω σε ένα πρόγραμμα που δεν θα αγκαλιάζει τους δυνατούς και τους ισχυρούς, αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

    «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας βγάλει απβ την κρίση με αναμασημένες τις αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών. Αποτύχατε, αποτύχατε παντού. Η χειρότερη λύση για τον τόπο, είναι να παραμείνετε στην εξουσία» είπε ο κος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.

    «Η χώρα δεν έχει κόστος για τις εκλογές. Εσείς δεν πήγατε σε εκλογές εν μέσω πυρκαγιών για να καταρτίσετε έναν Προϋπολογισμό που δεν μπορέσατε να καταρτίσετε επί δύο χρόνια; Η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο λαό, μέχρι, ή μαζί με τις ευρωεκλογές και η συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

    «Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα κύριοι της ΝΔ. Μια νέα Ελλάδα με βούληση, αξιοπιστία και φερεγγυότητα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Δευτερολογία Γ. Παπανδρέου

    «Είστε η μόνη κυβέρνηση που αλλάζει θέσεις, από το άσπρο στο μαύρο, μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ψάχνετε να βρείτε πότε θα πάτε σε εκλογές, με περισσότερους πολίτες εξαρτημένους από τα ρουσφέτια σας. Η ΝΔ, όχι μόνον δεν αποκλείει τις εκλογές, αλλά τις προετοιμάζει. Την εκλογολογία την έχετε δημιουργήσει εσείς, με τη διγλωσσία των υπουργών σας», απάντησε στη δευτερολογία του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    «Ο τόπος δεν αντέχει διγλωσσίες και σύγχυση.Δεν ζητούμε εκλογές για να πάρουμε την εξουσία, αλλά για να βγει η χώρα από την θεσμική, οικονομική κρίση, την κρίση των αξιών», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Επικρίνοντας τον πρωθυπουργό για αναξιοπιστία,ο κ.Παπανδρέου υπενθύμισε πως όταν εξαγγέλθηκαν οι εκλογές, η Πάρνηθα καιγόταν («δεν ξέρω βέβαια τι βλέπατε εσείς από τη Ραφήνα»,είπε) ότι η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως η χώρα μπαίνει θωρακισμένη στην οικονομική κρίση («αλλά αλλάξατε τον υπουργό που την θωράκισε», είπε) ότι στις 21 Δεκεμβρίου δήλωνε πως δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι για να ακολουθήσουν, όπως ανέφερε,φόροι στα τσιγάρα και τα ποτά.

    «Είμαστε η μοναδική χώρα που πετάει δισ. χωρίς στόχους.Όλοι οι Έλληνες είδαμε να δικαιολογείτε επιπλέον φόρο 7,5 δισ. ευρώ λέγοντας ότι έρχονται δύσκολοι καιροί. Θυμόμαστε τον πρωθυπουργό να μας λέει «καλύτερα να είμαι χρήσιμος παρά ευχάριστος» και πως «δεν έχουμε δικαίωμα να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα». Πώς μπορεί να πείσει ότι έχει σχέδιο για την κρίση,όταν η κυβέρνηση ανακοινώνει, μέσα σε 10 μέρες ένα όργιο αποσπασματικών ημιμέτρων, στέλνοντας τα δικά τους προεκλογικά έξοδα στην επόμενη κυβέρνηση;», ρώτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας εκ νέου «να πάμε στο λαό να αποφασίσει ποιο δρόμο θέλει να διαλέξει η χώρα».

    Επιστολή Ομπάμα

    Επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέδωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

    Με την επιστολή αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαριστεί το Γιώργο Α. Παπανδρέου για τα συγχαρητήρια και τις ευχές που του έστειλε όταν εξελέγη και ανέλαβε τα καθήκοντά του, τονίζοντας παράλληλα ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα για τα προβλήματα της περιοχής και την αντιμετώπιση των παγκοσμίων προκλήσεων.

    Κατά τη συζήτησή του με το Γ. Α. Παπανδρέου, ο αμερικανός Πρέσβης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την νέα προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, με επίκεντρο το διάλογο, έτσι όπως τηνν ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν,το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μόναχο.

    Στη συζήτηση των δύο ανδρών κυριάρχησαν,επίσης,τα θέματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, καθώς και τα προβλήματα της περιοχής μας και της Μέσης Ανατολής,με τον Αμερικανό Πρέσβη να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου,ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και το ρόλο του στη Μέση Ανατολή, τη μεσολάβηση με τον Ιράν, αλλά και στις πρωτοβουλίες του στο Πακιστάν και την Ινδία,για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Στη συνέχεια,ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Αυστραλίας Τζέρεμι Νιούμαν.

    Στη συνάντηση,που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών,την αλληλεγγύη του προς την Αυστραλία.

    Ο κ. Παπανδρέου επέδωσε δύο επιστολές: με την μία να απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αυστραλίας και την άλλη στον πρωθυπουργό της πολιτείας Βικτορίας, που πλήττεται ιδιαίτερα.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε στον Αυστραλό Πρέσβη πως η Ελλάδα γνωρίζει τι περνάει η Αυστραλία καθώς και η χώρα μας είχε την πικρή εμπειρία των πυρκαγιών,ενώ δήλωσε πρόθυμος για την προσφορά κάθε βοήθειας στην Αυστραλία,τόσο ως Ελλάδα,όσο και ως Σοσιαλιστική Διεθνής.

    [02] Μέτρα για τους αγρότες της Κρήτης

    Πακέτο μέτρων για τους αγρότες της Κρήτης εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης μετά από σύσκεψη που είχε με βουλευτές και τοπικούς παράγοντες του νησιού. Αναλυτικά, το "κρητικό" πακέτο περιλαμβάνει:

    - Για λάδι και ελιές. Θα καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις από το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Ο ΕΛΓΑ θα καθορίσει τη στρεμματική αποζημίωση. Εκτός από τις αποζημιώσεις θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση ύψους 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος (λάδι, ελιές). Επίσης, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα χορηγηθεί ο ειδικός φόρος πετρελαίου, αυξημένος κατά 40%

    - Για τα θερμοκήπια. Θα συμπεριληφθούν στην επιστροφή του φόρου πετρελαίου και θα μειωθεί η εισφορά προς τον ΕΛΓΑ από 3% σε 0,5%. Το όφελος για τους κρητικούς αγρότες είναι έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

    - Για τα εσπεριδοειδή και τους αμπελώνες, θα δοθούν αποζημιώσεις όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

    - Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος και σ' άλλα προϊόντα, όπως τα δημητριακά, η σταφίδα, κ.α.

    Ο κ. Χατζηγάκης, δεσμεύτηκε ακόμη:

    - Για την άμεση έναρξη των έργων του 4ου ΕΠΑ.

    - Για την άμεση καταβολή των υποχρεώσεων του Γ' ΚΠΣ.

    - Για τις πληρωμές των εκκρεμοτήτων της ενιαίας ενίσχυσης εντός του Μαρτίου.

    - Για τη χορήγηση της ενιαίας ενίσχυσης, στα οινόμπελα.

    Αναφερόμενος στην αποχώρηση των Κρητικών εκπροσώπων ο κ. Χατζηγάκης εξέφρασε τη λύπη του και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με όρους και προϋποθέσεις και πολύ περισσότερο με αποκλεισμούς βουλευτών. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει την ενέργεια των αγροτών που αποχώρησαν.

    Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ανέφερε ότι θα ασκήσει το καθήκον τους ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού. Οι ενέργειες κάποιων αγροτών, τόνισε, δείχνουν την πολιτική εκμετάλλευση των αγροτικών προβλημάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 February 2009 - 17:30:16 UTC