Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στην Βουλή για την οικονομία

  • [01] Συζήτηση στην Βουλή για την οικονομία

    Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, θα πραγματοποηθεί αύριο στις 11 το πρωί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

    "Η συνεχώς εντεινόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αντίστοιχες εξελίξεις και προοπτικές στο πλαίσιο της Ε.Ε. και η επίδρασή τους στην οικονομία μας, επιβάλλουν την ολοκληρωμένη ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας ως προς την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον γενικότερο οικονομικό τομέα, τόσο για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων όσο και για την μελλοντική θωράκισή του και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής" ανέφερε ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητούσε τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης.

    Συνεδρίαση Eurofroup και Ecofin: Δηλώσεις υπουργού Οικονομίας

    H αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη και η εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τραπεζών, όπως δήλωσε ο υπουργός, οι «27» συμφώνησαν σε μία σειρά τομείς που αφορούν το συντονισμό των δράσεών τους, αλλά και την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού και τη διαφάνεια.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής θα επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα τεθούν υπό την κρίση του Ecofin.

    O Γ. Παπαθανασίου ερωτηθείς αν από τις γενικές συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες για το ζήτημα των τραπεζών, προκύπτει ανάγκη αναθεώρησης του πακέτου για την ενίσχυση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, απάντησε αρνητικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές τράπεζες, ελάχιστα έχουν εκτεθεί σε συμμετοχές σε αυτού του είδους τις επενδύσεις.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γ. Παπαθανασίου υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της αξιοπιστίας των κανόνων. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι με βάση το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες, έχει αναλάβει τη δέσμευση να ρίξει το δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτω από το 3% του ΑΕΠ, το 2011. «Αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας, των πολιτών και αυτό απαιτούν οι αγορές», ανέφερε ο Γ. Παπαθανασίου σημειώνοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος χαράσσεται με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στις ελληνικές και τις κοινοτικές υπηρεσίες, ως προς το ρυθμό με τον οποίο θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2009. Ο Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε ότι κατά την άποψη της Ελλάδας η ανάπτυξη θα είναι στο 1,1% του ΑΕΠ και όχι στο 0,2% που προβλέπει η Επιτροπή. Επίσης, ο υπουργός εθνικής οικονομίας, τόνισε, ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2011, πλην όμως αν της ζητηθεί να συμβεί αυτό το 2010, δεν είναι ανέφικτο, αφού με βάση και τις ελληνικές προβλέψεις, το ελληνικό έλλειμμα θα είναι και το 2010 κοντά στο όριο του 3%. «Το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό και η ανάπτυξη που περιμένουμε είναι πραγματοποιήσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαθανασίου.

    Εξάλλου, ο υπουργός εθνικής οικονομίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από την πρόσφατη πώληση κρατικών ομολόγων εισπράχθηκαν 7 δισ. ευρώ και το spread ήταν στο 190. «Η Ελλάδα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, παρά τις κατά καιρούς φήμες και τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που εντοπίζουν πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαθανασίου.

    Ο υπουργός εθνικής οικονομίας ανέφερε, επίσης, ότι το θέμα του δανεισμού της Ελλάδας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, καθώς και το ζήτημα των υψηλών spread. Ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε, ακόμη, ότι διευκρίνισε, τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι κυρίως το θέμα του μεγάλου χρέους και των μεγάλων spreads, τα οποία η Ελλάδα πληρώνει για την χρηματοδότηση του χρέους και την επαναχρηματοδότηση των αναγκών της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα ευρωομόλογα, ο υπουργός είπε ότι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί εδώ και καιρό τις συζητήσεις, ωστόσο δεν έχει ακόμη καταλήξει πουθενά.

    Τέλος, ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ecofin προετοίμασε «τα μηνύματα» που θέλει να στείλει η ευρωζώνη στις Συνόδους G7 και G20, σχετικά με την κρίση, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την παγκόσμια ανισορροπία. Ακόμη, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, παρουσιάστηκε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά εργασίας, η οποία δίνει έμφαση στις πολιτικές που τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιλέγουν και κυρίως στις πολιτικές που θα μειώνουν τις επιπτώσεις στην κρίση και στην απασχόληση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 February 2009 - 15:30:18 UTC