Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Σπ.Καπράλος νέος πρόεδρος της ΕΟΕ
  • [02] Νέες συνομιλίες για το όνομα
  • [03] "Στόχος η προστασία του καταναλωτή"
  • [04] ΗΠΑ-Η Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο
  • [05] "Εθνικό σχέδιο δράσης"
  • [06] Κατασκευή αιολικών πάρκων
  • [07] Πολιτική αβεβαιότητα στο Ισραήλ

  • [01] Ο Σπ.Καπράλος νέος πρόεδρος της ΕΟΕ

    Ο Σπύρος Καπράλος είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής. Στις αρχαιρεσίες, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, επικράτησε του μέχρι χθες πρoοέδρου της ΕΟΕ, Μίνωα Κυριακού με ψήφους 18-11. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 28 εκπρόσωποι ομοσπονδιών, καθώς και ο Λάμπης Νικολάου ως εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην ΕΟΕ.

    Αμέσως μετά την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Σπύρος Καπράλος στάθηκε στο βήμα, για την πρώτη του ομιλία προς τους εκπροσώπους των εθνικών ομοσπονδιών. Αναλυτικά η ομιλία του:

    «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να με εκλέξετε πρόεδρο της ΕΟΕ. Τιμώντας της εμπιστοσύνη σας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στο υψηλό αυτό αξίωμα του αθλητισμού. Παράλληλα, σας ζητώ να εργαστούμε όλοι μαζί, με σύμπνοια και ομοψυχία, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές του παρελθόντος, μακριά από κομματικές παρωπίδες και πολιτικές σκοπιμότητες, για να κάνουμε πραγματικότητα την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που ονειρευόμαστε αλλά και που της αρμόζει.

    Αγαπητοί φίλοι,

    Η αποστολή μας είναι δύσκολη. Ο Ελληνικός Αθλητισμός τα τελευταία χρόνια περνάει κρίση. Θεωρώ όμως, πως με μεθοδική και ομαδική δουλειά θα οδηγηθούμε στα θετικά αποτελέσματα που όλοι αποζητούμε. Ζητώ από όλους να παράγουμε έργο με υπευθυνότητα και απόλυτη συναίσθηση των μεγάλων ευθυνών μας. Είναι υποχρέωσή μας να πετύχουμε. Μπροστά μας έχουμε μία τετραετία σκληρής δουλειάς, για το καλό του Ελληνικού Αθλητισμού.

    Οι άμεσοι στόχοι μας στο καθαρά αθλητικό κομμάτι είναι:

    1. Η σωστή προετοιμασία των αθλητών μας, προκειμένου να διεκδικήσουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Βανκούβερ, αλλά και στους Μεσογειακούς στην Πεσκάρα.

    2. Η εξασφάλιση της επιστημονικής υποστήριξης στην προετοιμασία των αθλητών μας, ώστε να μην επαναληφθούν τα θλιβερά κρούσματα doping που τόσο ταλαιπώρησαν και ντρόπιασαν την ελληνική αθλητική κοινότητα. Θα δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, τη σωστή ενημέρωση και το σύνθημα "καθαρός αθλητισμός" θα γίνει σημαία μας.

    3. Σε ό,τι αφορά την οικονομική υποστήριξη της προετοιμασίας των αθλητών, παράλληλα με την επιχορήγηση του κράτους, θα πρέπει να αναζητήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα χορηγίες και δωρεές ώστε να εξασφαλισθούν όλα τα απαιτούμενα μέσα στήριξης στην κοινή μας προσπάθεια.

    Επιπλέον, θα πρέπει να ανοίξουμε δίαυλο επικοινωνίας με το αθλητικό κίνημα, Ολυμπιονίκες αθλητές που έχουν συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, προπονητές, επιστήμονες, όλοι οι ανιδιοτελείς αθλητικοί παράγοντες, που θα θελήσουν να προσφέρουν εθελοντικά για το καλύτερο αύριο του αθλητισμού, θα είναι πολύτιμοι συμπαραστάτες στο έργο μας. Όλοι αυτοί δηλαδή που θα θέλουν να προσφέρουν και όχι να πάρουν από τον αθλητισμό. Και είμαι βέβαιος ότι είναι πολλοί.

    Στο παιδαγωγικό κομμάτι, η ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της ΔΟΑ στη διαπαιδαγώγηση της νεότερης γενιάς είναι σημαντικός στόχος μας, προκειμένου να έλθει η κοινωνία μας πιο κοντά στον Αθλητισμό και τον Ολυμπισμό.

    Έχουμε να δώσουμε μάχη κατά της βίας και της χυδαιολογίας, αυτών των θλιβερών φαινομένων των καιρών μας, μια μάχη που είχε ξεκινήσει ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΕ, κ. Τζήκας. Αυτή τη μάχη μπορεί να την έχασε η γενιά μας, πρέπει όμως να την κερδίσει οπωσδήποτε η γενιά των παιδιών μας.

    Συνοπτικά σας ανέφερα τους στόχους που από αύριο κιόλας θα θέσουμε σε προτεραιότητα. Όσοι με γνωρίζετε, ξέρετε ότι δεν πρόκειται για "κούφιες εξαγγελίες" ενός νεοεκλεγμένου Προέδρου. Είναι κοινές αλήθειες που απευθύνονται σε ανθρώπους που, χωρίς ιδιοτέλεια, υπηρετούν τον Αθλητισμό και πιστεύουν στο παρόν και το μέλλον του. Είναι αλήθειες που απευθύνονται σε όλους αυτούς που πιστεύουν στον υψηλό αθλητισμό, που με τόσο κόπο κα τη συμμετοχή όλων, χτίσαμε το 2004.

    Χρειάζεται όλοι μας να δουλέψουμε σκληρά με πρόγραμμα και όραμα, ώστε να δώσουμε στην κοινωνία μας ελπίδα και ιδανικά, που σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα έχει ανάγκη».

    [02] Νέες συνομιλίες για το όνομα

    Πραγματοποιείται σήμερα στη Νέα Υόρκη νέα συνάντηση των αντιπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο Μάθιου Νίμιτς ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει επανάληψη των συνομιλιών» μεταξύ των αντιπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και η ΠΓΔΜ θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι.

    [03] "Στόχος η προστασία του καταναλωτή"

    Τους τέσσερις άξονες πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου τα περισσότερα νομοθετήματα και δράσεις θα έχουν ολοκληρωθεί και δρομολογηθεί.

    Συγκεκριμένα οι άξονες αυτοί είναι η στήριξη της αγοράς και η ενίσχυση της ρευστότητας και της επιχειρηματικότητας, η προστασία του καταναλωτή και η εποπτεία της αγοράς, οι επενδύσεις στην ενέργεια και η έμφαση στην πράσινη ενέργεια και η ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας.

    Ο υπουργός τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στον έλεγχο της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή από αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και καταχρηστικές επιχειρηματικές συμπεριφορές και σημείωσε στην ομιλία του ότι "όσες επιτυχίες και να έχουμε σε όλα τα μέτρα που θα λάβουμε στο προσεχές διάστημα αν αποτύχουμε στον τομέα της εποπτείας της αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή τότε θα είναι σα να έχουμε αποτύχει στο σύνολο του έργου μας. Εντούτοις όμως δεν έχουμε και μαγικές συνταγές στη μάχη κατά της ακρίβειας του πολυκέφαλου αυτού τέρατος που για να το καταπνίξουμε θα χρειαστούμε τη συνεργασία όλων των φορέων της αγοράς και ιδιαίτερα των ίδιων των καταναλωτών". Για την περίπτωση να υπάρξει μποϋκοτάζ από την πλευρά των καταναλωτών για την τιμωρία των ββκακών εταιρειώνββ ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχολίασε ότι είναι θέμα χρόνου τέτοιες πρακτικές να οργανώνονται από τις ενώσεις καταναλωτών και είναι αποτελεσματικές και στη χώρα μας.

    Ο υπουργός σχολίασε ότι οι πολύ συχνές αναφορές σε ανατιμήσεις λειτουργούν σαν προφητείες που επαληθεύονται και τόνισε ότι έχει συγκεκριμένες σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί ο αγώνας κατά της αισχροκέρδειας επανέλαβε ότι όσες ανατιμήσεις γίνονται στην αγορά και δεν είναι δικαιολογημένες τα ονόματα των εταιρειών που ακολουθούν αυτή την πολιτική θα δημοσιοποιούνται με στόχο την ενημέρωση του καταναλωτή.

    Επίσης ανέφερε ότι ββκάπου έχει παραγίνει το θέμα των ανατιμήσεων στα καύσιμαββ και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποστείλει επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς για να προωθηθούν προς υλοποίηση οι προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά πετρελαιοειδών. ββΔεν έχουμε περιθώρια αποτυχίας σε σχέση με τα πετρελαιοειδήββ σχολίασε ο υπουργός.

    Η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η αντιμετώπιση των καρτέλ εντάσσονται στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου σε συνδυασμό με την ενίσχυση της καταναλωτικής συνείδησης. Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζεται μέχρι το Μάρτιο να έχει περάσει από τη Βουλή ο νέος νόμος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού που ετοιμάζει το υπουργείο με σκοπό την αναβάθμισή της. ββΗ Επιτροπή κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει τη δουλειά της διότι είναι βασικό όπλο της κοινωνίας κατά των καρτέλ. Έχει σε εξέλιξη σημαντικές υποθέσεις και σκοπός μας είναι να την ενισχύσουμε θεσμικά και να ενισχύσουμε τη στελέχωσή της για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τηςββ.

    Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι προωθείται διαδικασία μετατάξεων και μελλοντικά προσλήψεων για τη στελέχωση της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς (ΥΠΕΑ) ενώ αρνήθηκε σε ερώτηση δημοσιογράφου να πει εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για την δημιουργία ακόμη ενός φορέα που θα έχει αντικείμενο τις εταιρικές διαφορές.

    Επίσης ανέφερε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση νέου συστήματος Παρατηρητηρίου Τιμών, η τοποθέτηση ηλεκτρονικών μηχανημάτων σε περιοχές της Αθήνας για σύγκριση τιμών, μέχρι το Μάρτιο εκτιμά ότι θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες, τον Απρίλιο θα έχει δημιουργηθεί ένας τετραψήφιος αριθμός -γραμμή ενημέρωσης τραπεζικών προϊόντων ενώ σχεδιάζονται διάφορες δράσεις για την Εβδομάδα Καταναλωτή 9-13 Μαρτίου.

    Σε ότι αφορά στις τράπεζες αύριο ο υπουργός θα έχει συνάντηση στις 2 το μεσημέρι με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και μεταξύ των θεμάτων θα είναι η πορεία υλοποίησης των δανειοδοτήσεων με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ. Ο υπουργός Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς το ΤΕΜΠΜΕ είναι βασικός παράγοντας και γνωστοποίησε ότι μέχρι χθες είχαν εγκριθεί περισσότερες από 5.200 αιτήσεις ενώ το υπουργείο σχεδιάζει μέσω του ΤΕΜΠΜΕ να προχωρήσουν και νέα προγράμματα για μικρομεσαίους.

    Επίσης μέχρι τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν και οι δράσεις του ΕΣΠΕ , θα προκηρυχθεί σημαντικό μέρος των δράσεων του ΕΠΑΝ 2 και στο πρόγραμμα ββεπιχειρώ 2009ββ θα ενταχθούν επίσης μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα ειδικά προγράμματα γυναίκες και νεανικής επιχειρηματικότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, συνεργείων επιχειρήσεων, ασφάλειας στους χώρους εργασίας και προγράμματα στήριξης ειδικών ομάδων όπως ανέργων μεγάλης ηλικίας.

    Επίσης ο υπουργός σημείωσε τη σημασία που δίνει στην επιδότηση δράσεων φιλικών προς το περιβάλλον είπε ότι θα υπάρξει και πρόγραμμα για ββπράσινες επιχειρήσειςββ.

    Στον τομέα της ενέργειας ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμιά αύξηση φέτος στα τιμολόγια της ΔΕΗ ανέφερε την εκτίμησή του ότι τα αποτελέσματα της ΔΕΗ θα είναι ικανοποιητικά λόγω της πτώσης της τιμής των υγρών καυσίμων και ότι δεν τίθεται θέμα ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι θα ξεκινήσει νέος διάλογος με το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής διότι θα αποκλειστεί η χρήση λιθάνθρακα στο ενεργειακό μας μείγμα ενώ στο διάλογο αυτό θα ζητήσει να συμμετάσχουν και τα πολιτικά κόμματα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ανέφερε ότι θα προωθηθούν οι νέες μονάδες της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και στο Μελίτη, θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την επέκταση του φυσικού αερίου σε Κόρινθο, Τρίπολη και Μεγαλόπολη, θα ξεκινήσει η μελέτη για την εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Κρήτη θα προκηρυχθούν 3 σταθμοί ΕΠΑ στην Θράκη την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά ενώ ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2009 επιθυμεί να έχουν συνδεθεί με το σύστημα φυσικού αερίου 85.000 νοικοκυριά, δηλαδή 320.000 πολίτες και στο τέλος του 2010 1 εκατομμύριο πολίτες της χώρας να είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα φυσικού αερίου.

    Σε αυτό το πλάισιο θα αναλάβει δράσεις το υπουργείο για την προώθηση των διαδικασιών του αγωγού Τουρκίας Ελλάδας Ιταλίας και το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα που θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο αζέρος πρόεδρος, θα προωθηθεί μέχρι τον Ιούνιο η διαδικασία για τον αγωγό south stream αλλά και μέχρι το τέλος του χρόνου στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη. Επίσης προωθείται η κατασκευή αγωγού Κομοτηνή - Χάσκοβο και ξεκινούν συζητήσεις με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου μετά το 2016.

    Ένα έργο που εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013 και θα ξεκινήσει το Β εξάμηνο του 2009 είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Εύβοιας με το πανεθνικό δίκτυο. Δράσεις θα υπάρξουν και για τους πολίτες (πρόγραμμα απόσυρσης - αντικατάστασης παλαιών ενεργοβόρων συσκευών, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικά κτίρια, πρόγραμμα εξοικονομώ σε συνεργασία με τους ΟΤΑ) ενώ σημείωσε με έμφαση ότι προωθείται και νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και για τον εξορθολογισμό των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

    Ενίσχυση έρευνας και τεχνολογίας

    Η ενίσχυση των ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας, η σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογίας με την παραγωγή, καθώς και η ενίσχυση και η επιβράβευση της έρευνας στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της Ελλάδας, αποτελούν βασικούς στόχους του υπουργού Ανάπτυξης.

    Όπως είπε ο κ.Χατζηδάκης, στη συνέντευξη Τύπου, «μέσω του ΕΣΠΑ προωθείται μια καινούργια ιδέα, τα κουπόνια καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχορηγηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κουπόνια ύψους 7.000 ευρώ για την προώθηση δράσεων έρευνας και τεχνολογίας. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει, κατά πάσα πιθανότητα το Μάρτιο φέτος.

    Επίσης ο υπουργός είπε ότι θα αξιολογηθούν τα ερευνητικά Κέντρα και, γι αυτό τον λόγο, θα παραγγελθεί ειδική μελέτη σε μεγάλο διεθνή οίκο. Στόχος, όπως τόνισε, «είναι ο περιορισμός του αριθμού τους, έτσι ώστε να παράγεται συγκεκριμένη δουλειά. Μακάρι, όλα τα ερευνητικά Κέντρα να λειτουργούσαν το ίδιο ικανοποιητικά».

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ως πρότυπο το Πολυτεχνείο της Κρήτης, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό προγραμμάτων, που διαχειρίζεται η Επιτροπή Ερευνών, και ανέρχεται ετησίως στα 14 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί το 46% των ετησίων πόρων του Ιδρύματος, εκτός των μισθών. Οι πηγές χρηματοδότησης το 2007 ήταν: Ευρωπαϊκή Ένωση 42%, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας 10%, Υπουργείο Παιδείας 5%, Περιφέρεια Κρήτης 2% και ιδιωτικοί φορείς μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση 34%.

    «Θέλουμε ερευνητικά Κέντρα, τα οποία να είναι ανοιχτά στην Αυτοδιοίκηση, στην τοπική κοινωνία, στις επιχειρήσεις. Τέτοια ερευνητικά Κέντρα θα τα στηρίξουμε, με κάθε τρόπο. Θα ενισχύσουμε τις δραστηριότητές τους, θέλουμε έρευνα που να γίνεται υπέρ της κοινωνίας και της οικονομίας», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και κάλεσε τους ερευνητικούς φορείς να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι την 1η Απριλίου θα γίνει εκδήλωση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για τη βράβευση καινοτόμων δράσεων, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, με στόχο την ανάδειξη του έργου των ελληνικών ερευνητικών κέντρων, που είναι λίγο-πολύ άγνωστο στο ευρύ κοινό.

    Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας θα αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία και ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του περιβάλλοντος, των ναυτιλιακών μεταφορών και της βιοτεχνολογίας.

    [04] ΗΠΑ-Η Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο

    Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 838 δισ. δολαρίων, δίνοντας τον τόνο για τη σκληρή διαβούλευση σχετικά με το μέγεθος και τους στόχους των δαπανών και των φοροελαφρύνσεων για την αντιστροφή της μεγάλης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

    Με ισχνή υποστήριξη από τη ρεπουμπλικανική πτέρυγα, η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία ενέκρινε με 61 έναντι 37 ψήφους το πακέτο αρωγής, το οποίο διαφέρει σημαντικά από το μέτρο ύψους 819 δισ. δολαρίων, που ενέκρινε προ δύο εβδομάδων η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που θέλει το τελικό νομοσχέδιο στο γραφείο του προς υπογραφή έως τα τέλη της εβδομάδος, χαρακτήρισε την έγκρισή του από τη Γερουσία ως «καλό νέο», υπογράμμισε ωστόσο πως απομένει ακόμη πολύς δρόμος και δουλειά για την τελική έγκρισή του.

    Εξάλλου, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει προσωπικά ο ίδιος, τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, αυτό το οποίο σκοπεύει να κάνει για να αντιμετωπίσει την κρίση στα στεγαστικά δάνεια, που ευθύνονται για την κατάρρευση του συνόλου της οικονομίας.

    "Πρόκειται να βοηθήσουμε άμεσα τους ιδιοκτήτες" ακινήτων, δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα σε δημόσια σύνοδο στο Φορτ Μάγιερς της Καλιφόρνιας.

    "Θα ανακοινώσω εγώ προσωπικά σε μια εβδομάδα ή δύο ποια ακριβώς θα είναι η γενική στρατηγική μας για τα στεγαστικά δάνεια", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Και εξήγησε πως η στρατηγική αυτή δεν ανακοινώθηκε σήμερα, παράλληλα με την ανακοίνωση των μέτρων που θα ληφθούν για την αναβίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις εγγυήσεις για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, επειδή στόχος της κυβέρνησής του είναι να μην "θαφτεί".

    [05] "Εθνικό σχέδιο δράσης"

    «Η ακρίβεια μαστίζει την αγορά, οι αυξήσεις σε πολλά είδη βασικής ανάγκης εκτινάσσονται στα ύψη. Η κυβέρνηση παρακαλεί και κάνει εκκλήσεις στα καρτέλ να μειώσουν τις τιμές. Μάλιστα έφτασε στο σημείο ο Υπουργός να μιλάει για συμφωνία κυρίων με τα καρτέλ! Με συμφωνίες και εκκλήσεις στα καρτέλ, δεν δίνονται λύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

    Εξάλλου, ο κ. Κ. Βελόπουλος αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβούλιου υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, δήλωσε:

    «Μπαίνουμε στο τούνελ της επιτήρησης από την μη τήρηση σοβαρής οικονομικής πολιτικής. Η Ε.Ε έχει διαφορετική εκτίμηση για την ανάπτυξη 0,2% για το έτος, ενώ η Ελλάδα 1,1% από τον κ. Παπαθανασίου.

    Ο ίδιος ο υπουργός μίλησε για επιπρόσθετο πρόβλημα, στο Δημόσιο χρέος (που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δημιούργησαν) καθώς και πρόβλημα στην χρηματοδότησή του. Ο ίδιος μίλησε για μείωση του ελλείμματος με «ήπιο τρόπο», παγκόσμια πατέντα, παγκόσμια πρωτοτυπία.

    Δεν μας εξήγησε πως μπορεί να γίνει αυτό. Μίζερη κοινωνική πολιτική, και αναρωτιόμαστε για το που θα βρεθούν τα χρήματα. Το Ecofin και το Eurogroup επιβεβαίωσαν ότι τα μέτρα δεν απέδωσαν.

    Εμείς εμμένουμε στη πρόταση του Προέδρου μας κ. Γ. Καρατζαφέρη για εθνική συνεννόηση και διάλογο των αρχηγών των κομμάτων για ένα εθνικό σχέδιο δράσης έστω και τη ύστατη στιγμή».

    [06] Κατασκευή αιολικών πάρκων

    Εννέα αιολικά πάρκα προστίθενται στο Χαρτοφυλάκιο της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της νησιωτικής Ελλάδας με επένδυση που φθάνει τα 60 εκατ. ευρώ.

    Η "ΔΕΗ Ανανεώσιμες", ανακοίνωσε την κατασκευή εννέα νέων Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 35.1 μεγαβάτ. Τα εννέα πάρκα θα κατασκευαστούν στη νησιωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη (2), τη Σάμο (2), την Πάρο, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σίφνο και τη Λήμνο. Ανάδοχος όλων των έργων είναι η εταιρεία ENERCON.

    "Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συνεχίζει το έργο της, προωθώντας δυναμικά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η απόφασή μας να επενδύσουμε στην ανάπτυξη 9 Αιολικών Πάρκων μικρής ισχύος στη νησιωτική Ελλάδα υπαγορεύεται από το αίσθημα ευθύνης που έχουμε απέναντι στην περιφέρεια. Το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας των συγκεκριμένων περιοχών είναι κρίσιμο και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τους δώσουμε την ευκαιρία να αναπτυχθούν, μέσα από έργα που αξιοποιούν τη δύναμη της φύσης και προωθούν τις ``πράσινες`` μορφές ηλεκτροπαραγωγής", δήλωσε ο Δρ Αν. Γκαρής, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ.

    Η κατασκευή και παράδοση των έργων από την ENERCON στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες για τα έργα σε Ρόδο, Πάρο, Λέσβο και Σίφνο και σε 24 μήνες για τα έργα σε Κρήτη, Λήμνο και Σάμο.

    [07] Πολιτική αβεβαιότητα στο Ισραήλ

    Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας οδεύει το Ισραήλ μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν με τα δύο σημαντικότερα κόμματα, το κεντρώο Καντίμα της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και το δεξιό Λικούντ του "γερακιού" Βενιαμίν Νετανιάχου, να διεκδικούν αμφότερα τη νίκη.

    Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth συνόψισε το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα τιτλοφορώντας το πρωτοσέλιδό της "Νίκησα"--πλάι στις φωτογραφίες της Λίβνι και του Νετανιάχου.

    Τα τελικά αποτελέσματα δίνουν στο Καντίμα 28 έδρες και στο Λικούντ 27 (επί συνόλου 120 στη βουλή). Η Λίβνι ανακοίνωσε ότι θα είναι η ίδια πρωθυπουργός και κάλεσε τον αντίπαλό της --ο οποίος φάνταζε κατά ορισμένους αναλυτές ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί-- να συνεργαστεί μαζί της σε μια "κυβέρνηση ενότητας".

    Αντίθετα ο Νετανιάχου, καταδεικνύοντας την ανάδειξη αυτού που αποκάλεσε ως το μεγάλο "εθνικιστικό στρατόπεδο" στη βουλή, δήλωσε ότι θα είναι ο ίδιος που θα γίνει πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης της Ισραηλινής δεξιάς. "Με τη βοήθεια του Θεού θα ηγηθώ της επόμενης κυβέρνησης", είπε ο 59χρονος Νετανιάχου χθες βράδυ, όταν τα έξιτ πολ έδιναν στο Καντίμα βραχεία κεφαλή και στα δεξιά κόμματα 64 έδρες--που συνιστούν απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Απευθυνόμενη στους επευφημούντες οπαδούς του Καντίμα η 50χρονη Λίβνι δήλωσε ότι "ο Ισραηλινός λαός θα μπορέσει να χαμογελάσει ξανά όταν σχηματίσουμε την κυβέρνηση". Εάν αναδειχθεί στο θώκο της πρωθυπουργού, θα είναι η πρώτη που θα καταλάβει το αξίωμα μετά την Γκόλντα Μέιρ την δεκαετία του 1970.

    Εναπόκειται στον πρόεδρο Σιμόν Πέρες να αποφασίσει --μετά από διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα-- εάν θα ζητήσει από τη Λίβνι, μια σχετικά νέα πολιτικό, ή το Νετανιάχου, πρώην πρωθυπουργό, να συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση.

    Η συνολική δεξιά στροφή στην Κνέσετ --όπως είναι γνωστή η βουλή στο Ισραήλ-- πάντως μοιάζει να αποδυναμώνει τις όποιες ελπίδες εξέφραζε η κυβέρνηση Ομπάμα περί του ότι θα σχηματιζόταν κυβέρνηση συνασπισμού που θα τασσόταν υπέρ της αποκατάστασης μόνιμης ειρήνης με τους Παλαιστίνιους και τις Αραβικές χώρες μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο μήνα. Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν κυβέρνηση Λικούντ, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή του Καντίμα.

    Οι συζητήσεις του Πέρες με τους πολιτικούς αρχηγούς θα διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα. Οι επακόλουθες διαπραγματεύσεις έως κι ένα μήνα.

    Ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Ισραέλ Μπεϊτενού κατέλαβε την τρίτη θέση (και 15 έδρες) χάρη στην ακραιφνή αντιαραβική ρητορική του, εκτιμάται ότι θα κρίνει τις ισορροπίες. Ο Λίμπερμαν δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι -- μπορεί να ταχθεί με οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα.

    Χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού θα εκτελεί ο Έχουντ Ολμέρτ του Καντίμα, ο οποίος παραιτήθηκε το Σεπτέμβριο εξ αιτίας σκανδάλου διαφθοράς αλλά παρέμεινε στο θώκο.

    Οι Εργατικοί περιορίστηκαν στις 13 έδρες (από 19), το υπερορθόδοξο Σας κατέλαβε 11 (από 12), ο συνασπισμός Χαντάς/Ενωμένο Αραβικό Ψηφοδέλτιο/Μπαλάντ κατέλαβε 11 έδρες (από 10), η Εθνική Ένωση/Εβραϊκή Πατρίδα 7 (από 6) ενώ το Νέο Κίνημα/Μερέτζ κατέλαβε 3 έδρες (από 5). Το Κόμμα των Συνταξιούχων δεν πέρασε το όριο των ψήφων για να εκπροσωπηθεί στη βουλή.

    Η συμμετοχή --παρά την απάθεια και τον άσχημο καιρό-- έφθασε το 65,2%, κυμαινόμενη σε υψηλότερο ποσοστό από ό,τι το 2006.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 February 2009 - 7:30:25 UTC