Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επιτακτικό το αίτημα για αλλαγή"
  • [02] Συνάντηση με τους προέδρους των ΤΕΙ
  • [03] "Ρεαλιστικό το σχέδιό μας"
  • [04] Στις κάλπες οι Ισραηλινοί

  • [01] "Επιτακτικό το αίτημα για αλλαγή"

    Εχουμε κυβέρνηση η οποία σπαράσσεται εσωτερικά για πολλοστή φορά και η χώρα μένει χωρίς πυξίδα, μια κυβέρνηση αιχμάλωτη συμφερόντων και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του κύκλου εργασίας εξωτερικής πολιτικής του Κινήματος.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή, με εντολή από το λαό είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.

    Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι για να κάνει η Ελλάδα πολιτική εθνικών συμφερόντων, χρειάζεται ενεργή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, καθώς και ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις με αναδιάρθρωση και αξιοκρατία στη λειτουργία τους, που θα τους ενισχύσει την αποτελεσματικότητα.

    Ο κ.Παπανδρέου καταλόγισε αδράνεια στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και έλλειψη παρουσίας και θέσεων.

    Για τα θέματα άμυνας, ανέφερε ότι υπάρχει σήμερα προσπάθεια κομματικοποίησης και αναξιοκρατίας στις 'Ενοπλες Δυνάμεις και ταυτόχρονα διαρροές για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 6 δισ. ευρώ, χωρίς να γίνεται σαφές το πλαίσιο διαφάνειας και ποιά από όλα αυτά είναι αναγκαία.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καμιά διαπραγματευτική αξιοπιστία στο εξωτερικό και ανέφερε ως παράδειγμα ότι την ώρα που γίνεται σήμερα συζήτηση στο ECOFIN για την έξοδο από την κρίση, αποκαλύπτονται στην Ελλάδα ρουσφετολογικές λίστες αθλιότητας, συντονισμένες από τη Ρηγίλλης.

    Υπάρχει, πρόσθεσε, άμεση ανάγκη ανάκτησης αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, όσο και η εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες στο εσωτερικό.

    Συνέντευξη του εκπροσώπου για θέματα Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδη

    Κριτική στην κυβέρνηση για σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις τιμές των προϊόντων στην αγορά, τα επιτόκια των τραπεζών και την πολιτική της στον τομέα της ενέργειας άσκησε σήμερα ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου.

    Για το ζήτημα των τραπεζικών επιτοκίων, ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι τη στιγμή που στην Ευρώπη το κόστος του χρήματος μειώνεται δραστικά, η κίνηση των επιτοκίων στην Ελλάδα θυμίζει τον κλάδο των πετρελαιοειδών, όπου οι διεθνείς μειώσεις των τιμών περνούν στην εγχώρια αγορά με καθυστέρηση και αφού κάποιοι έχουν κερδοσκοπήσει σε βάρος των καταναλωτών.

    Στις αρχές Ιανουαρίου 2009, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, στην Ελλάδα είχαμε το υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη σε νέα δάνεια προς νοικοκυριά χωρίς καθορισμένη διάρκεια, 14,83%, το τέταρτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, 8,76%, το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός έως 5 έτη, 9,49% και το τέταρτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις χωρίς καθορισμένη διάρκεια, 7,13%. Αντίστοιχες αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών, εμφανίζονται να υιοθετούν οι τράπεζες και στην περίπτωση των πιστωτικών καρτών, όπου τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη, έχουμε μια δραματική αποκλιμάκωση των επιτοκίων του «πλαστικού χρήματος», στη χώρα μας το ΣΕΠΠΕ κινείται μεταξύ 17-22,6%, ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Σχετικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι "έρχεται ο υπουργός Ανάπτυξης και ομολογεί κυνικά ότι μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης, απέτυχε η ενεργειακή πολιτική και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και δεύτερον, ότι η χώρα δεν διαθέτει κανένα σχεδιασμό για το μέλλον". Και πρόσθεσε: "Ο κ. Χατζηδάκης αποφάσισε να ανατρέψει ριζικά όλα όσα σχεδιάστηκαν από τους προκατόχους του τα προηγούμενα 5 χρόνια".

    Αναφερόμενος στο διάλογο που προτείνει ο κ. Χατζηδάκης αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση για μια σειρά θεμάτων ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι "η Ελλάδα δεν περιμένει από μια κυβέρνηση 5 ετών διάλογο από μηδενική βάση για κανένα θέμα. Περιμένει έργα, αποφασιστικότητα, αποτελέσματα, ταχύτερους ρυθμούς. Ο διάλογος από μηδενική βάση υπονοεί ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες αυτής της χώρας ως έχοντες μηδενική μνήμη και μηδενική νοημοσύνη".

    Ως προς το ζήτημα των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, ο κ. Χρυσοχοΐδης άσκησε κριτική στις επιχειρήσεις, πολυεθνικές και μη, της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων, που παρά την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, κερδοσκοπούν ακόμη και όταν εμφανίζουν μειώσεις τιμών, όπως είπε. Έφερε ως παράδειγμα, την περίπτωση του ελαιολάδου, το οποίο ενώ φέτος παρουσιάζει μείωση 20% στις τιμές παραγωγού, φτάνει στον τελικό καταναλωτή μειωμένο μόλις κατά 3,8%.

    [02] Συνάντηση με τους προέδρους των ΤΕΙ

    Περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλου, με τους προέδρους των ΤΕΙ. Ο υπουργός χαρακτήρισε τη συζήτηση γόνιμη και χρήσιμη, καθώς άκουσε τα προβλήματα και τις εκτιμήσεις των προέδρων γι αυτά και δήλωσε ότι υπάρχει διάθεση να αντιμετωπιστούν, θετικά, από το υπουργείο, πολλά ζητήματα.

    Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο διάλογο για την παιδεία και αξιολόγησαν και οι ίδιοι ως δημιουργική τη συζήτηση με τον υπουργό, ο οποίος, όπως είπαν, «μας άκουσε πολύ προσεκτικά να τού επισημαίνουμε τα προβλήματά μας».

    Πρόεδροι και υπουργός συμφώνησαν στην εκπόνηση σχεδίου για χωροταξική μελέτη των ΤΕΙ, με στόχο τη δυναμική ανάπτυξή τους. Οι πρόεδροι είπαν ότι θα μελετήσουν και το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να έχουν λόγο και οι ίδιοι και δεσμεύτηκαν ότι στα μέσα Μαρτίου θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Είπαν ακόμη ότι υπάρχει θετικό κλίμα για συνδιδασκαλία ομοειδών μαθημάτων σε ομοειδή τμήματα ΑΕΙ, ΤΕΙ, ενώ κάποιοι από αυτούς τόνισαν ότι στο διάλογο θα πρέπει να συζητηθεί και η βάση του 10 σε συνάρτηση με το πρόβλημα των τμημάτων, που έχουν λιγοστούς εισακτέους.

    [03] "Ρεαλιστικό το σχέδιό μας"

    H αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη και η εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τραπεζών, όπως δήλωσε ο υπουργός, οι «27» συμφώνησαν σε μία σειρά τομείς που αφορούν το συντονισμό των δράσεών τους, αλλά και την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού και τη διαφάνεια. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής θα επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα τεθούν υπό την κρίση του Ecofin. O Γ. Παπαθανασίου ερωτηθείς αν από τις γενικές συζητήσεις που έγιναν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες για το ζήτημα των τραπεζών, προκύπτει ανάγκη αναθεώρησης του πακέτου για την ενίσχυση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, απάντησε αρνητικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές τράπεζες, ελάχιστα έχουν εκτεθεί σε συμμετοχές σε αυτού του είδους τις επενδύσεις.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γ. Παπαθανασίου υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της αξιοπιστίας των κανόνων. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι με βάση το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες, έχει αναλάβει τη δέσμευση να ρίξει το δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτω από το 3% του ΑΕΠ, το 2011. «Αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας, των πολιτών και αυτό απαιτούν οι αγορές», ανέφερε ο Γ. Παπαθανασίου σημειώνοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος χαράσσεται με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στις ελληνικές και τις κοινοτικές υπηρεσίες, ως προς το ρυθμό με τον οποίο θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2009. Ο Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε ότι κατά την άποψη της Ελλάδας η ανάπτυξη θα είναι στο 1,1% του ΑΕΠ και όχι στο 0,2% που προβλέπει η Επιτροπή. Επίσης, ο υπουργός εθνικής οικονομίας, τόνισε, ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2011, πλην όμως αν της ζητηθεί να συμβεί αυτό το 2010, δεν είναι ανέφικτο, αφού με βάση και τις ελληνικές προβλέψεις, το ελληνικό έλλειμμα θα είναι και το 2010 κοντά στο όριο του 3%. «Το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό και η ανάπτυξη που περιμένουμε είναι πραγματοποιήσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαθανασίου.

    Εξάλλου, ο υπουργός εθνικής οικονομίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από την πρόσφατη πώληση κρατικών ομολόγων εισπράχθηκαν 7 δισ. ευρώ και το spread ήταν στο 190. «Η Ελλάδα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, παρά τις κατά καιρούς φήμες και τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που εντοπίζουν πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαθανασίου.

    Ο υπουργός εθνικής οικονομίας ανέφερε, επίσης, ότι το θέμα του δανεισμού της Ελλάδας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, καθώς και το ζήτημα των υψηλών spread. Ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε, ακόμη, ότι διευκρίνισε, τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι κυρίως το θέμα του μεγάλου χρέους και των μεγάλων spreads, τα οποία η Ελλάδα πληρώνει για την χρηματοδότηση του χρέους και την επαναχρηματοδότηση των αναγκών της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα ευρωομόλογα, ο υπουργός είπε ότι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί εδώ και καιρό τις συζητήσεις, ωστόσο δεν έχει ακόμη καταλήξει πουθενά.

    Τέλος, ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ecofin προετοίμασε «τα μηνύματα» που θέλει να στείλει η ευρωζώνη στις Συνόδους G7 και G20, σχετικά με την κρίση, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την παγκόσμια ανισορροπία. Ακόμη, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, παρουσιάστηκε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά εργασίας, η οποία δίνει έμφαση στις πολιτικές που τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιλέγουν και κυρίως στις πολιτικές που θα μειώνουν τις επιπτώσεις στην κρίση και στην απασχόληση.

    [04] Στις κάλπες οι Ισραηλινοί

    Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Ισραήλ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα δοθεί σκληρή μάχη μεταξύ του δεξιού κόμματος Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της υπουργού Εξωτερικών, του κεντρώου κόμματος Καντίμα, Τζίπι Λίβνι.

    Η σύντομη προεκλογική εκστρατεία πάντως επισκιάστηκε από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, τον Ιανουάριο.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), οπότε τα τρία τηλεοπτικά κανάλια της χώρας αναμένεται να μεταδόσουν τις πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα. Τα επίσημα αποτελέσματα ωστόσο θα γίνουν γνωστά την Τετάρτη.

    Περίπου 4,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 33 κομμάτων και συνασπισμών τα 120 μέλη της νέας Κνεσέτ.

    Οπως ανακοινώθηκε από την Εκλογική Επιτροπή, η προσέλευση στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές ήταν στις 14:00 τοπική και ώρα Ελλάδας στο 34%.

    Το ποσοστό αυτό είναι κατά 3% υψηλότερο σε σχέση με αυτό την ίδια ώρα στην τελευταία ψηφοφορία, το 2006, επτά ώρες μετά την έναρξη της σημερινής ψηφοφορίας.

    Δύο ώρες νωρίτερα η προσέλευση ήταν στο 23,4%, υψηλότερη κατά 2% συγκριτικά με αυτή το 2006.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 το πρωί τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, οπότε και οι τρεις μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μεταδώσουν τις πρώτες εκτιμήσεις τους.

    Σύμφωνα με σχολιαστές, ένα μεγάλο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ευνοεί γενικά τα μεγάλα κόμματα όπως το Λικούντ (δεξιά), Καντίμα (κεντροδεξιά) και Εργατικό Κόμμα (κεντροαριστερά).

    Ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του να πάνε να ψηφίσουν, σε δηλώσεις του από το ραδιόφωνο.

    Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, μολονότι μέχρι τώρα φαινόταν ότι το δεξιό κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε τη δυναμική να τις κερδίσει.

    "Η τάση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνει μια πολύ σκληρή μάχη", ανέφερε ο Ράφι Σμιθ του Κέντρου Ερευνών Σμιθ. "Κανείς δεν έχει πάρει σαφές προβάδισμα και είναι δύσκολο να προβλέψουμε" το νικητή, πρόσθεσε.

    Το Λικούντ προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το Νοέμβριο, αφότου η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι - του κυβερνώντος, κεντρώου κόμματος Καντίμα- απέτυχε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ με αφορμή ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

    Ο Σμιθ είπε ότι η διαφορά μεταξύ του Λικούντ και του Καντίμα έχει περιοριστεί καθώς ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν του ακροδεξιού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου έχει προσελκύσει πολλούς ψηφοφόρους που κατά παράδοση υποστήριζαν το Λικούντ. Επιπλέον, τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι και αυτοί αναμένεται ότι θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.

    Ο Ντόρι Σάντμον του ινστιτούτου TNS Israel είπε εξάλλου ότι καθώς υπάρχουν περίπου δώδεκα κόμματα που διεκδικούν έδρες στο 120μελές κοινοβούλιο, η πρόβλεψη του αποτελέσματος είναι πολύ δύσκολη.

    Τα μεγαλύτερα κόμματα προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους εξαπολύοντας επίθεση στα αντίπαλα κόμματα. Ο Νετανιάχου, τα ποσοστά του οποίου πέφτουν σταθερά, άλλαξε στρατηγική και χαρακτήρισε τον Λίμπερμαν ως "περαστικό φαινόμενο" και "χαμένη ψήφο". Η Λίβνι, η οποία ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μετά την Γκόλντα Μέιρ, υποστηρίζει ότι τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Εχούντ Μπάρακ των Εργατικών (πρώην πρωθυπουργοί και οι δύο) είναι αποτυχημένοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 February 2009 - 17:30:24 UTC