Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με τους πρυτάνεις
  • [02] Επίσκεψη Ντ.Μπακογιάννη στην Αλβανία
  • [03] "Στήριξη των πολιτών"
  • [04] Συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin
  • [05] "Πολύ σκληρή μάχη"

  • [01] Συνάντηση με τους πρυτάνεις

    Συναντήσεις με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ σήμερα και των ΤΕΙ αύριο, έχει ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, στο πλαίσιο του διαλόγου για τις αλλαγές στην Παιδεία.

    Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα άρχισε η συνάντηση του κ. Σπηλιωτόπουλου με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων.

    Οι πρυτάνεις θα θέσουν στον υπουργό τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και τις απόψεις τους για το διάλογο και ιδιαίτερα για το νέο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων το οποίο έχει ανατεθεί να μελετήσει επιτροπή που αποτελείται από πρυτάνεις και η οποία θα υποβάλλει τα συμπεράσματά της στις αρχές Μαρτίου στη Σύνοδο Πρυτάνεων και στη συνέχεια στο Υπουργείο Παιδείας.

    Αύριο ο Αρης Σπηλιωτόπουλος θα συναντηθεί και με τους προέδρους των τεχνολογικών ιδρυμάτων.

    Σήμερα πάντως έστειλε απαντητική επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «είμαστε σύμφωνοι με την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης στην παιδεία. Είναι στις προθέσεις μου να διεκδικήσω το ανώτερο δυνατό ποσοστό και ελπίζω ότι, ως προς αυτό, θα έχω την υποστήριξή σας» και καταλήγει λέγοντας ότι, «επειδή κύριε πρόεδρε εκτιμώ την εμπειρία σας η συμμετοχή του κόμματός σας στο διάλογο στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος το οποίο όλοι υπηρετούμε, εξακολουθώ να θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμη».

    [02] Επίσκεψη Ντ.Μπακογιάννη στην Αλβανία

    «Η γειτονιά μας θα αποτελέσει προτεραιότητα», τόνισε η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της στα Τίρανα, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, και κάλεσε «την Αλβανία και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επωφεληθούν από την ελληνική προεδρία».

    «Ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε μοναδική θέση για να βοηθήσει την περιοχή στην ευρωατλαντική της προοπτική», υπογράμμισε η κα Μπακογιαννη μετά τη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό της Λουλζιμ Μπάσα, αναφερόμενη στη συμβολή που έχουν οι αποστολές του Οργανισμού στον εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό, βήμα-βήμα, της διακυβέρνησης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

    Η σημασία την οποία αποδίδει η ελληνική προεδρία στα Δυτικά Βαλκάνια αποδεικνύεται και από τις επισκέψεις της κας Μπακογιάννη που προηγήθηκαν, στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, όπου επίσης υπάρχουν σημαντικές αποστολές του ΟΑΣΕ, γεγονός που επεσήμανε στις δηλώσεις του και ο κ.Μπάσα.

    Η συνεργασία της αλβανικής κυβέρνησης με την αποστολή του ΟΑΣΕ και κατ' επέκταση με την ελληνική προεδρία αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρούσα συγκυρία, καθώς τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν στην Αλβανία βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα δώσουν το στίγμα του εκδημοκρατισμού που έχει συντελεστεί στα Τίρανα.

    Ο κ.Μπάσα εξέφρασε στην Ελληνίδα ομόλογό του «τη βούληση της κυβέρνησής του να συνεργαστεί με τον ΟΑΣΕ για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» και είπε ότι η χώρα του έχει καλέσει «τη μεγαλύτερη αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ που ήρθε ποτέ στην Αλβανία για την παρακολούθηση εκλογών».

    «Η αποστολή του Οργανισμού στην Αλβανία επιτελεί ζωτικής σημασίας έργο, που έχει ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα. Η Αλβανία έχει να κερδίσει από μια ισχυρή αποστολή του ΟΑΣΕ εδώ, η οποία θα συνεργαστεί στενά με την αλβανική κυβέρνηση», σημείωσε η κα Μπακογιάννη.

    Στις διμερείς σχέσεις «έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια», τόνισε η υπουργός των Εξωτερικών, ο δε Αλβανός ομόλογός της έκανε λόγο για "άριστες" σχέσεις και τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο στρατηγικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος της Αλβανίας».

    Το εξαιρετικό κλίμα επισφραγίστηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τη λειτουργία δύο Κοιμητηρίων για τους Ελληνες πεσόντες κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του ΄40. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υφυπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και της Αλβανίας Κωνσταντίνος Τασούλας και η κα Ζάνα Ζούκα, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Θ. Κασσίμη.

    Η υπουργός των Εξωτερικών αναφερόμενη στους πολυεπίπεδους δεσμούς των δύο χωρών, υπογράμμισε τη στενή οικονομικη συνεργασία, την πρωτεύουσα θέση της Ελλάδας μεταξύ των ξένων επενδυτών στη γείτονα, ειδικά στο περιβάλλον της διεθνούς οικονομικής κρίσης, και τόνισε ότι η Ελλάδα σε λίγες ημέρες θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ, ήδη, έχει επικυρώσει τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθερότητας με την ΕΕ.

    Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα στηρίζει τη χαλάρωση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας για τις χώρες της ΕΕ και ότι συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας, παρά την περίοδο περισυλλογής της Ευρώπης, πιστεύοντας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Και οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών υπογράμμισαν τον μοναδικό δεσμό μεταξύ των δύο λαών που συνιστούν αφενός η «δυναμική εθνική ελληνική μειονότητα», όπως δήλωσε η κα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της εξαρτάται και «από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», καθώς κι από την «εύρωστη κοινότητα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα».

    Η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ.Μπάσα, έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι και την Πρόεδρο της Βουλής Ζοζεφίνα Τοπάλι.

    Συνάντηση με εκπροσώπους κομμάτων

    Οι ανησυχίες για τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών στις 28 Ιουνίου, για την ανάδειξη της νέας αλβανικής κυβέρνησης, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της συζήτησης που είχε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ απόψε στα Τίρανα με τους εκπροσώπους των περισσότερων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, είτε εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος αριθμεί οκτώ κόμματα - με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Σαλί Μπερίσα - είτε στην αντιπολίτευση που εκπροσωπείται στη Βουλή από πέντε κόμματα, με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό υπό τον Εντι Ράμα, ο οποίος είναι και δήμαρχος Τιράνων.

    Απαντώντας στις ανησυχίες αυτές, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μεταξύ των στόχων για τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών είναι: να υπάρξει ξεκαθάρισμα μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής των διπλοεγγεγραμμένων, να εφοδιαστούν εγκαίρως όλοι οι ψηφοφόροι -κυρίως αυτοί που δεν διαθέτουν διαβατήρια- με ταυτότητες, ώστε να κατέχουν ένα από τα δύο έγγραφα με τα οποία είναι δυνατόν να ψηφίσουν. Και να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση και διακίνηση προς τους χώρους ψηφοφορίας, καθώς και ελεύθερη μετάδοση από τα ΜΜΕ.

    Η αλβανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα το μεσημέρι μετά τη συνάντησή του με την κα Μπακογιάννη, ζήτησε να υπάρξει και «μακροπρόθεσμη» αποστολή του ΟΑΣΕ/ODIHR, πολύ πριν από την διεξαγωγή των εκλογών, για τον έλεγχο της προετοιμασίας, εκτός από τους παρατηρητές που θα εποπτεύσουν αυτή καθ΄αυτή την εκλογική διαδικασία.

    Ο ODIHR έχει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να δώσει την εικόνα που θα επικρατήσει κατά την εκλογική αναμέτρηση στη διεθνή κοινότητα, είπε η υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αν οι εκλογές δεν διεξαχθούν με δίκαιο και ελεύθερο τρόπο, αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και κυρίως για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

    Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για την πρόσφατη ψήφιση νόμου ο οποίος προβλέπει το άνοιγμα των «φακέλων» των δημοσίων λειτουργών και την αποπομπή τους στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι συνεργάστηκαν με τις μυστικές υπηρεσίες του προηγούμενου καθεστώτος. Η κα Μπακογιάννη απάντησε στο ίδιο πνεύμα, όπως και το πρωί σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, λέγοντας ότι «διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας γιβ αυτόν τον νόμο , τον συζητήσαμε με την αλβανική κυβέρνηση και θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά την εφαρμογή του». Η υπουργός θα ζητήσει να έρθουν στην Αλβανία εμπειρογνώμονες σε νομοθετικά ζητήματα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την προεδρία της ΕΕ και τον ΟΑΣΕ προκειμένου να βρεθεί λύση για την τύχη του νόμου, οποίος φέρει αναταράξεις στην πολιτική ηγεσία. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι θα γίνει επιλεκτική εφαρμογή του προκειμένου να απομακρυνθούν από τη δημόσια ζωή οι πολιτικοί αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος και έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Μεταξύ των παρόντων ήταν και ο πρόεδρος του κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλης Ντούλε, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με δύο έδρες.

    Λίγο πριν την αναχώρησή της για την Αθήνα, η κα Μπακογιάννη επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που απασχολούν την ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας.

    [03] "Στήριξη των πολιτών"

    «Τα αποτελέσματα της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων αποτυπώνονται στο ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις επτά χώρες με το μεγαλύτερο χρέος. Όσο και αν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο η ΝΔ, ώστε να παραμείνει στην εξουσία, πρέπει να καταλάβει ότι το μείζον είναι η ανακούφιση των πολιτών.

    Υψηλό έλλειμμα, ακριβός δανεισμός, άρα και υψηλή φορολογία και λιτότητα διαρκείας, δυστυχώς η ΝΔ, αδυνατεί να δώσει λύση για το χρέος, την ανεργία και την φτώχεια γιατί είναι μια αδύναμη και ανίκανη κυβέρνηση». Τη δήλωση αυτή έκανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης όπου ο υπουργός Οικονομίας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    [04] Συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (9-10/2/2009) αντίστοιχα. Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Eurogroup σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον Επίτροπο για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Δήμα.

    Στο συμβούλιο υπουργών του Eurogroup, στο οποίο θα είναι παρών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μαουέλ Μπαρόζο, αναμένεται να συζητηθούν κριτήρια, με τα οποία θα αξιολογηθούν τα κράτη-μέλη, προκειμένου να τους δοθούν από ένα έως τρία χρόνια περιθώριο για να μειώσουν τα υπερβολικά ελλείμματά τους, σε συνδυασμό, ενδεχομένως, με «επιτήρηση» των δαπανών.

    Στο μεταξύ, τη σύγκλιση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «27», έως το τέλος Φεβρουαρίου, με αντικείμενο συζήτησης την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσαν σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Τσέχος πρωθυπουργός.

    H ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin

    Α. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

    1. Οικονομική κατάσταση

    Θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς και οι συνέπειες τους για τα δημόσια οικονομικά. Επίσης, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εφαρμογή στις χώρες της Ευρωζώνης των προγραμμάτων για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    2. Προετοιμασία της Συνόδου της G 7 και της Συνόδου G 20

    Εν όψει της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της G 7 καθώς και της Ευρωπαϊκής Συνόδου, στις 22 Φεβρουαρίου, για την προετοιμασία της G 20, θα διατυπωθούν οι βασικές θέσεις της Ευρωζώνης όσον αφορά τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις πολιτικές για την αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν επίσης οι τρέχουσες εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το ζήτημα των ανισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

    3. Πολιτικές για την αγορά εργασίας

    Η συζήτηση θα αφορά τις πολιτικές στην αγορά εργασίας, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων στην απασχόληση και στην ανεργία από την τρέχουσα διεθνή οικονομική κρίση.

    Β. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

    1. Προετοιμασία της Συνόδου του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Μαρτίου 2009)

    α. Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης

    Θα συζητηθεί έκθεση, με την οποία γίνεται μια πρώτη αξιολόγηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών, στο πλαίσιο των εθνικών Σχεδίων Οικονομικής Ανάκαμψης.

    β. Συνεισφορά του Συμβουλίου ECOFIN στα συμπεράσματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Έγγραφο Βασικών Θεμάτων

    Το προσχέδιο του Εγγράφου Βασικών Θεμάτων εστιάζει στην τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση και λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, κάνοντας αναφορά στις ενέργειες που έχουν ληφθεί από τις Κεντρικές Τράπεζες και τις Κυβερνήσεις.

    γ. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

    Η Τσεχική Προεδρία έχει προτείνει ένα σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το οποίο θα επιχειρηθεί έως τον Μάρτιο του 2009 να υπάρξει πολιτική συμφωνία σε κοινοτικό επίπεδο για τις γενικές αρχές που πρέπει να διέπουν ένα νέο σύστημα μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για ορισμένες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας.

    2. Γενικός Προϋπολογισμός της Ε.Ε.: Διαδικασία χορήγησης απαλλαγής αναφορικά με την εφαρμογή του προϋπολογισμού για το 2007

    Η διαδικασία χορήγησης απαλλαγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. εμπλέκει τα τρία κοινοτικά όργανα που συμμετέχουν στην κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού (Συμβούλιο, Ε. Κοινοβούλιο και Ε. Επιτροπή), καθώς και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) που ασκεί τον «εξωτερικό έλεγχο» των δαπανών της ΕΕ.

    3. Άλλα θέματα: Ανοιχτές πωλήσεις (short selling)

    Αναμένεται, κατόπιν αιτήματος της Ολλανδίας, να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων των Υπουργών Οικονομίας για το θέμα των «ανοιχτών πωλήσεων» (short - selling).

    Εκτακτη σύνοδος κορυφής

    Τη σύγκλιση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «27», έως το τέλος Φεβρουαρίου, με αντικείμενο συζήτησης την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Λάιγεμπεργκερ. Εξάλλου, από την Πράγα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Μίρεκ Τοπολάνεκ, ανακοίνωσε ότι η έκτακτη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

    "Ο στόχος της συνάντησης θα είναι να εκτιμηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα εντός του πλαισίου του σχεδίου ανάκαμψης, να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και, πάνω απ' όλα, να συμφωνήσουμε σε μια συντονισμένη προσέγγιση στην υιοθέτηση όλων των μελλοντικών μέτρων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

    Ο Τοπολάνεκ πρόσθεσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να σέβονται τους κανονισμούς που αφορούν την εσωτερική αγορά όταν αναζητούν τρόπους διεξόδου από την κρίση.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Γ. Λάιτεμπεργκερ, την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ζ. Μπαρόζο και ο Μ. Τοπολάνεκ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της έκτακτης Συνόδου, της οποίας «στόχοι θα είναι ο συντονισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η ανταλλαγή απόψεων για την, έως τώρα, πορεία των εθνικών προσπαθειών ανάκαμψης από αυτήν».

    Ο Γ. Λάιτεμπεργκ ανέφερε ότι η έκτακτη Σύνοδος θα προετοιμάσει την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στις 19 και 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και θα χαράξει τις βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενόψει της Συνόδου του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και Αναπτυξης, ο Γ. Λάιτεμπεργκ διευκρίνισε ότι με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, απαιτείται η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, με την απαραίτητη ευελιξία που προβλέπεται, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη και έμφαση στην εξυγείανση των δημόσιων οικονομικών, μεσοπρόθεσμα.

    [05] "Πολύ σκληρή μάχη"

    Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται αύριο στο Ισραήλ είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, μολονότι μέχρι τώρα φαινόταν ότι το δεξιό κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε τη δυναμική να τις κερδίσει.

    "Η τάση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνει μια πολύ σκληρή μάχη", ανέφερε ο Ράφι Σμιθ του Κέντρου Ερευνών Σμιθ. "Κανείς δεν έχει πάρει σαφές προβάδισμα και είναι δύσκολο να προβλέψουμε" το νικητή, πρόσθεσε.

    Το Λικούντ προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το Νοέμβριο, αφότου η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι - του κυβερνώντος, κεντρώου κόμματος Καντίμα- απέτυχε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ με αφορμή ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

    Ο Σμιθ είπε ότι η διαφορά μεταξύ του Λικούντ και του Καντίμα έχει περιοριστεί καθώς ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν του ακροδεξιού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου έχει προσελκύσει πολλούς ψηφοφόρους που κατά παράδοση υποστήριζαν το Λικούντ. Επιπλέον, τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι και αυτοί αναμένεται ότι θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.

    Ο Ντόρι Σάντμον του ινστιτούτου TNS Israel είπε εξάλλου ότι καθώς υπάρχουν περίπου δώδεκα κόμματα που διεκδικούν έδρες στο 120μελές κοινοβούλιο, η πρόβλεψη του αποτελέσματος είναι πολύ δύσκολη.

    Τα μεγαλύτερα κόμματα προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους εξαπολύοντας επίθεση στα αντίπαλα κόμματα. Ο Νετανιάχου, τα ποσοστά του οποίου πέφτουν σταθερά, άλλαξε στρατηγική και χαρακτήρισε τον Λίμπερμαν ως "περαστικό φαινόμενο" και "χαμένη ψήφο". Η Λίβνι, η οποία ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μετά την Γκόλντα Μέιρ, υποστηρίζει ότι τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Εχούντ Μπάρακ των Εργατικών (πρώην πρωθυπουργοί και οι δύο) είναι αποτυχημένοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 February 2009 - 19:30:24 UTC