Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ναι" της ΓΣΕΕ στο διάλογο για Παιδεία
  • [02] Σε διαθεσιμότητα δύο αξιωματικοί
  • [03] ΕΕ - Οχήματα φιλικά στο περιβάλλον
  • [04] Αγγλία: Αυξήθηκαν 45% οι χρεοκοπίες
  • [05] "Ισχυρό ρεύμα αμφισβήτησης"
  • [06] "Ζητούν θυσίες από το λαό"
  • [07] "Οι αγρότες θα πληρωθούν κανονικά"
  • [08] "Συνεχίζουμε σε νέα βάση"

  • [01] "Ναι" της ΓΣΕΕ στο διάλογο για Παιδεία

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ είχε χθες ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο υπουργός στο τέλος της συνάντησης χαρακτήρισε γόνιμη τη συνεργασία η οποία ήταν στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για την Παιδεία. «Διαπιστώσαμε», είπε ο υπουργός, «κοινά σημεία και οι απόψεις μας ταυτίζονται».

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ιδιαίτερα για άλλη μία φορά ότι στο διάλογο για την Παιδεία δεν ενδιαφέρουν οι κομματικές τοποθετήσεις, ενώ σημείωσε τη σημασία της εμπειρίας της ΓΣΕΕ στην έρευνα γύρω από τα θέματα της Εκπαίδευσης.

    Και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, μίλησε για τη συναίνεση όλου του πολιτικού συστήματος που έχει ανάγκη η Παιδεία προκειμένου να γίνουν αλλαγές, τόνισε ότι έλαβε απαντήσεις από τον υπουργό όσον αφορά το διάλογο ανυστερόβουλες και γνήσιες, όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο διάλογο, αφού είναι θετική η στάση της ΓΣΕΕ απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες. Όσο γι΄αυτούς που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, ο πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «θα τους κρίνει η κοινωνία».

    Για το Πανεπιστήμιο που εφέρετο να ήθελε να ιδρύσει η ΓΣΕΕ απάντησε ο κ. Παναγόπουλος, λέγοντας ότι ουδέποτε η Συνομοσπονδία ήθελε κάτι τέτοιο. Αυτό που επιθυμεί, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία μίας έδρας για το συνδικαλισμό σε μεγάλο Πανεπιστήμιο.

    [02] Σε διαθεσιμότητα δύο αξιωματικοί

    Δύο αξιωματικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ένας ακόμα μετακινήθηκε από τη θέση του, με διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, για το αιματηρό περιστατικό έξω από το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα.

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν ο διευθυντής της Γ΄ Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων στο οποίο υπηρετούσε ο αρχιφύλακας που πυροβόλησε τον υπάλληλο "Σεκιούριτι" της πρεσβείας.

    Προσωρινή μετακίνηση διατάχθηκε για τον διευθυντή της Αστυνομίας Αθηνών, ο οποίος τέθηκε στη διάθεση της ΓΑΔΑ.

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκε και ο αστυνομικός-δράστης.

    Τέλος, παραγγέλθηκε ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις για όποιον προκύψουν ευθύνες.

    [03] ΕΕ - Οχήματα φιλικά στο περιβάλλον

    Ρυθμίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τα αυτοκίνητα, που θα κινούνται με υδρογόνο, για τις δεξαμενές υδρογόνου, για τις υποχρεώσεις των κατασκευαστών, και άλλα σχετικά θέματα προβλέπει ο κανονισμός 79/2009 , που θα τεθεί σε εφαρμογή στις 24 Φεβρουαρίου 2011, με ορισμένες εξαιρέσεις.

    Όπως επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο, το υδρογόνο θεωρείται καθαρό καύσιμο του μέλλοντος στην πορεία προς την οικονομία χωρίς ρύπους, που θα βασίζεται στην επανάχρηση πρώτων υλών και ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων. Τα οχήματα, που κινούνται με υδρογόνο, επισημαίνεται δεν εκπέμπου ρύπους που περιέχουν άνθρακα, ούτε αέρια θερμοκηπίου.

    [04] Αγγλία: Αυξήθηκαν 45% οι χρεοκοπίες

    Ο αριθμός των Βρετανικών επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν αυξήθηκε κατά 45% το 2008, ανακοίνωσε η εταιρία συμβούλων KPMG χθες Τετάρτη, η οποία εκτίμησε πως δεδομένου ότι η οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο περιήλθε ήδη σε ύφεση, οι χρεοκοπίες θα αυξηθούν περαιτέρω εντός του 2009.

    Λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν σχετικές επίσημες κυβερνητικές στατιστικές --αναμένονται την Παρασκευή-- η KPMG ανακοίνωσε ότι κατέγραψε συνολικά 3.225 αιτήσεις χρεοκοπίας το 2008 (έως την 23η Δεκεμβρίου), έναντι 2.230 το 2007.

    Η εταιρία συμβούλων και λογιστικής εκτίμησε ότι οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων στη Βρετανία θα φθάσουν εντός του 2009 τις 5.000 -- σημειώνοντας αύξηση 50% από την προηγούμενη χρονιά.

    "Η καθοδική πορεία έχει πλέον πλήξει σοβαρά την πραγματική οικονομία και ελάχιστοι τομείς είναι αυτοί που δεν επηρεάζονται", δήλωσε ο Τζιμ Τάκερ, σύμβουλος στην KPMG επί θεμάτων αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων.

    "Ένας αριθμός εταιριών κι οι μέτοχοί τους προσπαθούν σκληρά να αναδιοργανώσουν τις δραστηριότητές τους, αλλά δεδομένης της ταχύτητας της καθοδικής τροχιάς, είναι αναπόφευκτο ότι ορισμένες θα ξεμείνουν από χρήματα", πρόσθεσε.

    [05] "Ισχυρό ρεύμα αμφισβήτησης"

    "Φαντάζομαι ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι οι αγρότες που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά ή που έκλεισαν τους δρόμους πριν από λίγες βδομάδες και ξεσηκώθηκαν σε όλη την Ελλάδα το έκαναν επειδή είχαν κάποια εμμονή στη βία ή επειδή ήθελαν να εμποδίσουν τους συμπολίτες μας να μετακινηθούν ελεύθερα. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι άνθρωποι έχουν πραγματικά προβλήματα.

    Και όσο διογκώνεται η οικονομική κρίση και μεταφέρεται στην κοινωνία και όσο διευρύνεται η κοινωνική ένταση και η κοινωνική αναταραχή, θα βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Και είναι ένα ερώτημα το πώς η κυβέρνηση επιλέγει να απαντά απέναντι σ΄ αυτά τα προβλήματα, που εμείς εκτιμάμε ότι τα διαμορφώνει η δική της πολιτική", δήλωσε ο κ.Αλ.Τσίπρας στον ρ/σ «CITY».

    Αναφερόμενος στο επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΝ εκτίμησε πως "η προοπτική που υπάρχει σήμερα να καταγραφεί ένα ρεύμα αμφισβήτησης, ένα ρεύμα το οποίο θέλει να ανατρέψει το πολιτικό κατεστημένο και το πολιτικό σκηνικό -έτσι όπως το είδαμε μέχρι σήμερα- και να αλλάξει το τοπίο, είναι πολύ ισχυρή πια".

    Σημασία για μας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, δεν είναι να βρεθούμε στην εξουσία χωρίς να έχουμε καμία δυνατότητα να την αλλάξουμε, να αλλάξουμε κατεύθυνση. Αυτό που έχει σημασία για μας είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

    Υπογράμμισε ότι σε λίγες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει στη δημοσιότητα ένα εκτεταμένο πολυσέλιδο κείμενο που θα αφορά "το πρόγραμμα μας, το εναλλακτικό πλαίσιο που εμείς προτείνουμε για να πάμε μπροστά, να πάει η χώρα σε μια κατεύθυνση θετικής διεξόδου από την κρίση".

    "Οι ισχυρές κυβερνήσεις δεν έχουν να κάνουν με το αν θα είναι αυτοδύναμες ή μη, με το αν θα έχουν ισχυρή πλειοψηφία του ενός κόμματος. Ισχυρές κυβερνήσεις είναι αυτές που το πρόγραμμά τους και η πολιτική τους βρίσκει ανταπόκριση στο λαό.Άρα λοιπόν εμείς λέμε ότι σε συνθήκες κρίσης πρέπει να πάμε όχι σε κυβερνήσεις αυτοδύναμες, αλλά σε κυβερνήσεις που θα ακούνε τη λαϊκή βούληση", κατέληξε ο κ.Αλ.Τσίπρας.

    [06] "Ζητούν θυσίες από το λαό"

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος στις δυσοίωνες προβλέψεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε:

    «Η Κυβέρνηση από το 2004 μίλησε για περιστολή κρατικών δαπανών.Σήμερα εν έτη 2009, η κυβέρνηση της επανίδρυσης του κράτους, έχει 800 κρατικοδίαιτους οργανισμούς, 800 10μελή συμβούλια, χρυσοκάνθαρα "golden boys", 50.000 κρατικά αυτοκίνητα και χιλιάδες αργόμισθους κρατικοδίαιτους.

    Και ζητούν από τον ελληνικό λαό, να κάνει θυσίες και να πληρώσει τα σπασμένα, με το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας του κ. Παπαθανασίου.

    Μια θέση στο ρεκόρ Γκίνες, περιμένει τη ΝΔ, για το ρεκόρ της κρατικής σπατάλης αλλά και της συνεχιζόμενης ανευθυνότητας».

    Αναφερόμενος στο θέμα της Ολυμπιακής τόνισε ότι "η Ολυμπιακή, ως νέα Πηνελόπη, διεκδικείται από τους μνηστήρες έναντι πινακίου φακής.Η Ν.Δ. έστω και την ύστατη στιγμή, πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο του Οδυσσέα, δίνοντας μια σοβαρή και βιώσιμη λύση που να μην οδηγεί στο ξεπούλημα της Ολυμπιακής έναντι πινακίου φακής".

    [07] "Οι αγρότες θα πληρωθούν κανονικά"

    «Οι Έλληνες αγρότες θα πληρωθούν κανονικά και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Επίτροπο Γεωργίας, Μάριον Φίσερ Μποέλ.

    Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός, είχαν μια εποικοδομητική συνεργασία με τη Δανέζα Επίτροπο, την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για το πραγματικό ύψος των ζημιών, που υπέστη η αγροτική παραγωγή της Ελλάδας το 2008.

    Ο κ. Χατζηγάκης επισήμανε ότι «όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης ήταν στο πλαίσιο των κοινοτικών κανονισμών», ενώ σημείωσε ότι «πρόκειται για αποζημιώσεις, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, οι οποίες θα δοθούν με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, τον οποίο έχει εγκρίνει η ΕΕ».

    Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι «για λόγους πλήρους διαφάνειας, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή, δίνοντας πλείονες πληροφορίες» και συμπλήρωσε πως με την Επίτροπο Μποέλ συζήτησαν και γενικότερα θέματα, που απασχολούν τον ελληνικό αγροτικό τομέα.

    Καταλήγοντας ο υπουργός, έστειλε μήνυμα προς τους Έλληνες αγρότες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

    Επέστρεψαν στην Κρήτη

    Την απόφαση να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους πήραν οι αγρότες των Χανίων.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Γωνιωτάκης, οι αγρότες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κτίριο των δύο οικονομικών υπηρεσιών του νομού καθώς και από την εθνική οδό Χανίων-Ηρακλείου.

    Το πρωί τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων νομού Χανίων θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κάνουν αποτίμηση των πολυήμερων κινητοποιήσεων τους.

    Όπως τόνισε ο κ. Γωνιωτάκης, οι αγρότες των Χανίων θα επανακαθορίσουν τη στάση τους μετά και τη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Οι περίπου 2.000 αγρότες που βρίσκονταν από το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, επέστρεψαν, με τα πλοία της γραμμής, στο Ηράκλειο και στα Χανιά.

    Στο λιμάνι του Ηρακλείου τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες συνάδελφοί τους αγρότες αλλά και φορείς του νομού.

    Μετά την αποβίβασή τους από τα πλοία μετέβησαν έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκη.

    Οι αγρότες επίσης πέταξαν συμβολικά μικρή ποσότητα κηπευτικών και στη συνέχεια αποχώρησαν.

    Παραμένουν οι αγρότες στον Προμαχώνα

    Να παραμείνουν στο μπλόκο του Προμαχώνα Σερρών, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποφάσισαν οι αγρότες ύστερα από δίωρη γενική συνέλευση, που πραγματοποίησαν χθες.

    «Ζητάμε ραντεβού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη», τόνισε ο πρόεδρος Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας, Στέργιος Λίτος, και πρόσθεσε ότι «δεν θα αποχωρήσουμε αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις οικονομικής ενίσχυσης στο νομό Σερρών, που πιστεύουμε ότι αδικήθηκε».

    Την ομόφωνη απόφαση να παραμείνουν στο μπλόκο Προμαχώνα πήραν σήμερα και οι έξι Αδέσμευτοι σύλλογοι του νομού.

    Ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα θα παραμείνει κλειστός, χωρίς να επιτρέπεται η διέλευση, ούτε σε ΙΧ αυτοκίνητα, παρότι τις πρωινές ώρες επιτρεπόταν.

    Κύριος στόχος των αγροτών είναι να επιτύχουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, το επόμενο 24ωρο.

    [08] "Συνεχίζουμε σε νέα βάση"

    Άκαρπη απέβη τελικά και αυτή η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, καθώς οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν από τους υποψήφιους αγοραστές, δεν ήταν ικανοποιητικές για το ελληνικό δημόσιο.

    Ειδικότερα, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου και των Υπουργών Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη - Πετραλιά και Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, αποφάσισε να μην αποδεχθεί τις προσφορές που κατατέθηκαν, καθώς αυτές που πληρούσαν τους όρους ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις του ανεξάρτητου εκτιμητή και για τις τρεις εταιρείες, ενώ ορισμένες από τις προσφορές που κατατέθηκαν δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων οι καλύτερες οικονομικά προσφορές που κατατέθηκαν ήταν 24,5 εκατ. ευρώ για το πτητικό έργο από την Athens Airways/SkyOne), 33 εκατομμύρια ευρώ για την επίγεια εξυπηρέτηση από την Swissport και 15 εκατομμύρια ευρώ για την τεχνική βάση επίσης από την Swissport.

    Αντίστοιχα η αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή ήταν 45,7 εκατομμύρια ευρώ για το πτητικό έργο, 44,8 εκατ. ευρώ για την επίγεια εξυπηρέτηση και 16,7 εκατομμύρια ευρώ για την τεχνική βάση.

    Μετά την εξέλιξη αυτή η ΔΕΑ αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, με βάση τις προβλέψεις του νόμου περί αποκρατικοποιήσεων απευθύνοντας δημόσια ανοικτή πρόταση σε επιχειρηματικούς ομίλους - πολύ περισσότερο σε επιχειρηματικούς ομίλους που αντιλαμβάνονται την αξία της Ολυμπιακής για την Ελλάδα - με τη μέθοδο της απευθείας διαπραγμάτευσης και με στόχο τη συνολική, υγιή και βιώσιμη λύση στο θέμα της Ολυμπιακής.

    Παράλληλα, θα ζητηθεί αμέσως η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να συμπληρωθεί, με βάση τις εξελίξεις του διαγωνισμού, η απόφαση του περασμένου Σεπτεμβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα. Σκοπός της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση της διαδικασίας πάντοτε υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπό την εποπτεία του Επιτρόπου Παρακολούθησης.

    Δηλώσεις Χατζηδάκη

    «Οι προσφορές που δόθηκαν για την Ολυμπιακή δεν ήταν ικανοποιητικές σε σχέση με τις απαιτήσεις. Γι αυτό συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας σε μια νέα βάση», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την Ο.Α. και κάλεσε τους μεγάλους ομίλους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

    Ο υπουργός είπε ακόμη, πως «η πρόσκληση προς υποψήφιους επενδυτές είναι ανοικτή, σαφής και ξεκάθαρη». Προηγουμένως, είχε δηλώσει ότι «σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και αυτό, διότι είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης ενός χρόνιου προβλήματος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 February 2009 - 7:30:26 UTC