Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ταξίδια" στα βάθη των ωκεανών
  • [02] Παραμένουν στο λιμάνι
  • [03] Τρεις χώρες, δύο λίμνες, ένα μέλλον

  • [01] "Ταξίδια" στα βάθη των ωκεανών

    Νέες δυνατότητες θα προσφέρει εφεξής η δημοφιλής παγκοσμίως υπηρεσία Google Earth, όπως ανακοίνωσε η εταιρία Google Inc. Οι χρήστες θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στους ωκεανούς που καταλαμβάνουν περίπου τα δύο τρίτα του πλανήτη. Παράλληλα, η εταιρία αποκάλυψε ένα νέο τρισδιάστατο online χάρτη του πλανήτη Άρη, που βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες και σε πανοραμικές φωτογραφίες των οχημάτων της ΝΑSA που έχουν προσεδαφιστεί σε αυτόν.

    Επίσης, το Google Earth θα προσφέρει κι άλλες δυνατότητες, όπως την επισκόπηση των σταδιακών μεταβολών των παγετώνων και άλλων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών. Ακόμα, ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει μια διαδοχή δορυφορικών φωτογραφιών της ίδιας περιοχής, ώστε να παρακολουθεί την μεταβολή του περιβάλλοντος διαχρονικά.

    Η νέα έκδοση 5.0 του Google Earth, η πρώτη μεγάλη αναβάθμιση του προγράμματος, παρουσιάστηκε στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο με επίτιμο καλεσμένο τον Αλ Γκορ (γνωστό για τις οικολογικές ευαισθησίες του) και προβλήθηκε από την εταιρία ως "εργαλείο" για ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης της κοινής γνώμης. Ο Γκορ έκανε λόγο για "ένα άκρως ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο" και για "μαγική εμπειρία", ενώ προέτρεψε τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το νέο Google Earth για "να διαπιστώσουν με τα μάτια τους τι συμβαίνει εξαιτίας της κρίσης του κλίματος", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.

    Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο από το National Geographic και άλλους συνεργαζόμενους φορείς, καθώς και στοιχεία από ηχοβολισμούς (σόναρ) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ το Google Ocean (που δεν αναμένεται τόσο να παράγει νέα κέρδη για την εταιρία σε πρώτη φάση, όσο να τονώσει την εικόνα της ως πρωτοπόρου) επιτρέπει στους χρήστες να "βουτήξουν" στο βυθό των θαλασσών και να περιηγηθούν σε αυτόν, προσφέροντας μια τρισδιάστατη οπτική αναπαράσταση της υποθαλάσσιας τοπογραφίας. Περίπου το 80% της Γης καλύπτεται από νερό, που περιέχει το 80% όλων των μορφών ζωής του πλανήτη, αλλά ούτε καν το 5% δεν έχει εξερευνηθεί.

    Πάνω από 500 εκατ. χρήστες διεθνώς έχουν μέχρι σήμερα "κατεβάσει" δωρεάν το Google Earth, από το 2005 που πρωτοπαρουσιάστηκε στο δικτυακό τόπο της εταιρίας, ενώ οι ερευνητές και οι οργανισμοί μπορούν να αγοράσουν μια ισχυρότερη έκδοση αντί 400 δολ.

    [02] Παραμένουν στο λιμάνι

    Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά και δακρυγόνα στους αγρότες που ήταν συγκεντρωμένοι από χθες το πρωί μέσα στις προβλήτες του πειραϊκού λιμανιού στον Άγιο Διονύση.

    Οι αγρότες πετώντας αγροτικά προϊόντα, αλλά και άλλα αντικείμενα επιτέθηκαν και αυτοί εναντίον των αστυνομικών με αποτέλεσμα για δέκα περίπου λεπτά το λιμάνι να θυμίζει πεδίο μάχης. Για λίγα λεπτά της ώρας, η ένταση μεταφέρθηκε και έξω από τους χώρους του λιμανιού.

    Προηγούμενα το Συντονιστικό Όργανο των 2.000 περίπου αγροτών, που συνεδρίαζε από τα ξημερώματα μέσα στο πλοίο "ΚΡΗΤΗ Ι" είχε αποφασίσει να μη δεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης να μεταβεί αντιπροσωπεία των αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο του πειραϊκού λιμανιού.

    Η αιτιολογία της μη πραγματοποίησης της πορείας τους, όπως τόνισαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, ήταν ο φόβος της παρείσφρησης ξένων ομάδων μέσα στην πορεία των αγροτών.

    Χθες, οι εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Παπαδόπουλο και Οικονομικών Αθανάσιου Μπούρα, στο στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Ζαχαρία Σπυριδάκη, οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τις προτάσεις των υφυπουργών.

    Στο μεταξύ, περίπου 100 ακόμα αγρότες προερχόμενοι από την Κρήτη αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά για να ενισχύσουν τον αγώνα των συναδέλφων τους. Λόγω των κινητοποιήσεων, ματαιώθηκαν ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

    Αποκλεισμένα παραμένουν για δεύτερη ημέρα τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο καθώς και οι δυο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες στα Χανιά.

    Στα Χανιά, ποκλεισμένη από το πρωί είναι και η Τράπεζα Ελλάδος στην είσοδο της οποίας αγρότες έχουν αναρτήσει πανό με αίτημα να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα αιτήματά τους.

    Με απόφαση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού παραμένουν από το πρωί κλειστοί όλοι οι δήμοι εκτός από το δήμο Χανίων, ενώ ο σύνδεσμος ιδιοκτητών ταξί νομού Χανίων ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες τα ταξί θα βάλουν χειρόφρενο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Κλειστά την Τετάρτη από τις 06:00 έως τις 10:00 θα μείνουν και τα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων των Χανίων.

    Από χθες το βράδυ αγρότες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο έχουν στήσει μπλόκο στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου στα όρια των δύο νομών. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτήριας οδού.

    Χθες, στα Χανιά οι αγρότες και εκπρόσωποι φορέων του νομού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, τραγουδώντας ριζίτικα τραγούδια και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Κατά την διάρκεια της πορείας, σημειώθηκε ένταση όταν οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στους παρακείμενους δρόμους από το πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

    Μικρή ομάδα διαδηλωτών στράφηκε κατά των αστυνομικών πετώντας εναντίον τους μπουκάλια με νερό και πορτοκάλια.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αντέδρασαν και με την παρέμβαση της ομάδας περιφρούρησης της πορείας το επεισόδιο δεν πήρε έκταση.

    Κλειστός παραμένει ο Προμαχώνας

    Παραμένουν στο μπλόκο του Προμαχώνα οι αγρότες της περιοχής κι όπως δηλώνουν, δεν προτίθενται να αποχωρήσουν.

    Ο συνοριακός σταθμός παρέμεινε κλειστός χθες, όλη την ημέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με μόνη εξαίρεση μία ώρα νωρίς χθες το πρωί, όταν επετράπη να περάσουν τα σύνορα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.

    "Δηλώνουμε αγανακτισμένοι με τη συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στους αγρότες της Κρήτης και θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι τον αγώνα μας", τονίζει ο Πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών, Νιγρίτας Στέργιος Λίτος.

    Κύριο αίτημα των αγροτών είναι η κατάθεση των αποζημιώσεων στα βιβλιάριά τους, ποσό που ανέρχεται, σύμφωνα με όσα δηλώνουν, στα 2.500.000 Ευρώ.

    Οι "ουρές" των οχημάτων που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα από και προς τη Βουλγαρία μεγαλώνουν, ενώ τους αγρότες του Προμαχώνα πρόκειται να επισκεφθεί, σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Αύριο το απόγευμα, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

    Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης για σειρά επαφών σχετικά με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν με το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο Χατζηγάκης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, την Επιτρόπο αρμόδια για την υγεία και ασφάλεια των τροφίμων και την Επίτροπο αρμόδια για θέματα γεωργίας Φ. Μποέλ. Η συνάντηση δεν κατέστη δυνατή τη Δευτέρα, λόγω ανειλλημμένων υποχρεώσεων της επιτρόπου. Ο κ.Χατζηγάκης είχε σειρά υπηρεσιακών συσκέψεων με στελέχη της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

    Εκτός από το πακετο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Χατζηγάκης θα συζητήσει με την κα Μποέλ μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν:

    -Την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, όσον αφορά στις επιδοτήσεις (ΟΣΔΕ), και

    -Καταλογισμούς σε βάρος της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια.

    Ενόψει της αναχώρησης του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαρίστησε τους αγρότες για την κατανόηση που έδειξαν και άνοιξαν τους δρόμους και τους κάλεσε εκ νέου στον ανοικτό διάλογο που τώρα αρχίζει για όλα τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

    Αναφερόμενος δε σε διάφορες δηλώσεις και προβολή αιτημάτων, επισήμανε για άλλη μία φορά ότι το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ αφορά αποζημιώσεις για προϊόντα που επλήγησαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. "Αιτήματα πέραν του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ για όλους, δηλαδή ενισχύσεις ειδικού εισοδηματικού χαρακτήρα, οι οποίες συγκρούονται ευθέως με τις διατάξεις της ΕΕ δεν μπορούν να υιοθετηθούν και να προωθηθούν από την Ελλάδα. Οι συζητήσεις και δεσμεύσεις σε παρόμοια αιτήματα που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό και τη γεωγραφική εκπροσώπηση θέτουν στον παρόντα χρόνο προβλήματα αξιοπιστίας του κράτους αλλά κυρίως μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στην ΕΕ, την οποία οφείλουμε όλοι να θωρακίζουμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία", τόνισε περαιτέρω.

    Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αγρότες και ιδιαιτέρως προς τους Κρητικούς αγρότες να συνεκτιμήσουν τρία δεδομένα:

    -Να μη δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις μας στις Βρυξέλλες,

    -Να μη διαχωρίζουν τον αγώνα τους από τη στάση όλων των άλλων αγροτών της Ελλάδας και,

    -Να μην δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής στην Αθήνα, της οποίας οι καταστηματάρχες και οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο".

    [03] Τρεις χώρες, δύο λίμνες, ένα μέλλον

    Στον ακριτικό νομό της Φλώρινας, στη συμβολή των συνόρων της χώρας μας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, δύο λίμνες, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα "δένουν" το μέλλον των λαών της περιοχής, που ζουν σε απόσταση μιας... ανάσας ο ένας από τον άλλο.

    Η Πρέσπα, αν και βρίσκεται σε μια περιοχή που στο πρόσφατο παρελθόν βίωσε δύσκολες καταστάσεις, εκπέμπει μήνυμα φιλίας και συνεργασίας και το μήνυμα αυτό "αφουγκράστηκαν" το 2000 οι πολιτικοί των τριών χωρών, υπογράφοντας πρωθυπουργική διακήρυξη για τη δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, με στόχο να προστατεύσουν τον οικολογικό αυτό "θησαυρό" της περιοχής, για την επίτευξη όχι μόνο των περιβαλλοντικών, αλλά και οικονομικών και κοινωνικών στόχων των κατοίκων της.

    Έτσι, δημιουργήθηκε το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση κι εδραίωση της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους τρεις λαούς και συγκεκριμένα η οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων και συγχρόνως η διαφύλαξη των φυσικών και πολιτιστικών αξιών της Πρέσπας, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

    Την πρωθυπουργική διακήρυξη ακολούθησε η θεσμοθέτηση της διακρατικής συνεργασίας με τη λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής του Πάρκου Πρεσπών, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από τις 3 χώρες σε επίπεδο Υπουργείων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών περιβαλλοντικών Μη κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

    Το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών είναι το πρώτο του είδους στην περιοχή της Βαλκανικής, που στόχο έχει τη διαφύλαξη του "εύθραυστου" οικοσυστήματος της περιοχής αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας των λαών που κατοικούν γύρω από τις δυο λίμνες, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό- κι όχι μόνο- επίπεδο.

    Το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών θα γιορτάσει το 2010 τα δεκάχρονα από τη δημιουργία του και παρά τις όποιες δυσκολίες στην πορεία του, "ατενίζει" με αισιοδοξία το μέλλον.

    Την αισιοδοξία αυτή συμμερίζεται και ο διεθνής συντονιστής του διασυνοριακού προγράμματος UNDP/GEF, που στηρίζει την ανάπτυξη του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, Άλβιν Λόπεζ, ο οποίος θεωρεί ότι το μέλλον της Πρέσπας αλλά και η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας στην περιοχή μέσα από το συγκεκριμένο project θα αποφέρει "καρπούς".

    Μάλιστα, απαντώντας στις όποιες επικρίσεις σχετικά με την ταχύτητα υλοποίησης του project, ο ίδιος υπενθυμίζει ότι "η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέραβ¦".

    Τονίζει δε με έμφαση ότι, το "στοίχημα" στην περιοχή δεν αφορά μόνο τη διαφύλαξη της εξαιρετικής βιοποικιλότητάς της, αλλά και την προσέγγιση των λαών της, αφού αυτοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντα χώρου.

    &lt;b&gt;Πρέσπα: "Θησαυροφυλάκιο" βιοποικιλότητας&lt;/b&gt;

    Η λεκάνη της Πρέσπας διακρίνεται για την έξοχη βιοποικιλότητά της, που έχει αναγνωριστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της αλλά και για την ποιότητα και σπανιότητα των ειδών που "φιλοξενεί".

    Μόνο στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, για παράδειγμα, υπάρχουν περί τα 1.249 είδη φυτών, ενώ οι μελέτες στην πλευρά της ΠΓΔΜ έχουν καταγράψει 13 πληθυσμούς μεγάλης ευρωπαϊκής σημασίας, 33 διεθνώς αναγνωρισμένα για τη σημαντικότητά τους είδη φυτών και 84 παγκοσμίως αναγνωρισμένα είδη βοτάνων.

    Η μοναδικότητα της λεκάνης των Πρεσπών καταδεικνύεται από το μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών, τόσο σε ό,τι αφορά τα ζώα όσο και τα φυτά, που μπορεί να συναντήσει κάποιος μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

    &lt;b&gt;Τέσσερα εθνικά πάρκα-ένας υγρότοπος διεθνούς εμβέλειας&lt;/b&gt;

    Τα νερά των λιμνών ενώνουν τρεις χώρες, που μοιράζονται τα νερά τους, τη βιοποικιλότητά τους, αλλά κι ένα κοινό μέλλον για τους λαούς τους.

    Η λεκάνη της Πρέσπας είναι ένας υγρότοπος παγκόσμιας σημασίας, αφού περικλείει στους κόλπους της αρκετές προστατευόμενες περιοχές με διεθνώς μοναδικά χαρακτηριστικά στη χλωρίδα και την πανίδα τους, αλλά και τέσσερα εθνικά πάρκα:

    -Ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών: Το 1974, η ελληνική Πολιτεία κηρύσσει σχεδόν ολόκληρη την Πρέσπα Εθνικό Δρυμό, επειδή η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την άποψη της άγριας χλωρίδας και πανίδας, των φυσιογραφικών χαρακτηριστικών της λίμνης, του υγρότοπου και της αξιόλογης ορνιθοπανίδας του, καθώς και για τη συστάδα των υπεραιωνόβιων Αρκεύθων ή βουνοκυπάρρισων.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών καταλαμβάνει έκταση 249,5 km2 ενώ ο "πυρήνας"-ή ζώνη απόλυτης προστασίας- έχει έκταση 49,3 km2. Είναι ο μεγαλύτερος και μοναδικός Εθνικός Δρυμός της χώρας που περιλαμβάνει λίμνες και μάλιστα τη μία από αυτές ως πυρήνα απόλυτης προστασίας.

    Το 1975, ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών ανακηρύχθηκε "τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς" και "υγρότοπος διεθνούς σημασίας".

    - Το Εθνικό Πάρκο Πέλιστερ (ΠΓΔΜ): Πρόκειται για την παλαιότερη- χρονολογικά- προστατευόμενη περιοχή στην περιοχή (ήδη από το 1948), που καταλαμβάνει έκταση 10.000 εκταρίων ορεινού οικοσυστήματος. Εδώ, έχει το "σπίτι" του και το "penus peuce", το εξαιρετικής ομορφιάς σπάνιο πεύκο της Βαλκανικής.

    - Το Εθνικό Πάρκο της Γκαλίτσιτσα (ΠΓΔΜ) ανακηρύχθηκε ως προστατευόμενη περιοχή το 1958, με στόχο την προστασία την εξαιρετική βιοποικιλότητά του. Μάλιστα, ένα τμήμα του, στη Μεγάλη Πρέσπα, έχει χαρακτηριστεί και Μνημείο της Φύσης, το 1977.

    -Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών στην Αλβανία ιδρύθηκε το 1999.

    &lt;b&gt;Η Πρέσπα με το πινέλο των παιδιών και τον φακό των μεγάλων&lt;/b&gt;

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, σε συνεργασία με δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις σε Αλβανία και ΠΓΔΜ αντίστοιχα, διοργάνωσε διαγωνισμό ζωγραφικής για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων και των τριών χωρών, που μοιράζονται τη λεκάνη της Πρέσπας (Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ).

    Το θέμα του διαγωνισμού, "Δείξε στους γείτονες τη λίμνη σου", παρακίνησε τα παιδιά να ζωγραφίσουν τις λίμνες και το φυσικό περιβάλλον, ακριβώς όπως το βλέπουν από τη δική τους χώρα και να το μοιραστούν με τις γείτονες χώρες.

    Συνολικά 160 παιδιά από τη λεκάνη της Πρέσπας έστειλαν τις ζωγραφιές τους, μετέχοντας στον πρωτότυπο αυτό διαγωνισμό.

    Εξάλλου, με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2010, των δέκα χρόνων από τη διακήρυξη για τη δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, η αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή του Πάρκου προκήρυξε διαγωνισμό φωτογραφίας, με έξι θεματικές (Τέσσερις εποχές στην Πρέσπα, Νερό, Βιοποικιλότητα και Είδη, Πολιτισμός και Τουρισμός, Γεωργία και Μόλυνση), με προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων την 20η Νοεμβρίου 2009 (σ.σ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περαιτέρω πληροφορίες για το διαγωνισμό στην ιστοσελίδα www.prespapark.org).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 February 2009 - 11:30:17 UTC