Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων"
  • [02] "Διαφάνεια: Το μεγάλο ζητούμενο"
  • [03] "Διάλογος υπό προϋποθέσεις"

  • [01] "Ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων"

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου η Διυπουργική Επιτροπή για την οικονομία, όπου συζητήθηκε το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011 που θα υποβάλει η χώρα μας σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου ανέφερε ότι τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος. Πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης με συνέπεια την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Δεύτερος, η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, με έμφαση στη μείωση των δαπανών και της κρατικής σπατάλης, και Τρίτος, η ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, με στοχευμένες πολιτικές.

    Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πέντε χωρών της ευρωζώνης που θα πετύχουν το 2009 θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης, δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης , το οποίο -όπως είπε- αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης ώστε να εξέλθει η χώρα ισχυρότερη.

    Η κρίση, σημείωσε ο κ.Παπαθανασίου, έχει οδηγήσει σε αύξηση των ελλειμμάτων ενώ υπάρχει και το πρόβλημα του υψηλού δημοσίου χρέους που επιβαρύνει τη χώρα με υψηλούς στόχους.

    Η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους και τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με στοχευμένες πολιτικές, είπε ο κ.Παπαθανασίου, θα ενισχύσουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού διότι αυτό αποτελεί υποχρεώση της πολιτείας και παράλληλα θα επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, προωθώντας το άνοιγμα των αγορών, και την προσέλκυση επενδύσεων.

    Βιώνουμε μια πρωτοφανή διεθνή κρίση, είπε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει το σχέδιο για να την αντιμετωπίσει, ενισχύει τις δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. "Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και να βγει από αυτήν καλύτερη και ισχυρότερη", τόνισε.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 2008-2011 το έλλειμμα θα είναι 3,7% το 2008 και το 2009, ενώ για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να μειωθεί στο 3,2% το 2010 και στο 2,6% το 2011. Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% για το 2009 και αυτό, γιατί αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη μια σειρά από παράγοντες, όπως οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα - που τώρα αρχίζουν να αποδίδουν - ο Επενδυτικός Νόμος, καθώς και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ.

    Η απασχόληση προβλέπεται ότι θα αυξηθεί το 2009 κατά 0,2%, το 2010 κατά 0,6% και το 2011 κατά 0,7%. Ενώ η ανεργία, λόγω της διεθνούς ύφεσης, προβλέπουμε να αυξηθεί από 7,5% το 2008 σε 8,0% το 2009 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2011, οπότε και θα αρχίσει να μειώνεται.

    Σχετικά με τις δαπάνες, οι υπερβάσεις αφορούν κυρίως τα κονδύλια με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, όπως οι συντάξεις, η χρηματοδότηση των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης και τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ειδικότερα, οι εισπράξεις αναμένονται χαμηλότερες κατά 2,5 δισ. ευρώ περίπου, σε σύγκριση με την πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009. Το προβλεπόμενο ποσό της μείωσης, προκύπτει ως εξής:

    - περίπου 600 εκατ. ευρώ από την άμεση φορολογία (κυρίως των επιχειρήσεων λόγω μειωμένων κερδών το 2008)

    - 1,6 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη

    - 220 εκατ. από τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης ρευστότητας.

    - Οι επιστροφές φόρων θα είναι υψηλότερες κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί η διασφάλισης επαρκούς ρευστότητας στην αγορά (επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ).

    Τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2009 θα ενισχυθούν από πηγές, όπως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2008 για τα νοικοκυριά (το οποίο, όπως αναφέρθηκε, θα εισπραχθεί εντός του 2009), το μέρος των εισπράξεων από τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που επίσης μεταφέρονται στο 2009, καθώς και τα έσοδα από τις φορολογικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Εξάλλου, στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 2008-2011 αναφέρεται ότι οι νέες προσλήψεις θα είναι δραστικά περιορισμένες στο δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι θα προχωρήσει η ενοποίηση φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα με ορίζοντα τεσσάρων μηνών. Ταυτόχρονα, αναθεωρείται το σύστημα αποδοχών των διοικητικών στελεχών σε φορείς του δημοσίου τομέα, ενώ οι ελαστικές δαπάνες θα παρακολουθούνται στενά και αυστηρά σε μηνιαία βάση.

    [02] "Διαφάνεια: Το μεγάλο ζητούμενο"

    Στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κατά το σύντομο χαιρετισμό του, στο διεθνές συνέδριο με θέμα: «Διαφάνεια και Μεταρρύθμιση των Διοικητικών Διαδικασιών», που διεξάγεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, στην Αθήνα.

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ως το μεγάλο ζητούμενο τη διαφάνεια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο και επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και η απλούστευση των διαδικασιών.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην οικονομική διάσταση της διαφάνειας και να πειστεί ο πολίτης ότι τον συμφέρει αυτή, σημειώνοντας παράλληλα, ότι πρέπει να πειστεί ο Έλληνας πως το συμφέρει να πάψει να είναι συνεργός σε παράνομες πράξεις.

    [03] "Διάλογος υπό προϋποθέσεις"

    Με αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, από τους Γ. Βαρδινογιάννη και Β. Σαμαρά, συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα του υπό ανέγερση γηπέδου στο Βοτανικό.

    Μετά το τέλος της συνάντησης και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μπορεί να βρεθεί κοινή λύση και επισήμαναν ότι θα ξανασυνταθούν σύντομα.

    «Ανταλλάξαμε σε γόνιμο κλίμα τις απόψεις μας. Καταθέσαμε τη δική μας εκδοχή για την πιθανότητα εξεύρεσης άμεσα λύσης για την έναρξη των εργασιών για το γήπεδο και για τη διπλή ανάπλαση. Ας ελπίσουμε ότι το επόμενο διάστημα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρεθούν σε θέση ώστε να συμφωνήσουν προκειμένου να βρεθεί λύση που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, χωρίς μεγάλες εμπορικές χρήσεις και θα δοθεί άμεσα το γήπεδο στον Παναθηναϊκό. Θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ίσως αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει πριν από δύο χρόνια.

    Από την πλευρά του ο κ. Βαρδινογιάννης δήλωσε: «Είχαμε μια καλή συζήτηση. Αναλύθηκαν όλα τα θέματα τα οποία είναι σχετικά με το γήπεδο. Θα ξανασυναντηθούμε σύντομα. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση. Κι εφ΄όσον υπάρχει καλή πρόθεση απ΄ όλες τις πλευρές, θα βρούμε μια λύση για το γήπεδο».

    Αλ.Τσίπρας: "Διάλογος υπό προϋποθέσεις"

    «Είναι οξύμωρο αυτό που συμβαίνει: μέσα σε πέντε χρόνια η κυβέρνηση έχει κάνει 2 - 3 προτάσεις για διάλογο από μηδενική βάση. Μόνο που στο μεσοδιάστημα, από διάλογο σε διάλογο, προχωρούσε ακάθεκτη το πρόγραμμά της και "άφηνε πίσω της συντρίμμια". Μου θυμίζει λίγο τους Τούρκους που, ενώ κατέλαβαν την μισή Κύπρο, ζητούσαν μετά διάλογο από μηδενική βάση για την επίλυση του Κυπριακού", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στο διάλογο που προτείνει η κυβέρνηση για την Παιδεία.

    Ο κ.Αλ.Τσίπρας έθεσε ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διάλογο να παγώσει και να αποσύρει η κυβέρνηση το νόμο-πλαίσιο, να ακυρώσει τη διαδικασία του franchising της δικαιοκρισίας και τα ΚΕΣ και να δείξει στοιχειωδώς μια διάθεση καλής θέλησης αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5%.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις τράπεζες τόνισε ότι "οι τράπεζες έκλεισαν τα δάνεια και μας ρίχνουν στις πιστωτικές. Τα πρόστιμα είναι αστεία. Είναι το ένα χιλιοστό από τα κέρδη τους. Το θέμα δεν είναι αν θα μπουν πρόστιμα ή όχι. Το θέμα είναι αν θα συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά ή αν θα κάνουμε αναδιανομή. Υπερδανεισμός ή αναδιανομή; Υπερδανεισμός ή ουσιαστικές αυξήσεις; Υπερδανεισμός ή κοινωνική πολιτική";


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 January 2009 - 13:30:16 UTC